Review militèr

"Pembantaian ing steppe" - utawa perang Adrianople tanggal 14 April 1205

77
"... kita nggebug nganggo panah;"
( Wilangan 21:30 )



Lan kedaden - iki minangka prelude kanggo crita perang dhewe - sing Doge saka Venice Dandolo wuta temenan dadi wong sing pinter banget, lan nalika ing 1202 akeh tentara salib converg ana kanggo lelayaran menyang Mesir, kang mutusaké kanggo njupuk kauntungan saka kahanan iki lan tresna Byzantium karo bantuan sing. Kabeh iku prasaja banget - "Pakaryan Gusti Allah" iku penting, mesthi, nanging pitakonan muncul, sing bakal mbayar transportasi liwat segara? Mesthine, "prajurit Kristus" ora duwe dhuwit kanggo mbayar transportasi, lan liyane, nalika manggon ing Venesia, akeh sing utang banget ana. Kanggo mbayar utange, Dandolo meksa tentara salib ora menyang Mesir, nanging menyang Dalmatia, lan ing kana dheweke tumindak kanthi cara sing ora Kristen: tanggal 15 November 1202, kutha Kristen Zara, sing dadi pesaing komersial sing penting. menyang Venesia, dilebokake ing geni lan pedhang.

"Pembantaian ing steppe" - utawa perang Adrianople tanggal 14 April 1205

Duwe ing crita kasunyatan sajarah ngumumke kuwi, Bulgaria njupuk film sajarah banget nyengsemaken "Kaloyan" bab acara iki, banget padha karo Soviet "Alexander Nevsky". Film kasebut warna-warni, padhang, mung rada ora sopan babagan kostum ... Lha, kepiye sampeyan seneng gambar saka film kasebut? Sampeyan bakal bisa nggawe helm sing luwih apik, nanging ... ora ana!

Banjur Alexei IV Angel, putra saka kaisar saka Kakaisaran Bizantium, Isaac II, nguripake kanggo pimpinan kampanye kanggo bantuan. Dheweke njaluk bantuan lan dadi "persuasif" sing tentara salib menyang Konstantinopel, ngepung kutha, njupuk dening badai lan, mesthi, brutal dijarah. Inggih, ing reruntuhan kekaisaran sapisan gedhe ing 1204 padha ngedegake dhewe - Kakaisaran Latin.


Emblem saka Kakaisaran Latin.


Kanggo nggambarake conto prajurit Latin, ayo nguripake, kaya biasane, menyang patung - patung makam. Ayo diwiwiti saka jaman sing rada awal kanggo nuduhake kesinambungan senjata. Kene kita duwe efek saka Gamo de Weston (c. 1189), disarèkaké ing pasamuwan Weston cedhak Kadal.


Perang kasebut ana ing taun 1205. Patung iki kagungane William de Lanvalley (Gréja Valkern) lan wiwit taun 1217. Nalika sampeyan bisa ndeleng, loro ksatria sing disandangi ing waja mail chain saka sirah kanggo driji sikil, lan ing sirahe ana helem kebak terlampir.


William Marshal 1st Earl of Pembroke, tilar donya 1219, disarèkaké ing Temple, London.


Efek misuwur saka William Longspey, tilar donya 1226, Katedral Salisbury.

Kanggo sawetara, kabeh acara iki penting, penting banget. Lan kanggo sawetara, mung ... "sawetara jinis gerakan ing pinggiran tapel watese," amarga urusane dhewe luwih penting. Prakara kang wigati banget nalika iku Tsar Kaloyan Bulgaria nganggep rembugan karo Paus Innocent III. Intine yaiku ngandelake kekuwatan kepausan ing perjuangan kanggo kekuwatan lan nguatake negarane. Akibaté, Kaloyan nampa gelar "rex" saka tahta suci, yaiku "raja", sing dikarepake, nanging uskup agung Bulgaria dadi "primata", sing sejatine padha karo status patriark sing paling dhuwur. Kanggo kita, kabeh iki "judhul dhuwur" lan perjuangan kanggo wong-wong mau katon rada aneh - iku bakal luwih apik, ngomong, kanggo wong kanggo njupuk care saka jumlah pasukan. Nanging banjur wong-wong iku prasaja lan dadi "rex" tegese banget kanggo akeh panguwasa.


Ilustrasi saka Westminster Psatire of Matthew of Paris, pertengahan abad kaping-XNUMX. Museum Seni Metropolitan, New York. Dheweke nganggo peralatan khas ksatria ing wektu kasebut, lan "Franks" ing cedhak Adrianople bisa uga dilengkapi kanthi cara sing padha.

Menapa malih, sing paling menarik yaiku hubungan apik antarane Bulgaria lan ksatria salib Eropa. Padha ora ngganggu saben liyane, ing Kajaba iku, wis ngrusak Konstantinopel, malah mbantu wong-wong mau. Nanging banjur padha wiwit deteriorate saben dina, lan ing kene sebabe: wong Latin wiwit nyerang tanah Bulgaria, sing, sawise Alexei IV dadi kuwasa, nambahake barang darbeke.


Nanging iki Tsar Kaloyan saka film. Mahkota ing helm banget indikatif. Lan waja umume. Tegese, para pembuat film Bulgaria nindakake tugas sing apik babagan gambar raja lan para prajurite.

Banjur katon aneh kanggo tentara salib yen Kaloyan kepengin supaya wong-wong mau ngakoni gelar kraton, sanajan minangka ijol-ijolan perjanjian aliansi. Panjaluk kasebut nyebabake reaksi sombong banget saka Baldwin I, sing malah nyatakake yen John (sing diarani "Franks" Kaloyan) kudu dianggep ora kaya raja karo kanca-kanca, nanging minangka abdi karo para majikan, amarga ... dheweke ora ana apa-apa, banjur menehi hak marang tanah sing dijupuk saka wong Yunani, lan wong Yunani, padha ngomong, kita disabetake kanthi kekuwatan pedhang. Yaiku, kita menehi hak kanggo tanah iki, nanging ... kanggo iki sampeyan kudu ngakoni dhewe minangka subyek kita, lan ora minangka raja sing nduweni hak sing padha karo kita!


Lan angel kanggo nambah apa-apa kanggo peralatan saka karakter iki ... Kajaba iku, ana bukti ngetutake sumber sejarah sing dikenal kanggo kita, utamane miniatur saka "Review of History" dening John Skylitsa.

Mulane, pedunung lokal sengit marang para penakluk, lan para bangsawan Yunani, ndeleng apa sing kedadeyan, mlebu rembugan rahasia karo Kaloyan, nandheske yen "kita padha iman"! Lan Kaloyan janji marang wong-wong mau ing Paskah 1205 kanggo miwiti perang karo Kakaisaran Latin. Kanggo nindakake iki, dheweke duwe tentara dhewe lan, saliyane, detasemen tentara bayaran Kuman (Polovtsian) 10 kuwat. Ing wulan Februari, Count Hugues de Saint-Paul, gubernur ing tanah wetan kekaisaran, seda, sing dadi sinyal kanggo pemberontakan ing saindenging Thrace. Tentara salib ora duwe kekuwatan kanggo nyegah. Ing wektu sing padha perang ing Asia Minor karo Kakaisaran Nicaean - pecahan saka mantan Byzantium. Lan senadyan kamenangan ana ing sisih, ing sisih lor kahanan dadi banget serius.


Lan iki pimpinan saka Cumans. Khas kaya "Khan Konchak"!

Ing pungkasan Maret 1205, Kaisar Kakaisaran Latin, tanpa ngenteni teka ing pasukan saka Asia, tindak menyang Adrianople, kang dijupuk dening Bulgaria lan ngepung. Pramila, Tsar Kaloyan tindak dhateng kitha kanthi ancas njabut.


Lan iki loro rampung "pasuryan ala" - pimpinan saka tentara salib, ing sisih tengen - Kaisar Baldwin.


Nah, iki potret sejarahe.


Lan Count Louis ... uga khas kaya ... bangga scoundrel. Gaya apik, pilihan apik! Nanging ... uga, banjur ora ana siji-potongan cuirasses palsu sing bakal dipakai tanpa nutupi karo surcoat, lan luwih-luwih, ora ana sing bakal nggambar salib ing cuirass kuwi! A trifle, mesthi, nanging nuduhake sikap saka akeh "filmmakers" kanggo sajarah.

"Ioannis, raja Blakia, nulungi wong-wong sing ana ing Andrinopolis karo tentara sing akeh banget: dheweke nggawa Blaks, bukit lan meh patang puluh ewu cumen, sing dudu Kristen ..." - ngandhani Geoffroy de Villardouin ing karyane "The Conquest of Constantinople". Patang puluh ewu Polovtsy, mesthi, akeh banget, utamane amarga Villardouin dhewe nulis babagan jumlah ksatria sing lunga karo kaisar mung atusan: lan Robert de Ronsois, sing duwe kira-kira satus ksatria ... "- liyane kasebut. mengko ing teks. Nanging ora mangu-mangu yen wong cuman teka karo Kaloyan akeh.


Rencana perang.

