Review militèr

TAPI, utawa Kepiye cara ngowahi Afghanistan dadi negara transit gas?

37
Nalika manungsa waé yuta wis riveted ing baris langsung karo Presiden Rusia Vladimir Putin, acara liyane njupuk Panggonan ing donya... Sawetara acara kuwi related kanggo wilayah kayata Asia Tengah narik kawigaten manungsa waé dina sadurunge. Njupuk menyang akun kasunyatan sing bakal aneh kanggo njupuk wilayah iki metu saka kapentingan saka kakuwasan donya anjog, iku angel ninggalake acara Asia Tengah dina anyar ditemokke.


Salah sawijining acara kasebut digandhengake karo minat resmi Tashkent (Uzbekistan) kanggo melu nggawe pipa gas, sing bakal mili gas Turkmen menyang India. Kanggo alasan sing jelas, proyek kasebut dadi kapentingan gedhe saka India lan Turkmenistan. India, minangka ekonomi sing berkembang kanthi cepet, kudu nambah volume sumber daya energi sing relatif murah. Ashgabat resmi, ing siji, kasengsem ing nandur modal ing industri gas, kang ndadekke dana pinunjul kanggo budget negara kanggo negara. Kapentingan Uzbekistan uga bisa dingerteni, sing ora pengin kantun kesempatan kanggo dadi peserta ing proyek sing njanjeni bathi gedhe.

Ing babagan iki, pitakonan bisa uga muncul: yen proyek kasebut pancen janjeni, mula kenapa Uzbekistan saiki mung nuduhake minat? Paling ora ana rong jawaban ing kene. Kaping pisanan dumunung ing pesawat keamanan. Kapindho ana ing owah-owahan geopolitik ing Asia kidul.

Kasunyatane, proyek transportasi gas sing dibahas yaiku TAPI (miturut huruf pisanan saka jeneng negara sing wiwitane mutusake babagan konstruksi: Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, India). Sampeyan ora kudu duwe intuisi adikodrati kanggo guess apa masalah keamanan bisa njedhul sak implementasine saka project ... Paling siji link ing chain iki katon banget. Lan iki Afghanistan.

Kanggo referensi: pipa gas TAPI ing dokumen perencanaan dawane luwih saka 1,7 ewu km. Biaya proyek kasebut kira-kira $ 8 milyar. Kapasitas proyeksi yaiku 33 milyar meter kubik gas saben taun. Kapasitas kasebut kudu disedhiyakake dening lapangan gas Turkmen paling gedhe Galkynysh, dumunung ing wilayah Maria (Maria vilayat). Miturut klompok pakar internasional, Galkynysh nduweni cadangan nyengsemaken ora mung gas (luwih saka 21 triliun meter kubik), nanging uga lenga (paling ora 300 yuta ton). Lapangan kasebut wis dieksploitasi sajrone sawetara taun kepungkur, nanging Ashgabat pengin digunakake kanthi maksimal.

Watu pisanan ing pambangunan TAPI dilebokake ing Turkmen Mary tanggal 13 Desember 2015. Proses kasebut ora luwih maju tinimbang watu pisanan lan makarya ing wilayah Turkmenistan. Lan India sing padha bakal nandur modal ing proyek kasebut satus persen kepungkur, yen ora amarga kasunyatane, sepisanan, pipa gas kudu "ditarik" liwat Herat lan Kandahar, ing ngendi panguwasa Afghan resmi ngalami kesulitan ngontrol wilayah kasebut. sak dina, lan ing sareh, bab 800 km saka rute kudu liwat Pakistan, karo kang New Delhi, kanggo sijine iku mildly, wis sesambetan angel.

Yagene, yen "kabeh ora gampang banget" kanthi keamanan, dheweke wiwit ngomong babagan TAPI maneh? Kasunyatane yaiku ing KTT SCO anyar, India lan Pakistan kalebu ing dhaptar negara sing melu organisasi kerjasama kasebut. Lan yen India lan Pakistan wis setuju kanggo mlebu organisasi, banjur kerjasama, mulane, ora averse kanggo netepake, senadyan claims wilayah.

TAPI, utawa Kepiye cara ngowahi Afghanistan dadi negara transit gas?


