Petualangan Pakar Esperanto: Romania, Hongaria, Bulgaria

14
Ngelingi taun-taun kepungkur, aku ora bisa ngeling-eling babagan periode saka 1986 nganti 1989. Iku wektu sing menarik lan rada sibuk. Kabeh wong sing luwih aktif utawa kurang aktif ditangkep kanthi gatel umum, kepinginan massa kanggo nuduhake utawa ndhukung sawetara inisiatif. Akeh banjur ngganti kabeh jinis mode lan mode. Salah sijine yaiku Esperanto.





История fenomena iki. Ing pungkasan separo pisanan abad kaping 19, ing antarane wong-wong sing wis maju, para humanis lan para pencerahan, sawijining teori wiwit nyebar: yen wong-wong ing saindenging planet duwe basa kanggo komunikasi karo saben liyane sing kabeh bangsa ngerti lan ngerti, banjur pasulayané bakal langsung mandheg lan mrentah ing Bumi, tentrem, kebecikan, kemajuan lan omong kosong liyane. Ing wektu sing padha, eksperimen pisanan babagan nggawe basa kasebut diwiwiti. Woh-wohan kasebut diarani "volapuk", basa buatan, sing disinaoni dening para wanita lan wanita ing London lan Paris kanthi semangat. Novel petualangan malah ditulis ing ngendi sawetara ekspedisi ilang ing alam bébas Siberia lan, wis ilang pangarep-arep saka kawilujengan, nemoni watu ageng kanthi prasasti sing ora bisa dingerteni, nanging siji bocah wadon ing ekspedisi bisa maca, lan teks kasebut mbantu dheweke. golek dalan sing bener. Prasasti kasebut digawe ing Volapuk.

Nanging, fashion iki ora tahan suwe, volapyuk wis dilalekake, lan tembung iki ing salon sekuler wiwit ndudohke absurdity gawean, penemuan bodho utawa trick karo pratelan pinunjul ing tutuk saka wits ngremenaken.

Nanging, ide nggawe basa komunikasi internasional durung mati. Lan ing pungkasan abad kaping 19 - awal abad kaping 20, upaya kapindho ditindakake. Ludwig Zamenhof, asli saka kutha Bialystok ing Rusia, profesor ing Universitas Moskow, polyglot sing ngerti akeh basa kuna lan modern kanthi sampurna, nyiptakake basa Esperanto ... Apa sing bisa dakkandhakake, penciptaan kasebut dadi dadi ayu lan elegan. Basa langsung nyenengake pikiran sing kuat. Leo Tolstoy langsung sinau basa Esperanto. Maxim Gorky, Anatole France, Albert Einstein lan akeh, akeh liyane ngetutake.

Thanks kanggo aturan tenan lan anané lengkap istiméwa, grammar Esperanto gampang banget, lan tembung digawe ing basis saka basa Yunani kuna, Latin lan basa Sanskerta, paling sethithik, nanging menowo saben wong melek. Iki conto terjemahan saka Rusia menyang Esperanto: I - mi, yes - yes, kertas - papiro, mripat - oculo, karya - laboro, banyu - aqua, hello - saluto, serius - serioso, luar biasa, siji-sijine ing donya. - eksklusif. Lan sateruse.

Sajrone orane, Esperanto durung nyebar, nanging ing meh saben pojok planet ana klompok Esperantis sing stabil, sing manunggal ing bunder utawa kabeh masyarakat, sing aktif komunikasi karo saben liyane lan antusias cocog karo wong-wong sing padha karo pikirane. negara liya. Umume wong Esperantis ana ing China lan Jepang, ing kana dheweke sinau nganti penguasaan virtuoso, amarga dheweke minangka crammers utama ing donya. Mula, Esperanto ora mung durung mati, kayadene Volapuk biyen, nanging isih bisa urip. Iki nerbitake koran lan majalah, buku teks, kamus, ilmiah, populer lan fiksi, uga puisi lan lagu.

