Review militèr

Carane Wehrmacht nyerbu Kaukasus

25
Carane Wehrmacht nyerbu Kaukasus

75 taun kepungkur, tanggal 25 Juli 1942, perang kanggo Kaukasus diwiwiti. Operasi Kaukasia, sing dumadi bebarengan karo Peperangan Stalingrad lan Kursk, nduweni peran penting kanggo nggawe lan ngrampungake owah-owahan radikal sajrone Perang Patriotik Agung kanggo Uni Soviet.


Nindakake rencana strategis utama kampanye musim panas taun 1942 kanggo ngalahake angkatan bersenjata Soviet, nyekel pusat militer lan ekonomi paling penting ing USSR, sing nyebabake kamenangan ing perang, pasukan Jerman ngluncurake operasi kanggo nyekel Kaukasus bebarengan. karo serangan ing Stalingrad.

Perang kanggo Kaukasus dadi salah siji sing paling dawa ing Perang Patriotik Agung. Iki suwene 442 dina, wiwit 25 Juli 1942 nganti 9 Oktober 1943. Iki minangka seri kabeh operasi pertahanan lan nyerang sing ditindakake ing wilayah sing amba ing kahanan sing angel ing steppe, wilayah alas pegunungan lan pegunungan, uga ing Black. pesisir segara. Komponen utama perang Kaukasia yaiku: operasi pertahanan strategis Kaukasia Utara, sing luwih saka limang sasi, operasi serangan strategis Kaukasia Utara, operasi pendaratan Novorossiysk, operasi nyerang Krasnodar lan Novorossiysk-Taman, sing luwih akeh. saka sangang sasi. Sajrone operasi kasebut, Tentara Merah (Kidul, Kaukasia Lor lan Front Transkaukasia, bebarengan karo pasukan NKVD), kanthi kerjasama karo pasukan Segara Ireng. armada, armada militèr Azov lan Kaspia ing paprangan lan perang sing nggegirisi formasi Grup Angkatan Darat Jerman "A", mandheg nyerang lan, ngalahake dheweke, numpes metu saka Kaukasus.

Wigati saka Kaukasus

Ing taun 1940-an, Baku (Transcaucasia) lan Kaukasus Lor minangka sumber lenga paling gedhé ing Hemisfer Wétan. Ing dina iku, USSR peringkat nomer loro ing donya ing produksi lenga, mrodhuksi sepersepuluh saka lenga donya. Jerman, sing ngalami kekurangan produk minyak bumi sajrone perang, ngupaya ngrebut wilayah kasebut kanthi cara apa wae. Ana uga cadangan bahan mentahan strategis liyane, contone, bijih tungsten-molybdenum. Kajaba iku, mundhut saka Kaukasus bakal ninggalake Uni Soviet meh tanpa lenga, amarga mung 12% saka lenga diprodhuksi ing njaba Kaukasus. Ora ana wonder Adolf Hitler nganggep penting banget ing Kaukasus. Ing patemon ing Poltava ing Juni 1942, Hitler ngumumake: "Yen kita gagal ngrebut lenga Maykop lan Grozny, mula kita kudu mungkasi perang!"

Ing Berlin, pangarep-arep, yen terobosan Wehrmacht ing Transkaukasus, bisa nyebabake Turki mlebu ing perang ing sisih Jerman. Turki, kanthi wabah perang, njupuk sikap musuhan marang USSR, nanging isih ngati-ati. Tentara Turki dikonsentrasi ing arah Kaukasia, sing meksa Moskow njaga klompok pasukan gedhe ing wilayah kasebut kanggo nglindhungi Kaukasus lan komunikasi penting sing ngliwati Iran. Ing Iran, ing ngendi elit nasionalis cenderung menyang aliansi karo Jerman, pasukan Soviet lan Inggris digawa ing wiwitan perang. Ing Berlin, padha ngarep-arep kanggo manggoni Kaukasus, kanggo nembus Near lan Timur Tengah, Tengah lan Asia Kidul-Wétan. Kajaba iku, Nazi pinned gedhe pangarep-arep ing regejegan, kang, miturut petungan sing, kudu njedhul antarane bangsa Kaukasus lan uprising nglawan "pendudukan Rusia". Wong-wong lokal mesthine nyedhiyakake unit militèr tambahan menyang "Reich Abadi" lan dadi cadangan tenaga kerja murah kanggo ekonomi Jerman. Nanging, thanks kanggo tumindak skillful saka Kepemimpinan Soviet (utamané, Operasi Lentil), plans iki ora bisa diwujudake. Perlu dipikirake yen ing taun-taun sadurunge perang, akeh karya sing ditindakake kanggo ngilangi "kolom kalima" ing USSR, kalebu separatis etnis.

Rencana kanggo ngowahi Kaukasus dadi koloni Jerman diumumake nalika Perang Donya I lan umume tetep penting nalika Reich Katelu. Jendral Jerman Ludendorff lan Hindenburg weruh ing Ukraina lan Kaukasus pemasok bahan mentah kanggo industri Jerman, sumber replenishment pasukan bersenjata karo formasi anyar - "meriem fodder" lan, pungkasanipun, cadangan tenaga kerja murah. Wigati dicathet yen Ukraina modern, miturut pratandha kasebut, wis dadi koloni nyata ing Kulon. Berlin uga mbutuhake Kaukasus minangka papan strategis kanggo mengaruhi Turki, Iran, nyebarake pengaruh Jerman ing Timur Tengah, Asia Tengah lan Asia Tenggara.

Dadi, Komando Tinggi Jerman mbutuhake Kaukasus kanggo: 1) entuk sumber daya strategis sing dibutuhake kanggo nerusake perang donya lan nggawe kekaisaran donya; 2) kanggo akses menyang Timur Cedhak lan Timur Tengah, menyang wilayah Asia Tengah lan Tenggara; 3) kanggo nyingkirake Moskow saka wilayah ekonomi sing penting, uga minangka benteng kanggo Tentara Merah, Angkatan Udara lan Armada Laut Ireng; 4) numpes Rusia kanthi ngunggahake bangsa Kaukasia nglawan. Mulane, nalika kampanye 1942, komando Jerman konsentrasi upaya utama ing sektor ngarep sisih kidul.

