Review militèr

"Vovchiks" lan "Yurchiks" ora njupuk maneh

30
Rong puluh taun kepungkur, tanggal 27 Juni 1997, perang sipil ing Tajikistan resmi rampung. Ing dina iki, persetujuan perdamaian pungkasan ditandatangani ing Moskow antarane pihak sing perang - pamaréntah Republik Tajikistan lan wakil saka oposisi Tajik. Mangkono, tentrem dibalèkaké ing Tajikistan, lan taun sabanjuré, 1998, 27 Juni diproklamasiake minangka preian - Dina Persatuan Nasional.


Perang sipil ing Tajikistan wis dadi salah siji sing paling gedhe-ukuran lan konflik bersenjata getih ing spasi pasca-Soviet, alasan kanggo wutah kang bosok ora mung ing kontradiksi politik internal ing republik, nanging uga ing panyebaran fundamentalisme agama ing Tajikistan. Prasyarat kanggo munculé kahanan konflik disebabake kontradiksi antarane sistem negara resmi, sing nahan karakter sekuler, lan kebangkitan nasional-agama sing diwiwiti ing pungkasan taun 1980-an, ing proses ngurangi kekuwatan Soviet. "Renaissance identitas etnis", minangka sosiolog wis ditetepake proses kasebut, ing pungkasan taun 1980-an - awal 1990-an. njupuk Panggonan ing paling saka Uni (lan banjur negara) republik, uga ing wilayah nasional RSFSR / RF. Ing pirang-pirang republik, pasukan nasionalis terus terang dadi luwih aktif, ngandelake dhukungan ora mung saka inteligensia nasionalis utawa kalangan agama, nanging uga pasukan asing sing kasengsem - layanan khusus, organisasi agama internasional.



Tajikistan adoh saka pungkasan ing daftar republik "masalah". Ana sawetara alasan kanggo iki. Kaping pisanan, kahanan ekonomi ing Tajikistan, sing akeh kena pengaruh masalah sosial-ekonomi umum negara Soviet. SSR Tajik umume minangka republik agraris, industri pangan lan entheng nyumbang luwih saka 60% produk Tajikistan. Wiwit ekonomi Tajik, kaya ekonomi republik Asia Tengah liyane, wis digabungake rapet menyang kabeh-Union ekonomi lan akeh gumantung ing, ambruk negara Soviet mimpin kanggo masalah ekonomi abot. Ing pratondho saka produksi tetanèn dropped banget, Enterprises lan farms kolektif padha ditutup, kang mimpin kanggo Tambah ing pengangguran lan impoverishment cepet saka populasi republik.

Kapindho, ing Tajikistan ana kontradiksi kuat antarane klan sing ndominasi urip politik lan ekonomi republik. Ing antawisipun klan, klan Leninabad lan Kulyab, klan Hissar, klan Garm, wong Kurgan-Tyube, uga wong Gorno-Badakhshan sing adoh lan otonom, sing didunungi dening bangsa Pamir.

Katelu, Islamisasi masyarakat saya akeh. Tajikistan kudu ndarbeni ideologi sing bisa ngisi kekosongan ideologi sing muncul amarga perestroika lan kelemahane pengaruh komunis. Dibandhingake karo republik Soviet liyane ing Asia Tengah, Tajikistan nduweni tingkat religiusitas sing dhuwur banget ing jaman biyen. Iki amarga fitur sosial-budaya pangembangan Tajikistan, hubungan kuwat karo tetanggan Afghanistan.

"Vovchiks" lan "Yurchiks" ora njupuk maneh


Wiwit taun 1970-an, kelompok agama-fundamentalis sing ngarahake kebangkitan Islam wiwit dibentuk ing Tajikistan. Salah sawijine grup iki digawe dening Said Abdullo Nuri (1947-2006), asli saka kulawarga agama ing desa Oshtiyon, distrik Sangvor. Aktivitas Nuri rauh dadi kapentingan kanggo Komite Keamanan Negara USSR. Nanging, ora ana sanksi serius sing ditindakake marang tokoh agama kasebut. Ing wulan Juni 1986, Nuri dicekel nanging ora suwe dibebasake. Ing wulan Agustus, dheweke dipenjara maneh, dihukum siji setengah taun ing pakunjaran, nanging wis ing Desember ditransfer menyang pemukiman gratis, lan ing Februari 1988 dibebasake. Nuri bali menyang tanah air, banjur dadi pimpinan redaksi koran Minbari Islom (Tribune Islam).

