Review militèr

Resep Prancis-Polandia kanggo perang Rusia-Turki. Kamenangan Rusia pisanan ing Segara Ireng

8
Resep Prancis-Polandia kanggo perang Rusia-Turki. Kamenangan Rusia pisanan ing Segara Ireng

Perang Balaklava. Artis I. Rodionov



Ing tanggal 21 Juni (2 Juli 1773), kiriman Cossack, kanthi ati-ati nonton segara saka pesisir Crimean, weruh kapal Turki ing kadohan. Sawisé kampanye Pangeran Dolgorukov, kang njupuk Panggonan rong taun sadurungé, Crimean Khanate resmi dianggep minangka negara sawijining saka Ottoman Porte. Nanging, supaya kasunyatan sing penting iki ora dilalekake dening Khan Sahib-Girey lokal, utawa dening rombongane, garnisun Rusia diselehake ing semenanjung ing sawetara titik - kayata Kafa, Yenikale lan Kerch, lan pengamatan. kiriman ing pesisir.

Kasunyatane, rasa kangen banget marang jaman Bakhchisaray wis siyap nuruti kekarepane Sultan kanthi dolanan jaran Arab ora ninggalake bale Topkapi sing wiyar. Bener, "jaran" iki ngonsumsi akeh "pakan" ing wangun akche kekaisaran lengkap, bubuk mesiu, timbal lan wesi. Nanging entuk manfaat saka serangan khan tansah dadi tambahan nyata kanggo kabijakan Istanbul. Perang karo Rusia saya tambah ora apik, lan Porta ngupaya mbalekake sethithik. Rencana kanggo ndharat ing Crimea, ngiring dening ceramah bab prilaku apik kanggo Sahib Giray lan murzas, padha saya exaggerated dening printah Turki. Sisih Rusia uga ngerti babagan iki.

Mulane, nalika Cossacks waspada nyathet tampilan kapal kanthi bulan sabit ing bendera, kasunyatan iki langsung digawa menyang manungsa waé saka komandan skuadron, sing nindakake ndandani cilik ing Teluk Balaklava. Wadya-balane Kapten Pangkat 2 Jan Hendrik van Kinsbergen (ingkang kala wau sampun mèh kalih taun anggènipun ngladosi rumiyin) alit-alit, nanging Walandi wau botên wêlas, lajêng kadhawuhan nyiapakên dhatêng ing segara. Dheweke ora duwe informasi babagan mungsuhe, sanajan dheweke ngerti yen siji kapal, bisa uga minangka fregat, bisa diterusake dening kabeh armada Ottoman sing kuwat. Krimea kudu dilindhungi, lan Kinsbergen bakal nindakake tugas kasebut ing kabeh biaya.

knot Polandia lan Turki

Apa sing nggawa kapal sing dibangun ing Don menyang pesisir Crimea, lan Cossack lan prajurit menyang wilayah khanate, sing paling ora ramah marang Rusia?

Hubungane loro kekaisaran - Rusia lan Ottoman - ing saindhenging orane padha banget adoh saka tetanggan apik. Kerep banget gemerisik pena petugas kedutaan lan pidato kembang perwakilan diplomatik diganti karo nada sing mundhak saka squabbles artileri. Knot nyenyet diikat sejarah dekade lan abad kepungkur, nunggu denouement a. Empress Catherine II enom, kang dhampar isih goyang unsteadily ing bayonet saka pengawal, dipeksa kanggo mutusaké, lan mutusaké langsung, kabèh tumpukan kasus, dhaptar kang ora pas malah ing wagon wagon dijamin. Sampeyan perlu kanggo lancar mlumpat metu saka kahanan angel sing jumeneng sawise kesimpulan saka aliansi karo Prusia - ing inisiatif bojone Catherine Peter III, sing wis dijupuk menyang ditahan. Persetujuan iki sing nyebabake rasa ora puas ing kalangan militer lan pamaréntahan Rusia lan dadi salah sawijining alasan kanggo kudeta.

Ing sisih kidul kekaisaran, njupuk kauntungan lengkap saka kasunyatan sing pasukan utama pasukan Rusia nganti bubar klempakan ing perang karo Frederick II, raids Tatar wiwit sepisan maneh ndarbeni proporsi menacing. Wates kulon tetep masalah kaya sadurunge: Persemakmuran dadi bayangan pucet saka negara kuat sing Rusia secara harfiah perang nganti mati ing awal abad kaping XNUMX. Polandia diguncang dening pambrontakan lan kekacauan priyayi sing kronis, lan kabeh iki kedadeyan kanthi kekurangan dana kronis ing kas, sing dibubarake dening saben wong sing luwih pinter.

