artileri. Kaliber gedhe. 152 mm model howitzer 1909/30

15


Kita wis biasa ngomong babagan sistem artileri jaman pra-perang kanthi nada sing apik banget. Punapa mawon sistem, iku masterpiece saka pamikiran desain. Nanging dina iki kita bakal pirembagan bab howitzer, kang ora nimbulaké admiration kuwi. Howitzer, sing teka ing Tentara Merah wiwit taun 1909. Nanging, Nanging, karo pakurmatan liwati kabeh tes militèr saka Lake Hassan kanggo asor Jepang.



152 mm howitzer mod. 1909/30 Sistem paling akeh saka Tentara Abang ing awal Perang Patriotik Agung. Sistem sing tundhuk karo kothak pil lan benteng musuh liyane. Sistem sing bisa nyopir infantri mungsuh ing jero lemah kanthi sawetara voli lan kanthi mangkono njamin pasukane maju.



Iku muni aneh, nanging gegaman kuwi uga-pantes isih cukup dingerteni. Malah ing cedhak sawetara pameran museum, pengunjung ora tetep. Malah "putri" howitzer iki, mod howitzer lapangan 152-mm. 1910/30 (KM), luwih menarik. Mungkin amarga katon luwih nyengsemaken, modern (kanggo wektu iku)?

Utawa mungkin amarga mung siji conto howitzer iki sing saiki dikenal (ing kutha Finlandia Hämeenlinna). Nomer seri 34. Nanging ing museum kasebut dipamerake miturut sebutan Finlandia: 152 H / 30. Kanggo pabrik manufaktur, kabeh iku mung sistem eksperimen, dirilis ing seri cilik mung kanggo testing.

Nanging bali menyang sistem diterangake. Utamané wiwit sejarah katon bedhil iki "konsonan" karo crita veteran liyane diajeni kita wis diterangake: 122-mm howitzer mod. 1910/30 "Penjahat" katon ing tentara kekaisaran howitzer 152-mm kanthi cara sing padha yaiku perang Rusia-Jepang.

Dadi cetha kanggo komando tentara Rusia yen pasukan mbutuhake jinis bedhil sing anyar. Saliyane bedhil lapangan, tentara kudu duwe sistem sing bisa ngrusak struktur rekayasa modal. Saka bunker nganti bangunan bata ibukutha, sing ana titik tembak mungsuh.

Nalika iku kompetisi diumumake kanggo sistem kuat saka bedhil tradisional Rusia 6-inch (152,4 mm). Pitakonan babagan kaliber. Kok angel banget? Jawaban iki prasaja. Ing Rusia, meriam model 1877 kaliber iki wis ana ing layanan. Kompatibilitas amunisi ana lan isih dadi faktor penting saiki. Ing pungkasan taun 1908 - wiwitan taun 1909. howitzer abot saka Skoda, Krupp, Rheinmetall, Bofors lan Schneider dites. Alas, desainer Rusia ing babagan iki ora bisa menehi apa-apa.

Miturut asil tes, howitzer saka perusahaan Prancis Schneider diakoni minangka desain paling apik. Kene kita kudu rada nyimpang saka topik utama. Kasunyatane manawa perselisihan babagan tes kasebut isih ora suda. Sawetara sumber langsung ngomong babagan pemalsuan kasebut.

Sampeyan bisa mbantah babagan iki. Nanging kenapa? Tukang senjata Prancis wektu iku pancen "trendsetter". Lan sajarah luwih saka operasi bedhil nuduhake bener saka pilihan saka sistem. Sanajan, anané lobi Prancis sing kuwat ing Staf Umum Rusia uga bodho kanggo nolak.

Sistem Prancis diadopsi dening tentara Rusia kanthi jeneng "mod howitzer benteng Schneider 6-inch. 1909". Howitzer iki wiwit diprodhuksi ing pabrik Putilov.

artileri. Kaliber gedhe. 152 mm model howitzer 1909/30


Ing podo karo, ing tanduran Perm (Motovilikhinsk), dheweke wiwit ngembangake versi lapangan howitzer iki. Sistem benteng kasebut abot. Sistem kasebut digawe ing taun 1910. 6-inch Schneider lapangan howitzer mod. 1910, sanajan iki digabungake karo howitzer bèntèng ing syarat-syarat limber lan amunisi, digunakake iku rodo gegaman sawijining. Lan balistik howitzer bèntèng lagged konco lapangan "putri".

