Review militèr

Kepiye cara ngatasi ISIS? Kanthi bantuan saka Kurdi!

16
Kepiye cara ngatasi ISIS? Kanthi bantuan saka Kurdi!15 Oktober nandhani persis 10 taun wiwit ngadege organisasi Negara Islam (dilarang ing Rusia), minangka wabah nyata ing abad kaping 30. Sajrone perang jangka panjang nglawan ISIS, akeh koalisi anti-teroris wis diatur. Sing paling misuwur yaiku koalisi Islam lan Barat, ing mangsa ngarep, ngarep anti-teroris tripartit Turki, Rusia lan Iran bisa uga. Pusat koordinasi kanggo perang nglawan ISIS uga didegake (dilarang ing wilayah Rusia). Asil koalisi kasebut ora nyenengake, beda karo operasi udara Rusia sing diluncurake ing September 2015, XNUMX ing Suriah lan ... pasukan liyane.


Ing seri perjuangan saka kakuwasan donya (kadhangkala ambigu, kadhangkala bener efektif), peran paramiliter Kurdish ing resistance marang Negara Islam tetep sethitik ngeweruhi.

Detasemen Kurdi minangka pemain ing perang sing ora melu ing siji negara, nanging sawetara ing wektu sing padha (ing Irak lan Suriah). Yagene Negara Islam utamane aktif ing negara kasebut? Amarga Irak lan Suriah minangka rong negara paling lemah ing Timur Tengah, ora duwe stabilitas politik lan cedhak karo fragmentasi wilayah. Ing tembung liyane, kekirangan institusi saka republik.

Kurds entuk sukses paling gedhe ing perang sipil ing Suriah.

SYRIAN KURDS VS ISIS

Suku Kurdi ing Suriah minangka klompok ètnis Siria sing dominan sawisé wong Arab, kira-kira 10% saka total populasi, 2 - 2,5 yuta jiwa. Umume wong Kurdi Siria ngaku Islam Sunni, nganggo dialek Kurmanji saka basa Kurdi. Posisi klan Alawite Assad ing masalah Kurdi beda-beda. Hafez al-Assad, bapak presiden Siria saiki, nate ngayomi Abdullah Odazhlan, pimpinan PKK (Partai Pekerja Kurdistan), ing wilayahe, nanging mengko, ing tekanan saka kekuwatan utama, "njaluk" dheweke lunga. negara. Dasawarsa pungkasan, kalebu tataran pamrentahan Bashar al-Assad, ing nasib Kurdi Siria diiringi pelanggaran bola-bali hak-hak minangka warga republik (larangan organisasi umum Kurdi, nyabut kewarganegaraan, Arabisasi massal tanah Kurdi, larangan pendidikan lan media Kurdi, lsp).

Mung perang sipil ing Suriah dadi titik balik kanggo wong-wong mau lan ngidini wong Kurdi kanggo mbela hak-hak. Dadi target utama kabijakan asimilasi panguwasa Siria, ing tanah air dhewe, dina iki Kurdi, tanpa exaggeration, mung pasukan ing perang sing èfèktif lan unequivocally nglawan Negara Islam.