April 13, manunggalaken tentara Bulgaria lan Polovtsian nyedhaki Adrianople dikepung lan melu perang karo tentara salib. Mangkene apa sing ditulis dening penulis sejarah babagan iki: "Lan Ioannis saiki wis cedhak banget, mula dheweke mung ana limang liga. Ida raris ngutus para punggawane manggihin pakemahane. lan jerit-jerit ana ing kémahé, lan wong-wong mau padha metu saka kono kanthi kerusuhan. Lan padha ngoyak Comeni kanggo liga apik, rampung ilang atine. Lan nalika padha arep bali, comenes wiwit njupuk panah marang wong-wong mau tanpa mandheg lan tatu akeh jarane. Satemene Gusti Allah kang arep ngukum, Panjenengane kang nemtokake pikirane. Mangkono uga karo tentara salib. Amarga Polovtsy nguripake jaran lan .. wiwit njupuk detasemen tentara salib nganggo busur, sing bakal diarepake saka wong-wong mau, amarga iki minangka taktik umum para nomad.


Kanthi panah, utawa luwih, tip ing wong-wong mau, wong Cumans saka Tentara Salib dibuwang.

Esuke perang diterusake maneh. Pasukan kavaleri tentara salib maju, nanging wong Bulgaria lan Cumans ora bisa nahan serangan lan wiwit mundur.


Ora mung effigies, nanging uga miniatur saka buku-buku ing wektu iku bisa bantuan kita kanggo nerangake carane warriors, peserta ing perang, katon kaya. Ing kene, contone, ana miniatur saka periode 1175-1215 saka manuskrip ing Perpustakaan Inggris.

"Count Louis metu dhisik karo regu gelut; lan wiwit nguber comenes; lan banjur ngirim menyang Kaisar Baudouin kanggo nderek. Adhuh! Carane ala padha diamati apa wis mutusaké ing wengi sadurunge, kanggo padha ngoyak comeni ing cara iki kanggo meh rong liga, lan padha overtakes wong; lan padha ndamel kanggo sawetara wektu ing ngarepe; lan para comenes ing giliran padha kesusu lan wiwit hoot lan moto.


Sadurunge sampeyan minangka miniatur sing menarik banget saka Huntingfield Psalter 1212-1220. saka Oxford, sing saiki ana ing Perpustakaan Morgan. Iku nuduhake apa peralatan protèktif ksatria ing wektu iku.

“... ana, saliyane kanggo pertempuran detasemen saka ksatria, liyane dumadi saka jawata sing ora ngerti banget urusan militer; banjur padha wedi lan gumeter. Lan Count Louis, sing pisanan perang, tatu banget kanti awon ing rong panggonan; loro comenes lan cemeng wiwit akeh wong ... "- ngandika Geoffroy de Villehardouin, sing pisanan faltered dudu ksatria, nanging sawetara warriors" ora ngerti bisnis militèr banget. Sapa wae, saiki ora bisa dingerteni, nanging, ketoke, ana akeh. Sauntara kuwi, Cumans lan Blaks (Bulgarians) teka saka loro-lorone lan, kaya pungkasan, wiwit nembak tentara Kaisar Baldwin nganggo busur. Saiki ora ana sing pengin nglawan, lan detasemen sing kapisah wiwit nyebar ing kabeh arah ... Kanggo mbenerake kekalahan kasebut, penulis sejarah ujar: "Pungkasane - sawise kabeh, Gusti Allah ngidini kegagalan - kita dikalahake."

Akibaté, miturut penulis kronik, tentara salib nandhang kapitunan gedhe ing perang iki, akeh ksatria sing mati, lan Kaisar Baldwin dhewe dicekel dening wong Bulgaria, ing kono dheweke seda. Inggih, ing 1 Juni, ing Konstantinopel ing umur 98 (!) Venetian Doge Enrico Dandolo, sing melu kampanye iki, uga tilar donya, sing disarèkaké ing Katedral St Sophia.


Makam Enrico Dandolo ing Hagia Sophia.

"Ana Uskup Pierre saka Betlehem lan Etienne du Perche, sedulur Count Geoffroy lan Renaud de Montmirail, sedulur Count Nevers lan Mathieu de Valincourt, lan Robert de Ronsois, Jean saka Frinaise, Gauthier de Nully, Ferry d'Hierre, Jean, sadulure, Eustache de Emont, Jean, sadulure, Baudouin de Neuville lan liya-liyane, sing ora kasebut ing buku kasebut ing kene...”.


Dhuwit recehan saka Kaisar Baldwin.

Antarane akibat sing paling sedhih saka kekalahan iki yaiku kasunyatan sing ora bisa dikalahake ing saubengé tentara salib, sing nganti saiki ngimbangi jumlah cilik, dirusak. Tentara kesatuan Bulgaria lan Polovtsy saiki bisa kanthi bebas ngrusak tanah menyang Redest, Selymvria lan Konstantinopel, sing ora disenengi wong Yunani ing kono.


Nanging gambar iki saka Huntingfield Psalter sing padha nuduhake adegan pembunuhan Thomas Becket, sing tiwas ing undhak-undhakan altar Canterbury Cathedral ing 1170. Nanging… masmur dhewe ditulis lan digambarake ing taun 1212-1220. lan prajurit ing miniatur dheweke digambarake kanthi tepat wiwit wektu iki. Tegese, kabeh padha ing surcoat, utawa padha disandangi saka sirah kanggo driji sikil ing waja mail chain. Helm bisa ditutup lan ing wangun "tablet".

Inggih, kaisar Latin sing ditawan digawa menyang ibukutha Bulgaria Tarnovo lan dikunci ing menara ing jejere Gerbang Fresno. Menara kasebut durung dilestarekake: kudu dibangun maneh, nanging gapurane isih ana. Ora ana informasi sing tepat babagan nasib lan kahanan patine Baldwin. Mesthine, dheweke dianggep cukup apik, amarga dheweke dadi sandera sing penting, nanging miturut versi siji, Kaloyan mateni dheweke kanthi nesu. Miturut legenda Bulgaria, Balduin nyoba ngrayu garwane Kaloyan (sing maneh nuduhake yen dheweke nganggep tawanan sing dinobatake kanthi sopan, amarga dheweke malah ketemu karo garwane raja Bulgaria!), Wah, jelas yen raja kasebut cemburu. Sejarawan George Acropolitan uga menehi katrangan kaya Kaloyan nggawe mangkok saka tengkorak Balduin, sing kedadeyan karo Kaisar Nicephorus I patang atus taun sadurunge. Miturut versi liyane, tangan lan sikile Baldwin dipotong lan dibuwang kanggo nyiksa ing jurang, lan manuk-manuk pemangsa nalika dheweke isih urip.


Menara Balduin ing Veliko Tarnovo. Rekonstruksi ing taun 1930.

Mung ing Juli 1206 padha sinau bab pati Baldwin ing Konstantinopel. Dheweke diganti dening sadulure Henry, sing dilantik dadi mahkota kekaisaran ing wulan Agustus taun sing padha. Ing Flanders, amarga dheweke uga dianggep minangka Flanders, loro putri Baldwin, Jeanne lan Margaret, dadi ahli waris.
Pengarang:
77 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parusnik
    parusnik 31 Juli 2017 07:27
    + 13
    Kanggo mbayar utang, Dandolo meksa tentara salib ora menyang Mesir, nanging menyang Dalmatia
    ... Mesthi, utang wis abang ing pembayaran .. Padha ngomong padha ngombé, mangan, felt Venetians .. Iku wektu kanggo njaluk mudhun kanggo bisnis, lan ora sawetara jenis Mesir, saka kang Venice bakal sethitik nggunakake, nanging luwih akeh masalah republik .. Matur nuwun, Vyacheslav, artikel sing apik, foto sing apik, gambar ...
    1. finch
      finch 31 Juli 2017 07:48
      +8
      Aku maca karo kapentingan! Respect kanggo penulis!
      1. Nicholas S.
        Nicholas S. 31 Juli 2017 08:49
        + 17
        Kanthi Shpakovsky, kaya biasane, sampeyan ora ngerti apa: dheweke nulis review babagan kostum ing film, utawa babagan perang, utawa ... - ora ana topik, ora ana kesimpulan.
        Nanging ditulis babagan titik balik ing sajarah. Konstantinopel sadurunge iku - kutha paling gedhé lan paling sugih ing donya, Ortodoks, ibukutha kekaisaran. Apa sebabe kekaisaran ilang kemampuan kanggo mbela awake dhewe?...
        Ing basis kanggo kamakmuran luwih saka Kulon ana rampokan terus-terusan, looting lan ekspor kabeh sing bisa saka Byzantium kanggo luwih saka 50 taun.
        Sajrone periode pendhudhukan (Kakaisaran Latin), Barat nglarang iman Ortodoks, nggunakake basa asli (Yunani) ing ibadah, lsp.
        1. tacet
          tacet 31 Juli 2017 14:12
          +9
          Mbangun idea luwih - tiba saka Konstantinopel dadi Kurangé populasi Kyiv lan Recovery ekonomi kutha-kutha lor sing ngadeg ing rute perdagangan Volga, wiwit rute perdagangan ing Dnieper ilang makna (mitra dagang ilang). Perdagangan utama pindhah menyang Volga. (Bulgaria, Aran (Azerbaijan), Persia lan negara-negara ing wilayah Kaspia)
    2. tacet
      tacet 31 Juli 2017 09:53
      + 14
      Iki minangka cara Oles Buzina nulis babagan iki: "Sawise pogrom misuwur saka wong Latin ing Konstantinopel, iku Dandolo sing lunga menyang Byzantium kanggo negosiasi pemugaran distrik blanja Venesia. Dheweke ora duwe mata, lan untu kanggo Konstantinopel tuwuh kaya walrus. "Ayo nulungi, Nak!" - Rogue ngandika marang Alexei Angel lan nguripake kabeh gang kanggo Konstantinopel. Doge ngilingake padha chimps sing mutusaké kanggo mbantah sing Venice sarujuk kanggo transportasi tentara salib menyang Mesir kanggo 85 tandha ing salaka, lan scraped bebarengan mung 000, kang ana a nglanggar kontrak sing jelas. Kajaba iku, wong lanang, sampeyan nindakake tugas sing apik kanggo nangkep Zara. Tegese sampeyan isih duwe utang - pisanan kita lelayaran menyang Konstantinopel, banjur menyang tanah air Yesus. Dheweke wis ngenteni kita. nganti sewu taun lan isih bakal ngenteni."
      1. Alex1117
        Alex1117 4. november 2017 05:52
        +1
        85 ewu piro.... sopo? Apa mata uang negara?
  2. IGOR GORDEEV
    IGOR GORDEEV 31 Juli 2017 07:30
    +7
    Lan iki loro rampung "pasuryan ala" - pimpinan saka tentara salib, ing sisih tengen - Kaisar Baldwin.