Ing taun 1990, Partai Renaisans Islam Tajikistan (IRPT) diadegaké. Senadyan kasunyatan sing Supreme Soviet saka Tajik SSR nyoba kanggo nyegah nggawe partai ing basis agama, asosiasi politik anyar miwiti sawijining aktivitas, lan ing Autumn 1991, minangka asil saka seri saka rapat umum, iku entuk. ijin resmi kanggo kegiatane. Mohammadsharif Himmatzoda (1951-2010), uga veteran saka agama bawah tanah Tajik, kapilih dadi ketua partai nganti awal 1990-an. resmi kerja minangka mekanik, nanging nyatane dheweke minangka mullah sing ora resmi lan aktif ing kelompok agama ilegal.
Ing tanggal 24 November 1991, pisanan crita pemilihan presiden negara. Favorite yaiku rong calon.



Kapisan yaiku Rakhmon Nabiev, 61 taun, wakil klasik saka elit partai Soviet, wiwit taun 1973 nganti 1982. sing njabat dadi ketua Dewan Mentri saka Tajik SSR, lan saka 1982 kanggo 1985. - Sekretaris Pertama Komite Pusat Partai Komunis Tajikistan. Ing September 1991 Nabiev mimpin Dewan Agung republik. Pencalonan Nabiev didhukung dening elit politik lan ekonomi konservatif Tajikistan - buruh partai, nomenklatura, nanging dhukungan utama Rakhmon Nabiev yaiku klan Leninabad, sing nduweni posisi serius ing republik kasebut.

Kandidat kapindho yaiku direktur film Davlatnazar Khudonazarov, 47 taun, sing didhukung dening oposisi - Partai Demokrat Tajikistan lan Partai Renaisans Islam. Nanging, kaya sing dikarepake, Nabiev menang kanthi 56,92% swara nglawan 30% swara Khudonazarov. Iki minangka salah sawijining dorongan pisanan kanggo tuwuhing ketegangan ing republik kasebut. Impetus kapindho yaiku pasulayan antarane Ketua Dewan Tertinggi Tajikistan Safarali Kendzhaev lan Menteri Dalam Negeri Mamadayoz Navdzhuvanov. Saben pejabat didhukung dening akeh warga negara, sing nyebabake ewonan rally ing Dushanbe, lan banjur bentrok antarane mungsuh politik. Pamrentah didhukung utamane dening wong saka Leninabad lan Kulyab, oposisi didhukung dening warga Garm lan Badakhshan. Konfrontasi kasebut kanthi cepet njupuk karakter bersenjata. Skirmishes wiwit antarane panyengkuyung saka oposisi united lan kelompok pro-pemerintah, kang escalated menyang perang sipil lengkap.

Pamrentah, sing wektu iku ora duwe pasukan sing signifikan, lan sing paling penting, tekad kanggo tumindak, ora bisa ngatur perlawanan sing pantes kanggo kelompok oposisi, minangka akibat saka pertempuran berdarah ing Dushanbe. Padha nyebabake nggulingake Presiden Rahmon Nabiev lan akeh korban sipil. Padha matèni, pisanan kabeh, wakil saka kelompok ètnis liyane, uga tokoh-tokoh kondhang saka intelligentsia sekuler, komunis, lan pejabat pamaréntah.

Lawan saka oposisi manunggal, utamané Kulyabs lan Hissars, ngatur Front Popular Tajikistan. Iku ana ing lintang "rose" Sangak Safarov - wong karo biografi angel, sing ing taun krisis kanggo republik dadi salah siji sing paling penting pemimpin militèr-politik Tajikistan. Sangak Safarov, 63, mantan barman, wis ngginakaken 23 taun urip konco bar. Nanging, pidana kepungkur ora mateni intelijen politik - Safarov bisa mimpin Front Popular lan ngatur perlawanan marang demokrat lan fundamentalis bersatu. Sing terakhir ing wektu kasebut dijuluki "Vovchiks" (yaiku, Wahabi), lan para pejuang Front Popular diarani "Yurchiks" (kanggo ngurmati Yuri Andropov, amarga balung mburi formasi Front Popular yaiku mantan polisi lan Chekis Soviet. Tajikistan, sing dipimpin Sangak Safarov).