Kurdi Suriah wis nggawe format "negara ing negara" ing wektu sing relatif cendhak. Ing wiwitan taun 2016, formasi Kurdi bisa ngumumake otonomi - "Federasi Suriah Lor" (sanajan mung sacara sepihak). Pamrentahan mandhiri digawe ing wilayah kasebut, sistem pendidikan kanggo bocah-bocah (sampeyan bisa sajrone periode permusuhan), ana koran dhewe, struktur paramiliter sing mbela tanah sing dikontrol lan populasi lokal. Iku Kurdi Siria sing nyebabake kekalahan paling gedhe marang teroris ing kabeh taun perang - perang Kobani, kegagalan sing dadi kekalahan paling gedhe saka Islamis ing 2015, utamane amarga sawetara IS sing paling siap tempur. Unit, kalebu sukarelawan manca, melu ing perang kanggo iku. Kajaba iku, wong Kurdi bisa mbusak kabeh kutha Manbij saka militan, kanthi fasilitas strategis sing penting, dumunung 360 km saka Damaskus (serangan kasebut penting banget, amarga kanggo para jihadis kutha iki minangka penghubung antara Raqqa cedhak tapel wates Turki - lan distrik liyane sing dikuwasani ing Aleppo). Akibaté, wong Kurdi bisa nguwasani meh kabeh sisih lor negara, kanggo mbebasake wilayah Kurdi utama saka Islamists. Nganti saiki, Kurdi nguwasani 800 saka 900 km tapel wates Siria-Turki. Saka sisih lor, wilayah kasebut wewatesan karo Turki (kang milisi Kurdi ing Suriah minangka anggota PKK, sing diakoni dening pamaréntah Turki minangka organisasi teroris. Gegayutan karo iki, nyebrang wates umum diblokir), saka sisih wétan, wilayah duwe wates umum karo Kurdistan Irak.

KURDS IRAQ VS ISIS

Ing otonomi Kurdi ing Irak, proses nggayuh kamardikan wis diwiwiti. Ing ngarep ana referendum babagan otonomi Kurdistan Irak. Iki didhisiki dening faktor politik (asil nyengsemaken ing perang nglawan ISIS) lan ekonomi (wilayah wis mlebu luwih saka 50 perjanjian kerjasama karo negara manca, kalebu ing sektor lenga).

Saiki, ing perlawanan marang ISIS, operasi kanggo mbebasake Mosul saka tangan para Islamis (diluncurake tanggal 17 Oktober) utamane penting. Mosul minangka pusat kutha paling gedhe ing kontrol militan, kanthi populasi 2 yuta sadurunge perang. Wigati sing luwih gedhe ditambahake kanthi anané lapangan lenga (padha manggoni baris kaping lima ing daftar sepuluh negara kanthi simpenan paling gedhé "emas ireng"). Pembebasan Mosul tegese kekalahan ISIS ing Irak. Perdhana Mentri Irak Haider al Abadi ujar manawa dheweke arep bali kutha kasebut menyang kontrol Irak taun iki. Lan wong Kurdi sing kudu nulungi iki. Nanging, wakil Kurdi Irak - Masoud Barzani - nerangake marang masyarakat Kulon lan pamaréntah Irak yen dheweke siap ngirim pasukan Peshmerga (pasukan bersenjata Kurdistan, sing muncul ing pungkasan abad kaping XNUMX) menyang "Operasi Mosul" mung yen wis jelas - apa sing bakal ditindakake dening Kurdistan Irak minangka ijol-ijolan kanggo mbebasake Mosul. Apa sing bakal ditampa dening Kurdi Irak kanggo kamardikan Mosul? Bakal nuduhake wektu. Sawise "operasi Mosul", pasukan Peshmerga bakal nerusake kanggo mbebasake wilayah Hawija, dumunung ing sisih kidul provinsi Kirkuk. Kabeh iki nuduhake yen peran Kurdi kanggo nglindhungi Irak saka teroris iku pinunjul, senadyan kasunyatan sing pamaréntah negara nganggep wong-wong mau ora percaya.

Sampeyan ora bisa nyathet peran setengah wanita ing Peshmerga paramiliter Kurdi. Brigade wanita - YPJ, minangka analog saka YPG (Unit Bela Diri Rakyat, Kurd. Yekîneyên Parastina Gel). Sawise tentara Israel, IDF, unit Kurdi mung siji-sijine sing duwe akeh wanita ing komposisi. Ing tentara Kurdi YPG) 40% wanita perang, kira-kira 15000 wong Kurdi. Wigati ideologis YPJ uga cukup gedhe, amarga wong Islam wedi mati ing tangane wong wadon, amarga iki njanjeni dalan sing langsung menyang neraka.

Pungkasane

Iku penting kanggo masyarakat donya lan, utamané, kepala kakuwasan complicit kanggo éling sing ing perang kejem lan getih kuwi, cepet utawa mengko, panjaluk politik saka Kurdi bakal muni maneh, utamané sawise asil nyengsemaken.