Monarki Polandia minangka fenomena unik: iku elektif, lan pilihan raja sabanjure gumantung saka bobot, kekuatan lan temperamen saka klompok magnates iki utawa sing. Utawa, negara sing ngadeg ing mburi para pembesar kasebut lan nggawe semangat pemilihan kanthi emas. Ing Oktober 1763, Raja Polandia August III tilar donya, lan pemilihan liyane wis cedhak. Pamilihan panguwasa anyar Persemakmuran sing nyebabake kabeh acara sing pungkasane nyebabake perang Rusia-Turki liyane, aneksasi Crimea lan nggawe Segara Ireng. armada.

Polandia, minangka negara sing cukup jembar, wewatesan karo akeh pemain geopolitik ing wektu kasebut: Rusia, Austria, Prusia, Kakaisaran Ottoman - lan minangka persimpangan ing ngendi kepentingan geopolitik tabrakan. Mesthine, macem-macem partai ora duwe pendekatan sing beda kanggo milih raja lokal. Kakaisaran Austria jumeneng minangka salah sawijining pangeran ing omah Saxon supaya bisa nduwe pengaruh tanpa syarat ing urusan Polandia. Rusia lan Prusia, sing diwakili Catherine II lan Raja Frederick II saka Prusia, milih Stanislav Poniatowski, sing umume cocog karo loro raja kasebut. Wong iki uga sinau, duwe katrampilan diplomatik sing apik, sing migunani banget kanggo resep-resep kompleks saka cauldron Polandia sing nggodhok. Kajaba iku, Poniatowski luwih sah tinimbang Saxon: dheweke minangka turunan adoh saka Piasts, dinasti Polandia paling tuwa.

Kanggo ngayunake timbangan goyah saka pemilihan kraton menyang arah sing bener lan ngiringake menyang arah calon sing bener, pimpinan Rusia wis njupuk tindakan tartamtu. Kanggo miwiti, chests kulawarga akeh magnats cepet-witted lan pengaruh padha sak tenane abot saka dhuwit recehan emas kraton, lan iki purun dihormati wiwit nguwuh-uwuh saka ngisor atine bab "hubungan apik-petang karo Rusia" lan njaluk dhukungan. kanggo Poniatowski. Kanggo menehi dalan sing tertib kanggo aliran turbulensi kampanye pemilihan, pasukan Rusia kanthi tenang dilebokake ing Persemakmuran. Dampak sing kaya mengkono ndadékaké akèh kantor ing Wina dadi godhok, lan utusan Austria ing St. Kanggo nanggepi, permaisuri mutusake kanggo takon marang pangeran sing sregep babagan apa dheweke wani takon babagan iki. Prusia ndhukung Rusia ing pitakonan Polandia, lan Austria kudu sijine munggah karo meddling ing Pemilu, senadyan kasunyatan sing lepen saka florin kekaisaran mili menyang kanthong saka Gentleman merata pinter liyane.

Ing September 1764, Stanisław-Agustus Poniatowski pungkasané kapilih dadi Raja Polandia, lan raja anyar kudu miwiti nepaki "janji-janji pemilihan". Catherine lan Friedrich pisanan kabeh nuntut supaya padha equalize hak-hak Katolik lan dissidents. Ing Persemakmuran banjur, Ortodoks lan Protestan diarani dissidents. Permaisuri Rusia kanthi welas asih marang Poniatowski, yen nganti kondisi iki kasembadan, pasukane bakal tetep ana ing Polandia.

Raja nemu kahanan sing angel, ing ngendi wae politisi sing pengin main "multi-vektor" nemokake awake dhewe. Ing tangan siji, dheweke wedi karo garnisun Rusia sing ora sopan, ing tangan liyane, dheweke kudu wedi karo priyayi lokal, sing maneh wiwit amok. Ing idea banget sing padha bisa padha karo sawetara jinis heretics, mimpin wong sing lair lan ora banget bangsawan menyang nesu sing ora bisa dikendhaleni. Para pandhita Katulik diwutahake lenga ing geni karo stream loman, sijine menyang kuping tengen pikiran sing "iman sejati" lagi trampled ing. Warsawa Sejm gurgled lan nggero banter banget sing utusan Rusia, Pangeran N.V. Repnin, dipeksa langsung nyatakake yen dana sing kasedhiya kanggo dheweke bakal cukup kanggo "nggawe rame" saka para penilai.

Wiwit iku ora angel kanggo guess sing "tegese" kudu dimangertèni utamané minangka tutuk saka "unicorns", gegandhengan karo drum muter kothak batalion, Sejm nuduhake tundhuk memuji. Sawise kabeh, pangeran ora mung dadi utusan, nanging uga dadi komandhan kabeh kontingen militèr ing Polandia. Pungkasane, ana undang-undang sing nyiapake hak-hak Ortodoks lan Protestan karo Katolik. Nanging keputusan iki tetep ana ing kertas. Bagéyan saka priyayi, kroso gelo, nentang skandal iki, saka sudut pandang, kaputusan saka Sejm. Kajaba iku, protes cepet banget mandheg dadi fenomena retorika. Ing pungkasan Februari 1768, ing benteng Bar, sawetara magnates pengaruh, karo ideologi lan ora mung dhukungan saka uskup Katulik, didegaké Konfederasi marang pancasan saka Sejm. Fenomena sing padha ora umum ing Persemakmuran sadurunge lan minangka bagean integral saka urip politik internal sing sugih.


