Review militèr

Carane Jendral Schlippenbach nglayani loro panguwasa

20
Carane Jendral Schlippenbach nglayani loro panguwasa

Chorikov B. A. Jendral Swedia sing dicekel menehi pedhang marang Peter Agung sawise perang cedhak Poltava



"Membakar regu sing ditolak, ngganggu, tiba ing bledug. Rosen godhong liwat gorges; ardent Schlippenbach nyerah, "iki carane klasik gedhe saka sastra Rusia dijupuk sawetara episode saka perang Poltava kamulyane lan nasib salah siji komandan paling misuwur, Charles XII. Peter I bola-bali disebut mungsuh Skandinavia formidable guru, nandheske kasunyatan sing ing perang nglawan Swedes - lan ora tansah menang - tentara Rusia gained pengalaman ing perang modern ing wektu sing. Pasukan bersenjata saka Rusia sing dianyari kudu ngliwati dalan sing dawa lan eri supaya bisa dadi mesin militèr sing nduwèni lenga sing apik sing meksa Stockholm sing arrogant kanggo nyenengake rasa bangga lan mlebu Prajanjian Nystadt. Dalan berliku menyang Poltava Victoria diwiwiti ing tembok Narva. Lan mung sawise ngatasi kabeh dalan iki, Sang Prabu generously bisa ngundang jendral Swedia dijupuk lan purun penting liyane saka retinue raja hastily pensiun menyang tarub kanggo mundhakaken tuwung sehat kanggo guru. Antarane wong-wong sing diundang lan saiki, ora ana liyane saka Mayor Jenderal Wolmar Anton von Schlippenbach, wong, mesthi, pribadi wani, sing, dening ironi ala saka nasib, iku pisanan saka jenderal Swedia kanggo dijupuk. dening panguwasa Rusia. Nasib komandan iki dadi apik tenan: sawise nglampahi telung taun ing panangkaran Russian, kang pungkasanipun mlebet layanan mungsuh anyar lan dadi lètnan jenderal Rusia.

Keturunan saka kulawarga ksatria

Asal-usul kulawarga Schlippenbach menyang Westphalia, adoh saka Rusia lan Swedia, sing pisanan didokumentasikake ing pungkasan abad kaping XNUMX. Mengko, sawise kolonisasi Jerman ing negara-negara Baltik, kulawarga kasebut pindhah menyang wilayah kasebut. Ora suwe, Schlippenbach dipérang dadi rong cabang: Courland lan Livland. Dikawruhi yen leluhur komandan Swedia mangsa ana ing rangking sing wis mudhun, sanajan ora dibedakake karo keluwihan pacifism, pesenan Teutonik lan Livonia. Dheweke ora entuk pangkat dhuwur ing hirarki urutan, nanging bisa nambah kahanan finansial kanthi entuk kepemilikan tanah.

Pakaryan militèr minangka pakurmatan ing antarane Schlippenbachs. Bapak saka tawanan tingkat dhuwur pisanan ing Poltava, Johann von Schlippenbach, njabat minangka mayor ing garnisun Riga. Riga ing wektu iku ora dianggep minangka backwater provinsi, nanging minangka kutha paling gedhé kaloro lan paling padhet pedunungé ing karajan Swedia. Wiwit awal abad kaping 1622, makutha Polandia-Lithuania dikuwasani, nanging ing taun XNUMX ditaklukaké déning Raja Gustavus Adolf II, sing ndadékaké negarané nganti saiki dadi pangkat kakuwatan gedhé. Kajaba iku, Riga wigati banget strategis ing nimbali saka bandha Swedia jembar ing Baltik. Mayor Johann von Schlippenbach minangka prajurit sing bisa dilayani sing nampa pengalaman tempur ekstensif lan apik karo pimpinane.

Dadi pemilik Estates ing Livonia lan Estonia lan wong ora mlarat, kang mutusaké kanggo nambah aset dening palakrama bathi, kang dianggep minangka usaha banget. Ing taun 1652, minangka asil saka maneuver uga-dieksekusi, mayor nikah Maria von Reich tartamtu saka kulawarga sugih. Loro-lorone pihak seneng karo pilihan sing digawe lan enggal entuk keturunan. Tanggal 23 Februari 1653, kulawarga Schlippenbach ana replenishment - lair lanang, sing jenenge Wolmar Anton.

Ing taun pisanan gesang pewaris kulawarga padha overshadowed dening wabah saka perang Rusia-Swedia. Ing Agustus 1656, pasukan ing komando Tsar Alexei Mikhailovich ngepung Riga. Nanging, sawise telung sasi, pasukan Rusia kepeksa mbatesi karya pengepungan lan pindhah saka tembok kutha. Sawise permusuhan dihentikan ing taun 1658, lan relatif tenang mrentah ing negara Baltik, Wolmar Anton sing umur limang taun dikirim kanggo sinau ing Revel, sing dikenal ing properti Swedia lokal minangka konsentrasi ilmu pengetahuan lan papan sing pantes. wong bisa entuk pendidikan sing tepat. Wiwit cilik, bapake ngarahake putrane menyang karir militer tradisional, lan kawruh sing dipikolehi sajrone sinau mung bakal disenengi.

Pancen, Wolmar Anton Schlippenbach dadi wong enom sing cerdas lan maca kanthi apik kanggo umure, amarga ana perpustakaan sing akeh banget ing omah asale. Dheweke ngomong sawetara basa manca lan seneng karo macem-macem ilmu. Ing wektu sing tepat, wong enom dijemput dening penganten saka kulawarga sing apik. Dheweke dadi Baroness Maria Helena von Lieven, tambahan sing nyenengake kanggo judhul sing dadi jabatan resmi bapak maratuwane. Baron von Lieven minangka gubernur jenderal Esel lan duwe hubungan sing akeh ing antarane bangsawan Livonia lan administrasi Swedia.

