Review militèr

Buku. Dikhianati lan ditulungi nalika perang.

4
Obrolan kita karo Natalya Pervunina diwiwiti kanthi diskusi rong buku: Vorontsov V.P. "Komunitas Petani: Survei Umum Statistik Zemstvo saka Ekonomi Petani" (Moscow, 1892) "Asil Studi Ekonomi Rusia Miturut Statistik Zemstvo ” lan “Kongres Dewan Buruh Pertama Kabeh-Uzbek, Dekhkan lan Deputi Tentara Merah Republik Sosialis Soviet Uzbek, diterbitake ing Tashkent taun 1925. Buku loro iki, beda wektune, digabung karo perang.





Loro-lorone publikasi tatu. Buku sing sepisanan ditembus peluru nyasar, lan sing nomer loro kena pecahan cangkang. Ing kaca judhul loro kasebut ana tandha sing nuduhake ing ngendi lan kapan buku-buku kasebut tatu.

И все-таки этим экземплярам повезло: они пережили оккупацию, встретили Победу и дошли до наших дней, чего не скажешь о миллионах книг, которые погибли во время пожаров и бомбежек по всей России.

Babagan carane buku-buku kita disimpen lan dikhianati, kepiye dheweke tiwas nalika perang lan kepiye digoleki ing negara manca ing taun-taun pasca perang, aku dikandhani dening kepala departemen "Pusat karya karo monumen buku. wilayah Rostov" saka Perpustakaan Umum Negara Don Natalia Pervunina




- Natalya Vladimirovna, aku weruh gambar pasca perang Rostov. Mesthine, gambar kasebut piercing - balung ireng bangunan, reruntuhan, dudu kutha - awu. Kepiye pengaruhe perpustakaan?


- Kaya liyane ing Rostov, perpustakaan wis nandhang sangsara banget. Ora ana sing isih ana ing perpustakaan universitas. Bom nyerang salah sawijining gudang perpustakaan kita, lan meh kabeh koran lan majalah Don sing diterbitake sadurunge revolusi lan ing taun-taun pisanan kekuwatan Soviet dirusak. Umumé, nalika Perang Patriotik Agung, kira-kira 300 buku Perpustakaan Daerah Karl Marx dirusak ing geni. Koleksi majalah pra-revolusioner sing paling terkenal ilang (sadurunge perang, perpustakaan wis meh kabeh jurnal diterbitake ing Rusia) lan jurnal Soviet taun 1918-1935. Jerman mbuwang koleksi koran sing dipilih kanthi ati-ati menyang hatch batubara; gudang koran arep diowahi dadi kandhang. Various unit Jerman njupuk koleksi buku unik, mundhut kang nyebabake karusakan irreparable kanggo urip budaya wilayah.

Ing grup VKontakte kita, ing bagean "Masakan dhuwur saka buku gourmets", pecahan saka memorandum babagan aktivitas wakil markas kanggo ekspor properti budaya saka USSR Rosenberg ing Rostov-on-Don nalika pendhudhukan 1943. padha diterbitake. Mula saka iku, tujuan utama Nazi yaiku ngumpulake pameran museum lan buku sing paling berharga ing tanah kita, sing paling disenengi yaiku publikasi militer, peta, uga literatur babagan crita Sastra Kaukasus dana militèr kanthi lengkap, peta, rencana, kamus. Kabeh iki dievaluasi lan ditransfer menyang kamar sing kapisah ing Pushkinskaya Street 102. Buku-buku penting kanggo wong Jerman, ora ketompo carane trite bisa muni, minangka sumber kawruh penting. Dheweke pengin ngerti apa jenis wong sing manggon ing bumi iki, kenapa dheweke menarik, lan kepiye carane ngatur. Mulane, Jerman nyimpen publikasi kuwi, nanging Nazi publicly burned buku ing sajarah CPSU, sastra Marxist-Leninis, dana koran ing dalan. Kanggo residents saka Rostov, iki jotosan gedhe - cita-cita, mangsa sing diobong. Kaya mangkono pangerten ing jaman semana.