Arthur Grottger "The Prayer of the Bar Confederates"


Konfederasi nggawe detasemen bersenjata sing wiwit nglawan kekuwatan kerajaan. Kekejaman marang populasi lan pendeta Ortodoks wiwit nyebar, eksekusi massal lan pembalasan dadi umum. A sasi mengko, Stanislav Ponyatovsky, weruh sing kontrol ing kahanan cepet slipping metu saka tangané, iki dipeksa kanggo bantuan kanggo Rusia. Kacilakan anyar ditambahake ing pambrontakan pansky: kanggo nanggepi kekejeman sing ditindakake dening priyayi marang populasi Ortodoks, pemberontakan pecah ing Bank Kanan Ukraina, sing mudhun ing sajarah minangka Koliivshchina. Pemimpine yaiku Zaporozhian Cossack Maxim Zheleznyak lan perwira Ivan Gonta. Prasyarat kanggo kinerja gedhe-gedhe kuwi wis kawangun dawa ago. Populasi Bank Kanan Ukraina ana ing Persemakmuran kanthi kekurangan hak lan ngalami penganiayaan agama. Para pemberontak, sing nyebut awake dhewe Haidamaks, nanggapi kekejeman Polandia kanthi tumindak sing padha, nyirnakake priyayi Katulik, imam lan pejabat pemerintah, ora ngerti apa dheweke dadi kraton utawa ndhukung Konfederasi. Pemberontakan kasebut nduwe pengaruh langsung marang sifat lan aktivitase wong sing mbrontak. Lan pungkasane dadi salah sawijining alesan kanggo wiwitan perang Rusia-Turki.

Salah sawijining detasemen Gaidamaks ing sangisoré pimpinan perwira Shilo, sing dumadi saka 300 wong kanthi 4 bedhil, nguber Konfederasi lan digawa dening bisnis iki, nyuwil menyang kutha Balta, kagungane Kakaisaran Ottoman, ing tapel wates Kali Kodyma. . Perwira Shilo lan kanca-kancane nganakake pogrom nyata ing Balta, lan ora mung para panggedhe sing ora duwe wektu kanggo oncat, nanging uga wong Yahudi lan Nogais sing manggon ing kono. Nanging, perang karo Porte ora kalebu ing petungan para pemberontak, lan bali menyang pesisir Polandia, padha ditawani komandan Turki Yakub Agha kanggo ngrampungake konflik kanthi tentrem. Properti sing dicolong nalika panase pogrom bali menyang wong Turki sing gelo, lan kedadeyan kasebut dilebokake ing lemah. Nanging, nalika kabar saka kedadean Baltik tekan Istanbul, padha ngadili beda ing kono, ndeleng ing apa wis kedados "jejak Rusia" lan "tangan St. Petersburg."

Kakaisaran Ottoman wis suwe katon prihatin babagan proses sing ditindakake ing Persemakmuran. Dheweke cukup puas karo kerusuhan Polandia permanen karo kerusuhan priyayi lan kerusuhan petani, amarga kahanan kang ora tetep saka karajan ngeculke iki ora ngidini Rusia kanggo ngendhokke. Wong Turki isih bisa nguntal pilihan raja sing ditunjuk kanthi cetha, nanging grimis kaya-kaya saka pil pait. Nanging kontingen militer Rusia ing wilayah Polandia cedhak Istanbul nyebabake gangguan sing tulus.

Kita ora kudu lali yen biola Prancis uga main peran ing pengadilan Sultan, milih babagan sifat tulus Raja Louis XV marang Baginda Sultan. Prancis duwe rencana sing wis suwe kanggo nggabungake Mesir menyang darbeke, supaya entuk akses sing amba kanggo perdagangan karo Timur. Miturut kalkulasi Versailles, Turki, sing kasengsem ing perang karo Rusia, bisa dibujuk kanggo nyerahake wilayah penting iki. Suwe-suwe, keributan sing didhelikake iki ora menehi asil, lan ing Paris dheweke ora puas karo kegiatan duta besar Comte de Vergen. Utusan dikirim menyang konfederasi Polandia, sing mbujuk wajan inflamed kanggo nyerahake Podolia lan Volhynia menyang Kakaisaran Ottoman yen Istanbul mlebu perang nglawan Rusia.

