Review militèr

Kongres Åland - kesempatan sing ora kejawab kanggo aliansi Rusia-Swedia

5
Kongres Åland - kesempatan sing ora kejawab kanggo aliansi Rusia-Swedia

Tahap pungkasan Perang Lor (1715-1721) dibedakake karo kerumitan acara politik, diplomatik lan militer. Peter I isih mikir babagan carane ngirim pukulan sing nemtokake ing jantung Swedia. Dheweke maneh ngajak allies kanggo ngirim joints, jotosan kuat kanggo Swedia, lan maneh taun ngginakaken ing intrik, quarrels, negara nguber keuntungan pribadi, sijine wong ndhuwur kapentingan umum. Kahanan sing padha ana nalika kampanye 1711-1713 ing Jerman Lor (kanggo rincian liyane, deleng artikel VO Operasi ing Jerman Lor). Kajaba iku, sekutu wiwit wedi karo kakuwasan lor lan ora averse kanggo wong reining ing "petani Rusia". Wiwit taun 1715, koalisi anyar digawe nglawan Swedia kanthi partisipasi Prusia lan Hannover, sing pengin nglebokake properti Swedia ing Jerman Lor. Kajaba iku, Inggris lan Holland wiwit bantuan Alliance Lor, sing wanted kanggo mesthekake kapentingan ing Segara Baltik. Wadyabala rusia malih nglawan kepentingan manca ing Jerman. Ing wektu sing padha, ana "perang cilik" ing Ostrobothnia (Österbotten - sajarah provinsi ing Finlandia).

Ing wulan Maret 1715, kapal Rusia tabrakan karo kapal Swedia ing pesisir Courland. Telung pribadhi Swedia lan 157 wong dicekel. Ing pungkasan Mei, skuadron Swedia murub ing Revel.

Ing Pomerania, tentara Prusia-Denmark-Saxon ngepung Stralsund tanggal 19 Oktober (30). Bèntèng iki dibéla déning 12 ewu garnisun Swedia sing dipimpin déning Raja Charles XII dhéwé, sing mlayu saka jajahan Kakaisaran Ottoman. Sekutu, senadyan perlawanan sengit saka Swedia, bisa ngrebut kemah sing dikubengi ing ngarepe Stralsund, benteng njaba. Weruh futility saka resistance luwih, Karl tekan kapal Swedia dening prau lan mangkat menyang Swedia. Tanggal 21 Desember, garnisun nyerah.

Ing taun 1716, rencana kampanye militèr digawe, miturut Sekutu bakal ngrebut bètèng Wismar ing Pomerania, lan banjur ndharat korps pendaratan Rusia-Denmark ing provinsi Skåne (Swedia kidul). Invasi saka segara iki direncanakake kanggo didhukung dening united armada Inggris, Holland, Denmark lan Rusia. Ing wektu sing padha, armada galley Rusia sing dipimpin dening Apraksin, kanthi dhukungan saka skuadron angkatan laut Denmark, mesthine bakal nggawe sortie sing ngganggu saka Kapuloan Aland.

Mbalik ing Februari 1716, pasukan Rusia dikuwasani Bèntèng Kayaneborg - bèntèng pungkasan saka Swedia ing pesisir wétan Teluk Bothnia. Jenderal Swedia Armfeld ninggalake Torneo lan mundur. Tanggal 7 (18 April), garnisun Wismar 4 ewu nyerah. Apike, "sekutu" nyegah partisipasi detasemen Repnin Rusia ing pendhudhukan kutha. Tentara Rusia ditransfer menyang ibukutha Denmark. Skuadron Rusia 22 umbul-umbul uga diklumpukake ing kene, ora ngetung kapal dayung. Peter uga teka ing kene, dheweke mimpin armada gabungan Anglo-Walanda-Denmark-Rusia, sing kalebu 83 kapal. Nanging sekutu ragu-ragu, wektu sing trep kanggo kebangkrutan cepet rampung. Kalambatan persiapan pendaratan ngidini Swedia nguatake pesisir, kanggo konsentrasi 20 ewu korps kanggo pertahanan. Kajaba iku, Denmark ora ngrampungake masalah nyedhiyakake pasukan pendaratan. Gagasan sabotase dening Kapuloan Åland uga ora metu. Apraksin karo armada galley ngadeg mati pulo ing Juli, lan ngadeg nganti pungkasan September, nunggu tekane kapal Denmark. Danes ora tau teka. Apraksin bali menyang Abo.

