Review militèr

"Apa pancene aku bisa urip rong wulan setengah tanpa sampeyan?"

7
Georges Boulanger - Umum, politisi lan pimpinan gerakan revanchist-anti-republik, disebut "Boulangerism". Dheweke melu kampanye Italia taun 1859, kacathet ing ekspedisi Cina taun 1862 lan perang karo Prusia. Kajaba iku, jenderal Prancis dadi salah sawijining algojo Komune Paris. Sawise tekan, nyatane, puncak karire (dheweke njupuk jabatan Mentri Perang), Boulanger aktif promosi gagasan gerakan reaksioner-chauvinist menyang massa. Massa ngangkat pikirane, amarga krisis abot ing negara kasebut, nyerbu kabeh wilayah negara. Nanging ing wayahe sing nemtokake, nalika pamrentah wis siyap nyerah marang jenderal, dheweke mundur. Alesan kanggo iki yaiku bojo sing lara.




История krisis

Ing taun wolung puluhan abad kaping 1882, Prancis diserang krisis sing kuat lan abot, sing, kaya tumor kanker, nyebar menyang kabeh organ vital negara. Ing kawitan iku dadi ala ing industri. Krisis kasebut pecah ing taun XNUMX lan nyebabake pengangguran sing nggegirisi. Pengrajin cilik lan pedagang padha bangkrut. Banjur lonceng kanggo tetanèn disabetake. Negara kasebut kanthi cepet klelep ing jurang. Kaum proletariat lan borjuasi kutha cilik, petani lan pemilik tanah ora ndhelikake rasa ora puas sing saya tambah akeh karo kahanan kasebut. Dheweke uga didhukung kanthi aktif dening para buruh, sing saiki banjur nyimpang menyang gerakan mogok sing kacau.

Iku uga wedi yen wong-wong sing makili kepentingan bursa saham lan raja-raja perbankan uga nuduhake rasa ora puas. Dheweke uga diiringi wong sing cedhak karo partai Republik moderat. Kabeh Prancis katon kaya wêdakakêna, sing bakal njeblug kapan wae. Lan ing taun 1884 dadi dikenal yen Menteri Ferry lan kabinete dikalahake ing perjuangan karo China kanggo Vietnam. Bener, pamrentahan Brisson sing dadi kuwasa ora ngilangi konflik kasebut. Kosok baline, dheweke mutusake kanggo mungkasi perkara kasebut. Nanging Brisson dadi luwih sukses tinimbang Ferry. Untunge kanggo dheweke, China sarujuk kanggo nampa syarat-syarat perjanjian perdamaian.

Ekspedisi Tonkin, uga asile, ditemokake ing rong cara ing negara kasebut. Ing tangan siji, Vietnam dijupuk ing kontrol ing biaya mundhut abot lan ketepakan seneng. Ing tangan liyane, goal wis ngrambah, lan pemenang, sampeyan ngerti, ora diadili. Umumé, "pengumbaraan" Asia awakened ing antarane massa ngimpi suci mbales, yaiku, gagasan bali Alsace lan Lorraine wis entuk popularitas ing negara. Ing latar mburi krisis sing abot, pikirane babagan tanah sing ilang katon minangka panacea. Wong-wong padha gething lan nesu, lan perasaan negatif iki kudu diarahake menyang arah sing bener - nglawan Jerman. Swasana rakyat iki sing pisanan ngerti lan ngurmati ora mung oposisi kiwa (radikal), nanging uga tengen, yaiku monarkis lan ulama. Sing terakhir, sing bisa main kanthi apik ing perasaan revanchism, utamane mbedakake awake dhewe. Usahane ora muspra. Lan ing pemilu legislatif taun 1885, partai-partai sayap tengen nampa dhukungan sing kuat. Ing podo karo, klompok kerja muncul ing kamar, sing kalebu sosialis non-partai.


