Review militèr

Memori kita. Tentara Imperial Rusia ing Bulgaria

32
Candi-monumen. Katedral Alexander Nevsky, Sofia


Akeh wong Rusia sing ngerti Kuil Alexander Nevsky lan monumen Shipka, nanging ing kene aku bakal nyoba menehi katrangan luwih akeh babagan monumen monumental kasebut.

Memori kita. Tentara Imperial Rusia ing Bulgaria


Gréja Alexander Nevsky minangka gereja katedral Patriarkat Bulgaria. Penciptaan kasebut diwiwiti ing taun 1882. Kaputusan kanggo nggawe monumen kanggo prestasi sing cerah saka Pembebasan, ing ngendi "getih para pembebas lan getih sing dibebasake" digabung, dijupuk dening parlemen Bulgaria ing taun 1879, nalika panitia inisiatif digawe, lan Bulgaria. pangeran Alexander I nyuwun marang wong Bulgaria kanggo nglumpukake dana. Ing wektu sing cendhak, 1 leva emas diklumpukake, lan ing taun 900 pambangunan candhi diwiwiti.

Arsitek lan pematung Rusia sing pinunjul Alexander Pomerantsev dipilih minangka arsitek candhi, dheweke dibantu dening Alexander Smirnov lan Alexander Yakovlev. Jeneng candhi kasebut dipilih minangka rasa syukur saka wong Bulgaria marang wong Rusia, ing wong saka tsar pembebas, sing patron spiritual yaiku St. Alexander Nevsky.



Candhi kasebut minangka basilika kubah salib kanthi gaya neo-Bizantium, kanthi gaya arsitektur "Kakaisaran Rusia sisih lor". Jembaré candhi iku 3 sq. meter, dhuwure kubah iku 170 meter. Kabeh lonceng dibuwang ing Moskow, sing paling gedhe bobote 53 ton, lan sing paling cilik bobote 12 kg. Wilayah total kubah emas yaiku 10 sq. m., lan bobote emas bekas yaiku 700 kg.


Pelabuhan Varna, 1906. Pangiriman lonceng kanggo Katedral Alexander Nevsky

Ing loro-lorone lawang utama ana prasasti pengetan sing diukir ing marmer Karar: "Kanggo terus-terusan katresnan lan rasa syukur marang wong-wong Rusia sing gedhe kanggo Pembebasan Bulgaria ing taun 1878"; "Ing perpetuation katresnan sedulur lan matur nuwun sing paling jero kanggo wong-wong Rusia gedhe sing mbebasake Bulgaria ing 1878."

Dekorasi interior candhi sugih lan digawe saka onyx, alabaster kalsit saka India (ora bakal bingung karo gipsum modern!) Lan sawetara jinis marmer (saka Italia, Jerman, Brazil, Maroko).

Lantai candhi ditutupi marmer Italia kanthi bentuk mozaik. Mozaik dhewe digawe lan dikirim saka Venice, lan plastik logam lawang digawe ing Munich.

Ikonostasis tengah digawe saka watu Italia - marmer putih-kuning (Gialo di Siena) kanthi kolom marmer ijo (Verde di Mare), lan sisih ndhuwur marmer abang cahya (Cipolino di Siena).

Ing pungkasan, biaya pungkasan candhi ngluwihi 5 leva emas. Ya, sampeyan ora bisa nglarang urip sing apik ...

Perayaan kanggo mbukak lan consecration candhi terus karo solemnity gedhe kanggo telung dina - September 12-14, 1924.



Sajrone Perang Donya II, candhi rusak banget amarga bom Sofia. penerbangan allies, nanging sawise mburi perang, iku cepet banget dibalèkaké menyang mantan kamulyan.

Saiki, candhi kasebut terus dipulihake lan dianyari, lan ing musim semi 2019, rekonstruksi gedhe ing sekitar candhi bakal diwiwiti, sing wis dialokasikan anggaran 21 yuta leva (bagean saka dhuwit kasebut saka Kotamadya). Sofia lan bagean saka program Eropa kanggo ngreksa karya seni). Tlatah iki isih apik, nanging supaya padha nggawe luwih apik.

Monumen ing Shipka



Ing taun 1920, ing kongres milisi Bulgaria muncul ide kanggo nggawe monumen perang ing Shipka. Miturut tradisi, kabeh wong Bulgaria dikumpulake dana, lan construction wiwit ing spring saka 1926.

sajarah referensi. Peperangan ing Shipka diwiwiti kanthi detasemen Shipka Jenderal Nikolai Stoletov, sing kalebu 5 regu milisi Bulgaria, 3 batalyon saka Resimen Infanteri Bryansk 35, bagean saka Resimen Infanteri Oryol 36, 27 bedhil - total 7 wong.

