Potensi nuklir Prancis (bagean 1)

21


Ing wiwitan abad kaping 20, para ilmuwan Prancis entuk sukses sing nyengsemake, nggawe sawetara panemuan penting ing bidang studi bahan radioaktif. Ing pungkasan taun 30-an, Prancis nduweni basis ilmiah lan teknis paling apik ing donya nalika iku, didhukung dening pendanaan saka negara. Ora kaya pamrentah ing sawetara negara industri liyane, pimpinan Prancis nganggep serius pernyataan fisikawan nuklir babagan kemungkinan ngeculake energi sing akeh banget yen ana reaksi berantai fisi nuklir. Ing babagan iki, ing taun 30-an, pamrentah Prancis nyedhiyakake dana kanggo tuku bijih uranium sing ditambang ing simpenan ing Kongo Belgia. Minangka asil kesepakatan iki, Prancis duwe luwih saka setengah saka cadangan bahan mentah uranium ing donya. Nanging, ing wektu iku ora ana kapentingan kanggo sapa wae, lan senyawa uranium utamane digunakake kanggo nggawe cat. Nanging saka bijih uranium iki sing ngisi kanggo bom atom Amérika pisanan iki banjur digawe. Ing taun 1940, sakcepete sadurunge Prancis tiba, kabeh bahan uranium dikirim menyang Amerika Serikat.



Ing taun-taun pasca perang pisanan ing Prancis, ora ana karya skala gedhe ing bidang energi nuklir. Negara kasebut, sing kena pengaruh perang, mung ora bisa nyedhiyakake sumber daya finansial sing dibutuhake kanggo riset sing larang. Kajaba iku, Prancis, minangka salah siji saka sekutu paling cedhak saka Amerika Serikat, rampung gumantung ing dhukungan saka Amerika ing bal pertahanan, lan mulane ora ana Dhiskusi nggawe bom atom dhewe. Mung ing taun 1952 ana rencana kanggo pangembangan energi nuklir, lan Prancis nindakake riset ing framework saka program gabungan "atom tentrem" karo Italia lan Jerman. Nanging, akeh sing wis owah wiwit Charles de Gaulle dadi kuwasa maneh. Sawise wiwitan Perang Dingin, negara-negara Eropa NATO ing pirang-pirang aspek dadi sandera kebijakan sing ditindakake dening Amerika. Présidhèn Prancis, ora tanpa alesan, kuwatir yen ana konflik skala lengkap karo Uni Soviet, wilayah Eropah Kulon umume lan negarane utamane bisa dadi medan perang ing ngendi para pihak bakal aktif nggunakake senjata nuklir. gaman. Sawise Kepemimpinan Prancis wiwit nguber kawicaksanan sawijining, Amerika wiwit kabuka nduduhake iritasi lan hubungan antarane negara digawe adhem katon. Ing kahanan kasebut, Prancis nganakake program senjata nuklir dhewe, lan ing wulan Juni 1958, ing rapat Dewan Pertahanan Nasional, iki diumumake kanthi resmi. Nyatane, pratelan presiden Prancis nglegalake produksi plutonium kelas senjata. Saka wicara de Gaulle, tujuan utama program nuklir Prancis yaiku nggawe pasukan serangan nasional adhedhasar senjata nuklir, sing, yen perlu, bisa digunakake ing ngendi wae ing donya. "Bapak" bom nuklir Prancis dianggep minangka fisikawan Bertrand Goldschmidt, sing kerja bareng karo Marie Curie lan melu ing Proyek Manhattan Amerika.

Reaktor nuklir pisanan saka jinis UNGG (Eng. Uranium Naturel Graphite Gaz - gas-cooled natural uranium reactor), ngendi iku bisa kanggo njupuk materi fisil cocok kanggo nggawe biaya nuklir, wiwit operate ing 1956 ing kidul-wétan Prancis, ing nasional. pusat riset nuklir Marcoule. Rong taun sabanjure, loro maneh ditambahake ing reaktor pisanan. Reaktor UNGG didhukung dening uranium alam lan didinginake dening karbon dioksida. Wiwitane, reaktor pisanan, sing dikenal minangka G-1, nduweni output termal 38 MW lan bisa ngasilake 12 kg plutonium saben taun. Salajengipun, kapasitasipun dipuntambah dados 42 MW. Reaktor G-2 lan G-3 nduweni output termal saben 200 MW (nganti 260 MW sawise modernisasi).

