Helm paling larang Bagean kaping lima. Helm Benty Grange Kab

17
Helm Benty Grange minangka helm prajurit Anglo-Saxon ing abad kaping 1848 Masehi. Ing taun 500, Thomas Bateman nemokake dheweke ing peternakan Benty Grange ing Derbyshire, nggali gundukan ing kono. Temenan, panguburan iki dijarah ing jaman kuna, nanging apa sing tiba ing tangan para ilmuwan cukup kanggo mbantah manawa iki minangka penguburan sawetara prajurit bangsawan ... Thomas Bateman dhewe minangka arkeolog lan antiquarian, sing dijuluki "Ksatria Mounds. ", amarga dheweke nemokake luwih saka XNUMX wong!


Mesthi, kanggo non-spesialis, helem Benty Grange ora banget nyengsemaken. Akeh teyeng lan emas lan perak cilik. Nanging dheweke terkenal amarga keunikane, lan gambare kalebu ing kabeh. sajarah monograf babagan urusan militer lan waja Inggris.



Lan saiki, sadurunge nerusake, aku pengin nyenengi sethithik babagan kenangan sing ana hubungane langsung karo helm iki. Aku elinga uga carane minangka bocah, sawise nonton film sajarah karo warriors ing waja lan helm, aku uga wanted kanggo nggawe dhewe helm. Cetha yen aku mung bisa nggawe saka kertas. Nanging carane, sawise kabeh, iku ora babagan lan mokal kanggo nggawe lumahing sudhut mlengkung saka iku. Nanging, sifat materi kasebut nyaranake solusi kanggo aku: ing pelek sing amba ing sekitar sirah, aku nempelake papat kertas kandel kanthi crosswise, lan nutup celah ing antarane karo segitiga kertas. Iki minangka helem, sing ing desaine meh padha karo "helm Benty Grange", apamaneh, sakperangan alesan aku nempelake patung jaran plastik ing ndhuwur. Tegese, kita bisa ngomong yen solusi teknis iki teka ing pikirane bocah lanang umur 6-7 taun, mesthine kudu teka ing paman diwasa luwih akeh. Lan kaya ngono, helm jinis iki kedadeyan. Lan dheweke prasaja, murah, trep lan ... dipercaya.

Helm paling larang Bagean kaping lima. Helm Benty Grange Kab

Wong Romawi, mesthi, nggawe helm luwih spektakuler. Nanging sing isih ana ing budaya ing Inggris yaiku jembatan lan dalan. Helm saka Berkasovsky Treasure Museum of Vojvodina, Novi Sad, Serbia.

Helm kasebut duwe pigura wesi, ing njero dipasang piring sungu. Ing njero, ditutupi kain utawa kulit, nanging bahan kasebut, mesthi, ora disimpen ing bumi. Akeh sing pracaya pangayoman saka gaman desain kuwi, yen kasedhiya, ora banget dipercaya. Mulane, padha ngomong, helm iki dihias kanthi apik lan, bisa uga, nduweni tujuan upacara. Iki minangka salah siji saka enem helm Anglo-Saxon sing ditemokake ing Sutton Hoo, York, Wollaston, Shorewell lan Staffordshire. Kombinasi rincian struktural lan teknis unik, nanging helm sing padha dikenal. Dipercaya manawa helm kasebut digunakake ing Eropa Lor wiwit abad kaping XNUMX nganti abad kaping XNUMX Masehi.


"Helm saka Derne", wiwitan abad kaping XNUMX Masehi (Museum Purbakala Nasional, Leiden)

Rincian sing paling mencolok saka helm iki yaiku babi ing makutha. Nanging ing kasus iki ana sinkretisme budaya; simbol pagan cetha iki nglengkapi salib Kristen ing irung.


Replika helm Benty Grange ing Museum Weston Park ing Sheffield. Apa ora katon banget asli, lan liyane, mung ayu.