Nanging, isih ana sirah ing wangun Afghanistan. Lan ora mung sampeyan kudu ngubengi pagunungan. Masalah utama yaiku pelanggaran hukum teroris lengkap ing negara iki, sing, ing ngarsane kontingen militer Amerika, jelas ora bakal ilang.

Mulane sampeyan pengin lan prick. Uzbekistan sing padha, ing tangan siji, jelas ora pengin adoh saka proyek sing duwe bathi, ing sisih liya, risikone dhuwur.

Saka statement saka ketua dewan saka nyekeli "Uzbekneftegaz" Alisher Sultanov:
Sisi Turkmenistan nggawe tawaran kanggo melu TAPI. Salajengipun, Presiden Uzbekistan mrentah perusahaan kasebut supaya bisa ngatasi masalah iki. Nanging, luwih spesifik, saiki ora ana pernyataan resmi babagan mlebu Uzbekistan menyang proyek TAPI utawa babagan partisipasi kita ing proyek kasebut.


Tashkent ora ndhelikake kasunyatan sing wis siyap kanggo melu ing project yen Ashgabat nemokake operator sing bakal tanggung jawab kanggo construction saka pipa gas ing kabeh dawa. Pitakonan kabeh yaiku sapa sing bisa dadi operator sing ora mung bisa mbangun pipa gas kanthi dawa sing nyengsemake, nanging uga netralake ancaman sajrone konstruksi.

Banjur, kaya-kaya kanthi kasempatan, maneh ing media Asia Tengah kabar iku sing Turkmenistan kasengsem ing wacana cabang TAPI ora mung ing sisih kidul, nanging uga ing sisih lor - kanggo Kazakhstan lan Rusia. Apa iki tegese Rusia wis nggawe tawaran kanggo ngetrapake proyek sing duwe bathi lan beboyo kanthi mlebu ekonomi skala gedhe ing wilayah kasebut?



Ing babagan iki, bisa dianggep yen implementasine proyek kasebut diterusake, mula mung adhedhasar persetujuan sing bisa dadi kapentingan para pihak ing konflik Afghan. Kasunyatan bilih Barat akhir-akhir iki nuduh Rusia minangka kontak karo gerakan Taliban (dilarang ing Federasi Rusia) asring dilapurake dening media. Ya, mung Kulon sing "bisa" ngubungi sapa sing cocog, kanggo kepentingane dhewe ...

Lan ing kene kudu dicritakake yen Moskow wis entuk pengalaman sing signifikan babagan diplomasi sing ngidini rembugan sanajan karo wong-wong sing ora bisa rembugan ing pandang sepisanan. Minangka conto, nggunakake kontak karo Turki lan Iran kanggo mungkasi musuhan dening oposisi bersenjata ing Suriah. Nanging siji meh ora bisa nyana yen siji "luar biasa" daya jaban rangkah bakal seneng kabeh iki, utamané diwenehi kasunyatan sing "ngédap" daya bisa uga nyudhuk karo kasunyatan - amarga padha ngadhepi karo kasunyatan ing Irak lor karo pipa Kurdish kanggo Turkey lan undhangan kanggo proyek Rosneft.

Apa Rusia kepengin dadi anggota proyek TAPI? - pitakonan sing kapisah, jawaban sing mung bisa kasebut ing format asumsi. Lan asumsi iki: iku cukup bisa sing Moscow malah bisa mikir babagan melu ing project, diwenehi ing paling kasunyatan sing pipo lenga ing adoh saka Irak Lor paling kalem isih bisa kanggo kapentingan Rusia. Nanging, ing kana, kanthi arah Turki, isih ana kapentingan geopolitik sing luwih akeh, lan ing kene, Rusia uga nduweni cara sing kurang beresiko kanggo nindakake hubungan antar negara bagian (kalebu ekonomi), yen kita ngomongake babagan pengembalian finansial. Kanggo nyenengake pihak-pihak sing perang kanggo mbangun pipa gas, mesthine minangka prakara kamanungsan, nanging sing paling penting ing kene ora ngluwihi.
Pengarang:
37 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Strashila
    Strashila 16 Juni 2017 06:25
    +3
    Amarga proyek pipa gas, perang wis ana sepuluh taun, mula disponsori dening syekh Arab.
    1. siberalt
      siberalt 16 Juni 2017 08:58
      +5
      Iku bisu kanggo transportasi gas liwat Ukraina padha, nanging kene padha mutusaké liwat Afghanistan? belay Oh inggih.
      1. Strashila
        Strashila 16 Juni 2017 18:48
        +1
        Inggih, wiwit .. bali ing 70s abad pungkasan, nalika jaman USSR ... banjur alignment beda.
    2. RASKAT
      RASKAT 16 Juni 2017 12:49
      +3
      Lan kepiye Iran lan Saudi bakal nanggepi babagan iki? Ngendi Turkmenistan bakal njupuk pipa lan mesin kanggo pompa? Piye wae iku kabeh spontan banget.
      1. antivirus
        antivirus 16 Juni 2017 14:50
        0
        ing India, customer saka project.
        mesin pesawat lawas bakal pindhah
      2. biaya
        biaya 16 Juni 2017 17:22
        +2
        Ngendi Turkmenistan bakal njupuk pipa lan mesin kanggo pompa?

