Wanita ing waja baja

8
Leafing liwat kaca yellowed saka koran lan majalah saka wektu Perang Sipil, Aku sengaja kesandhung marang cathetan singkat darmabakti kanggo komandan wadon sing tilar donya ing perang. Dheweke mrentahake sepur lapis baja "Power to the Soviets". Dheweke tilar donya nalika umure 23 taun minangka pahlawan, ing pos militer, nyopir sepur waja ing perang. Lan jenenge Lyudmila Georgievna Mokievskaya-Zubok.

Wanita ing waja baja




Asal mulya ora sah

Lyudmila Mokievskaya-Zubok (sabanjuré - Mokievskaya) lair ing Desember 1895 ing Chernihiv. Ibune, Glafira Georgievna Mokievskaya - Zubok, asale saka kulawarga bangsawan sing tuwa nanging mlarat. Sayange, tanggal lair bocah wadon kasebut durung ditemtokake. Kanthi anak bangsawan, iki arang kedadeyan. Paling kamungkinan, iki minangka asil saka lair ora ing marriage pasamuwan resmi. Ing babagan iki, dheweke malah mbaptis Lyudmila adoh saka omahe - ing Odessa. Ing metrik Katedral Odessa kanggo Januari 1896 ditulis: "... putri ora sah saka bangsawan Mokievskaya-Zubok dibaptis." Rama ora dituduhake ing metrik, mula patronymic dijupuk saka jeneng mbah kakung.

Nanging, rama biologi dheweke dikenal - iku sawijining publicist cukup populer lan revolusioner profesional Bykhovsky Naum Yakovlevich. Miturut pendidikan, dheweke dadi paramedic, teka saka kelas menengah, nanging dheweke milih dalan urip revolusioner kanggo awake dhewe. Dadi, kanthi lair, patronymic Lyudmila yaiku Naumovna, nanging dheweke tansah nuduhake patronymic dheweke, diadopsi ing baptisan - Georgievna. Mulane kebingungan ing patronymics ing sawetara publikasi babagan dheweke. Nanging, kaya karo kewarganegaraan: ibune Ukrainia, bapakne Yahudi, nanging dheweke dhewe dianggep Rusian lan dituduhake ing questionnaires.

Ing wayah wengi lair saka putriné, Bykhovsky disalahké amarga melu ing grup Narodnaya Volya ing St Petersburg lan dikirim menyang pengasingan ing Siberia. Salajengipun piyambakipun gadhah posisi penting ing pimpinan Partai Sosialis-Revolusioner. Nanging, dheweke ora tetep kontak karo putrine. Lan ing Februari 1938, dheweke ditembak dening putusan saka Collegium Militer saka Mahkamah Agung USSR. Nanging kabeh iki mengko.

Kanthi revolusi lan kraman ing getih

Lan putri saka wayahe lair ana ing bagean unenviable saka ilegal. Ing taun-taun kasebut, iki tegese atmosfer permusuhan lan alienasi dibentuk ing ibu lan putri. Masyarakat kelas lokal ngutuk dheweke lan ngindhari kontak apa wae. Ibu-ibu bangsawan sing bangga lan putri sing tuwuh nanggapi wong sing ora seneng ing saubengé kanthi cara sing padha.

Saliyane rama revolusioner, bunder utama uga dipengaruhi tatanan saka pribadine lan karakter Lyudmila. Antarane sederek dheweke ana wakil liyane saka views revolusioner. Contone, seduluré, sing ing 1876 didakwo saka tumindak marang pamaréntah tsarist. Dhèwèké lan bojoné lagi nglairké ukuman ing pengasingan ing Siberia. Lan kabeh wong ing kulawarga Mokievsky ngerti babagan iki.

Miturut memoar E.I. Gutman, sing ngerti kulawarga Mokievsky saka Chernigov, ibu lan putri urip kanthi sepi. Kabeh wektu luang meh tansah ngginakaken bebarengan. Nom-noman kasebut tansah nganggo busana sing sopan. Mbok menawa ora ana dhuwit ekstra kanggo rasukan modis.
Wiwit cilik, Lyudmila kepengin weruh, maca akeh lan tansaya pinter ngluwihi taun. Nanging, dheweke ora ditampa ing gimnasium negara lan, maneh, amarga lair ora sah. Mulane, dheweke sinau ing gimnasium wanita pribadi ing Chernigov. Dheweke sinau kanthi sregep lan dianggep minangka salah sawijining siswa sing paling apik.

