Senapan miturut negara lan bawana. Mauser saka Radom lan Mauser-Verguero (bagean 13)

5
Petugas kasebut njupuk karabin, njupuk klip kasebut, ndeleng manawa ana kartrij ing tong minyak lan, kanthi mencet pemicu, ngalihake bolt.
“Ntok,” kandhane marang Kalita.
"Mosinsky, conto taun telung puluh siji," ujare, ora ngerti apa sing diomongake kapten.
- Radom Mauser ora nuthuk.
- Lan wedhi iki ora elek. Aku bakal pour sakepel kabèh menyang wong, goyangake metu, lan dheweke bakal njupuk. - Kalita ngandika, nerangake tembung karo gerakan.
"Patang prajurit lan asu". Janusz Przymanowski


Ana sawetara negara sing isih ana ing peta donya sing ora bakal dilindhungi dening siklus Rifles dening Negara lan Benua. Senapan saka kakuwasan industri utama kayata Prancis lan Rusia, uga Amerika Serikat, kakuwasan Eropa kayata Swedia lan Italia, uga Swiss, "republik pisang" ing Amerika Tengah lan Karibia, uga China lan Jepang. , uga dianggep, mula negara-negara kasebut, sing bedhil ora ketemu, mung sithik. Lan bagean singa saka kabeh sing wis kita deleng gaman Iku dadi bedhil saka sistem sedulur Mauser. Saka iki kita bisa nganakke sing ana bedhil luwih apik, nanging, miturut karakteristik Komplek, bedhil tartamtu iki dadi paling dikarepake. Kajaba iku, tuku lan diprodhuksi sacara lokal, sing maneh menehi kesaksian babagan manufaktur sing dhuwur. Inggih, dina iki kita bakal weruh apa bedhil negara kayata Polandia lan Portugal padha karo ing pungkasan abad kaping XNUMX lan awal abad kaping XNUMX. Kuwi "buyar" ing peta "ing kene lan ana" ...



Ayo dadi miwiti karo Polandia, kang muncul maneh mung sawise Perang Donya I ing reruntuhan Kakaisaran Rusia lan dadi conto nyata saka kawicaksanan nasional poto-netepake. Ing salah sawijining pranata Prajanjian Versailles, Polandia nampa mantan arsenal Jerman Danzig karo kabeh peralatan produksi, lan ing iki dheweke bisa ngomong, begja. Banjur, ing taun 1921, uga sesuai karo Prajanjian Versailles tanggal 28 Juni 1919, pabrik-pabrik Jerman perusahaan Mauser ngirim udakara 1000 alat mesin menyang Polandia minangka bagean saka pambayaran ganti rugi perang, lan Polandia langsung dipasang ing. pabrik senjata ing Warsaw. Perang Soviet-Polandia ing taun 1919-1920 uga nduweni peran penting kanggo nyengkuyung negara Polandia enom, nalika Polandia nampa akeh senjata cilik, loro-lorone diwenehake dening sekutu Barat lan direbut minangka piala. Lan ing kene militèr Polandia bisa milih sistem sing bakal dijupuk minangka basis: "telu-panguwasa" Rusia-Soviet, sing yen ana perang karo Rusia Soviet njamin panggunaan kartrid sing padha, Lebel Prancis utawa Mauser Jerman. . Pilihan kasebut penting amarga gumantung banget. Contone, Finland, perang karo USSR, dijupuk kuwi nomer akeh dijupuk senapan mesin DP (bab 10000!), Sing padha kebak ketemu perlu kanggo pasukan ing jinis gegaman iki (!) Lan ... ora gelem gawé. lan nggunakake bedhil mesin dhewe "Lahti-Saloranta" M -26!

Senapan miturut negara lan bawana. Mauser saka Radom lan Mauser-Verguero (bagean 13)

Prangko pabrik senjata Warsawa.

Pungkasane, senapan Jerman Gew. 98 lan karabin Kar. 98a dipilih minangka senjata cilik utama tentara Polandia anyar, lan fasilitas produksi diatur ing Warsaw lan Radom. Polandia nggunakake senjata anyar lan ngolah maneh bedhil Jerman sing isih ana sawise Perang Dunia I. versi Polandia saka Gew. 98 ditetepake minangka Kb Wz. 1898 - "Model 1898 Rifle". Versi Polandia saka Jerman Kar. 98a dijenengi KbK Wz. 1898. Tambahan "K" kanggo "carbine" dilambangake bedhil cendhak karo gagang bolt mbengkongaken mudhun.


Tandha pabrik senjata ing Radom.