Ora dingerteni apa sing nyebabake Suleiman Pasha (sing kondhang dadi komandan sing kompeten), sing bisa ngliwati Shipka Pass lan pindhah menyang mburi Tentara Danube (banjur perang bisa duwe asil sing beda), nanging dheweke mbuwang. kabeh 27 ewu korps menyang bathuk detasemen Shipka.

Pertempuran kasebut dumadi saka Juli nganti September 1877 lan mulane diarani epik Shipka.

Luwih saka 3 pribadhi lan perwira, prajurit Rusia lan milisi Bulgaria tiwas. Ing sawetara titik ing perang Agustus, amunisi entek, lan para pembela mung perang karo bayonet, mbuwang watu, log lan mayat kanca-kanca sing mati ing Turki maju.

Mungsuh ora lulus, nanging perang iki dadi nemtokake, sing, iku utamané thanks kanggo dheweke perang wis menang. Kapitunan Turki kira-kira 6 ewu tiwas piyambak.


Pertahanan Shipka. Artis Rusia Alexei Nikolaevich Popov (1858-1917).

milisi Bulgaria. Ing idea saka nggawe milisi Bulgaria belongs kanggo Mayor Jenderal Rostislav Fadeev, ing basis kang diputusaké kanggo nggawe dening Kaisar Alexander II ing November 13, 1876.

Akeh "ahli otoritatif" saka sejarah saiki nyatakake pendapat sing sepihak. Iku salah siji Rusia sing nyuwil mati sungu saka Kakaisaran Ottoman, utawa Rusia padha backing penari. Gumantung ing Russophobia pribadi "ahli".

Ing kasunyatan, Bulgaria padha ngadeg karo Rusia ing pangkat padha. Mangkono uga wong-wong mau padha mati karo para sadulure. Lan kaya sing padha pindhah tangan ing tangan kanggo kamenangan .

Ing wiwitan perang, milisi cacahe luwih saka 10 prajurit, kalebu wong Bulgaria saka Ukraina lan Bessarabia saiki. Mayor Jenderal Nikolai Stoletov diangkat dadi komandan milisi. Milisi kasebut minangka bagéan saka tentara Rusia, lan kabeh karyawan nduweni hak personel militer Rusia.

Ing taun 1876, pedunung kutha Samara nggawe spanduk kanggo para peserta ing April Uprising ing taun sing padha ing Bulgaria. Pemberontakan kasebut klelep ing getih, lan ing taun 1877 spanduk kasebut dipasrahake menyang milisi Bulgaria lan dadi spanduk perang pisanan saka tentara Bulgaria. Spanduk kasebut disimpen ing Museum Sejarah Militer ing Sofia.


Rekonstruksi perang taun 1877 lan Spanduk Samara


Liburan tanggal 3 Maret. Shipka


Liburan tanggal 3 Maret. Shipka. Presiden Bulgaria lan Pengawal Nasional

Tugu ing Shipka dibukak ing tanggal 26 Agustus 1934 dening Tsar Bulgaria Boris III. Luwih saka 100 wong rawuh ing perayaan kasebut, kalebu milisi sing perang ing perang kasebut.

Saben uwong ing Bulgaria ngerti tembung sing misuwur saka laporan saben dina saka komandan posisi Shipka, Jenderal Radetsky: "Kabeh tenang ing Shipka."

Kasunyatan paling sedih lan tragedi epik Shipka: sawise perang ing mangsa 1877, luwih saka 9 prajurit Rusia tiwas ing posisi Shipka saka kadhemen, penyakit lan mangsa abot.


Shipka. Crypt karo sarcophagus marmer ing ngendi sisa-sisa 317 prajurit Rusia sing mati dikubur.

Monumen gedhe Rusia. Shipka

Iki dirancang dening arsitek Rusia Vokar, lan organisasi konstruksi dipasrahake marang telung perwira pasukan teknik Distrik Militer Odessa ing pimpinan insinyur-kolonel Rambach.

Konstruksi diwiwiti ing taun 1880; Monumen iki dibukak ing taun 1881.


Monumen Rusia gedhe. Ing sisih tengen ana tugu Shipka. 1881

Ing sisih ngarep monumèn ana lambang kedaulatan Rusia, Salib St. George lan regalia.