Ing Rusia, nasibe Esperanto lan Esperantis ora jelas. Pimpinan Bolshevik ing jaman Leninis nyoba kanggo nyelehake dheweke ing layanan revolusi donya. Dikawruhi yen kanthi dhawuh saka ketua Dewan Militer Revolusioner Trotsky, ing unit Tentara Merah, sing nyiapake ing Crimea ing taun kaping 20 kanggo kampanye nglawan Polandia lan luwih menyang Eropa, dheweke mulang Esperanto supaya pejuang bisa ing paling piye wae komunikasi karo Eropah ... Looking ahead, Aku bakal ngomong sing aku ora golek urutan iki bodho, amarga aku dicenthang idea ing pengalaman pribadi.

Sajrone periode represi ing taun 30-an lan 40-an, Esperantis dikunjara, amarga wedi yen korespondensi karo kanca-kanca manca bisa dadi tujuan spionase lan anti-Soviet. Lan ing karyane "Masalah Linguistik", Stalin ngritik gagasan babagan basa donya, amarga karakteristik budaya lan etnis saben wong bakal cepet utawa mengko ngowahi basa donya dadi dialek sing unik kanggo wong-wong iki lan ora bisa dingerteni wong manca. . Aku uga setuju karo iki saka pengalaman pribadi, kang bakal rembugan mengko.

Ing taun 80-an, larangan lan kaku sing lawas ilang, lan Esperantis saka Uni Soviet lan negara sosialis liyane langsung aktif. Kegiatan kasebut nemokake respon matur nuwun, langsung didhukung dening Komsomol, lan wong-wong diwutahake menyang cangkir Esperanto. Malah ing Soviet Society for Friendship with the People of Foreign Countries, sing dipimpin kosmonot Valentina Tereshkova, departemen Esperanto digawe. Lan Hongaria mung dadi Mekkah saka Esperantists saka negara sosialis, amarga ing kono padha dipimpin déning kosmonot Farkas, sing sinau Esperanto ing wani, menang kasus bir. Iki dicritakake dening majalah Esperanto Hungaria "Hungara vivo" ("urip Hongaria").

Miturut cara, iki cukup nyata. Philologists-linguists ngandika: kanggo sinau basa manca dadi lancar, sampeyan kudu sinau saben dina kanggo sawetara jam kanggo telung taun. Esperanto kudu sinau kanthi cara sing padha, nanging sajrone… telung sasi!

Sapa sing mulang Esperanto ing bunderan Volgograd ing taun 80-an! Ana buruh lan siswa enom, lan siswa SMA lan siswa SMK, lan ibu rumah tangga karo pensiunan. Everyone antusias crammed, dilatih, diatur sore komunikasi lan kuis, kang exclamation favorit ana "ne crocodilos!" ("aja baya"), yaiku, lali, aja ngalih menyang basa ibu ing obrolan. Lan sanalika anggota bunder wiwit sesambungan ing basa Esperanto rada bebas, dheweke langsung mlebu korespondensi karo kanca-kanca manca, ngganti alamat kasebut ing bunderan lan maca surat sing paling menarik saka luar negeri. Jumlah wong Esperantis ing Volgograd lan Volzhsky saya tambah akeh, nganti Uni Esperanto Donya malah nganakake kongres internasional ing musim panas 86 lan ing musim panas 88, sing dianakake ing Hotel Sputnik (saiki Delovoy Tsentr) ngelawan Teater Varietas. lan ing Volzhsky, ing Istana Budaya "Oktober", lan ing aula Istana Budaya Daerah Serikat Pekerja, para tamu kongres dianakake konser. Dene ing salah sawijining kongres, ana wong Inggris nyoba nyritakake lelucone nganggo basa Esperanto, nanging ora ana sing ngreti, tembung-tembunge lan tetembungane kaya-kaya padha bae, nanging maknane ambruk, lelucone Inggris banget. Dadi Stalin bener, nanging wong Esperantis ora nate mbantah kanthi bener ...