Akibaté, landing kudu ditinggal. Umumé, rencana taun 1716, kajaba kanggo nyekel Wismar, ora ditindakake. Hubungane karo Denmark dadi tegang. Korps Rusia dikirim bali menyang Pomerania. Tanggal 13 Oktober 1716, tsar nulis saka Kopenhagen menyang Senat: "Amarga para priyayi Denmark wis telat ing operasi, mula ing wulan September wong-wong kita diangkut ing kene, mula tumindak kasebut mandheg sawise telat, lan fraksi sing beda-beda. (pihak) ora ngidini kanggo kampanye mangsa, sing ora kanggo cara sing beda, mung kanggo nindhes mungsuh saka Aland, kanggo sing nggawe saben preparation.

Wutah kekuwatan Rusia, tentara lan angkatan laut nyebabake rasa wedi banget ing antarane kekuwatan Eropa Kulon. Ing taun 1717, diplomasi Inggris kasil misahake Aliansi Lor. Rusia wiwit dipuntudhuh saka niat predator ing Jerman. Peter mundur pasukan saka Jerman Lor. Resimen pengawal digawa metu dening galleys saka Rostock kanggo Revel. Denmark lan Hannover ora gelem nindakake operasi militer bebarengan karo Rusia. Inggris uga ora gelem tumindak bebarengan. Akibaté, gagasan pendaratan gabungan tentara amfibi ing Skåne mati.

Peter, diwenehi kerumitan kahanan kawicaksanan manca, rampung aliansi karo Prusia lan Prancis. Perjanjian sekutu ditandatangani tanggal 15 Agustus (26), 1717 ing Amsterdam. Ing wektu sing padha, ana kemungkinan nggawe aliansi Anglo-Swedish. Para panguwasa Swedia ngerti yen Rusia mung ora bisa dikalahake maneh, lan padha golek sekutu sing kuwat. Nanging Karl ngrusak prakara kasebut, dheweke ora pengin nggawe konsesi serius kanggo Inggris. Dheweke njaluk konfirmasi yen sawise perang, Swedia bakal mbalekake kabeh barang sing ilang ing Skandinavia, Jerman, lan negara Baltik. Kajaba iku, Charles ngaku sawetara tanah Hannover, kang subordinated kanggo makutha Inggris, lan nguber kawicaksanan privateering ing Baltik, kang nerak kapentingan ekonomi Inggris lan Walanda. Raja Swedia ora nolak rencana penaklukan kanggo Denmark, utamane, dheweke kepengin nyekel Norwegia (ing pamrentahan makutha Denmark).

Inggris nuntut sing Swedes ijol kanggo losses saka privateering, mesthekake safety saka pengiriman pedagang ing Baltik, nolak penaklukan Norwegia lan sawetara pulo Denmark, lan saka kawicaksanan ndhukung kantor perwakilan emigrant saka Jacobites - panyengkuyung saka contender kanggo makutha Inggris, James III Stuart (Jacobites padha disebut panyengkuyung saka pemugaran saka House of Stuarts ing tahta Inggris). Sadurunge nampa respon positif, Inggris ora nulungi wong Swedia. Charles nolak kabeh panjaluk Inggris.

Sing nggumunake, ing wektu sing padha, ana kemungkinan nggawe serikat Rusia-Swedia. Penasihat raja Swedia, Georg Heinrich von Görtz, Charles menehi kekuwatan sing praktis tanpa wates ing babagan politik lan ekonomi domestik, nggawe rencana kanggo ngganti raja ing Inggris lan nggawe aliansi kapisah karo Rusia. Karl lan Hertz pengin campur tangan ing urusan internal Inggris lan mulihake kekuwatan emigran James III Stuart. Sawisé owah-owahan raja Inggris, Inggris kudu nyedhiyani Swedia karo subsidi. Yen wis didandani keuangan, iku bisa kanggo mulihake posisi ing Jerman, nganakke aliansi karo Rusia lan menehi hasil jotosan crushing kanggo Denmark. Norwegia bakal digawa lunga saka Denmark, saéngga ngimbangi kerugian ing negara Baltik. Sampeyan kudu nyatet sing Goertz dieksekusi meh sanalika sawise matine Karl. Ing taun 1716, raja Swedia nyerang Norwegia. Ing 25 Maret, Christiania dijupuk, nanging serangan ing tapel wates beteng Fredrikshald lan Fredriksten gagal. Wong Norwegia nggunakake taktik bumi sing gosong, nglakokake serangan kanggo numpes jalur komunikasi mungsuh, lan bisa ngilangi transportasi Swedia. Tanpa pasokan lan artileri abot, Karl ora bisa njupuk benteng Norwegia lan mundur. 1717 loro-lorone padha nyiapake kanggo kampanye anyar. Kampanye ing Norwegia minangka sing pungkasan kanggo Karl - tanggal 30 November (11 Desember), 1718, sajrone pengepungan benteng Fredriksten, dheweke tiwas ing parit ngarep kanthi peluru keblasuk (miturut versi liyane, dheweke dadi korban a konspirasi, dheweke mung dipateni nggunakake geger perang).