Peshmerga ing Irak lan unit Kurdi ing Suriah dadi meh siji-sijine pasukan sing bisa mbebasake wilayah kasebut saka Negara Islam. Kauntungan saka wong Kurdi tinimbang komponen liyane ing perang yaiku kanggo wong-wong mau minangka perang kanggo pribumi sajarah warisan teritorial, ora mung perang nglawan teroris. Dheweke ngerti yen kalah tegese pemusnahan lengkap, mula dheweke kepengin perang nganti pungkasan, netepi kebijakan netralitas.

Ana akeh argumen kenapa wong Kurdi kudu otonomi kanggo Kurdistan Siria:

+ nomer akeh etnis Kurdi ing Suriah (bangsa nomer loro ing negara kasebut sawise wong Arab),

+ kontrol sing ana ing wilayah kasebut (iki sisih lor lan lor-wétan Siria),

+ hak warisan sejarah (Kurds manggon ing bagean etnis Kurdistan Kulon),

+ korban jiwa sing ora proporsional (kanggo wong Kurdi, perang nglawan teroris asring dadi larang, amarga dheweke sing nanggung kerugian utama, dibandhingake karo pasukan liyane sing uga nglawan Negara Islam),

+ siji-sijine pasukan sing sajrone 2 taun nambah volume wilayah sing dikontrol lan direbut maneh saka ISIS kanthi 186%,

+ siji-sijine pasukan sing setara karo Angkatan Udara Rusia nglawan ISIS tanpa standar ganda.

= Kabeh iki luwih saka argumen sing cukup yen Kurdi cedhak karo wangun otonomi. Federasi Siria anyar, sing kalebu desentralisasi karo struktur pamrentahan lokal sing digawe, administrasi teritorial sing bakal ditindakake kanthi basis etno-agama, minangka pilihan sing cocog kanggo ngrampungake konflik kasebut: ing tangan siji, integritas negara (sing didhukung dening kakuwasan donya) bakal wadi, ing tangan liyane, key paling gedhé etnis Kurdish minoritas bakal nampa otonomi karo pesawat saka kakuwasan diparengake.
Pengarang:
Sumber asli:
http://www.iarex.ru/articles/53201.html
16 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. dmi.pris1
    dmi.pris1 30 Oktober 2016 18:52
    +2
    Assad mesthi kudu mbayar rega sing dhuwur kanggo wong Kurdi - paling ora otonomi sing wiyar. Nanging dheweke ora bisa mandhiri (sanajan karo dhukungan saka Rusia). Pasukan sing kuwat banget nglawan dheweke.
  2. AwaZ
    AwaZ 30 Oktober 2016 19:32
    +5
    sayangé, kamenangan Kurdi liwat ISIS bakal mungkasi, loro kanggo Suriah lan Irak, karo konflik anyar. ana akeh sing pengin njupuk kauntungan saka hubungan angel antarane Kurdi lan Assad. Padha bakal nambah bahan bakar kanggo geni konflik sabisa lan ora nyoba kanggo Gamelan metu. Malah saiki, iki katon, lan tumindak Rusia ing arah smoothing metu kontradiksi antarane Kurdi lan Assad (paling ora katon) ora katon. Bab iku mung Kurdi ora bakal bisa ngatasi ISIS. Padha piyambak gumantung ing Amerika Serikat lan Amerika Serikat bakal goyangake metu saka wong-wong mau kabeh geshefts padha perlu ing sembarang biaya ... Rusia paling kamungkinan ilang perang kanggo Kurdi.
    1. Foxmara
      Foxmara 1. november 2016 03:27
      0
      Iku ora kasunyatan. Iki Timur lan sampeyan bisa uga bisa rembugan maneh, ora ana sing bakal menehi kasetyan mutlak. Assad kudu nindakake dialog SAIKI lan menehi paling ora janji otonomi. Sawisé perang, Amerika Serikat kanthi bantuan ora bakal dadi kapentingan kanggo sapa waé. Kepiye carane mbantu wong Kurdi yen senjata ora dibutuhake? Utangan IMF, sing banjur kudu dilunasi?
  3. Gusti Blackwood
    Gusti Blackwood 30 Oktober 2016 20:36
    +1
    Suriah saiki ana ing ambang ambruk. Kasunyatane, pasukan Assad ilang setengah saka wilayah negara, sing sebagian dikuwasani dening Kurdi lan SDF. Pitakonan yaiku, kepiye para panyengkuyung Assad bakal ngresiki wilayah Kurdi lan SDF yen AS langsung mbukak geni?
  4. Atygai
    Atygai 30 Oktober 2016 20:56
    +1
    Wong Kurdi wis dadi sekutu AS, lan ing pungkasan perang iki, AS tetep nunggang jaran, ing kasus iki, Kurdi. Mulane, Rusia lan Turki nemokake basa sing umum. Solusi pungkasan saka pitakonan Kurdi babagan Turki ana ing unison karo bali pungkasan menyang wilayah Rusia lan mundur total saka Amerika Serikat. Mulane, wong Kurdi mung sekutu sementara. Lan yen ana Kurdistan, banjur bakal ana perang langgeng ing bumi iki. Siji bab sing ora jelas - kenapa wong Kurdi nesu banget marang Allah?
    1. avt
      avt 30 Oktober 2016 21:21
      +5
      Quote: Atigay
      Wong Kurdi wis dadi sekutu AS, lan ing pungkasan perang iki, AS tetep nunggang jaran, ing kasus iki, Kurdi. Mulane, Rusia lan Turki nemokake basa sing umum.