Slab marmer kanthi jeneng unit sing ana ing kene digawe ing kutha Carara Italia, ing bengkel master Fiaschi.

Tugu kasebut dumunung ing situs "Baterai Iron" (Baterei 2 saka Brigade Artileri 9), sing perang ing kene, lan wong Turki ora bisa njupuk posisi kasebut.

Prasasti ing slab kasebut: "Kato lavini se svlichaha nesu wong Turki saka nyabrang kali, nanging ana watu sing padhet ing sebrang baterei Stomanenata." Terjemahan: "Turki galak mudhun kaya longsor saka dhuwur tetanggan, nanging Baterei Baja ketemu wong kene karo baja kejem."

Gereja Nativity, Shipka



Inisiatif kanggo mbangun candhi kasebut yaiku Count Nikolai Ignatiev lan Olga Skobeleva, ibune pahlawan perang Mayor Jenderal Mikhail Skobelev.

Konstruksi diwiwiti ing taun 1885 lan rampung ing pertengahan 1902. Dana kanggo pambangunan diklumpukake ing Rusia lan Bulgaria.

Kuil iki dibukak ing September 27, 1902 ing ngarsane jenderal Rusia lan akeh tamu kinurmatan liyane. Lonceng (bobot paling abot 12 ton) digawe saka cangkang artileri sing diklumpukake ing medan perang.



Candhi iki dibangun kanthi gaya gréja Rusia ing abad kaping 17, miturut proyek arsitek Rusia Antony Osipovich Tomishko. Ikonostasis dirancang dening Profesor Alexander Pomerantsev. Ing tembok njero lan ing galeri arcade ana 34 slab watu, ing ngendi jeneng 8 prajurit lan perwira Rusia sing tilar donya ing Perang Pembebasan ditulis nganggo huruf emas.

Kuburan dibangun ing guo candhi, ing ngendi sisa-sisa prajurit lan perwira Rusia sing mati dikubur ing 12 sarcophagi watu.



Iku menarik sing wiwitane biara lan gréja minangka properti Rusia, nanging ing taun 1934 pamaréntahan Soviet menehi properti marang Kraton Bulgaria kanggo salawas-lawase.

Akeh monumen kanggo para pahlawan perang kasebut ana ing saindhenging Bulgaria lan ngelingake generasi enom Bulgaria babagan sejarah lan prestasi Tentara Kekaisaran Rusia, prajurit lan perwira Rusia biasa sing tetep ing negara kita.

Jaman ganti, geopolitik uga, lan kabeh taun iki Bulgaria lan Rusia wis ana ing sisih ngarep luwih saka sepisan. Tsar lan kaisar, sekretaris jenderal lan presiden diganti.

Nanging ora ana sing ngalangi pamaréntahan Bulgaria lan, pisanan kabeh, wong-wong saka mbangun monumen liyane lan liyane kanggo prajurit Rusia kabeh taun lan tetep memori saka wong mati.
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Memori kita. Tentara kekaisaran Rusia ing Bulgaria. Bagian loro
Memori kita. Tentara Imperial Rusia ing Bulgaria
32 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 210okv
    210okv 25 Februari 2019 15:22
    +3
    Nanging, sedulur-sedulur cilik (tanpa kutipan) luwih beda karo wong Polandia ibn Balts. Iki mung kanggo dibongkar ..
    1. lwxx
      lwxx 25 Februari 2019 15:40
      -2
      Neraka ngerti sing luwih apik. Saka Kutub lan Balt, sampeyan ngerti persis apa sing bakal dikarepake, nanging saka sedulur cilik ... apa sing ana ing sirahe, apa sing bakal diganggu. Kadhangkala "mitra" sing apik luwih apik tinimbang kanca sing kaya ngono.
    2. Keyser Soze
      Keyser Soze 25 Februari 2019 15:46
      + 10
      Kita ora mikir kanggo ngrusak. Dheweke malah munggah menyang sampeyan kanggo nyelehake sing anyar.

      Kutha Holm, wilayah Novgorod. Monumen kanggo Pavel Petrovich Kalitin, 2007, aku mikir. Monumen iki dibangun kanthi biaya saka pedunung Stara Zagora.