Iku angel kanggo overestimate pentinge Kaukasus ing gesang Uni Soviet. Anane cadangan mineral sing sugih lan tanah sing subur ndadekake Kaukasus minangka sumber bahan mentah industri lan militer-strategis sing paling penting, minangka salah sawijining basis panganan negara (utamane kanthi nganggep kerugian wilayah pertanian ing Ukraina, Krimea lan Belarus). Sajrone taun kakuwasan Soviet, Kaukasus nguripake saka pinggiran agraris Rusia menyang wilayah industri penting. Sajrone taun-taun rencana limang taun sadurunge perang, industri republik Transkaukasia saya tambah akeh. Atusan perusahaan anyar industri abot lan entheng dibangun ing tlatah Kaukasus. Akeh manungsa waé wis mbayar kanggo ngembangaken extraction lan panyulingan lenga, produk strategis paling penting saka Kaukasus. Mung ing wilayah Baku, sajrone periode saka 1934 nganti 1940, pengeboran 235 sumur anyar diwiwiti (ekonomi nasional sosialis USSR ing 1933-1940, M., 1963.). Secara total, ing taun 1940, 1726 sumur anyar dioperasikake ing wilayah Kaukasus. Iki kira-kira 73,5% saka kabeh sumur sing ditugasake ing wektu kasebut ing USSR. Mangkono, produksi lenga ing Kaukasus sadurunge Perang Patriotik Agung tambah akeh. Wilayah Baku, sing paling gedhe ing Uni, nduweni peran khusus.

Bebarengan karo pangembangan industri lenga, akeh manungsa waé wis mbayar kanggo pangembangan lapangan gas alam. Akibaté, industri gas Azerbaijan, bebarengan karo wilayah liyane ing Kaukasus, ing taun 1940 nyedhiyakake ekonomi nasional lan populasi negara karo babagan 2,5 milyar meter kubik gas alam. Iki kira-kira 65% saka produksi gas kabeh-Union. Basis tenaga listrik wis entuk pangembangan gedhe ing Kaukasus. Sadurunge perang, pembangkit listrik anyar sing penting federal lan lokal dibangun ing kene. Pangembangan bijih mangan ing Georgia ing taun-taun sadurunge perang penting banget kanggo ekonomi lan militer-strategis. Tambang Chiatura diprodhuksi ing 1940 1448,7 ewu ton bijih mangan. Iki kira-kira 56,5% saka produksi kabeh-Union bijih mangan. Tetanèn iku wigati banget. Kaukasus Lor lan Kuban minangka salah sawijining wilayah paling sugih ing negara kasebut ing produksi gandum, jagung, kembang srengenge, lan bit gula. Kapas, bit gula, tembakau, anggur, godhong tèh, woh-wohan jeruk lan tanduran minyak atsiri ditanam ing republik Transcaucasia. Basis pakan sing apik ngidini pangembangan peternakan. Ing basis saka bahan mentah tetanèn, industri cahya lan pangan aktif dikembangaké ing taun sadurunge perang. Kaukasus lan pelabuhan ing Segara Ireng lan Kaspia ing jaman pra-perang penting banget ing perdagangan manca USSR: 55% kabeh ekspor lan 50% impor saka USSR ngliwati kidul, kalebu Kaukasia, bandar-bandar. Komunikasi Segara Kaspia lan Segara Ireng nyambungake USSR karo Turki lan Iran, lan liwat rute segara ing donya. Mangkono, nalika Perang Patriotik Agung, rute perdagangan liwat Teluk Persia, Iran lan Segara Kaspia njupuk posisi kaping pindho ing pasokan senjata, amunisi lan panganan, uga bahan mentah strategis saka Amerika Serikat lan Kakaisaran Inggris.

Pentinge militer-strategis Kaukasus ditemtokake ora mung dening anané cadangan minyak sing gedhé lan jinis bahan mentah strategis liyane, ora mung kanthi kemampuan mobilisasi sumber daya manungsa, nanging uga kanthi posisi geografis sing apik. Kaukasus minangka papan loncatan strategis kanggo akses menyang Asia Minor (Turki), Timur Cedhak lan Timur Tengah. Segara Kaspia, utamané dumunung ing tlatah USSR, nyambungake Kaukasus karo republik Soviet ing Asia Tengah liwat komunikasi banyu, lan liwat Volga karo wilayah tengah negara. Sisih kidul Segara Kaspia pindhah menyang wilayah Iran. Segara Ireng nduweni peran penting ing karakterisasi strategis Kaukasus. Sawise mundhut Crimea, pesisir Kaukasus dadi basis utama Armada Segara Ireng.

Cetha yen ilang Kaukasus (bebarengan karo rute Volga) mesthine kanggo USSR, yen ora fatal, banjur pukulan abot banget, dibandhingake karo mundhut Ukraina, utawa bisa tiba saka Leningrad utawa Moskow.

Caucasus ing rencana Jerman

Arahan Hitler No. 21 tanggal 18 Desember 1940 ora ngomong apa-apa bab Kaukasus. Adhedhasar gagasan blitzkrieg, Berlin percaya yen karusakan saka pasukan Soviet utama saka pasukan sing dumunung ing sisih kulon USSR, penyitaan wilayah negara Baltik, Belarus lan Ukraina, metu saka Wehrmacht menyang Moskow lan Leningrad bakal mimpin menyang ambruk Uni lan kanggo nguwasani meh unhindered wilayah Reich Katelu perlu. Ing kasus iki, operasi kanggo ngrebut Kaukasus lan Baku ora perlu. Nanging, kampanye 1941 ora mimpin kanggo kamenangan cepet. Lan ing mangsa panas 1941, ahli strategi Jerman wiwit nggawe pangaturan kanggo rencana perang.

