Supir taksi laut Malaya Zemlya. Pahlawan tanpa tanda jasa. Bagean 1

11
Pembentukan jembatan Malaya Zemlya ing Februari 1943 nyedhiyakake pangkalan angkatan laut Novorossiysk kanthi tugas anyar kanggo nyuplai pasukan payung sing diisolasi saka Daratan. Kaping pisanan, tugas-tugas kasebut nglarani banget nganti komando mutusake langkah sing nekat banget kanggo nyelehake kargo sing dibutuhake pasukan saka pesawat. Nanging keputusan iki pancen ora efektif, amarga geni anti-pesawat Nazi sing padhet ora ngidini kargo mudhun ing titik sing dikarepake. Kadang amunisi, pranata lan gaman padha mung "dipakani" menyang segara, sing paling skenario cilik. Paling awon, properti domestik tiba ing tangan mungsuh. Mangkono, mung pilihan rasional tetep - nggunakake armada.

Supir taksi laut Malaya Zemlya. Pahlawan tanpa tanda jasa. Bagean 1

Minesweeper T-406 "Iskatel" (jinis Fugas) sajrone operasi nyerang Novorossiysk



Kanggo 225 dina, pasukan NVMB nyedhiyakake jembatan lan komunikasi segara sing dilindhungi ing cedhak Malaya Zemlya. Nyatane, saben kebangkrutan bala, pangiriman kargo lan mbusak tatu saka pesisir ana operasi kapisah sing njupuk Panggonan ing geni mungsuh. Akibaté, miturut Novorossiysk Historical Museum-Reserve, saka Februari nganti September 1943 ing ngisor iki dikirim menyang Malaya Zemlya:

— 57 wong;
- 346 bedhil;
- 75 mortir;
- 111 bedhil mesin;
- 6 ton amunisi;
— 7 ton panganan lan pakan;
- 123 ton produk minyak bumi;
- 300 ekor jaran lan ingon-ingon;
- 11 ton saka macem-macem kargo kluwarga;
- 67 mobil.

Malah bisa ngirim nganti 35 menyang bridgehead tankNanging, padha ora melu ing pertahanan Malaya Zemlya. Klompok lapis baja iki dianggep dening komando minangka argumen pungkasan ing upaya mungsuh kanggo nyelehake pasukan menyang segara. Mulane, tank-tank kasebut disembunyikan kanthi ati-ati, nganti Jerman ora bisa ngerteni babagan anane nganti mbebasake kutha kasebut. Mung nalika serangan ing kutha kasebut, Nazi kaget nalika nemokake ajiné lapis baja nyedhak saka arah Malaya Zemlya.

Kajaba iku, kanthi kekuwatan armada Luwih saka 47 wong dievakuasi saka jembatan. Antarane wong-wong mau ana prajurit sing tatu lan warga sipil. Pancen, nalika wilayah sing direbut maneh saka penjajah ditambahi, pasukan terjun payung uga mbebasake populasi sing ditemokake ing wilayah kasebut, sing langsung dievakuasi menyang Gelendzhik, sing ing wektu kasebut dadi rumah sakit gedhe, antara liya.


Kapal selam U-9 ditransfer menyang teater perang Segara Ireng ing pelabuhan Constanta ing taun 1943.

Nanging, kabeh tumindak kasebut ditindakake, supaya bisa diucapake, dening pasukan angkatan laut "beda". Sajrone tatanan saka bridgehead perlu ing kabeh biaya kanggo mbangun pasukan militèr cukup kanggo pertahanan lan expansion saka Malaya Zemlya. Iki minangka tambahan kanggo kudu terus-terusan "feed" pasukan landing. Mulane, ing wiwitan, i.e. ing Februari lan Maret 1943, pasokan saka bridgehead digawa metu karo keterlibatan kapal gedhe saka armada: gunboats, minesweepers lan kapal mobilized gedhe. Contone, sedina sawise ndharat detasemen Kunikov, tanggal 5 Februari, detasemen kapal sing dumadi saka kapal perang "Red Adzharistan" lan "Red Georgia" lan sangang pemburu segara saka jinis MO-4 mlebu ing wilayah Stanichka. Nanging, kangelan nemen saka mooring ing pesisir ateges unequipped lan duration saka unloading ndadekake kapal pasokan dadi target gampang kanggo penerbangan, tentara meriem lan armada mungsuh.


Tongkang kacepetan dhuwur saka jinis "Siebel".