Klompok kuwat digawe saka Tajik Uzbeks, kang wakil, Kolonel Mahmud Khudoyberdiyev, digawe lan mimpin tatanan dhewe, kang seneng dhukungan saka tetanggan Uzbekistan. Perang sipil saya tambah akeh getih. Ing pungkasan taun 1992, saka 15 nganti 20 ewu wong wis dadi korban. Paling ora 90 ewu warga republik sing nganggo basa Rusia lan Rusian ninggalake Tajikistan, sing nemokake awake dhewe ing kahanan sing paling beboyo, ora duwe perlindungan negara lan, ora kaya wong Tajik, ora duwe struktur klan sing nyedhiyakake proteksi non-negara.

Sangak Safarov ora tetep suwe minangka pimpinan Front Popular Tajikistan - wis tanggal 29 Maret 1993, dheweke tilar donya ing kahanan aneh. Miturut versi resmi, nalika padu, dheweke nembak mati asisten komandan lapangan Faizali Zaripov, sawise iku pengawal Zaripov ngobong Safarov. Ing wektu iki, pengaruh politik Emomali Rakhmonov, sing mimpin panitia eksekutif regional Kulyab ing taun 1992, lan banjur Dewan Tertinggi Tajikistan, saya tambah akeh ing negara kasebut. Tanggal 6 Nopember 1994, dhèwèké kapilih dadi présidhèn Tajikistan lan wis mimpin republik iki meh rong puluh telu taun. Emomali Rakhmonov nggawe kontribusi gedhe kanggo "appeasement" saka republik lan mandhek saka perang sipil getih.

Sajrone telung taun, wiwit taun 1994 nganti 1997, PBB lan para pemangku kepentingan liyane, kalebu Rusia lan Uzbekistan, nindakake pirang-pirang upaya kanggo mulihake perdamaian ing Tajikistan. Sajrone wektu iki, wolung babak rembugan ditindakake ing sangisore naungan PBB, nanging konfrontasi bersenjata ing republik kasebut terus. Pungkasane, oposisi bersatu pecah dadi sawetara faksi. Iki nyumbang kanggo dheweke weakening. Ing kahanan iki, Said Abdullo Nuri lan Emomali Rakhmonov nyimpulake persetujuan ing ngendi oposisi diwenehi kursi ing pamaréntahan, lan militan saka formasi oposisi kalebu ing pasukan keamanan Tajik. Tajikistan kasil njaga negara sekuler, lan iki uga minangka manfaat gedhe saka Emomali Rahmon, sing bisa nggawe stabilitas relatif ing negara kasebut, paling ora dibandhingake karo 1992-1997.



Pungkasan resmi perang sipil ing republik kasebut, diiringi perwakilan saka struktur oposisi ing pamaréntahan, nyatane ora ateges mungkasi permusuhan. Sawetara formasi bersenjata ora ngakoni gencatan senjata lan terus nglawan pasukan pemerintah. Utamane, ing 1997-1998. Kolonel Mahmud Khudoyberdiyev, komandan Brigade Senapan Bermotor 1 Kamentrian Pertahanan Tajikistan, sing nguwasani Kurgan-Tyube, tumindak nglawan pemerintah pusat. Nanging, pasukan pamaréntah kasil nyuda pidato unit sing setya marang kolonel mbrontak lan meksa panyengkuyunge metu saka Tajikistan.

Asil politik utama saka Perang Sipil ing Tajikistan yaiku njaga rezim politik sekuler ing republik Asia Tengah iki, sing paling religius ing taun 1990-an. Kanthi dhukungan saka Rusia lan Uzbekistan, panyengkuyung saka negara sekuler ngatur kanggo nyegah owah-owahan dhasar ing sistem politik ing republik lan teka kanggo daya saka pasukan fundamentalis agama. Kanthi cara sing padha, bisa nyegah "Afghanisasi" Tajikistan, transformasi republik dadi negara sing terus-terusan perang ing ngendi panguwasa pusat ora ngontrol kahanan ing wilayah kasebut. Rahmon bisa njaga keseimbangan antarane macem-macem kelompok politik lan klan republik kasebut. Kanthi kabeh masalah lan kesulitan sing diadhepi Tajikistan modern, isih tetep dadi negara sing relatif tentrem lan terpusat.