Dadi, wis ana ing tambahan arahan OKB No. 33 Juli 12, 1941, perlu kanggo serangan ing Kaukasus. "Sanalika kahanan operasional lan logistik ngidini," ujare arahan kasebut, "1st lan 2nd tank kelompok subordinated kanggo komando tentara tank 4th, bebarengan karo infantri lan divisi bedhil gunung sawise wong-wong mau, kudu miwiti nyerang liwat Don kanggo Kaukasus sawise nguwasani wilayah industri Kharkov. Saliyane Petunjuk OKB No. 34 tanggal 12.8 Agustus 1941, sayap kidul ngarep wétan Jerman ditugasi ngrebut Crimea, sing uga dianggep minangka papan loncatan kanggo operasi ngrebut Kaukasus. Adendum padha kanggo Directive No. 34 prudently nuding metu perlu kanggo ngirim pasukan bedhil gunung kanggo Crimea lan "mriksa kamungkinan saka nggunakake kanggo nyebrang Selat Kerch lan luwih nyerang menyang arah Batumi."

Nalika pungkasane dadi cetha yen perang wis nyeret, ana rong sudut pandang babagan kampanye luwih lanjut ing komando dhuwur Jerman. Komando Tinggi Angkatan Darat ngusulake kanggo nerusake serangan pasukan utama ing arah strategis tengah (Moscow). Hitler ngusulake strategi serangan tank berturut-turut ing sisih pinggir supaya bisa nangkep Crimea lan Donbass ing sektor kidul ngarep Soviet-Jerman, nyuda kemungkinan negara Soviet entuk minyak saka Kaukasus lan, bebarengan karo tentara Finlandia. , crush Leningrad ing sisih lor. Petunjuk Hitler tanggal 21 Agustus 1941 marang Panglima Angkatan Darat ngomong babagan solusi masalah kasebut. Iki nandheske pentinge panangkepan paling cepet saka Crimea, Donbass dening pasukan Jerman, lan penetrasi menyang Kaukasus.

Cathetan Hitler tanggal 22 Agustus 1941 marang Komando Tinggi Angkatan Darat nyathet yen karusakan pungkasan Rusia minangka kekuwatan kontinental mung bisa digayuh kanthi numpes angkatan bersenjata Rusia lan ngrebut utawa ngrusak basis ekonomi sing diandelake. "... Amarga alasan politik, penting banget kanggo pindhah menyang wilayah saka ngendi Rusia nampa minyak sanalika bisa, ora mung kanggo nyabut lenga iki, nanging ing ndhuwur kabeh kanggo menehi pangarep-arep marang Iran. bilih badhe angsal pitulungan praktis saking Jêrman manawi wontên rêmbag dhatêng ancaman saking rusia tuwin Inggris. Ing cahya saka tugas kasebut ... - iki kacathet luwih ing cathetan - masalah Moscow ing pinunjul recedes Ngartekno menyang latar mburi.

Mengko, jenderal Jerman, nyoba nyalahake Hitler amarga kekalahan ing perang, bakal ngomong babagan "kesalahan fatal saka Fuhrer" - transfer upaya utama Wehrmacht saka arah strategis Moscow ing sisih kidul. Dheweke nggawe mitos babagan keputusan ekonomi, politik lan strategis sepihak Hitler. Mangkono, Jendral Günther Blumentritt nyebutake posisi "ekonomi" Hitler ing pendekatan strategi perang minangka alasan utama "konsekuensi sedih" ing perang Moskow. "Hitler," dheweke nulis, "nyedhak perang saka posisi ekonomi murni. Dheweke kepengin ngrebut Ukraina sing sugih roti, cekungan industri Donetsk, lan banjur lenga Kaukasia "(Pancasan fatal. M., 1958.).

Nanging, bagean pinunjul saka jenderal Jerman uga weruh dalan metu ing transfer efforts utama kanggo flank kidul saka ngarep Soviet-Jerman. Wehrmacht ora bisa maneh, kaya ing kampanye taun 1941, nindakake serangan sing nemtokake ing telung arah strategis. Kajaba iku, ing arah Moskow, Markas Besar Soviet lan Staf Umum ngenteni pukulan utama mungsuh, ing kene ana cadangan strategis utama Tentara Merah. Ing sisih kidul, Wehrmacht bisa entuk sukses sing nemtokake. "Implementasine maksud kasebut," tulis Kepala Staf Angkatan Darat (1942-1944), Jenderal Kurt Zeitzler, "mesthi bakal penting banget. Yen tentara Jerman bisa nyabrang Volga ing wilayah Stalingrad lan kanthi mangkono ngethok jalur komunikasi utama Rusia sing mlaku saka lor menyang kidul, lan yen lenga Kaukasia bisa nyukupi kabutuhan militer Jerman, mula kahanan ing Timur bakal dadi. diganti kanthi radikal lan pangarep-arep kita kanggo asil sing apik saka perang bakal saya tambah akeh. "Sawise nggayuh tujuan kasebut," tulis Zeitler, nuduhake panangkepan Kaukasus, "dheweke pengin ngirim formasi seluler banget menyang India liwat Kaukasus utawa kanthi cara liya." Mangkono, ora mung Hitler lan markas, nanging uga wakil saka komando dhuwur saka pasukan darat duwe pangarep-arep dhuwur kanggo Kaukasus.