Lan maneh, perlu rada nyimpang saka topik kasebut. Rong pabrik ora bisa nyedhiyakake jumlah howitzer sing dibutuhake kanggo kabutuhan tentara. Lan pamrentah tsarist ngrampungake masalah kasebut kanthi tradisional. Tuku bedhil ilang ing Entente. Mangkono, howitzer liyane muncul ing tentara kita - howitzer 6-inch saka sistem Vickers.

Howitzer model 1910 ora njupuk oyod ing tentara. Mulane, produksie mandheg, lan wiwit taun 20-an, pabrik Perm wiwit ngasilake bedhil model 1909.



Apa sing nyebabake kabutuhan modernisasi howitzer ing 20-30s? Ing kene maneh analogi karo mod howitzer 122-mm. 1910. Tentara nuntut sistem anyar. Mobile, jarak jauh...

Pamrentah Soviet nindakake akeh kanggo nggawe sistem kasebut. Nanging, nyadari yen ora realistis kanggo nyedhiyakake jumlah sistem sing cukup ing kondisi ambruk industri lan karusakan pasca perang, diputusake kanggo ngetutake dalan sing wis bukti. Nguatake amunisi.

Akibaté, ing taun 1930, Institut Riset Artileri (ANII) nampa tugas kanggo ngembangake proyektil jarak jauh, kalebu kaliber enem inci, lan biro desain pabrik Motovilikha (Perm) njupuk masalah adaptasi 152. -mm howitzer mod. 1909 kanggo amunisi iki lan nambah kacepetan dhisikan.

Biro desain perusahaan ing wektu sing dipimpin dening V. N. Sidorenko, karo partisipasi aktif, sawetara solusi technical wis ngajokaken kanggo nambah sawetara bedhil ana.



Miturut Museum Sejarah Militer St. Petersburg Artileri, Teknik lan Korps Sinyal, proyek kanggo nambah mantan howitzer benteng 6 inci ditindakake dening insinyur Yakovlev.



Granat fragmentasi dhuwur-mbledhos anyar mbutuhake solusi anyar. Kasunyatane yaiku nalika nembak kanthi lengkap lan pertama, detonasi kedadeyan ing tong minyak. Volume kamar jelas ora cukup. Masalah ditanggulangi kanthi cara sing padha kaya sadurunge ing howitzer 122-mm. Kanthi mboseni kamar nganti 340 mm. Ing wektu sing padha, tampilan batang ora owah. Mulane, gun modern ditandhani ing bagean breech lan casing tong minyak ing ndhuwur karo tulisan "Elongated kamar".



Kanggo ngganti piranti recoil menyang recoil tambah, moderator anyar ngenalaken ing rem recoil, lan dandan saka carriage ing 1930 mung winates kanggo aturan saka piranti beda, tanpa meneng. Pemandangan uga dianyari: sistem nampa "normal" ngarsane arr. 1930 karo drum remot silinder lan nglereni skala anyar.


Aturan, yaiku, piranti sing nuntun laras bedhil.




Lan siji inovasi liyane: kanggo ngiyataken sasis, gembong kayu diganti wheelsets saka truk GAZ-AA.





Ing wangun iki, howitzer dilebokake ing layanan kanthi jeneng howitzer 152-mm saka model 1909/30.



TTX sistem:

Kaliber, mm: 152,4
Bobot, kg, tempur: 2725
ing posisi simpen: 3050

Dawane (ing Maret), mm: 6785 (5785)
Jembar, mm: 1525
Dhuwur, mm: 1880 (1920)

Jarak pandang, m: 9850
Bobot proyektil, kg: 40-41,25
Kacepetan moncong, m/s: 391

Transfer wektu saka posisi lelungan
ing pertempuran, min: 1-1,5
Jumlah jaran ing transit
(karo traksi jaran), pcs: 8
Kacepetan transportasi, km / jam: 6-8
Pitungan, wong: 8

Amarga pangembang siji lan cedhak wektu kanggo nggawe mod howitzer 152-mm. 1909/30 desain banget padha karo mod howitzer 122-mm. 1910/30 Pancen, penulis wis bola-bali nemoni sudut pandang iki ing antarane pengunjung museum.