Nanging, perang sipil menehi pukulan abot kanggo ekonomi weakened saka republik. Malah ing jaman Soviet, Tajikistan tetep dadi salah sawijining republik serikat buruh sing paling miskin lan paling mundur saka segi ekonomi. Sawisé ambruk infrastruktur Soviet lan, malih, wabah musuhan, negara wis rampung mlarat. Mayoritas populasi republik ing pertengahan 1990-an. ana ing ngisor garis kemiskinan. Perusahaan industri, peternakan kolektif, obyek sosial lan omah lan infrastruktur komunal meh ora bisa digunakake sajrone taun perang sipil.

Minangka asil saka musuhan, atusan ewu wong ninggalake negara. Aliran pengungsi saka Tajikistan ora mandheg ing saindhenging taun 1990-an. Warga republik mlayu menyang tetanggan Afghanistan, Iran lan Pakistan, menyang Kazakhstan, menyang Federasi Rusia. Yen kita pirembagan bab populasi non-Tajik lan non-Muslim saka republik - Rusia, Ukrainians, Yahudi, Jerman, Armenians, banjur paling saka wong-wong mau ninggalake Tajikistan ing salawas-lawase, ninggalake kanggo panggonan permanen ing Rusia, Israel, Jerman, Ukraina, etc. Minangka kanggo populasi Tajik lan Uzbek, loro ing taun perang sipil lan ing periode pasca perang, padha pindhah menyang njaba republik - pisanan kanggo uwal saka medeni musuhan, lan banjur kanggo golek karya lan kahanan urip sing luwih apik. Mesthine, kahanan ekonomi ing Tajikistan isih angel banget. Kejahatan tradisional kanggo republik kaya korupsi sing dikembangake, clannishness, sambungan saka akeh pejabat lan pengusaha karo mafia narkoba transnasional ora nyumbang kanggo perbaikan kasebut. Negara iki minangka salah sawijining negara sing paling mlarat ora mung ing papan pasca-Soviet, nanging ing saindenging jagad. Nanging isih, perang mandegake kene, lan iki wis plus ageng.
Pengarang:
30 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Kotische
    Kotische 27 Juni 2017 04:52
    +6
    Matur nuwun! Sinau kathah.
    1. Nicola Mak
      Nicola Mak 27 Juni 2017 06:20
      + 14
      Anyar sethitik!
      Nanging kasunyatan sing sawise ambruk USSR wong kanthi cepet mlarat nang endi wae, lan akeh getih sing diwutahake. Mung lapisan forensik oligarki tipis sing menang - sing miwiti ambruk iki !!!
      1. avt
        avt 27 Juni 2017 09:19
        +3
        Kutipan: Nicola Mak
        Anyar sethitik!

        Luwih tepate, ora kabeh. Iki dudu analisis acara kepungkur, nanging dhaptar jeneng kanthi cepet. Lan iku ora lengkap. Nah, yen penulis nyebutake Khudoyberdiyev marang Mahmud, kenapa dheweke ora ngelingi Gray Gafar? Lan babagan "Leshy"? Nanging kanthi lemah.
      2. avt
        avt 27 Juni 2017 09:22
        +3
        Kutipan: Nicola Mak
        Anyar sethitik!