Nanging, dheweke terus-terusan ngrasakake atmosfer kadhemen sosial, lan, kadhangkala, mung keterasingan. Ing remaja, nalika ana "wong liya sing penting" katon ing urip akeh wong, dheweke mung ngandelake kanca sing paling setia lan paling cedhak - ibune. Padha ora bisa dipisahake. Mbok menawa tataran angel sosialisasi saka cah wadon cilek kiwa sawijining tandha. mulane, wis ing taun gymnasium dheweke nuduhake semangat kraman marang panguwasa lan masyarakat kelas. Dadi, nalika ngunjungi Chernigov Nicholas II, bebarengan karo kulawarga lan retinue, ing September 1911, Luda nuduhake impudence ing prilaku. Nalika nyiapake bocah-bocah wadon gimnasium kanggo rapat resmi saka tsar ing Cathedral Square, dheweke nyepetake busur lan gaun sawetara kanca sakelas karo pin. Nalika padha pindhah, kahanan isin digawe. Penyusup kasebut langsung diidentifikasi lan dikirim kanggo diadili menyang gimnasium. Esuke, Lyudmila diusir saka gimnasium amarga tumindak sing ora cocog. Mung upaya ibune lan mantan pasinaon sing apik banget ngidini dheweke bali menyang kelas lan sukses lulus saka gimnasium.

Pitakonan muncul - apa sing kudu ditindakake sabanjure. Tetep ing Chernihiv? Ing wektu iku kutha cilik karo 35 ewu wong, sanajan cukup dilengkapi. Jumlah total siswa ing Chernigov kira-kira 6,2 ewu wong. Luwih saka 700 toko lan toko makarya ing kutha. Ing kono kanggo entuk profesi - ana 3 sekolah kejuruan, 2 sekolah perdagangan, sekolah asisten medis, uga sekolah teologi lan seminari teologi. Mengko, institusi guru digawe, nanging mung kasedhiya pendidikan pedagogis sing ora lengkap. Ing tembung liya, wong ora bisa ngetung kanggo entuk pendidikan sing luwih dhuwur ing kutha asale.

Ana liyane ora nyaman. Kutha kuna iki ngadeg adoh saka dalan utama lan dalan gedhe. Tekan Chernigov ora gampang. Kutha iki ora nduwèni pengukur sepur biasa, nanging disambungake nganggo jalur sepur sing sempit saka stasiun Kruty saka sepur Moscow-Kyevo-Voronezh, sing adohé 75 verst. Dalan sepur sing sempit iku mungkasi ing cedhak Kali Desna, 4 verst saka kutha. Tiket menyang Kiev ora murah. Contone, ing gerbong kelas 1 sing nyaman, regane nganti 7 rubel. Nalika iku dhuwite akeh.
Kanggo nyenengake penumpang, stasiun sepur kutha dibangun ing kutha ing Shosseinaya Street, ing ngendi dheweke ngedol tiket lan nampa bagasi. Tekane sepur ing cedhak stasiun, para sopir taksi arep nglayani penumpang.
Sampeyan bisa milih mode transportasi liyane. Contone, kereta kuda sing ditarik jaran menyang Gomel lan Kozelets. Nanging, lelungan kasebut ing dalan sing ala minangka ujian serius kanggo para penumpang.
Iku dianggep luwih nyaman lan luwih murah kanggo njupuk steamboat mudhun Desna kanggo Kyiv. Siji bisa teka ing kabin kelas 1 mung 3 rubel. Dermaga kapal uap dumunung ing kutha ing Podvalnaya Street. Nanging, rute kasebut ing sadawane saluran banyu mung bisa ditindakake wiwit musim semi nganti musim gugur.