Inti saka rencana strategis kanggo kampanye musim panas taun 1942 kanthi resmi diatur ing arahan Hitler No. 41 tanggal 5 April 1942 (Operasi Blau). Rencana umum Komando Tinggi Wehrmacht yaiku, nalika nyekel posisi ing sektor tengah ing ngarep Soviet-Jerman, ngalahake kelompok-kelompok pinggiran pasukan Soviet kanthi serangan berturut-turut ing sayap kidul, nyekel Leningrad karo pasukan sing dibebasake lan mbangun. kontak liwat darat karo tentara Finlandia lan banjur nembus menyang Kaukasus. "Mulane," ujare arahan kasebut, "pisanan, kabeh pasukan sing kasedhiya kudu konsentrasi kanggo nindakake operasi utama ing sektor kidul kanthi tujuan kanggo numpes mungsuh ing sisih kulon Don, supaya bisa ngrebut wilayah sing ngemot minyak. ing Kaukasus lan nyabrang pucuk Kaukasia (G. Dörr Kampanye kanggo Stalingrad. M., 1957.). Juni 1, 1942, ing Poltava, Hitler ing rapat saka komando dhuwur nyetujoni rencana kanggo serangan umum anyar. Fuhrer nyatakake yen dheweke ora nampa lenga saka Maykop lan Grozny, dheweke bakal kepeksa mungkasi perang.



Rencana "Edelweiss"

Ing musim semi lan musim panas taun 1942, Wehrmacht nggawe kahanan kanggo terobosan menyang Kaukasus. Tentara Jerman ngrebut Crimea, kalebu Sevastopol. Serangan kasil saka Tentara Abang cedhak Kharkov mimpin kanggo bilai lan weakening serius ing sisih kidul Tentara Abang. Tanggal 7 Juli 1942, Grup Tentara Kidul dipérang dadi Grup Angkatan Darat A (serangan ing Kaukasus) miturut komando Field Marshal List lan Grup Angkatan Darat B (serangan ing Stalingrad) ing komando Field Marshal von Bock (sabanjuré von Weichs). . Ing tanggal 28-30 Juni, pasukan Jerman nyuwil pertahanan Bryansk lan Southwestern. Wehrmacht tindak menyang Don, nyabrang lan dijupuk bagéan saka Voronezh. Ngembangake serangan, pasukan Jerman maju menyang Novocherkassk, Rostov-on-Don lan Stalingrad. Pasukan saka Front Kidul-Kulon kanthi pertempuran abot mundur ngluwihi Don, menyang Stalingrad, pasukan Front Kidul - menyang Don ngisor.

Ing wiwitan Juli 1942, pasukan Jerman tekan Don ing sadawane dawane, saka Voronezh nganti tutuk, kajaba tikungan gedhe ing sisih kulon Stalingrad. Tentara Jerman kaping 17 nyabrang Don lan tanggal 25 Juli ngrebut Rostov-on-Don. Rong dina sadurungé, Hitler wis mlebu Directive No. 45 "On the continuation of Operation Braunschweig". Jendral Paulus didhawuhi njupuk Stalingrad, banjur ngidul lan ngembangake serangan ing sadawane Volga menyang Astrakhan lan luwih, nganti tekan Segara Kaspia. Grup Angkatan Darat A nampa tugas kanggo maju ing Kaukasus, lan tanggal 13 Juli, bagean saka pasukan Tentara Panzer kaping 4 ditransfer menyang komposisi.

Temenan overestimating kasuksesan, Hitler pitados bilih Rusia ing watesan saka kekuatan lan nggawa cadangan pungkasan menyang perang, sing kahanan sarujuk wis digawe kanggo serangan simultaneous ing Stalingrad - Astrakhan lan Kaukasus. Pasukan utama dibuwang menyang penaklukan Kaukasus. Marang saran saka Halder, ing Fuhrer mbuwang loro tentara tank kidul lan njupuk korps tank saka Paulus, kang, ing siji, ora bisa nanging mengaruhi jangkah saka advance tentara 6 menyang Stalingrad. Kajaba iku, pracaya manawa pasukan sing kasedhiya ing sisih kidul cukup kanggo nyekel Stalingrad lan ngrebut Kaukasus, Fuhrer ngirim Tentara kaping 11 Manstein ing cedhak Leningrad kanthi tugas nggawe kontak karo tentara Finlandia, ngrebut kutha "lan leveling menyang lemah. ." Hitler nransfer rong divisi SS bermotor saka Grup Tentara A menyang Prancis lan Pusat Grup Tentara (Adolf Hitler, Jerman Agung), rong divisi tank saka Grup B (9 lan 11) - menyang Pusat Grup Angkatan Darat. Secara total, ing pungkasan Juli, 11 divisi Jerman dicopot saka arah utama, kalebu 2 tank lan 2 motor.

Mangkono, yen ing 28 Juni 1942, 800 divisi Jerman lan 68 divisi sekutu dikonsentrasi minangka bagéan saka Grup Tentara Kidul ing ngarep 26 km, banjur ing 1 Agustus, ana 57 divisi Jerman lan 36 divisi sekutu kanggo nindakake tugas anyar. Garis ngarep ing wektu iku wis watara 1200 km. Nominal, jumlah total formasi tetep padha, nanging unit Italia, Hungaria lan Romania padha Ngartekno ora pati roso saka Jerman, loro ing morale, kualitas latihan pertempuran, lan ing persenjataan lan materi.

Kolonel Jenderal Halder nulis ing buku harian tanggal 23 Juli: "... isih ana underestimation saka kemampuan mungsuh njupuk ing wangun aneh lan dadi mbebayani ... serius karya metu saka pitakonan. Reaksi nglarani kanggo kesan cepet lan nyorot mung kekurangan ing pambiji aparat pamrentah lan kemampuane - iki sing nemtokake sifat kepemimpinan sing diarani iki.

