Helm paling larang Helm Gisborough Kab. Bagian Katelu

12
Helm Gisborough minangka helm tembaga saka penunggang kuda Romawi sing ditemokake ing North Yorkshire, Inggris. Helm kasebut ditemokake ing 19 Agustus 1864, ing Barnaby Grange Farm, watara rong mil ing sisih kulon kutha Gisborough. Ditemokake nalika gawe dalan, dikubur ing jero lemah ing amben kerikil. John Christopher Atkinson njlèntrèhaké kahanan sing ditemokaké ing sawijining artikel kanggo majalah The Gentleman ing September 1864: "Ora suwe iki dianggep luwih apik kanggo ngganti dalan sing ana menyang Barnaby Grange Farm, sing ngliwati Cleveland Railroad, kanthi trowongan ing ngisor. Sajrone karya, ing ambane sawetara kaki, macem-macem balung digali, sing paling akeh ditemokake kanthi apik banget ... Nanging sing paling nggumunake yaiku piring logam sing dilipat sing ditutupi nguber lan ukiran. Iku meh ora karat, lan sumunar padhang kaya nalika dikubur ing lemah. Iku uga ora banget dented utawa malah gores.

Helm paling larang Helm Gisborough Kab. Bagian Katelu

"Helm saka Gisborough". Tampilan ngarep. Ndelok luwih cedhak, sampeyan bisa ndeleng patung dewa sing diukir ing tengah.



Kabukten manawa temuan kasebut "sengaja dikubur ing bolongan sing digali kanggo tujuan iki, ing kono ditemokake". Thomas Richmond, sejarawan lokal, salah menehi label temuan kasebut minangka "Celtic pungkasan utawa awal Anglo-Saxon". Ing taun 1878, Frederick B. Greenwood, sing ndarbeni tanah sing ditemokake, nyumbang menyang Museum Inggris. Iki dibalèkaké ing museum lan jebule iku ora liya saka helem Romawi kuna. Saiki dipamerake ing bagean Inggris Romawi ing kamar 49. Helm sing padha ditemokake ing papan liya ing Eropah; Paralel kontinental sing paling cedhak yaiku helm sing ditemokake ing Kali Saone ing Châlons-sur-Saone ing Prancis ing taun 1860-an. Helm Guiseborough menehi jeneng kanggo jinis helm Romawi tartamtu, sing diarani jinis Guiseborough, sing bisa dibedakake kanthi telung pucuk sing runcing ing makutha, menehi tampilan makutha.


"Helm saka Gisborough". Tampilan ngarep ing sisih kiwa.

Kaping pisanan, helm kasebut dilengkapi karo rong potongan pipi pelindung, sing, nanging durung dilestarekake. Mung bolongan sing padha ditempelake katon, lan sing katon ing ngarepe headphone protèktif saka helem. Helm iki dihias kanthi apik karo ukiran uga tokoh embossed, nuduhake yen bisa digunakake minangka helem parade utawa kanggo turnamen gimnasium hippie. Nanging ora ana alesan kanggo mikir sing ora dimaksudaké kanggo pertempuran. Helm ditemokaké ing amben saka kerikil, adoh saka panggonan dikenal saka ngarsane Romawi, dadi ketok sing ora teka ing kono dening kasempatan. Sawise ditemokake, disumbangake menyang Museum Inggris ing London, ing kana dipugar lan saiki dipamerake.


"Helm saka Gisborough". Tampilan sisih kiwa.

Helm digawe saka tembaga ing abad kaping XNUMX Masehi. Iki diukir karo tokoh dewi Victoria, Minerva lan dewa Mars, yaiku, kabeh patron urusan militer. Ing antarane para dewa digambarake para penunggang kuda sing mlayu. Ndhuwur helem duwe telung tonjolan kaya diadem, nggawe katon kaya makutha. Ing pojok njaba protrusions iki digambarke ula writhing, kepala kang ketemu ing tengah, mbentuk lengkungan liwat tokoh tengah dewa Mars. Ing mburi helm, ana umbon cilik loro, dumunung ing tengah kembang relief. Sisih lan sisih ndhuwur helm dihiasi karo relief kanthi wulu. Desaine padha karo sawetara artefak sing padha sing ditemokake ing Worthing, Norfolk lan Châlons-sur-Saone ing Prancis. Senadyan thinness relatif lan hiasan sugih, dipercaya sing helm kuwi bisa digunakake ing perang, lan ora mung ing parade utawa hippie gymnasium cocog.