      Kanggo referensi - Letnan Kolonel Kalitin minangka salah sawijining komandan milisi Bulgaria. Dheweke tilar donya mbela spanduk Samara ing perang kanggo Staraya Zagora. Ngelingi yen spanduk Samara minangka spanduk pisanan saka tentara Bulgaria, dheweke nylametake kehormatan dheweke kanthi ora ngidini supaya bisa dicekel. Tradhisi mulya iki isih dilestarekake - ora ana spanduk Bulgaria ing museum militer asing, lan tradisi iki diwiwiti dening perwira Rusia.
      1. Meksiko.29
        Meksiko.29 26 Februari 2019 13:34
        0
        Wis apik !!!
  2. Bai
    Bai 25 Februari 2019 15:43
    +2
    Akeh wong Rusia sing ngerti

    Saka tembung pisanan wis cetha yen banding administrasi situs kanggo penulis manca wis krungu. Inggih, babagan hubungan antarane bangsa - ayo ngarep-arep sing paling apik.
    1. pytar
      pytar 25 Februari 2019 18:47
      +5
      Inggih, babagan hubungan antarane bangsa - ayo ngarep-arep sing paling apik.

      Hubungan antarane bangsa kita mesthi dadi sedulur! Miturut karsane para politisi / Rusia lan Bulgaria / hubungan antarane negara-negara kasebut ora mesthi ana ing tingkat sing apik. Nanging sanajan mangkono, yen dideleng saka kronologi hubungan kasebut, dadi cetha yen 140 taun luwih suwe, hubungan antarane negara wis apik utawa sekutu! Lan ing mangsa ngarep, mesthi kabeh bakal apik! Amarga iki mesthi alam sajarah! Rusia lan Bulgaria disambungake kanthi karma dening Gusti Allah!
      1. nnz226
        nnz226 1. mars 2019 22:06
        -2
        Bulgaria gabung karo NATO sawise referendum, ing ngendi rakyat, dudu pamarentah, mutusake dadi mungsuh Rusia. NATO minangka blok militer sing musuhan karo Rusia.
        1. pytar
          pytar 2. mars 2019 21:52
          +1
          Bulgaria gabung karo NATO sawise referendum, ing ngendi rakyat, dudu pamarentah, mutusake dadi mungsuh Rusia. NATO minangka blok militer sing musuhan karo Rusia.

          Ora bener!
          Tulis ing Google "referendum ing Bulgaria" lan temokake kapan lan apa referendum sing dianakake ing Bulgaria! Gaweyan minimal dibutuhake kanggo njaga kebodohan sampeyan saka mripat umum! negatif
    2. bang bang
      bang bang 25 Februari 2019 22:59
      -4
      Quote: bang bang
      artikel sing apik banget, informatif ..... sayang banget yen politik wis wiwit ngalahake MEMORY ... 20 taun maneh lan bakal ngrusak Tugu Shipka minangka omong kosong sing ora dibutuhake .......... .. utowo mbok rusia ben bensin awet... "sedulur" jebule "bakul", sedulur - "dudu sedulur" ...... Nanging sakdurunge ana wong JADI WONG.

      lah
      1. pytar
        pytar 26 Februari 2019 09:39
        +3
        artikel sing apik banget, informatif ..... sayang banget yen politik wis wiwit ngalahake MEMORY ... 20 taun maneh lan bakal ngrusak Tugu Shipka minangka omong kosong sing ora dibutuhake .......... .. utowo mbok rusia ben bensin awet... "sedulur" jebule "bakul", sedulur - "dudu sedulur" ...... Nanging sakdurunge ana wong JADI WONG.

        Artikel kasebut kanthi jelas nuduhake carane wong Bulgaria kanthi reverent lan ati-ati nganggep warisan sejarah. Panguwasa ganti, nanging ngurmati Pahlawan Rusia sing tiwas kanggo Merdika kita tetep ora owah. Malah ing wektu konflik.
        Lan sampeyan bang-bang (andrey) bisa ngirim omong kosong iki kaping pindho ing kene! Sampeyan wis jelas nuduhake carane propaganda sengit nyoba kanggo muter mati bangsa tetanggan! Sampeyan wis ngutip sawetara prangko sing dicap mungsuh kita ing endi wae ing sumber daya basa Rusia, ing ngendi mung jeneng Bulgaria sing kasebut!
        Aku pracaya yen ana panggonan khusus ing neraka kanggo promotor gething.
  3. rembulan
    rembulan 25 Februari 2019 16:10
    -2
    panemu saka Bulgaria biasa kasil didandani dening panguwasa terus terang pro-Kulon. Tansah tumindak negara bakal nglawan kapentingan Rusia. malah ngrugekake awake dhewe, aja nganti ngapusi awake dhewe kanthi gagasan persaudaraan. Ya, lan kabeh elit Bulgaria yakin yen tumindak Rusia ana hubungane karo ngontrol selat, lan kabeh liya ana ing posisi kaping sepuluh. Lan ing kene ana pangertèn - wong Jerman saka bangsawan lan abdi sing setya mbuwang gagasan kanggo nyekel selat Dinasti Romanov. Lan Jerman padha mrentah kekuwatan ing Bulgaria saka bayang-bayang. Lan Jermanisme, abdi sing setya Roma Katulik, minangka Musuh utama Slavia. Iki minangka kasunyatan lan dudu gereja lan monumen. Lan babagan sing terakhir, elinga kepiye monumen kita dicet maneh nganggo warna badut.
    1. pytar
      pytar 25 Februari 2019 19:07
      +4
      panemu saka Bulgaria biasa kasil didandani dening panguwasa terus terang pro-Kulon. Tansah tumindak negara bakal nglawan kapentingan Rusia. malah ngrugekake awake dhewe, aja nganti ngapusi awake dhewe kanthi gagasan persaudaraan.