Dasar helem kasusun saka nembelas pecahan rusak, lan asline kasusun saka pitung ngudani saka wesi, saben 1 kanggo 2 milimeter nglukis. Basis yaiku strip dawane 65 cm lan ambane 2,5 cm, ngubengi sirah. Loro loreng saka jembaré padha mlayu ing ngarep lan mburi: 40 cm Strip dawa saka irung kanggo mburi sirah, 4,75 cm sudhut ing ngarep lan 3,8 cm konco. Kothak papat sing digawe dening garis-garis kasebut banjur dibagi karo jalur tambahan sing luwih sempit. Saben jalur tambahan dipasang ing njaba jalur utama. Ing kene pita kasebut ambane 22 mm, tapering nganti 15 mm menyang makutha. Ing kono padha tumpang tindih ing sudut 50 ° ing sangisore tokoh sing dipasang ing kono. Ing njero helem paling kamungkinan asline dilapisi kulit utawa kain.

Ing "spasi kosong" antarane piring wesi ditutupi karo wolung piring sungu, mbokmenawa mlengkung ing wangun, kang dipotong kanggo pas karo spasi digawe dening dhasar wesi. Saiki sungu wis ilang, nanging sisa-sisa mineralisasi wis disimpen ing jalur wesi. Sisipan kasusun saka telung lapisan piring sungu; internal, dipasang siji kanggo siji, lan banjur ana rong lapisan sungu sing kapenuhan spasi antarane ngudani logam. Kabeh telung lapisan diikat nganggo paku keling: paku keling wesi sing dilebokake ing helm dipasangake sungu lan jalur logam, nanging paku keling sing digawe saka salaka utawa dilapisi salaka, kanthi endhas hias ing wangun kapak kepala pindho, dumunung ing njaba, ing a jarak 4 cm lan piring sing disambungake ing siji paket.

Helm duwe hiasan; salib ing nosepiece lan figurine saka celeng wesi ing makutha. Salib perak dhuwuré 3,9 cm lan jembaré 2 cm lan kasusun saka rong bagéan. Ing saubengé salib, kanthi pola zigzag, ana rong puluh sanga jepit rambut perak saka patang puluh asli, sing mbokmenawa dilebokake ing bolongan cilik. Nanging fitur sing paling khas saka helm iki yaiku celeng sing dipasang ing ndhuwur. Bolongan, mbokmenawa ditindhes, digawe ing awak babi, sing nyekel jepit rambut perak bunder kanthi diameter kira-kira 1,5 mm. Jepit rambut, sing mbokmenawa digawe rata karo permukaan awak, dilapis emas lan bisa uga dirancang kanggo nahan bulu emas. Mripate digawe saka garnets oval dawane 5 mm, disetel ing rosettes emas karo trim kawat filigree. Rosettes dawane 8 mm, ambane 3,5 mm, lan batang dawane 8 mm diisi lilin tawon. Patung kasebut kudu dipasang ing piring elips dawane 9 cm, kanthi jembar maksimal 1,9 cm, cocog karo lengkungan helm. Papat bolongan kasebut nuduhake titik lampiran kanggo sikil, lan telu liyane disambungake menyang bolongan ing piring ing pigura helem, saliyane bolongan rivet gedhe sing rada ana ing tengah. Dadi figurine kasebut dipasang ing helm kanthi ati-ati. Cetha yen korosi umume "mangan" celeng iki, nanging ora ana keraguan yen iki babi!

Saiki ayo dideleng kaya apa barrow Benty Grange. Iki minangka gundukan sing diametere kira-kira 15 m lan dhuwure 6 m, sing diubengi dening selokan sing ambane udakara 1 m lan jerone 0,3 m, lan sawetara depresi liyane sing ukurane kira-kira 3 m lan 0,2 m. biasane ditemokake ing kuburan sing ana helm, yaiku, pedhang lan tameng, ora ana, sing nuduhake yen kuburan kasebut wis dijarah sadurunge. Dheweke uga nemokake tuwung, sing diidentifikasi digawe saka kulit, nanging bisa uga kayu, diametere kira-kira 7,6 cm, pinggire dilapisi salaka lan dihiasi karo ornamen papat rodha lan loro salib saka salaka alus, ditempelake karo pin saka logam padha. Ana sing ditemokake liyane, nanging ing pengaruh udhara padha crumbled menyang bledug. Tegese, iku mung kuburan, lan ora bandha sembarang. Sing persis sing dikubur ing kono, mesthi, saiki kita ora bakal ngerti.