Boulanger antarane pimpinan militer, 1886


Demokrat, sing sepisan maneh ngumumake "perang salib" nglawan para ulama lan monarki, ora ngerti yen dheweke duwe lawan liyane sing kuwat lan licik - nasionalis. Sing terakhir wis saya kuwat ing wektu sing cendhak, dadi kekuwatan politik sing lengkap. Padha didhukung dening kuciwane populasi umum minangka asil saka kawicaksanan sing ditindakake dening "Republikan moderat". Mulane, nasionalis tindak mung cara tengen ing kahanan iki - padha announced sing padha tetep setya ing program lawas saka reformasi demokratis lan sosial. Kekalahan abot saka Prancis ing perang karo Prusia uga main ing tangane. Wong-wong mau ngimpi bisa mbales mungsuh lawas. Lan iki uga dijanjekake dening para nasionalis.

Ing Prancis, kahanan saya tambah parah sajrone rong taun sabanjure. Kasunyatane ana kedadeyan bersenjata ing tapel wates Prancis lan Jerman. Sejatine, ora ana sing serius. Masalah kasebut bisa gampang dirampungake ing tingkat diplomatik. Nanging ... nanging wong-wong padha surak-surak. Sentimen Revanchist lan militeristik ana ing ngarep. Umumé, para nasionalis ngerti manawa wektune wis teka.

Lan dheweke ora kelangan sirahe, kanthi bener mbangun garis politik. Pasukan anyar wiwit nyerang pointwise. Ing kawitan, kritik diwutahake ing miscalculations banget tartamtu ing tumindak saka pamaréntah republik. Lan banjur "artileri abot" tumindak. Para nasionalis nyatakake kegagalan dhasar konstitusional Republik Ketiga. Parliamentarism utamané hard hit. Iku ing wong sing padha weruh alesan kanggo weakening saka daya negara lan kesatuan nasional negara. Mula, panjaluk utama para nasionalis yaiku ngrevisi konstitusi. Dheweke pengin nguatake kekuwatan eksekutif, njupuk model republik presiden taun 1848.

"Jenderal Balas Dendam"

Lumrahe para nasionalis butuh pemimpin sing kuat. Wong sing bisa mbuktekake awake dhewe saka sisih paling apik minangka militer lan politikus. Mulane, calon becik kanggo peran "Bonaparte anyar" ana Jendral Georges Ernest Jean Marie Boulanger. Iku ing wong sing penganut views kiwa weruh pribadine kuwat saged ngiyataken panguwasa pecah negara.

Ing wektu iku, Boulanger minangka veteran perang lan seneng seneng karo massa. Lan thanks kanggo patronase lan pitulungan saka politik lan negarawan Georges Clemenceau, Boulanger nampa posisi Mentri Perang. Lan ing bab pisanan umum wiwit mulihake tatanan ing tentara. Dheweke dadi inisiator reformasi, sing mung nambah popularitase. Thanks kanggo Boulanger, prajurit Prancis nampa bedhil Lebel kanthi cepet (Lebel M1886), lan jenderal uga nyuda umur layanan saka limang nganti telung taun. Kajaba iku, dhawuh kanggo nambah kahanan urip ora mung pejabat non-komisi, nanging uga pribadi. Boulanger pungkasane tresna marang wong-wong mau sawisé tapel wates karo Jerman ing taun 1887. Jendral tumindak kanthi gagah lan tanpa kompromi, mula dheweke wiwit dianggep minangka "jendral balas dendam" sing becik.

Nalika kedadeyan kasebut, jenderal wis umur seket taun. Dheweke lair ing Rennes ing pungkasan April 1837. Georges lulus saka sekolah lokal lan tindak gnaw ing granit ilmu ing Nantes Lyceum. Sawisé iku (ing taun 1855), Georges bisa mlebu sekolah militèr kutha Saint-Cyr. Lan taun sabanjuré dadi letnan kapindho. Boulanger banjur nikah karo penganut pandangan Jansenist. Nanging urip kulawarga ora bisa metu lan pasangan bubar. Georges ora suwe nandhang kasepen. Dheweke pindhah menyang ibukutha lan kanthi cepet dadi dhewe ing masyarakat Paris sing dhuwur. Wong wadon padha sujud marang dheweke. Punika bilih amarga nomer ageng saka layang katresnan saka Ladies, Georges kudu nolak bantuan saka putriné, sing nindakake karya saka sekretaris pribadi. Kasunyatane, isi pesen kasebut banget piquant.