      Iku kedaden ing sajarah sing kapentingan Rusia mbantah kapentingan primordial saka wong Bulgaria. Politik dipandu dening kapentingan, teka dhisik! Muga-muga kapentingan negara kita bakal luwih asring pas tinimbang beda.
      .Lan bab sing terakhir, elinga carane monumen kita padha repainted ing werna badut.

      Saka luwih saka 530 monumen kanggo ngurmati Rusia / USSR, 2-3 monumen tentara Soviet dicet kaping pirang-pirang. Monumen kanggo ngurmati Rusia, ora ana sing bisa didemek! Ana wong bodho, wong sing dibayar ing kabeh negara. Kasus ing 5 min. semprotan saka botol ing wayah wengi, sawetara omong kosong. Miturut cara, sakperangan alesan, yen prasasti ana ing basa Ceko ... meh ora, akeh wong Bulgaria ngerti Ceko!

      ... lan liyane, ana werna kuning - ireng ... A diaspora Ukraina cukup gedhe manggon ing Bulgaria.

      Aku elinga wong wadon Rusia kondhang Tolokonnikova teka Sofia kanggo "pose" ing ngarepe tugu SA ing Sofia! Polisi dheweke cepet-cepet mlayu saka kono.

      Sampeyan kudu terus terang yen Bulgaria ing babagan iki beda banget karo apa sing kedadeyan ing Rusia / USSR! Ing jaman Bolshevisme, jumlah monumen Kakaisaran Rusia sing rusak banget! Lan sawise 90s ing Federasi Rusia akeh monumen dirusak lan ditinggal! Fenomena iki ing Federasi Rusia minangka kasunyatan! Dadi, ing saran saka Presiden Putin ing 2014, Duma diadopsi denda paling gedhe ing Eropah kanggo perang nglawan violators! Dibandhingake karo Bulgaria, ing ngendi sawise 90s liyane 7-8 monumen anyar dibangun kanggo pakurmatan saka Rusia! Lan sawetara liyane ana ing tahap desain! Lan sawetara tembung liyane! Ing Bulgaria, ALL monumen Soviet / Rusia minangka BULGARIAN! Dibangun ing dhuwit saka wong Bulgaria! DILINDUNGI UNDANG-UNDANG SEBAGAI MONUMEN WARISAN SEJARAH BULGARIAN!
      1. vladcub
        vladcub 26 Februari 2019 18:59
        +4
        Pytar, ing kene sampeyan bener: dalan tengah Sofia diarani "Count Ignatiev" lan ora diganti jeneng ora miturut tsar, ora miturut Dimitrov, ora sawise komunis, nanging ing negara liya ngganti jeneng minangka pastime favorit.
        Aku maca ing endi wae yen ing taun 90an sawetara wong bodho sampeyan pengin ngrusak "Alyosha", nanging bubar
        1. pytar
          pytar 27 Februari 2019 10:25
          +4
          ... dalan tengah Sofia diarani "Count Ignatiev" lan ora dijenengi ora miturut tsar, ora miturut Dimitrov, ora sawise komunis, nanging ing negara liya ngganti jeneng minangka pastime favorit.