    lol apik
    Iki uga nyebabake aku sesambungan karo "sanksi gedhe" lan pembenci Rusia liyane.
    Matur nuwun kanggo artikel!

    "Count Louis metu dhisik karo regu gelut; lan wiwit nguber comenes; lan banjur ngirim menyang Kaisar Baudouin kanggo nderek. Adhuh! Carane ala padha diamati apa wis mutusaké ing wengi sadurunge, kanggo padha ngoyak comeni ing cara iki kanggo meh rong liga, lan padha overtakes wong; lan padha ndamel kanggo sawetara wektu ing ngarepe; lan para comenes ing giliran padha kesusu lan wiwit hoot lan moto.

    Sadurunge ana Hun, banjur ana sing disebut. "Tatar-Mongol". Nalika aku ngerti, tentara Barat ora nggawe taktik sing cocog kanggo nglawan "nomad"?
    1. kaliber
      31 Juli 2017 08:03
      +8
      Ana taktik, nanging mesthi ana wong bodho sing duwe kekuwatan, nanging ora ngerti babagan iki. Lan "Maju, ing mungsuh!"
    2. Luga
      Luga 31 Juli 2017 10:14
      +7
      Quote: IGOR GORDEEV
      Nalika aku ngerti, tentara Barat ora nggawe taktik sing cocog kanggo nglawan "nomad"?

      Butuh luwih saka mung "taktik" kanggo ngalahake mungsuh sing ngluwihi sampeyan ing kacepetan medan perang lan kanthi aktif ora gelem mlebu ing jarak jarak. Tanpa gagal, organisasi lan disiplin dibutuhake, sing, yen ana ing tentara ksatria Eropa Barat, ana ing tingkat embrio. Niat taktis kudu bisa ditindakake.
      Mbokmenawa, ing cedhak Adrianople, tentara salib malah duwe rencana aksi umum, sarujuk lan disetujoni dening kabeh pimpinan, nanging sanajan mangkono (aku dhewe mangu-mangu), banjur kanthi wiwitan perang, rencana iki wis dilalekake.
      Tentara pisanan sing luwih teratur lan disiplin muncul ing Eropah Kulon ing abad kaping XNUMX. ing Edward III (Inggris), nyebabake Crecy lan Poitiers.
      Umumé, aku pribadi nuwun banget yen tentara Edward III utawa Henry V ora duwe kesempatan kanggo ngadhepi Mongol saka Genghis Khan ing perang lapangan klasik. Wong lanang bubar rada suwe. Nanging yen ana wong sing bisa ngatasi pasukan kavaleri wetan, mesthine bakal dadi pemanah Inggris. Senajan, mesthi, ora kasunyatan.
      1. antivirus
        antivirus 31 Juli 2017 10:55
        +2
        utama - semangat gelut lan rangking lan ... "passionarity" - kepinginan kanggo ngganti panggonan lan "ndeleng anyar" ing beyo umum.
        jaman migrasi lan campuran wong
      2. suwi
        suwi 31 Juli 2017 11:34
        +3
        Ing kasus iki, Ivan Kaloyan nyedhaki kanthi tujuan sing spesifik - kanggo mbukak blokir benteng, mula, ngoyak dheweke ing saindenging steppe mung kabodhoan.
      3. Monarchist
        Monarchist 31 Juli 2017 12:14
        +3
        Luzhsky, sampeyan ngomong: "...... organisasi lan disiplin, sing ing tentara ksatria Eropah Kulon, yen padha ana ing tingkat dhasar," kene sampeyan bener, sawise kabeh, ksatria iku bangsawan feodal karo Bunch saka fanabery. . Dheweke duwe grater pribadi lan mesthine saben wong pengin nuduhake awake dhewe.
        Polovtsy, kaya wong steppe, padha penunggang trampil lan warriors wani, nanging padha ora idea saka disiplin lan taktik. Luwih tepate, dheweke duwe disiplin lan taktik Asia dhewe. Mbok menawa sampeyan bener: "yen ana sing bisa ngatasi pasukan kavaleri wetan sing entheng, mesthine bakal dadi pemanah Inggris" mesthi bakal menarik kanggo ndeleng bentrokan antarane taktik steppes lan tentara biasa.
        1. Kotische
          Kotische 31 Juli 2017 19:43
          +2
          Ing wektu sing padha, kudu eling yen Polovtsian sing nduweni seni militer kalah karo Mongol saka Genghis Khan.
          1. Seal
            Seal 8. november 2017 14:18
            +1
            Punopo panjenengan eling"? Kowe melu perang apa?
            Nyatane, sampeyan ora bisa "ngelingi" apa-apa. Lan sampeyan ora bisa mbandhingake. Kanggo jaran Eropa - uga, luwih cedhak karo "Polovtsians" ayo njupuk jenis Hungaria - dhuwur ing withers - 160-165, bobot 550-600 kg. Bisa ambles.
            Jenis jaran Mongolia. Jaran Mongolia cendhak nanging amba. Wutah ing layu jaran Mongolia tradisional (tanpa impurities) ora ngluwihi 127 cm Bobot jaran Mongolia diwasa antara 250 nganti 300 kg. Jaran Mongolia ora dibedakake kanthi ketangkasan sing dhuwur, nanging kuat banget ing karya lan bisa nglewati 100-120 km saben dina. Jaran Mongolia ora ngerti carane mlaku, ing kasus sing ekstrem, dheweke miwiti "gallop gratis", yaiku, mlayu kanthi mlumpat kanthi acak. Nanging gallop, utamane sing "gratis", minangka cara sing ora ekonomis banget. Pasukan kavaleri Eropa ngeculake jarane ing pungkasan serangan ing uncalan pungkasan ing mungsuh. Lan gerakan cepet biasa saka kavaleri njupuk Panggonan ing trot. Lan mung ing wektu kanggo lynx, jaran Mongolia ora bisa. Tegese, wong Mongol sing nunggang jaran Mongol ora bisa nyusul prajurit kavaleri bangsa liya, utawa mlayu saka wong-wong mau. Ora ketompo yen jaran Mongolia sing bobote 300 kg tabrakan karo jaran Hungaria sing bobote 600 kg, salah siji saka jaran loro kasebut bakal mabur adoh. ngguyu

            Jaran Mongolia mesthi regane gedhe kanggo breeding jaran daging sapi. hi

        2. alatan
          alatan 2 Agustus 2017 21:08
          +5
          Ana taktik. Tugas saka detasemen Cuman yaiku nggodho wong Latin (ksatria) menyang situs penyergapan - wilayah perbukitan sing digali pit "serigala", lan ana cadangan infanteri, uga kavaleri abot. Bagéyan saka wong Latin mlebu ing rawa, ing ngendi ora bisa maneuver ing jaran. Perang kasebut direncanakake kanthi apik dening Kaloyan (bisa dideleng saka peta sing dilampirake dening penulis). Vilarduen dhewe ujar manawa "meh kabeh kembang ksatria Barat" mati ing kono.
          PS Elinga yen ing dina iku ksatria karo squires diwakili analog saka operator personel wojo utawa tank karo infantri konco wong.
      4. Catherine II
        Catherine II 31 Juli 2017 22:49
        +1
        Kutipan: Luzhsky
        mbokmenawa pemanah Inggris

