Review militèr

Masalah utama senjata iklim tetep biaya.

21
Keanehan ing cuaca Moskow nyebabake para ahli teori konspirasi ngomong babagan owah-owahan iklim gamanbisa nyebabake karusakan ing negara, wong utawa wilayah. Pangembangan senjata kasebut pancen ditindakake, lan sadurunge dana akeh dipompa menyang dheweke. Nanging ing ngendi garis sing misahake fantasi saka ilmu?




Ana sing ngomong babagan "gun cuaca" minangka guyon, saéngga nanggepi keputusasaan lank (pilihan kanggo Rusia Kidul yaiku panas liar). Ana sing ngomong babagan bebaya "iklim" lan - ing versi sing luwih jembar - senjata "geofisika" kanthi serius, sanajan ora ana data babagan pembangunan sing luwih utawa kurang janjeni ing wilayah iki, kaya sing ora ana. Kajaba kanggo sawetara kasus khusus.

Saka Viet Cong menyang Chernobyl

Mung siji kasus pengaruh praktis ing cuaca kanthi tujuan nyebabake karusakan marang mungsuh militer lan politik sing dikenal kanthi pasti. Iki minangka "Operasi Popeye" (jeneng saka karakter kartun sing misuwur), sing ditindakake dening Amerika Serikat ing Vietnam wiwit taun 1967 nganti 1972. Ing mangsa udan (Maret nganti Nopember), montor mabur angkut militèr kang mabur ing njero méga nyebar iodida perak, njalari udan deres. Teknologi kasebut dites ing taun 1966 ing tlatah tetanggan Laos ing Plateau Bulaven ing Lembah Kali Kong, lan pamrentah Laos sing netral banjur ora dilaporake.

Iki sejarah minangka eksperimen murni sing dipimpin dening Dr. Donald Hornig, penasihat sains lan teknologi sing sah presiden AS lan mantan peserta proyek senjata nuklir. Asil operasi kasebut dianggep ora nyenengake, sanajan udane tiba kaping telu luwih akeh lan "jejak Ho Chi Minh" sebagian kebanjiran, uga sawetara trowongan sing digunakake dening gerilyawan Vietnam kanggo pasokan lan gerakan. Masalahe yaiku durasi efek sing cendhak, sing ora duwe pengaruh sing nemtokake ing perang. Bulldozer luwih murah lan luwih efisien.

Beda karo presentasi teori konspirasi tradisional, ora kabeh rahasia. Riset ing bidang sing diarani pengaruh aktif ing lingkungan iklim wis ditindakake wiwit taun 30-an. Lan efek iodida perak ditemokake ing taun 1946, mung wong Amerika sing pisanan lan mung sing mutusake kanggo nyoba, supaya bisa ngomong, ing praktik.

Miturut cara, kanggo dangu USSR wis ahead saka liyane ing pembangunan iki, dipandu, Nanging, ora dadi luwih dening gol militèr minangka ekonomi. Utamane, sistem dikembangake kanggo nyegah pembentukan es, sing digunakake kanthi aktif kanggo kepentingan pertanian ing Transcaucasus, Moldavia lan Asia Tengah, supaya anggur lan katun ora bakal dikalahake.

Kanggo target militèr, ing sawijining wektu, sistem dikembangaké kanggo nglawan sarana elektronik lan optik mungsuh lan satelit liwat kondisi cuaca. Cukup, mungsuh mesthine "kaget" kanthi nggawe tirai partikel sing ora bisa ditembus ing atmosfer, contone, kabut kristal. Utawa kosok balene - kanggo nambah sifat atmosfer kanggo permeabilitas luwih saka gelombang radio dhewe. Ing pungkasan, efek dadi, maneh, ekonomi: wong Soviet sinau kanggo crystallize fogs ing suhu kurang, njabut ancaman kanggo urip sipil. penerbangan ing Far North.
Kabeh rutin ilmiah lan teknis iki ora ngganggu ahli teori konspirasi biasa. Manajemen Topan luwih menarik. Sawetara wong ngerti sing loro-lorone saka Perang Dingin nyoba kanggo entuk iki ing wektu sing padha, mung Amerika experimented ing wilayah dhewe (begjanipun, typhoon punika fénoména menowo kanggo wong-wong mau), lan USSR nindakake riset lan tes bebarengan karo Kuba. lan Vietnam. Lan ing pungkasan, dheweke luwih maju ing perkara iki tinimbang Amerika Serikat, sing katon luwih mbutuhake perkara kasebut ing saben dinane.