        Luwih tepate, ora kabeh. A dhaftar singkat saka surnames, lan malah banjur ora lengkap. Inggih, penulis Makhmud Khudoiberdiyev kasebut. Banjur kenapa sampeyan ora ngelingi babagan Sedov Gafar? Babagan "Lyosha the Hunchback"? Nanging kanthi lemah.
    2. Reptiloid
      Reptiloid 27 Juni 2017 08:19
      +4
      Dene sing anyar ---- aku melu Vlad ---- CAT! Babagan kabeh jinis pelanggaran hukum ing lemah sing kedadeyan sajrone karusakan saka USSR ---- mesthine bakal nyoba ndhelikake.
      1. antivirus
        antivirus 27 Juni 2017 14:19
        +4
        ing Nopember 92: "padha ninggalake Pamirs ing kolom (Rusia sipil), saben desa duwe milisi dhewe, saben wong nuntut kanggo mbongkar awak lan nuduhake yen ora ana senjata - padha wedi yen kita bakal miwiti ing desa .. .
        Nanging paling awon punika konco, kene ing Moscow (layanan migrasi?) Padha menehi kula arah kanggo Andreevo, Aku katon - barracks kosong (? 4 sq. house?), Nanging luwih apik tinimbang apa-apa. Banjur kita bakal mapan, ngerteni, lan pindhah menyang kutha sing apik. Barang-barange wis dikemas ing wadhah. ngenteni aku neng kono” lan liya-liyane aku ora kelingan
        Ana perang lan ontran-ontran.
        lan episode kapindho saka 94-95: "mlarat, jip lelungan ing saindhenging negara lan ing Dushanbe: putih - organisasi kamanungsan karo pangayoman lan ireng - mafia tamba"
  2. Des10
    Des10 27 Juni 2017 06:18
    +2
    Matur nuwun kanggo artikel.
    Ing Tajik SSR ana komplek pertambangan lan pangolahan pisanan ing USSR kanggo ekstraksi lan pangolahan bijih uranium, banjur celengan garing.
    Saiki ana salah sawijining papan panguburan paling gedhe saka sampah radioaktif - mbucal tailing.
  3. Olgovich
    Olgovich 27 Juni 2017 06:48
    + 28
    Pira wong Rusia sing tiwas lan disiksa kanthi brutal, dirampok ing Tajikistan ing taun 90-an, isih durung ngerti. ora ana.
    nanging iki- puluhan ewu.

    Ayo padha eling-eling supaya kedadeyan kaya mangkene ora kedadeyan maneh.
    1. Weyland
      Weyland 28 Juni 2017 21:06
      +4
      Kutipan: Olgovich
      nanging puluhan ewu.

      Lan ing ndhuwur kabeh - dikutuk kanggo EBN iki am am am lan kabeh kanca-kancane sing ngiyanati lan ngedol kita marang wong-wong galak iki!
      1. DOKTER ZLO
        DOKTER ZLO 1 Juli 2017 00:34
        +2
        Kutipan saka Weyland
        Kutipan: Olgovich
        nanging puluhan ewu.

        Lan ing ndhuwur kabeh - dikutuk kanggo EBN iki am am am lan kabeh kanca-kancane sing ngiyanati lan ngedol kita marang wong-wong galak iki!

        Utawa Mungkin, pisanan kabeh, wong-wong Tajikistan dhewe, sing ngidini iki, paten pinaten Rusia njupuk Panggonan karo tangan, lan ora dening Martians ...
  4. kvs207
    kvs207 27 Juni 2017 08:01
    + 12
    Mesthine, kahanan ekonomi ing Tajikistan isih angel banget.