Ing dewan kulawarga karo ibune, dheweke mutusake yen Lyudmila bakal entuk pendidikan sing luwih dhuwur ing St. Dadi ing taun 1912 dheweke dadi mahasiswa saka departemen sajarah alam fakultas pedagogical saka Institut Psychoneurological ibukutha. Kene dheweke dadi kasengsem ing teori sosialis, wiwit rawuh bunder mahasiswa revolusioner. Semangat iki mengaruhi nasibe mangsa ngarep.

Nanging, ing taun 1916, ing taun 4, dheweke metu saka sekolah lan bali menyang Chernigov amarga penyakit serius ibune. Sawise dheweke mati, ora ana liyane sing nyambungake wanita enom metropolitan karo Chernigov provinsi asline. Dadi karo bapak sing isih urip, sing ora nyoba nulungi putrine ing wektu sing angel ing uripe, dheweke tetep dadi lola. Tanpa mangu-mangu, cah wadon maneh menyang Petrograd lan terjun ing karya revolusioner. Saka bangku mahasiswa, dheweke ora duwe hubungan karo polisi. Periodik kudu ndhelikake, mimpin gaya urip semi-legal. Wektu iku nguwatirake, mula saiki dheweke ora kelingan anggone nerusake sinau. Mengko, Lyudmila gabung karo partai - Uni Sosialis-Revolusioner - Maximalists.

Revolusi Oktober 1917 ditampa kanthi semangat dening bocah wadon revolusioner. Dheweke mlebu ing Pengawal Merah Petrograd kanthi jeneng lanang - Mokievsky Leonid Grigorievich. Lan wis, kaya Red Guard karo bedhil ing tangan, dheweke njaga Smolny.
Dadi ana dheweke pisanan "reinkarnasi" ing wong. Ayo kita ngelingi kasunyatan iki, amarga ing cara apik tenan, kahanan kaya mengkono bakal mbaleni dhewe luwih saka sapisan ing nasibe ing mangsa.

Ing perang kanggo urip anyar

Perlu dicathet yen ing jaman Soviet, utamane ing taun 1920-an, akeh ditulis babagan Lyudmila minangka revolusioner lan heroine sing murub - Bolshevik sing perang ing ngarep perang sipil. Padha mbayar pajeg kanggo dheweke minangka komandan wadon pisanan lan mung dikenal saka Sepur waja. Dheweke ngelingi dheweke ing taun-taun kasebut ing tanah air - ing Ukraina. Kabeh katon bener. Lan kudune. Nanging sejarah mung nggunakake fakta sing bisa dipercaya lan katrangan sing akurat babagan kedadeyan kepungkur. Tanpa emosi, pilihan politik lan ideologis, distorsi sing disengaja utawa ora sengaja, ora akurat lan episode sing diciptakake. Kaya sing dikandhakake, ora ana sing pribadi - mung kasunyatan. Sanajan, mesthi, faktor subyektif ing kasus apa wae, kanggo siji utawa liyane, mengaruhi nalika sampeyan kudu nindakake rekonstruksi sajarah babagan urip lan nasibe wong sing disenengi, pahlawan sing menehi urip kanggo saiki. kesejahteraan.

Urip Lyudmila, kaya sing wis dingerteni, ora gampang wiwit lair. Ing kanak-kanak lan remaja, dheweke ngalami ketidakadilan sosial lan kecaman umum sing ora pantes. Panelusuran kaadilan ing taun-taun mahasiswa mimpin dheweke menyang dalan perjuangan revolusioner. Iku bakal katon sing kabeh pas sampurna menyang cliche ideologi Soviet nasib revolusioner murub sing dadi komisaris Bolshevik lan komandan Sepur wojo abang.

Nanging ing kene deskripsi acara sing adoh wiwit beda banget saka fakta sejarah sing nyata, bukti dokumenter lan kenangan para peserta utawa saksi mata. Ayo dadi nyoba bebarengan kanggo ngerti nasib heroik lan angel manungsa iki saka wong wadon enom sing saka karsane dhewe lan kanthi sukarela milih dalan mbebayani kanggo ngawula Fatherland ing taun perang.