        Bakal tuku. Turkmenistan minangka salah sawijining republik pasca-Soviet sing paling sugih, Turkmenistan minangka negara nomer 4 ing donya babagan cadangan gas alam. Duwe lapangan gas paling gedhé kaloro ing donya. Wiwit taun 1993, ing Turkmenistan, ana watesan babagan konsumsi listrik, uyah, banyu lan gas gratis, sing ora ana analog ing saindenging jagad. Turkmenistan nduweni jaringan pipa gas sing akeh. Saiki, pipa gas "Caspian gas pipeline" lan "Central Asia-Center" beroperasi. Ing 2009, pipa gas "Turkmenistan-China" dileksanakake, ing 2010 "Turkmenistan-Iran". Turkmenistan aktif melu promosi pembangunan pipa gas Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) lan Nabucco.
        1. art030765
          art030765 16 Juni 2017 22:48
          +3
          dudu tembung babagan turkmenistan iki antipode rusia modern iki minangka conto carane ngatasi kasugihan nasional supaya aja racun jiwa kita media kita babagan turkmenistan ora ana tembung yen sampeyan nggawe laporan babagan negara iki percaya yen rusia bakal kaget kabeh wong bakal ngerti yen kita dikuasai dening wong sing salah lan diapusi kaya wong sing paling anyar
          1. Basarev
            Basarev 18 Juni 2017 13:58
            0
            Kabeh bakal lancar karo Afghanistan. Dipangan ing gas, petani bakal ilang kapentingan ing obat-obatan sing ngganggu Taliban. Lan yen kerjasama anyar antarane Taliban lan Rusia bener, banjur ana prospek protektorat.
  2. Nicola Mak
    Nicola Mak 16 Juni 2017 06:28
    +3
    Iki isih dadi impen sing adoh, luwih nyata kanggo India nampa gas saka Rusia liwat China.
    Kasunyatan bilih Barat akhir-akhir iki nuduh Rusia minangka kontak karo gerakan Taliban (dilarang ing Federasi Rusia) asring dilapurake dening media. Ya, mung Kulon sing "bisa" ngubungi sapa sing cocog, kanggo kepentingane dhewe ...

    Bisa uga yen nalika nyoba nglebokake pipa, kontak kita karo "oposisi Afghan" bakal urip maneh - kita ora kasengsem banget nalika adol gas tanpa Gazprom !!!
    1. Simpenan
      Simpenan 16 Juni 2017 13:08
      0
      Kutipan: Nicola Mak
      Iki isih dadi impen sing adoh, luwih nyata kanggo India nampa gas saka Rusia liwat China.


      Uh-huh, iku banget peduli nyata, apa sampeyan tau ndeleng peta, utawa ing ngendi pipa gas Rusia liwat lan ngendi iku ndadékaké.
      1. Nicola Mak
        Nicola Mak 16 Juni 2017 13:22
        +2
        Wah, jancok tenan