          Ing Bulgaria, dalan lan alun-alun sing dijenengi miturut tokoh politik lan negara Rusia ora bisa diitung. Ana akeh banget! Count Nikolai Pavlovich Ignatiev, wong sing nyusup kanthi hormat ing antarane kita. Sawise nyulik Alexander I Batemberg, wong Bulgaria njaluk Alexander III kanggo menehi Count Ignatiev kanggo Pangeran, nanging Alexander III ora setuju, wis nggawe kesalahan fatal karo iki! Akibaté, tahta dikuwasani dening petualang Ferdinand lan kabijakan Bulgaria menyang arah sing beda.
          Aku maca ing endi wae yen ing taun 90an sawetara wong bodho sampeyan pengin ngrusak "Alyosha", nanging bubar

          Ing pungkasan taun 90-an, anggota dewan komunal sayap tengen ing Plovdiv ngusulake pembongkaran monumen Alyosha minangka "monumen komunis - simbol totalitarianisme." Malah keputusan sing cocog digawe dening Dewan Komunitas lokal. Nanging wong-wong ora ngidini. Warga Plovdiv - sukarelawan, diatur pangayoman saka tugu. Rentengan wong sing urip ora ngidini bulldozer tekan gunung. Penguasa pengin, nanging RAKYAT ora ngidini! Iki kauntungan saka demokrasi! Salajengipun, Parlemen Bulgaria nglajengaken hukum ingkang nemtokaken statuta monumen Alyosha lan monumen "Soviet" sanesipun, minangka bagian saking warisan budaya lan sejarah. Kabeh mau ana ing pangayoman hukum lan ora diancam bakal dibongkar maneh. Menapa malih, sadurunge 3-4 taun, panguwasa mbusak akeh dhuwit saka anggaran kanggo ndandani lan nguatake pondasi monumen. Saiki Bukit Alyosha dadi papan sing disenengi para turis lan warga lokal. Pelamar sijine kembang ana saben taun.
          Miturut cara, aku kasebut ing postingan liyane yen ing Bulgaria ana monumen liyane kanggo Alyosha. Dumunung ing alun-alun tengah Burgas.
          1. vladcub
            vladcub 27 Februari 2019 19:27
            +3
            Matur nuwun kanggo balesan sampeyan. Aku ora ngerti yen ana liyane "Alyosha". Aku mung ngerti ing Plovdiv, babagan sing Anna German nyanyi: "Sweeps the powder."
            Apa alesan kanggo abdication Alexander Batemberg?
            1. alatan
              alatan 28 Februari 2019 14:42
              +2
              Ing tanggal 8/9 Agustus 1886, sekelompok perwira nggawe kudeta militer (inspirasi dening Alexander III) lan meksa Alexander I (Batenberg) kanggo menehi tandha turun tahta.
              PS Alexander III nduweni rasa ora seneng marang Batenberg, amarga dheweke dadi favorit Alexander II.
              1. vladcub
                vladcub 28 Februari 2019 15:51
                +2
                Punika. Alexander 3 minangka salah sawijining raja sing paling apik, nanging dheweke uga cemburu.
                Aku ngakoni terus terang: Aku ngerti sejarah Bulgaria banget, lan mulane aku bakal bungah yen 2-3 raja utawa perdana menteri sing paling cerdas.
  4. RitaNik
    RitaNik 25 Februari 2019 16:14
    +6
    Aku matur nuwun kanthi tulus marang penulis kanggo artikel lan foto sing apik banget.
  5. vladcub
    vladcub 25 Februari 2019 17:44
    +9
    Penulis, klarifikasi cilik: kuil Alexander Nevsky dibangun kanthi sumbangan saka wong Bulgaria lan Rusia. Nang endi wae ing awal 20s, panguwasa Bulgaria ngganti jeneng kasebut Katedral St. Sava, lan wiwit taun 1926 nganti saiki diarani jeneng Alexander Nevsky .. Lan spanduk skuad Samara disulam dening biarawati salah sawijining biara ing Samara. Ana akeh publikasi babagan iki kanggo mengeti 100th saka pertahanan Shipka.
    Aku panginten sing Dr. Salah sijine yaiku Julia Vrevskaya, kayadene, patroness kebahagiaan kulawarga ing Plovdiv.
    Mangkono uga, yen dheweke ora lunga menyang Bulgaria minangka sadulur welas asih, banjur ing tanah air dheweke wis suwe dilalekake (menurutku dheweke dadi wong wadon sing sepi), mula dheweke ngelingi lan ngurmati dheweke.
    1. Keyser Soze
      Keyser Soze 25 Februari 2019 21:09
      +1
      Penulis, klarifikasi cilik: kuil Alexander Nevsky dibangun kanthi sumbangan saka wong Bulgaria lan Rusia.