Potensi nuklir Prancis (bagean 1)

Struktur pusat nuklir ing Markul, pungkasan 50s


Sabanjure, Markul dadi fasilitas tenaga nuklir gedhe, ing ngendi listrik diasilake, plutonium lan tritium dipikolehi, lan unsur bahan bakar kanggo pembangkit listrik tenaga nuklir dirakit adhedhasar bahan bakar nuklir sing dienggo. Ing wektu sing padha, pusat nuklir dhewe dumunung ing wilayah sing padhet banget, ora adoh saka Cote d'Azur. Nanging, iki ora nyegah wong Prancis nindakake macem-macem manipulasi karo bahan radioaktif ing kene. Ing taun 1958, plutonium batch pisanan sing cocog kanggo nggawe muatan nuklir dipikolehi ing pabrik radiokimia UP1 ing Markul. Ing taun 1965, sawijining garis diluncurake ing Pierrelatte, ing ngendi pengayaan difusi gas uranium ditindakake. Ing taun 1967, produksi U-235 sing diperkaya sing cocog kanggo digunakake ing senjata nuklir diwiwiti. Ing taun 1967, reaktor Celestine I, sing dirancang kanggo ngasilake tritium lan plutonium, wiwit beroperasi ing pusat nuklir Markul, lan ing taun 1968 Celestine II saka jinis sing padha dioperasikake. Iki, kanthi mangkono, bisa nggawe lan nguji muatan termonuklir.

Senadyan tekanan internasional, Prancis ora melu moratorium uji coba nuklir sing diumumake dening AS, USSR lan Inggris Raya antarane 1958 lan 1961, lan ora melu ing Prajanjian Moskow 1963 babagan larangan tes senjata nuklir ing telung lingkungan. Nalika nyiapake tes nuklir, Prancis ngetutake dalan Inggris, sing nggawe situs uji coba nuklir ing njaba wilayahe. Ing pungkasan taun 50-an, nalika dadi jelas yen ana kabeh syarat kanggo nggawe senjata nuklir dhewe, pamrentah Prancis nyedhiyakake 100 milyar francs kanggo pambangunan situs uji coba ing Aljazair. Objek kasebut ditampa ing koran resmi jeneng "Pusat Eksperimen Militer Sahara". Saliyane stasiun tes lan lapangan eksperimen, ana kutha omah kanggo 10 ewu wong. Kanggo mesthekake proses nguji lan ngirim kargo liwat udara, landasan pacu beton dawane 9 km dibangun ing ara-ara samun 2,6 km sisih wétan oasis.


Menara dimaksudaké kanggo uji coba nuklir Prancis pisanan


Bunker komando, saka ngendi komando diwènèhaké kanggo njeblug, dumunung 16 km saka episentrum. Kaya ing AS lan USSR, menara logam sing dhuwuré 105 meter dibangun kanggo njeblug nuklir Prancis pisanan. Iki ditindakake kanthi dhasar efek ngrusak paling gedhe saka panggunaan senjata nuklir ditindakake kanthi jeblugan udara ing papan sing kurang. Ing saubengé menara, ing macem-macem kadohan, macem-macem jinis peralatan militer lan senjata dipasang, uga beteng lapangan dibangun.



Operasi kasebut kanthi jeneng "Blue Jerboa", dijadwalake tanggal 13 Februari 1960. Jeblugan tes sukses dumadi ing 06.04 wektu lokal. Energi bledosan saka muatan plutonium kira-kira 70 kt, yaiku, kira-kira 2,5 kaping luwih dhuwur tinimbang kekuwatan bom atom sing ditibakake ing kutha Nagasaki, Jepang. Ora ana negara sing entuk akses menyang senjata nuklir sing nguji biaya kekuwatan kasebut sajrone tes pisanan. Sawise acara iki, Prancis mlebu "klub nuklir" informal, sing ing wektu kasebut kalebu: Amerika Serikat, USSR lan Inggris Raya.

Senadyan tingkat radiasi sing dhuwur, sakcepete sawise bledosan nuklir, pasukan Prancis maju menyang episentrum kanthi kendaraan lapis baja lan mlaku. Dheweke mriksa kahanan conto tes, nggawe macem-macem pangukuran, njupuk conto lemah, lan uga nindakake langkah-langkah dekontaminasi.


Tampilan udara saka situs uji coba nuklir Prancis pisanan sing dijupuk saka pesawat ing situs uji Reggan dina sawise jeblugan

Jeblugan kasebut dadi "reged", lan awan radioaktif ora mung nutupi bagean Aljazair, nanging kejatuhan radioaktif dicathet ing wilayah negara-negara Afrika liyane: Maroko, Mauritania, Mali, Ghana lan Nigeria. Fallout kacathet ing umume Afrika Lor lan pulo Sisilia.


Peta Fallout tanggal 26 Februari 1960


Piquancy saka tes nuklir Prancis sing ditindakake ing cedhak oasis Reggan diwenehake dening kasunyatan sing nalika iku ana pemberontakan anti-kolonial ing Aljazair. Ngerteni manawa dheweke kudu ninggalake Aljazair, Prancis kesusu. Jeblugan sabanjuré, sing nampa sebutan "Putih Jerboa", scorched ara-ara samun ing April 1, nanging daya daya wis suda kanggo 5 kt.