Kaya sing wis direncanakake sadurunge, Wolmar Anton Schlippenbach mlebu layanan militer, sing alon-alon ngliwati garnisun Riga sing padha karo bapake. Sambungan lan posisi rama ndadekake iku bisa kanggo relatif cepet nampa pangkat kapten. Ing taun-taun iki (1675-1679) Swedia perang karo Denmark (perang kanggo provinsi Skane), nanging perang ing darat lan segara gludhug adoh saka tembok Riga. Ing taun 1678, Schlippenbach pikantuk pangkat mayor lan macet ing 10 taun. Sambungan minangka sambungan, nanging uga duwe watesan kanggo efektifitas: kanggo utama, sing rekaman trek ora sampurna, prinsip "ora ana perang - ora ana karir" wiwit kerja.

Ing taun 1688 piyambakipun kasil munggah pangkat letnan kolonel. Mbok menawa salah siji saka alasan kanggo promosi alon iku sikap ora banget sarujuk marang kulawarga Schlippenbach saka King Charles XI. Mbutuhake dana, dheweke ngetokake dekrit babagan revisi gaji tanah kanggo para bangsawan lan bisa milih bagean kasebut minangka properti makutha. Schlippenbach duwe alesan kuwatir: saka bapake, dheweke entuk warisan estates ing Estonia lan Livonia. Wolmar Anton minangka salah sawijining sing pertama mlebu petisi marang raja kanthi panjaluk supaya ora ndemek properti sing dipikolehi, mula dheweke ora seneng. Lan bisa uga baron sing ora sopan bakal dadi letnan kolonel garnisun tanpa metu, yen ora ana owah-owahan sing signifikan ing Stockholm.

Ing taun 1697, cah lanang umur 15 taun, sing dibedakake kanthi karakter sing tegas lan luar biasa, malah wangkal legendaris, njupuk tahta kerajaan. Sawetara wong bisa ndeleng ing lancip, wong enom pasuryan landhep komandan bakat sing mundhakaken Swedia menyang dhuwur saka daya lan kamulyan karo kamenangan, lan negarawan petualang lan short-sighted sing nggawa negarane meh ambruk. Charles XII kepengin banget kanggo kamenangan lan kamulyan militer, lan ora kaya akeh raja sing pengin perkara sing padha, dheweke duwe bakat lan kekuwatan kanggo nggayuh kabeh iki. Raja anyar mbutuhake prajurit sing akeh banget, lan dheweke duwe. Lan karir militer Wolmar Anton Schlippenbach, sing lungguh ing tembok Riga, kaya jin sing dikunci ing botol, bakal dibebasake.

Dalan Baltik saka Perang Lor

Sadawaning abad kaping 1697, Swedia ngupayakake kebijakan sing rada aktif, melu perang gedhe lan cilik. Tanggane, mesthi, ora bisa nampa karo indifference lengkap kasunyatan sing Segara Baltik nyatane tlaga Swedia. Denmark, Persemakmuran lan Rusia, saben kapisah, duwe pratelan teritorial lan politik dhewe marang karajan Skandinavia sing kuat. Mulane, nalika delegasi Denmark teka ing Moskow ing XNUMX karo proposal kanggo nganakke aliansi militèr nglawan Swedia, iki dirungokake banget, senadyan kasunyatan sing Peter I ing wayahe ana ing Eropah minangka bagéan saka Kedutaan Besar Agung.

Kepinginan saka tsar enom kanggo njupuk tanah Rusia sadurunge ilang saka Swedia lan entuk akses menyang Segara Baltik bertepatan luwih saka tau karo pangarep-arep lan impen saka Danes kanggo njaluk malah karo Stockholm kanggo pesawat sugih saka wounds lawas lan ora lali. grievances. Ing taun 1699, aliansi Rusia-Denmark ditandatangani, sing nduweni orientasi anti-Swedia, sing banjur digabung karo raja Polandia lan pamilih Saxon part-time Agustus II kanthi kekarepan sing paling gedhe. Para priyayi, sing isih akeh lan ora kelangan energi sing keluwihan, disiksa dening serangan hawa dingin nalika nyebutake Banjir taun 1655-1660, sing, nanging kanthi cepet menehi ombak nesu tradisional.

Ing pungkasan taun 1699, koalisi kasebut pungkasane dibentuk - raja Swedia sing isih enom kudu ngadhepi telung mungsuh sing kuwat. Cepet banget, saka goresan pulpen lan retorika diplomatik sing canggih, pihak-pihak sing duwe kontrak dhuwur mudhun menyang bisnis. Ing awal musim semi taun 1700, pasukan Augustus II the Strong (basa-basa pengadilan sing ora karuan, nanging, ngaku yen kekuwatane Pangeran luwih sukses ing boudoir tinimbang ing paprangan) nyabrang tapel wates lan nyerang Livonia Swedia, ngrebut Dinamunde. benteng ing pamindhahan. Perang Lor wiwit, sing wis nuthuk ing lawang omah Schlippenbach meh secara harfiah.

Ing panggonan-panggonan kasebut, kulawarga iki nduweni real estate sing padhet lan properti liyane, lan prajurit Saxon lan Polandia ing Agustus II, nanging, kaya prajurit saka tentara Eropa, duwe hubungan khusus karo safety lan integritas aset wong liya. We kudu mbayar pajeg kanggo Wolmar Anton: ing kahanan angel, kang ora kelangan sirah, nanging nguripake menyang ndhuwur banget karo inisiatif kanggo nggawe resimen kavaleri ing beyo dhewe. Pangeran Charles XII, sing ngurmati wong-wong sing duwe inisiatif, nggatekake lan ora ninggalake dheweke tanpa pengawasan. Kepinginan Schlippenbach kanggo mbela Livonia katon kanthi akurasi elang saka dhuwur kastil Tre-Krunur. "Iku apik, sampeyan bakal nglindhungi!" Iki minangka tanggapan sing ditampa kanggo proposal kasebut. Baron kasebut diwenehi pangkat kolonel sing dikarepake lan dilebokake ing komando Resimen Dragoon Livonia, sing paling akeh dilengkapi karo Anton Wolmar dhewe.