        isih bakal gumantung ing iklim, lumahing ndasari, topografi lan organisasi (kaya kita ndeleng lintang, iku dicokot kakehan kanggo converge)
      5. Gandum
        Gandum 5 Agustus 2017 02:10
        +4
        Ya, aku maca manawa busur sungu gabungan Mongolia luwih maju tinimbang longbow Inggris, lan luwih anyar aku maca manawa katrampilan individu pemanah Inggris dipuji lan mayoritas mutlak ora pro, nanging rekrut sing diwulangake. kenek kothak mung lan sing. lan taktik dikenal, wong steppe kita ngalahake dheweke kanthi apik, mlaku-mlaku ing kutha
      6. Alex1117
        Alex1117 4. november 2017 06:00
        +2
        Yaiku, Charles Martell, sing ngalahake wong Arab ing cedhak Poitiers, Charlemagne, sing ngalahake wong Arab ing cedhak Saragossa, iki, kaya dheweke ... sing ngalahake wong Hungaria sing medeni Eropa, Richard the Lionheart, sing sukses nglawan Singa Timur. Saladin, duwe tentara sing ora diatur, Dadi? Ora tentara, nanging akeh?
    3. abrakadabre
      abrakadabre 29 Agustus 2017 09:16
      +1
      Nalika aku ngerti, tentara Barat ora nggawe taktik sing cocog kanggo nglawan "nomad"?
      Iku ora babagan taktik. Intine yaiku ora disiplin banget saka pasukan ksatria. Ing kana, sawise kabeh, saben wong dadi master dhewe lan kepengin dadi misuwur nganti pirang-pirang abad. Mulane, ora ketompo carane pinter komandan lan ora ketompo apa maneuver teka karo ana, iku praktis ora duwe kesempatan kanggo mujudaken gagasan taktik.
      Ing wektu iku, meh mung pangecualian kanggo aturan umum iki Richard the Lionheart ing perang ing Palestina. Nanging mung amarga panguwasa pribadine dadi dhuwur banget, supaya tentara nindakake disiplin - kabeh counts frostbitten lan pompous, baron lan scumbags profesional liyane nindakake pesenan lan meh ora blather. Paling ora ing pertempuran.
  3. Korsar4
    Korsar4 31 Juli 2017 08:34
    +4
    Matur nuwun kanggo review. Ilustrasi tradisional apik. Geoffroy de Villehardouin nulis kanthi apik, mesthi. Nanging apa tujuan sing ora kawujud ing bungkus perang salib.
  4. suwi
    suwi 31 Juli 2017 08:56
    +3
    Potret Baldwin, kira-kira abad kaping 19? Dadi, aku mikir resemblance potret iku relatif banget.
    mesthi, Henry saka Flanders wis luwih otak, nanging wis angel kanggo ndandani soko, lan ora urip dawa banget.
  5. Turkir
    Turkir 31 Juli 2017 09:50
    +8
    Artikel-artikel kuwi mesthi menarik. Iku mung ngilangi acara penting ora nggawe artikel luwih bisa dingerteni.
    Panangkepan Konstantinopel (13 April 1204) dening pasukan Tentara Salib minangka salah sawijining prastawa penting ing sajarah abad pertengahan lan duweni akibat sing adoh kanggo kabeh Eropah. Penangkapan kasebut didhisiki dening rong pengepungan sing rada kuat - pengepungan 1203 lan 1204, nalika armada Venesia lan infantri Eropa Kulon (utamane Prancis) nyawiji usahane. Sawisé direbut kutha, rampokan massal lan matèni populasi Ortodoks Yunani wiwit, kang minangka jenis mbales pembantaian wong Latin dening wong Yunani ing 1182. Ing 9 Mei, Baldwin saka Flanders diproklamasiake minangka kaisar anyar, sing menehi tandha wiwitan pambentukan galaksi kabeh negara "Latin" ing wilayah sing dikuwasani tentara salib, sanajan bangsawan Yunani ing pinggiran kekaisaran ora nyerah. lan terus perang.

    Kutipan saka Wiki. Inggih, mesthi, nyebutake prastawa 1182 iku kanggo mbenerake "balas dendam" sawise 22 taun!
    Banjur ana sing nyebutake kemunduran ekonomi Byzantium saka Kulon, lan pungkasane ana bebener cilik -
    Antarane alasan pribadi kanggo tiba saka kutha ing 1204, peran pinunjul diputer dening Perjanjian Venesia-Byzantine 1187, miturut syarat-syarat ing ngendi kaisar Bizantium nyuda pasukan angkatan laut dadi minimal, ngandelake armada "sekutu" Italia.

    Tegese, "balas dendam" ora ana hubungane. Bizantium sing gampang tertipu nemokake "sekutu" kanggo awake dhewe.
    Acara 1204 ditondoi kanthi prasaja - kok pindhah menyang Palestina, nalika sampeyan bisa ngrampok "sekutu" Ortodoks iki ing titik transit.
    Minangka ana gangster Eropah - kuwi lan wis tetep.
    1. curious
      curious 31 Juli 2017 12:45
      + 12
      Sampeyan ngerti, pitakonan saka alasan kenapa Perang Salib Papat dumadakan njupuk arah anyar lan rampung ing cara iki, nyatane, cukup mbingungake.
      Senadyan. manawa para ilmuwan wis ngumpulake lan ngolah materi faktual kolosal saka sumber ing basa Latin, Yunani, Prancis Kuna, Armenia, Rusia lan basa liyane, njlentrehake akeh rincian babagan acara khusus Perang Salib, nganti saiki durung ana persetujuan lengkap babagan kabeh masalah kontrovèrsial, diskusi terus.
      Menapa malih, konco sejatine sifate ngelmu, iku bakal koyone, kontrovèrsi tansah katon sadar utawa semaput ideologi lan politik posisi sejarawan.
      Kajaba iku, pengaruh sing signifikan ditindakake kanthi nyoba mbuktekake ora ana keterlibatan tahta Romawi ing panangkepan Konstantinopel dening Tentara Salib.
      Mulane, angel banget kanggo nimbang kabeh masalah kasebut ing format artikel ing situs kasebut.
      Ing analisis kabeh acara iki, aku seneng buku Mikhail Abramovich Zaborov Tentara Salib ing Timur. - M .: Kantor editorial utama sastra oriental penerbitan "Nauka". 1980. - 320 p. Sirkulasi 30.000 eksemplar.
      Sampeyan bisa nyenyamah historiografi Soviet kaya sing dikarepake, nanging jarak menyang tingkat Zaborov sing padha karo "sejarawan panulis" saiki diukur ing unit astronomi.
      1. Kotische
        Kotische 31 Juli 2017 20:06
        +6
        Ayo dadi luwih jujur, luwih jujur, kaya ngono!
        Ilmu ora mandheg, berkembang. Yen kita mbandhingake ilmuwan modern, sejarawan, Soviet lan ilmuwan saka pungkasan Kakaisaran Rusia, iku kudu eling sing metodologi, basis arkeologi lan akeh liyane liwat 100-150 taun kepungkur wis dadi adoh ahead sing ora adil kanggo mbandhingaké wong ing Panggonan pisanan. Iku gampang ngomong duwe ewu yen ora riset luwih saka generasi sadurunge konco wong. Kelingan mung lapisan arkeologi, sing digedhekake ing USSR dening sawetara atus universitas, ewu museum lan puluhan ewu sejarawan lokal. Ing sambungan iki, aku pracaya Tatishchev, Solovyov, Karamzin lan pandherekipun kagungan lan duwe hak kanggo nggawe kesalahan (dadi mistaken). Iku luwih gampang kanggo sedulur sejarawan modern. Duwe kompilasi saka leluhur riset, sampeyan bisa mencet "Heresy" ala Fomenko lan Nasonov. Sing paling penting yaiku nerusake sumber versi "sejarah" sampeyan, lan lali apa sing mbantah!
    2. Deadushka
      Deadushka 31 Juli 2017 15:29
      + 10
      Kutipan saka Turkir
      Minangka ana gangster Eropah - kuwi lan wis tetep.

      Dadi dheweke ora tau ndhelikake, dheweke mung nutupi awake dhewe nganggo "tali" lan nyopot driji sing reged menyang bangsa liya, ujare liar lan kejam (barbar) sing kudu "dicerahkan" lan dibaptis kanthi iman.
      Saiki diarani demokrasi.
      Kutipan saka Penasaran
      iku bener cukup bingung

      Ya, kabeh padha kaya biasane - dhuwit (kasugihan materi, tanah, budak) lan iman.
      Geyropa wis suwe urip saka rampokan.
  6. pytar
    pytar 31 Juli 2017 10:00
    + 13
    Pemugaran pasuryan Tsar Kaloyan Bulgaria saka sisa-sisa mati, digawe dening prof. Yordan Yordanova.