Test liyane saka daya padha, dikenal minangka "Red Jerboa", njupuk Panggonan ing 27 Desember. Paling anyar ing seri tes sing ditindakake ing wilayah Sahara iki yaiku Green Jerboa. Daya bledosan iki kira-kira kurang saka 1 kt. Nanging, pelepasan energi sing direncanakake kudu luwih dhuwur. Sawisé pambrontakan jenderal Prancis, kanggo nyegah muatan nuklir sing disiapake kanggo tes supaya ora tiba ing tangan para pemberontak, iki diunekake "kanthi siklus fisi sing ora lengkap." Nyatane, akeh inti plutonium kasebar ing lemah.

Sawise Prancis cepet-cepet ninggalake "Pusat Eksperimen Militer Sahara", sawetara panggonan kanthi radiasi dhuwur tetep ana ing sekitar oasis Reggan. Ing wektu sing padha, ora ana sing ngelingake warga lokal babagan bebaya kasebut. Ora suwe, warga lokal nyolong wesi radioaktif kanggo kabutuhane dhewe. Ora dingerteni kanthi pasti pira wong Aljazair sing nandhang radiasi ionisasi, nanging pamrentah Aljazair bola-bali njaluk ganti rugi finansial, sing sebagian mung puas ing taun 2009.


Gambar satelit Google Earth: situs tes nuklir "Blue jerboa"


Sajrone pirang-pirang taun, angin lan wedhi wis kerja keras kanggo mbusak jejak bledosan nuklir, nggawa lemah sing kontaminasi ing Afrika Lor. Ditilik saka gambar satelit sing kasedhiya kanthi bebas, mung bubar pager dipasang ing jarak udakara 1 km saka pusat gempa, nyegah akses gratis menyang situs uji coba.


Pasir sinter ing situs uji coba nuklir Blue Jerboa


Saiki, ora ana struktur lan struktur sing dilestarekake ing area uji coba. Kasunyatan manawa geni bledosan nuklir sing murub ing kene mung kaya kerak pasir lan latar mburi radioaktif sing beda banget karo nilai alam. Nanging, luwih saka 50 taun, tingkat radiasi wis suda banget, lan minangka panguwasa lokal njamin, ora ana ancaman kanggo kesehatan maneh, kajaba mesthine ora ana ing papan iki kanggo wektu sing suwe. Sawise likuidasi TPA, pangkalan udara sing dibangun ing sacedhake ora ditutup. Saiki digunakake dening militer Aljazair kanggo transportasi udara regional.

Sawise Aljazair merdika, uji coba nuklir Prancis ing negara iki ora mandheg. Salah sawijining syarat kanggo mundurake pasukan Prancis yaiku persetujuan rahasia, miturut tes nuklir ing wilayah Aljazair diterusake. Prancis nampa kesempatan saka pihak Aljazair kanggo nganakake tes nuklir sajrone limang taun maneh.


Desa cedhak gunung Taurirt-Tan-Afella


Prancis milih Dataran Tinggi Hoggar sing ora ana nyawa lan terpencil ing sisih kidul negara kasebut minangka situs uji coba nuklir. Pertambangan lan peralatan konstruksi ditransfer menyang wilayah gunung granit Taurirt-Tan-Afella, lan gunung kasebut, kanthi dhuwur luwih saka 2 km lan ukurane 8x16 km, digali dening akeh adits. Ing sisih kidul-wétan sikil gunung, muncul "Kompleks Tes In-Ecker". Senadyan penarikan resmi formasi militer Prancis saka Aljazair, keamanan kompleks tes kasebut diwenehake dening batalyon keamanan luwih saka 600 wong. Helikopter Armed Alouette II digunakake kanggo patroli ing wilayah kasebut. Uga, landasan pacu dibangun ing sacedhake, ing ngendi pesawat angkut C-47 lan C-119 bisa mlebu. Gunggunge prajurit Prancis lan gendarmes ing wilayah iki ngluwihi 2500 wong. Saperangan base camp didegake ing sacedhake, fasilitas pasokan banyu dibangun, lan dalan-dalan nutup gunung kasebut. Luwih saka 6000 spesialis Prancis lan buruh lokal melu ing karya konstruksi.


Gambar satelit Google Earth: situs uji coba nuklir ing Gunung Taurirt-Tan-Afella


Antarane 7 November 1961 lan 19 Februari 1966, 13 tes nuklir "panas" lan kira-kira patang lusin eksperimen "tambahan" ditindakake ing kene. Wong Prancis nyebat eksperimen kasebut "tes dingin". Kabeh tes nuklir "panas" sing ditindakake ing wilayah iki dijenengi miturut watu larang regane lan semimulia: "Agate", "Beryl", "Emerald", "Amethyst", "Ruby", "Opal", "Turquoise", "Sapphire" , "Jade", "Corundum", "Turmali", "Garnet". Yen biaya nuklir Prancis pisanan sing diuji ing "Pusat Eksperimen Militer Sahara" ora bisa digunakake kanggo tujuan militèr lan minangka piranti stasioner eksperimental, bom kasebut njeblug ing "Kompleks Tes In-Ecker" kanggo nguji nuklir serial. warheads karo daya saka 3 kanggo 127 ct.