Charles XII ora pengin nglilani akeh, nanging mungsuh sing ora koordinasi ambegan kanthi jero. Kopenhagen minangka sing pertama sujud ing jeblugan pedhang - minangka asil saka kampanye Denmark sing cepet lan sukses, salah sawijining peserta ing koalisi anti-Swedia dicopot saka game kasebut. Optimisme lan keceriaan Agustus II wiwit ajeg ilang. Pasukané ora kasil ngepung Riga, nanging tanpa semangat - ekspropriasi luwih nyenengake tinimbang ngepung sawetara kutha ing kana. Ing wulan September, tentara Polandia-Saxon ngangkat pengepungan kutha kasebut lan mundur.

Peter I ragu-ragu mlebu perang, ngenteni kabar saka Konstantinopel, ing ngendi rembugan perdamaian ditindakake. Sanalika iku dadi dikenal manawa bab kesimpulan saka persetujuan karo Kakaisaran Ottoman, Rusia ing Agustus 1700 ngumumake perang ing Swedia. Resimen Rusia pindhah menyang Narva.

Wong Swedia sacara sakabèhané katon kalah karo mungsuhé. Saliyane pasukan sing teka karo Charles XII lan direkrut saka antarane populasi lokal (Revel, ing ijol-ijolan kanggo hak istimewa, kasedhiya raja karo bab 5 ewu milisi), mung detasemen seluler cilik tumindak marang Rusia. Salah sawijining detasemen iki diprentahake dening Kolonel Schlippenbach. Dheweke ora bisa sesambungan karo pasukan mungsuh sing gedhe, nanging ana macem-macem kesempatan kanggo ngatur macem-macem sabotase.

Oktober 26 (November 6), luwih saka 500 naga saka resimen Schlippenbach nyerang luwih gedhe (1,5 ewu), nanging kurang bersenjata detasemen saka milisi Pskov ing gisik Lake Ilmenskoye. Milisi padha kaget, lan padha nandhang kapitunan gedhe: kira-kira sewu wong tiwas lan tatu. Dragoons Schlippenbach uga entuk piala sing signifikan. Iku kamenangan taktis cilik, sing mung dibubarake ing sinar mancorong saka kamenangan Narva saka Charles XII. Tentara Rusia kalah lan ilang kabeh artileri. Mung sawetara resimen sing mundur saka Narva tetep efektifitas pertempuran, liyane isih kudu ditata. Raja sing menang nanging manteb ing ati sing mbebayani, nuli mundur tentarane menyang markas mangsa ing wilayah Dorpat, supaya bisa ngatasi Augustus II ing taun sabanjure.

Rusia, kaya Denmark, wis dianggep dibusak dening raja umur wolulas taun. Ing Swedia dhewe, padha bungah ing kamenangan mulya lan cast medali commemorative, ngendi Peter I digambarke nangis utawa mlaku. Ing Rusia dhewe, gritting untu, padha mbuwang meriam lan ngetung utang sing kudu dilunasi marang mungsuh kumalungkung.

Perang ing Baltik ing mangsa 1700-1701. ora ditindakake dening pasukan gedhe - wong Swedia terus ngganggu tapel wates wilayah Rusia kanthi serangan aktif. Detasemen Schlippenbach diprentahake kanggo ngatur serangan kavaleri ing wilayah Izborsk. Kanggo tujuan iki, dheweke dikuatake karo reiters lan milisi sing dipasang. Ing Januari 1701, Schlippenbach nyerang tanah Pskov, sing ditutupi mung dening unit milisi sing ora cukup bersenjata lan Zaporozhye Cossacks ing komando Nizhyn Kolonel Ivan Obidovsky, ponakan saka "integrator Eropa" paling misuwur saka Ukraina ing abad kaping XNUMX, Hetman Mazepa. Miturut cara, Little Russian Cossacks padha ora meek kentang sofa lan ajeg ngunjungi "tanggane" ing Livonia, ngrusak pemukiman, numpes fodder lan pranata disiapake kanggo mangsa. Mila botên prayogi botên prayogi kalihan Kolonèl von Schlippenbach, ingkang sampun damêl pawiyatan mangsa, anggènipun nampik dhatêng rumiyin, lajêng wangsul malih.

Wong Swedia mlebu ing wilayah mungsuh lan bisa ngobong sawetara desa. Schlippenbach bungah ngepung malah Biara Pechora, sing wis teka ing sadawane dalan, nanging ora ana tentara meriem ing detasemen kavaleri. Kanggo sawetara alasan, wiku, Cossack lan milisi dadi budheg kanggo "dialog beradab", ora disdaining nanggapi karo geni musket, lan tembok biara padha kuwat. Schlippenbach kudu ngangkat pengepungan lan mundur menyang Livonia - komunikasi dheweke ana ing ancaman lan Cossacks Obidovsky wis digigit kanthi lara. Kolonel Nezhinsky ternyata dadi juru kampanye sing bisa dilayani: ora urip ndeleng upaya nekat pamane kanggo ngedol gada hetman kanthi rega sing paling larang marang raja Swedia, dheweke tilar donya ing perang (miturut versi liya, dheweke tilar donya amarga lara. ) ing Februari 1701.


Rencana benteng sementara Biara Pechora, 1701


Sauntara iku, prajurit Swedia saya akeh teka ing negara-negara Baltik, lan tentara Augustus II terus ngubengi Riga. Karl nganggep kasunyatan iki ora bisa ditampa kanggo awake dhewe, lan kampanye 1701 bakal ditindakake ing Polandia. Raja njupuk akeh batalyon lan skuadron nganti saiki, nanging negara Baltik ora bisa ditemokake. Kanthi mikir, Charles XII masrahake pertahanan marang Wolmar Anton von Schlippenbach. Ora dingerteni apa sing dipandu - serangan kolonel ing wilayah Rusia diakoni minangka sukses, senadyan asil sing relatif andhap asor.