Gentry kasar siap kanggo sekutu marang "Muscovites" lan tanpa mikir kaping pindho menehi idin kanggo konsesi wilayah, mung kanggo ngusir Rusia sengit. "Inisiatif" sing padha saka Polandia, sanajan mbrontak, sisih bener ditampilake ing Istanbul kanthi iringan dering louis. Lan kedadean ing Balta bakal dadi prastawa tapel wates apes, kang wis ngandika bab lan enggal dilalekake ing loro-lorone saka tapel wates, yen ora kepinginan saka Ottoman kanggo rada nggedhekake bandané lan mbuktekaken pinunjul politik. Ing refleksi, para diplomat Turki ngumumake Gaidamaks sing mbrontak ora kurang saka pasukan reguler Rusia lan, ing babagan iki, dheweke kanthi tegas nuntut saka St.

Ing wektu iku, Rusia ora pengin perang karo Porte - iku rampung kepincut karo masalah Polandia. Kajaba iku, Empress Catherine II wanted kanggo ngiyataken posisi ing dhampar. Duta Besar Rusia kanggo Turki, Alexei Mikhailovich Obreskov, diprentahake supaya apik karo pihak Turki lan ing wektu sing padha njaga posisi sing mantep. Kanggo nguatake iki, 70 ewu rubel emas dikirim menyang Istanbul kanggo hadiah kanggo pejabat sing tepat. Nanging partai perang ing istana Sultan Mustafa III ajeg entuk tangan ndhuwur. Panguwasa Turki piyambak minangka politisi sing rada ngati-ati lan ngerti yen negarane mundhak akeh saka Rusia lan Eropa. Nanging diplomasi Prancis ora nylametake dhuwit utawa gaweyan - informasi disebarake ing kalangan paling dhuwur ing Turki yen Catherine II sing cidra bakal nikah karo Poniatowski lan, minangka asil, bakal nambah Polandia menyang kekaisaran sing wis akeh. Pukulan kasebut sengaja ditindakake. Ora ana sing ngelingi yen Catherine ora bodho banget kanggo ngubungi raja Polandia sing gumantung banget marang dheweke. Kabeh tokoh penting sing nyengkuyung perdamaian karo Kakaisaran Rusia ditarik saka game politik sing gedhe: pisanan wazir agung dipecat, lan banjur reis-effendi (mirip karo menteri luar negeri). Awan perang sing bakal teka padha kumpul.

Ing pungkasan September 1768, wazir agung anyar nimbali Alexei Obreskov menyang panggonane. Balai papan patemon kapenuhan para priyayi Turki ing negara sing adoh saka tentrem. Kanggo nanggepi ucapan selamat duta besar babagan jabatane, wazir ngganggu Obreskov kanthi bengok-bengok nesu lan langsung wiwit maca dhaptar tuduhan lan tuntutan sing dawa marang Rusia, sing paling penting yaiku nyebutake kedadeyan kasebut ing Balta. . Sawise rampung wicara, wazir nuntut mundur total pasukan Rusia saka Polandia. Kasunyatan bilih Gaidamaks minangka subyek Polandia sing beroperasi saka wilayah Polandia kanthi ati-ati dilalekake dening dheweke ing panase eloquence. Padha nuntut respon langsung saka Obreskov. Alexei Mikhailovich kanthi wajar ujar manawa dheweke ora duwe wewenang kanggo nggawe keputusan kasebut, lan njaluk pihak Turki supaya nyatakake pratelan kasebut kanthi tulisan kanggo dikirim menyang St. Minangka wangsulan, wazir dhawuh supaya dicekel duta. Alexei Mikhailovich lan punggawané, kanggo hubbub bungah saka wong akeh, padha dikawal liwat kabèh Istanbul menyang Castle Seven-Tower - Yedikule.

Keprihatinan maritim lan kapal sing mentas diciptakake

Iki minangka perang pisanan karo Turki wiwit pamaréntahan Anna Ioannovna lan perang pisanan Catherine II. Permaisuri ngadhepi akeh masalah, amarga Rusia ora siap kanggo konflik skala gedhe kasebut. Rakus, warlike lan ngelak kanggo penaklukan, dheweke mung dicet dening penet Western, kang malah banjur wis sting cetha lan poisonous. Kakaisaran Ottoman, senadyan decrepitude mesin negara sing saya tambah akeh, minangka salah sawijining negara paling gedhe ing wektu iku, ora mung nduweni tentara darat sing gedhe, nanging uga angkatan laut sing akeh banget.

Masalahe yaiku ing Segara Ireng, sing dadi adegan permusuhan, Rusia meh ora duwe pasukan angkatan laut. Lan pasukan kasebut bakal migunani, utamane ing operasi janji nglawan Khanate Krimea. Sajrone perang Rusia-Turki 1734-1739. ing Bryansk, akeh prau cilik wiwit dibangun (dubel-boats, landing prau, prams lan warata-bottomed galleys). Kapal sing diluncurake ing Bryansk nampa senjata ing Desna, banjur pindhah menyang Dnieper lan ing kana dheweke pindhah menyang jeram. Kene, sawise prosedur dawa unloading lan loading lan nyeret karo kangelan gedhe, iku bisa kanggo tekan muara Dnieper-Bug. Saka gerakan kasebut, bagean ing jero banyu saka akeh kapal dadi rampung utawa sebagian ora bisa digunakake, lan mung sebagéyan cilik saka kru sing tekan Ochakov, ing wektu iku (1737) garnisun Rusia dipasang.