Kongres Åland

Adhedhasar kahanan angel ing Swedia, Charles XII mutusake kanggo miwiti rembugan perdamaian karo Rusia, sing diwiwiti ing Mei 1718 lan terus nganti Oktober 1719. Dheweke lunga menyang Kapuloan Aland. Rusia diwakili dening diplomat Andrei Osterman, jenderal lan senator Yakov Bruce, jenderal lan diplomat Pavel Yaguzhinsky. Ing sisih Swedia ana Georg Görtz lan Karl Yllenborg.

Inggris nyoba ngganggu negosiasi Rusia-Swedia, sing bisa ngganti keseimbangan kekuwatan ing Eropa Lor. Kesatuan Rusia lan Swedia mbebayani kanggo Inggris lan rencana ing Eropa. Wiwit awal taun 1718, komisaris Inggris teka ing Swedia kanggo rembugan pemugaran serikat pekerja. Mahkota Inggris njanjeni armada lan dhuwit kanggo ijol-ijolan aliansi, nanging Swedia kudu nyerahake Bremen lan Verden kanggo Hannover. Charles ora gelem nyerahake kutha-kutha kasebut lan nuntut proposal konkrit kanggo bantuan Inggris. Akibaté, upaya pisanan ing rembugan Anglo-Swedia gagal. Perlu dicathet menawa bunderan Anglophile ing Swedia kuwat banget, lan iki minangka bebaya gedhe kanggo pangembangan program gabungan saka perjanjian perdamaian antarane Swedia lan Rusia. Sisih Swedia tundha wiwitan rembugan, padha nunggu usulan-usulan Inggris anyar. Osterman lan Bruce mangkat menyang Abo ing Januari 1718 lan sesambungan karo Swedia kanggo dangu, nemtokake panggonan lan orane katrangan saka rembugan. Kongres iki dibukak mung ing Mei ing Pulo Sundskjaer.

Duta-duta Rusia nampa saka Pétrus draf prajanjèn perdamaian 23 klausa lan 10 "artikel kapisah" ("Ketentuan Umum kanggo Perdamaian"). Rusia wanted kanggo njaluk menyang milik langgeng - Ingria, Karelia, Estonia, Livonia, Riga, Revel lan Vyborg. Finlandia, sing dikuwasani tentara Rusia, dijanjekake bakal bali menyang Swedia. Watesan kasebut mesthine mlaku saka Vyborg ing sadawane Kali Kymena menyang Neishlot lan nganti wates Rusia lawas. Perdamaian uga ditrapake kanggo sekutu Rusia. Pangeran Saxon August tetep dadi raja Polandia. Prusia njaluk Stettin karo distrik. Denmark lan Inggris uga bisa gabung karo Prajanjian. Peter mbela kapentingan Polandia lan Prusia, nanging siap kanggo ijol kanggo losses Swedia ing beyo Hannover lan Denmark (kanggo nyerahake Norwegia kanggo Swedia). Panjelasan kanggo kahanan iki prasaja: makutha Inggris ngapusi Rusia, njamin tsar Russian kekancan, lan ing wektu sing padha tawar-menawar karo wong Swedia, mung mikir babagan kapentingan dhewe. Denmark, dipengaruhi dening diplomasi Hanover lan Inggris, thwarted plans Russian kanggo kebangkrutan ing Swedia, wektu Rusia lan sumber daya padha boroske. Denmark de facto misahake Aliansi Lor.