Aku gabung karo bunder Esperanto ing mangsa 1986, lan ing mangsa panas, ing kongres pisanan, aku wis lancar wicara. Miturut cara, tamu kehormatan ing kongres iki yaiku Esperantis Volgograd lawas, sing ditindhes ing taun 50 amarga hobi. Ing kongres aku kenalan karo peserta Romania lan Hungaria, iku ing Juni. Lan ing September aku tindak ing demo saka Romania lan Hongaria. Sing nyenengake! Ing Bucharest, aku nelpon Esperantist, guru universitas, lan dheweke langsung muncul ing hotel karo siswa saka bunder Esperanto lokal. Dheweke nggawa cognac sing apik banget lan menehi wisata ing kutha kasebut, sing ora bisa dituku kanthi apik! Ing Rumania, Ceausescu banjur mrentah, negara kasebut mbayar utang luar negeri sing gedhe lan tuwuh ing kemiskinan sing elek! Bazaar lan toko kosong, ing endi-endi ana polisi sing patroli nganggo bedhil mesin sepeda. Aku pengin njupuk gambar ing latar mburi kraton, ing ngendi Komite Pusat Partai Komunis, nanging kita langsung diusir saka moncong mustachioed ing seragam. TV nuduhake mung 2 jam dina warta lan musik rakyat. Ing wayah sore, panuntunku nggawa aku menyang gedung Universitas Bucharest, ing ngendi sawetara profesor pria wiwit kanthi ati-ati takon babagan kesanku babagan Romania ... Aku, inflamed karo cognac lan glasnost Soviet, nyatakake yen dheweke duwe alam " camp" ... Lan banjur padha kurban kula kanggo smuggle ing USSR, layang kanggo Gorbachev karo panjalukan kanggo nyedhiyani bantuan comradely kanggo wong Romania ing perang nglawan diktator Ceausescu (!). Kabeh hops metu saka sirah! Para sadulur, aku kandha, ya, yen ana wong sing nyolong ing antarane sampeyan utawa mung wong sing blabla, aku bakal dicekel ing tapel wates lan dilebokake 20 taun ing pakunjaran Rumania, lan ing Uni ora ana sing bakal ngangkat driji kanggo mbela aku. ! Lan padha menehi saran, nyerahake layang kita menyang kedutaan sampeyan, supaya bisa bali menyang Moskow, dheweke ujar manawa ora mriksa pos diplomatik ... Ya, aku ngomong, ya, kanggo inisiatif kasebut, kita bakal ngirim kula 24 jam kepungkur tanpa hak lelungan ing luar negeri kanggo urip! Dosen-dosenku manggut-manggut mangertosi, oke, jarene, ora perlu ngirim layang, nanging yen sampeyan mulih, critakna apa sing kedadeyan karo kita ...

Nanging ing Budapest, kanca-kanca Hungaria nggawa aku menyang warung kopi lan mung menehi panganan karo kue Wina sing apik, banjur nggawa aku menyang toko sastra Esperanto, ing kana aku tuku buku mewah sing diterbitake ing Denmark: "Abotzo de amo" ("ABC). Katresnan"), kaya sejarah donya babagan budaya katresnan kadagingan kanthi ilustrasi sing jujur, mula aku wedi banget yen adat kita ing wektu iku ora bakal njupuk buku iki saka aku ing lawang menyang tapel wates. Nanging kabeh wis rampung, lan buku iki banjur ngubengi tangan Volgograd Esperantists lan kanca-kanca kanggo dangu.

Miturut cara, sak trip iki, Aku ngandika ing Esperanto karo karyawan hotel lan waiters, lan padha mangertos kula sampurna, lan asring malah takon ing kutha kang Italia (?) Aku manggon! Esperanto muni padha karo basa Italia, lan tembung-tembung ing kono wis akrab karo wong Eropa, mula pesenan Trotsky cukup rasional, prajurit Tentara Abang bisa komunikasi karo proletariat Eropa ...