Amerika percaya yen cukup kanggo ngrusak sawetara bagean saka tutup awan ing sawetara sektor kanggo ngganti keseimbangan energi awan lan kanthi mangkono ngganti arah lan lintasan topan. Masalah kanggo wong-wong mau ora dadi "menembak" saka sektor maya tartamtu, nanging pitungan matematika ing ngendi badai bakal lunga sawise iku. Iki mbuktekaken banget malah kanggo superkomputer Departemen Pertahanan, lan sawise 1980 program Stormfury alon-alon curtailed. Lan kinerja amatir saka akeh pecandu, kang Hollywood kasengsem ing, ora bakal entuk asil gedhe-ukuran.

Ing USSR, dheweke mikir kanthi luwih konstruktif, mikir babagan carane nemokake "titik nyeri" saka topan sing mengaruhi lintasan lan kekuwatane. Ilmuwan Soviet pancen wis maju ing babagan iki, sinau babagan model struktur topan, sing ing mangsa ngarep bisa dikontrol nganti sawetara.

Nanging iki mung siji-wektu teknologi lokal. Siji topan ora ngrampungake masalah kasebut. Malah kanggo Operasi Popeye, masalah utama yaiku biaya sing dhuwur. Lan kanggo nyepetake topan menyang daya sing perlu kanggo ngrusak kutha modern sing gedhe, energi sing ora bisa dipikirake dibutuhake. Teknologi kuwi mung ora ana. Bye.

Iku kabeh luwih mokal kanggo ngontrol fénoména iklim super-gedhe (siklon, anticyclones, ngarep atmosfer) atusan lan ewu kilometer ing ukuran. Contone, siji awan udan (ukuran sawetara kilometer) ngemot energi saka sawetara bom nuklir. Mulane, kanggo ngontrol, sampeyan butuh pasukan sing kaping pirang-pirang luwih gedhe tinimbang. Kajaba iku, iku perlu kanggo konsentrasi ing wektu cilik ing papan cilik. Paling ora, energi sing dilebokake ing awan kudu ora kurang saka sing ana, dene energi sing diwenehake kudu ditarik maneh, yen ora, akibate bisa uga ora bisa diprediksi.

Miturut cara, siji-sijine operasi sing sukses ing alam iklim, lan malah ditindakake ing kahanan darurat, uga ana ing USSR. Sawise Chernobyl, piye wae bisa "ngikat" awan bledug radioaktif kanthi kimia sing disemprot, nyuda karusakan saka iku.

Lan panguwasa ndhelikake

Ing periode nganti 80s, pamrentah lan layanan intelijen USSR, AS lan sawetara negara liyane (Britania Raya, Kanada, Afrika Kidul) nyenengake awake dhewe kanthi macem-macem omong kosong - saka paranormal, "prajurit super" lan " Wewelak ras" (ing Afrika Kidul padha nemokke virus sing mung kudu nginfèksi Zulus) kanggo senjata iklim, seismik lan ion, ora kanggo sebutno "intelijen extraterrestrial". Titik balik teka amarga babak anyar kemajuan ilmiah lan teknologi, lan umume program eksotis ditutupi kanthi tenang.
Dheweke ujar manawa laboratorium siji utawa loro wis disimpen ing sawetara papan, nanging iki minangka wong sing kepengin banget, kanthi tulus percaya karo ide lan, sing paling penting, ora duwe akses menyang dhuwit gedhe, sumber daya lan superkomputer - tanpa iki sampeyan ora bisa. nyetel ngarep atmosfer ing Moscow. Antarane wong-wong mau, durung ditemokake Nikola Tesla anyar, sing bisa sukses mimpin investor potensial kanthi irung, ngandhani wong sugih yen menara sing dibangun ing Amerika nyebabake bledosan ing Podkamennaya Tunguska nang endi wae ing Rusia tanpa wates, nanging ora ana. meteorit. Bolsheviks teka karo kanggo kompromi Tesla.