Entrance menyang terowongan test ing sikil Gunung Taurirt-Tan-Afella


Dawane adits sing ditindhes ing watu kanggo uji coba nuklir antara 800 nganti 1200 meter. Kanggo netralake efek saka faktor ngrusak saka bledosan nuklir, bagéan pungkasan saka adit digawe ing wangun spiral. Sawise masang muatan, adit disegel nganggo "gabus" sawetara lapisan beton, lemah watu lan busa poliuretan. sealing tambahan diwenehake dening sawetara lawang baja wojo.


Layout saka terowongan test ing Taurirt-Tan-Afella gunung, dalan lan base camp

Papat saka telulas bledosan nuklir lemah sing ditindakake ing adits ora "diisolasi". Yaiku, retakan sing dibentuk ing gunung, saka ngendi gas radioaktif lan bledug dibebasake, utawa insulasi terowongan ora bisa nahan kekuwatan bledosan. Nanging prakara iki ora tansah mungkasi karo release saka mung bledug lan gas. Acara sing dianakake tanggal 1 Mei 1962, nalika, nalika Operasi Beryl, jeblugan nyata saka molten rock radioaktif banget dumadi saka test adit, ditampa publisitas akeh. Daya nyata bom kasebut isih didhelikake, miturut petungan, udakara 20 nganti 30 kiloton.


Pelepasan gas radioaktif sawise tes nuklir


Sanalika sawise tes nuklir, mega bledug gas oncat saka adit, ngalahake alangi insulating, kang cepet nutupi sakcedhake. Awan kasebut munggah ing dhuwur 2600 meter lan, amarga owah-owahan sing cetha ing angin, pindhah menyang pos komando, ing ngendi, saliyane spesialis militer lan sipil, ana sawetara pejabat tinggi sing diundang kanggo tes. Antarane yaiku Menteri Pertahanan Pierre Messmerr lan Menteri Riset Ilmiah Gaston Polyusky.



Iki nyebabake evakuasi darurat, sing banjur dadi stampede. Nanging, ora saben wong bisa evakuasi ing wektu, lan bab 400 wong nampa dosis pinunjul saka radiation. Peralatan bangunan dalan lan pertambangan sing ana ing sacedhake, uga kendaraan sing dievakuasi wong, uga kena kontaminasi radiasi.



Jatuh saka radioaktif, sing nyebabake ancaman kesehatan, kacathet ing sisih wétan Gunung Taurirt Tan Afella luwih saka 150 km. Sanajan awan radioaktif ngliwati wilayah sing ora ana pedunung, ing sawetara panggonan zona kontaminasi radioaktif sing kuwat dilewati dening jalur nomad tradisional Tuareg.


Lahar radioaktif solidified ing sikil Gunung Taurirt-Tan-Afella


Dawane aliran lahar sing diluncurake dening bledosan yaiku 210 meter, volume 740 meter kubik. Sawise lahar radioaktif wis solid, ora ana langkah-langkah kanggo dekontaminasi wilayah kasebut, lawang mlebu adit diisi beton, lan tes ditransfer menyang wilayah liyane ing gunung kasebut.

Sawise Prancis pungkasane ninggalake wilayah kasebut ing taun 1966, ora ana riset serius babagan pengaruh tes nuklir ing kesehatan penduduk lokal. Mung ing taun 1985, sawise wakil saka Komisi Tenaga Atom Prancis ngunjungi wilayah kasebut, pendekatan menyang wilayah kanthi radiasi paling dhuwur diubengi dening alangan kanthi tandha peringatan. Ing taun 2007, ahli IAEA nyathet tingkat radiasi ing sawetara panggonan ing sikil Taurirt-Tan-Afella tekan 10 milirem saben jam. Miturut prakiraan ahli, watu sing dilebur lan diusir saka terowongan uji bakal tetep radioaktif banget nganti pirang-pirang atus taun maneh.

Kanggo alasan sing jelas, tes nuklir ing Prancis ora mungkin, lan sawise ninggalake Aljazair, situs uji dipindhah menyang atol Mururoa lan Fangataufa ing Polinesia Prancis. Gunggunge 1966 tes nuklir ditindakake ing loro atol antarane taun 1996 lan 192.



Jamur saka bledosan nuklir atmosfer pisanan munggah ing Mururoa tanggal 2 Juli 1966, nalika muatan udakara 30 kt dijeblug. Jeblugan, sing ditindakake minangka bagian saka operasi Aldebaran lan nyebabake kontaminasi radiasi sing abot ing wilayah sekitar, ditindakake ing tengah laguna atol. Kanggo nindakake iki, muatan nuklir dilebokake ing tongkang. Saliyane tongkang, bom digantung ing sangisore balon sing diikat lan dicemplungake saka pesawat. Sawetara bom free-fall AN-11, AN-21 lan AN-52 diturunake saka pengebom Mirage IV, pesawat tempur Jaguar lan pesawat tempur Mirage III.