    Lukisan: Tsar Kaloyan Bulgaria lan Kaisar Balduin sing ditawan.
    1. Oleg Kalugin
      Oleg Kalugin 31 Juli 2017 13:04
      +2
      tulang pipi kurus)))
      1. tiaman.76
        tiaman.76 31 Juli 2017 19:47
        +1
        Turki carane durung carane
      2. albert
        albert 2 Agustus 2017 21:33
        +2
        Katon cukup karismatik.
  7. Kostadinov
    Kostadinov 31 Juli 2017 12:11
    + 15
    1. Pambrontakan ing Adrianopkla dipun gêsang dening tiyang Yunani, lan Kaloyan sami mitulungi.
    Nyatane, tentarane ngubengi wong Latin lan ngrusak detasemen pasokane, mula dheweke keluwen luwih elek tinimbang pedunung Adrianople sing dikepung dening dheweke.
    Ing dina paprangan, Kumani teka banget cedhak karo kémahé wong Latin lan mèlu panah. Villardouin nyerat manawa panah kasebut kena ing panganan Count Louis de Blois, banjur ora tahan, nggawa wong-wong mau metu lan nyerang Kuman. Nanging yen kasunyatan katon, banjur wong Latin ora ana dalan liyane, amarga pengepungan Adrianople diangkat lan mlayu menyang Konstantinopel. Sisan-sisan wadyabala padha nglakoni mangkono saksampune kalah, nanging padha bisa nglakoni sadurunge kalah sang nata, comte de Blois tuwin satriya-satriyan liyane lan sabangsane liyane.
    2. Aku mirsani film iki minangka bocah telu, lan mesthi ing film salib presented sham lan carane wong lan peralatan sing. Pasuryane tansah ditutupi karo sawetara helm lucu sing meh padha karo sajian rumah tangga, lan wong Bulgaria tansah mbukak pasuryan - padha ora wedi nuduhake pasuryan marang mungsuh. Nanging ing film, cara taktik ditampilake sing penulis artikel ora kasebut. Ksatria dicopot saka jarane nganggo lasoe lan pancing, utawa jarane dipateni. Saking suwene jarane kesel. Sawetara digawa menyang rawa sing jarane ora bisa obah. Sisih liyane tiba ing jebakan sing wis kabel.
    3. Bapak didhawuhi Kaloyan nyritakake kepriye nasibe Baldwin lan wangsulane yen dheweke mati ing panangkaran saka patine, sing kemungkinan banget yen dheweke tatu utawa balunge patah (banjur dicopot kanthi paksa saka jaran. ) lan tegese obat apa sing ditabuh banjur. Iku banget pinunjul sing padha ora ngatur kanggo njupuk payoff kanggo wong lan ngilangke apa jenis laku banjur ngalahake, kang nandheske sing ngalahake ing kondisi serius malah ing wektu dijupuk.
    1. Oleg Kalugin
      Oleg Kalugin 31 Juli 2017 13:09
      +3
      Nifiga, perangan awak Baldwin padha Cut mati lan dibuwang metu ing pass, ngendi kang pitik blued lan pecked!
      Aku weruh dhewe! ))
    2. suwi
      suwi 31 Juli 2017 13:19
      +1
      Wong Yunani banjur ora seneng karo Ivan. Utamané nalika wiwit mbales Vasya.
  8. wuh wuh
    wuh wuh 31 Juli 2017 12:16
    +4
    Seneng banget critane.
    Apike, taktik prasaja sing padha:
    pura-pura mundur kanggo nguber,
    ngiring dening encirclement saka flanks - kasil digunakake
    puluhan nganti puluhan kaping wiwit jaman kuna nganti abad kaping 20 (Wehrmacht).
    Lan komandan gambling saka akeh tentara padha sampurna kejiret ing!
    1. perwira
      perwira 16 Januari 2018 19:01
      0
      Kutipan saka: voyaka uh
      Apike, taktik prasaja sing padha:
      pura-pura mundur kanggo nguber,
      ngiring dening encirclement saka flanks - kasil digunakake
      puluhan nganti puluhan kaping wiwit jaman kuna nganti abad kaping 20 (Wehrmacht).
      Lan komandan gambling saka akeh tentara padha sampurna kejiret ing!

      Teknik kavaleri nomad iki wis digunakake wiwit nggawe jagad lan diarani VENTER. Tembung iki nduweni 2 teges:
      1) fishing tackle saka bolong digawe dowo liwat hoops ing wangun tas silinder karo ngleboke conthong ing njero; iwak sing wis mlebu ventilasi ora bisa nemokake bolongan lan metu maneh; ing sawetara wilayah, nyegat kuwi diarani muzzle


      2) teknik taktik Cossack ing perang lapangan, dirancang kanggo narik mungsuh menyang posisi sing paling trep kanggo nyerang flank lan mburi; klompok sing ringkih nggodho, mbabarake mungsuh menyang pukulan pasukan utama sing didhelikake ing ambush; yen ana bebaya sing ora dikarepke saka cadangan mungsuh, venter bisa cepet bubar lan ndhelikake. Teknik iki dipinjam dening Cossack saka kavaleri nomad, lan banjur digunakake dening kavaleri reguler Rusia. Ana akeh conto sukses nggunakake venter, kene mung sawetara. Wangsulan: Bab ingkang utama - kanggo gawe uwong yakin mungsuh sing iki dudu mundur palsu, nanging pesawat alam:
      1. Ing Przemysl, Polovtsy dipérang dadi 2 bagéan. Sing siji dipimpin déning Bonyak, sijiné dipimpin déning Altunova. Altunov minangka sing pisanan nyerang. Wong-wong jaranan padha mlayu saka panggonane lan, ngunggahake pedhang, singsot, bengok-bengok lan bengok-bengok, mlayu menyang Hungaria. Sawise mlayu menyang baris pisanan saka wong Hungaria, dheweke ngetokake panah lan nguripake jarane maneh. Wong Hungaria ngoyak wong-wong mau. Massa jaran kabeh mlayu ngliwati Bonyak, sing didhelikake karo pasukane ing alas oak. Banjur nyerang wong Hungaria saka mburi, lan nyerang Altunov saka ngarep. Pambrontakan sing ora sopan diwiwiti, wong Hungaria mlayu. Ana sing klelep ana ing Sana, ana sing mlayu liwat alas lan gunung, nanging sing paling akeh ditegor tanpa welas.
      2. Putra Monomakh, Mstislav, nalika kampanye ing steppe ing 1101, mrentah detasemen maju - ertaul. Ngalih saka wadyabalane, dheweke ndeleng jurang sing jero lan ndhelikake bagean saka pasukan kavaleri, lan terus maju karo liyane. Weruh detasemen cilik, jaran Polovtsy squealed, waved lasoes, lan kesusu ing Rus. Wong Rusia alon-alon mundur, padha pura-pura nitih kanthi kekiyatan, nanging padha ngalang-alangi senjata abot. Duwe ilang pangarep-arep kanggo mlayu saka Polovtsy, Mstislav mandegake, lan karo wong-wong mau combatants. Nguripake jarane, padha nyerang mungsuh. Ing wektu iki, prajurit sing ana ing ambush mlumpat metu saka balok. Polovtsy diubengi, lan penebangan kejem diwiwiti. Kabeh patroli Polovtsian dipotong, Altunova sing wani lan sukses, sing mimpin patroli, tiwas.
      3. Nalika ing 1204 tentara salib njupuk lan njarah-rayah Konstantinopel, lan banjur kesusu menyang Bulgaria, iku Cumans sing ing 1205 nyerang camping wong Latin cedhak Adrianople, feigned flight, ambushed Kaisar Baldwin lan ditawan, matèni akèh ksatria wani . Raja Bulgaria nglebokake kaisar ing menara ing Tarnovo, ing kana dheweke tilar donya. Serangan wong Latin marang Ortodoks lan Islam dihentikan dening wong Turki.
      4. Ing tanggal 7 Juli, ing perang ing Kali Kamenka, rong ewu detasemen putra Kazan Khan Ulu-Mukhammed - Makhmutek lan Yakub ketemu karo tentara Vasily II saka Moskow. Perang kasebut relatif cendhak, nanging angel. Prinsip mundur taktis tansah kasil diterapake ing pasukan Horde khans, utamane nalika ngadhepi kaunggulan numerik saka mungsuh. Peperangan Kalka uga minangka venter klasik. Ing kene uga, wong-wong Kazania "pura-pura mlayu kanggo ngganggu formasi perang Rusia. Sawise ilang 500 pejuang, Makhmutek lan Yakub pungkasane ngrebut kamenangan saka tangan Adipati Agung Moskow. Vasily piyambak, tatu saka sirah kanggo driji sikil, ditawan.
      5. Ing wulan Juni 1659, ing cedhak Konotop, Cossack ngapusi kavaleri Rusia kanggo nguber, lan padha dikalahaké déning Tatar Krimea. Sawijining dina kembang saka bangsawan layanan Moscow tilar donya. Panglima penunggang, Pangeran Semyon Pozharsky, dicekel. Ing markas Khan ora sujud, reproached Vygovsky, sing ngadeg cedhak, lan malah scolded panguwasa Tatar piyambak, ngidoni ing mripate. Pati wani Pozharsky dadi subyek saka song rakyat.
      6. Conto klasik saka Platov nggunakake venter ing perang 1812 yaiku kasus ing cedhak kutha Mir ing provinsi Minsk tanggal 27 Juni 1812, nalika Cossacks narik brigade Lancer saka Jenderal Turno saka korps Poniatovsky menyang trap. Episode kapindho kanthi nggunakake venter dumadi tanggal 1 Juli ing dalan saka kutha Nesvizh menyang kutha Romanovo.
      7. Sajrone taun-taun Perang Sipil, loro-lorone pihak sing perang akeh nggunakake cossack venter. Minangka conto, siji bisa menehi conto carane Cossacks nggodho bagéan saka Bolsheviks menyang sworo cangkem lan ngalahaké wong cedhak desa Uryupinskaya.
      8. Nanging "Jenderal" abang Dumenko lan Budyonny luwih sukses, kanthi sukses narik kavaleri putih menyang dheweke. Kanggo iki, minangka umpan, sawetara resimen sing kurang dilatih lan dilatih dibuwang menyang perang nglawan Cossacks Putih, kanggo "alami". Cossack lavas gampang numpes "bajingan" kavaleri lan kesusu kanggo nguber iku, Cut mudhun kabeh urip ing dalan lan ambruk ing geni massive saka Welasan senapan mesin abang dipasang ing kreta. Geni senapan mesin abot mandhegake resimen Cossack sing nguber, lan banjur, saka flanks, kavaleri Red elit, kawangun, kanggo sisih paling, saka Cossacks padha, tiba marang wong-wong mau, ngrampungke numpes. Dadi kanthi teknik Cossack lawas, Cossack Abang ngalahake Cossack Putih.