Kanthi nekat, uji coba "senjata iklim" sing ora ana dicekal dening resolusi PBB 1977, lan setaun sabanjure USSR lan Amerika Serikat nandatangani perjanjian bilateral sing padha. Mesthine, iki ora bakal mandheg para penggemar nyata, nanging ora ana sing melu pembangunan skala gedhe ing bidang "senjata iklim" wiwit wektu kasebut, lan umume obyek sing gegandhengan wis ditransfer menyang departemen sipil. Nanging, tuduhan saka ahli teori konspirasi lan kiwa radikal (utamane kelompok militan ekstremis lingkungan sing maju) marang pamrentah diwutahake kanthi rutin.

Contone, George W. Bush lan Rusia disalahake amarga invasi sing ngrusak Louisiana dening Hurricane Katrina. Barack Obama dituduh "nyebabake" Hurricane Sandy seminggu sadurunge pemilihan. Ana "versi" manawa kekeringan ing California nalika pamaréntahan Gubernur Schwarzenegger uga disebabake sacara artifisial kanggo ngowahi negara paling sugih ing AS dadi negara sing gumantung lan disubsidi. Lan Amerika dicurigai "nyetel" angin topan ing Nikaragua lan Panama ing taun 1969.

Nanging, juru warta utama babagan masalah iki yaiku mantan Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad, sing langsung nyalahake Washington amarga kekeringan telung puluh taun ing Iran. Ironis, dheweke mungkasi pidato umum babagan topik kasebut nalika udan deres wiwit ing Tehran.

Saiki sumber utama "gosip" tetep sistem Amerika HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) - kompleks antena ageng kanggo pasinaon frekuensi dhuwur ing Alaska, dibangun ing 1997. Kanthi bantuan, mesthine kanggo njelajah ionosfer atmosfer, lan Badan Riset lan Pengembangan Pertahanan Lanjutan (DAPRA), sing ing Amerika Serikat diarani kanggo nangkep kabeh sing durung ditelusuri, tumindak minangka pelanggan.

Nanging, proyek kasebut dadi larang banget lan ora nggawa asil praktis. Ing 2014, Angkatan Udara AS nolak pusat kasebut ing Alaska, ujar manawa dheweke saiki arep ngembangake cara liya kanggo sinau lan ngawasi ionosfer, tanpa nemtokake sing endi. Ing mangsa panas ing taun sing padha, program pungkasan lan dana saka DAPRA rampung, lan taun mengko kabeh Komplek ditransfer menyang imbangan saka Universitas Alaska, lan ora melu program militèr. Nanging, kemampuan kanggo konsentrasi energi ageng ing siji balok durung ilang lan unnerves malah wong pinter teknis, lan ora mung panemu mesin gerakan terusan lan saksi UFO.

Ing kasus apa wae, HAARP isih dadi target utama para ahli teori konspirasi sing nyalahake kompleks antena sanajan muncul penyakit sing durung ana sadurunge, kacilakan pesawat lan musibah liyane (badai minangka papan sing umum). Ana rong kompleks liyane sing padha karo kapasitas sing luwih cilik ing kutub Norwegia - ing Tromsø lan Longyearbyen. Rahasia ing saubengé uga nuwuhake gosip, saka ngendi "versi gosip" bakal lair. Ing wektu sing padha, leluhur HAARP, dumunung ing Alaska sing padha cedhak kutha Fairbanks, dibongkar ing taun 2009, lan siji liyane - ing Puerto Rico - ana ing rekonstruksi.
Ing Rusia uga ana rong kompleks riset ionosfer, kayadene ing Norwegia, sing katon kurang kuat. Loro-lorone kerja. Iki minangka proyek Sura ing wilayah Nizhny Novgorod, sing katon meh padha karo HAARP, lan proyek liyane ing Tomsk adhedhasar Institut Fisika lan Teknologi Siberia, nanging lagi dibubarake.

Ana proyek sing padha ing Ukraina - ing wilayah kutha Zmiev, wilayah Kharkov (URAN-1). Kanggo alasan sing jelas, ora bisa ngerti persis apa sing ditindakake ing kana, yen dheweke nindakake apa wae. Bisa uga lemak kasebut diobong.