Ing mangsa ngarep, diputusake kanggo mbangun kapal ing ngisor jeram Dnieper, ing ngendi Field Marshal Munnich nyelehake galangan kapal Novo-Zaporozhye ing taun 1738 ing pulo Vyshnya Khortitsa. Pambangunan prams, galleys lan kapal cilik-tonnase liyane dibukak ing. Nanging, politik campur tangan ing program pambangunan kapal - sawise kesimpulan saka perdamaian sing kapisah antarane Austria lan Turki lan wabah wabah sing muncul ing tentara Rusia, galangan kapal Novo-Zaporozhye ditinggal, lan kabeh peralatan lan kapal sing durung rampung ditinggalake utawa dirusak. . Mangkono rampung gagal ing upaya pisanan wiwit Azov kampanye Peter Agung kanggo ndarbeni pasukan angkatan laut ing cekungan Segara Ireng.

Kanthi pecah perang 1768-1774. masalah kuwi muncul maneh - perlu kanggo kapal perang ora ilang. Kanthi wiwitan fase aktif permusuhan ing 1769, karya diterusake ing galangan kapal Peter lawas - mothballed utawa ditinggalake - Novopavlovskaya, Tavrovskaya, Ikoretskaya, Novokhopyorskaya. Manajemen proses konstruksi kapasrahake marang Laksamana Muda Alexei Naumovich Senyavin. Wis ing April 1769, papat prams, glethakaken mudhun ing 1738, dibukak ing galangan kapal Ikoretsk. Iki minangka kapal 44-gun dobel kanthi daya tembak sing signifikan. Pengalaman ngoperasikake kapal kasebut nuduhake manawa kapal-kapal kasebut ora aktif lan ora duwe kelayakan laut. Mulane, Paris, Elen, Hector lan Lefeb ditugasake digunakake minangka baterei ngambang kanggo nglindhungi benteng Taganrog lan Azov.

Kanthi nganggep kekurangan prams, Admiralty mutusake kanggo mbangun kapal sing teknis luwih maju lan layak laut. Saperangan proyèk saka jinis kapal iki dikembangaké, kang disebut mentas nemokke, amarga padha ora structurally padha karo sing dibangun sadurungé. Iki minangka kompromi teknis ing antarane rong ekstrem operasional. A pamindahan gedhe nyebabake kangelan serius nalika ninggalake Don relatif cethek, lan kapal cilik banget ora digunakake ing Segara Ireng lan regane militèr sethitik. Mulane, padha teka ing kaputusan kanggo mbangun kapal sailing lan dayung bersenjata 12-16 bedhil. Umumé, papat proyek utama dikembangake, sing diluncurake dadi produksi.

Ing September 1769, Khotyn telu-masted dilebokake ing Novopavlovsk. Dawane ana 39 meter, jembaré - 8,23 ​​m, konsep - 2,7 m Nilai terakhir iki strictly diatur dening dekrit Admiralty kanggo kabeh kapal mentas nemokke. Armament "Khotin" ana nembelas bedhil 12-pounder. 1 Maret 1770 "Khotin" diluncurake.

Ing awal Autumn 1769, mbikak pitu liyane kapal loro-masted, kang dibangun miturut project kapindho. Lima mau - "Taganrog", "Azov", "Koron", "Morea" lan "Zhurzha" - dibangun ing Novopavlovsk, lan loro - "Modon" lan "Novopavlovsk" - ing galangan kapal Ikoretskaya. Jinis mentas nemokke iki luwih cilik tinimbang Khotyn: dawa 31,4 meter, jembaré 8,5 lan konsep - padha 2,7 m Persenjataane uga beda: loro howitzers 1-pound lan patbelas bedhil 12-pound.


Kapal sing anyar diciptakake saka jinis 2. Rong mast (mainsail lan mizzen) katon kanthi jelas kanthi hafel mizzen standar ing mast mizzen. Rekonstruksi tampilan sisih digawe dening Lebedev A. A. adhedhasar gambar ing artikel dening A. B. Sheshin "Azov flotilla ing perang 1768-1774." (Shipbuilding. - 1974. - No. 7) lan bahan saka RGAVMF. Ilustrasi saka buku dening A. A. Lebedev "Ing Asal-Usul Armada Segara Ireng Rusia. Armada Azov Catherine II ing perjuangan kanggo Crimea lan ing nggawe Armada Segara Ireng (1768-1783)


Miturut proyek kaping telu, rong kapal bombardment dilebokake - siji ing galangan kapal Ikoretskaya lan Novopavlovskaya. Padha siji-masted lan bersenjata karo mortir 2-pound, loro howitzers 1-pound lan wolung bedhil 12-pound. Jinis papat, miturut kang dibangun loro kapal mentas nemokke, uga kagungane bombardment. "Yasi" lan "Bucharest" dilengkapi loro mortir 3-pound lan rolas bedhil 6-pound saben.