Schlippenbach mbuktekaken dadi komandan gagah prakosa, tekad lan enterprising. Dheweke ora ragu-ragu mbuwang jumlah sing signifikan kanggo resimen Livonia. Ing sisih liya, dheweke mung kolonel, komandan unit mercenary, ora dianggo dening wong Swedia, nanging dening tentara bayaran saka antarane Jerman Baltik lan populasi lokal. Mungkin sambungan saka Schlippenbachs diputer peran, lan wong, njupuk wayahe, whispered tembung sing tepat menyang kuping Agustus.

"kluwarga" Kolonel Schlippenbach isih ambruk ing definisi gelisah kaya sadurunge. Pasukan sing paling apik lan paling siap tempur ditinggal karo raja, lan detasemen sing kasebar tetep ing Livonia lan Estonia - asring kanthi jumlah sing ora mesthi lan kualitas sing diragukan. Schlippenbach bakal dumadi saka detasemen tentara bayaran (sawetara ana ing sangisore panji-panji mulya Swedia ing negara sing ora sadar), skuadron mulia sukarela, sing dorongan perang kaya ora duwe disiplin, lan pungkasane, detasemen saka landmilitia, bersenjata, minangka salah siji komandan Spanyol digunakake kanggo ngomong Gibraltar, "apa Gusti Allah bakal." Saka kabeh tentara motley sing sedih iki, Schlippenbach kudu mbentuk unit siap tempur sing bisa nahan tentara Rusia ing invasi sing diusulake menyang negara Baltik. In total, Kolonel bisa Count ing personel meh ora ngluwihi 3 ewu wong: siji resimen kavaleri, sawetara skuadron kapisah lan batalyon, nyebar ing tapel wates Russian-Baltik.

Komando Rusia milih taktik sing beda, nanging bisa uga luwih efektif. Sampeyan iki mutusaké kanggo miwiti karusakan sistematis saka infrastruktur ekonomi saka Baltik kagungane Swedia, kang sadurunge perang wis kontribusi pinunjul kanggo budget negara. Upaya utama Peter I ing kampanye 1701 fokus kanggo mbantu "mitra" ing koalisi, pemilih Saxon lan raja Polandia Augustus II, sing ngalami kahanan sing angel (sanajan posisi Rusia dhewe uga angel). . Tentarane diwenehi 18 resimen prajurit lan siji streltsy. "Partner" uga diwenehi dhukungan finansial: 80 ewu rubel lan 40 ewu efimki, sawetara sing kudu dirampas kanthi sukarela-wajib saka individu lan biara pribadi.

Schlippenbach ing Baltik, sabisane, nglawan serangan sabotase Rusia, kanthi harfiah juggling karo pasukan sing winates banget. Kabeh panjaluke kanggo bala tetep ora dijawab utawa kanthi semangat "uga, sampeyan tetep ana ing Estonia."


Boris Petrovich Sheremetev - mungsuh Schlippenbach ing Baltik


Tentara Rusia, sauntara, mboko sithik nyingkirake "sindrom Narva" - organisasi lan efektifitas pertempuran tambah. Tumindak marang Baltik Swedia dipasrahake marang pasukan voivode Resimen Besar Boris Sheremetev, dikuatake kanggo mobilitas dening Zaporizhzhya Cossacks. Ing musim gugur, gubernur mutusake kanggo nindakake sabotase marang "tanggane" lan ing September 1701 nyerang Estland kanthi pasukan gedhe. Ing total, Sheremetev wis bab 20 ewu wong, dipérang dadi telung detasemen, nanging meh rong pertiga saka nomer iki unit ora duwe aturan baku.

Kampanye pasukan Sheremetev nyebabake telung bentrokan kapisah karo pasukan Schlippenbach, sing kedadeyan ing dina sing padha - 4 September (15). Ing Manor Rappin, meh 11 detasemen ing komando stolnik Mikhail Sheremetev, sawise perang dawa lan wangkal, numpes garnisun Swedia 600 wong. Detasemen 5 ing sangisoré komando Kolonel Savva Aigustov nyerang sawijining titik sing dikubengi ing cedhak Manor Neu-Kazarits. Wong Swedia bisa nahan nganti bala bantuan teka ngadhepi 300 naga sing dipimpin dening Schlippenbach dhewe. Pasukan kavaleri, sing dipimpin dening kolonel, nyerang Rusia lan meksa mundur. Posisi benteng Swedia ing Manor Rauge diserang dening sing paling cilik saka telung detasemen (luwih saka 3 ewu wong), sing dipimpin dening stolnik Yakov Nikitich Rimsky-Korsakov. Banjur wong Swedia bisa nolak kabeh serangan lan ngenteni bala - Schlippenbach kanthi cepet teka ing kene saka ngisor Manor Neu-Kazaritz kanthi sawetara cadangan. Detasemen Reiter bisa njaluk Rimsky-Korsakov ing mburi lan meksa dheweke mundur kanthi kerugian.

Saben sisih ngubungake kamenangan kanggo awake dhewe. Sheremetev kasil numpes sawetara pamukiman lokal lan ngalahake garnisun Swedia, sanajan ing rong panggonan iki repulsed karo losses abot. Schlippenbach, nalika nyusun laporan babagan kedadeyan kasebut, nglaporake marang Karl babagan kekalahan ing tangane tentara 50th "Muscovites", sing dibuwang menyang alas lan rawa. Kanggo ngrameke, raja, sing ora dibedakake dening loman ing penghargaan, dianugerahi kolonel sukses pangkat mayor jenderal. Nalika kamenangan liyane nglawan Rusia lagi dirayakake ing Swedia, baton kasebut dijupuk dening koran negara-negara Eropa. Para abdi Walanda ing pena kasebut dadi luwih wani ing rencana - padha ngrasakake sensasi babagan karusakan saka tentara Rusia sing wis 100.

