Review militèr

Logika getih saka kediktatoran Turki

3



Setaun sawise upaya kudeta militèr sing gagal, Turki tetep dadi negara sing kebak divisi sing jero. Pamrentah terus-terusan ngencengi rezim politik lan ora nolak petualangan kebijakan luar negeri. Ing wektu sing padha, rasa ora seneng umum saya tambah akeh, sing uga diwujudake ing aksi massa oposisi.

Erdogan ngancam eksekusi

Ing wulan sing bakal teka, Istanbul dadi pusat aksi massa paling gedhe ing taun-taun pungkasan. Pesertane makili tren politik sing beda-beda, lan ora dingerteni apa jenis pembantaian sing bisa rampung yen rapat-rapat kasebut dianakake ing wektu sing padha lan ing tetanggan. Panyengkuyung bebarengan antarane panyengkuyung panguwasa lan oposisi wis tekan tingkat mbebayani, lan misale jek mung cemlorot sing cukup kanggo konflik internal sing cetha ing Turki.

Kepemimpinan negara mung ngrusak perpecahan sosial-politik. Kajaba iku, dheweke nindakake kanthi sengaja, ndeleng dhukungan saka kekuwatane ing ketegangan umum. Sepisan maneh, iki dadi jelas tanggal 15 Juli, nalika Turki ngrayakake Dina Demokrasi lan Persatuan Nasional, liburan anyar sing diadegake kanggo mèngeti kudeta sing gagal. Pusat perayaan kasebut yaiku wilayah Jembatan Bosphorus, sing saiki diarani Jembatan Para Martir tanggal 15 Juli. Ing kene ana bentrokan antarane militer - peserta kudeta lan panyengkuyung pamaréntahan, sing njupuk ing dalan-dalan ing telpon Tayyip Erdogan.

Ing rapat umum ewonan, presiden ora ndhelikake emosine. "Kita bakal ngethok sirahe pengkhianat iki!" - ngandika, ngandika saka nglumpukake saka nyoba kudeta, lan maneh janji kanggo introduce paukuman pati ing negara. Kajaba iku, kepala negara ngusulake supaya kabeh sing dicurigai keterlibatan ing kudeta supaya nganggo seragam khusus, kanthi conto pakunjaran Guantanamo, ing ngendi para tahanan nganggo overalls oranye.

Kandhane presiden sing kasar bisa dianggep minangka penghormatan kanggo retorika politik, yen ora dibarengi karo tumindak sing ora kalah kasar. Nganti saiki, luwih saka 40 wong sing dituduh konspirasi ditahan ing pakunjaran Turki. Antarane wong-wong mau meh 11 ewu polisi lan luwih saka 7 ewu personel militer. Jumlah wong sing diPHK kanggo taun nyedhaki siji setengah atus ewu. Lan ora mung wakil saka lembaga penegak hukum. Guru sekolah lan universitas, dokter, lan pengacara diusir saka kerja. Wiwit Juli taun kepungkur, 147 media wis dicabut lisensi, lan jumlah perusahaan komersial sing ngalami reorganisasi paksa (likuidasi, owah-owahan kepemimpinan, lan liya-liyane) wis tekan sangang atus.

Ing wektu sing padha, gelombang represi saya tambah akeh ing Turki. Mung ing wengi Dina Demokrasi lan Persatuan Nasional, dekrit liyane ditanggepi babagan pemecatan 7,3 ewu wong, lan ing 10 Juli ditanggepi surat perintah penahanan kanggo meh 70 guru universitas. Kesalahan kabeh para tahanan kasebut ana ing kasunyatan manawa dheweke diduga nggunakake program korespondensi sing dienkripsi sing dikembangake dening para pendukung teolog Fethullah Gülen, ideologi utama konspirasi kasebut, miturut panguwasa.