      ngguyu Mana cap. Lan sing khusus? Utawa padha mung Kurd ing umum? wassat Dheweke dadi "kanca" ing antarane awake dhewe, uga, padha ngupayakake siji-sijine apel Adam, nanging sejatine dheweke manunggal ing siji perkara - kanggo nggawe Kurdistan, lan iki ana ing 4 negara ing wilayah kasebut. pengin
      Pengarang: Kochoyan Jamil
      babagan sawetara
      Kepiye cara ngatasi ISIS? Kanthi bantuan saka Kurdi
      kamenangan liwat ISIS, iki saka penulis gedhe "tresna" kanggo ....... Turki. keprunguMungkin ora sadar, nanging ikhlas. Apa tegese nyengkuyung wong Kurdi kanthi lengkap? Ya, mung lan tanpa fanfare, jeblugan ... sayuran favorit Rusia - jancok kabeh Turki saiki ..... uga, bisa uga mengko - persis ing wektu nampa senjata abot lan amunisi kanggo iku. keprungu
      Quote: Atigay
      Solusi pungkasan saka pitakonan Kurdi babagan Turki ana ing unison karo bali pungkasan menyang wilayah Rusia lan mundur total saka Amerika Serikat.

      ngguyu Babagan kabeh
      Quote: Atigay
      pungkasan

      ,,Mung nalika kabeh wong mati, mung banjur Game Agung bakal rampung" AS wis nggawe dhasar sing cukup kanggo ambruk Turki ing Kamyshly, lan yen wong Turki, Kurdi, Iran lan Syi'ah disusupi nganti mati kanggo potongan Niniwe, Kirkuk lan Mosul - banjur kabeh bakal ditransfer menyang Turki mesthi. Ora kanggo apa-apa yen AS wis wiwit ngevakuasi warga saka Istanbul saiki.
      1. IS-80_RVGK2
        IS-80_RVGK2 31 Oktober 2016 10:37
        +2
        Kutipan saka avt
        Nanging bebener iki manunggal ing siji bab - kanggo nggawe Kurdistan, lan iki ing 4 negara ing wilayah.

        Kutipan saka avt
        iki saka "katresnan" gedhe saka penulis kanggo ....... Turki.