Rembugan karo Swedia banget alon. Hertz nyelani wong-wong mau luwih saka sepisan lan menyang Karl kanggo instruksi anyar. Sisih Swedia wis bola-bali ngganti lan nemtokake kahanan. Ing wektu sing padha, wong Swedia nggedhekake regane, terus-terusan menehi saran marang proposal Inggris. Mung ing Juli 1718 posisi raja Swedia wiwit muncul. Karl siap nyerahake Estonia, Livonia, nanging dheweke pengin entuk hadiah kanthi biaya Denmark. Ing wektu sing padha, Rusia kudu mbantu Swedia karo pasukane. Nanging Petrus mangsuli kanthi nolak sing tegas, dheweke ora bakal perang karo mantan sekutune. Nanging tsar Rusia sarujuk kanggo nyedhiyani bantuan militèr ing bali saka wilayah Verden lan Bremen, kang dijupuk dening Hannover. Peter siap kanggo nyedhiakke 20 korps kanggo Charles XII kanggo operasi militer bebarengan marang Hannover. Akibaté, Rusia lan Swedia bisa dadi sekutu nglawan Inggris (Raja George I saka Britania Raya ing wektu sing padha dadi Pemilih Hanover).

Kajaba iku, Charles pengin bali wilayah sing ilang ing Pomerania, kalebu kutha Stettin. Ing wulan Agustus, kahanan anyar diterusake - wong Swedia nuntut bali Kexholm lan maneh wiwit negesake partisipasi Rusia ing perang karo Denmark. Sisih Rusia nanggapi kanthi nolak sing nemtokake. Pétrus wiwit nyiapake armada kanggo "meden-medeni mungsuh".

Ing pungkasan Agustus, rancangan perjanjian kasebut disepakati lan Peter nyetujoni. Rusia ninggalake Ingria, Estonia karo Revel, Livonia karo Riga, bagéan saka Karelia karo Vyborg lan Kexholm. Finlandia, sing dikuwasani tentara Rusia, lan sebagian besar wilayah Karelia bali menyang Swedia. Rusia janji bakal nulungi Verden lan Bremen bali menyang Swedia. Peter malah siap kanggo ketemu Swedia setengah ing Jeksa Agung bisa ngetokake Polandia - kanggo nyetujoni protege saka Stockholm lan Paris, Stanislav Leshchinsky, minangka raja Polandia. Untunge, pemilih Saxon Augustus ngiyanati Rusia luwih saka sepisan.

Swedia maneh wiwit tundha panyiapan tentrem. Ing Nopember 1718, pihak Swedia maneh nuntut partisipasi Rusia ing perang karo Denmark. Peter ora gelem, nanging dhawuh kanggo nerusake rembugan. Rusia sarujuk ing hak Swedia kanggo meksa bali Schleswig lan tanah ing Pomerania, utawa kanggo ganjaran dhewe liwat kejang ing Norwegia. Peter maneh ngonfirmasi kesiapan Rusia kanggo mbantu bali menyang wilayah Verden lan Bremen, nanging mung telung taun sawisé penandatanganan perdamaian dening Rusia lan Swedia.

Rusia lan Swedia ing pungkasan perang

Sampeyan kudu ngandika sing Swedia mung perlu tentrem. Negara kasebut ilang luwih saka 100 ewu wong, sing nduwe pengaruh negatif sing cetha marang produksi industri lan pertanian. Ana tren negatif ing industri Swedia terkemuka - metalurgi lan pertambangan. Produksi mesiu lan wesi ambruk. Meh ora ana kapal perang sing dibangun. Ing taun 1718, produksi bijih tembaga, dibandhingake karo tingkat sadurunge perang, ambruk setengah (nganti 480 ton). Rekrutmen reguler, pasokan panganan sing dipeksa, gagal panen ing taun 1717, nyebabake pendhudhuk Swedia nandhang susah. Wilayah Baltik lan Finlandia, sing nyedhiyakake Swedia pangan lan pasokan liyane, ana ing kontrol Rusia. Ekspor wesi menyang Inggris mudhun nganti 0,5% saka tingkat biasa. Armada pedagang suda meh kaping papat (saka 800 kapal ing taun 1718, mung luwih saka 200 sing isih ana). Pecah ekonomi nyebabake rusake keuangan - sampeyan kudu nyilih, utang lan ngetokake dhuwit sing ora aman.