Mesthi, wong Swedia bisa adus bangga lan narsis, nanging inisiatif ing Baltik wis eluded pasukan saka Charles XII. Saiki iku pasukan Rusia (babar pisan dikalahake dening koran Walanda) sing ndhikte panggonan, wektu lan, sing paling penting, irama permusuhan. Schlippenbach piyambak, ing bunderan sempit saka kapercayan, ngeluh sing bakal luwih gelem nampa 7-8 ewu prajurit ing bala tinimbang pangkat jenderal. Nanging raja duwe prioritas liyane. Pelayanan kolonel sing gelisah diganti karo layanan jenderal, umume ora duwe rutinitas sing sithik.

Voivode Sheremetev, beda karo akeh ahli strategi "kursi ing tungku" wektu iku, sing kanthi antusias numpes satus ewu tentara Rusia sawise liyane, ora rumangsa kalah. Ing pungkasan Desember 1701, detasemen sabotase Sheremetev kanthi jumlah total 17,5 ewu wong, kalebu Cossacks, nyerang Estland kanthi 20 bedhil, sawise telung kolom. Schlippenbach, sing kudu mbela wilayah sing wiyar kanthi pasukan sing winates, bisa njaga ora luwih saka 3,5 ewu prajurit kanthi 6 bedhil, nalika mbabarake sawetara arah lan nyuda garnisun kanthi minimal.


Grekov M. B. Serangan wong Swedia dening naga Yaroslavl cedhak desa Erestfer tanggal 29 Desember 1701. Lukisan 1914


Sawise nampa informasi sing salah saka intelijen (sing nyatakake yen ora ana luwih saka 5-6 ewu Rusia), wong Swedia konsentrasi ing Erestfer Manor. Ing wayah esuk tanggal 29 Desember 1701, reiters lan dragoons Schlippenbach nyerang detasemen Sheremetev, sing ana ing pawai. Pasukan kavaleri Swedia diusir kanthi kapitunan gedhe lan mundur menyang pasukan utama. Schlippenbach njupuk posisi benteng cedhak Kali Aya. Saiki giliran Sheremetev kanggo mbuwang pasukan kavaleri menyang perang, lan ing kene Swedia nuduhake stamina ing pertahanan, repulsing serangan karo klempakan tembakan. Nanging, pasukan kavaleri bisa naleni mungsuh ing perang sadurunge nyedhaki infantri lan tentara meriem dhewe, lan banjur Schlippenbach temen maujud sing Intelligence banget mistaken ing petungan saka personel mungsuh. Pertahanan Swedia dibalik, lan dheweke kepeksa mundur kanthi cepet. Kamenangan tentara Rusia wis rampung: mungsuh nilar kabeh bedhil, mundhut luwih saka rong ewu wong tiwas, tatu lan dijupuk. Kerugian Sheremetev uga signifikan, nanging luwih cilik - saka 500 nganti sewu. Pertempuran ing Erestfer luar biasa amarga iki minangka kamenangan utama tentara Rusia ing Perang Lor. Kanggo dheweke, Boris Petrovich Sheremetev nampa pangkat Field Marshal lan Ordo St. Andrew First-Callled.



Poltina, dicithak kanggo ngurmati kamenangan ing Erestfer Manor, sing dianugerahi pangkat ngisor (foto remake)


Sawise rusak lingkungan, detasemen bali menyang Pskov. Jenderal Schlippenbach mundur tentara kompak lan rodo battered kanggo Derpt lan miwiti shelling methodical Stockholm ing pribadi Ratu Mother Hedwig-Eleanor lan Dewan Negara karo panjalukan kanggo bala, minangka Charles XII karo tentara staggered liwat Saxony lan Polandia. Kita kudu menehi jenderal amarga: dheweke ora ngirim laporan panik ing label umum "kabeh wis ilang", nanging mung dijaluk nyedhiyakake pasukan seger, amarga sawetara sumber daya manusia negara Baltik meh kesel. Senadyan usaha saka jenderal, trickle lancip saka bala kanggo Estonia lan Livonia ora nguripake menyang paling cethek, nanging ora garing munggah stream. Ing wiwitan kampanye musim panas 1702, Schlippenbach ora duwe luwih saka 7-8 ewu prajurit lan milisi tinimbang 25-30 ewu sing dibutuhake.

Ing musim semi 1702, Peter mrentah Sheremetev kanggo nyerang Livonia maneh lan ngrusak ana ing kana. Ing mangsa panas, tentara Rusia 20-kuat maneh nyerang negara-negara Baltik. Schlippenbach ketemu karo dheweke ing Juli 18 ing Gummelshof Manor, gadhah ora luwih saka 5,5 ewu prajurit ing komando. Langsung ing printah saka Sheremetev ana bab 10 ewu ing paprangan. Swedes nyoba kanggo Cut mati baris ngarep Rusia saka awak utama, nanging senadyan sukses awal saka serangan kavaleri sing, padha macet lan pungkasanipun outflanded. Kalah Schlippenbach rampung: 2,5 ewu wong Swedia tiwas, tatu lan dicekel. Padha ilang kabeh 16 bedhil lan konvoi. Kamenangan Sheremetev biaya 400-500 wong tiwas lan tatu.