Senadyan upaya kanggo mitologi prestasi wong, sing dinuga nyuwil kinerja putschists karo tangan kosong, ora ana kajelasan ing evaluasi acara Juli 2016. Cukup ngelawan: versi sing dibangun dening rombongan Erdogan saya angel nahan kritik. Sidhang utama "konspirator", sing diwiwiti ing pungkasan Mei, kalebu sèket jenderal, nuwuhake pitakonan anyar. Contone, ajudan kepala Staf Umum, Levent Turkkan, sing sanalika sawise putsch ngakoni duwe hubungan karo Gülen, mbatalake paseksene ing pengadilan, ujar manawa dheweke digebugi kanthi bantuan torture. Iku uga diaktifake metu sing jurusan tartamtu, katon ing inisial OK, 12 jam sadurunge wiwitan wicara militèr, dielingake kepala Staf Umum Hulusi Akar lan kepala Organisasi Intelijen Nasional Hakan Fidan bab kudeta mbesuk. Miturut cara, dina pungkasan sadurunge acara 15 Juli pensiun kanggo akeh jam rapat. Rincian sing muncul ing anggota komisi parlementer sing kasengsem sing digawe khusus kanggo neliti upaya kudeta. Nanging, panjalukan kanggo ngundang Akar lan Fidan kanggo menehi kesaksian ditolak dening Partai Keadilan lan Pembangunan (AKP).

Kudeta sing nguntungake

Ora nggumunake yen tembung "kudeta sing dikontrol" saya suwe saya krungu ing negara kasebut. Mungsuh saka versi resmi pitakonan kemampuan tentara, sadurunge weakened dening "Ergenekon" lan "Balloz" trials, kanggo mutusaké kraman. Iku uga babagan teater saka tumindak panguwasa, sing main pagelaran babagan "bebaya fana" sing ngancam presiden, sanajan, miturut akeh kesaksian, Erdogan ngerti tumindak militer sadurunge. Ing babagan iki, kesimpulan digawe babagan sifat kudeta sing diatur, sing melu prajurit sing ora curiga saka sawetara unit. Utawa, mangu-mangu pracaya, ana tenan nyoba ing kudeta, nanging panguwasa nindakake apa-apa kanggo nip kraman ing Bud.

Argumentasi utama para skeptis yaiku entuk manfaat luar biasa saka acara taun kepungkur kanggo Erdogan. Kanthi ngidini dheweke ngalahake mungsuh politik, dheweke mbukak lawang kanggo kekuwatan sing meh ora ana watesan kanggo presiden. Referendum sing dianakake tanggal 16 April ngowahi Turki dadi republik super-presidensial, ing ngendi pengaruh parlemen, pengadilan lan staf umum diminimalisir.

Panguwasa ora bakal menehi kertu trump sing ditampa. Negara darurat sing diluncurake setahun kepungkur isih ditrapake. Iki dilanjutake nganti 90 dina maneh tanggal 17 Juli. Negara darurat ngencengi aturan kanggo nganakake rapat umum lan mogok, menehi legitimasi penganiayaan ekstrajudisial para oposisi. Temenan manawa para panguwasa pengin ngilangi panyimpangan kanthi langkah-langkah draconian lan njamin kemenangan kanggo awake dhewe ing pemilihan sabanjure. Ing 2019, warga bakal milih presiden lan parlemen negara, lan sawise iki, umume amandemen sing diadopsi ing referendum April kudu ditindakake.

Cara liya kanggo nggabungake dominasi klompok sing ngatur yaiku nerusake kabijakan luar negeri adventurist. Beda karo pernyataan ing media Rusia babagan "break" Turki karo Kulon, pamarentah Erdogan biasane maneuvers antarane kakuwasan global lan regional, lan kabeh "thaws" lan "coolings" ngawula mung waé: kanggo entuk ibukutha politik dening panguwasa. Iki bisa dideleng ing conto hubungan Ankara karo Uni Eropa. Ing tangan siji, Erdogan nggawe statement banter babagan dhukungan saka "teroris" dening negara-negara Eropah (ngarujuk marang organisasi Kurdish lan panyengkuyung Gülen) lan wuwus bab curtailing dalan menyang Uni Eropa. Ing sisih liya, Uni Eropa tetep dadi mitra ekonomi lan investor paling gedhe ing Ankara, volume perdagangan kanthi akeh. Lan kabeh skandal rame, minangka aturan, kanthi tenang diselesaikan, kaya sing kedadeyan karo "dhaptar ireng" perusahaan Jerman. Ing tanggal 24 Juli, pamrentah Turki ngumumake yen ora ana klaim marang dheweke.