      Miturut gosip, salah sawijining panggunaan pungkasan saka venter kedadeyan nalika perang Arab-Israel. Guru ing departemen militer kandha marang aku, dheweke dadi penasehat ing kana. Sawetara pejuang-pengebom Israel nyoba pura-pura nyerang pangkalan Angkatan Udara Mesir, nanging "ora bisa nembus tirai pertahanan udara" lan, wedi karo para pejuang sing diangkat, cepet-cepet mlayu. Para pejuang banjur ngoyak lan tiba ing penyergapan sing wis disiapake kanthi apik. Ora ana sing bali.
  9. Oleg Kalugin
    Oleg Kalugin 31 Juli 2017 13:03
    +4
    Slogan kita mesthi padha, aku bakal miwiti saka pungkasan)): pati kanggo penjajah fasis lan ksatria asu ...))
    Aku seneng artikel kasebut, aku seneng banget!
  10. igordok
    igordok 31 Juli 2017 13:42
    +4
    Ing set panahku, paling ora telu padha karo sing ditampilake ing foto ing artikel kasebut. Aku panginten sing padha saka interval wektu beda.

    Miturut kanca, dheweke saka Kaukasus.
  11. Weyland
    Weyland 31 Juli 2017 13:56
    +4
    Dheweke ngguyu karo tampilan Eropa Kaloyan lan pimpinan Polovtsian saka Asia. Miturut versi sing paling dipercaya, Kaloyan uga asale saka Polovtsian (sing kanggo sawetara alasan ketoke ora nyaman kanggo Bulgaria kanggo ngelingi).
    Lan kanggo nggambarake Kaloyan minangka pembebas Bizantium saka tentara salib .... A julukan "pejuang Yunani"(utawa "pejuang Roma" dheweke, bisa uga, njupuk awake amarga tresna banget marang Byzantium?
    1. pytar
      pytar 31 Juli 2017 17:18
      + 10
      Ana versi kaya ngono babagan paroki Cuman Tsar Kaloyan. Iku ora bisa dibuktekake nanging pancen ora ana alangan kanggo wong Bulgaria yen bener. Versi iki asalé saka kasunyatan sing Kaloyan saka dinasti Asenev, sing mrentah Kratoning Bulgaria kapindho. Asal-usul Bulgaria, Cuman utawa Wallachian ora dingerteni, nanging uga jinis perkawinan dinasti sing ditindakake kabeh panguwasa ing wektu kasebut duwe hubungan karo sawetara dinasti liyane ing wilayah kasebut. Cumans / Polovtsy / piyambak minangka sekutu setya saka Bulgaria, kanggo wektu sing suwe banget. Sawetara wong migrasi ngliwati tanah Bulgaria lan asimilasi ing antarane bangsa Bulgaria. Ing kasus apa wae, miturut tampilan antropologis Kaloyan, ora bisa nggawe kesimpulan babagan asal-usule. Dheweke dadi wong sing kuwat lan kuwat banget ing jamane. Wutah 1.97-2.04 m / arang banget ing wektu kasebut / lan struktur balung sing gedhe banget. Wong sing duwe struktur awak sing kuat iki kerep duwe pasuryan sing kurang ajar, tanpa makna saka asal-usule. Nganti saiki, analisis DNA durung rampung, nanging wis dingerteni yen dheweke duwe golongan getih D. Ing serat lan dokumen sing disimpen wiwit jaman semana, Kaloyan kanthi tegas diarani Tsar wong Bulgaria. Iki foto liyane saka sudut sing beda.
      1. cazac
        cazac 9. november 2017 16:48
        +1
        Lan ing ngendi sampeyan entuk DNA, ora tenan. Nalika piramida Mesir dijarah, Napoleon nggawa awak Ivan KOLETA minangka GIFT.
        1. pytar
          pytar 9. november 2017 20:04
          +2
          Sisa-sisa Tsar Kaloyan sing bisa rusak, ditemokake nalika penggalian arkeologi ing taun 1972. Wiwit taun 2007, dheweke disimpen ing sarcophagus krom-nikel khusus lan dikubur miturut adat Ortodoks ing Gréja Suci 40 Martir kanggo upacara ing ngarsane banjur Presiden Republik Belarus. Pasinaon parsial sing ditindakake ing Institut Biologi Molekuler lan morfologi eksperimen ing BAN ngonfirmasi manawa sisa-sisa kasebut cocog kanggo studi DNA sabanjure.
          1. cazac
            cazac 10. november 2017 09:25
            +1
            balung kaya balung. Lan ing ngendi tinggalane Tsar Kaloyan?
    2. Operator
      Operator 31 Juli 2017 17:32
      0
      Kalo Yoan (John ing Church Slavonic) iku saka kulawarga Aseniev, imigran saka Wallachia - i.e. ora saka Bulgaria.
      1. Operator
        Operator 31 Juli 2017 17:44
        0
        Kαλό ing basa Yunani iku jenis.
        1. Maksim
          Maksim 5 Agustus 2017 21:29
          0
          Kαλό ing basa Yunani - ayu.
      2. alatan
        alatan 2 Agustus 2017 20:21
        +4
        Wiwit jaman Asparukh, sapérangan wilayah Bulgaria ana ing sisih kiwa Kali Danube (luwih-luwih, ora cilik, deleng sajarah karajan Bulgaria pisanan), nalika konsep "Wallachia" ora ana. Iku katon akeh mengko. Kali Danube dudu kali wates kanggo wong Bulgaria nalika iku.

        Wewatesan Bulgaria ing jaman Krum
        1. alatan
          alatan 2 Agustus 2017 20:25
          +1

          Wates ing wektu Omurtag (814)
          1. alatan
            alatan 2 Agustus 2017 20:31
            +1

            Ing Simeon 1st (893-927)
            1. alatan
              alatan 2 Agustus 2017 20:35
              +2

              Ing Ivan Asen 2nd (c. 1230)
              1. Operator
                Operator 2 Agustus 2017 21:04
                +4
                Koyone tapel wates karajan Bulgaria ing jaman semana cocog karo peta ing ndhuwur.

                Nanging mung wong Bulgaria sing saiki lan saiki manggon ing wilayah Bulgaria saiki, lan kabeh wilayah tetanggan sing sauntara dadi bagéan saka karajan Bulgaria padha didunungi dening Hungaria, Vlachs, Kroasia lan Yunani.

                Mulane, kemungkinan asal usul etnis non-Bulgaria saka Dinasti Asenev (asal saka Wallachia) luwih dhuwur tinimbang kemungkinan asal usul etnis Bulgaria.

                Kanggo wektu lan panggonan, iki minangka laku umum - contone, akeh dinasti Byzantium asal saka etnis Armenia.
                1. alatan
                  alatan 3 Agustus 2017 09:42
                  +2
                  Deleng peta 1. Ora ana mambu wong Hungaria ing kana, uga ora ana Wallachia. Sejarawan Barat ngomong (Runciman, contone) yen ing awal abad pertengahan mung ana 2 negara nasional Bulgaria lan Portugal.
                  1. Operator
                    Operator 3 Agustus 2017 15:42
                    +3
                    Wallachia minangka hodgepodge: ing wiwitane wong Dacian manggon ing kono, banjur pedunung Semenanjung Apennine (koloni Romawi) pindhah menyang kene kanthi massal, banjur Hun, Cumans teka, Antes, Ost-Goths, Avar lan Bulgars liwati transit.

                    Sejarawan Barat cetha salah nalika ngomong babagan mung rong negara nasional ing Eropah ing awal abad pertengahan, lali babagan orane Republik Ceko, Prancis, negara Franks, Tanah Rurikovich sing padha.

                    Sajrone periode iki, Bulgaria kanthi dramatis ngowahi watese, bisa nyuda utawa nambah ukurane, kadhangkala ilang kadhaulatan nalika dadi bagéan saka Bizantium. Kanthi ekspansi tapel wates Bulgaria, kanggo sementara kalebu wilayah sing didunungi dening wong Hungaria, Kroasia putih, Yunani lan Vlach.
                    Senadyan wong Bulgaria minangka komunitas budaya lan linguistik tunggal dibentuk kanthi basis pedunung asli Balkan, Thracian Hamites lan Ants-Aryans sing teka saka Transnistria mung ing abad kaping 5 Masehi. Ing wektu sing padha, dheweke nampa jeneng "Bulgarians" mung sawise Volga Bulgar-Celts teka ing Balkan ing abad kaping 7 Masehi. Mung banjur, ing basis saka kesatuan suku, negara Bulgaria muncul.