"Apa pancene aku bisa urip rong wulan setengah tanpa sampeyan?"

Karikatur Pemilu Prancis 1889 kanggo ngurmati ulang taun kaping 100 saka serangan Bastille


Nanging mung siji saka akeh admirers - Marguerite de Bonnemin - ngatur kanggo menang jantung wong militèr enom lan nengsemake. Marguerite de Bonnemin (nee - Cruz) nalika iku nikah ing omah. Lan dheweke wolulas taun luwih enom saka Boulanger. Nanging, militer ora isin karo nuansa pisanan utawa kaloro. Perkawinan Marguerite lan Pierre ora bisa diarani seneng. Lan nalika Pierre ngerti babagan hubungane bojone karo Georges, dheweke pegatan. A romance full-fledged wiwit antarane penyayang. Lan, kaya sing dikarepake, dheweke duwe tanggung jawab dhewe - ibune Kinton. Miturut cara, pirang-pirang taun sabanjure, Quinton mbukak kabaret dhewe lan malah nulis buku memoar babagan katresnan Georges lan Marguerite. Nanging idyll, minangka acara sakteruse nuduhake, iku rega kanggo siksa mangsa. Iku Marguerite sing banjur main peran penting ora mung ing gesang jenderal mangsa (ing cilik, fatal), nanging uga ing kabeh negara.

Georges ora njagong ing kantor, seneng urip sepi lan diukur saka wong militèr ing mburi. Kosok baline, iki narik konflik bersenjata kaya magnet. Boulanger melu ekspedisi Afrika, perang Italia, ing kampanye ing Indochina. Ora dilewati, mesthi, sisihane lan konfrontasi antarane Prancis lan Jerman. Menapa malih, Georges miwiti perang Franco-Prusia, nyekeli pos komandan batalyon. Lan dheweke mbela Paris saka invasi mungsuh sing wis ana ing pangkat letnan kolonel. Kanggo keberanian lan keberanian, Boulanger nampa salib Legion of Honor.

Nanging para prajurit gagal mbela Paris. Ibukutha Prancis kapitulasi. Sawisé acara iki, Boulanger jumeneng ing kepala divisi (rolas ewu wong) lan menyang kidul kanggo nglindhungi tanah saka mungsuh. Banjur Georges wiwit "bokong" karo Komune Paris, dadi salah sawijining algojo. Kanggo tumindak militèr ing taun 1874, piyambakipun pikantuk pangkat kolonel. Nanging pamikiran modernisasi tentara ora ninggalake Boulanger. Lan ing taun 1882, dheweke nampilake sawetara proyek sing tujuane kanggo ningkatake kekuwatan militer Prancis. Ing wektu sing padha, dheweke dikirim menyang luar negeri. Georges teka ing AS kanthi misi diplomatik. Acara iki nduweni peran penting ing urip "umum saka mbales", wiwit saiki wis wiwit aktivitas anyar - politik.

Ing wiwitan taun 1884, Boulanger dipromosekake maneh. Saiki dheweke wis dadi jenderal divisi. Lan rong taun sabanjure, ana tantangan anyar sing nunggu dheweke - jabatan Menteri Perang ing kantor Charles Freysin. Lan Georges terjun langsung menyang kantor. Lan asil dheweke ngluwihi pangarepan wildest. Dheweke nambah kahanan urip pribadhi lan perwira sing ora ditugasake, nyederhanakake kondisi mobilisasi kanthi signifikan, ngirim tentara maneh, nggunakake senapan cepet Lebel, mbatalake parade Minggu sing kesel lan ora ana gunane, ngenalake cangkang karo melenite, lan liya-liyane. Dhaptar inovasi kasebut bisa diterusake nganti suwe. Kabeh iki nambah rating Boulanger ing tentara lan ing. Utamané rating iki dipengaruhi posisi ing partai. Georges dudu politisi sing apik, dheweke ora duwe katrampilan akting lan rahasia, nanging dheweke ora bisa mundur. Pesta kasebut kanthi cepet dadi tren anyar, sing diarani "Boulangism".