Ing taun 1989, aku lagi liburan ing Bulgaria ing resort Sunny Beach. Ing kana aku weruh gedhong gedhe kanthi tulisan "Esperanto". Aku mrana, pranyata restoran multi-kamar, menu wis dikirim ing akeh basa Eropah, lan ing Esperanto. Ing dalu kula malih mrika, bale-bale kebak tiyang, ing satunggalipun, alit-alit nanging mulyo, miyarsa pidhato ingkang akrab saha salam-salaman. Aku langsung seneng diubengi, lungguh, bombarded karo pitakonan, lan sing paling Jahwéh, padha wiwit regale kula karo kebabs, iku kaya kebab ing Bulgaria, lan vodka, vodka, aku saka Rusia! Lan vodka iku chacha anggur, ing basa - Brandy, kuwat, Burns kanggo nyawa! Umumé, keramahan Esperanto-Slavia nggawa aku menyang pemadaman lengkap, nanging kanca-kancaku kanthi seneng nyeret awakku menyang hotel, ing kono dheweke ninggalake aku kanggo nglawan mabuk esuk lan ngelingi sore sing apik iki.

Kabeh rampung ing taun 1991. Sawetara diuntal dening keprihatinan kanggo kaslametan, liyane dening materi pribadi lan sukses karir. Gerakan Esperanto wis ilang, maneh mung penggemar sing paling setia. Sauntara kuwi, miturut pendapatku, area aplikasi sing anyar lan praktis saiki wis dibukak kanggo Esperanto... Internet wis mlebu ing urip kita, kabeh bidang. Lan kanggo dheweke, basa komunikasi internasional lan teknis, sejenis Esperanto, amarga kahanan yaiku Inggris. Basa iki sacara gramatikal kuna, angel dimangerteni kanthi cepet lan cukup, kaiket banget karo budaya lan cara mikir wong-wong sing asale. Ing wektu sing padha, Esperanto sing sejati iku gampang disinau, gampang grammar, lan alfabete ora mbutuhake keyboard utawa program tata letak tartamtu. Ora ana pangecualian ing Esperanto, ora ana tembung sing ngganti makna ing konteks sing beda, basa iki diformalake kanthi rasional, kaya deretan rumus matematika sing runtut. Amarga iki, meh ora bisa ngirim perasaan lan nuansa kasebut. Nanging kanggo ngirim informasi sing ringkes, ringkes, lan sing paling penting, informasi sing akurat banget, sing dibutuhake nalika nggarap Internet, Esperanto mung sampurna. Aku sing penutur Esperanto kudu nyoba kanggo narik kawigaten manungsa waé saka bigwigs saka bisnis komputer iki, amarga nggawe Esperanto lingua franca ing Internet bakal mbukak vistas anyar macem ing macem-macem wilayah ing pasar. Lan aku ndeleng implementasine praktis kaya mangkene: ing kursus komputer, aku nawakake kabeh wong sing pengin sinau Esperanto uga, nalika ing wektu sing padha nggawe portal Esperanto kanthi macem-macem informasi, forum lan obrolan kanggo komunikasi ing jaringan donya.

Nanging, saiki, sapa wae sing pengin bisa ngetik tembung "esperanto" ing mesin telusur ing negara endi wae lan miwiti komunikasi karo Esperantis lokal babagan topik apa wae.

Dadi aku tetep optimis, kaya sing kudune wong Esperantis, amarga tembung "Esperanto" tegese "ngarep-arep" ing basa Rusia.

Jess Revido, Samideanoy! Sugeng dalu, wong sing padha-padha!

Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

14 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    25 Juni 2018 05:50
    Petualangan Pakar Esperanto: Romania, Hongaria, Bulgaria
    Ing abad kaping 21 ... iku wektu kanggo njelajah basa anyar, "Albania" utawa basa "padonkaff", kang wis flooded loro Internet lan wicara saka cah anom. contone: "preved", "rzhunimagu", "crosafcheg", "bear
    "," penulis, ngombe yada "," neraka "lan liya-liyane ... sanajan wong manca ora ngerti, iki" penemuan "kasebar" ... opo
  2. +8
    25 Juni 2018 06:11
    Artikel punika plus, loro kanggo topik lan kanggo kasunyatan sing ora bab "hak kanggo penyelundupan." Ya, basa Esperanto minangka usaha sing menarik, nanging aja nganggep minangka chauvinisme, basa sing paling lengkap lan multifaceted yaiku Rusia. Yen kita pirembagan bab basa internasional, sepisanan, sampeyan kudu mikir ora mung bab pronunciation prasaja, nanging uga bab grammar dingerteni, kang saben swara wicara manungsa bakal cocog karo huruf. Ing basa Rusia, iki bisa ditindakake, mulane, ing "Konser Luar Biasa" Teater Wayang Obraztsov, penghibur ing saben negara, ing tur teater, nganggo basa negara sing ngunjungi. Zinovy ​​Gerd mung maca crib, ngendi phrases saka basa manca padha ditulis ing Cyrillic, "ing Rusia". Ing basa Inggris sing padha, prinsip iki ora mungkin, malah wong Anglo-Saxon ora bakal maca kamus asline kanthi bener tanpa transkripsi fonetik (sing, kanthi logis, kudu dadi basis tata basa). Menapa malih, Inggris duwe tension luwih saka aparat wicara, angel kanggo ngucapake swara, cedhak karo kéwan undeveloped. Kaget yen basa iki, kanthi tata basa, ing ngendi wong Inggris, kaya-kaya, nyalin huruf saka Romawi, tanpa mangerteni inti, wis dadi internasional. Basa Rusia iku jiwa Rusia, kita wong Rusia anggere kita duwe basa. Dene basa Esperanto, minangka basa internasional, contone, wis ana basa ilmuwan, iki Latin, apa perlu liyane sing padha kanggo komunikasi, pitakonan. Kanggo kula, yen kabeh donya ngandika Russian, wis nyawa Russian, mesthi ora ana perang, kabeh sajarah Rusia ing ajang internasional minangka alternatif lengkap kanggo Anglo-Saxon selfishness lan meanness.
    1. +4
      25 Juni 2018 12:16
      Aku uga Russian, lan dadi tanpa ngandika. apa luwih apik kanggo kula saka basa Rusia lan ora.
      Nanging Sergey. pangripta ora muspra nyebataken bab = cara pikir = sipate basa apa wae.
      Saben bangsa, saben kabudayan, pancen nduweni pandangan donya dhewe-dhewe.
      Lan saiki, yen ing basa Inggris utawa Jerman, konstruksi cukup jelas kanggo aku - menyang kutha (menyang kutha), ing lapangan (ing lapangan) - i.e. prepositions ahead .... banjur, contone, ing Turkic, salah siji kang aku uga mulang lan ngerti sethitik, construction padha. pokoke mokal - shaharga .... ing kutha, saka alun-alun (mangkat. contone) - maidondan. Ater-ater arah ana ing pungkasaning tembung. Iki kudu imbibed saka kanak-kanak, utawa ngandika saben dina.
      Ya, lan pilihan tembung, struktur sentences, ing basa Rusia iku Ngartekno beda saka ANY non-Slavia.
      Sanajan diyakini yen struktur ukara kasebut kaku banget - subyek, predikat, lan liya-liyane ... nyatane, ing basa Rusia ana variabilitas sing kita dhewe bisa precipitate, penutur asli. Apa sing bisa kita ucapake babagan logika liyane ... kaya - ora sopan, cah?
      Lan njupuk basa "meowing"? Apa saben Rusia bisa masterfully meow? Ya, yen sawise rong atus utawa telung atus gram ...