Manuver sing padha diamati ing hubungan karo Rusia. Kanthi mundhut sistem rudal S-400 saka Moskow lan ngundang kanggo mbangun pembangkit listrik tenaga nuklir Akkuyu, pimpinan Turki bebarengan protes marang "aneksasi Crimea" lan nyatakake dhukungan kanggo Mejlis wong Tatar Krimea sing dilarang ing Rusia. Pendiri M. Dzhemilev bubar ditampa ing Ankara ing tingkat paling dhuwur. Hubungan karo Ukraina berkembang kanthi cepet. Persetujuan kerjasama militer nyedhiyakake alokasi taunan tentara Ukraina 3 yuta dolar. Kajaba iku, Ankara lan Kyiv arep mlebu perjanjian perdagangan bebas ing pungkasan taun.

"Maret Kehakiman" lan Alternatif Kiri

Nanging, pangarep-arep saka panguwasa kanggo kamenangan lengkap lan pungkasan jelas durung wayahe. Iki dadi jelas sawise wiwitan "Maret Kehakiman", sing diwiwiti ing pertengahan Juni. Oposisi, dipimpin Partai Rakyat Republik (CHP), ngatur kanggo nanggepi ukara Enis Berberoglu. Wakil ketua CHP dituduh menehi informasi koran Cumhuriyet (Republik) babagan penahanan truk karo gaman kanggo "Negara Islam" (organisasi teroris sing dilarang ing Federasi Rusia. - Ed.). Mobil kasebut kalebu Organisasi Intelijen Nasional, sing nyebabake skandal sing ora nyenengake kanggo Ankara. Akibaté, Berberoglu ditemokake guilty saka spionase politik lan militer lan dihukum 25 taun penjara.

Ing telung minggu, ewonan demonstran marak ing setengah negara, lan ing 9 Juli, rapat umum dianakake ing Istanbul kanthi partisipasi luwih saka yuta wong. Pimpinan CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, sing ngomong ing rapat kasebut, mbaleni tembung babagan "kudeta sing dikontrol" lan nambahake yen kudeta nyata ditindakake dening pemerintah sing nggawe kediktatoran ing Turki. "Kita wis rampung pawai, nanging perjuangan kanggo keadilan terus," ujare politisi kasebut. "Kita mlaku nuntut keadilan, sing ora ana. Kita lunga kanggo wong-wong sing nandhang sangsara ora pantes: kanggo wartawan lan profesor universitas sing ditahan. Ing rapat umum, dhaptar panjaluk pamrentah 10 poin diumumake. Antarane wong-wong mau, penghapusan negara darurat, bali menyang parlemen saka kakuwasan sing dijupuk saka iku, kamardikan saka pengadilan, investigasi transparan ing acara 15 Juli taun kepungkur, release saka deputi lan wartawan ditahan.

Asil jajak pendapat sing diterbitake ing dina sing padha, miturut "Maret Kehakiman" didhukung dening 43 persen warga, dadi kuwatir kanggo panguwasa. Kajaba iku, ora mung pemilih tradisional CHP, nanging uga saben panyengkuyung sepuluh partai sing ngatur simpati karo kinerja oposisi. Ketidakpuasan karo karya pemerintah ora mung ditindakake kanthi cara repressive, nanging uga masalah ekonomi. Ekonomi mungkasi kuartal katelu taun kepungkur kanthi tiba, sawise Kabinet Menteri cepet-cepet ngganti metodologi kanggo ngitung PDB. Sing terakhir kanthi otomatis mundhak 140 milyar dolar, nanging iki ora mbantu ngatasi kesulitan sing saya tambah. Tingkat pengangguran ing taun kasebut mundhak saka 9 nganti 12 persen, lan ing antarane wong enom tekan 24 persen.