Popularitas Boulanger tambah secara harfiah saben dina. Para kanca nganggep dheweke minangka pimpinan tanpa syarat sing bisa ngganti sistem sing ana ing Prancis. Anggota partai sing padha sing nampilake program kegiatane, nglawan tatanan sing ana ing negara kasebut ing ngarep. Menapa malih, padha kebungkus ing pambungkus sing, yen perlu, kabeh revolusioner kiwa nemen bisa kendel ngadeg ing sisih. Bab liyane sing menarik yaiku nalika mung Boulanger dadi menteri lan entuk kekuwatan sing nggumunake, sawetara, umpamane, wong, mbuwang kabeh upaya kanggo mbujuk Georges supaya nindakake kudeta. Warga ngrawat sang kanggo Boulanger sing bakal bisa kanggo ngrebut daya karo sethitik getihen, amarga loro tentara lan wong iku kanggo wong. Lan George mikir. Bener, proses pamikiran ing arah iki dadi transient. Boulanger nilar ngulandara. Dheweke ora wedi banget kanggo awake dhewe tinimbang karo Prancis. Amarga yen gagal, akibate bisa dadi sing paling abot lan ora bisa ditebak.

Kangge, pelayanan Charles Freycinet diganti dening René Goblet. Sajrone transisi saka daya saka pisanan kanggo kaloro, Boulanger maneh teka ing ngarep. Para panyengkuyung aktif promosi gagasan kanggo ngrebut "tahta". Nanging Georges ora wani njupuk langkah iki. Nanging, kanca-kancane ora nyerah. Boulangists ora nyerah lan wiwit nandur modal dhuwit akeh ing "PR" pimpinane. Dheweke nyebar pamflet lan potret sing nggambarake Boulanger, kanthi penekanan khusus ing kutha-kutha provinsi. Miturut urutan, puisi lan prosa ditulis babagan menteri, ing ngendi dheweke dibandhingake karo ksatria. Umumé, dheweke promosi dheweke kanthi paling apik. Kanggo Georges, dheweke, tanpa ngerti, dumadakan dadi tokoh sing misuwur ing Parlemen. Nanging ... dumadakan puncak ketenaran diganti dening tetes landhep. Pelayanan Goblet ambruk, banjur Boulanger mundur.

"Dheweke mati nalika urip - letnan junior"

Boulanger ilang meh kabeh sewengi. Nalika ngerti babagan mundur, Georges langsung nyingkir saka kabeh kanca sing setia nganti saiki. Dheweke ditinggal dhewekan. Lan, mbokmenawa, kanggo pisanan ing uripku, aku pancen bingung. Jendral pancen ora ngerti apa sing kudu ditindakake lan kepiye carane? Ing kahanan sing rusak lan remuk, dheweke ditemokake dening para royalis. Lan dheweke mutusake yen saiki iki wektu kanggo njaluk dhukungan saka Boulanger. Lan rauh, sawise persuasi, Georges sarujuk kanggo dadi sekutu. Nyatane, dheweke ora duwe pilihan. Kasunyatane dheweke wedi banget karo monarkis sing bisa dadi kuwasa. Wiwit acara iki, miturut Georges, mesthi bakal dadi perang sipil berdarah. Lan Boulanger weruh Jules Ferry minangka mungsuh utama. Lan mantan menteri wis siyap nindakake apa wae, "mung kanggo nyegah Ferry menang." Lan Jules kanthi podo karo ngusulake pencalonane kanggo presiden republik. Dadi, Boulanger ora duwe pilihan kajaba nggawe aliansi karo para kraton. Lan ing wektu sing padha, Georges nggawe interaksi karo Louis Philippe Albert saka Orleans, Count of Paris, sing dadi putu saka Louis Philippe I. Count Paris manggon ing Britania Raya nalika iku. Nyatane, Boulanger nemokake dheweke ing posisi sing ora nyenengake kanggo awake dhewe. Dheweke kudu nyamar dadi kanca karo wong sing bener, ngerti yen perlu, dheweke kudu diapusi. Lan amarga jenderal ora tau kuwat ing intrik sing didhelikake, kahanan kaya ngono duwe pengaruh sing nyenengake. Dheweke wedi yen game-game kasebut bakal dadi umum.