Kamenangan ing Hummelshof minangka wiwitan pamrentahan Swedia ing Estonia lan Livonia. Schlippenbach saiki ora bisa ngadhepi mungsuh sing luwih kuwat ing lapangan terbuka. Kabeh panjalukan sing terus-terusan kanggo bala ora mung ditolak saka Stockholm, nanging uga saka komandan Revel lan komando pasukan Swedia ing Courland. Pasukane dhewe dadi mung sithik lan rusak moral - moral unit mercenary lan milisi cenderung nol. Kasus rampokan saka populasi lokal, wis kesel perang, dadi luwih kerep.

Ing kampanye 1703, amarga meh ora ana pasukan, Schlippenbach ora bisa nentang apa-apa marang pasukan Sheremetev, sing ngunjungi Estland kaya ing omahé. Iki digunakake minangka pretext dening Charles XII ing Oktober 1703 kanggo mbusak jenderal saka jabatan komandan korps lapangan lan nransfer sisa-sisa tentara motley lan demoralized iki kanggo Jenderal Lewenhaupt.

Schlippenbach dhewe diangkat dadi wakil gubernur Estonia kanthi kekuwatan sing ora jelas. Wiwit iku, jenderal njabat ing komando Lewenhaupt, sanajan kemungkinan Swedia kanggo njaga negara Baltik lebur kaya lilin. Rusia njupuk beteng siji sawise liyane, lan Charles ora duwe pangarep-arep kanggo ngganti kahanan.

Ing kampanye Rusia Charles XII

Kaya terwelu sing percaya diri saka dongeng sing kalah ing balapan karo kura-kura sing terus-terusan, Charles XII saiki nyoba ngowahi ombak perang. Dina-dina Narva karo akeh wong sing mlayu "Muscovites" ana ing jaman kepungkur, lan saiki raja wis mbuwang kertu trump utama menyang timbangan - tentara sing hardened perang, kalebu para veteran perang ing Saxony lan Polandia. Ing 1708, raja tindak ing kampanye, ngarep-arep kanggo njupuk Moscow lan nggulingaké "upstart" Peter.

Wiwitane maju ing rute tradisional Eropa Kulon menyang Smolensk, Karl enggal ganti arah. Saka hetman Mazepa, sing pengin nampa makutha kraton ing tumit singa Swedia, sinyal terus-terusan wiwit teka babagan kepinginan hasrat kanggo gabung karo kulawarga bangsa Eropah. Sayange kanggo wong Swedia, raja ora kenal karo kekhasan politik Ukrainia, lan tentarane nguripake kidul.

Ing wêkdal punika, Schlippenbach nglajêngakên anggènipun ngabdi ing nagari-nagari Baltik, dados bawahan langsung Jendral Infanteri Lewenhaupt, ingkang nalika punika sampun dados gubernur ing Riga. Sang Prabu mènèhi dhawuh marang Lewenhaupt supaya nulungi kabèh wadya-bala sing kasedhiya - tentara Swedia ing wektu iku alon-alon pindhah menyang wétan lan ngalami kekurangan pranata. Lewenhaupt njupuk kabeh wong bisa: bab 16 ewu wong. Pasukane dikancani konvoi gedhe luwih saka 7 ewu truk kanthi macem-macem persediaan. Minangka bagéan saka tentara iki, Schlippenbach karo detasemen equestrian saka dragoons lan reiter a.

Lewenhaupt, ditimbang dening konvoi, obah alon banget, jarak antarane dheweke lan pasukan utama Swedia saya tambah akeh. Peter I ora bisa gagal kanggo njupuk kauntungan saka kesempatan apik lan nyerang Lewenhaupt ing Lesnaya, nggunakake "flying corps" kawangun dening wong. Kapitunan wong Swedia gedhe banget, uga kabeh konvoi, sing dikarepake dening tentara utama, menyang para pemenang. Kanthi sisa-sisa "Korps Baltik" Lewenhaupt, Schlippenbach ketemu karo tentara Charles XII, sing, ora nampa 20 ewu Cossack lan gudang sing dijanjekake kanthi pranata, wis wiwit curiga.


Kivshenko A. D. Peter I lan nyekel jenderal Swedia


Ing Pertempuran Poltava, Field Marshal Rönschild dipasrahake marang Schlippenbach karo detasemen kavaleri, sing tugase kanggo mindhah ing ngarepe garda depan Swedia lan nindakake pengintaian. Wektu iki, naluri kavaleri ngiyanati baron, lan dheweke ditemokake luwih dhisik, nyebabake proses penyebaran prajurit Swedia. Ing kebingungan perang sing diwiwiti, detasemené ilang ing alas lan mlayu menyang pasukan Rusia sing gedhé. Ing perang sengit, wong Swedia dikalahaké, lan Schlippenbach dhéwé dicekel, dadi jenderal Swedia pisanan sing ilang kamardikan ing perang Poltava.

Ing layanan Russian

Sawise pirang-pirang taun ana ing panangkaran Rusia, nalika Baltik dibebasake saka Swedia, Peter I menehi kebebasan Schlippenbach lan nawarake pindhah menyang layanan kraton. Baron dudu wong Swedia, nanging wong Jerman Livonia, mula dheweke ora weruh apa-apa sing isin nalika transisi kasebut. Resimen Infantri Ryazan diwènèhaké ing sangisoré komando, bebarengan karo mantan Wakil Gubernur Estonia lan Jenderal Tentara Charles XII melu perang Gangut sing mulya. Kanggo prabédan ing perang, Peter maringi Schlippenbach pangkat letnan jenderal.