      Bisa uga - akeh kuil lan monumen dibangun kanthi sumbangan saka wong loro kasebut. Aku ora nemokake jejak statement sampeyan ing sumber kita, nanging aku bakal nyoba kanggo verifikasi.

      Nang endi wae ing awal 20-an, panguwasa Bulgaria ngganti jeneng Katedral St. Sava, lan wiwit taun 1926 nganti saiki diarani jeneng Alexander Nevsky.


      Ora persis. Candhi kasebut diganti jeneng ing taun 1916, amarga ana hubungane karo bom Rusia ing Varna. Parlemen Bulgaria, uga kabeh umum, kena pengaruh iki lan candhi kasebut diganti jeneng kanthi jeneng Cyril lan Methodius. Ing taun 1920, candhi kasebut bali menyang jeneng asline.

      Aku panginten sing Dr.


      Disebutake. Pirogov kasebut ing artikel sadurunge, nanging aku lali babagan Yulia Vrevskaya. Mea culpa. Rumah sakit ing Byala, ngendi Vrevskaya tilar donya, jenenge.
      1. vladcub
        vladcub 26 Februari 2019 14:31
        +4
        Kamrad Keyser, babagan tanggal ganti jeneng, aku bisa salah: Aku maca kabeh iki 40 taun kepungkur. Apa koyone kula ing St. Sava?
        Kala wingi kula kesupen bilih ing taun 1941 Jêrman wêkdal anggènipun pêrang ing bôngsa bôngsa wetan, wêkdalipun têtiyang wêwênang wau, sarèhning wêkdalipun botên purun nuruti dhawuh, lan sanès-sanèsipun badhe malih bayonet. Ing cendhak, dikirim menyang alamat sing adoh. Ana versi sing intelijen Jerman ngilangi raja minangka banget independen.
        Aku duwe panjaluk marang sampeyan, ing wektu iku film fitur Soviet-Bulgaria gabungan ditembak, babagan acara sadurunge wiwitan lan perang dhewe. Aku elinga sadurunge film ngandika: kabeh karakter lan acara njupuk Panggonan lan supaya wadi ing memori wong. Aku pengin ndeleng maneh, nanging aku lali jeneng. "1877 utawa" Shipka "Aku ora bisa ngelingi kabeh. Bisa ngomong?
        Aku ora pengin salah, nanging kayane lonceng kanggo Gréja Alexandrovich Nevsky beda-beda ing Republik Ingushetia.
        1. Keyser Soze
          Keyser Soze 26 Februari 2019 15:22
          +2
          Hello Svyatoslav,

          Kayane film sing sampeyan goleki jenenge "Pyat kam Sofia". Iki link ing youtube -

          Wingi aku lali ngomong yen ing taun 1941 Jerman banget nuntut supaya wong Bulgaria perang ing sisih wétan ...


          Ya pancen bener. Tsar mbela kapentingan Bulgaria cukup atos ing rembugan karo Hitler, amarga kita padha ora perang karo USSR ing cara siji utawa liyane. Kita ora nggawe basis pasukan Jerman (mung ngliwati), nanging skuadron Jerman Meserov dipindhah kanggo mbantu penerbangan nalika pamboman Sofia. Padha dijupuk mudhun satus amers lan Inggris. Dheweke uga mbela wong Yahudine. Bulgaria minangka siji-sijine negara ing Eropah sing menehi Hitler nul wong Yahudi, lan ana serangan saka Jerman.

          Minangka konsesi kanggo Hitler, Tsar sarujuk kanggo ngatur korps sukarelawan ing Front Wétan. Iku misale jek kaya 40-50 wong mlebu utawa kaya. Lan ya, versi utama yaiku yen Jerman ngracun Tsar Boris, nanging ora ana bukti.
          1. vladcub
            vladcub 26 Februari 2019 15:34
            +4
            Mbok, lan supaya, iku perlu kanggo katon, nanging aku ing Bulgaria kaya ram ing geometri.
            "Ora ana bukti" cukup alami: biasane operasi kasebut ora diiklanake. Ketik ing radio kanggo ngirim "Fuhrer sandi kawujud kepinginan."
  6. Shelest2000
    Shelest2000 25 Februari 2019 18:12
    -9
    Wektu ganti, geopolitik uga