122 mm model howitzer 1910/30


Pancen, senjata loro kasebut bisa dideleng minangka versi skala saben liyane, nanging ing sawetara rincian, insinyur Prancis nggunakake solusi desain sing unik kanggo saben sistem. Kaputusan iki disimpen ing versi modern saka bedhil.

Artileri sing njabat ing unit ing ngendi howitzer iki dioperasikake ngelingi sistem kasebut kanthi bangga lan hormat. Lan dheweke dhewe luwih cocog kanggo unit grenadier tinimbang artileri. wong kuwat! Yagene sistem iki mbutuhake prajurit kaya ngono?

Wangsulan: Bab ingkang pisanan teka ing atine iku massa projectile dhewe. Luwih saka 40 kilogram lan kanthi jangkah sing apik ora kanggo kabeh wong. Nanging, ternyata, iki dudu sing utama. Sing utama ing desain howitzer. Ing babagan panggunaane.

Akeh sing weruh ing cuplikan newsreel yen dipecat, prajurit mlayu saka bedhil ing mburi kothak cangkang, lan kadhangkala uga ndhelik ing dugout. Ya, lan tembakan kasebut ditindakake kanthi nggunakake kabel sing rada dawa.

Kasunyatane manawa gerbong balok tunggal ing lemah sing lembut ora nahan howitzer. Gun nggulung maneh siji utawa rong meter. Coulter "digali" menyang lemah mung banjur ndandani posisi sistem kasebut.

Banjur sampeyan butuh kekuatan fisik! ditembak. Coulter "burrowed" luwih kuwat. Butuh bimbingan vertikal. Tembakan sabanjure. Crita sing padha. Wekasanipun, coulter bakal "burrow" ing cara sing pitungan ora bakal bisa kanggo narik metu. Ya, roda uga. Lan ora bakal sawise 10-20 dijupuk, nanging sawise 2-5. Pramila para prajurit "nggulung" howitzer sing ora entheng maju sawise sawetara nembak.

Nanging ora mung kuwi. Sampeyan isih kudu dig munggah lemah ing sisih coulter. Kanggo menehi tuntunan kasar. Lan nggawa kreta karo kabeh "brigade". Apa prospek kanggo pitungan bisa apik? Nanging tumindak kasebut meh rampung sawise saben dijupuk!

Lan howitzers apik banget ... galloping! Ing sudhut ngarahake vertikal cilik, bedhil mumbul 10-20 cm nalika murub!



Miturut cara, saiki bisa uga wis jelas kanggo saben wong kenapa transisi menyang gerbong karo sliding bed ora dadi kekarepan para perancang, nanging kabutuhan.

Nanging bali menyang dugouts ngendi prajurit ndhelik nalika dijupuk. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu nyinaoni pesenan Komisaris Pertahanan Rakyat No. 39 Taun 1936. Sajrone shooting latihan karo nembak siji lan salvo, pitungan kudu dijamin ing dugouts utawa ditches. Tali dawa kudu digunakake kanggo narik pemicu.

Lan saiki sing paling menarik! Ing kasus pecah durung wayahe saka projectile ing tong minyak, iku perlu kanggo ngisi kuesioner khusus (ing wangun) lan langsung laporan kedadean kanggo Komisariat Pertahanan Rakyat!

Ngelingi yen miturut sistem liyane, urutan kasebut ora ana, kita bisa nyimpulake yen masalah kasebut ana. Pancen angel golek sing "guilty". Mungkin desaine ora bisa. Utawa mungkin granat dhewe durung rampung.

Model howitzer 152 mm 1909/30 nampa baptisan geni ing Lake Khasan nalika musim panas taun 1938. Ing sawetara unit lan formasi, senjata kasebut ana ing layanan. Ing divisi bedhil 40 lan 32, contone. Senadyan masalah amunisi, sistem kasebut minangka instrumental kanggo ngalahake pasukan Jepang.



Setaun sabanjure, howitzer 152 mm wis melu perang ing Khalkhin Gol. Menapa malih, kathah laras ingkang mèlu, dipuntingali saking data Komisaris Pertahanan Rakyat ingkang ngginakaken amunisi. Howitzers ora mung mbantu numpes struktur engineering Jepang lan bètèng, nanging uga kasil dipatèni batre artileri mungsuh. Sajrone konflik, mung 6 howitzer dipatèni. Kabeh mau banjur dibalekake maneh.