Ing tataran pungkasan saka Perang Lor, baron urusan karo masalah organisasi saka tentara Rusia, dadi anggota saka Military Collegium, lan ing 1718 dadi anggota saka Mahkamah Agung. Dadi wong sing berpendidikan dhuwur, dheweke mbantu Peter I nulis "Sejarah Perang Svean". Letnan Jenderal Wolmar Anton von Schlippenbach tilar donya ing Maret 1721, mung sawetara sasi sadurunge pungkasan Perang Lor. Panglima loro tentara sing nentang disarèkaké ing Tallinn, ing Katedral Dome.
Pengarang:
20 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. vasil50
    vasil50 25 Juli 2017 07:25
    +7
    Bener, iki kanthi cara Eropa sing sejatine, sengit banget marang wong Rusia, banjur ngladeni wong-wong mau * kanthi setya * lan tanpa pamrih. Schlippenbach ora mung siji sing bisa njaluk proyek ing layanan saka raja.
    Malah luwih akeh sing digarap *pejabat sipil* banjur sregep nggarap isi lan nulis ulang, kalebu sejarah utawa pembenaran * hak * Romanov kanggo kerajaan. * Panjelasan * sing luwih konyol babagan sukses EMPIRE RUSIA mung kanthi anané wong manca ing pamaréntahan uga minangka asil * riset ilmiah * spesialis impor.
    1. Diana Ilyina
      Diana Ilyina 25 Juli 2017 09:24
      + 16
      Thanks kanggo penulis kanggo artikel rinci menarik! hi Ditulis kanthi warna-warni lan kanthi humor, utamane kena pengaruh iki:
      Sayange kanggo wong Swedia, raja ora kenal karo kekhasan politik Ukrainia, lan tentarane nguripake kidul.
      karo tentara Charles XII, sing durung nampa janji 20 ewu Cossacks lan warehouses burst karo pranata, wis wiwit curiga soko.

      Kaya sing diomongake, ora ana komentar ... Nyuwun ngguyu
      1. curious
        curious 25 Juli 2017 19:33
        0
        Dadi kabeh padha, apa Ukraina banjur, utawa ora? Utawa wis ana politisi, nanging ora ana Ukraina?
        1. Nagaybak
          Nagaybak 25 Juli 2017 20:02
          +2
          [Curious"Dadi kabeh padha, ana Ukraina banjur, utawa durung ana? Utawa politisi wis ana, nanging Ukraina ora ana?"
          Mangga madosi tembung Ukraina.))) Aku bisa menehi liyane. Bogdan piye wae ora ngelingi Ukraina.))))
          Kanthi sih-rahmaté Gusti Allah, Panguwasa Agung-Tsar lan Adipati Agung Alexei Mikhailovich saka Kabeh Rusia Agung lan Rusia cilik, otokrat lan akeh negara liyane, Panguwasa lan pemilik saka Paduka, Bogdan Khmelnitsky, hetman saka tentara Zaporizhia, lan kabeh tentara Zaporizhian ngalahake mudhun kanggo pasuryan bumi karo bathuk.
          Matur nuwun sanget dumateng Gusti Ingkang Maha Welas lan Maha Asih, satemah sampun kepareng paring pangaksama, awit saking kanugrahaning Gusti lan kanugrahaning Pangeran ingkang tanpa wilangan. Kawula Paduka mugi karsaa paring kanugrahan dhateng kawula, para abdi dalem ingkang setya, ing ngarsanipun sang nata ingkang santosa lan luhur, kawula Bohdan Khmelnitsky, hetman ing wadyabala Zaporizhzhya, tuwin wadyabala Zaporozhye sadaya, awit saking sih-kadarman ingkang boten kenging kaaturaken dhumateng Paduka. lan ngemas menyang lumahing bumi ngalahake mudhun karo bathuk kita.
          Lan miturut pangandikaning Injil, Esmo pitados dhumateng Paduka. Lan tumindak iki rampung sadurunge boyar cedhak Tsarist Majesty lan gubernur Tver, Vasily Vasilyevich Buturlin, roundabout lan gubernur Murom, Ivan Vasilyevich Olferyev, lan clerk duma, Larion Dmitrievich Lopukhin. Kawula nyuwun: manawi Paduka kersa, Paduka, kawula, abdi dalem ingkang setya tuhu, kagungan boronites saking sadaya mengsah. Lan yen kita ngomong babagan macem-macem perkara karo boyar sing cedhak karo Pangeran Yehuwah lan kanca-kancane, dheweke bakal ngandhani kabeh sing luwih rinci. Salajengipun, supados Paduka Kraton ing dhampar agung karajan Rusia ingkang ageng jumeneng nata ing dangu lan kanthi sih-rahmat lan kanugrahan ingkang ageng para abdi dalem lan para abdi dalem ingkang setya lan tuhu, nyuwun sih-piwelas lan sih-rahmatipun. kawulo nyuwun, lan dumateng awakipun piyambak-piyambak wonten ing sih-rahmatipun paduka paduka paring sregep.
          Diwenehi saka Pereyaslav, dina 8 Januari, mangsa panas Gusti Allah, 1654. Para abdi dalem ingkang setya lan abdi dalem Bogdan Khmelnitsky, Hetman kaliyan wadyabala Zaporizhian Paduka.
          TsGADA, f. 124. Urusan Rusia cilik, ing. 1, 1654, No. 1, ll. 35-38 (dhaptar abad kaping XNUMX)
          Punika ed.: Rusia lan koloni sawijining. Carane Georgia, Ukraina, Moldova, negara Baltik lan Asia Tengah dadi bagéan saka Rusia. M., 2007, p. 165-167. (Cetak ulang saka buku: Ing Banner Rusia. Koleksi Dokumen Arsip / Disusun, cathetan. .
          1. curious
            curious 25 Juli 2017 20:59
            0
            Apa sampeyan mbantah aku utawa penulis artikel kasebut?
        2. Plombirator
          25 Juli 2017 21:15
          +1
          Ukraina, Ukraina, pinggiran - ana, mesthi. Lan politikus Ukrainia (minangka Lavrov ngandika), padha hetmans, banget.
          1. curious
            curious 25 Juli 2017 21:55
            0
            Nanging Nagaybak ngaku ngelawan. Sapa sing bener?
            1. Turkir
              Turkir 31 Juli 2017 10:03
              +1
              Nanging Nagaybak ngaku ngelawan. Sapa sing bener?