Kelompok Tentara A saiki kalebu: Tentara Panzer 1 Kolonel Jenderal Ewald von Kleist, Tentara Panzer kaping 4 Kolonel Jenderal Herman Goth, Tentara Kolonel Jenderal Richard Ruoff kaping 17, Tentara Rumania kaping 3 Jenderal Petre Dumitrescu. Ing wiwitan serangan anyar, klompok iki duwe 40 divisi: 18 infantri, 4 tank, 3 motorized, 6 bedhil gunung, 3 infantri ringan, 4 kavaleri lan 2 keamanan. Divisi Romania minangka bagéan saka asosiasi Jerman: 4 divisi - ing tentara Gotha, 3 - ing Ruoff. Secara total, Field Marshal List duweni luwih saka 170 ewu prajurit lan perwira, 1130 tank, 4540 bedhil lan mortir, nganti 1000 pesawat saka Armada Udara 4 (sawetara pesawat sing dioperasikake ing arah Stalingrad). Pasukan iki siap tempur lan kesengsem karo kamenangan anyar. Akeh tatanan sing melu ing asor saka pasukan Soviet cedhak Kharkov lan kidul-kulon Voronezh, ing perang Juni.

Tugas langsung Angkatan Darat Grup A yaiku ngubengi lan numpes pasukan Soviet sing wis mundur ngluwihi Don, kidul lan kidul-wétan Rostov. Kanggo nindakake iki, Jerman dimaksudaké kanggo nggunakake klompok serangan saka formasi mobile, kang padha kanggo maju saka bridgeheads ing wilayah Konstantinovskaya, Tsimlyanskaya ing arah umum Tikhoretsk, uga divisi infantri saka Rostov. Sawise nyekel Kaukasus Lor, miturut rencana Edelweiss, direncanakake kanggo ngliwati Range Kaukasia Utama saka kulon lan wétan, Tentara kaping 17 bakal tekan pesisir Segara Ireng, nyekel Novorossiysk lan Tuapse. Kajaba iku, ing Crimea, divisi infanteri gunung Rumania kaping 3 saka Jendral Filcinescu nyiapake kanggo meksa Selat Kerch, supaya bisa nyerang ing sadawane dalan sing mlaku ing pesisir Segara Ireng ing sisih kidul-wétan. Klompok liya duwe tugas kanggo nyekel Grozny lan Makhachkala, kanthi bagean saka pasukan ngethok Jalan Raya Militer Ossetia lan Georgia. Baku minangka tujuan utama ing arah kasebut. Bebarengan karo maneuver bypass, direncanakake kanggo ngatasi Caucasus Range ing sisih tengah ing sadawane pass lan tekan wilayah Tbilisi, Kutaisi lan Sukhumi.

Kanthi metu menyang Transcaucasia, tentara Jerman ngrebut pangkalan pungkasan Armada Segara Ireng, nggawe kontak langsung karo pasukan Turki. Ing mangsa ngarep, Adolf Hitler ngarep-arep kanggo ndherek Turki ing perang ing sisih Reich Katelu, uga nggawe kahanan kanggo invasi ing Near lan Timur Tengah. Ing skenario sing beda, ana rencana kanggo pendhudhukan Turki minangka springboard sing trep kanggo transfer pasukan menyang Suriah lan Irak. Komando Jerman uga ngrancang ing wulan September, sawise ngliwati perbatasan Terek, kanggo nyebarake operasi angkatan laut ing Segara Kaspia kanthi tujuan ngganggu komunikasi USSR.



Pasukan Jerman ing Rostov-on-Don

Terus ...
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Kampanye 1942

Reich Katelu maneh nyerang
"Kabeh ngarep Rusia ambruk ..." Terobosan Wehrmacht ing arah strategis kidul
Benteng Stalingrad
1942 "Operasi ing sisih kidul berkembang tanpa henti"
Carane tentara Jerman nyuwil liwat menyang Stalingrad
Pangarepan kanggo njupuk Stalingrad kanthi jotosan dadakan ambruk
Terobosan tentara Jerman kaping 6 menyang pinggir lor Stalingrad
Kalah saka Front Crimean
"Semangat optimisme ... munggah ing pos komando ngarep." Kharkov bencana saka Tentara Abang
Khrushchev nyalahake Stalin kanggo bilai Kharkov
25 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parusnik
    parusnik 19 Juli 2017 07:53
    +7
    Matur nuwun, lanjutkan..
  2. karton
    karton 19 Juli 2017 08:56
    +4
    Kaya biasane, dheweke ora nulis pranala menyang sumber
    1. curious
      curious 19 Juli 2017 13:23
      +5
      Ora, ora dhewe. Dikompilasi, wis maju. Babagan perang Rusia-Turki taun 1877 dheweke perang tanpa ragu-ragu, nanging wektu iki dheweke nyusun.
      V. V. Beshanov, buku "Taun 1942 - "latihan"", bab "Battle for Oil", nandhang sangsara utamané, nanging ana admixture liyane, kesed kanggo katon.
  3. Olgovich
    Olgovich 19 Juli 2017 08:58
    +5
    .
    Wong-wong lokal mesthine nyedhiyakake unit militèr tambahan menyang "Reich Abadi" lan dadi cadangan tenaga kerja murah kanggo ekonomi Jerman. Nanging, thanks kanggo tumindak trampil saka Kepemimpinan Soviet (utamané, operasi "Lentil"), rencana iki ora bisa diwujudake

    Lha, omong kosong apa?
    "Lentil" yaiku pengusiran Chechen lan Ingush, sing ditindakake ing Maret 1944nalika Tentara Abang wis nyabrang tapel wates USSR и mlebu wilayah Romania. , lan ing Kaukasus, malah roh saka Jerman ora ana kanggo dangu. Apa unit tambahan sing bisa digawe ing Kaukasus ....1944?lol belay
    "Lentil" ora nyegah bisa, nanging diukum kanggo apa wis rampung ing 41m-42m.

    Menapa malih, pembunuh tartamtu-pengkhianat lan accomplices saka Nazi tenang ninggalake kanggo pemukiman, tinimbang ditembak miturut hukum perang kanggo complicity.

    Alamiah, ing kahanan atos saka resettlement lan pemukiman, iki kriminal sehat lan diwasa slamet, nanging bocah-bocah sing ora gelut karo sapa wae mati.

