Helm paling larang Helm Meskaladug, pahlawan negara sing subur. Bagian Papat

15
Sapa ta, Meskaladug iki? Diterjemahake saka Sumeria, iki sabenere "Pahlawan Negara Subur" (maneh, jeneng iki ukir nang ing lumahing helem), lan uga dikenal bab wong iku salah siji saka raja pisanan (lugals). sing mrentah ing kutha Ur ing Sumeria ing abad XXVI SM e. Ora akeh sing ditemokake saka dheweke sajrone penggalian, nanging cukup kanggo jeneng panguwasa iki ing salawas-lawase kalebu ing dana budaya donya, yaiku, helm emas lan segel silinder emas sing ana "Meskalamdu[g] - lugal" ditulis. Ora ana maneh sing dikawruhi babagan dheweke, kaya ing geguritan S. Marshak "Cerita Pahlawan Ora Dikenal". Ora ana sumber liya sing nyebutake jenenge. Arkeolog Inggris Leonard Woolley, sing lagi ngeduk ing Ur, umume percaya yen iki rong panguasa beda sing duwe jeneng sing padha.

Helm paling larang Helm Meskaladug, pahlawan negara sing subur. Bagian Papat

"Helm Meskaladug"



Nanging, arkeolog lan sejarawan iku wong sing tliti. Ngumpulake critane Sithik-sithik saka jaman biyen, padha ngerti yen Meskalamdug iku putra pambarep Prabu Namtar saka palakramane kang kapisan. Ananging piyambakipun boten marisi dhampar ingkang rama, ingkang dipun warisaken dening kakang tirinipun ingkang alit saking palakrama ingkang kaping kalih, Pangeran Abaraggi, putranipun Ratu Shubad. Inggih, iki kaendahan sing padha, tampilan reca sing digawe maneh dening Leonard Woolley padha saka tengkorak.

Nanging ing kasus iki, Sir Leonard Woolley "ngapusi sethitik": menehi dheweke fitur saka ... bojoné kang kinasih. Nanging bareng tinemu tengkorak ana ing gudhang-gudhang museum, banjur katindakake kanggo mbangun maneh rupane ratune, banjur ... ora oleh apa-apa: bathuke gedhe, irunge sipit lan mancung. mripate jero, gulu cekak lan kandel. Kanthi dhuwur mung siji setengah meter, dheweke uga lemu!

Punapa mawon, nanging Meskalamdug isih bisa lenggah ing dhampar lan mrentah wiwit taun 2490 nganti 2485. BC e., nanging mengko tilar donya amarga tatu kang ditampa ing tandhing antarane wong lan sawetara accusers kang, sing seng di tuduh kang matèni sedulur tiri. Lan seduluré pancen mati mung telung taun sawisé dadi raja ing Ur.

Miturut panuduh, Meskalamdug meneng-menengan njarah-rayah kuburane Abaragga, nyukupi kasugihane, kalebu helm sing misuwur sing digawe kabeh saka emas. Miturut keputusan dewan imam, diputusake kanggo ngatur "perang kanggo bebener", ing ngendi penuduh iki nyebabake tatu ing sisih raja, saka ngendi dheweke tilar donya.

Lan ing ngisor iki sing ditulis Leonard Woolley nalika dheweke nemokake kuburan ing Ur:
"Kita pancen gumun nalika peti mati wis diresiki saka lemah. Mayit ana ing sisih tengen ing posisi biasane wong turu. Sabuk perak sing amba ambruk. Sawise ana keris emas lan watu asahan lapis lazuli digantung ing kono. cincin emas tumpukan emas lan manik-manik lapis lazuli dhuwur ing tingkat padharan, antarane tangane almarhum ketemu mangkok emas sing abot, lan ing jejere siji liyane, oval, nanging luwih gedhe. lampu emas ing wangun cangkang, lan ing mburi sirah ana mangkok emas katelu, ing pundhak tengen ana kapak pindho sisi sing digawe saka elektron, lan ing sisih kiwa - kapak emas biasa, ing mburi siji tumpukan dicampur. munggah perhiasan sirah emas, gelang, manik-manik, jimat, anting-anting sing bentuke bulan sabit lan cincin spiral saka kawat emas.Nanging helem emas Meskalamdug mencorong luwih cerah tinimbang kabeh sing ditemokake.Helm ditempa digawe saka emas awujud rambut palsu, iki ditarik mudhun rumiyin liwat sirah lan nutupi pasuryan karo piring.

Lan ing kene teka-teki anyar diwiwiti, sing wis akeh banget ing sajarah Meskalamdug. Kasunyatane, helm sing ana tulisane Meskalamdug luwih sithik tinimbang tengkorak Meskalamdug dhewe kira-kira ... kaping setengah! Tegese, helm kasebut dudu wong diwasa, nanging bocah! sapa? Iku dudu pangeran Abaraggi, sing mesthi dicemburui dening sedulur tirine, banjur bisa uga diracun lan nyolong helm langsung saka kuburan. Inggih, kanggo menehi kabeh iki tampilan legal, kang dhawuh prasasti ing helm kanthi jeneng dhewe - iki mine, minangka anak, bapak mberkahi kula karo helm iki.