Karl nyoba nggawe tentara Swedia anyar lan ing 1718 sijine 60 ewu wong ing penyelundupan, nanging ora luwih saka 36 ewu pasukan biasa, liyane - milisi. Kajaba iku, bagean saka formasi reguler kudu ditinggalake ing garnisun ing tapel wates karo Finlandia lan ing Skane. Mulane, Karl ora duwe luwih saka 20 ewu prajurit kanggo perang nglawan Denmark. Armada Swedia kasusun saka 27 kapal perang, nanging luwih saka setengah rusak banget lan mbutuhake ndandani gedhe.

Rusia, senadyan kasunyatan sing perang ngalang-alangi pembangunan, ana ing munggah. Anane sumber daya alam lan manungsa sing akeh banget, kabijakan aktif pemerintah ing pangembangan industri, perdagangan, lan angkatan bersenjata sing kena pengaruh. Kira-kira 200 perusahaan industri makarya ing negara kasebut. Metallurgy dikembangake kanthi cepet. Mangkono, 10 perusahaan gedhe makarya ing Urals. Tanduran Ural menehi telung perempat saka total logam. Akibaté, industri Rusia bisa nyukupi kabutuhan negara. Owah-owahan positif sing signifikan dumadi ing tetanèn - area lahan sing ditanduri saya tambah. Tanah anyar dikembangake ing Rusia Tengah lan ing wilayah Volga, ing Ukraina lan ing Siberia. Negara bisa pindhah saka sistem requisitions in-kind ing sih saka angkatan bersenjata kanggo pengadaan umum. Omzet perdagangan manca saya mundhak. Pelabuhan utama sing nyambungake Rusia karo Eropa Kulon yaiku ibukutha anyar - St. Rusia dagang karo meh kabeh negara utama Eropah - Inggris, Holland, Denmark, Prancis, negara Jerman, Polandia.

Tentara reguler Rusia cacahe luwih saka 100 ewu wong lan dadi pasukan kuat sing wiwit dianggep ing saindhenging Eropah. Industri Rusia kanthi lengkap nyedhiyakake angkatan bersenjata gaman lan amunisi. Artileri Rusia ing pungkasan Perang Lor dadi salah siji sing paling apik ing Eropah. Armada laut Rusia duwe 21 kapal perang lan kapal liyane sing kurang kuat, ditambah sekitar 130 galley lan 100 kapal cilik. Iku pasukan kuwat.

Ing asas, Karl mangertos kasunyatan iki, lan nyoba kanggo nggunakake wayahe sarujuk, ing Kawa saka kesimpulan tentrem, kang dipindhah 21 ewu pasukan kanggo wates Norwegia. Dheweke bakal nambah urusane kanthi biaya Denmark. Mung kasempatan bisa mungkasi rembugan Åland teka menyang mburi logis. Nanging, Karl ora ana. Baron Görtz dicekel lan dieksekusi. Akeh panyengkuyung saka aliansi antarane Swedia lan Britania Raya diaduk ing Stockholm.

Perwakilan Rusia Osterman lan Bruce, sinau babagan matine Karl, langsung ditawani miwiti permusuhan aktif kanggo meksa wong Swedia supaya tentrem. Kajaba iku, pasukan Swedia sing paling siap perang ana ing Norwegia, Rusia bisa nindakake operasi sing sukses. Nanging, Peter milih sikap ngenteni-lan-ndeleng, pracaya sing pamaréntah Swedia anyar uga mangertos gravitasi saka kahanan ing negara. Ing Februari 1719, adhine Ulrika Eleonora, sing ngganti Karl, ngusulake supaya Rusia nerusake negosiasi. Sisih Swedia maneh telat mbukak. Baron resmi Swedia Lilienstet mung teka ing Kapuloan Aland ing pungkasan Mei.