Ancaman pungkasan, senadyan cilik relatif saka armada Jerman ing operasi téater Segara Ireng, dadi liyane lan liyane ketok saben dina. Wiwit taun 1942, Jerman terus-terusan mbangun "otot" angkatan laut. Kapal torpedo Schnellboat Tipe S-26, tongkang landing cepet MFP, asring diarani kelas Siebel, kapal selam diesel cilik Tipe II, uga macem-macem prau patroli, kapal patroli lan pemburu kapal selam dikirim menyang Black segara. prau. Lan iki ora njupuk menyang akun armada saka sekutu Jerman Romania, kang wis 2 pangrusak - Regele Ferdinand lan Regina Maria, 2 pangrusak (pra-perang Italia dibangun), 3 pangrusak, 3 kapal selam, 4 gunboats, 5 yu minzags, minangka uga penyapu ranjau, prau torpedo, pemburu cilik, lsp.


"Schnellbot" S-26 kanthi gambar jaguar ing kapal ing Segara Ireng taun 1943

Asil saka tumindak Nazi iki ora suwé teka. Februari 27, 1943, gunboat "Red Georgia" ing printah saka Grigory Vasilyevich Katuntsevsky (masa sing nduwèni Ordo Lenin lan Red Banner of Battle) sepisan maneh nyiapake kanggo nyedhaki pesisir Myskhak kanggo unloading. Sanalika dheweke "moored", utawa luwih, mung ngubur irung ing lemah lan wiwit mbongkar amunisi lan pasukan parasut, nalika nyedhaki tengah wengi, Jerman "schnellbots" S-28, S-51, S-72 lan S- 102 saka armada 1 kapal torpedo. Kapal bedhil kanthi pamindahan nganti 1400 ton, ditekan menyang pinggir pantai, ditakoni. Mesthi, padha nyoba kanggo refloat awak kapal lan njupuk kanggo ndandani, nanging mungsuh, ngerti persis koordinat, ora resiko prau ing geni saka tentara meriem gisik, nanging mung nutupi titik karo serangan online. Sakbanjure, sisa-sisa kapal meriam digunakake minangka dermaga darurat kanggo mbongkar kapal pasokan.


"Red Georgia", torpedo ing pesisir Myskhako

Ing dina sing padha, kapal penyapu ranjau dhasar "Gruz" (proyek 3 jinis "Fugas") kanthi pamindahan nganti 500 ton menyang dhasar Segara Ireng. Sapu ranjau kanthi nomer taktis T-403 (BTShch-403) teka ing wilayah Myskhako kanthi amunisi, panganan lan diangkut nganti 270 prajurit ing kapal. Sakcepete sadurunge tengah wengi, minangka 500-600 meter saka pesisir, "Kargo" diserang dening "schnellboats" wis dikenal saka flotilla 1 saka Corvette-Kapten Georg Christiansen. Senadyan perjuangan nekat kanggo kaslametané, upaya iku muspra. Sawise tengah wengi, minesweeper lay mudhun ing lemah ing ambane 15 meter, njupuk karo ora mung terkenal, lan sing paling Jahwéh, amunisi penting lan pranata ing bridgehead, nanging uga nyawa prajurit.


Jenis kapal sapu ranjau "Fugas"

Tragedi utama sabanjure sing kedadeyan ing perairan Segara Ireng cedhak Novorossiysk yaiku matine kapal penyapu ranjau "Chervonny Cossack", pelayaran kanthi nomer T-511. Mantan korek kargo, mobilized dening armada lan diowahi dadi penyapu ranjau, wis pamindahan luwih saka 670 ton lan kacepetan 8 knots, lan umur wong tuwa iku kira-kira kanggo ngluwihi sèket dolar, lan wis kaping pirang-pirang mobilized. Dimuat kanggo kapasitas karo amunisi lan bala, Chervonny Cossack ngatur kanggo break liwat kanggo Myskhako lan malah mbongkar aman. Nanging pas penyapu ranjau sing mobilisasi apes pindhah saka pesisir, dheweke mlayu menyang tambang. Mung sawetara menit kapal kasebut dadi jerone 45 meter.

Wigati dicathet menawa mung ing Februari-Maret 43, pesawat Jerman mbombardir banyu antarane Novorossiysk lan Gelendzhik kanthi atusan tambang. Mung ing sacedhake resort Gelendzhik, ombak kasebut ngetokake untu kanthi rong atus tambang ing sasi Februari.


Gambar kira-kira T-511 sing ana ing lemah

Tragedi kahanan kasebut ana saka 400 nganti 600 wong ing kapal Chervony Cossack nalika iku. Antarane wong-wong mau padha tatu lan ngungsi sipil saka Myskhako liberated, i.e. wanita lan bocah-bocah. Akeh sing ora bisa metu saka ditahan. Miturut macem-macem sumber, para pemburu segara sing nyedhaki bisa nylametake, paling apik, sapratelo saka penumpang penyapu ranjau.

Sawise sawetara tragedi, prentah kasebut kurang lan kurang gelem ngirim kapal gedhe menyang jembatan, sing, mesthi, ora mung bisa ngirim kargo lan prajurit liyane, nanging uga nyeret menyang ngisor. Menapa malih, kajawi saking daya angkut, kapal-kapal ingkang ageng saking armada, ingkang sapunika dipunginakaken kangge nyuplai bridgehead, boten gadhah kaluwihan ingkang signifikan amargi terrain lan alam pesisir.