Marguerite Bonnemin


Sauntara kuwi, para monarki terus nyerang, supaya bisa ngomong. Dheweke wiwit nuntut kanthi terbuka saka Boulanger kanggo nggulingake sistem sing ana. Kanggo nindakake iki, dheweke kudu ngunggahake tentara sing setya marang dheweke. Para monarkis nindakake sing paling apik kanggo ngyakinake Georges yen sawise wicara, kekuwatan bakal diterusake menyang Count Paris. Dheweke, ujare, bakal ninggalake republik sing akrab, lan Boulanger bakal dadi pimpinan militer utama.

Nanging para radikal uga ora njagong. Dheweke, ndeleng timbangan wiwit miring menyang monarkis, kanthi cepet nguripake "feint karo kupinge." Monarchists ngganti Freycinet (calon presiden) kanggo sing anyar - Sadi Carnot. Gerakan kasebut makarya lan Carnot nampa mayoritas suara. Minangka kanggo Boulanger, dheweke sauntara metu saka gambar. Dheweke gagal dadi kepala Kamentrian Perang. Lan iki meksa para royalis nambah kegiatane. Lan padha ketemu sekutu sugih lan pengaruh - Putri saka Isez. Dheweke dadi penggemar Boulanger lan percaya yen monarki mung minangka panacea kanggo kabeh Prancis. Ing pengaruh finansial dheweke, para royalis bisa nggawe Boulanger dadi wakil ing sawetara departemen. Georges piyambak ana ing Clermont-Ferrand kabeh wektu iki, ing pundi piyambakipun dipunparingi pos Panglima Korps telulas.

Parlemen ing wektu iki nonton kahanan kasebut kanthi prihatin. Kemungkinan sing Boulanger isih arep njupuk tindakan dhuwur. Nanging ... Georges terus meneng. Banjur parlemen dhewe nggawe langkah pisanan. Kanthi dhukungan saka Menteri Perang, Jendral Ferron, Boulanger dihukum penahanan telung dina. Alasan ditemokake kanthi cepet. Jebule Georges ninggalaken pakaryane lan kanthi rahasia ngunjungi Paris. Bener, dheweke teka ora kanggo nenun sawetara jinis jaringan intrik, nanging kanggo ketemu karo Bonnemin.

Nanging penahanan Boulanger mung nambah popularitas. Georges pancen kuwat lan bisa nemtokake nasib Prancis kanthi kawicaksanan dhewe. Loro partai duwe pangarep-arep sing dhuwur kanggo dheweke, wong-wong lan tentara nunggu dheweke kanggo nundhung Carnot lan menehi kekuwatan marang Count Paris (utawa ninggalake ing tangane dhewe). Pamrentah dhewe wis siyap-siyap mabur. Nanging ... Boulanger maneh ilang wektu larang regane. Lan Jendral Fevrier njupuk kauntungan saka iki. Penyelidikan diwiwiti marang jenderal. Lan wis ing Maret 1888, XNUMX, presiden resmi mecat wong saka layanan. Ora ana ing Paris diarani minangka alasan utama.