Pungkasane, senjata iklim bisa ditulis ing kategori "legenda kutha" sing padha karo tikus mutan ing metro Moscow lan Boogeyman ing pangilon Amerika. Nanging, iki ora ateges manawa pengaruh aktif ing atmosfer ora mungkin ing mangsa ngarep. Padha ditrapake kanggo senjata seismik ("tektonik"), sing Dzhokhar Dudayev kuwatir ing siji wektu.

Umume negara maju duwe sistem pemantauan lingkungan sing canggih. Ora mung atmosfer lan segara, nanging uga fénoména seismik, mulane mung mokal kanggo nggunakake senjata kuwi. Mulane, ora ana gunane kanggo nyoba - bakal luwih akeh masalah lan biaya tinimbang efek kasebut. Nanging teori konspirasi tansah menarik. Malah wong sing paling wicaksana paling ora sapisan ing urip nonton utawa maca babagan alien lan hantu. Semono uga sifat eling manungsa, utamane ing kutha-kutha gedhe. Sing utama yaiku ngerti ukuran.
Pengarang:
Sumber asli:
https://vz.ru/society/2017/7/6/877439.html
21 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Tanari
    Tanari 8 Juli 2017 07:59
    +2
    Iku lucu, aku lair ing Zmiyov lan ana saben mangsa panas karo mbah putri, mung ing wilayah proletar. Sepisanan aku krungu bab Uranus-1. Kaget cedhak kaya sing diomongake.
  2. pemotong bensin
    pemotong bensin 8 Juli 2017 08:00
    +2
    "Kanggo alasan sing jelas, ora bisa ngerti persis apa sing ditindakake ing kana, yen dheweke nindakake apa-apa. Bisa uga lemak babi dirokok."
    Iki, miturut pendapat provinsi, paling cedhak karo bebener. Ora ana sing ngerti, nanging kabeh wong bisa ngira !!! ... keprungu
  3. monster_lemak
    monster_lemak 8 Juli 2017 08:10
    +7
    Penulis ndudohke Serat aneh saka kasunyatan sing sawetara obyek related kanggo senjata iklim kayata "mothballed" utawa ditransfer menyang imbangan saka "non-inti" organisasi. Amerika wis suwe nutupi kegiatane kanthi macem-macem cara lan wis sukses banget ing babagan iki. Kajaba iku, teknologi modern ngidini kanggo njaluk dening remot kontrol, lan akeh fasilitas militèr katon ora dienggoni, sanajan padha cukup sukses. Lan transfer menyang keseimbangan organisasi non-inti minangka cara sing dawa kanggo nyamar lan ndhelikake biaya militer saka anggota kongres sing ora seneng karo biaya kasebut ... Ya, lan nyoba nyopir menyang sistem lapangan HAARP sing mesthine ora bisa digunakake. lan ditransfer menyang sipil .... ya.
  4. Lganhi
    Lganhi 8 Juli 2017 08:34
    +5
    Nyatane, cuaca kaya iki biyen wis biasa. Para wong tuwa ujar manawa ing taun 50-an lan 60-an, salju tetep nganti Juni, lan salju salju ing Juli umume dadi norma. Ing mangsa, kanggo sasi ana frosts ing -40, kadhangkala malah -50 kedaden.
    1. Teknisi
      Teknisi 8 Juli 2017 21:12
      +2
      Quote: Langi
      ing taun 50-an lan 60-an, salju tetep nganti Juni, lan salju ing Juli umume dadi norma.

      Nemtokake wilayah ... Taimyr - ya, Moscow - ora.
      1. Lganhi
        Lganhi 8 Juli 2017 23:26
        +1
        Ing Moscow, ing Moscow.
        1. Teknisi
          Teknisi 9 Juli 2017 07:55
          +2
          Quote: Langi
          Ing Moscow, ing Moscow.