Kanggo nindakake proses tes ing Polinesia Prancis, "Pusat Eksperimen Pasifik" dibentuk. Jumlah karyawane ngluwihi 3000 wong. Infrastruktur pusat tes dumunung ing pulo Tahiti lan Nao. Ing sisih wétan atol Mururoa, sing ukurane 28x11 km, dibangun lapangan udara kanthi landasan pacu permanen lan dermaga. Tes kasebut ditindakake ing sisih kulon atol, nanging saiki wilayah iki ditutup kanggo ndeleng gambar satelit komersial.


Foto Atol Mururoa dijupuk dening satelit pengintaian KH-7 Amerika tanggal 26 Mei 1967

Ing bagean atol ing jejere area test, bunker konkrit massive dibangun ing 60s kanggo nglindhungi personel melu tes saka gelombang kejut lan penetrating radiation.



Ing tanggal 29 Agustus 1968, tes atmosfer saka muatan termonuklir Prancis pisanan ditindakake ing Mururoa. Piranti sing bobote kira-kira 3 ton digantung ing sangisore balon sing disambungake lan njeblug ing dhuwure 550 meter. Pelepasan energi saka reaksi termonuklir yaiku 2,6 Mt.


Aerostat disiapake kanggo nguji bom hidrogen Prancis pisanan


Jeblugan iki minangka sing paling kuat sing diprodhuksi dening Prancis. Pengujian atmosfer ing Polinesia terus nganti 25 Juli 1974. Gunggunge, Prancis nindakake 46 tes atmosfer ing wilayah iki. Sebagéan gedhé bledosan digawé ing sumur sing dibor ing dhasar calcareous saka atol.


Rig pengeboran ing Mururoa Atoll


Ing taun 60-an, militèr Prancis ngupaya nyekel Amerika Serikat lan USSR ing babagan senjata nuklir, lan bledosan ing atol asring gludhug. Kaya ing situs uji coba nuklir Aljazair, uji coba ing wilayah jaban rangkah ing Pasifik Kidul diiringi macem-macem kedadeyan. Iki umume amarga nglirwakake langkah-langkah keamanan, kesusu lan kesalahan ing petungan. Nganti pertengahan 1966, limang tes atmosfer lan sangang tes lemah ditindakake ing Atol Fangataufa. Sajrone tes lemah kaping sepuluh ing September 1966, muatan nuklir dijeblug ing kedalaman sing cethek lan produk jeblugan dibuwang menyang permukaan. Ana kontaminasi radioaktif sing kuat ing wilayah kasebut lan sawise iku, bledosan uji coba ing Fangatauf ora ditindakake maneh. Wiwit taun 1975 nganti 1996, Prancis nganakake 147 tes lemah ing Polinesia. Uga, 12 tes ditindakake ing kene kanggo ngrusak senjata nuklir nyata tanpa miwiti reaksi berantai. Sajrone tes "kadhemen", dirancang kanggo ngukur keamanan lan nambah linuwih senjata nuklir ing lemah, jumlah pinunjul saka materi radioaktif buyar. Miturut prakiraan ahli, sawetara puluhan kilogram bahan radioaktif disemprotake sajrone tes kasebut. Nanging, kontaminasi radiasi ing wilayah kasebut uga kedadeyan nalika jeblugan lemah. Amarga lokasi sumur tes sing cedhak, rongga dibentuk sawise bledosan, sing ana hubungane karo siji liyane lan diisi banyu segara. Zona retakan dawane 200-500 m dibentuk ing jejere saben rongga sing bisa mbledhos. Zat-zat radioaktif mlebu ing retakan menyang permukaan lan digawa dening arus laut. Sawise tes, ditindakake tanggal 25 Juli 1979, nalika bledosan dumadi ing jero sing cethek, retakan katon dawane rong kilometer. Akibaté, ana bebaya nyata saka pamisah atol lan polusi radiation gedhe-gedhe banyu segara.

Sajrone tes nuklir Prancis, karusakan sing signifikan ditindakake ing lingkungan lan, mesthine, populasi lokal nandhang sangsara. Nanging, atol Mururoa lan Fangataufa isih ditutup kanggo ahli independen, lan Prancis kanthi ati-ati ndhelikake karusakan sing ditindakake ing alam wilayah iki. Total, wiwit 13 Februari 1960 nganti 28 Desember 1995, 210 bom atom lan hidrogen dijeblug ing situs uji coba nuklir ing Aljazair lan Polinesia Prancis. Prancis ngakoni Prajanjen babagan Non-Proliferasi Senjata Nuklir mung ing taun 1992, dene Prajanjen Larangan Uji Nuklir Komprehensif diratifikasi mung ing taun 1998.