Perang Soviet-Finlandia uga ora bisa ditindakake tanpa sistem kasebut. Unit lan formasi Soviet kalebu luwih saka 500 bedhil.

Efektivitas paling gedhe saka howitzer 152-mm ditampilake nalika mbukak Mannerheim Line. Bunker dirusak dening loro nganti patang tembakan. Lan nalika kothak pil dideteksi, nalika lapisan beton sing kandel ora bisa ditembus dening projectile 152 mm, target kasebut ditransfer menyang bedhil 203 mm.

Alas, perang iki uga nggawa losses irretrievable pisanan saka sistem. Kajaba iku, wong Finns nyekel sawetara bedhil lan banjur digunakake ing tentara dhewe.



Ing awal Perang Donya II, 152-mm howitzers mod. 1909/30 padha sistem paling umum saka kaliber lan kelas ing Tentara Abang - ana 2611 Unit.

Kanggo comparison: jumlah kasedhiya 152-mm howitzers mod. 1910/37 ana 99 bedhil, 152-mm howitzers mod. 1931 (NG) - 53, 152-mm Vickers howitzers - 92, lan anyar M-10 - 1058 Unit. Ing distrik militer kulon ana 1162 howitzer mod. 1909/30 lan 773 M-10.

Ing taun 1941, howitzers Soviet 152-mm nandhang losses abot - 2583 Unit, kang kira-kira rong pertiga saka jumlah armada bedhil sadurunge wiwitan perang. Ing mangsa ngarep, amarga kasunyatan sing bedhil saka jinis iki ora diprodhuksi, jumlah sistem saka model 1909/30 mung suda.



Nanging, tataran pungkasan perang ndadekake howitzers iki ndadak populer. Paradoks? 1945 lan ... aktivasi panggunaan sistem sing wis lungse? Lan jawaban dumunung ing taktik diganti saka pasukan Soviet.

Wadyabala maju. Nanging, luwih cedhak kita menyang Berlin, saya kerep kesandhung ing struktur engineering serius saka Jerman. Howitzers anyar ngatasi iki. Nanging ing pertempuran ing wilayah kutha, bedhil abot ora bisa ditempelake ing kelompok serangan.

Lan howitzer lawas apik saka model 1909/30 gampang digulung dening tangan dening grup. Kekuwatane cukup kanggo nyegah lan malah ngrusak titik tembak mungsuh ing omah. Gun ing kasus iki murub saka kadohan minimal. Meh kenek langsung.

Jalur tempur model howitzer 152-mm 1909/30 rampung kaya prajurit nyata, ing Timur Jauh. Senjata miwiti biografi pertempuran karo Jepang, lan rampung karo Jepang. Senjata kasebut pungkasane dicopot saka layanan ing taun 1946.

Paradoks jaman kita. Sistem, kang pantes duwe judhul sistem paling akeh saka Tentara Abang (mung D-1 diprodhuksi luwih, lan malah banjur, njupuk menyang akun Jeksa Agung bisa ngetokake post-perang) wis meh ora slamet kanggo wektu kita. Veteran sing pantes banget sing angel ditemokake ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    20 Juni 2018 15:10
    Miturut cara, howitzer saka sistem Schneider ngadeg ing ngarepe diorama Battle kanggo Dnieper ing Dnepropetrovsk, sanadyan tanpa gembong ...

    1. +2
      20 Juni 2018 17:38
      Ing kana, ora suwe, tinimbang dheweke, wundercanon St. Bandera bakal dipasang lan kabeh kahal lokal bakal ndedonga kanggo dheweke :-)))
      1. -1
        20 Juni 2018 19:40
        Kutipan: Sharikov Polygraph Polygraphovich
        howitzer saka sistem Schneider ngadeg ing ngarep diorama Pertempuran kanggo Dnieper ing Dnepropetrovsk


        Stunned, ing jenis Schneider!
      2. +3
        20 Juni 2018 20:01
        Kutipan: Sharikov Polygraph Polygraphovich
        Ing kana, ora suwe, tinimbang dheweke, wundercanone St. Bandera bakal dipasang lan ndedonga marang dheweke dening kabeh kagal lokal.