    Wangsulan: Bab ingkang paling menarik iku padha ora utamané keganggu bab iki, luwih seneng manggon lan bisa ing Rusia. Lan kita wis ngalangi dalan supaya "tamu" ngrayakake liburan. Iku angel mbayangno iki, nang endi wae ing Dushanbe.
    1. Konduktor
      Konduktor 27 Juni 2017 08:23
      + 11
      Apa GDP ngerti yen saigas mung ngerti siji - kekuatan. Yen sampeyan nuduhake toleransi, sampeyan ora bakal diajeni maneh lan bakal disepelekake. Carane kakehan wis mbukak menyang iki lan isih ora sinau. Apa preian liyane saigas duwe. Yen sampeyan pengin preian, mulih lan dirayakake.
  5. Moscow
    Moscow 27 Juni 2017 08:21
    + 11
    Ya tumindak..... Sapa sing bakal ngetung kabeh kapitunane manungsa, ekonomi, demografi lan liya-liyane saka kepinginan saka macem-macem kelompok predator, kriminal, agama, nasionalis, ora preduli apa wae kajaba kekuwatan lan ambisi properti dhewe, ndhelikake macem-macem. slogan, ngrusak kabeh lan kabeh kanggo kuwasa??? Ora ana siji-sijia tilas republik sing owah-owahan panguwasa ora kedadeyan tanpa getihen. Lan ing sawetara, luwih saka sapisan .... Carane akeh wong ing Rusia tilar donya ing perang pidana, ngunjungi sembarang kuburan, apa wong enom ngapusi ana .... Deserted lan numpes desa, ambruk kabeh industri, tamba kecanduan. Sapa sing bakal ngetung mung kanggo Rusia? Perang isih ditindakake ing wilayah tilas USSR, wong mati. Sapa sing bakal nimbang kerugian kasebut lan sapa sing bakal menehi tagihan kasebut ???
    Kanggo para juara "kabebasan lan nilai-nilai demokrasi Barat," paling ora ana "bogey" sing dianggep minangka "penindasan sing ora wajar". Iku njijiki kanggo ngrungokake juara iki, sing duwe medali, populer disebut "Zasr..nkoy." Ing pertengahan taun 50-an, negara kasebut wis ngatasi kabeh kerugian ekonomi saka Perang Agung. Iku ilang enem saka populasi nanging dadi pimpinan donya ing meh kabeh pratondho .... Lan saiki kita trailing ing tingkat Upper Volta lan sawetara jenis Barbados .... Yen sampeyan nambah munggah kabeh saiki "prestasi" saka tilas republik USSR, banjur mundhut ing macem-macem wilayah mung ora bisa diitung ... Utawa isih dietung?
  6. bionik
    bionik 27 Juni 2017 08:54
    + 13
    Saka memoar GRU Spetsnaz Kolonel Alexander Musienko. .......... Ing taun 1991, sawisé Uni Soviet runtuh, brigade GRU kaping 15, ing ngendi aku banjur ngladèni, "diparingi hadiah" kanggo Uzbekistan. Aku nampa pangkat mayor kanthi prentah saka Menteri Pertahanan Uzbekistan. Ing mangsa panas 1992, perang sipil pecah ing tetanggan Tajikistan. Menteri Pertahanan Uzbek Rustam Akhmedov mrentahake supaya kita melu "pemugaran tatanan konstitusional Republik Tajikistan." Detasemen pengintaian khusus dibentuk. Aku dadi kepala staf detasemen iki. Komposisi detasemen kira-kira satus wong. Umume pejabat sing duwe pengalaman Afghan. Miturut cara, komandan kita yaiku Vladimir Kvachkov, sing padha diadili kanggo nyoba mateni Chubais.
    Ing Tajikistan, rong kamp perang dipérang dadi "Yurchiks" lan "Vovchiks". "Yurchiks" dianggep minangka wong-wong sing kanggo kekuwatan sekuler utawa liya-liyane, lan "Vovchiks" yaiku wong-wong sing katon ing oposisi Islam, yaiku Wahabi.
    Nanging, wong mlebu kanggo loro kemah ora dadi luwih dening kapercayan minangka dening panggonan panggonan lan kekerabatan, lan republik iki dipérang miturut prinsip suku. Pamirs, Kulyabs, Karategins, Hissars…
    Ana apa ing kana!.. Ing Shar-Shar pass kita ngetung telung puluh korban saka bandit Mullo Adjik. Ing sawijining omah aku weruh mayit bocah wadon umur rolas taun sing dirudopekso. Ana tandha cokotan ing pipi lan gulu, wetenge ambruk ... Ing jejere dheweke ing pojok ana gumpalan mati liyane - adhine sing umur enem taun. Mayit biyunge glethakaken ing jurang kanthi kathok dowo... Ora bakal lali pit kerikil sawetara kilometer ing sisih kidul Kurgan-Tyube, kebak mayat warga Kulyab sing dieksekusi, sebagian digigit asu. Gunggunge, luwih saka telung atus seket mayit sing diitung ing kana. Dheweke ngethok kabeh wong, tanpa preduli saka jender lan umur, kanthi kabeh kulawarga lan desa.