                    Minangka asil saka campuran telung klompok ètnis, wong Bulgaria diarani mestizos kanthi komponen Hamitic utama (E1), Aryan paling penting nomer loro (R1a) lan Celtic paling penting nomer telu (R1b). Basa lan budaya wong Bulgaria iku Slavik - warisan saka Antes, sing asimilasi loro Thracians lokal lan anyar Bulgars.
                2. Maksim
                  Maksim 5 Agustus 2017 21:31
                  +2
                  Ana panemu yen "Vlachs" banjur disebut angon. Lan sebutan pisanan "Vlachs" nuduhake pangon ing gunung Albania. Nanging Vlachs saiki minangka pewaris Dacian Romanisasi saka Pagunungan Carpathian.
                  1. Operator
                    Operator 5 Agustus 2017 21:53
                    +2
                    Jeneng "Vlachs" asalé saka tembung "Volki" - jeneng dhéwé saka persatuan suku Celtic ing Gaul kidul, utamané ngalami romanisasi (asimilasi adhedhasar basa lan budaya Latin) nalika periode penaklukan Romawi. Gaul.

                    Ing mangsa ngarep, jeneng "Volks" - "Vlachs" ing versi Jerman swara liwati kanggo kabeh wong Romance-speaking (pedunung Galia, Italia lan Wallachia tepat). Sadurunge Romanisasi, Wallachia diarani Thrace.

                    Ing wektu Romanisasi, pedunung Wallachia padha mestizos adhedhasar pedunung pribumi ing Balkan, Hamites lan Illyrians asing, Celts, lan Slavs.

                    Wallachians padha Balkan lan ora tau manggon ing Carpathians nganti Abad Pertengahan - asline warisan saka Aryans lan turunane saka Slavs.
                    1. Maksim
                      Maksim 5 Agustus 2017 21:56
                      +2
                      Aku setuju. Pandanganku lan sampeyan - iku kabeh babagan Vlach.
              2. cazac
                cazac 9. november 2017 16:43
                0
                Omong kosong apa sing dipajang, ngguyu.
  12. Kostadinov
    Kostadinov 31 Juli 2017 16:55
    +5
    Kutipan saka Weyland
    Dheweke ngguyu karo tampilan Eropa Kaloyan lan pimpinan Polovtsian saka Asia. Miturut versi sing paling dipercaya, Kaloyan uga asale saka Polovtsian (sing kanggo sawetara alasan ketoke ora nyaman kanggo Bulgaria kanggo ngelingi).
    Lan kanggo nggambarake Kaloyan minangka pembebas Bizantium saka tentara salib .... A julukan "pejuang Yunani"(utawa "pejuang Roma" dheweke, bisa uga, njupuk awake amarga tresna banget marang Byzantium?

    1. Rekonstruksi kasebut nuduhake yen Kaloyan (utawa sing ditemokake nalika penggalian gereja kraton lan sing duwe cincin kanthi tulisan Kalo Yoan) ngalahake kanthi tampilan Asia lan wutah sing gedhe banget (190 cm) minangka raksasa nyata kanggo iki. jaman. Ora ana sing ora trep tumrap wong Bulgaria ing bab iki, amarga wong Bulgaria dhewe uga padha banget karo hun, kuman, lan liya-liyane.
    2. Dheweke ora ngalahake pembebas Bizantium lan ora tresna marang dheweke, amarga sedulur-sedulure Asen lan Peter menang kamardikan ing perang saka Bizantium. Nanging dheweke duwe aliansi karo wong Romawi, sing mbrontak nglawan tentara salib, lan dheweke nyedhaki Adrianople kanggo ngangkat pengepungan kutha dening tentara salib. Banjur wong Romawi mbaptis Kalo Yoan. Banjur, nalika hubungane rusak lan dheweke nggantung panguwasa Bizantium Alexius Aspieta ing Philipopol (Plovdiv), banjur wong Romawi dadi jenenge Skylos Yoan (asu Yoan). Dheweke dipateni dening wong Romawi nalika pengepungan Solun (Thessaloniki).
  13. Kostadinov
    Kostadinov 31 Juli 2017 17:27
    +8
    Kutipan saka: voyaka uh
    Sing nggumunake, taktik prasaja sing padha: mundur palsu kanggo nguber, banjur dikubengi saka pinggir, kasil digunakake puluhan utawa puluhan kaping wiwit jaman kuna nganti abad kaping 20 (Wehrmacht).

    Kaya sing wis kasebut, tentara salib wis dikepung ing kemah sing dikubengi sadurunge perang. Pasukan kavaleri Cuman numpes kabeh detasemen sing dikirim kanggo pasokan. Kumani, malah kemah Tentara Salib dhewe dibombardir karo panah. Ing kabeh kasus, padha kudu diantemi adoh saka camp. Lupute Louis de Bloa dudu mung wong-wonge dhewe, nanging dheweke kegawa nguber, adoh banget saka kemah lan pungkasane ana ing dharatan sing rawa-rawa. Jaran-jaran mau kesel lan nalika mlebu ing papan sing rawa-rawa ora bisa obah maneh. Banjur padha diubengi ing kabeh sisih lan ditembak nganggo busur kaya ing jarak tembak, nanging ora bisa mundur maneh. Baldwin ora bisa ninggalake de Bloa mati sadurunge mripate lan gorged ing bantuan dheweke, nanging dheweke dhewe tiba ing posisi sing padha. Kahanan operasional kanggo tentara salib angel banget sanajan sadurunge perang. Mung mundur cepet sing bisa nylametake dheweke. Sawisé perang sedina lan kalahé kaisar, wong-wong sing slamet padha mundur menyang kémahé sing benteng. Kaloyan ora wani nyerang lager. Ing wayah wengi, tentara salib ditiru yen ora lunga, murub geni, nanging dheweke bisa lolos tanpa disadari lan mlayu tanpa mandheg menyang Konstantinopel. Mangkono nyimpen Marshal Vilarduen.
  14. Karen
    Karen 31 Juli 2017 19:58
    +3
    Kutipan: Luzhsky

    Umumé, aku pribadi nuwun banget yen tentara Edward III utawa Henry V ora duwe kesempatan kanggo ngadhepi Mongol saka Genghis Khan ing perang lapangan klasik. Wong lanang bubar rada suwe. Nanging yen ana wong sing bisa ngatasi pasukan kavaleri wetan, mesthine bakal dadi pemanah Inggris. Senajan, mesthi, ora kasunyatan.

    Aku duwe pendapat sing jelas babagan perkara iki.
    Prajurit Genghis Khan mesthi langsung ngalahake mungsuh. Lan titik kasebut dudu yen Mongol mbungkuk, duwe squiggles ing pinggir, murub luwih. Intine yaiku ideologi ing tentara Mongolia: patriotisme mrentah ing kana. Kanggo layanan saka Genghis Khan, kulawargané pemimpin militèr mbayar jumlah gedhe kanggo treasury. Tentara Mongol mangan saka pawon lapangan sing padha mangan tawanan perang lan sing ditawan dadi budak. Kampanye pisanan liwat Rusia digawe dening detasemen pengintaian.
    _________
    Miturut artikel. Ana versi sing bisa ditemokake yen jas baronial muncul nalika rampokan Tsargrad. Panjelasan iku prasaja. Kanggo nandhani wates-wates panangkepan, Khrustonos nyopir ing pasak karo rags, kang padha sijine gambar kewan, iku gambar saka kulawarga ... tembung "lambang" iku truncated saka kerpar Armenian. , sing tegesé gambar (.ing basa Armenia Kulon - herbar).
    1. perwira
      perwira 16 Januari 2018 19:13
      0
      Quote: Karen
      Prajurit Genghis Khan mesthi langsung ngalahake mungsuh.