Dheweke kudu mbayar watesan ukuran lan konsep: kapal sing mentas diciptakake, sanajan luwih apik tinimbang prams, uga nduweni seaworthiness lan kacepetan kurang. Nanging, dheweke dadi inti saka armada Azov sing dibangun lan dibentuk kanthi cepet. Ing St. Ing teater utama perang, pasukan angkatan laut "lokal" dibutuhake.

Tanggal 17 Mei 1771, Senyavin, munggah pangkat dadi wakil admiral rong taun sadurunge, ngunggahake gendera ing Khotyn - Rusia maneh duwe armada Azov. Saliyane kapal sing mentas diciptakake, uga kalebu sawetara frigates, prams lan gunboats dibangun ing galangan kapal Novokhopyorsk. Kaya biasane ing kahanan kaya mengkono, ana masalah personel - ana sawetara pelaut ing kidul Rusia ing wektu iku. Kanggo staf kru kanthi pangkat lan perwira sing luwih murah, meh siji lan setengah ewu wong dikirim saka St. Petersburg menyang Segara Azov.

Wis ing mangsa panas 1771 kapal saka armada Azov menehi kabeh bantuan kanggo tentara Vasily Mikhailovich Dolgorukov kanggo nyekel Perekop lan luwih maju menyang Crimea. Ing pungkasan Juni, kanthi dhukungan langsung saka kapal Senyavin, pasukan Rusia ngrebut benteng Yenikale lan Kerch, saéngga mbukak akses menyang Segara Ireng. Armada Ottoman kudu ngerti yen saiki wis mandheg dadi siji-sijine kekuwatan ing cekungan Segara Ireng, sing wis dadi "tlaga" Turki nganti meh rong setengah abad. Ajining dhiri ora ngidini wong Turki bangga kanggo njupuk kahanan iki kanggo diwenehake, uga kasunyatan sing Crimea vassal cepet slipping metu saka tangan. Lan padha nyoba kanggo mbenerake kahanan ing sih.

Kapten Kinsbergen lan kamenangan Rusia pisanan


Kapten 2nd Rank Jan Hendrik van Kinsbergen


Ing wiwitan taun 1773, Armada Azov wis dadi pasukan sing kompak, nanging diatur lan bersenjata kanthi apik, sanajan ora duwe pengalaman tempur lan kekurangan kru. Nanging, akeh perwira sing wani ngladeni ing kapal Senyavin - sawetara sing mengko dadi laksamana sing misuwur. Lan yen Letnan Fyodor Ushakov, komandan pram No. 1 "Hector", wis dikenal umum, banjur kapten pangkat 2, Walanda Jan Hendrik Kinsbergen, tetep ing bayangan sajarah.

Kaya akeh wong, Kinsbergen pulih kanggo ngawula ing Rusia, amarga dheweke ora duwe prospek resmi lan materi ing tanah air. Dhèwèké lair ing taun 1735 ing kulawarga tentara Austria sing banjur pindhah menyang Walanda. Ing umur sepuluh taun, bapake, sing ndhaptar dheweke ing perusahaan minangka kadet, njupuk bocah kasebut menyang perang - ing wektu iku Perang kanggo Suksesi Austria raging ing Eropah. Laksamana masa depan nalika isih enom ora nyusup buku, nanging bubuk mesiu alami. Panjenenganipun maca kathah, lan biografi Admiral de Ruyter kejiret mripat, kang digawe roso kesengsem gedhe ing wong. Bali saka perang nalika umure 13 taun, Jan Hendrik janji marang awake dhewe dadi pelaut. Rama, ndeleng passion putrane, dikirim kanggo sinau matématika lan navigasi, lan ing umur 15 wong enom kudu ngawula ing kapal perang.

Dheweke lelayaran akeh, kalebu menyang Hindhia Kulon, nanging armada Walanda sing sapisan kuwasa banjur stagnasi, lan Kinsbergen, wis dadi pelaut sing berpengalaman, ing taun 1770 mutusake menyang Rusia sing adoh. Ing kana, pejabat enom kasebut langsung diwenehi pangkat kapten-lètnan, lan ing Maret 1772 - kapten pangkat 2. Ana perang Rusia-Turki, lan para pelaut, yen padha duwe kemampuan, nggawe karir militer kanthi cepet. Kaping pisanan, Kinsbergen njabat ing Danube, kang ora mung bola-bali dibukak nglukis saka perang, nanging uga nuduhake piyambak well-versed ing urusane angkatan laut, kang menang ing pakurmatan saka Field Marshal Rumyantsev. Mengko, dheweke dikirim menyang pengadilan Permaisuri kanthi laporan penting, ing ngendi dheweke duwe kesempatan kanggo ngobrol karo Ekaterina Alekseevna.