    1. bionik
      bionik 27 Juni 2017 08:55
      + 11
      Kelompok kita kerja ing Kurgan-Tyube, lan nalika bagean utama bali, aku tetep ana ing grup operasional Staf Umum RU Uzbekistan. Kanggo nggawe legalisasi, kita nggawe jeneng "Front Rakyat Tajikistan" (PFT). Dhukungan utama kita yaiku otoritas pidana Sangak Safarov, wong tuwa sing dipenjara 21 taun. Dheweke dadi pimpinan lair kanthi katrampilan organisasi sing apik, rasa keadilan lan patriotisme sing luwih dhuwur - dheweke mimpin NFT.
      Sangak sing ngenalake aku karo "Emomalishka" - saiki dadi Presiden Republik, Emomali Rahmon. Banjur Rahmon dadi ketua peternakan kolektif. Gambar isih ngadeg sadurunge mripatku: Rahmon karo lyagan ageng (piring hiasan. - "RR") pilaf lan botol vodka pirso Sangak ing wusana diangkat dadi ketua panitia eksekutif regional. Mengko, sawise matine Safarov, Emomali nguripake saka wayang dadi presiden allah lokal sing numpes kabeh wong sing nggawa dheweke kanggo kuwasa. Ana sing ditandur, ana sing dikubur ...
      Aku dadi salah sawijining penasehat utama Sangak, lan mengko dadi Menteri Dalam Negeri Tajikistan. Kita nyedhiyakake unit NFT kanthi senjata lan amunisi, nggunakake cara khusus perang gerilya, mbantu nyetujoni kabeh wong sing nglawan "Vovchiks", lan nglatih perang. Nyatane, gerakan partisan ing Tajikistan diatur dening spesialis saka pasukan khusus GRU.
      Bener, kita uga perang. Perwira spetsnaz sing ngrancang operasi lan dadi inti saka kabeh pendaratan. "Vovchikov" mimpin saka Januari kanggo Mei lan mimpin kanggo Pamirs. Kita kasil ndharat pasukan ing dhuwur dominan ing lembah Karategin. Ing pungkasan mangsa 1993, unit NFT njupuk wilayah benteng Romit karo perang. Loro-lorone operasi direncanakake dening "Uzbeks" Rusia - pasukan khusus saka brigade 15.
      1. bionik
        bionik 27 Juni 2017 08:57
        +9
        Ana akeh skirmishes cilik, operasi spontan, improvisasi, kang spetsnaz kapinteran teka kanggo ngluwari. Aku kelingan banget serangan ing Shar-Shara ing November 11, 1992. Emomali, wedi mati, nelpon kula lan bengok-bengok sing ing esuk "Vovchiks" saddled pass. Dijaluk bantuan, umume. Kita njupuk, aku ora bakal ngomong ing ngendi, rong operator personel lapis baja, peluncur granat easel, mortir 82-mm, ngemot peluncur granat otomatis 30-mm menyang UAZ lan ... .
        Padha tumindak kaya buku teks. Kita nyedhaki sikil, murub ing posisi kanthi mortir lan peluncur granat. Suket murub ing dhuwur, kumelun kaya kuk, salah sawijining tambang kita ngrusak omah. Wis apik! Banjur kabeh kita, rong puluh pejuang lan perwira, ing tutup BTEER, ngluncurake serangan frontal marang dheweke. Banjur "Vovchiks" nyadari yen dudu "Yurchiks" sing nglawan dheweke, nanging Rusia, lan mlayu.
        Senajan awaké dhéwé didaftar dadi perwira tentara Uzbek, awaké dhéwé tetep ngabdi marang Rusia. Ing paralel karo perang, kita nindakake intelijen politik - amarga karya kita nggawe kahanan sing nyaman kanggo transfer kekuwatan ing wilayah kasebut menyang politisi sing bisa nggawe hubungan normal karo Moskow........... Pranala: rusrep.ru/article/2010 /10/19/specnaz/
  7. samarin1969
    samarin1969 27 Juni 2017 09:01
    +8
    Tajik Merdeka adoh saka Rusia, supaya wong Tionghoa ngatasi masalahe. Kasunyatan yen pogrom getih saka populasi sing nganggo basa Rusia ing Tajikistan diam ing Rusia minangka kekurangan memori sejarah sing ngremehake. Artikel kasebut kanthi jelas - "+".
    1. Serg65
      Serg65 27 Juni 2017 09:12
      +9
      Kutipan saka: samarin1969
      Tajik Merdeka adoh saka Rusia, supaya wong Tionghoa ngatasi masalahe