Printah mutusaké kanggo nggunakake utamané kapal cilik langsung kanggo kafilah mbebayani kanggo wilayah Myskhako, i.e. prau, kapal penumpang kesenangan, sekunar nelayan, seiners, tongkang, kapal tunda, kapal motor, lsp. Dadi cilik nanging bangga "Tulkin armada" Pundhak meh kabeh beban nyediakke bridgehead.

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

11 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    30 Mei 2018 05:28
    Matur nuwun, menarik. Sampeyan kasebut tambang segara. Aku ora ngelingi penulis buku, EMNIP Admiral Basisty, nanging nyatakake yen cedhak Novorossiysk Jerman nggunakake jinis anyar tambang ngisor, karo sekring gabungan, kanggo complicate pasokan pasukan ing Malaya Zemlya lan nggunakake luwih saka Novorossiysk. pelabuhan.
  2. +3
    30 Mei 2018 08:29
    Artikel sing apik, topik iki durung dibahas. Satemene aku ngerti, ora ana Angkatan Laut Rumania utawa kapal selam Jerman sing digunakake ing blokade Malaya Zemlya. Yagene sebutno wong-wong mau?
    1. Bai
      +4
      30 Mei 2018 13:05
      Dheweke duwe pengaruh ora langsung. Contone, iki:
      Sajrone periode iki, Jerman nemokake panggunaan liya kanggo kapal selam, utawa artileri dek. Kasunyatane yaiku ing babagan Tuapse-Sochi, sepur, amarga wilayah pegunungan, meh kabeh dawane meh cedhak karo pinggir pesisir, malah ora dilindhungi dening wit-witan. Tangki minyak saka Baku lan sepur kanthi personel kargo lan pasukan terus-terusan obah ing dalan iki menyang wilayah pertempuran. Nggunakake iki, kapal selam Jerman wiwit murub ing sepur obah karo 20-mm bedhil anti-pesawat dipasang ing dek ing interval tartamtu. Bener, padha ora entuk gangguan serius ing gerakan sepur, nanging padha "dipeksa", mbok menawa kanggo pisanan ing laku saka gerakan sepur sepur, lan sepur segara uga, kanggo ngiringan sepur karo kapal perang.
      1. 0
        30 Mei 2018 20:25
        Oke, iki wong Jerman. Napa maca artikel wedi karo wong Romania?
  3. +3
    30 Mei 2018 14:42
    Matur nuwun, aku ngarep-arep kelanjutane ... Aku ora ngerti akeh rincian.
  4. +2
    30 Mei 2018 17:18
    Quote: Amur
    Matur nuwun, menarik. Sampeyan kasebut tambang segara. Aku ora ngelingi penulis buku, EMNIP Admiral Basisty, nanging nyatakake yen cedhak Novorossiysk Jerman nggunakake jinis anyar tambang ngisor, karo sekring gabungan, kanggo complicate pasokan pasukan ing Malaya Zemlya lan nggunakake luwih saka Novorossiysk. pelabuhan.

    Lan aku maca sing pisanan tambang kuwi digunakake ing cedhak Sevastopol. Ana uga film apik babagan acara iki: "Alegro karo geni" (sadurunge miwiti demonstrasi padha ngandika: "film iki adhedhasar acara nyata")
  5. +1
    30 Mei 2018 17:31
    Angin, matur nuwun kanggo crita sampeyan. Sawise maca: "Mangkono, siji-sijine pilihan nasional yaiku nggunakake armada," aku wis ngerti yen bakal dadi "angin wetan." Aku ora ngerti sapa wae ing situs kasebut kajaba sampeyan supaya bisa nulis acara kasebut kanthi apik.
    Angin, yen sampeyan dudu peneliti museum, mula sampeyan ahli sejarah amatir lan ngerti materi kasebut kanthi apik
  6. 0
    31 Mei 2018 23:50
    Siebel minangka catamaran.

    Lan ing foto ana BDB Jerman klasik.
    1. 0
      12 Agustus 2018 13:02
      "Siebel" minangka feri jinis catamaran.
  7. 0
    12 Agustus 2018 13:01
    Apa pancene mokal kanggo ngerteni perkara-perkara sing prasaja nalika nyiapake nulis artikel iki? Apa prabédan antarane FDB (kacepetan dhuwur landing barge) lan Siebel ferry?! Kajaba iku, tulis ing foto: Tongkang kacepetan dhuwur saka jinis "Sibel" ... Ora ana tembung ...
  8. 0
    12 Agustus 2018 13:13
    Uga, yen sampeyan nggunakake sketsa ing ngisor kapal sing ilang, banjur nuduhake saka ngendi sampeyan entuk.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"