      Kamulyan tanpa syarat saka basa Rusia yaiku aksara Sirilik! Apa sing kita krungu, apa sing diwaca, kita ucapake - ing siji huruf. Sanajan ana pilihan ing kene .... variasi ing tumindak.
      Contone, ing Jerman, sanajan padha ngomong. kaya sing ditulis - kita maca, ora ana sing kaya ngono .... kombinasi iki - yaiku - mung bisa nahan otak .... semangat. Lan aku ora bakal ngomong babagan kabeh kombinasi iki -sch, shch, sh....
      ...
      Pranyata yen dheweke kudu nguwasani - Albansky padonkovy ..... amarga para ilmuwan Inggris wis nemtokake manawa populasi bumi kanthi cepet diapusi.
      Mesakaké. Aku mung miwiti nganggo luwih utawa kurang Jerman.
      1. +3
        25 Juni 2018 12:39
        Ing basa Rusia, plus gedhe yaiku ing lirik bisa duwe macem-macem makna ing macem-macem tembung lan interjections, lan ing perang bisa dadi cendhak lan ringkes. Minangka kanggo Inggris ...
        Kakurangan basa Inggris
        Sajarah basa: leluhur Inggris saiki yaiku suku-suku Jermanik saka Angles, Saxon lan Jutes, sing pindhah saka daratan menyang pulo kasebut lan nguwasani populasi lokal. Mula, sejarah basa Inggris diwiwiti ing taun 450 SM. Masehi lan dipérang dadi telung periode: Inggris Kuna (450-1066), Inggris Tengah (1066-1500), Inggris Anyar (saka 1500 nganti saiki). Sing, nyatane, Inggris minangka basa turunan saka Jerman Kuna. Pitakonan mung, minangka aturan, ora wong-wong sing dadi warna masyarakat sing nggoleki panggonan anyar, nanging wong sing golek dhuwit gampang, yaiku. invaders, bandit lan kabeh limo rags. Mulane basa Inggris ora dadi versi basa Jerman sing luwih apik lan diperkaya, nanging versi sing disederhanakake.
        Ing kene kita wis nglumpukake kekurangan utama basa Inggris, sing ora menehi hak dadi basa internasional utama ing jangka panjang.
        1. Anane kakehan tenses - 12, iku rampung ora dingerteni kok, yen Inggris dhewe nggunakake ora luwih saka 7-8. Bedane jaman ora pati penting, malah mung gawe ruwet basa.
        2. Basa ora dirancang kanggo ngucapake kabeh swara sing digunakake manungsa:
        • Pratandha hard lan alus ora ana, sanajan padha katon ing pronunciation saka sawetara tembung.
        • Basa Inggris ora ngidini sampeyan ngucapake sawetara aksara standar saka basa manca liyane lan tembung adhedhasar mau. Wong Inggris butuh sawetara dina kanggo ngucapake swara sing paling gampang: "Yo", "ZH", "Y". Lan ora ana wong Inggris sing bisa ngucapake tembung "Hedgehog"
        3. Ora ana korélasi sistemik sing konsisten antarane ejaan tembung lan fonologi, yaiku, tanpa ngerti lafal tradisional sadurunge, ora mesthi bisa maca tembung "saka pandeleng" kanthi bener.
        4. Wonten ing basa manut paugeran wontenipun jejer saha predikat menika wajib. Akibaté, ora bisa nggawe ukara tanpa, lan luwih-luwih, ukara monosyllabic kaya "Fajar" utawa "Peteng".
        5. Praktik ora ana infleksi gumantung saka peran tembung, kalebu kasus; relasi kasus dipunandharaken kanthi posisi tembung ing ukara saha konstruksi preposisional. Akibaté, ing sawetara ukara interogatif ora bisa dimangertèni tegesé pitakonan kasebut nganti UCAPAN SEBUAH ngandika:
        • Apa kang njagong ON?
        • Apa kang njagong WITH? lan iki utamané angel nalika ukara dawa.
        6. Konversi sing kerep - identitas tembung siji-root saka macem-macem bagean wicara, contone, ing basa Inggris "kembang", "kembang" lan "mekar" dilambangake dening siji tembung kembang lan ukara "Kembang kembang blooms" bakal duwe. kanggo ditulis minangka "Kembang kembang".