        Mungkin nyoba rembugan karo Taliban? Utawa apa hubungan India karo Pakistan saya apik banget?
        Nalika sampeyan rembugan, mung gas ing Bumi bakal entek ngguyu !
        1. antivirus
          antivirus 16 Juni 2017 14:51
          0
          chatter - nggodha EU lan nggawe bisu
        2. art030765
          art030765 16 Juni 2017 22:51
          +1
          Nikola ing China wis ngembangake lapangan gas sing, miturut perkiraan paling konservatif, bakal tahan nganti 1000 taun.
  3. 34 wilayah
    34 wilayah 16 Juni 2017 07:25
    +3
    Adol gas tanpa daya ing luar negeri? Lan sapa sing bakal menehi teknologi modern kanggo para penambang sing mundur? Aku wedi yen para penambang bakal cepet-cepet nggawe warna lan rezim bakal dadi ora manungsa. Lan sapa maneh sing bakal bisa mbangun pipa gas? Rusia? Nanging ana sing diuripake ing Kulon, lan China uga katon nyingkiri gas kita. Lan Gazprom nanggung kerugian. Dadi ing beyo sing bakal pesta? Lan bakal? Ya, lan Empire of Good mbokmenawa bakal repot lan nawakake tuku gas saka perusahaan sing apik. Lan yen dheweke ora setuju, mula oposisi bakal muncul, kanthi umum nerangake kanthi ngethok sirah. Anane pasukan jahat ing wilayah Afganistan minangka pengawasan para narapidana supaya ora njupuk pikiran lan miwiti urip kanthi tentrem lan ngunggahake ekonomi. Nanging yen pipa Afghan dilayani dening perusahaan jahat, banjur pipa bisa lan bakal bisa tanpa karusakan. Lan yen ora elek? Nanging, ora bakal suwe. Umumé, kawicaksanan para elf bisa dingerteni. Ngubengi sabisane wilayah kanthi dering geni lan drive menyang Zaman Batu. hi
    1. NKT
      NKT 16 Juni 2017 12:52
      +2
      "Produsen mundur" wis nguwasani fraktur hidrolik, kalebu fraktur hidrolik multi-tahap, nanging ana reservoir menehi tingkat aliran sing apik sanajan tanpa fraktur hidrolik.
      1. 34 wilayah
        34 wilayah 16 Juni 2017 17:50
        +1
        12.52.NKT! Nalika lagi melu bisnis cilik (miturut standar donya). Yen sampeyan njaluk dhuwit luwih akeh, dheweke bakal mbungkus. Yen Rusia wis nuding panggonan, banjur apa kita bisa ngomong bab cilik. Bakal ana skenario Libya. Masa depan emirat ora sumunar kanggo dheweke. Emirates mesthi umpan apik. Mangkene carane sampeyan bisa urip kanthi lenga! Nanging sakperangan alesan, negara tetanggan liyane urip rada beda, ing perang.
  4. vlad007
    vlad007 16 Juni 2017 07:52
    +1
    Pipa gas iki bakal dadi sirah kanggo sisa urip sampeyan, lan dhuwit utama bakal ditampa dening negara sing dipompa - Turkmenistan.
  5. Sergey-8848
    Sergey-8848 16 Juni 2017 08:06
    +1
    TAPI minangka suku saka film Eldar Ryazanov taun 1961 "Wong saka Nowhere". Suku punika alam bébas, malih, iku ketemu pahlawan Yuri Yakovlev ing kira-kira panggonan padha. Ing kana, mung siji galak saka suku iki (Sergey Yursky), cangkeme kebak masalah. Apa sing bisa kita ucapake babagan wilayah lan negara sing didunungi dening suku-suku sing ora adoh saka pembangunan saka wong kasebut. Saiki dheweke bakal nari ngubengi geni saka pipa gas TAPI iki!
  6. curious
    curious 16 Juni 2017 11:15
    +2
    Rong puluh taun kepungkur, dheweke nyoba mbangun pipa gas saka Turkmenistan menyang Pakistan lan beku amarga ana masalah karo Afghanistan.
    Kajaba iku, Afghanistan duwe cadangan minyak lan gas sing cukup akeh. Cadangan gas alam Afghanistan sing bisa dibalekake kira-kira 1,67 triliun meter kubik. m, nanging extraction mbutuhake pendanaan pinunjul, kang ora ana siji undertakes kanggo nyedhiyani.
    Kanggo mangerteni spesifik negara iki, contone.
    Amerika mbangun pom bensin ing Afghanistan, biaya sing udakara $ 43 yuta. Komisi khusus, sawise nganalisa biaya kasebut, nyimpulake yen biaya kasebut 140 kaping luwih dhuwur tinimbang jumlah modal sing dibutuhake kanggo nggawe fasilitas sing padha ing Pakistan.
    Lan siji wayahe. Produksi opium mung kurang saka 50% saka PDB Afghanistan, lan negara kasebut terus-terusan nyetel rekor anyar kanggo produksi obat iki. Yagene padha mbangun pipa gas?
    1. antivirus
      antivirus 16 Juni 2017 14:54
      +1
      mung kanggo mundhakaken generasi tentrem anyar - banjur gas bakal pindhah
      1. curious
        curious 16 Juni 2017 15:06
        0
        Afganistan minangka negara sing, nganti pirang-pirang abad, durung ana sing bisa nelukake, sanajan dumunung ing persimpangan kepentingan akeh negara. Dheweke ora butuh urip liyane.
        1. antivirus
          antivirus 16 Juni 2017 15:08
          0
          supaya padha ngunggahake generasi anyar sing tentrem.