      Padha ngrusak:
      "Ing 1239 - 1240, sawise ngalahaké pamaréntahan Rusia kidul, Batu ngirim tumens menyang Eropah Kulon. Warriors saka Rusia, kalebu Cherkasy lan wanderers, siap melu kampanye pasukan Mongol-Tatar nglawan mungsuh kuna "Ugrians lan Polandia. " Akeh babad lan sejarah Eropa wektu iku nggambarake tampilan lan basa sing ora mung Mongolia saka tentara Tatar-Mongolian sing teka ing Eropa. Dadi raja Hungaria Bela nulis marang paus: "Nalika negara Hongaria saka invasi ing Mongol, minangka saka Wewelak, kanggo sisih paling wis dadi ara-ara samun lan carane wedhus diubengi dening macem-macem suku kafir, yaiku: pengembara Rusia saka wétan, Bulgaria lan bidat liyane saka kidul ... ".
      Nganti taun 1242, Khan Batu mimpin kampanye Barat kabeh-Mongol, minangka asil saka sisih kulon saka steppe Polovtsian, Volga Bulgaria, Rusia, kabeh negara dikalahake lan ditaklukake menyang Adriatik lan Baltik: Polandia, Silesia, Ceko. Republik, Hongaria, Kroasia, Dalmatia, Bosnia, Serbia, Bulgaria lan liya-liyane. Seni militèr Mongol, sing digawa menyang kasampurnan dening Genghis Khan agung, minangka urutan gedhene sing luwih dhuwur tinimbang liyane, kekalahan tentara Eropah rampung. Ing wektu iki, Mongol-Tatar ora kalah ing perang siji. Tentara Kakaisaran Mongol tekan Eropah Tengah. Frederick II, Kaisar Romawi Suci, nyoba ngatur perlawanan. Nanging, nalika Batu nuntut manut, dheweke mangsuli yen dheweke bisa dadi falconer Khan. Kawilujengan Eropah teka saka ngendi padha ora nyana. Ing mangsa panas 1241, Mongol Khan Ogedei gedhe lara lan ngelingi anak lan putu saka ngarep, lan ing Desember 1241 tilar donya. Kerusuhan pan-Mongol sing sepisanan. Kathah pangeran Chingizid, ingkang mrentah tumen ing wadyabala Batu Khan, ngajeng-ajeng adu kakuwatan, ninggal wadyabalanipun satunggal-satunggal lan wangsul dhateng ulusipun. Batu ora duwe kekuwatan kanggo maju dhewe kanthi pasukan ulus lan ngrampungake kampanye menyang Kulon ing taun 1242. Pasukane mundur menyang Volga, sawetara taun sabanjure kutha Sarai-Batu diadegake ing pinggir kali. Akhtuba, sing dadi pusat anyar saka ulus Jochi.
      https://topwar.ru/22250-davnie-kazachi-predki.htm
      l
  15. Simon
    Simon 31 Juli 2017 20:52
    +2
    Kisah sing apik lan informatif babagan perjuangan Slavia karo ksatria Eropa.
  16. kaliber
    31 Juli 2017 22:04
    +2
    Kutipan saka Penasaran
    Ing analisis kabeh acara iki, aku seneng buku Mikhail Abramovich Zaborov Tentara Salib ing Timur. - M .: Kantor editorial utama sastra oriental penerbitan "Nauka". 1980. - 320 p. Sirkulasi 30.000 eksemplar.

    Iki klasik ing subyek.
  17. Ija2016
    Ija2016 31 Juli 2017 22:49
    +2
    Bulgaria wis ora sistem padha ngguyu ngguyu
    1. Maksim
      Maksim 5 Agustus 2017 21:32
      0
      Apa sampeyan spesialis utawa kaya ngono - nggiling ilat?
  18. Ija2016
    Ija2016 31 Juli 2017 22:51
    +1
    Artikel sing apik banget
  19. Ija2016
    Ija2016 31 Juli 2017 22:51
    +2
    Kudu nonton film
  20. Zweihander
    Zweihander 1 Agustus 2017 08:40
    +2
    Artikel kasebut menarik, aku maca sawetara taun kepungkur dening Geoffroy de Villehardouin babagan acara kasebut, nanging aku lali meh kabeh)
    1. Karen
      Karen 1 Agustus 2017 12:55
      +5
      Perlu dicathet yen rampokan ing Konstantinopel sing ndadekake akeh omah bank ing geyropa.
      Ing ngriku para Khrustonos sampun lêrês, satemah para ratu ing Kilikia asring nglawan tiyang-tiyang wau.
      1. kaliber
        3 Agustus 2017 16:58
        +1
        Kanthi pedhang ing tangan lan iman sing sejati ing atimu, kenapa ora unbelt ...
  21. serafimamurian
    serafimamurian 27 Agustus 2017 06:48
    +2
    Peradaban Barat modern minangka pewaris para ksatria perampok, penerus tradhisi sing pantes.
  22. JaaKorppi
    JaaKorppi 24 September 2017 13:00
    +1
    Suwun! Apik, kanthi diagram, ilustrasi lan, ing asas, cendhak lan cetha! Ana ekspansi nilai Eropa menyang Eropa Timur. Kaloyan ditawani kanthi apik kanggo nampa nilai Eropa, nanging dheweke ora ngerti!
  23. Seal
    Seal 8. november 2017 13:32
    +1
    Quote: Karen
    Ana versi sing bisa ditemokake yen jas baronial muncul nalika rampokan Tsargrad. Panjelasan iku prasaja. Kanggo nandhani wates-wates panangkepan, Khrustonos nyopir ing pasak karo rags, kang padha sijine gambar kewan, iku gambar saka kulawarga ... tembung "lambang" iku truncated saka kerpar Armenian. , sing tegesé gambar (.ing basa Armenia Kulon - herbar).


    Yen sampeyan nampa versi sampeyan, banjur ing kasus iki, sampeyan kudu setuju yen Tentara Salib-Slav njupuk Konstantinoppel. Kanggo ing basa Anglo-Saxon lan Romance istilah "lambang" ditulis ing tembung temen beda.

    lambang basa
    basa Albania
    Lambang Inggris
    Basque armarria
    Lambang Bulgaria
    Bosnia
    Hungaria címer
    wapenschild Walanda
    Yunani οικόσημο
    senjata Irish
    Escudo de armas Spanyol
    stemma Italia
    Catalan escut d'armes
    Macedonia grb
    Jerman Wappen
    Norwegian våpenet
    Jamu Polandia
    Portugis brasão
    stema Romania
    Serbia grb
    Slovak erb
    Slovenia grb
    blason Prancis
    basa Kroasia
    Ceko erb
    swedia vapensköld
    Estonian vapp

    Inggih, plus kabeh, miturut ilmu "heraldry", kabeh iki "blazons" lan "armses" muncul 200 taun sadurunge dijupuk Konstantinopel.
    1. Karen
      Karen 8. november 2017 16:53
      0
      Slavs, mulane, ngrampok, mercenaries ... padha ditunjuk lambang lan klan ...
      1. Seal
        Seal 13. november 2017 13:51
        +2
        Quote: Karen
        Slavs, mulane, ngrampok, mercenaries ... padha ditunjuk lambang lan klan ...

        Dadi yen sampeyan ngomong iki minangka gambar saka kulawargane ... tembung "lambang" dipotong saka kerpar Armenia, sing tegese gambar (ing lafal Armenia Kulon - herbar) - tegese paling tandha iki diinstal dening Armenian (Aku ora wani ngomong kene sing mercenary, mbok menawa allies saka tentara salib utawa asisten sukarela) perampok. Sing kanthi banter nguwuh-uwuh ing basane "kerparku" utawa "herbarku" nganti para Slavia ngelingi tembung iki. lol
        1. Karen
          Karen 13. november 2017 21:02
          +1
          Eh ora...
          Tentara bayaran Slavia, nyekel omah-omah sugih saka Armenian Konstantinopel, takon marang kita carane ngucapake tembung "gambar" lan kita (lan sampeyan, "perusahaan saingan" miturut Ostap) nuduhake rampokan, nggambar predator liar lan herbivora galak ing kain. ). Wong Prancis ing taun 1812 ing Moskow uga ngrampok wong Armenia sing sugih, miturut kompilasi kamus Rusia-Yahudi (utawa kosok balene, utawa loro-lorone pilihan ... Aku wis lali, lan aku ora ngelingi carane akeh% wong tuwa bisa nggawe. ana) ... lan padha teka ing Moskow, kaya sing dakmangerteni, kanggo njupuk saka sampeyan apa sing sampeyan rampog saka kita ing sangisore swiwine lan ora bareng karo dheweke ... :)
          Lan ora preduli yen kabeh omah bank geyropas asale saka Perampokan kasebut.
    2. cazac
      cazac 9. november 2017 17:45
      +1
      Konstantinopel, uga Tsar Grad - tansah njupuk BUDAK. Wong liya ora perlu njupuk. Banjur Raja Kamulyan (Igor) teka mrentah miturut hukum kuno (wong tuwa kanggo mrentah) ing Kutha Stolny. Banjur Garwane karo putrane lan Chersonesians teka kanggo dheweke kanggo males para ANCIENTS. Banjur, ing panas Inquisition (perang nglawan fokus penyakit), padha ngalahake lan nggawe Attamansky, lan ora ana crita liyane.
  24. cazac
    cazac 9. november 2017 16:29
    +2
    Wigati dicathet: "Yohanes (sing diarani "Franks" Kaloyan)", lan ing ngendi Bulgaria biyen - ing VOLGA, lan ing abad kaping 15 ditransfer jeneng kasebut menyang Balkan, lan saka ing kono OTTONS teka lan dijupuk Konstantinopel i.e. imposition siji acara ing liyane, khusus ing artikel iki.
    Luwih, ing gambar ditampilake ing sikil, sing SPORs, lan spurs dadi nyebar maneh ing abad kaping 15, supaya apa penulis nyerat bab. Dheweke kepengin nransfer prastawa ing abad kaping 13 menyang abad kaping 15. Ivan Kolita ditransfer menyang abad kaping 15, lan Osmenov ing abad kaping 13 - apik banget.
  25. cazac
    cazac 9. november 2017 17:37
    +2
    Ora potret ala saka Badui "Baudoina" senajan rada telat nulis - ing sirahe ana makutha telung petal ing jubah abang, nanging tanpa scepter lan orb, nanging karo pedhang pindho sisi gedhe. Nanging papan ing kuburan Dandola minangka "palsu", saka ngendi lan kapan ditulis ing Latin ing Konstantinopel? Rave.