          Kepiye carane aku ora bisa ndeleng? Dheweke main ski mung nganti 8 Maret, saka April - Mei sepeda - uga, dheweke ora main ski.
          Salju lay nganti panas mung ing heaps saka ngresiki, sprinkled karo slag saka ketel.
          Mungkin ana Moscow sing nomer, ing Novaya Zemlya?
      2. Mexovoy
        Mexovoy 9 Juli 2017 00:19
        +1
        Saka 89 nganti 95, saben musim panas ing pinggiran kutha padha karo saiki. Gelombang panas pisanan ana ing Mei 95.
  5. Tolstoevsky
    Tolstoevsky 8 Juli 2017 11:04
    +3
    Lan uga ora ana listrik. ora ana sing tau weruh elektron
  6. Egor-dis
    Egor-dis 8 Juli 2017 13:12
    +1
    Artikel sempit. Ing tingkat profanity lengkap. Senjata iklim ora kudu instalasi, sing gedhe banget lan diklasifikasikake. Kanthi sukses sing padha, kita bisa ngomong babagan ora ana elektronik radio amarga ora ana lampu radio ing elektronik konsumen.
    Nyatane, pangembangan lan panggunaan senjata iklim wis pindhah menyang pesawat liyane. Saka kikuk, mbutuhake energi sing akeh, dampak langsung, nganti ora langsung. Ing sing disebut. "efek moth".
  7. Monarchist
    Monarchist 8 Juli 2017 14:00
    +1
    Quote: Langi
    Nyatane, cuaca kaya iki biyen wis biasa. Para wong tuwa ujar manawa ing taun 50-an lan 60-an, salju tetep nganti Juni, lan salju salju ing Juli umume dadi norma. Ing mangsa, kanggo sasi ana frosts ing -40, kadhangkala malah -50 kedaden.

    Pancen, ana akeh fakta sing kaya ngono ing sejarah
  8. Narak-zempo
    Narak-zempo 8 Juli 2017 14:14
    +3
    Ana proyek sing padha ing Ukraina - ing wilayah kutha Zmiev, wilayah Kharkov (URAN-1).


    Aku mesthi mikir manawa para pekerja ionosfer utamane kerja ing radar over-the-horizon.
    Ora mungkin peralatan sing digunakake ing kana, ora ana dhuwit. Obyek sing sensitif, nanging keamanan rada kondisional: ing 2008, mahasiswa saka stasiun biologi cedhak Universitas Kharkiv Hung sheet karo prasasti "Dasha, aku tresna sampeyan" ing antena PPA-25. Dadi dheweke kejiret mung ing wayah wengi sabanjure, nalika padha munggah kanggo ndandani ngguyu
  9. Monarchist
    Monarchist 8 Juli 2017 14:32
    +1
    Sampeyan ora duka, nanging aku bakal ngomong apa aku mikir: kabeh iki saucers mabur saka Fuhrer, "senjata iklim", "wong ijo cilik", etc. "Delirium saka mare lawas"
    1) Piring mabur Fuhrer utawa trowongan gunung es sing misterius. Coba pikirake dhewe: apa anggaran sing dibutuhake lan paduan logam apa sing dibutuhake? Apa sampeyan duwe kasunyatan REAL manawa Reich duwe kesempatan kaya ngono?
    2) Yen sampeyan nuruti logika REN TV: kabeh bencana alam iki minangka karya "kasur", umpamane babon sing digunakake (kabeh jinis ritual voodoo) lan ana panas gila, elinga carane petugas pemadam kebakaran teka saka: Jerman, Austria. , Inggris (katon saka 14 negara) mateni geni kita? Ayo ngomong iki, nanging ing kasus iki, kok kasur padha suffocate sekutu saka Geyropa karo panas? Lan taun iki, "shaggy" nyebabake udan lan panas kanggo kita?
    AKU ORA YAKIN
    1. Teknisi
      Teknisi 8 Juli 2017 21:19
      0
      Quote: Monarchist
      AKU ORA YAKIN

      Menyang Angkatan Laut ...
    2. dingerteni
      dingerteni 10 Juli 2017 09:20
      0
      Sing, mbok menawa, sampeyan ora mangu-mangu babagan invasi Tatar-Mongol, utawa invasi Napoleon ing Rusia, nanging sakperangan alesan teknologi Jerman ...