Iku cukup alami yen tes nuklir Prancis narik kawigaten saka Amerika Serikat lan USSR. Kanggo ngawasi situs uji coba nuklir ing Aljazair, Amerika nyiyapake sawetara stasiun kontrol ing tetanggan Libya, sing nglacak radiasi latar mburi lan nganakake pangukuran seismik. Sawise transfer tes nuklir menyang Polinesia Prancis, pesawat pengintai RC-135 Amerika wiwit kerep katon ing wilayah kasebut, lan kapal pengintai Amerika lan "trawler nelayan" Soviet meh tansah nindakake tugas ing cedhak zona terlarang.

Pelaksanaan program senjata nuklir Prancis ditonton kanthi iritasi gedhe saka Washington. Ing taun 60-an, pimpinan Prancis, dipandu dening kapentingan nasional, ngupayakake kabijakan sing bebas saka Amerika Serikat. Hubungane karo Amerika Serikat dadi tambah parah nganti ing awal 1966 de Gaulle mutusake kanggo mundur saka struktur militer NATO, sing ana hubungane karo markas Aliansi Atlantik Lor dipindhah saka Paris menyang Brussels.


Presiden Prancis nalika ngunjungi situs uji Tyura-Tam ing taun 1966, saka kiwa menyang tengen, lungguh: Kosygin, de Gaulle, Brezhnev, Podgorny

Ing tengah taun sing padha, presiden Prancis nindakake kunjungan kerja menyang Uni Soviet. Delegasi Prancis sing dipimpin de Gaulle ing situs uji coba Tyura-Tam ditampilake teknologi roket paling anyar nalika iku. Ing ngarsane para tamu, satelit Kosmos-122 diluncurake lan rudal balistik berbasis silo diluncurake. Miturut saksi mata, iki nggawe kesan gedhe ing kabeh delegasi Prancis.

Charles de Gaulle kepéngin ngindhari negarané dadi konflik antara NATO lan negara-negara Pakta Warsawa, lan sawisé munculé senjata nuklir ing Prancis, doktrin nuklir "pencegahan" diadopsi sing béda karo NATO. Intine yaiku kaya ing ngisor iki:

1. Pasukan nuklir Prancis bisa dadi bagéan saka sistem pencegahan nuklir sakabèhé NATO, nanging Prancis bakal nggawe kabeh keputusan kanthi mandiri, lan kemampuan nuklir kudu mandhiri.

2. Beda karo strategi nuklir Amerika, sing adhedhasar presisi lan kejelasan ancaman pembalasan, para ahli strategi Prancis percaya yen anane pusat pengambilan keputusan independen sing murni Eropa ora bakal nyuda, nanging nguatake sistem pencegahan sakabèhé. . Anane pusat kasebut bakal nambah unsur kahanan sing durung mesthi ing sistem sing ana lan kanthi mangkono nambah tingkat risiko kanggo agresor potensial. Kahanan kahanan sing durung mesthi minangka unsur penting saka strategi nuklir Prancis, miturut ahli strategi Prancis, kahanan sing durung mesthi ora nyuda, nanging nambah efek pencegahan.

3. Strategi pencegahan nuklir Prancis yaiku "nyegah sing kuwat dening wong sing ringkih", nalika tugas "sing lemah" ora ngancam "kuwat" kanthi karusakan lengkap kanggo nanggepi tumindak agresif, nanging kanggo njamin yen " kuwat" bakal cilaka luwih saka keuntungan, sing dikarepake bakal ditampa minangka asil saka agresi.

4. Prinsip utama strategi nuklir yaiku prinsip "pencegahan ing kabeh azimuth." Pasukan nuklir Prancis kudu bisa nyebabake karusakan sing ora bisa ditrima marang penyerang potensial.


Sacara resmi, strategi pencegahan nuklir Prancis ora duwe mungsuh tartamtu, lan serangan nuklir bisa ditindakake marang penyerang sing ngancam kedaulatan lan keamanan Republik Kelima. Ing wektu sing padha, ing kasunyatan, Uni Soviet lan Pakta Warsawa dianggep minangka mungsuh utama. Kanggo wektu sing suwe, pimpinan Prancis ing babagan kabijakan pertahanan strategis netepi prinsip-prinsip sing ditetepake dening de Gaulle. Nanging, sawise pungkasan Perang Dingin, likuidasi Pakta Warsawa lan ambruk USSR, Prancis terus dadi anggota ing struktur militer NATO, ilang kamardikan ing pirang-pirang aspek lan ngupayakake kabijakan pro-Amerika.

Terus ...