"Helm saka Gisborough". Tampilan mburi. Umbon loro katon cetha.

Helm isih dadi misteri. Kanggo sawetara alesan, padha flattened lan disarèkaké ing lemah adoh saka sembarang obyek Romawi kuna liyane dikenal kanggo kita; lan tetep ora jelas kenapa ora dikubur kabeh, kenapa digawa menyang kahanan sing ora bisa digunakake?! Ora ana beteng utawa beteng ing sacedhake. Mula, helm iki digawa saka kadohan. Nanging yen iku kurban kanggo sawetara dewa pagan, banjur maneh iku ora cetha kok dirusak?


Sing pengin deepen kawruh babagan topik iki bisa menehi rekomendasi buku iki: Negin, A.E. senjata upacara lan turnamen Romawi.

Pitakonan babagan carane helm "upacara" Romawi bisa dadi pangayoman ing perang isih menarik. Pitakonan iki kasengsem ing sejarah Rusia A.E. Negin, sing dideleng ing monograph "gegaman upacara lan turnamen Romawi", kang uga nuduhake eksperimen M. Junkelman.


Sosok dewa Mars ing makutha helm.

Sing terakhir nyathet yen helm nganggo topeng pasuryan saka 4st c. biasane digawe saka wesi sheet rodo kandel, lan yen mangkono, padha bisa uga digunakake ing perang. Contone, salah sawijining topeng pasuryan sing ditemokake nduweni kekandelan 2 mm, lan kanggo topeng saka Mainz yaiku 3-XNUMX mm, yaiku, cukup kanggo nglindhungi pasuryan saka impact. Mahkota helm abad II-III. uga digawe saka wesi lembaran kanthi kekandelan sing cukup, saliyane, dheweke ngoyak gambar, yaiku, protrusi bisa luwih nyuda pukulan sing ditindakake ing helem. We ngerti sing corrugated utawa corrugated Maximilian waja saka XNUMX-XNUMX abad. padha kaping enem kuwat saka waja karo lumahing Gamelan, supaya kene kabeh padha persis ing abad tengahan.


Topeng saka "helm saka Nijmegen" ("jinis Nijmegen"), Walanda. Wesi lan kuningan, jaman Flavian (bisa uga didhelikake nalika pambrontakan Batavia taun 70). Helm kasebut ditemokake ing pinggir kidul Kali Vaal cedhak jembatan sepur. Ing njero ana rong pipi sing ora kalebu spesimen iki. Adhedhasar iki, bisa dianggep yen helm minangka hadiah kurban sing dibuwang ing kali. Saka helm, mung pinggiran kanthi lapisan tembaga sing dilestarekake. Ing sisih ngarep ana limang dhadha emas (telu wadon lan loro lanang). Prasasti CNT digores ing tutup kuping kiwa, lan MARCIAN... S digores ing pipi sisih tengen topeng. Lambe lan pelek tlapukan tetep ana jejak gilding. Ing ngisor kuping ana sisa-sisa paku keling kanggo nempelake topeng ing helm kanthi sabuk sing ana ing ndhuwur mburi sirah. (Nijmegen, Museum Purbakala)