    Operasi "trampil", ya.. ora Miturut cara, operasi "trampil" dikutuk dening undang-undang Rusia,
    1. Velizariy
      Velizariy 19 Juli 2017 09:29
      +3
      Kutipan: Olgovich
      Lha, omong kosong apa?
      "Lentil" - eviction saka Chechens lan Ingush, kang njupuk Panggonan ing Maret 1944, nalika Tentara Abang wis nyabrang tapel wates USSR lan mlebu ing tlatah Romania. , lan ing Kaukasus, malah roh saka Jerman ora ana kanggo dangu. Apa unit tambahan sing bisa digawe ing Kaukasus .... 1944? lol belay
      "Lentil" ora nyegah bisa, nanging diukum kanggo apa wis rampung ing 41m-42m.

      Lan ing kene banshee ngetokake bebaya marang aku "penghinaan marang penulis", diarani Samsonov minangka "sejarawan". Dadi ati-ati))
      1. Kolonel Ireng
        Kolonel Ireng 19 Juli 2017 14:58
        +3
        Lan ing kene banshee ngetokake bebaya marang aku "penghinaan marang penulis", diarani Samsonov minangka "sejarawan". Dadi ati-ati))
        Ya, sampeyan kudu tetep mbukak kuping ing kene. Kanthi referensi kanggo basa Aesopian sing gedhe lan kuat, malah tembung ganti utawa konjungsi bisa katon kaya penghinaan, hasutan, lan liya-liyane. lsp. belay
    2. avt
      avt 19 Juli 2017 09:42
      +2
      Kutipan: Olgovich
      "Lentil" ora nyegah bisa, nanging diukum kanggo apa wis rampung ing 41m-42m.

      ya wis. tenan penulis froze bodho. Laurentius, yaiku, kang mimpin saka Markas karo tim, kalebu Sudoplatov, sing dangled bebarengan ngarep tengen nganti tatanan perang, extinguishing karya banget efektif kampanye "Brandenburg" padha ing basis saka asil lan mbuwang idea iki. ing populasi lokal Lan carane Andryusha-Adrian Felkersam misuwur meh piyambak karo tim numpes sistem kontrol pertahanan Maikop, nanging mung diatur uwal saka iku - pantes sinau kanggo Unit specialized. publik njupuk tanggung jawab kanggo tumindak iki. Dadi, ora mung avengers makarya, nanging spesialis tartamtu ing pembangunan cukup diangkah.
      1. Olgovich
        Olgovich 19 Juli 2017 10:20
        +1
        Kutipan saka avt
        Laurentiy entuk dheweke kanthi nominal "Lentil", dheweke nggebug

        Lentil timbal nominal lan alamat FOR EVERYONE puluhan ewu pengkhianat iku perlu lan adil ana, nanging nyatane padha oncat paukuman, manggon urip lan wungu jinis dhewe ...
        1. avt
          avt 19 Juli 2017 16:41
          +1
          Kutipan: Olgovich
          Lentil timbal nominal lan ditargetake perlu lan adil kanggo EVERYONE saka puluhan ewu pengkhianat ing kana,

          Nyuwun Ditanggulangi, iku bener, mesthi, ayu lan ngimpi, uga, supaya, kaya ing film, Iron Felix teka lan dikenali kanthi langsung. Nanging ing laku, lan malah ing perang, ing anané saka sumber profesional sing tepat, iki ora kelakon .... uga, ora ono, lan tau wis. Laurenty nindakake perkara sing padha karo pamrentahan tsarist ing Abkhazia saiki nalika ngresiki, nalika mung ana Abkhazia Apsua sing isih ana, sing liyane ana ing sangisore piso, utawa menyang Turki, kaya sing ditindakake dening Angles karo Boers nalika padha. padha mimpin menyang kamp konsentrasi dening kulawargané, uga lan klasik saka genre - Franklin Delano Roosevelt karo ètnis Jepang ing AS Dadi, ora ketompo carane akeh sing pengin, nanging njupuk menyang akun kontaminasi nyata karo accomplices banget tartamtu, ALL layanan khusus padha melu reresik. Pitakonan skala, ya. Bener, padha nindakake ing Crimea. Nanging ana posisi sabotase oh-oh-banget serius, njupuk menyang akun tema ora dibeberke bener saka karya emigrants putih saka Wrangel ing Yugoslavia, sing bisa mlaku-mlaku ngubengi Crimea karo mripate ditutup lan makarya kanggo Jerman langsung ing a basis rotasi karo owah-owahan shift - ngaso ing apartemen Yugoslavia Dadi apa kanggo pitakonan saka Serbs - Apa sampeyan wedi? Sawise kabeh, Rusia teka, uga, nalika Tentara Merah-SA pindhah menyang Yugoslavia, ora ana sing bisa ngomong akeh.
          Kutipan: Olgovich
          nanging sawise kabeh, nyatane, dheweke bisa lolos saka paukuman, urip lan ngunggahake jinise dhewe ...

          Nyuwun Saiki, ing rapat umum ing Kulon, Didu, kepala sel UPA, tiwas. Dheweke entuk menara nalika kejiret, nanging kalah nganti umur 25 taun ...... ing thaw Khrushchev dheweke metu ing amnesti kanggo ngurmati Oktober utawa apa wae ... Nyuwun Kanggo Salashists-kewan, padha wis massively dirilis kanggo Hongaria sadurunge 56th lan wis bosen kanggo mbaleni maneh. Dadi, ing lapangan ngajari Nazi ing Ruin ing jaman Khrushchev, wiwitan diwenehi kanggo dhewe cukup sourly.
          1. Olgovich
            Olgovich 20 Juli 2017 08:49
            0
            Kutipan saka avt
            Ditanggulangi, iku bener, mesthi, ayu lan ngimpi