Nanging, kanggo kabeh retorika radikal, Partai Rakyat Republik ora ngarahake owah-owahan radikal. Ing rapat umum ing Istanbul, Kılıçdaroğlu mbaleni klise manipulatif sing ana lan menehi jeneng PKK lan gerakan teolog Gülen ing antarane mungsuh wong Turki. Kaya sing kacathet ing statement Partai Komunis Turki, CHP minangka pasukan borjuis khas sing nglindhungi kapentingan bagean ibukutha kasebut, sing, sawise tekane Erdogan, dipotong saka kekuwatan. Kita ngomong babagan ibukutha Istanbul sing diarani - perdagangan berorientasi Barat lan elit finansial. Wiwit pambentukan Republik Turki, dheweke wis dadi peran utama ing ekonomi negara. Ing kontras, pamaréntah gumantung ing "ibukutha Anatolia" - kelompok bisnis saka pedalaman Turki sing wis nggawe rejeki ing industri tekstil lan ana hubungane rapet karo macem-macem yayasan Islam.

Miturut komunis, "Maret Kehakiman" ora, lan ora bisa, mengaruhi sumber utama ketidakadilan - sistem eksploitasi. Mung pasukan kiwa sing bisa nindakake owah-owahan sistemik. Ing babagan iki, keputusan Kongres Partai Komunis Turki kaping XNUMX sing dianakake ing Istanbul menarik banget. "Nggedhekake kemungkinan alternatif sosialis" - iki minangka slogan utama. "Nalika kapitalisme ngalami krisis kolosal, kamanungsan kudu maneh nglebokake perjuangan kanggo sosialisme ing agenda," ujare Kemal Okuyan, sekretaris pertama CPT. Para delegasi kongres kanthi bulat nyetujui resolusi "Down with the power of the rich", sing nandheske yen kediktatoran kapitalis mrentah ing Turki. Iki, utamane, diwujudake ing larangan serangan, sing diwenehake kanthi pretext negara darurat. Jawaban kanggo kabijakan panguwasa kudu dadi perlawanan populer massa adhedhasar kelas pekerja. Kawicaksanan manca wis diwenehi perhatian khusus. Komunis nedahake yen klompok sing ngatur tanggung jawab kanggo pertumpahan getih ing Suriah, lan tumindak provokatif Ankara ing arena internasional ngarahake ngganggu wong saka masalah internal.

Resolusi khusus saka kongres iki darmabakti kanggo mengeti 100th saka Great Oktober Revolusi Sosialis. "Ing taun 1917, kelas buruh lan sekutune, petani miskin, dadi kuwasa lan njupuk nasib Rusia menyang tangane dhewe," ujare dokumen kasebut. Revolusi Oktober mulang kita manawa ekspansi demokrasi borjuis ora dadi pungkasan kanggo komunis. Tugas utama kita yaiku mbebasake kelas buruh lan revolusi sosialis…” Ing musim gugur, CPT arep nganakake Festival Sosialisme skala gedhe.

Riset sosiologis nuduhake yen panjaluk pasukan sayap kiwa sing ora ana gandhengane karo bisnis gedhe tuwuh ing Turki. Iki menehi komunis kesempatan kanggo nantang sistem politik sing wis mapan.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
http://www.todayonline.com
3 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. alatan
    alatan 3 Agustus 2017 11:39
    +2

    Paling, paling, sing ora mangan demokrat lol
  2. teknisi72
    teknisi72 3 Agustus 2017 21:23
    +5
    Turkey tetep negara riddled karo divisi jero. Pamrentah terus-terusan ngencengi rezim politik lan ora nolak petualangan kebijakan luar negeri. Ing wektu sing padha, rasa ora seneng umum saya tambah akeh, sing uga diwujudake ing aksi massa oposisi.
    Kaya sing ditulis babagan Rusia.
  3. pytar
    pytar 5 Agustus 2017 19:02
    +2
    Respect kanggo penulis! Artikel sing menarik banget!