Cat banyu 1886 dening Llewellyn Levitt nuduhake rincian helm Benty Grange.

Helm iki pisanan ditampilake ing Museum Weston Park ing taun 1893, lan ing taun 1948 digawa menyang Museum Inggris kanggo sinau. Sampeyan bisa ngerteni manawa patung babi kasebut ora padhet, nanging dumadi saka rong bagian. Desain ruwet saka Celeng Benty Grange iku apik tenan minangka nggabungke nggunakake garnets, filigree, emas, salaka, wesi lan tembaga lan unik ing helm Anglo Saxon, minangka bakal paling gampang kanggo matak figurine kuwi ing tembaga! Nanging sakperangan alesan, master kuna milih kuwi teknologi banget Komplek. Kaping pisanan, dheweke nggawe rong bagian saka tokoh babi, lan ing njero kothong. Banjur padha bolongan ing wong-wong mau kanggo mbenakake ing figurine ... bristles, mata dipasang, kapenuhan figurine dhewe karo lilin lan dikuwataké liwat bolongan kanggo sikil, pisanan ing piring, lan mung banjur piring padha dipasang ing. helm. Kesan sing jelas ora pengin mikir babagan carane nggawe karyane luwih gampang, yen celeng, miturut pendapate, mung bisa dadi wesi, nanging ora tembaga. Lan kenapa iki kabeh - iku isih ora cetha! Ora dingerteni, kanthi cara, lan pira regane, amarga ora ana sing nyoba adol utawa tuku.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

17 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    April 14 2018
    helm banget nyengsemaken
    pengaruh Romawi tengen ing latar ngarep
    artikel warni menarik, thanks kanggo penulis lan kabeh siklus
    1. +3
      April 14 2018
      Oleg Vyacheslavovich, mutusake masalah masalah kasebut. Apa sampeyan bakal ndemek temuan arkeologi ing seri artikel sampeyan?
      Aku ngerti manawa umume "ditemokake" ing jaman Kekaisaran Rusia lan USSR, mula kanthi "tag rega ing wong-wong mau, yaiku, ora ana cara" nanging menarik banget kanggo kita!
      Sincerely, Vladislav Kotische!
      1. +5
        April 14 2018
        Kepinginan konsumen minangka hukum kanggo pabrikan! Nanging ora sesuk. Sifat karya, paling ora aku, ing VO iki: materi ditulis lan mlebu drive, 5 artikel akumulasi ing kono, banjur dilebokake ing arsip situs, sauntara lima liyane ditulis, padha. ditata ing wektu sing padha. Mangkono, kita mesthi duwe 10 artikel " saka lan menyang". Sampeyan nggawe pesenan dina iki tanggal 14.02 Februari. Sanajan aku lungguh kanggo nulis langsung lan kabeh dadi OK, banjur ... ngenteni ing paling liyane minggu kanggo "jendhela" katon kanggo masang. Nanging ana interferences ... Nanging padha ora kritis.
        1. +4
          April 14 2018
          Matur nuwun sadurunge!!!
          Miturut "konsumen" ngormati! ngguyu
      2. +3
        April 14 2018
        Apa sampeyan bakal ndemek temuan arkeologi ing seri artikel sampeyan?