        Inggih, schyaz plus bakal tiba saka cornucopia ....
  2. +4
    20 Juni 2018 15:55
    Penulis, ati-ati.
    1) statement bab "wheel pesawat saka GAZ-AA" ora bener. Ing foto - gembong padha ing M-30 dibandhingake karo gembong truk (ora GAZ-AA, nanging, Nanging)


    2) ing foto ing mburi traktor sing dilacak STZ-5 - howitzer 122 mm.
    1. +1
      20 Juni 2018 19:39
      Quote: infantryman2020
      statement bab "set wheel saka GAZ-AA" ora bener. Ing foto - gembong padha ing M-30 dibandhingake karo gembong truk (ora GAZ-AA, nanging, Nanging)


      Apik tenan! Bedhil beda, rodha beda, TRUCK beda, nanging tetep ... Bravo!
      1. 0
        21 Juni 2018 08:56
        Aku weruh sampeyan master ngomong metu. Secara struktural, apa ana sing kudu dibantah? Sapa sing ana ing subyek (kawruh materi), dheweke ngerti kanthi becik kirimanku.
      2. +1
        21 Juni 2018 09:06
        Nanging, dheweke bener. Sampeyan bisa ngomong "digawe ing basis saka gembong GAZ-AA", utawa "nyawiji", ora luwih.
        Liyane, tambah diameteripun saka disk wheel, ban liyane, GK (kamera spongy-gusmatic), handrails khusus kanggo nggampangake ngowahi rodha nalika mindhah howitzer kanthi manual, coil ing tutup nutupi hub kanggo pancing sabuk khusus kanggo mindhah howitzer kanthi manual. .
    2. 0
      21 Juni 2018 09:07
      Quote: infantryman2020
      Ing foto - gembong padha ing M-30

      Tegese, beda. Ing M-30 padha karo drum rem.
  3. +1
    20 Juni 2018 16:36
    Kasunyatan iku gerbong siji-bar ing lemah alus tetep saka howitzer ing panggonan. Gun nggulung maneh siji utawa rong meter

    mbok menawa, ora nyekel?
  4. 0
    20 Juni 2018 16:57

    152 mm howitzer mod. 1909/30 ing posisi lelungan. Pay manungsa waé menyang trunk ditarik maneh lan posisi aturan. Ing sisih tengen ana kothak pangisi daya ing posisi sing disimpen.
    Ing podo karo, ing tanduran Perm (Motovilikhinsk), dheweke wiwit ngembangake versi lapangan howitzer iki.

    Para penulis sing dihormati - dadi howitzer entheng minangka pangembangan dhewe utawa maneh saka "SCHNEIDER" ???
    "Peralatan lan persenjataan", No. 1, 3, 5 kanggo 2015.
    Ing tangan liyane, bobot saka mod howitzer 6-inch. 1909 ing posisi pertempuran lan lelungan wiwit wiwitan dianggep ora perlu gedhe kanggo versi sistem sistem kasebut. Ing tengah 1909, banget padha ing desain, nanging luwih entheng 6-inch howitzer lapangan saka mod sistem Schneider. 1910
    Shirokorad nyerat babagan howitzer pabrik Putilov -
    Tanggal 21 Juli 1910, Direktorat Artileri Utama nandatangani kontrak anyar karo Pabrik Putilov kanggo mod howitzer 180 152 mm. 1910 Ing Maret 1911, tes saka howitzer serial pisanan saka pabrik Putilov wiwit. Howitzer dadi 90 kg luwih abot tinimbang sing kudu dikontrak lan luwih abot tinimbang sampel Schneider, nanging GAU ngapura kabeh.
  5. +2
    20 Juni 2018 21:34
    "Kasunyatane yaiku nalika nembak kanthi lengkap lan pertama, detonasi kedadeyan ing tong minyak. "
    Penulis makarya miturut motto: "Ora ana artikel siji tanpa mbukak."
    Pitakonan - apa detonated ing tong minyak?
    1. 0
      21 Juni 2018 21:40
      Kutipan saka Penasaran
      Pitakonan - apa detonated ing tong minyak?

      Mungkin bubuk mesiu? :)
  6. 0
    23 Juni 2018 10:41
    Minangka tansah menarik. Matur nuwun
  7. 0
    9 Juli 2019 18:38
    Paling ora 4 saka howitzer 152 mm iki ana ing Poznan ing Polandia - 3 pcs. sampel 09/30, nomer 2999, 3044,? lan nomer siji 12430 1919. Kabeh papat ing rodha kayu.
    Z.Y. Marang kula carane ngirim foto ing komentar - Aku bakal ngirim.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"