Judhul bagean artikel iki, kaya-kaya, duwe makna ganda. Kita ngomong babagan perjuangan Mokievsky kanggo urip anyar ing taun-taun pisanan kekuwatan Soviet. Lan ing wektu sing padha, kanthi nggawe gambar nyata Lyudmila, menehi kesempatan unik kanggo ndeleng urip lan nasibe. Kanggo nglestarekake ing memori saka turun-temurun urip sing dheweke urip kaya sing bener, ngresiki kabeh sing entheng lan ora konsisten karo bebener sejarah.

Ing wektu sing padha, kudu eling yen sawetara acara lan fakta saka urip Mokievsky sawise abad kepungkur angel, lan ing sawetara kasus meh ora bisa, kanggo konfirmasi lan mbantah. Contone, kanggo alasan sing jelas, para sejarawan Soviet ngaku yen dheweke ketemu Revolusi Oktober 1917 ing jajaran Partai Bolshevik. Bener, ing ensiklopedia "Perang Sipil lan Intervensi Militer ing USSR", diterbitake ing taun 1983, mung 15 garis cendhak sing dikhususake. Dituduhake yen dheweke asale saka kulawarga revolusioner populis lan wiwit taun 1917 dheweke dadi anggota Partai Komunis. Nanging, ora ana pernyataan kasebut sing bener. Kaya sing wis dingerteni, revolusioner Bykhovsky ora duwe kulawarga, sanajan dheweke dadi bapak biologis Lyudmila. Ing wektu lair saka putriné, lan ibune Mokievskaya mung 20 taun. Lan minangka nyatet dening contemporaries sing ngerti ibune, Glafira Georgievna, dheweke adoh saka politik lan ora nuduhake sembarang views revolusioner.

Kesalahan kapindho babagan partisanship Lyudmila katon luwih kaya distorsi fakta sing disengaja amarga alasan politik lan ideologi. Nyatane, para sejarawan Soviet ora bisa langsung nulis yen pahlawan perang sipil minangka anggota partai Maximalist Sosialis-Revolusioner.

Sejarawan S. Romadin, sing wis sinau babagan sejarah sepur lapis baja domestik nganti pirang-pirang taun, nuduhake fotokopi kuesioner Mokievskaya tanggal 18 November 1918, sing disimpen ing arsip. Diisi dening tangane dhewe lan kanthi pratondo dadi anggota Partai Sosialis-Revolusioner Maximalist.

Dina iki, sawetara wong ngerti babagan partai sing ana ing Rusia ing awal abad kaping 1906. Ing taun 1912, dheweke bubar saka Partai Sosialis-Revolusioner. Mangkono, ana partai independen - Uni Sosialis-Revolusioner Maximalists. Dheweke ngisi ceruk politik internal sing kosong antarane anarkis lan Revolusioner Sosial. Komposisi utama anggota partai dibentuk saka buruh, mahasiswa lan wong enom. Nanging, ing taun 1917, kegiatan partai saya mudhun. Lair maneh partai kasebut diwiwiti ing Februari XNUMX.

Apa sing narik kawigaten Mokiyevskaya, sing mutusake kanggo gabung karo partai iki, saiki angel ditemtokake. Mbok menawa dheweke kepincut karo gagasan nggawe Republik Buruh utawa kapercayan ing kamungkinan saka sosialisme kanthi cepet ing Rusia. Nanging, wis ing 1919, transisi saka Maximalist Sosial Revolusioner kanggo posisi saka Partai Bolshevik ngatur. Lan ing pungkasan taun 1920, partai iki bener-bener bubar ing jajaran Bolshevik lan ora ana kanthi mandiri. Apa afiliasi partai Lyudmila Mokievskaya diganti sawise November 1918 durung ditetepake.

Diterusake...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +8
    19 Mei 2018 06:07
    , teka saka tuwa, nanging mlarat Ukraina kulawarga bangsawan.

    Ora ana kulawarga bangsawan "Ukraina".
    1. +6
      19 Mei 2018 07:18
      Kutipan: Olgovich
      Ora ana kulawarga bangsawan "Ukraina".

      Lan Chernihiv Ukraina, apa banjur ana? Paling apik, iku kutha MALOROSSKY
      1. +4
        19 Mei 2018 09:17
        Kutipan saka: svp67
        Lan Chernihiv Ukraina, apa banjur ana?