              Bohdan Khmelnytsky.
        3. Monarchist
          Monarchist 26 Juli 2017 17:54
          0
          Lan iki saka sisih ngendi: yen ana politisi, banjur ana Ukraina. Utawa sisih liya: politikus kaya asu duwe kutu, nanging ora ana negara
        4. RoTTor
          RoTTor 31 Juli 2017 12:59
          +1
          Ukraina ora katon. Para pinituwa Cossack asli duwe tradisi gedhe kanggo ngiyanati saben wong kanggo entuk manfaat dhewe. Mazepa padha (tembung iki, kaya "petlyura" lan "bandera" padha ora muspra ipat-ipat ora sopan lan moyoki elek). Ora ana wonder ana wayahe nalika ing tlatah Ukraina saiki ana hetmans pro-Polandia, pro-Turki, lan pro-Rusia ing wektu sing padha. Ing babagan iki, ing upaya kanggo ngiyanati sapa wae kanggo keuntungan egois dhewe, dheweke pancen wong Eropa, kaya Schlippenbach, kaya "politisi" Ukraina saiki sing ngrusak lan ngrusak republik soviet paling sugih ing USSR sing luwih ala tinimbang Nazi!
    2. Ken71
      Ken71 25 Juli 2017 11:46
      +6
      Lan kenapa sampeyan mikir yen dheweke sengit banget marang Rusia. Dheweke ngabdi marang para raja. Nalika tanah kelairané ana ing Swedia Karl. Nalika dheweke pindhah menyang Rusia, Peter.
  2. Okolotochny
    Okolotochny 25 Juli 2017 09:07
    + 10
    "Hurrah! Kita bejat, Swedia mlengkung..". Ngelingake kula saka sekolah Soviet. Matur nuwun Denis!
  3. Korsar4
    Korsar4 25 Juli 2017 09:23
    +5
    Keturunan Rusia dilayani. Dheweke ninggalake tandha apik - kaya Alexander Egorovich Schlippenbach sing padha.
  4. Mikado
    Mikado 25 Juli 2017 09:42
    +3
    Artikel apik liyane saka siklus babagan Perang Lor. Materi sing menarik, diwenehi basa sing nyenengake, dihiasi karo humor sing halus (nanging ora ngganggu!). apik Matur nuwun Denis, aku maca kanthi minat! hi
    Schlippenbach ing Baltik, sabisane, nglawan serangan sabotase Rusia, kanthi harfiah juggling karo pasukan sing winates banget. Kabeh panjaluke kanggo bala tetep ora dijawab utawa kanthi semangat "uga, sampeyan tetep ana ing Estonia."

    Wong Swedia malah nyoba mbela bètèng Yam ing taun 1700. Mung nalika padha weruh pasukan Rusia, ing corporalism Swedia ana luh - padha ora duwe wong saka tembung "pancen".
    Sajarah Zaporizhzhya Cossacks, minangka adoh aku ngerti, ing tataran pisanan saka perang (sadurunge Poltava) cukup tragis. Shirokorad ing bukunipun "Northern Wars of Russia" nyerat bilih Cossack sing ngladèni tentara dirampok déning para panggedhe, kurang panganan, digunakake ing pambangunan St. Petersburg (ya, ora saben wong nampa Alexander Borisovich, nanging menehi pranala menyang huruf. ana, katon). Lan iki ora mbenerake pengkhianatan Mazepa. Aku mikir prajurit saka kabeh tentara nandhang sangsara ing cara sing padha. prajurit
    1. Rey_ka
      Rey_ka 25 Juli 2017 15:28
      +1
      Inggih, ing layang, dheweke bakal nulis liyane, dheweke dikirim menyang Siberia kanggo ngresiki wit-witan Natal saka salju. Ing tentara ing latihan Sterlitamak (penerbangan), kita uga duwe siji sing nulis yen kita mabur kanggo ngebom Afghanistan. Ora ana sing ngerti, nanging wong tuwane teka menyang jenderal kanggo ngurutake layang ing papan pawai lan diwaca. Uga dokumen?
      1. Mikado
        Mikado 25 Juli 2017 15:36
        +2
        siji sing nulis mabur kanggo ngebom Afghanistan

        utamané wasis sing kalah metu kanggo kepresidenan Ukraina lan wis saka rostrum padha siaran bab carane padha perang. Aku ngomong babagan pidato Poroshenko nalika dheweke ngomong yen dheweke perang, sanajan nyatane dheweke njabat ing Asia ing pertahanan udara, katon.
        Nanging iki kasus khusus. Apa sing ditindakake karo Cossacks - Gusti Allah ngerti.
      2. Monarchist
        Monarchist 26 Juli 2017 18:01
        0
        Lan Pan Pedro urgently njabat ing Kazakhstan, lan ngandika sing wis melu ing musuhan.
        Shirokorad minangka sejarawan sing menarik, nanging uga nduweni pernyataan kontroversial
    2. curious
      curious 25 Juli 2017 19:36
      +2
      Ya, yen sampeyan maca babagan Zaporizhia Cossacks ing Shirokorad, sampeyan kudu maca babagan Bulan ing Nosov.
  5. Bai
    Bai 25 Juli 2017 13:44
    +3
    sinyal terus-terusan kepinginan hasrat kanggo gabung karo kulawarga bangsa Eropah. Sayange kanggo wong Swedia, raja ora kenal karo kekhasan politik Ukrainia, lan tentarane nguripake kidul.

    Minangka kang sijine iku! Sinau, Kisa!
  6. Luga
    Luga 25 Juli 2017 20:08
    +3
    Artikel sing apik. Tanpa pathos sing ora perlu lan "penemuan sejarah". Sampeyan isih bisa tresna Tanah Air lan ora ing wektu sing padha ... uh ... wah, kaya mangkene - wong sing ciyut. Aku sarujuk. apik nglirik