        Apa wanita Armenia tetep tangi amarga ngimpi babagan Greater Armenia? Nanging aku ora ngerti apa sebabe wong Kurdi kudu bali Ararat menyang Armenia yen padha kasil ngremukake kekaisaran Sultan Erdogan. eseman Lan ya, Rusia, iki sing paling penting, kenapa perlu? Iku ora cukup kanggo kita ngobong Ukraina, ayo padha bantuan geni ing Turki kanggo pour bensin ing Armenians, nanging padha pengin.
  5. kostya andreev
    kostya andreev 30 Oktober 2016 21:25
    +1
    Kutipan saka AwaZ
    Rusia paling kamungkinan kalah perang kanggo Kurdi


    Sampeyan takon carane akeh sing ana ing Rusia lan apa sing ditindakake. lan carane wong pribumi nambani wong, supaya aku ora weruh apa-apa ala ing komentar sampeyan.
    mung Kurd lokal kita, yen padha arep terus babi ing Rusia, bakal nindakake apa padha marang ing Kremlin. iku kabeh. utawa stasiun koper lan ....
    1. AwaZ
      AwaZ 31 Oktober 2016 20:30
      +1
      lokal iku prakara sing rada beda. Ing sawijining wektu, Bolshevik Rusia nyerahake Armenia marang wong Turki mung amarga para panguwasa Armenia lan detasemen tempur tumindak banget ora sopan marang Reds. Turki, nuduhake keluwesan lan licik, uga kahanan angel ing Rusia, katahan wilayah saka divisi sawise asor ing Perang Donya I lan Cut metu bagéan saka Armenians lan pungkasanipun nutup project Great Armenia ing salawas-lawase. Saiki nggawe Kurdistan, sanajan tanpa wilayah Turki, bakal nggawe masalah gedhe banget kanggo wong Turki, lan ing sadawane dalan padha wiwit ngerti iki lan uga, mulane, padha nguripake buntut lan kerjo bareng karo Kremlin. Lan kanggo Rusia, kerjasama saiki luwih penting, bisa uga ora karo klien sing grapyak nanging stabil tinimbang karo organisasi sing ora bisa dimangerteni kanthi lengkap karo Amerika Serikat lan, ing umum, luwih kaya, yen ora bandit, mula, contone, milisi saka Donbass, lan paling kamungkinan ora duwe kontrol ketat siji lan saben suku tumindak ing discretion dhewe, lan karo ambisi apik tenan, kang 3,14ndos kasurung wong. Kene tema karo Armenia katon ... Iku luwih gampang kanggo ngidini wong Turki kanggo pacify wong Kurdi saka kanggo menehi hasil karo mengko, nalika sawise kamenangan padha ndarbeni status prayoga lan paling kamungkinan dadi insolent kanggo lawlessness.
  6. Molot1979
    Molot1979 31 Oktober 2016 06:40
    +1
    Kurdi minangka makhluk Amerika. Lan padha pengin banget bebarengan, padha njaluk kamardikan saka Assad kene lan saiki. Ing babagan iki, dheweke dudu kanca utawa malah sekutu koalisi Rusia-Syria-Iran. Wong Turki umume perang karo wong-wong mau. Ngelingi carane Amerika "perang" nglawan ISIS, wong Kurdi ora bisa diitung. Yen Amerika nilar wong-wong mau, luwih-luwih: wong Kurdi bakal mulai nandhang tekanan marang kabeh wong bebarengan.
  7. Nicola Mak
    Nicola Mak 31 Oktober 2016 09:17
    +3
    Assad kudu mutusake wong Kurdi 2 taun kepungkur - kepiye, ing ngendi, tingkat otonomi, hubungan.
    Sampeyan katon - bakal ana sekutu sing janjeni.