Topeng tembaga saka pirang-pirang helm yaiku 0,2 nganti 2 mm. M. Junkelmann nganakake eksperimen babagan armor kanthi kekandelan kasebut kanthi panah saka jarak 2 m, mbuwang tumbak-gasta saka jarak sing padha lan disabetake karo pedhang spat. Kaping pisanan, eksperimen ditindakake kanthi lembaran mentah sing rata kanthi ketebalan 0,5 mm. Panah kasebut nembus lan metu 35 cm. Tumbak kasebut bisa nusuk lembaran iki kanthi 12 cm. Sawisé pedhang kasebut, ana lekukan sing ambane kira-kira 2 cm, nanging ora bisa dipotong. Eksperimen karo lembaran kuningan 1 mm nglukis nuduhake yen panah nembus menyang ambane 2 cm, tumbak - 3 cm, lan dent watara 0,7 cm digawe ing pedhang. Nanging, iku kudu dijupuk menyang akun sing impact digawe ing lumahing warata lan ing amba tengen, nalika impact ing lumahing sudhut mlengkung saka helem, minangka aturan, ora tekan goal, amarga kekandelan saka logam. nyatane luwih gedhe amarga bedane profil produk. Kajaba iku, kulit lan felt, digunakake minangka lapisan, bisa netralake jotosan.


Siji-sijine helem Romawi lengkap (kalebu topeng) kajaba "helm Crosby Garret" sing ditemokake ing Inggris ing wilayah Ribchester wiwit taun 1796. Bagéyan saka sing disebut "Ribchester Hoard". Sawijining patung tembaga saka sphinx ditemokake karo dheweke. Nanging Joseph Welton, sing nemokake bandha, menehi kanggo anak saka siji saka sedulur kanggo muter, lan padha, mesthi, ilang. Thomas Dunham Whitaker, sing nliti bandha sawise ditemokaké, disaranake sing sphinx kudu wis ditempelake ing ndhuwur helem, awit wis basis sudhut mlengkung sing ngiring lengkungan lumahing helem lan uga wis tilak solder. Panemuan "helm Crosby Garrett" ing 2010, kanthi griffin winged, dikonfirmasi asumsi iki. (Museum Inggris, London)

Eksperimen sakteruse wis ditindakake kanthi piring profil sing niru mahkota helm Romawi, dicithak ing wangun rambut kriting, lan nduweni kekandelan 1,2 mm. Pranyata umume serangan ing bagean target kasebut ora tekan. Senjata slip lan ninggalake mung goresan ing lumahing. Lembaran logam ditusuk panah nganti ambane mung 1,5 cm, tumbak, tiba ing lembaran profil, paling asring mumbul, sanajan kanthi langsung ditusuk piring kasebut nganti ambane 4 mm. Saka pukulan pedhang, dents ora luwih saka 2 mm ditinggalake. Yaiku, helm lan topeng, digawe saka logam kanthi kekandelan tartamtu lan uga ditutupi gambar sing dioyak, nglindhungi pemilike saka akeh senjata ing wektu kasebut. Bebaya paling gedhe yaiku kena langsung saka panah. Nanging kanthi pukulan kaya ngono, panah pierced loro chain mail lan malah cangkang scaly, supaya ora ana jinis waja ing wektu sing dijamin pangayoman Absolute!

Dene anggènipun anggèni, lêrêsipun topeng punika langkung trep katimbang topêm satriya, amargi topeng punika pas ing rai, lan sarèhning bolonganing mripat caket ing mripat, langkung sae katingalipun saking punika. Nalika mlumpat, aliran udara cukup cukup, nanging ora ana angin sing nyebul ing pasuryan ngganggu. Kringet saka pasuryan netes menyang dagu, sing ora nyenengake. Samurai duwe tabung khusus ing topeng kanggo mbusak kringet. Nanging sakdurunge wong Romawi ora mikir babagan iki.


"Helm saka Gisborough". Sampeyan bisa ndeleng kanthi jelas potongan kuping kanthi pucuk embossed ing saubengé.

Helm pendengaran kurang apik. Ora ana proteksi gulu kaya ngono. Nanging iki khas kanggo kabeh helm Romawi, sing mung duwe piring mburi ing mburi, lan mung helm cataphracts lan clibanarii sing duwe aventail. Kesimpulan sing digawe dening M. Junkelmann lan A. Negin yaiku helm kanthi topeng nyedhiyakake prajurit Romawi kanthi proteksi sing apik lan bisa uga digunakake ing parade lan ing perang!