      Kabeh sejarah tradisional palsu, kaya sing dicritakake wong enom saiki.
  10. michael3
    michael3 8 Juli 2017 17:26
    +3
    Asil operasi kasebut dianggep ora nyenengake, sanajan udane tiba kaping telu luwih akeh lan "jejak Ho Chi Minh" sebagian kebanjiran, uga sawetara terowongan sing digunakake dening gerilyawan Vietnam kanggo pasokan lan gerakan. Masalahe yaiku durasi efek sing cendhak

    Ya. Bener, nonton kompetisi Wimbledon ing TV, contone, sing nonton - udan! Aneh, ta? Mabur pesawat kanthi sawetara kanthong iodida perak biaya sewu luwih murah tinimbang masalah wektu udhara, tiket, lsp. Penonton sing kepengin weruh bisa ndeleng topik kasebut, lan ndeleng kanthi gumun sing bisa dingerteni - ing umume negara-negara Kulon, pengaruh cuaca ... dilarang dening hukum. Minangka aturan, meh sanalika sawise "ora efisien" polinasi Vietnam.
    Pernyataan babagan biaya dhuwur saka kasus tartamtu sing mengaruhi cuaca - ngolah awan, uga cukup padha ... nyatane, efek sing meh padha bisa ditindakake kanthi sprinkling awan, ucapake, kanthi semen. Utawa malah bledug pinggir dalan. Sampeyan mung butuh sawetara penerbangan maneh, iku kabeh.
    Mesthine, kabeh sing saiki diwenehake dening para ahli minangka woh-wohan saka pikirane sing paling anyar wis dianggep 30-50 taun kepungkur, banjur wong pinter nindakake, ora kaya jaman kreatif saiki. Ben Bova kasebut kanthi teliti, nyiapake "Lords of the Weather" banjur. Sapa sing pengin sinau babagan masalah nyata lan kesulitan kontrol cuaca - aku menehi saran supaya maca buku kasebut, ora ana sing ketinggalan jaman, mung masang daya komputasi modern kanggo pitakonan penulis.
    Analis sing buta huruf lan terus terang bodho iku sayang ...
  11. Teknisi
    Teknisi 8 Juli 2017 21:26
    0
    Contone, siji awan udan (ukuran sawetara kilometer) ngemot energi saka sawetara bom nuklir. Mulane, kanggo ngontrol, sampeyan butuh pasukan sing kaping pirang-pirang luwih gedhe tinimbang.

    Ora kabeh - ing jantung cuaca, pangolahan listrik lan sirkuit kontrol luwih lemah tinimbang daya.
    Mbusak kegiatan militer saka sisih kulon Arktik lan bakal ngresiki ing Moskow, hawa panas bakal teka saka Eropah.
  12. Tur
    Tur 8 Juli 2017 23:31
    0
    http://www.aif.ru/society/science/46541
    maca. menarik.
  13. TOP2
    TOP2 8 Juli 2017 23:55
    +1
    Lan yen sampeyan ora melu ing teori konspirasi, minangka penulis nyerat, nanging nimbang proses alam biasa. Saka piwulang sejarah alam, kabeh wong ngerti babagan angin surya, lan babagan carane dibayangke dening magnetosfer bumi. Kanthi irradiating bagean ionosfer sing dibutuhake, kita nyebabake penetrasi partikel angin surya, sing ora nggawa apa-apa sing apik. Ing kene pengaruhe ana ing teknologi lan ing jiwa manungsa. Banjur kita entuk badai geomagnetik lan rusak banget ing cuaca. Iku ora malah ala yen sampeyan duwe mungsuh teknologi dhuwur ing ngarepe sampeyan.
  14. lexx2038
    lexx2038 12 Juli 2017 13:12
    0
    Iki isih sethitik sinau lan wilayah uncontrolled. Lan eksperimen beboyo kanthi acak, tanpa pangerten sing tepat babagan inti saka apa sing kedadeyan, bisa destabilize lan deregulasi alam ibu kita kanthi cara sing ora ana sing bakal nemokake cilik, lan wong Papua lan Eskimo bakal entuk kabeh.
  15. HEATHER
    HEATHER 13 Juli 2017 22:25
    +3
    Aku ora bakal menehi sampeyan sen, amarga aku ngerti. Kaya, Negara dhewe bakal njupuk, sanajan ora perlu.