Ing taun 1929, Mauser KbK Wz cendhak anyar mlebu layanan karo tentara Polandia. 1929, kang wis akeh ing umum karo Ceko VZ.24. Versi kavaleri nduwèni gagang bengkok, dene infantri nduwèni sing lurus. Anehe, ing taun 1936, nalika meh kabeh wong ing donya wis nggunakake bedhil cendhak, cocok kanggo infantri lan kavaleri, Polandia ngenalaken versi anyar saka Gew dawa. 98, ditetepake minangka Kb Wz. 1898a. Bener, karyane luwih apik tinimbang sadurunge, lan ditrapake kanggo penembak sing dilatih khusus kanggo njupuk ing jarak sing adoh.


Kabeh prabédan KbK Wz. 1898 saka, nyatane, Gew Jerman. 98 ana pancing kanggo dilebokake ing wedhus.


Gewer 98 (Museum Tentara ing Stockholm)

Ing pertengahan 1930-an, Polandia mbiayai produksi bedhil anyar kanthi ngedol senjata sing diklumpukake ing perang 1919-1920 menyang ... sapa sing sampeyan pikirake? Republik Spanyol! Iki menarik, amarga pamrentah Polandia ora duwe simpati sethithik kanggo dheweke, lan pemasok senjata utama liyane kanggo Reds Spanyol yaiku Uni Soviet! Lan durung - "dhuwit ora mambu!" Lan kanthi mangkono bedhil Polandia teka ing Spanyol. Lan ora loro utawa telung ewu, nanging nomer banget nyengsemaken - 95894! Kajaba iku, nganti pecah Perang Donya II, Polandia tetep saham ageng senapan Mosinov Rusia minangka cadangan strategis.


Senapan Mauser Polandia Wz.29.

Dene senapan WZ.98a, diprodhuksi dening Państwowa Fabryka Broni ing taun 1936-1939. adhedhasar senapan Jerman Gewehr-98 lan dilengkapi karo bayonet-pisau tradisional Jerman. Senapan sing dijupuk dening Wehrmacht ditunjuk minangka G9-8 (p) utawa G-299 (p). Secara total, kira-kira 70 ewu bedhil kasebut diprodhuksi. TTX carbine: kaliber - 7,92 mm; dawa - 1250 mm; dawa laras - 740 mm; bobot - 4,4 kg; kapasitas majalah - 5 babak 7,92x57 mm; kacepetan moncong - 880 m / s; tingkat geni - 15 babak saben menit; sawetara efektif dijupuk - 2 km.

Sawise Perang Donya II, senjata Soviet ing Polandia diganti dening Mausers saka tentara Polandia pra-perang, lan kira-kira 373 Soviet M1944 karabin sing diprodhuksi ing Polandia antarane 1950 lan 1955 nampa sebutan "7,62 mm KbK Wz. 1944".

Minangka kanggo total Simpenan senjata ing Polandia, ing Desember 1921 padha kira-kira 254 ewu bedhil Gewehr-98 lan 19 ewu Gewehr-98 carbine. Kira-kira 30 ewu mau rampung ing Polandia minangka akibat saka perlucutan senjata saka bagean tentara Jerman, liyane 140 ewu unit dituku dening tentara Polandia ing Belgia lan Prancis, akeh kang, ing siji, digunakake piala. Kajaba iku, wiwit awal November 1920 nganti pungkasan November 1921, 84 ewu bedhil Mauser lan karabin teka ing gudang tentara, sing asale ora dingerteni.

Produksi massal senjata dhewe ing pabrik ing Warsaw wiwit ing 1923, lan ing Radom - ing 1927. Ing mung setahun, pabrik Warsawa ngasilake kira-kira 22 ewu bedhil, lan ing taun 1931 uga 190,5 ewu karabin. Lan pabrik Radom wiwit taun 1927 nganti 1931 ngasilake kira-kira 158 ewu bedhil saka model 1898. Kajaba iku, wiwit taun 1930 nganti Mei 1939, pabrik ing Radom ngasilake 264300 karabin model taun 1929, lan wiwit taun 1936 nganti 1939. udakara 44500 Kb Wz. 1898a.

Ing wektu sing padha, para ahli nyathet yen kualitas senjata kasebut ora dhuwur banget. Utamané badhan ana kahanan karo carbine, kang wis akeh shortcomings ing syarat-syarat linuwih lan akurasi geni. Contone, sawetara bagéan saka bolt bisa gagal sawise mung sawetara nembak, sawur sak diperlokaké cukup gedhe, lan recoil lan muzzle lampu kilat banget kuwat.


Senapan Luis Fausto de Castro Gudes Diaz.