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    April 2 2018
    Seneng Vyacheslav Olegovich - seneng! Matur nuwun!
    Sedhela maneh lan aku mesthi telat mangkat kerja.
  2. +4
    April 2 2018
    Aku tansah gumun ing subtleties saka karya .. Lan apa sing durung tekan jaman kita ...
  3. +3
    April 2 2018
    Sampeyan uga bisa dianggep yen helm, crumpled lan dikubur ing lemah, mung bisa dadi "stash" sing didhelikake. Logam ing jaman kasebut, lan utamane ing antarane para pengemis lokal (dibandhingake karo wong Romawi), regane.
    1. +3
      April 2 2018
      Perawatan barbar saka helem, ing nalisir, mbuktekaken watak cerobo saka "intruder" kanggo Nilai saka bab. Nanging amarga "stash" ngenteni "arkeolog", sing duwe klan pantes utawa ora diukum!
  4. +3
    April 2 2018
    Thanks kanggo penulis, kaya biasane.
    Comrade Junkelman iki amused, wis ngginakaken jumlah tartamtu saka wektu èkspèrimèn saka tameng logam, tinimbang langsung ngalih menyang wangun padha karo wangun helem.
    Sing luwih nyenengake yaiku:
    CNT digores ing tutup kuping kiwa, lan MARCIAN... S ing pipi tengen topeng.
    Iki minangka bukti langsung saka campur tangan alien ing sajarah kita! Oh, aku kudune ora ngirim iki ... ngguyu
    1. +4
      April 2 2018
      Paling cetha, eksperimen kasebut diwujudake ing busur reenactors.
      A crita klasik, nalika salah siji saka pionir (jeneng ora diwenehi) riveted "oak" wutah Norman (bentuk teardrop) kanggo meri kabeh wong. Padha ngomong sawise dina game Ajaib iki Hung ing kantor lan ora maneh njupuk menyang bougouts. Tameng kasebut abot banget. Ana crita sing padha ing antarane yaiku pedhang 2 meter lan tumbak 4 meter. Crita kanthi tumbak ksatria sing dawa dadi saksine dhewe, nalika wong sing seneng senjata ksatria nyoba nulis ing golope lan nyekel Landcruiser nalika noleh. Benefit papal ing setir tengen mburi.
      Sawisé iku, pitakonan saka apa iku perlu kanggo ksatriya kanggo nglatih kabeh uripe ora wungu.
      Tumbak dipotong metu saka rodha mobil kanggo rong jam, nalika tip bakal kethul.
      1. 0
        April 2 2018
        Sayange ora ana ing radiator! Kanvas epik bakal metu! Mark Twain ngaso!
  5. +3
    April 2 2018
    "John Christopher Atkinson njlèntrèhaké kahanan panemuné ing artikel kanggo majalah The Gentleman ing September 1864 ..."

    Nomer ing ngendi artikel kasebut dicithak.
    1. +3
      April 2 2018
      Viktor Nikolaevich "matur nuwun" kanggo "basting"! hi
  6. 0
    April 3 2018
    Temtunipun informasi migunani lan menarik!
  7. 0
    April 4 2018
    Siklus gedhe, matur nuwun!
    Kualitas karya para master kuno ninggalake kesan sing kuat. sawetara taun kepungkur aku duwe kesempatan kanggo ngunjungi pameran saka Pompeii lan Herculaneum, helm gladiator lan waja katon kaya anyar.


    Wong-wong mlaku ing antarane pameran sing nggumunake iki lan mung singsot alon-alon.
  8. +1
    April 6 2018
    banjur helem nganggo topeng luwih trep tinimbang tophelm ksatria, amarga topeng kasebut pas karo rai, lan amarga bolongan mripat cedhak karo mripat, luwih becik ndeleng saka iku.

    Ing babagan keamanan, iki rada minus. Menawi dipun tusuk pedhang utawi gada ing topeng, senajan mboten dipun tusuk, nanging namung mbengkongaken, lajeng rai tetep tatu.

    Lha, kok padha gawe waja saka tembaga? Saka baja, misale jek, kanthi bobot sing padha, luwih kuwat. Lan kasunyatan manawa baja luwih angel diproses - mula ing jaman semana tenaga kerja budak murah

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"