    Siji bab sing tetep - Bulgaria tansah dadi sisih mungsuh kita. Apa ing Perang Donya I, apa ing Kapindho, apa saiki.
    1. Mak-Simka
      Mak-Simka 25 Februari 2019 19:36
      +6
      Mung deepening saka nggatekke sajarah ing papan VO punika permanen. Lan aku panginten ngisor wis tekan, lan sampeyan nuthuk saka ngisor.
  7. bang bang
    bang bang 25 Februari 2019 22:58
    -6
    artikel sing apik banget, informatif ..... sayang banget yen politik wis wiwit ngalahake MEMORY ... 20 taun maneh lan bakal ngrusak Tugu Shipka minangka omong kosong sing ora dibutuhake .......... .. utowo mbok rusia ben bensin awet... "sedulur" jebule "bakul", sedulur - "dudu sedulur" ...... Nanging sakdurunge ana wong JADI WONG.
    1. pytar
      pytar 26 Februari 2019 09:58
      +3
      sayange politik wis mulai nguwasani MEMORY ... 20 taun maneh bakal ngrusak Monumen Shipka minangka omong kosong sing ora perlu ... .. "sedulur" jebule dadi "bakul", sedulur - "dudu sedulur" ...... Nanging sakdurunge ana wong sing dadi wong.

      Politik lan Memori iku rong perkara sing beda. Politik dituntun dening kapentingan, kaya sing dimangerteni dening politisi sing beda-beda. Dadi ing kabeh negara ing donya, kalebu Rusia!
      Memori urip anggere operator urip minangka obyek saka warisan sajarah nasional lan Rakyat. Bulgaria komponen wallpaper urip. Lan dheweke bakal urip nganti ewonan taun! Iku mokal kanggo nimbang Bulgaria saiki non-manungsa! Sawise kabeh, memori ditransfer saka generasi menyang generasi! Kabeh apik ing Bulgaria! Iku ora kanggo apa-apa sing kita, minangka wong, wis slamet kanggo 5 abad ing kondisi perbudakan elek! Iku thanks kanggo suksesi ana antarane generasi!
      Minangka kanggo "gas", iki crita temen beda - komoditas kanggo dhuwit. Ora ana altruisme ing bisnis.
      1. vladcub
        vladcub 26 Februari 2019 15:36
        +3
        Inggih ngandika
      2. Komentar wis dibusak.
        1. Komentar wis dibusak.
  8. Kostadinov
    Kostadinov 26 Februari 2019 12:20
    +4
    Ora dingerteni apa sing nyebabake Suleiman Pasha (sing kondhang dadi komandan sing kompeten), sing bisa ngliwati Shipka Pass lan pindhah menyang mburi Tentara Danube (banjur perang bisa duwe asil sing beda), nanging dheweke mbuwang. kabeh 27 ewu korps menyang bathuk detasemen Shipka.

    Pass iki minangka cara paling langsung menyang Bulgaria Lor. Suleiman bisa ngubengi dheweke, nanging pass paling cedhak sing dikuwasani Turki ora cedhak banget lan bakal ana wektu sing ilang. Kajaba iku, dheweke kudu ninggalake alangan marang detasemen Stoletov. Nalika dheweke ngliwati Shipka liwat Hainboaz Pass, pasukan Rusia, maneuver ing sadawane garis internal, bisa nguatake detasemen Stoletov, ngalahake penghalang Suleiman lan maneh menyang Yedirne ing teel.
    1. vladcub
      vladcub 26 Februari 2019 15:41
      +1
      Dadi, Suleiman Pasha duwe rong pilihan, loro-lorone nganggo huruf "G", lan Stoletov kudu disalahake
  9. Kostadinov
    Kostadinov 26 Februari 2019 12:26
    +2
    Akeh "ahli otoritatif" saka sejarah saiki nyatakake pendapat sing sepihak. Iku salah siji Rusia sing nyuwil mati sungu saka Kakaisaran Ottoman, utawa Rusia padha backing penari. Gumantung ing Russophobia pribadi "ahli".

    Ora ana panemu sing beda babagan masalah iki. Rusia lan mung dheweke ngalahaké Kakaisaran Ottoman ing perang iki - pancen unambiguously.
    Kanggo pisanan, aliansi negara Balkan bisa ngalahake Kakaisaran Ottoman ing perang 1912, nanging 34 taun sabanjure.
  10. Panjebak7
    Panjebak7 4. mars 2019 11:20
    +2
    Matur nuwun Bulgaria! Lan matur nuwun wong Bulgaria!
    Mungkin ora kabeh lan ora tansah lancar, nanging anggere ana titik kontak umum lan memori umum, ana pangarep-arep kanggo masa depan sing apik kanggo negara lan bangsa kita.