          Gazprom ora tahan? - tundra gedhe, ana papan kanggo lungguh
          nanging perlu kanggo nuwuhake pikiran sing tentrem. lan entuk pengaruh maneh
        2. mega proyek
          mega proyek 16 Juni 2017 19:54
          +5
          Aja mbaleni omong kosong iki saka film ala! am Afghanistan terus-terusan dikalahake dening kabeh wong sing mung pengin. Mung masalah iku ing Afghanistan - ana ora bab peduli kanggo apa iku worth nolak lan nggawe negara beradab ana! Mulane, Conquerors terus-terusan karo tembung "ya lan **** kaya sing dikarepake" kiwa lan wilayah maneh ketemu dhewe ing asshole peradaban. Kabeh gosip sing USSR dikalahaké - shove sampeyan ngerti ngendi. Prajurit kasur ora ngimpi babagan tingkat kontrol ing wilayah kasebut nalika mundur saka pasukan USSR. keprungu
          1. curious
            curious 16 Juni 2017 20:23
            0
            Lan apa jenis film iku? Aku mbok menawa kesusu ora akurat nyatakake pikirane, sanajan maksudku padha karo sampeyan.
        3. 34 wilayah
          34 wilayah 16 Juni 2017 22:06
          0
          15.06. Sirius! Nelukake ora dibutuhake. Iku luwih apik kanggo ora supaya berkembang. Sing ditindakake kanthi sukses. Yen ing jaman USSR, wong Afghan ngluncurake astronot, saiki mung bisa ngluncurake martir utawa perdagangan narkoba. Mekaten. Supaya ora nglawan pesaing, luwih becik ora ngasilake. Iku kabeh titik penaklukan utawa ora penaklukan.
        4. art030765
          art030765 16 Juni 2017 23:30
          0
          ditaklukaké déning Alexander Agung, ditaklukaké déning Genghis Khan lan negara iki bakal ditaklukaké déning Kulon. Senapan serbu Kalashnikov, yen jip luwih apik tinimbang kuldi
          1. curious
            curious 16 Juni 2017 23:32
            +2
            Aku ngetung 11 kesalahan langsung, apa iki grammar anyar?
            1. wuta67
              wuta67 17 Juni 2017 09:56
              +2
              Ora, iki troll anyar.
        5. protos
          protos 18 Juni 2017 00:15
          0
          Kutipan saka Penasaran
          Afghanistan minangka negara sing, nganti pirang-pirang abad, durung ana sing bisa nelukake