            ngimpi apa?
            Ora mung Kaukasus lan Crimea sing dibebasake, ing endi-endi -padha nggantung, dijupuk accomplices saka Nazi, pengkhianat, deserters. Lan sanalika sawise diluncurake, lan pirang-pirang dekade sawise, tanpa statute watesan.
            Padha kapekso kanggo nindakake padha ing Kaukasus. Nanging dheweke nylametake para bandit kanthi deportasi, nyebabake masalah nganti pirang-pirang dekade ...
    3. curious
      curious 19 Juli 2017 13:24
      +1
      Olgovich! Lan kepiye carane penulis menehi katrangan babagan informasi wong liya?
  4. vladimirvn
    vladimirvn 19 Juli 2017 09:17
    +2
    Kehormatan lan kamulyan kanggo para prajurit Soviet sing mbela hak kanggo urip. Kenangan abadi kanggo wong-wong sing tundhuk ing paprangan.
  5. Komentar wis dibusak.
  6. Okolotochny
    Okolotochny 19 Juli 2017 11:08
    +7
    Maca materi, aku elinga film Soviet lawas: "Snowdrops lan Edelweiss". matur nuwun.
    1. Amuret
      Amuret 19 Juli 2017 13:54
      +1
      Kutipan: Okolotochny
      Maca materi, aku elinga film Soviet lawas: "Snowdrops lan Edelweiss". matur nuwun.

      Nah, nalika maca bagean sabanjure, ayo padha ngelingi film "White Explosion" dening Stanislav Govorukhin.
      "Tindakan kasebut dumadi nalika Perang Patriotik Agung ing pegunungan Kaukasus. Prajurit Jerman saka divisi bedhil gunung Edelweiss njupuk posisi ing gunung-gunung, saka ngendi padha murub ing pengungsi lan tatu nyebrang Pegunungan."
      1. Okolotochny
        Okolotochny 19 Juli 2017 14:11
        +6
        Inggih, nalika maca bagean sabanjure, ayo padha ngelingi film "White Explosion" dening Stanislav Govorukhin.

        Durung ndeleng film. Matur nuwun kanggo tip, aku bakal mriksa. Endi bagean sabanjure?
        1. Amuret
          Amuret 19 Juli 2017 14:29
          0
          Kutipan: Okolotochny
          Endi bagean sabanjure?

          Wingi ing salah sawijining situs sing dakdeleng, aku ora ngelingi sing endi.
          1. Okolotochny
            Okolotochny 19 Juli 2017 23:30
            +8
            Nikolay, mung nyawang. Iku misale jek film "dadi-dadi", dibandhingake blockbuster modern, nanging ngalangi. Miturut cara, aku bisa menehi saran "Angin ing Baku", uga kanggo perang ing Kaukasus, sanajan topik ana kanggo karya NKGB. Film Soviet apik.
  7. alexpiterskij
    alexpiterskij 19 Juli 2017 21:10
    0
    kok kasempatan arep ditutup
    "Minangka ing sadawane Volga-Mother, ing sadawane kali-perawat, Kabeh kapal kanthi barang, prau lan prau" (c)
    persis ing Stalingrad, ora 100 km hulu utawa hilir
    dongeng babagan "Furrer sing diduweni" ora ditampa
    ing Moscow, London, Washington lungguh padha
  8. curious
    curious 19 Juli 2017 22:20
    0
    Nalika aku maca ing komentar carane sawetara L.P. Beria kanthi wani diarani Laurentiy, aku kelingan karo paribasan oriental: "Yen serigala nendhang singa sing mati, mula iki ora ngowahi apa-apa. Singa tetep asu, singa tetep singa."
    1. Karen
      Karen 22 Juli 2017 23:51
      0
      Beria, mesthi, dudu serigala, nanging, kaya sing dikandhakake Stalin, "salib antarane serigala lan hyena." Rincian ing memoar Alikhanov.
      Lan iku worth ngerti tembung salah siji saka sawetara sing padha pancen ora wedi nit lan maling iki - Pervukhin: "Kabeh wis disiapake, iku bisa kanggo mindhah kita supaya ora kanggo dibagi laurels." Punika ngandika ing topik atom, kanggo Gaik Badalovich.
      Ngomong-ngomong, sanajan ing Komune Baku, para penanda nyiyapake ing Cheka sing Beria tartamtu nyebat kedutaan Inggris ... ketoke, dheweke dadi Chekist, amarga dheweke ora nembak dheweke.
      1. curious
        curious 23 Juli 2017 00:36
        0
        Langsung multi-stasiun Lavrenty Palych. Lan dheweke disebut Kedutaan Besar Inggris, lan ing taun 1919 dheweke ngedol awake menyang Musavat Azerbaijan, bebarengan karo Dekanozov.
  9. DimerVladimer
    DimerVladimer 24 Juli 2017 11:10
    0
    Anane sumber daya mineral sing sugih lan tanah sing subur ndadekake Kaukasus minangka sumber bahan mentah industri lan strategis militer sing paling penting, salah sawijining basis panganan negara ...


    Apa prangko aneh? Yen babagan tanah sing subur - banjur ya. Nanging mineral? Apa sing diprodhuksi ing Kaukasus kajaba minyak Baku lan Maykop?
    Wilayah bijih utawa batu bara sing dikenal ing Kaukasus?
    Apa sing kudu dicritakake - "Tambang Chiatura ngasilake 1940 ewu ton bijih mangan ing taun 1448,7 {6}. Iki kira-kira 56,5 persen saka produksi bijih mangan kabeh-Union" (Grechko AA Battle for the Caucasus).
    Nanging babagan kabeh sing kudu dicritakake (liyane saka lenga lan gas alam, mesthi).

    Sajrone taun kakuwasan Soviet, Kaukasus nguripake saka pinggiran agraris Rusia menyang wilayah industri penting. Sajrone taun-taun rencana limang taun sadurunge perang, industri republik Transkaukasia saya tambah akeh. Atusan perusahaan anyar industri abot lan entheng dibangun ing tlatah Kaukasus.