Senapan modern pisanan ing Portugal diadopsi kanthi cara sing ora biasa lan ora dikarepake. Wiwitane, militèr Portugis pengin bedhil siji-shot. Lan bedhil kuwi dikembangaké kanggo wong-wong mau dening letnan saka tentara Portugis karo jeneng impressively dawa: Luis Fausto de Castro Gudes Diaz. Senapan Goodes duweni baut sing dioperasikake tuas, kaya senapan Martini-Henry. Uji coba bedhil ing taun 1885 sukses. Kartrid welt 8x60R uga nindakake kanthi apik, nanging yen katon ing taun, kita bakal weruh manawa desain iki rada telat kanggo wektune.

Nanging, ing Juli 1886, Portugal mrentahake 40 bedhil Goodes saka pabrikan senjata Austria OE.WG (Oetterreichische Waffenfabriks-Gesellschaft), luwih dikenal kanthi jeneng "Steyr". Nanging sing ora dingerteni yaiku kasunyatan manawa Portugal wis mrentahake 000 bedhil lan 6000 karabin saka Kropachek setahun kepungkur kanthi bolt geser lan majalah underbarrel tubular, sing meh padha karo model Mauser M3000 / 1871.

Firm "Steyr" wiwit nepaki pesenan, nanging ketemu karo sawetara kangelan teknologi. Ing ngriku Portugal ngumumakên bilih sampun nilar dhawuhipun supados damêl bedhil Kropachek. Nanging Steyr nyatakake yen dheweke wis ngasilake 18000 bedhil lan kudu dibayar! Lan ... Portugal mbayar pesenan kasebut, nanging nyatakake yen dheweke ora butuh! Banjur perusahaan "Steyr" didol ... menyang Boers ing Afrika Kidul. Lan ternyata Steyr ora mung ngedol bedhil sing padha kaping pindho, nanging uga entuk bathi kanggo bedhil sing ora ana, amarga nalika pembayaran dening Portugal mung ana 10000, yaiku, dheweke mung ngapusi Portugis! Mangkono, bedhil Gudes sing diuji ora tau mlebu ing tentara negarane. Nanging senapan Kropachek teka ing versi ing ngisor iki: infanteri, kolonial, "senjata cekak" lan karabin. Nanging, kita wis ngomong babagan senapan iki kanthi rinci ing kaca VO. Bener, ing konflik militer utama, ora kaya bedhil Goodes sing perang ing Perang Anglo-Boer (!), Dheweke ora melu konflik militer utama, nanging dheweke duwe kesempatan kanggo njupuk ing konflik militer lokal ing Angola, Mozambik, Timor Timur. lan Goa. Kajaba iku, dikenal manawa karir tempure terus ing wilayah kasebut nganti taun 1960-an!


Senapan "Mannlicher-Schenauer" М1903/14.


Skema piranti bedhil "Mannlicher-Schenauer" M1903 / 14.

Banjur Portugis nyadari yen senjata karo majalah tong minyak wis kuna, ing 1895 padha mutusaké kanggo tuku bedhil Mannlicher lan dites nganti 1898. Nanging sakperangan alesan padha ora seneng, lan saka 1900 kanggo 1902 padha dites bedhil, kang banjur mlebu layanan karo tentara Yunani - Mannlicher-Schenauer kamar kanggo kartrid bedhil Yunani 6,5 × 54 mm. Nanging asil dadi lucu: Yunani nggunakake bedhil iki menyang layanan ing taun 1903 lan digunakake nganti tengah abad rong puloh, nanging Portugal ... mutusaké kanggo nggunakake bedhil ... Mauser, nanging nganggo bolt saka Mannlicher. -Schenauer bedhil lan kartrid 6,5 × 58mm Verguero!


"Mauser-Verguero" M1904.


Perangko sing dilebokake ing bedhil Mauser-Verguero saka Arsenal Lisbon yaiku "Charles I" (Raja Portugal saka 1889 - 1908)

Karya sing dibutuhake kanggo nggawe senapan anyar ing taun 1904 ditindakake dening perwira tentara Portugis, José Alberto Verguero, sing uga ngembangake kartrid kasebut, lan "Mauser-Verguero" ngganti senapan Kropachek M1886 minangka senapan infanteri standar. saka tentara Portugis kanggo kabeh wektu nganti ing 1939 ing siji, padha ora ngganti Mauser 98k. Ing Portugal, dheweke duwe sebutan resmi Espingarda 6,5 ​​mm m/1904. Versi senjata sing luwih entheng lan luwih cendhek diklasifikasikake minangka karabin.


Informasi babagan pemilik lan produser bedhil.