Miturut cara, iku menarik sing nalika makam Tutankhamun ditemokake ing Mesir, kabeh padha bungah lan secara harfiah cingak sing dibukak kanggo ilmuwan ing safety lengkap. Ing 30s saka abad pungkasan, nalika arkeolog Inggris Leonard Woolley unearthed necropolis kraton Ur kuna lan ketemu kuburan meh untouched karo turah mbrawah saka emas lan akeh korban manungsa, kanggo sawetara alesan nglakoake kuwi ora njedhul.


Gapura Dewi Ishtar iku gapura kawolu ing kutha jero ing Babil. ... Rekonstruksi Gerbang Ishtar lan Dalan Prosesi digawe ing taun 1930-an. ing Museum Pergamon ing Berlin saka bahan sing diklumpukake dening arkeolog Robert Koldewey lan diangkut saka Mesopotamia menyang Berlin.

Telung kuburan utamané sugih lan saestu mewah, lan ing salah siji saka wong-wong mau padha ketemu helm emas lan prau mlebu karo jeneng Meskalamdug. Nanging kuburan iku ora kraton - kang ketok, sanajan sethitik mengko, ing salah siji saka kuburan njarah-rayah tetanggan, padha ketemu segel Meskalamdug, kang dijenengi raja. Kontradiksi sing nggumunake antarane tembung lan tumindak! Crita detektif nyata, perselisihan babagan manfaat sing isih ana.

Saiki ayo ndelok sing diarani "Topeng Sargon" (c. 2300 SM), sing ditemokake ing Niniwe nalika penggalian ing kuil Ishtar. Sargon iki urip meh 300 taun luwih saka Meskalamdug lan dadi wong Akkadia sing bisa nundukake kabeh Sumer. Nanging deleng headdresse. Kene sampeyan bisa ndeleng kabeh padha ing "helm Meskalamdug", kalebu tuft karakteristik rambute, rapi glethakaken ing mburi.


Sirah pahatan kuningan sing biasa diarani sirahe Prabu Sargon Kuno. Saka Niniwe. abad kaping 23 BC. Baghdad, Irak Museum.

Temenan, sanajan telung atus taun kepungkur, tradhisi kasebut tetep ana. Tegese, helm iki sejatine minangka mahkota lan nglambangake kekuwatan kraton. Miturut cara, ana helm banget padha ing gambar Eanatum (King of Lagash), ing misuwur "Layang-layang Stele", kang ngandhani bab penaklukan kang.


Helm watu. museum Inggris.

Nanging, ana barang sing luwih nggumunake ing Museum Inggris, sing dituku ing taun 1994 lan wiwit taun 2500 SM. Kasunyatane helm iki digawe saka ... watu! helem wis glued bebarengan saka sawetara pecahan cilik lan gedhe lan, sanajan beda-beda ing rinci saka "helm Golden", iku cukup cetha sing nggambarake soko podho rupo kanggo iku. Lan pitakonan langsung muncul: kenapa wong butuh helm watu, nalika nggawe emas luwih gampang ?!


Apa ukiran apik, ta? Lan bolongan ing pinggir pinggir kanggo nempelake lapisan ... Yagene? Apa nganggo ing sirah? museum Inggris.

Kabeh iki lan akeh bandha liyane saka penggalian Ur wis dipamerake ing Museum Nasional ing Baghdad. Ya, Inggris ora bisa nggawa wong-wong mau menyang Inggris lan dilebokake ing Museum Inggris - jaman perampokan kolonial sing ora bisa ditindakake wis rampung ing wektu kasebut. Lan apa sing entuk manfaat saka iki? Sayange ora! Ing April 2003, museum kasebut dijarah nalika diserang dening tentara Amerika. Ing wektu sing padha, "helm Meskalamdug" sing misuwur uga ilang.


museum Inggris.

Kajaba iku, kabeh wong ngerti manawa ora bisa ngedol marang sapa wae kanthi dhuwit, amarga sing butuh barang sing ora ana sing bisa ngumumake propertie, amarga jutawan edan sing bisa nindakake iki mung bisa ditemokake ing bioskop (pirsani komedi "Carane). kanggo nyolong yuta" karo Audrey Hepburn sing nengsemake). Dadi paling kamungkinan, wong-wong sing nyulik iku mung nyawiji dadi emas kanggo nggawe dering kanggo turis lan njaluk sawetara atus dolar kanggo wong-wong mau!


Penjarahan Museum Nasional Irak ing taun 2003 nalika nyerang Baghdad dening tentara Amerika.

Kanggo patang puluh nem abad, "helm emas" ngenteni dibebasake saka bumi, lan ing wektu iki kutha-kutha gedhe muncul lan ambruk lan peradaban sing kuat ilang, alur kali diganti, segara dadi cethek lan garing, kabeh pulo ditutupi alas. dadi ara-ara samun, nanging wektu ninggal tandha-tandha ing kono. Lan saiki dheweke tiba ing tangan wong modern, lan apa? Kurang saka siji abad, makutha raja-raja Sumeria kuna ilang saka budaya kita ing salawas-lawase.