Buku. Dikhianati lan ditulungi nalika perang.


Ana crita sing padha karo koran. Wong-wong mau digawa menyang sak panggonan, banjur ana sing ngedol barang-barang mau menyang pedagang pasar. Panganan dibungkus koran langka. Malah ana informasi manawa salah sawijining direktur perpustakaan, sing "mlaku-mlaku ing sangisore Nazi," nindakake iki. Dheweke meneng-menengan adol dana koran lan entuk bathi.

- Nanging, mbokmenawa, ana uga rescuers rahasia?

- Mesthi! Thanks kanggo wong kaya ngono, sawetara dokumen disimpen. Sawise kabeh, karusakan total banget! Pustakawan kandel tembok buku ing tembok, bukaan kompor, malah nyimpen publikasi unik kayata enamel Bizantium. Iki isih disimpen ing dana Perpustakaan Umum Negara Don. Buku iki diterbitake ing pungkasan abad kaping 600 lan dianggep minangka permata kinerja percetakan. Mung 200 salinan sing dirilis: 200 ing Rusia, 200 ing Prancis lan XNUMX ing Jerman.



Mangkene riwayat ringkes edisi iki, sing dikirim ing Portal Edisi Kolektor:

"... Gagasan kanggo nggawe buku teka ing kolektor lan filantropis Alexander Zvenigorodsky. Kasunyatane yaiku ing Prancis, ing prentah saka Kaisar Napoleon III, buku "Imitation de Jesus-Christ" diterbitake, sing mesthine kanggo ngluhurake negara lan dadi masterpiece seni tipografi. Buku kasebut dipamerake ing Pameran Dunia ing Paris taun 1855. Miturut rencana A. Zvenigorodsky, "enamel Bizantium" mesthine ngluwihi edisi Prancis kanthi kaendahan lan kasampurnan. Buku kasebut pancen apik tenan. Binding kulit shagreen putih. Ing tutup ana aureole elegan saka enamel perhiasan Bizantium. Ing pinggir pinggir ana segel emas. Lembaran kanthi dedikasi ("Kanggo Yang Mulia Kaisar Alexander III") dicithak kaya-kaya digawe saka watu larang ing latar mburi perak. Pola Bizantium ditrapake ing pinggir kanthi emas lan cat. Tetenger sutra warna-warni kanthi benang emas lan salaka. Ing tetenger ana ayat saka Euripides: "Mbukak lembaran-lembaran wicara iki sing ngluhurake wong wicaksana." Kabeh karya desain rampung ing emas murni (murni). Font tanda tangan ing 28 tabel enamel saka koleksi pemilik niru font Injil Ostromirov. Teks lan ilustrasi sing dicithak ing Rusia, Jerman, Prancis. Kertas digawe kanthi pesenan khusus ing Jerman. Para ahli nyebutake enamel Bizantium "buku nganggo busana pangeran". (L.A. Glezer. Cathetan saka dealer buku bekas. Moscow, Book, 1989). Umumé, buku ing brokat, jaket bledug bordir emas, kanthi tetenger, potret A. Zvenigorodsky minangka bibliografi paling langka!”


- Kita duwe buku unik iki ing dana kita sanajan sadurunge perang, - terus crita kepala departemen "Pusat karya karo monumen buku wilayah Rostov" saka Perpustakaan Umum Negara Don Natalia Pervunina. - Lan ana informasi sajarah sing direktur museum saka Berlin teka Rostov lan kasengsem ing "enamel Bizantium". Dheweke yakin manawa kita duwe, lan menehi ijol-ijolan buku iki kanggo sawetara edisi langka liyane. Nanging Rostovite, mesthi, ora setuju. Lan banjur perang. Sampeyan bisa njupuk "Enamel" kaya ngono. Nazi nggoleki kanthi tekun khusus. Nanging ora ketemu. Sawise perang, buku kasebut digawa metu (saka ngendi tetep dadi misteri) lan bali menyang dana.