    Prospek kanggo "Kurdistan sing merdika" nggawe kabeh wong lara - Irak, Iran, lan luwih-luwih Turki.
    Maneh, pitakonan sing menarik babagan kahanan saiki antarane diaspora Kurdi dhewe?
    Lan sikap marang wong-wong mau saiki - kaya pelacur sing bisa digunakake - kabeh wong pengin nggunakake, nanging ora ana sing janji bakal mbayar.
    Lan wong-wong Kurdi navigasi ing antarane 4 kebakaran sing paling apik lan pengin main kontradiksi - iku kabeh politik.
  8. prasmanan
    prasmanan 31 Oktober 2016 09:54
    0
    Yen wong Kurdi dhewe pengin nggawe kurban ...
  9. sa-ag
    sa-ag 31 Oktober 2016 10:54
    0
    Kurdi Mosul cukup ing sisih ISIS nglawan polisi Syiah, padha bisa tumindak, padha pengin urip
  10. protos
    protos 31 Oktober 2016 10:54
    +5
    Jamilya Kochoyan, miturut jeneng mburi, yaiku Yazidi. terus-terusan nulis babagan Kurdi, perjuangan mulia nglawan ISIS, Turki, Iran, lsp.
    menarik, Kurdi Yezidi dhewe ora tenan njupuk wong-wong mau kanggo dhewe. malih, barzani padha gampang liwati menyang igil ing 2014. Dadi yen dumadakan ana Kurdistan independen, pitakonan gedhe apa sekte iki bakal urip ing kono.
    perang antarane Kurdi lan ISIS ing Irak nganti bubar iki rodo sluggish, rodo, ketoke sing padha wis teka menyang sawetara persetujuan antarane piyambak lan padha cukup wareg karo saben liyane minangka tanggi. liyane, ISIS organisasi supranational, lan ana akeh Kurdi padha ing rangking.
    iki kanggo pitakonan perang nglawan ISIS "tanpa standar ganda."
  11. CONTROL
    CONTROL 31 Oktober 2016 12:44
    0
    Ing prilaku Kurdi (mode saka tumindak!) - kabeh ndonya! - analogi cetha banget karo kondhang ing Rusia Crimean Tatar, Chechens, lan - aha! - Ukrainia Kulon lan Transnistrian Hungaria-Hutsulo-Rumania (?). Angger ana sing mangan lan ngombe, ana dhuwit...dll. - ya, kekancan, tentrem, karya lan Mei ... Lan yen ana kedadeyan - "aja pipis ing potku!"...
    Ing ngarsane Peshmerga, ora muspra lan ora tanpa alesan manawa kamardikan Kurdi diwedeni ing saindenging Timur Tengah! ... Ya, lan dheweke duwe pengalaman akeh babagan terorisme internasional ...
  12. Scorpio05
    Scorpio05 31 Oktober 2016 20:38
    +1
    Ora ana komentar kanggo Jamila wektu iki. Nandheske garing, informatif, Kaya nul emosi lan predilections pribadi. Nanging ... nuwun kanggo Kurdi. Akeh pejuang sing gagah prakosa, Wong wadon sing pinter lan ayu, yen dideleng Jamila sing kinurmatan) Nanging ... Iran, Turki, Syiah Irak, Alawi Syiria, Turkoman, lan Sunni, Yah, ora ana sing seneng. Aku ora ngerti, bisa uga padha mlayu menyang dhewe. Amerika nggunakake ... kanggo saiki. Apa sabanjure? Nalika pamaréntahan pusat Irak lan Suriah dikuwataké lan ancaman saka fanatik ISIS dibusak, peran Kurdi suda. Kajaba iku, kajaba Kobani lan perjuangan ISIS karo Kurdi Barzani saka KDP, sajrone perang kabeh, Kurdi umume sacara episodik campur tangan ing perang karo ISIS. Malah banjur, perang ing Irak luwih disebabake dening kepinginan saka ISIS kanggo njupuk kepemilikan saka lapangan lenga ing Kerkuk lan Mosul. Cekakipun, negara ing wilayah bisa nemokake basa sing umum karo Barzani, nanging meh ora karo partisan kiwa sing seneng revolusi permanen lan nggambar maneh wates kabeh negara utama ing wilayah kasebut. Lan nggunakake Amerika Serikat ing sisih anarkis-Maoists nglawan Iran, Turki lan liyane ... slamet. Wah...