      Timur Jauh luwih adoh saka Moskow, supaya wong Tionghoa uga ngerti?
      1. Reptiloid
        Reptiloid 27 Juni 2017 10:05
        +4
        Masalah saka tilas republik Soviet bisa cepet dadi kita. Lan conto paling awon iki Ukraina. Kanggo njaluk menyang perang ing Federasi Rusia ---- kuwi rencana mungsuh. Republik wilayah liyane uga bisa digunakake. Lan saiki ISIS, dilarang ing Federasi Rusia, ndeleng dheweke.
      2. samarin1969
        samarin1969 27 Juni 2017 16:33
        +2
        Timur Jauh yaiku Rusia. Tajikistan minangka wilayah kuna ing ngendi Rusia nyoba ngedegake dhewe luwih saka 100 taun. Ora dikonfirmasi. Kanggo populasi lokal, Rusia minangka wong asing, wong sing ora nyenengake, kita kudu njaga Nakhodka lan Vladivostok.
      3. DOKTER ZLO
        DOKTER ZLO 1 Juli 2017 00:41
        +1
        Kutipan: Serg65
        Timur Jauh luwih adoh saka Moskow, supaya wong Tionghoa uga ngerti?

        Napa sampeyan ngece, Timur Jauh minangka bagean saka Federasi Rusia, Tajikistan, alhamdulillah, ora ...
        1. Serg65
          Serg65 1 Juli 2017 06:24
          +2
          Kutipan saka DOKTOR ZLO
          Napa sampeyan ngece, Timur Jauh minangka bagean saka Federasi Rusia, Tajikistan, alhamdulillah, ora ...

          Gusti Allah nunggil karo kowé! Aku guyon? Tajikistan uga tau dadi bagéan saka Rusia, kaya Timur Jauh saiki, lan ing ngendi Tajikistan saiki? Lan sing nguripake wong saka Rusia? Lan sing mbayar baksheesh apik kanggo iki? hi
          1. DOKTER ZLO
            DOKTER ZLO 1 Juli 2017 11:32
            +2
            Kutipan: Serg65
            Gusti Allah nunggil karo kowé! Aku guyon? Tajikistan uga tau dadi bagéan saka Rusia, kaya Timur Jauh saiki, lan ing ngendi Tajikistan saiki?

            Apa sampeyan ngomong sawetara horor, nalika Tajikistan dadi bagéan saka Rusia? Mungkin kabeh padha, ing komposisi RI ...
            http://www.bolshoyvopros.ru/questions/1141110-kak
            ie-territorii-vhodili-v-composition-rossijskoj-imperii
            -v-nachale-20-veka.html
            Lan sing nguripake wong saka Rusia?

            Dheweke ora nguripake, nanging milih dheweke dadi negara sing kapisah, lan sapa sing ngerti banget - kanca Bolshevik, sing dibagi kabeh wilayah bekas Republik Ingushetia dadi apartemen komunal ing basis nasional ...
  8. nivasander
    nivasander 27 Juni 2017 13:27
    +8
    Sayange penulis ora ngomong babagan tumindak MSD 201 lan invasi dushmans saka Afghanistan. Nalika penerbangan Rusia kondhang mbuwang nganti 200 ton bom lan rudal ing kepala dushmans ing siji sortie. Kanggo wektu sing suwe, dheweke ora pengin ninggalake bolongan lair lan wit kurma
  9. Aviator_
    Aviator_ 28 Juni 2017 20:46
    +1
    Sangak Safarov karo "Yurchiks" perang ing banner abang, ing kontras kanggo Wahhabi "Vovchiks".
  10. Barcid
    Barcid 29 Juni 2017 08:45
    + 17
    Artikel informatif. Matur nuwun
  11. mbalela
    mbalela 30 Juni 2017 04:00
    0
    informatif banget.
  12. Sarmat.
    Sarmat. 1 Juli 2017 13:58
    0
    ing 91 Juni-Juli aku ana ing Dushanbe lan banjur ing wilayah Vanzob pass karo perusahaan olahraga. Kahanane rame banget. Aku isih ngelingi kabeh nganti detail sing paling cilik.
  13. Radikal
    Radikal 10. november 2017 00:27
    0
    Kutipan saka: samarin1969
    Timur Jauh yaiku Rusia. Tajikistan minangka wilayah kuna ing ngendi Rusia nyoba ngedegake dhewe luwih saka 100 taun. Ora dikonfirmasi. Kanggo populasi lokal, Rusia minangka wong asing, wong sing ora nyenengake, kita kudu njaga Nakhodka lan Vladivostok.

    Sampeyan bakal tetep ... sad
  14. Pavel Patrashov
    Pavel Patrashov 3 Januari 2021 00:35
    0
    tanah airku...