          wilayah Afghanistan saiki ditakluk lan dikuwasani dening: Persia (Achaemenids lan Sassanids), Yunani-Macedonia (Alexander, Seleucids, Greek-Bactrians), Kushans, Parthia, Hephthalites, Arab, Tajik (Samanids and Ghurids), Asia Tengah Turki (Ghaznavids, sultan Delhi, Timurid, Mughals), Mongol, Qizilbash (Safevids, Nadir Shah).
          1. curious
            curious 18 Juni 2017 00:17
            0
            Waca kabeh komentar, aku wis nerangake sapisan. Nah, sampeyan langsung kesusu nulis.
        6. mac789
          mac789 18 Juni 2017 16:34
          0
          Ora bener. Dheweke cukup nelukake kanggo awake dhewe ... Mung ana siji Uzbek ... Tamerlane diarani ... Dheweke mung mbangun sawetara menara ing Kabul lan nelukake kabeh ... Bener, menara kasebut digawe saka kepala manungsa ...
  7. Gradien 3
    Gradien 3 16 Juni 2017 17:04
    0
    Siji bab sing cetha.
    Proyek TAPI. Bisa dileksanakake.
    Lan tanpa partisipasi Rusia.
    Nanging. operasi pipa normal. Tanpa partisipasi Rusia.
    mokal!
    AS ora bakal bisa njamin keamanan ing Afghanistan.
    Kita durung bisa ... Kita ora bisa ...
    Iki minangka proses negosiasi Rusia karo "pemimpin informal" Afghanistan ...
    Siji-sijine ... pangarep-arep saka TAPI ...
    1. 34 wilayah
      34 wilayah 16 Juni 2017 22:15
      0
      17.04. Gradien! Miturut pendapatku, wong Saudi pancen padha karo wong Afghan. Nanging Amerika bisa njamin safety. Lan Saudis ana ing ngarep kemajuan? Ora. Unta angon kanthi tentrem lan nguntal pasir. Tegese, ing tingkat teknologi, padha kaya wong Afghan. Nanging kapentingan US wis nggawe negara Badui minangka makmur minangka Las Vegas! Yen pipa gas ing Afghanistan bakal dadi milik Amerika, banjur sapa ngerti! Mungkin wong Afghan bakal bersaing karo Saudi ing babagan standar urip. Ngelingi yen dheweke (wong Afghan) nindakake tugas sing apik kanggo ngilangi diri.
      1. art030765
        art030765 16 Juni 2017 23:39
        +1
        ngormati 34 wilayah kenek target nalika kita marang sing kulon pengin subsoil kita, Arab saudi tansah teka ing pikiran kanggo numpes kabeh populasi wilayah iki, kulon kaya rong driji, nanging padha menehi teknologi nandur modhal dhuwit mundhakaken negara. pitakonan kenapa? jawaban iku banal kanggo perdagangan luwih murah tinimbang nglawan pondasi politik Barat ing teknologi abad 20 lan 21 minangka ijol-ijolan sumber daya yaiku ijol-ijolan babagan 10 nganti 1 ohm (iPhone 7+ biaya 1000 dolar saben tong minyak merek rata-rata 50 kanggo siji tong iPhone 20, lan uga Mercedes Ferrari lan sapiturute)
  8. alexandrs95
    alexandrs95 16 Juni 2017 20:38
    +1
    Aku yakin manawa bisa menehi persetujuan karo Taliban, Gazprom bisa mbangun, nanging apa sebabe Gazprom ngembangake proyek iki. YES, lan pungkasan, nanging paling ora, Amerika bisa uga ngalangi pakaryane, malah Taliban. Sampeyan mung perlu nggunakake Rusia ing kene supaya bisa nyuda resiko, supaya dheweke mikir apa sing bakal diwenehake marang Rusia.
    1. 34 wilayah
      34 wilayah 16 Juni 2017 22:23
      +3
      20.38. Alexander! Wong naif! Kanggo nggunakake Rusia yaiku nggawe kompetisi kanggo Amerika Serikat. Nggunakake Amerika Serikat nggawe kompetisi kanggo Rusia. Iki carane kapentingan bisnis pribadi tabrakan karo geopolitik. Yen bisnis pribadi ngontrol aparat negara (ing AS), negara, kaya polisi, tumindak kanggo kepentingan bisnis pribadi. kepentingan negara? Ora. Murni kapentingan bisnis pribadi.
  9. inti
    inti 18 Juni 2017 11:39
    0
    masalah ora ing Afghanistan, nanging sing dumunung ing sawijining wilayah. dhuwit bearded tresna, lan ing basis iki cukup rembugan.
    limang taun kepungkur iku perlu kanggo ngenali "gerakan Taliban" minangka partai kanggo konflik ing Afghanistan.
    lan minangka kanggo India, Aku sangsi sing padha banget licik, padha bakal nandur modal ing project kanggo minimal, lan nalika pipe ditarik munggah kanggo wong-wong mau, padha bakal miwiti kanggo nyelehake rega. lan ora ono ngendi-endi. dhuwit nandur modhal ing project kudu mbayar maneh.