        Ngomong-ngomong, aku bakal melu Kepala Kucing Fluffy! ombenan mung .. sing bakal becik! Sikluse apik. Kabeh wong - duwe akhir minggu sing apik! ombenan
        1. +2
          April 14 2018
          Matur nuwun Nikolai! Ing akhir minggu bebarengan!
    2. +1
      April 16 2018
      Wong Romawi, mesthi, nggawe helm luwih spektakuler. Nanging sing isih ana ing budaya ing Inggris yaiku jembatan lan dalan.
      Ya, sejatine wong Romawi nggunakake helm, sing kita kenal minangka klasik Romawi, saka Celts.
  2. +3
    April 14 2018
    "Fitur paling striking saka helem iki celeng ing ndhuwur sirahe. Nanging ing kasus iki ana sinkretisme budaya; simbol pagan cetha iki nglengkapi salib Kristen ing irung."
    Celeng minangka simbol saka Jerman kuna, kalebu dewa Skandinavia Freyr (Freyr minangka dewa kesuburan lan perdamaian, bojone Gerda, uga Freya. Atribut dheweke yaiku kapal Skidbladnir sing apik banget lan celeng emas Gullinborsti). kang, minangka prajurit pracaya, nglindhungi wong-wong mau. Helm sing dijaga celeng kasebut ing Beowulf, para pandai besi sing nggawe senjata percaya yen pedhang ora bakal nembus helm kasebut. Ing kasus iki, kekuwatan para dewa kuna dikuwatake kanthi simbol "panguwasa kamenangan, pelindung prajurit" sing anyar, amarga band sing nglindhungi irung ana salib perak.
    Mbok menawa iki minangka kunci kanggo teknologi kompleks sing nggawe patung kasebut.
    1. +3
      April 14 2018
      Matur nuwun, Nikolai Viktorovich! Apik banget diwenehi!
      1. +4
        April 14 2018
        Ya, Nikolai Viktorovich "babi karo salib" COOL - tulus pleased !!! ngguyu
        Lungguh ing desa, internet ora muat gambar, dadi gambar katon kuwat, sayang yen ora sore, yen ora ana ing ngisor bir ing wayah sore ..... efek bakal akeh.. ..... ombenan apik
      2. +2
        April 14 2018
        Informasi saka buku dening A. Norman ing buku "Medieval Warrior. Armament of the times of Charlemagne and the Crusades"
        Aku mung nambah sethitik.
        1. +4
          April 14 2018
          Viktor Nikolaevich, ngapura kula marga saka Gusti Allah, iku salahku - paws bengkong, kang nyabrang sampeyan tanpa maksud ala. guilty sad
          1. +2
            April 14 2018
            Mengkono. Sing utama ora nggawe kesalahan karo bojone.
            1. +4
              April 14 2018
              Ing babagan iki, aku wis mapan kanthi apik!
              Garwane Natalya, Kepala Natalya, ngusir kabeh bibi saka kantor lan tetep karo Sergey Asonievich, nanging ora medeni maneh !!! Sanajan dheweke wedi yen aku bakal gabung karo bibi ....) ngguyu
            2. +2
              April 14 2018
              Mengkono. Sing utama ora nggawe kesalahan karo bojone.

              blunder paling gedhe yaiku nalika bojomu pengin nelpon kanca sing paling apik saka telpon, nelpon .. lan nemokake yen wis disimpen karo sampeyan, mung kanthi jeneng "Nikolay Viktorych Military Review" nglirik ombenan dadi opo"komputer Ivan Palych" ngguyu
              1. +3
                April 15 2018
                Sugeng enjing Nikolay!
                Rong taun kepungkur, kanca apikku lan sarjana yakin nikah karo mantan asisten laboratorium. Ing dina pisanan sawise manten, dheweke "ngresiki" kabeh piranti IP bojone. Aku dibusak karo komentar "dheweke ora menehi hadiah kanggo ulang tahune." Kanggo pitakonan sing cukup saka pasangan enom, apa ulang tahune dhewe. Dheweke dikandhani yen dheweke bakal setuju karo bojoku babagan apa sing kudu diwenehake lan kepiye menehi. Lan umume, ing kandang babi "pondok rong lantai" dudu wajan biasa !!!
                1. +1
                  April 15 2018
                  oh cah wadon mapan! apik Lan enggal-enggal njupuk dheweke nganggo sarung tangan ksatria wesi ing testikel. ngguyu Gusti Allah ngalang-alangi sing kekancan ora nandhang sangsara! ombenan Wanita umume asring cemburu karo kanca. Lan bab kanca ing rok lan ngomong apa-apa! ngguyu

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"