Ing Maret 1773, perwira ninggalake St. Petersburg ing pembuangan Wakil Laksamana Senyavin. Senadyan kasunyatan sing kasil saka perang wis kesimpulan foregone, lan Turki malah mutusaké kanggo mlebu menyang rembugan tentrem, kang, Nanging, maju ing jangkah bekicot, Kakaisaran Ottoman isih ora ngakoni partai sing ilang. Ing musim semi saka 1773, desas-desus terus-terusan wiwit nyebar ing antarane pedunung kutha-kutha Krimea, utamane kutha-kutha pelabuhan, babagan persiapan wong Turki kanggo operasi pendaratan ing Crimea. Ing kawitan marketing, rencana iki wis kasempatan sukses - armada Turki wis kaunggulan akeh banget liwat armada Azov, ana relatif sawetara pasukan Rusia ing Crimea, lan liyane, bagéan saka elit Tatar, njupuk ambegan sawise Dolgorukov bledhek- operasi cepet, wanted kanggo masrahake piyambak maneh kanggo patronage saka Sultan kabeh-kuwasa.

Ing kahanan iki, senadyan ketimpangan pasukan, Senyavin iki dhawuh kanggo nglindhungi Crimea ing kabeh biaya lan nyegah kebangkrutan saka tentara Turki, sawise iku bakal ngetutake pemberontakan sing ora bisa dihindari saka Tatar. Panglima pasukan Rusia ing Crimea, A. A. Prozorovsky, nampa informasi saka agen bab ancaman saka kebangkrutan mungsuh, njupuk sawetara langkah kanggo nambah kemampuan nimbali saka semenanjung. Rantai pos pengamatan diadegake ing pesisir, sing terus-terusan ngawasi segara. Ing wulan Juni 1773, ing Teluk Balaklava, ing komando Kinsbergen, sing teka saka St.

Tanggal 21 Juni (2 Juli), kapten kasebut dilaporake yen pos Cossack wis nemokake kapal mungsuh gedhe ing segara. Nemtokake dheweke minangka pramuka sadurunge pasukan utama, Kinsbergen menehi dhawuh kanggo nimbang jangkar, sanajan kru kapal loro kasebut isih sibuk karo ndandani. Miturut cara, ana kekurangan personel ing kru, lan kudu diisi maneh kanthi biaya wong Yunani sing setya marang Rusia saka populasi lokal. Amarga cuaca ala, "Taganrog" lan "Koron" menyang segara ing esuk tanggal 22 Juni (3 Juli) lan nyegat mungsuh. Kinsbergen nyimpen gendera ing Taganrog.

Enjing tanggal 23 Juni (4 Juli) pinanggih kapal rusia ingkang kalêbêt pedhut, nanging sarêng sampun lumêbêt, wontên kapal ingkang botên kawêdalakên saking Korona, lajêng kawartosakên dhatêng Kinsbergen. Dhèwèké dhawuh nyedhak, lan enggal-enggal para pelaut Rusia weruh kapal Turki papat mlaku ing kolom, diidentifikasi minangka telung kapal frigat gedhe telu lan shebek siji. Ing papan skuadron iki ana detasemen landing kanggo kebangkrutan ing Crimea. Senadyan kaunggulan gedhe saka mungsuh ing daya tembak: 32 bedhil ing loro kapal Rusia mungsuh siji setengah atus ing Turki, Kapten Kinsbergen ora nyingkiri patemon, nanging dhawuh kanggo melu perang. Loro-lorone kapal Rusia wiwit nyedhaki mungsuh.

Kira-kira jam 12 awan, kapal penggedhe Turki ngobong Taganrog. Amarga angin sing ora apik, Coron mlebu perang sejam sabanjure. Geni saka bedhil Rusia luwih akurat lan efektif - tim Turki kurang dilatih, lan prajurit, crowding ing geladhak, minangka target banget. Mungsuh nyedhaki jarak sing cedhak, sing ngidini kanggo ngganti ora mung bedhil, nanging uga voli musket. Weruh inefficiency saka shooting, wong Turki nyoba munggah ing Coron, nanging padha repulsed karo losses. Kobongan ing kapal kapal penggedhe Turki, lan dheweke kepeksa mundur saka perang. Shebeke uga entuk, sing ilang bowsprit.