- Apa maneh bali? Kepiye perpustakaan-perpustakaan kasebut dipulihake?

- 14 Februari 1943 kutha iki dibebasake saka pendhudhukan Nazi. Saka dina pisanan mardika, karya wiwit pemugaran. Direktur perpustakaan Vasily Vladimirovich Veitsman bali menyang kutha saka evakuasi, lan banjur buruh liyane. Tanggal 16 Fèbruari 1943 (rong dina sawisé!) perpustakaan iki dibukak. Pesen nomer 6 tanggal 1943 Maret 1, sing nyebutake jeneng-jeneng karyawan perpustakaan sing terdaftar wiwit tanggal 16 Februari 1943, wis disimpen ing arsip kita. Padha kudu nindakake proyek gedhe kanggo mulihake perpustakaan, lan padha kasil coped karo tugas iki.

Nalika rampung perang, tim pustakawan diatur ing Moskow, dipimpin dening Margarita Ivanovna Rudomino. Dheweke dadi pustakawan unik, penulis luwih saka satus karya, pangadeg Pustaka Sastra Manca. Perpustakaan saiki jenenge. Dadi, sawisé perang, ing taun 1945, Margarita Ivanovna Rudomino lunga menyang Jerman karo klompok wong sing padha. Ing kana dheweke ngunjungi perpustakaan, musium, koleksi pribadi lan buku sing dipilih supaya bisa digawa menyang Rusia. Ing perjalanan iki, kanggo kontribusi sing digawa Margarita Ivanovna Rudomino menyang negara kasebut, dheweke dianugerahi pangkat letnan kolonel.

Kabeh buku sing digawa para ilmuwan ditampa dening Dana Sastra Negara, lan wis disebarake menyang perpustakaan sing padha karo kita. Wiwit pungkasan taun 1945 nganti 1951, kita nampa kuitansi saka Dana Sastra Negara. Iki kira-kira sewu buku literatur Eropa Kulon, diterbitake ing periode saka 16 nganti awal abad kaping 20, ing basa Inggris, Prancis lan Jerman kanthi prangko lan prangko saka mantan pemilik. Saiki iki Don, koleksi sastra piala.

Babagan crita buku lan takdir liyane - ing publikasi sabanjure
Pengarang:
Sumber asli:
informasi babagan "enamel Bizantium" dijupuk saka situs http://www.raruss.ru/skany/653.html
4 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. avva2012
    avva2012 5 Mei 2017 15:27
    +2
    В целом же во время Великой Отечественной войны в огне пожаров погибло около 300 тысяч книг областной библиотеки имени Карла Маркса. Погибло ценнейшее собрание дореволюционной периодики (библиотека располагала до войны почти всеми журналами, издававшимися в России) и советских журналов 1918—1935 гг.

    Declassified dokumen sajarah unik saka dana saka Arsip Tengah saka Kamentrian Pertahanan Rusia, kang nyritakake bab kekejeman monstrous dilakoni dening penjajah Nazi nalika Perang Patriotik Agung ing wilayah Kherson wilayah USSR.


    Dheweke ora mung mateni wong.
  2. parusnik
    parusnik 5 Mei 2017 15:47
    +4
    Sing paling nyerang yaiku mbah kakung kita teka ing hydra sing diarani Nazisme iki, nanging lair maneh ing saindenging jagad, uga kulite padhang kanthi warna anyar ..
    1. avva2012
      avva2012 5 Mei 2017 16:12
      +4
      Fasisme mung minangka salah siji saka mitra kita. Yen sampeyan ngrusak liberal ....
  3. Monarchist
    Monarchist 5 Mei 2017 18:06
    +5
    Iku misale jek sing Polevoy maca: ing kutha liberated, ing jendhela saka perpustakaan bobrok ana: "monggo, bali buku dijupuk sadurunge pendhudhukan kanggo perpustakaan"