"Lira kraton" saka kuburan kraton ing Ur. Para perampok kasebut kanthi kasar nyuwil-nyuwil, nyoba nyuwek lapisan emas kasebut. Padha ora mbayangno apa bandha donya pinunjul padha numpes.

Bener, ing British Museum, thanks kanggo foresight saka Inggris, salinan galvanoplastic sawijining wadi.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 10
    April 13 2018
    Artikel kasebut ora nyatakake yen militer AS sing njarah museum kasebut ...
    1. +5
      April 13 2018
      Aku perampok lokal uga nyathet ana.
      1. +7
        April 13 2018
        Ora mungkin Yankees nglilani wong-wong lokal ing tembakan meriam. Luwih becik ngrampok bandha kuwi dhewe. Nanging, crita iki nuduhake tingkat disiplin sing sejatine ing Angkatan Darat AS. Padha ransacked salah siji museum paling gedhe ing donya lan malah ora ngomong apa-apa, nuwun. Lan ora ana investigasi, pengadilan, mundur.
    2. +7
      April 13 2018
      Kabeh pameran kasebut saiki ana ing koleksi pribadi AS lan ora ana sing menehi apa-apa marang wong barbar lan perampok kasebut.
    3. +1
      April 13 2018
      Ing April 2003, museum kasebut dijarah nalika diserang dening tentara Amerika. Ing wektu sing padha, "helm Meskalamdug" sing misuwur uga ilang.
    4. 0
      April 13 2018
      Kutipan saka Vard
      Artikel kasebut ora nyatakake yen militer AS sing njarah museum kasebut ...
      Ing April 2003, museum iki dijarah nalika nyerang. Amerika tentara.
      Utawa bisa kita nganggep yen tim piala Australia ngetutake militer Amerika?!
  2. + 19
    April 13 2018
    ngerti sethithik babagan helm Sumeria
    informatif lan menarik
  3. + 12
    April 13 2018
    helem iki ora paling larang, nanging dear kanggo akeh residents saka USSR.
  4. +3
    April 13 2018
    Asosiasi langsung muncul - kepiye pemutih ing njero topi utawa tutup panama menehi jeneng mburi).
    1. +2
      April 13 2018
      Wes nduwe nomer KTP... Lha piye prajurite kelangan tutupe pas AWOL...dadi warga digawa neng pos pemeriksaan...kaya prajuritmu kalah...
  5. +8
    April 13 2018
    "Ing April 2003, museum kasebut dijarah nalika diserang dening tentara Amerika. Ing wektu sing padha, "helm Meskalamdug" sing misuwur uga ilang.
    Malah sadurunge wiwitan serangan ing Baghdad, para arkeolog lan sejarawan militèr ngandhani Pentagon luwih dhisik babagan bebaya rampokan. Dr Irving Finkel saka British Museum malah menehi wawancara TV sing ujar manawa rampokan kasebut "cukup bisa ditebak lan gampang dicegah."
    Nanging, dheweke ora nyegah, mula kira-kira 28 pameran dijupuk saka 170 balai museum. Dadi versi rampokan sing ora bisa dikendhaleni dening prajurit lan wong miskin saka kumuh ora bisa. Wong-wong sing "ngresiki" museum kasebut duwe kunci kanggo kubah lan mekanisme ngangkat kanggo ngunggah pameran "ora bisa diangkat". Lan perampok ora njupuk salinan! Yaiku wong tuwa sing wis maju lan wong miskin saka slums.
    Minangka BusinessWeek nulis: "Apa maling barang antik Baghdad wis siyap?" - lan luwih: "Dheweke bisa ngerti apa sing kudu digoleki amarga para pedagang antik wis nggawe pesenan sadurunge."
    Bener, para penggemar saka kabeh jinis "cerita rakyat" percaya yen iki minangka tumindak sawetara pasukan rahasia kanggo ndhelikake sejarah sing dipalsukan dening para sejarawan resmi. Ana uga versi kasebut.
  6. +4
    April 13 2018
    Kutipan saka igordok
    helem iki ora paling larang, nanging dear kanggo akeh residents saka USSR.

    ---------------------------------
    Aku duwe kesan yen plot, ing ngendi artefak utama - helm emas dadi target para penjahat, diilhami dening artefak kasebut ing artikel kasebut.
  7. + 18
    April 13 2018
    Negara-negara kutha Mesopotamia sing perang minangka periode sing menarik banget.
    Infanteri abot Sumeria banjur nguwasani bal. Ing Stella Korshunov minangka salah sawijining phalanx sing pisanan dikenal.
    Helm status, ayu.
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel menarik!
  8. +5
    April 13 2018
    Ana tujuan ngrusak warisan sejarah. Ora ana - lan ora ana memori sajarah. Nanging ora ana memori sejarah - kanthi "wong" kaya ngono, sampeyan bisa nindakake apa wae sing dikarepake
  9. 0
    Januari 20 2024
    wong barbar. Ora ana sing mangu-mangu yen Amerika iku barbar!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"