        7. Ana artikel sing mesthi lan ora mesthi, sing, kaya huruf Rusia lawas "yat", praktis ora nggawa beban semantik, nanging pancen ngalangi basa kasebut.
        8. Layang umume pegatan saka basa:
        • Huruf "i" bisa diwaca ing macem-macem tembung minangka "ai" - "Mickael" utawa minangka "i" - "Nick"
        • Huruf "u" bisa diwaca ing macem-macem tembung minangka "a" - "Bebek", minangka "yu" - "Unit", minangka "e" - "urn", utawa minangka "u" - "Circus", sanajan dhewe " y" uga bisa "oo" - "buku".
        • Huruf "c" bisa diwaca ing macem-macem tembung minangka "c" - "Bioskop", minangka "c" - "Circus" lan minangka "k" - "Cop", sanajan ana luwih saka cukup huruf "k" ing basa Inggris: " c" "Cop", "k" "Key", "ck" "clock"
        • Huruf "Ш", "Я" lan liya-liyane, sanajan ana ing basa kasebut, ora ana ing surat kasebut
        • Ora ana bedane antarane "ph" lan "f", nanging ana loro ejaan: "filsafat" lan "fantom"
        • Ora jelas kenapa, nalika nulis jeneng sing tepat diwiwiti kanthi swara "X", kudu ditambahake "k" sadurunge tembung - kutha "Khimki" yen ditulis dadi kutha "Khimki". Inggris misuwur "J" uga bisa beda: "John" utawa "Orange"
        • Supaya luwih cetha apa sing diomongake ing ndhuwur, ayo menehi conto prasaja saka basa Rusia: ing basa Rusia, nalika ditakoni dening siswa "kepiye tembung kasebut dieja," guru asring mangsuli "kaya sing dirungokake, dadi tinulis,” i.e. Akèh-akèhé saka tembung ing basa Rusia ditulis persis kaya kita krungu wong-wong mau ing wicara colloquial, kang, mesthi, trep banget. Nanging sanajan wong sing pancen buta huruf rampung ngrusak tembung ing sawijining layang lan nulis "Sapi dilat ing srengenge," mesthi bakal jelas yen dheweke pengin nulis "sapi kasebut ana ing srengenge," amarga nalika maca buku sing ora bisa maca. frasa sing ditulis, gampang dingerteni ora mung makna umum saka frasa kasebut, nanging saben tembung tartamtu. Kita kabeh ngerti pahlawan saka seri "Rusia Kita" Ravshan lan Dzhumshut. Sapa wae sing nemoni buruh Tajik utawa Uzbek ngerti apa lan kepiye carane nulis. "Pusies" minangka teka-teki sing nggegirisi, nanging ora bisa dipecahake. Saiki bayangake apa sing bakal kelakon yen wong Tajik kuwi dijaluk nulis nganggo basa Inggris.
        https://www.newphilosophy.ru/materials/internatio
        nal-lang/nedostatki-angliyskogo-yazyka/
        Mulane, basa apa sing sampeyan gunakake, luwih akeh sampeyan mikir, sampeyan bakal dadi. Kita entuk salah sawijining basa sing paling jero lan paling ekspresif. Nanging, aku seneng Italia lan Prancis, lan Jerman lan Spanyol uga ora ala.
  3. +1
    25 Juni 2018 07:28
    Siji-sijine nilai Esperanto sing luwih serius ing cakrawala urip kita yaiku menehi wong wiwitan sing luwih yakin kanggo nguwasani basa lan nuduhake kemungkinan nguwasani wong-wong sing ora percaya lan ora kentekan niat. bab Inggris ala - iku mesthi fun, sanajan ora bener. Inggih, bab gesang Romania - iku informatif lan menarik, ora mangu.
  4. 0
    25 Juni 2018 11:31
    AUTHOR ... sinau basa Slavik LAWAS! SASTRA ALL-LIGHT - basa Slavonic Lawas ing 147 huruf ... banjur sampeyan bakal diganjar lan sinau akeh perkara!
    OJO DIWULIKAN EDAN ARTIFICIAL! kanggo .. Old Slavonic kontrol WORLD watara sampeyan!
    WAJIB DISENENG BACA! Babagan basa sing digawe sacara artifisial .. Nalika 200 taun kepungkur padha ngomongake SLAVIC LAWAS TUNGGAL ing saindenging jagad!
    1. +6
      25 Juni 2018 12:03
      Apa bisa nyambung menyang studio? 147 huruf - ngendi?! Saka 43 huruf, ing abad kaping 12, sawetara wis ora ana gunane! Kita biasane dikuwasani Slavonic Gréja Lawas ing taun pisanan.