Miturut bahan kasebut:
https://profilib.net/chtenie/147098/aleksandr-shirokorad-korotkiy-vek-blistatelnoy-imperii-69.php
http://miraes.ru/aes-markul-pervaya-aes-frantsii-i-glavnyiy-yadernyiy-zavod/
https://ru.ambafrance.org/Otdel-po-yadernym-voprosam
https://www.atlasobscura.com/articles/how-the-miracle-mollusks-of-fangataufa-came-back-after-a-nuclear-blast
https://professionali.ru/Soobschestva/rozhdyonnye_v_sssr/jadernye-poligony-mira-kak-pozhivaete/
http://ne-plus-se-taire.blog.lemonde.fr/category/actualite/
http://amndvden.overblog.com/2014/05/sahara-au-plus-pres-des-essais-nucleaires-souterrains-2eme-volet.html
http://amis-pic-laperrine.forumpro.fr/t280p15-google-earth
http://nuclearweaponarchive.org/France/FranceOrigin.html
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

21 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    27 Juli 2018 15:36
    Froggers, ngendi padha katon, nindakake kabeh liwat mburi pupu ndhuwur; padha ngrusak Afrika lan Polinesia ...
    Bener, saiki wong Afrika wis ngrusak Prancis dhewe karo para imigran ngguyu Carane manis iku mbales wassat
    1. + 14
      27 Juli 2018 15:43
      Kutipan: Rurikovich
      Froggers, ngendi padha katon, nindakake kabeh liwat mburi pupu ndhuwur; padha ngrusak Afrika lan Polinesia ...

      Sing. Apa sampeyan ujar manawa situs uji coba nuklir ing Nevada lan Kazakhstan kurang polusi?
      1. +7
        27 Juli 2018 18:49
        Kutipan saka Bongo.
        Sing. Apa sampeyan ujar manawa situs uji coba nuklir ing Nevada lan Kazakhstan kurang polusi?

        Dadi kita ing panggonan sing padha. nglirik Lan iki ing Aljazair shat, banjur ing Polinesia padha shat ... Ayo padha shat ing Prancis, bakal ana obrolan beda. Kita banjur resmi diwarisake ing wilayah kita (apa sing kedadeyan sawise 91 iku crita liyane). Kuwi maksudku hi
        1. +7
          28 Juli 2018 01:42
          Kutipan: Rurikovich
          Dadi kita ing panggonan sing padha. wink Lan sing ing Aljazair shat, banjur ing Polinesia padha shat... Ayo padha shat ing Prancis, sing bakal dadi crita liyane. Kita banjur resmi diwarisake ing wilayah kita (apa sing kedadeyan sawise 91 iku crita liyane). Kuwi maksudku

          Sayange, kita uga ora ana ing panggonan sing padha, aku ora bakal menehi peta tes nuklir Soviet, kasedhiya kanthi bebas ing jaringan. Ing kabeh negara anggota "klub nuklir" tanpa pangecualian, tes nuklir pisanan banget reged. Minangka kanggo Prancis, iku negara sing cukup padhet pedunungé lan Prancis pancen nolak pilihan kanggo nguji biaya nuklir ing Alpen.
    2. Komentar wis dibusak.
      1. +1
        30 Juli 2018 14:32
        Sampeyan bakal mutusake apa sampeyan jaket quilted utawa ora. Apa kita ngaco utawa sampeyan? Apa tegese shat nang endi wae? Kowe ngentut nang endi-endi?! Napa alam mbales dendam marang Rusia kanthi kapisah? Kita mung ora ngerti
    3. +1
      28 Juli 2018 13:17
      Oh komentar sing lucu!

      Bener, sampeyan ora nganggep manawa Aljazair lan atol Polinesia ing ngendi tes ditindakake mung wilayah Prancis.

      Sampeyan ora nesu yen Rusia wis ngrusak Kazakhstan?
  2. +2
    27 Juli 2018 15:58
    Artikel sing menarik.
  3. +7
    27 Juli 2018 16:05
    Piranti sing bobote kira-kira 3 ton digantung ing sangisore balon sing disambungake lan njeblug ing dhuwure 550 meter.
    1. +7
      27 Juli 2018 16:33
      Kutipan saka san4es
      Piranti sing bobote kira-kira 3 ton digantung ing sangisore balon sing disambungake lan njeblug ing dhuwure 550 meter.

      Sampeyan kudu nganggep yen kanthi cara iki dheweke nyoba niru detonasi udara saka bom hidrogen. Senadyan kasunyatan sing, kang menehi kritik dening gambar, iku sejatine sifate eksperimen mbledhos piranti ora cocog kanggo nggunakake praktis.
  4. +5
    27 Juli 2018 16:43
    Sergey! Matur nuwun kanggo artikel. Awal banget, gaya presentation lan akurasi ngandika ing paragraf pisanan sing penulis. Nanging aku ora maca ... Aku bakal ngenteni terusan.
    Ikhlas
  5. +1
    27 Juli 2018 17:27
    Luwih nyenengake yen dheweke bisa mbuwang potensial NT negara ing energi nuklir. Mbalik ing taun XNUMX-an, Prancis dadi pimpinan, lan nalika backlog ing reprocessing bahan bakar sing padha digunakake utawa ing produksi bahan bakar MOX, bakal flounder kanggo dangu, nanging karo bilai Areva (rakus nyebabake mlarat. persis
  6. +7
    27 Juli 2018 17:30