100 bedhil diprodhuksi kanggo Portugal. Ing taun 000, tambahan 1906 bedhil Mauser-Verguero diprodhuksi kanggo Polisi Federal Brasil, sing dipasang kanggo kartrid 5000 × 7 mm sing populer ing Amerika Selatan. Ing taun 57, 1915 bedhil Mauser-Verguero didol menyang Afrika Kidul amarga wong Afrika Kidul ora duwe bedhil Lee-Enfield sing cukup.


Piranti target.

Ing layanan Portugis lan Afrika Kidul, bedhil iki katon ing Perang Donya I lan sawetara kampanye kolonial. Pasukan kolonial Jerman ing Afrika Wétan uga nggunakake bedhil Mauser-Verguero sing dijupuk minangka piala. Nanging Pasukan Ekspedisi Portugis ing Front Kulon nggunakake senjata lan peralatan Inggris kanggo alasan logistik, lan mulane bedhil iki ora digunakake. Senadyan Portugal netral nalika Perang Donya II, ing taun 1942, pasukan Portugis perang sedhela nglawan Jepang sing nguwasani Timor Portugis, lan uga nggunakake bedhil Mauser-Verguero.


Kunci lan sekring.

Ing taun 1937, sawise tentara Portugis nganggo Mauser 7,92k 57x98mm, akeh bedhil saka jinis iki sing isih ana kanggo kartrid 7.92x57mm anyar. Senapan sing diowahi kasebut diarani Espingarda 8 mm m/1904-39 lan digunakake dening tentara Portugis nganti pertengahan 1960-an, utamane ing bandhane ing luar negeri.


Desain karakteristik tampilan ngarep kanthi "kuping".

Karbin M1937-A, lan M1941, diprodhuksi ing Jerman ing pabrik ing Oberdorf lan duwe tandha Jerman. Portugis dhawuh lan nampa 60000 karabin saka model pisanan, nanging pesenan kanggo model kapindho kanggo liyane 50000 Unit, amarga alasan sing jelas, ambruk lan senjata sing wis diprodhuksi mlebu ing Wehrmacht karo lambang Portugal lan taun cap ing. kamar - pisanan "1937", lan banjur "1941" .


Perangko ing bedhil 1937

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    28 Mei 2018 18:43
    "Contone, Finlandia, perang karo USSR, dijupuk akeh senapan mesin DP (kira-kira 10000).
    Kaping pisanan, sturgeon kudu dipotong, amarga Finlandia dhewe menehi angka 8400. Kapindho, kudu njlentrehake apa limang taun, wiwit taun 1939 nganti 1944.
    1. +4
      28 Mei 2018 18:57
      wayahe liyane. Finlandia ora gelem nggunakake bedhil mesin. Ing wulan Juni 1942, tentara Finlandia duwé udakara 4600 senapan mesin ringan Lahti-Saloranta, ing taun 1944 cacahé udakara 4, lan 760 tetep ing Agustus 1951. Sawisé Perang Donya II, senapan mesin ringan Lahti-Saloranta tetep disimpen nganti taun 3757.
      1. +3
        28 Mei 2018 19:24
        Mauser Polandia liyane yaiku Gewehr 29/40. Sebutan Mauser iki minangka campuran saka sebutan Polandia (29) lan taun produksi diwiwiti. (40).
        Kasunyatan iku tanduran ing Radom dijupuk praktis untouched, mulane, ing 1940, ing kontrol Steyr, produksi diterusake, nanging wis kanggo Kriegsmarine lan Luftwaffe. Kajaba iku, sawetara diprodhuksi kanggo Austria kanthi sebutan Gewehr 29/40 (ö).
      2. +3
        28 Mei 2018 19:29
        Senapan mesin Lahti terus terang sengsara dibandhingake karo DP. Kekurangan sing paling penting yaiku majalah 20-babak lan desain sing luwih rumit lan larang dibandhingake karo DP. Sajrone Perang Musim Dingin, Finlandia nyekel udakara 3000 bedhil mesin DP minangka piala, produksi senapan mesin Lahti dhewe mandheg mung ing taun 1942, nalika iku ngarep Soviet-Finlandia wis mapan, lan nganti musim panas 1944 ana praktis ora ana operasi nyerang ing loro-lorone. Finns ora duwe kakuwatan cukup kanggo maju luwih maju, nalika USSR wis kabeh pasukan dibuwang marang Jerman.
  2. +4
    28 Mei 2018 20:42

    Lan kualitas tegese pincang, nanging ing wektu sing padha -
    - Radom Mauser ora nuthuk.

    Merak, sampeyan ngomong ... Heh!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"