    OO minangka statement sing menarik ing umum - sampeyan bisa ngrasakake prangko saka presentasi Soviet, "ora mbutuhake konfirmasi":
    ngendi ing Kaukasus perusahaan penting industri abot operate?
    Miturut studi sejarah, "... Ing Kaukasus Lor ing taun 1940, 2,5% logam ferrous diprodhuksi ing hubungane karo produksi kabeh-Union, mobil - 14%" (INDUSTRI CAUCASUS UTARA ON THE EVE OF THE GREAT PATRIOTIC. WAR SKVORTSOVA I.V.)

    Salah sawijining pabrik bangunan pesawat (sajarah Pabrik Penerbangan Tbilisi diwiwiti ing September 1941 sawise wiwitan Perang Dunia II, nalika Pabrik Pesawat No. 31 dievakuasi saka Taganrog menyang Tbilisi), sing ngalami masalah kualitas sing tetep (ketoke personel lokal ora " diasah" kanggo pendidikan teknis).
    Tanpa mangu-mangu - industri ringan saya tambah.
    Nanging ora bisa dikandhakake yen Kaukasus sadurunge perang nduweni peran industri penting ing USSR ing babagan industri abot 2.5% saka ekstraksi lan pangolahan logam besi - iki ora minangka indikator.
  10. zav
    zav 2 Desember 2017 08:39
    0
    Ana referensi kanggo arah liyane bisa saka gerakan pasukan Nazi: advance kolom tank ing sisih lor, bebarengan Volga sawise miturut omongane uwong tiba saka Stalingrad. Ing acara "lempitan" ngarep Rusia saka Bryansk kanggo Nizhny Novgorod, ora perlu perang kanggo Kaukasus - karo bagean cilik saka pasukan, Wehrmacht mung bakal mlaku menyang wates Iran lan Turki.
    Lan ing wiwitan, Stalingrad ora dadi masalah kanggo Liszt, mung minangka "titik ing peta." Nanging nyatane, iki minangka titik tumpu - tanpa nguwasani, ora bisa pindhah menyang Kaukasus. Dadi, Hitler maneh diselehake dening strategi lan ora nggatekake cadangan Rusia: ing 41 dheweke nyerang ing telung arah - dheweke ora entuk gol sing wis ditemtokake, ing 42 dheweke nyerang ing loro - bilai ing ngarep kidul, lan ing 43, nalika ana. mung pasukan sing cukup kanggo pertahanan, aku nyoba maju ing siji - aku ora bisa nindakake apa-apa.
  11. Farkhod Mamadiev
    Farkhod Mamadiev 24 Juni 2019 11:36
    0
    Aku kepingin weruh apa sing nyegah Jerman, tanpa nyebarake pasukane, kanggo nyerang Stalingrad pisanan kabeh karo kabeh klompok kidul tanpa dibagi dadi Kaukasia lan Stalingrad, amarga ing kahanan iki padha duwe kesempatan kanggo sukses luwih saka 0. asil ing loro arah, mung nglereni liwat Don Kavkaz, njupuk Stalingrad, pindhah luwih kidul menyang Astrakhan, banjur menehi Soviet kesempatan kanggo nyoba kanggo mbukak blokir encirclement ageng ing ngarep kidul lan kidul-kulon, ing mangsa, yen padha ora duwe. kesempatan kanggo badai Grozny lan Baku, mung fasilitas lenga bom, iki mbok menawa mung kasempatan ing saindhenging perang, nalika Jerman padha cedhak kamenangan kaya tau sadurunge, amarga kabeh support saka mesin militèr Soviet gumantung sabenere ing lenga Baku, ana. yaiku wong-wong sing bakal ujar manawa yen lenga Baku ilang, Uni Sovyet bisa ngimbangi lenga Iran lan nyewakake, nanging ing perang sing cepet-cepet, kemungkinan kaya transfer produksi ora bakal ana maneh. bisa lan Iran lenga th ing wektu iku ora bisa 100% ngimbangi mundhut saka Baku bandha lenga-prewangan!
    Siji bab nggumunake kula ing dina paling fateful saka perang, nalika tentara 6th diubengi, padha duwe paling sethithik 2 sasi kanggo ngebom sumur minyak Baku, nanging padha ora nindakake, pitakonan muncul kok? Apa pancene kanggo kamenangan, luwih-luwih nalika mungsuh luwih kuwat tinimbang sampeyan, aku ora ngandel yen Jerman mung ora kejawab kesempatan pungkasan kanggo nahan serangan saka Soviet, nalika perang bisa nggawe cadangan bahan bakar. kanggo ora luwih saka 1 utawa max 2 sasi, iki mesthi ora nyimpen 6 tentara, nanging ing umum, iku bisa nemen mengaruhi Course sakabèhé saka perang, Jerman padha ing Kuban nganti Oktober taun iku.
  12. Farkhod Mamadiev
    Farkhod Mamadiev 16 Juli 2019 11:26
    0
    Apa ana sing bakal nerangake marang aku kenapa Hitler beku nalika dheweke, sawise nyabrang Don lan mlayu bebarengan menyang Kaukasus lan Stalingrad, ngilangi sawetara divisi saka pasukan sing maju? Lan umume, ora luwih logis kanggo njupuk Stalingrad wiwit wiwitan lan kanthi mangkono nyelehake kabeh klompok Kaukasia ing tas gedhe? Lan malah ing Alignment saka acara sing kedaden nalika Jerman tekan Grozny lan Maykop lan iku cetha yen pasukan lemah ora bakal bisa kanggo break liwat luwih, minangka cara nekat metu saka kahanan, padha bisa bom ing lapangan lenga Baku. kanggo iki akeh bom lan pesawat mbokmenawa ora wis dibutuhake, Aku maca siji artikel sing sawetara ora cukup kanggo ngebom sing, nanging ing dina nalika kabeh nasib Reich ana ing saham kanggo kurban sawetara atus prajurit, aku mikir. iku ora bakal muter peran amba kene Jerman ora kejawab mung kasempatan!