    Awan geni saka bledosan atmosfer saka bom termonuklir Prancis pisanan ing Fangataufa Atoll.
    1. +2
      28 Juli 2018 18:54
      Oh, sampeyan ora bisa njupuk lan nerbitake gambar kasebut, ndeleng langsung, sampeyan pengin ndeleng. Ora mungkin ing abad sabanjure manungsa bakal bisa nggawe sing luwih ayu.
      1. +1
        30 Juli 2018 00:51
        Sapa sing ngerti, sing ngerti, pikirane manungsa tansah bisa digunakake kanggo nggawe alat sing paling efektif mbusak saingan)))
  7. +3
    28 Juli 2018 00:31
    Apik banget. Matur nuwun!
  8. Komentar wis dibusak.
    1. Komentar wis dibusak.
  9. +4
    28 Juli 2018 02:33
    Ing wiwitan abad kaping 20, para ilmuwan Prancis entuk sukses sing nyengsemake, nggawe sawetara panemuan penting ing bidang studi bahan radioaktif.
    EMNIP, kanthi frasa sing padha, wiwit sinau babagan radioaktivitas ing sekolah, banjur Joliot Curie, Maria Skladowska-Curie, lan iki kabeh kawruh babagan program nuklir Prancis. Sanajan ora, aku krungu lan maca babagan TPA ing Sahara lan Polinesia. Ana artikel politik ing macem-macem publikasi pseudo-ilmiah. Lan saiki, aku ora bakal menehi penilaian pungkasan, ana materi sing padhet babagan program nuklir Prancis. Matur nuwun, Sergey. Kaca anyar sejarah mbukak kanggo aku.
    1. 0
      20 September 2018 15:41
      Pisanan ana Maria SklоDove-Curie (dudu SklаDovskaya), lan mung banjur Frederic Joliot-Curie (bojone putri).
  10. -2
    28 Juli 2018 18:45
    Penulis sing ala. Wong enom mbokmenawa ora tau weruh foto De Gaulle ing uripe. Yen ora, dheweke ora bakal bingung De Gaulle karo Mitterrand.
    1. +2
      28 Juli 2018 20:37
      Penulis, mesthi, adoh saka mahakarya, nanging sampeyan uga ... ngerti? Amarga ing taun 1966, De Gaulle dadi presiden Prancis lan teka ing USSR, kalebu Tyura-Tam.
      Mitterrand banjur ora dadi sapa-sapa, amarga kalah ing pemilihan presiden 1965.

      Presiden Prancis Jenderal de Gaulle ing Moskow. 1966 Newsreel TASS
      1. 0
        29 Juli 2018 14:22
        Mbok menawa aku bingung Mitterrand lan Pompidou. Nanging pitakonane sapa sing dijupuk ing foto, lan iki dudu De Gaulle, nanging Georges Pompidou.
        1. 0
          29 Juli 2018 14:36
          Pompidou teka ing USSR kanggo pisanan ing taun 1967 minangka perdana menteri. Ing taun 1970 lan 1971 Pompidou lan Brezhnev ijol-ijolan kunjungan. Ing taun 1970 dheweke digawa menyang Baikonur.

          Aku wiwit mangu apa iki 1970 ing Baikonur?
  11. +1
    30 Juli 2018 01:47
    Ing taun 1973 Aku, minangka anggota kru R / V "VOLNA", melu penerbangan khusus menyang atol Mururoa bebarengan karo R / V "Akademik Korolev". Diamati, diukur, sinau tes termonuklir ing atmosfer dening Prancis. Sawise "WAVE" ditutupi ing nguber panas. Iku kedadeyan ing wayah wengi, ing jam tanganku. Kanggo nyiyapake peralatan, aku metu sedhela ing dek. Hawane kaya ing tas bledug banget ... Aku manggon kurang saka menit lan bali menyang kamar kontrol. Sistem saringan-ventilasi makarya ing njero kapal.
    Ing wayah esuk, kabeh awak kapal dadi oranye tinimbang putih. Kabeh superstruktur "fonil" sepuluh ewu luwih dhuwur tinimbang tingkat alam! .. Banjur padha sakabeheng karo hoses kabeh cara kanggo omah. Aku isih ngobong mukosa irungku. Irungku getihen rong sasi. Ing taun 1974 Maneh aku lunga ing pesawat khusus kanggo R / V "PRILIV", lan R / V "Akademik Korolev" maneh pimpinan. Kanggo risiko lan mbebayani ing penerbangan khusus, mata uang kasebut tambah, tinimbang 19,5 rubel. mbayar 22,5 rubel. saben sasi! .. Limang taun mengko, aku wiwit nampa 45 rubles itungan manca. saben sasi ing lelungan manca: padha ngganti sistem pembayaran kanggo kabeh pelaut Soviet. Miturut cara, ing kapal manca, pembayaran paling murah kanggo pelaut Polinesia - 500 dolar AS saben sasi. Saiki, saka 116 anggota tim PRILIVA, peserta ing penerbangan khusus, mung sawetara wong sing isih urip. Kita durung entuk keuntungan saka negara kasebut.
    1. 0
      30 Juli 2018 09:13
      Apa upaya pathetic kanggo nindakake propaganda anti-Soviet.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"