      Kutipan saka Nitarus
      Nalika 200 taun kepungkur padha ngandika SLAVIC LAWAS SATU dening donya kabèh!
      - Pranyata metu sing kabeh limo Voltaires, Napoleon lan Swedia Karls ngandika padha ing Old Slavonic? Banjur, kanthi cepet, kabeh sumber sing ditulis dijupuk lan diterjemahake menyang basa sing digawe cepet-cepet?
      1. +4
        25 Juni 2018 12:25
        Angin iki nyebul saka kabeh literatur ing Rodnovery, Gréja Ortodoks Old Believers saka Ynglings (katon sing padha malah begalan), padha duwe akèh kabeh limo buku Veles ana. Aritmetika Harian nyebut fenomena iki saiki ing ilmu neo-paganisme. Ana cukup materi ing torrents saiki.
        1. +2
          25 Juni 2018 13:02
          Piye wae aku mbukak buku cilik kaya "Dasar Aritmetika Ortodoks" (kayane kaya ngono, nanging aku ora meksa) - ana perasaan sing penulis nggunakake obat-obatan sing abot, uga, utawa dheweke disinari dening alien .. Nanging, link ing kene: https://studfiles.net/preview/5411865/page:2/
          1. 0
            25 Juni 2018 15:51
            http://derzhavarus.ru/tema/uroki-asgarda/harijska
            ya-aritmetika
  5. +1
    25 Juni 2018 12:31
    Aku duwe kesempatan kanggo kenal karo karya Nikolai Vashkevich - babagan basa sistemik otak, uga Platon Lukashevich, babagan dhasar basa asli ing dhasar Slavonic Gréja Lawas.
    Ndherek conto N. Vashkevich, dheweke khusus nyoba ngowahi tembung Rusia dadi basa Arab, lan basa Arab dadi basa kita. Ternyata soko, banjur rampung omong kosong. Amarga aku dudu wong Arab, aku ora entuk pengalaman. Teori kasebut tetep dadi umpan kanggo masa depan. Aku bakal pensiun ing taun (dhasar) lan plus "helmsmen" count Lope ana - Aku bakal sinau. Amarga mung menarik.
    Lan karo Lukashevich malah sedih. Senajan teori koheren, iku dadi adoh saka kahanan saiki sing paling "nguras banyu."
    Aku percaya yen masa depan linguistik isih ana ing sintesis basa utama ing donya, lan ora ana ing sintesis basa buatan.
    Aku nyathet, kanthi cara, nalika nunggang ing Eropa lan Asia, aku weruh yen basa Rusia dadi basa sing saya umum. Paling ora dheweke mulai ngerti lan nanggapi. Apa sing bakal kelakon sawise Piala Dunia 2018?
  6. Mp
    +1
    25 Juni 2018 17:09
    Matur nuwun, artikel sing apik! Ana uga gagasan kanggo sinau basa Esperanto, basa kasebut narik banget lan ideologi "basa sing padha kanggo kabeh" uga nyentuh tali jiwa.
  7. +1
    25 Juni 2018 17:51
    Jawaban kanggo pitakonan iki ketok: ing ngendi ilmu lan teknologi basa berkembang paling kabeh, basa iku internasional. Nyatane. Mesthine, urip luwih rumit tinimbang skema iki, mula isih ana sawetara basa "internasional". Secara historis, fungsi iki ditindakake dening basa Yunani, Latin, Prancis, lan pungkasane, Inggris (luwih tepate, Amerika). Basa Rusia nindakake fungsi iki ing kerangka sistem sosialis donya. "Elit" Rusia nindakake kabeh kanggo nggawe basa Rusia mati. Esperanto ora duwe kesempatan kanggo dadi basa komunikasi internasional: ora ana panulis, filsuf, ilmuwan sing nggunakake basa buatan iki.
  8. 0
    29 Juni 2018 22:42
    Napa kita butuh bangkai buatan Esperanto, nalika sawetara millennia ana basa internasional sing apik lan apik - Latin? Nganti bubar, kabeh Eropah komunikasi, Mikhailo Lomonosov korespondensi ing Latin karo kolega, lan malah pisanan Rusia-Cina Prajanjian Nerchinsk iki digambar munggah.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"