Ing wektu sing padha ing St. Petersburg padha sinau yen ing awal Januari aliansi antarane Inggris, Saxony lan Austria rampung ing Wina. Inggris wiwit nyiapake armada kanggo ngirim menyang Baltik. Swedia, kroso dhukungan saka Britain, nyeret metu rembugan. Pihak Swedia njaluk bali Livonia. Akibaté, ing musim gugur taun 1719, rembugan pungkasané dadi buntu lan kaganggu.
Pengarang:
5 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Timoha
    Timoha 19 april 2012 13:30
    +2
    wong Swedia muddy iki, padha ngupayakake wong sing pinter lan ayu, lan ing mangsa ngarep dheweke uga prostitusi, kayata netral.
  2. bensin
    bensin 19 april 2012 16:23
    +2
    Pidato Slovenia dirungokake ing tlatah Swedia nganti abad kaping 12, nganti saiki, pasuryan watu Yar lan Makosh ditemokake ing kana.
  3. Alexander Petrovich
    Alexander Petrovich 19 april 2012 19:27
    +2
    Lan kaya biasane Inggris, ing kabeh masalah kita, sing dicukur cilik mesthi bakal dicampur. Iki sapa sing kena. Iki asalé saka piala ing donya.
  4. Vlaleks48
    Vlaleks48 19 april 2012 21:14
    0
    Matur nuwun kanggo artikel! Saliyane kabeh sing wis diomongake babagan wong Swedia, dheweke dhewe ngakoni duplikat lan ora isin. Lan netralitas sing wong-wong panas iki dipeksa dening prajurit Rusia ing kabeh wektu topeng palsu, konco kang padha nindakake tumindak reged, sudagar pati.
    Conto iki yaiku pasokan produk militer marang Hitler lan liya-liyane kaya dheweke.
    Kamulyan kanggo senjata Rusia lan wong-wong sing nyekel!
  5. Protey
    Protey 19 april 2012 21:32
    0
    Kanggo kabeh kepahlawanan ing Perang Lor, suksese, yen dibandhingake karo biaya sing ditindakake, cukup andhap asor. Biasane kanggo exaggerate asil saka Perang Lor. exaggerate, nanging sawetara wong nulis bab jalaran.
    Sajrone 21 taun perang terus, kerugian demografi udakara 2 yuta wong. (10% saka total populasi). Ing wektu sing padha, kerugian militèr nyata saka tentara Rusia ing kabeh periode permusuhan gunggungipun 100 ewu wong (matèni, tilar donya saka tatu, penyakit lan amarga desertion, kang utamané massive ing periode saka 1705-1712).
    Ing pungkasan pamaréntahané, Peter 1 ninggalake desa sing rusak banget. Panjaluk gandum lan pakan, uga sapi lan jaran, ora dadi kasus sing diisolasi. Asring isi resimen ditumpangake ing populasi desa ing ngendi dheweke manggon, mula negara ngupayakake ngurangi biaya perang. Asosiasi Peter, Menshikov, nglaporake ing rapat Senat yen ana kasus nalika populasi kabeh desa mung mlayu nalika ndeleng pendekatan detasemen (Rusia).
    Kanggo pangembangan industri metalurgi, puluhan pabrik dibangun, sing nyatane mbukak perkembangan kapitalisme. Nanging paradoks kasebut yaiku perusahaan kapitalis nggunakake tenaga kerja paksa - petani sing diikat, sing diusir kanthi paksa saka papan sing bisa dipanggoni lan diusir kaya sapi menyang perusahaan anyar, ing kana dadi properti peternak anyar. Ora ana gunane mbaleni babagan operasi ing pabrik kasebut. Sistem absurd kuwi tetep ing Rusia nganti tengah abad kaping 19, nalika, nyatane, mung penghapusan perbudakan ngilangi tenaga kerja paksa ing perusahaan.
    Digawe dening upaya luar biasa Peter 1, armada ing Baltik, nyatane, vegetated nganti tengah. Abad kaping 18 lan meh langsung bajingan dening turunane. Sadurunge wiwitan Perang Pitu Taun, Laksamana Mishukov, nalika ditakoni dening Elizabeth babagan kahanan Armada Baltik, mangsuli tanpa mangu-mangu yen kapal Rusia minangka palung bocor, sing dadi isin kanggo perang.
    Ya, dheweke ngalahake Swedia, ngresiki sawetara wilayah, mbangun St. Petersburg, nalika kelangan salah sawijining pelabuhan paling gedhe ing Eropa nalika iku - Arkhangelsk (ya, beku, nanging Teluk Finlandia uga beku ing musim dingin). . Wong Swedia isih ngucapake roti panggang kanggo Peter 1 kanthi tembung "Dheweke nggawe Rusia kuwat lan Swedia sugih" ombenan