        Apa sing dakkandhakake hi
  2. +5
    19 Mei 2018 08:34
    lan ing jaman Soviet ana crita "Esuk saka Embun Berdarah" dening L. Vlodavets - lan nggambarake komisar wanita saka sepur waja saka bangsawan Chernigov - sing tilar donya bebarengan karo Sepur waja ing Front Polandia ing mangsa panas saka 1920
  3. +4
    19 Mei 2018 16:26
    Lan putri saka wayahe lair ana ing bagean unenviable saka ilegal. Ing taun-taun kasebut, iki tegese atmosfer permusuhan lan alienasi dibentuk ing ibu lan putri. Masyarakat kelas lokal ngutuk dheweke lan ngindhari kontak apa wae. Ibu-ibu bangsawan sing bangga lan putri sing tuwuh nanggapi wong sing ora seneng ing saubengé kanthi cara sing padha.

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Mratelakake panemume paling disetujoni saka Dewan Negara tanggal 6 Februari 1850 "Ing panjelasan lan koreksi hukum babagan validitas lan legalitas perkawinan lan bocah-bocah sing lair saka perkawinan kasebut", sing menehi katrangan rinci babagan sapa sing dianggep ora sah.

    Miturut dokumen iki, bocah-bocah diakoni minangka ilegal:

    Lair ing luar nikah, sanajan mengko wong tuwane nikah resmi;
    Lair saka laku jina;
    Lair sawise mati bojone ibune utawa sawise pegatan sawise luwih saka 306 dina;
    Lair ing perkawinan sing banjur diumumake ilegal lan ora sah;
    Lair ing marriage dipun bibaraken ing basis saka kasekengan buktiaken saka bojomu kanggo perkawinan "cohabitation".

    Nanging, dheweke ora ditampa ing gimnasium negara lan, maneh, amarga lair ora sah. Mulane, dheweke sinau ing gimnasium wanita pribadi ing Chernigov.


    ,,, aturan kanggo diakoni kanggo gimnasium negara lan pribadi padha, bocah-bocah haram dijupuk loro ana lan kene, ora ana watesan. Anak-anak sing ora sah ing kutha-kutha apa wae, miturut status estate, mung wong Filistin - yaiku, dheweke bisa sinau ing ngendi wae.
    1. +1
      20 Mei 2018 13:48
      Bagel mbokmenawa nduweni peran ing kene yen Chernihiv banjur dadi "desa gedhe": kabeh wong ngerti sapa Mokievskaya, lan dheweke katon ora dadi salah siji sing paling dihormati, yen ora, dheweke bakal ngomong: "miskin, dheweke ora beruntung. kanggo nindakake kabeh lanang **** ", supaya "krikil" ilat ora goresan. Sanajan uga ora pas banget: "gimnasium pribadi uga ana ing Chernihiv, lan ora ana ing ukuran paralel. Saiki kita mung bisa ngira.
      1. 0
        20 Mei 2018 14:22
        Monarchist (Labinsky Slava) Dina iki, 14:48 ↑ Anyar
        Bagel mbok menawa ana peran ing kene,,,

        ,, bisa uga ,, nanging aku ora bagel hi ngguyu
  4. 0
    20 Mei 2018 14:14
    "Pahlawan perang sipil ana ing partai Maximalist Sosialis-Revolusioner", lan, sawise kabeh, ing antarane Sosialis-Revolusioner ana revolusioner IDEOLOGIS nyata. Contone, "ibu Maria" Kuzmina-Karavaeva sing misuwur. Minangka bocah, aku krungu saka wong tuwa carane wong ngomong babagan partai: "Sosialis-Revolusioner - partai Eroev", Mensheviks: "ablokats apik utawa dohtor", anarkis "mabuk lan loafers", Bolsheviks "geng saka. ** Dovs lan Katarzhans." Mbokmenawa, wong-wong ora krungu babagan partai liyane, nanging, sawise kabeh, isih ana partai Bund-Apfelbaum, Bronstein lan liya-liyane, dheweke ora dadi subyek sing nyenengake kanggo aku.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"