Ing pungkasan, sawise perang, kang langgeng, miturut macem-macem prakiraan, 5 utawa 6 jam, skuadron Turki dipeksa kanggo ngganti dalan lan, nggunakake kacepetan lan angin sarujuk, mundur saka perang. Kinsbergen ana ing nguber, nanging seaworthiness miskin lan kacepetan kapal mentas nemokke ora ngidini kanggo nyekel wong Turki. Sawise lelayaran ing segara mung sawetara wektu maneh, tanggal 25 Juni (6 Juli) detasemen kasebut bali menyang Teluk Balaklava. Iku kamenangan liwat armada Turki ing Segara Ireng - pisanan saka akeh mangsa kamenangan. Turki rampung nilar gagasan kanggo ndharat pasukan ing Crimea, sanajan padha duwe sangang kapal perang adhedhasar ing Istanbul. Perang Rusia-Turki, sing diwiwiti amarga masalah sing angel ing Persemakmuran sing alon-alon mati, maju menyang pungkasan sing menang. Lan Jan Hendrick van Kinsbergen, admiral mangsa, isih kudu ngawula ing armada Rusia.
Pengarang:
8 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. menang n
    menang n 12 Juli 2017 07:53
    +1
    Apik banget! Sawise kabeh, iki wayahe lair saka kamulyan masa depan Armada Segara Ireng kamulyan pelaut Rusia, sing menang ora kanthi nomer, nanging kanthi wani lan skill!
  2. parusnik
    parusnik 12 Juli 2017 08:09
    +2
    Aku matur nuwun Denis, iku padhang, juicy ditulis bab acara kondhang, Aku maca kanthi seneng.
  3. Olgovich
    Olgovich 12 Juli 2017 08:11
    +2
    Artikel sing rinci, menarik lan menarik.
    Malah sadurunge rampung maca, aku wis ngerti yen Denis Berg bakal dadi tandha ing ngisor iki: apik banget, kaya biasane.
    Kita pengin luwih! hi
  4. Korsar4
    Korsar4 12 Juli 2017 09:24
    +1
    Matur nuwun kanggo artikel. Irisan sejarah sing apik. Disajikake kanthi apik, kanthi rincian. Iki carane tim katon kurang saka wong Yunani. Utawa, minangka duta, dheweke tetep semangat ing kahanan sing angel.
  5. Monarchist
    Monarchist 12 Juli 2017 13:30
    +1
    Denis, sampeyan terus-terusan seneng karo acara sejarah sing ora dingerteni, utawa saiki wis lali.
    Sampeyan ndemek rong episode sing ora dingerteni ing sejarah kita: 1) mlebu Crimea menyang Kakaisaran Rusia (Aku ngerti babagan acara iki, nanging aku durung maca literatur apa wae)
    2) wong manca ing layanan Rusia "kita kabeh ngerti jeneng: Ushakov lan Nakhimov, Sinyavino dikenal lan meh ora ana sing ngerti jeneng: Pamburg, Korneley Kruys lan Kinsbergen, nanging padha nggawe kontribusi tartamtu kanggo pangembangan kamulyan maritim kita.
    1. Alexey R.A.
      Alexey R.A. 13 Juli 2017 10:32
      0
      Quote: Monarchist
      lan meh ora ana sing ngerti jeneng: Pamburg, Korneley Kruys lan Kinsbergen, nanging padha nggawe kontribusi tartamtu kanggo pangembangan kamulyan maritim kita.

      Ek Sampeyan ndudhuk jero ... Kruys lan Pamburg. eseman
      Gusti Allah ngalang-alangi sing paling Samuil Karlovich Greig dikenal.
      1. Monarchist
        Monarchist 13 Juli 2017 18:03
        0
        Kanggo adil, dheweke uga pantes digatekake. Penguasa kita Pyotr Alekseevich berjuang kanggo duwe "tuan lan pelaut sing apik" ing layanan kita "(" Sajarah intelijen asing. Saka Ilyich nganti Mikhal Sergeyevich ") - iki putu, putra saka putri mbarep, Pyotr Ulrich direkrut" kabeh jinis. saka bajingan"
  6. Quintus Sertorius
    Quintus Sertorius 12 Juli 2017 15:30
    +2
    Rada adoh saka topik, nanging artikel kasebut menehi inspirasi.
    Paralel antarane Polandia ing wektu Catherine lan Ukraina modern dadi luwih cetha. Bodho arrogant padha lan ing wektu sing padha cowardice obsequious saka elit. Lawlessness padha saka populasi. Intoleransi artificially inflated ing sadawane garis etnis lan confessional. Panci ngira yen bakal nyurung Rusia lan Turki (Rusia lan AS) ing bathuk lan bakal ana rasa seneng - Persemakmuran (Kamardikan) saka segara menyang segara. Apa bakal rampung ing bagean maneh?
    Permaisuri, sing saiki ora ditresnani dening Ukrainia, nindakake akeh kanggo njaga integritas Polandia. Nanging katon kaya West maneh (ing abad kaping 18 ing wong saka Frederick 2) meksa nindakake perkara kanggo divisi. Aku ora pengin .... Tanah kita. wong bersatu.