Ing pungkasan Januari 1889, Georges kapilih minangka wakil kanggo departemen Seine. Nalika dadi dikenal babagan kamenangane, massa nasionalis diwutahake menyang lurung-lurung. Paris ora turu. Dhèwèké beku ing ngarep-arep, amarga ing wengi kaping wolu Januari nasib negara wis ditemtokake. Kanca-kanca mbujuk lan nyuwun marang Boulanger supaya wani njupuk langkah utama ing karir lan urip - kanggo nindakake kudeta tanpa ngenteni pemilihan umum musim gugur. Nanging George ora nindakake. Wektu wis ilang. Lan mungsuh, sing bisa cepet pulih, nyerang. Menteri Dalam Negeri, Ernest Constant, ngluncurake kampanye gedhe lan disiapake nglawan Boulanger. Para pendukunge dicekel siji-siji. Lan ing Maret, diputusake kanggo nyekel jenderal dhewe.

Boulanger ana ing prapatan. Para radikal ngeyel yen ora bisa ninggalake, para monarkis nduweni sudut pandang sing beda. Georges kudu nggawe pilihan nglarani - salah siji menyang mburi, utawa ndhelikake. Lan dheweke milih, ora milih tengen utawa kiwa, nanging Marguerite. Nalika iku, dheweke wis lara banget amarga konsumsi. Jendral ngerti yen dheweke ora suwe. Dadi dheweke mutusake ora ninggalake dheweke. Demi wanita sing ditresnani, Boulanger ngorbanake kabeh. Lan ing pisanan April bebarengan karo Marguerite meneng-menengan lunga menyang Brussels.


Bunuh diri Georges Boulanger ing kuburan Ixelles ing pinggiran kutha Brussels


Bonnemin tilar donya ing Juli 1891. Boulanger banget upset dening mundhut. Nyatane, dheweke wis ora weruh titik ing uripe. Mulane, ing nisan, kanthi dhawuhe Georges, prasasti kasebut dicithak: "Sampeyan bisa ketemu." Lan ing tanggal telung puluh September ing taun sing padha, dheweke nglalu. Lan kanggo ukara kasebut, miturut kekarepane, ditambahake baris: "Apa pancene bisa urip rong wulan setengah tanpa sampeyan?"

* * *

Bunuh diri Boulanger ora mung mungkasi urip umume dhewe, nanging uga urip kabeh gerakan. Nalika dheweke ana ing Brussel, Boulangists ora kelangan pangarep-arep kanggo ngrebut kekuwatan lan isih nduweni kekuwatan sing cukup. Nanging nalika ngerti yen Georges ora ana, partai kasebut cepet-cepet mudhun, sing ora bakal bisa pulih. Lan Georges Clemenceau, sing ing wektu iku wis nguripake saka sekutu Boulanger menyang mungsuh ardent, ngandika: "Dheweke tilar donya nalika dheweke urip - minangka letnan junior."
Pengarang:
7 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. LYOKHA padha
    LYOKHA padha 17. mars 2019 05:49
    +5
    Tokoh sing padhang ing sajarah Prancis ... lan nasib sing cocog karo pribadine sing cerah.
    Nanging, bunuh diri iku dosa ... dosa gedhe ... urip ora diwenehi kanggo wong saka kakuwasan sing luwih dhuwur ... Nanging, dheweke dhewe milih mburi kuwi kanggo awake dhewe.
    Prancis modhèrn saiki wis nggegirisi uga nalika ana ing sangisoré Boulanger ...
  2. Mauritius
    Mauritius 17. mars 2019 07:22
    +3
    "Dheweke seda nalika dheweke urip - letnan junior."

    Ya, dheweke ngerti carane nggawe pikirane ing logam, kaya peluru.
  3. Astra liar
    Astra liar 17. mars 2019 08:57
    +3
    Aku maca ing siji ambegan, lan sawise maca kapindho aku weruh omong kosong: "radikal uga ora njagong idly dening. Padha, weruh sing timbangan padha condong menyang monarkis, cepet nguripake:" trick karo kuping. "The monarkis ngganti Freissene (calon presiden) karo Sadi Carnot sing anyar. Gerakan kasebut sukses lan Carnot entuk suara mayoritas. Ora jelas calone sapa sing menang: radikal utawa monarki. Saiki pitakonan liyane: apa penulis ngerti yen Royalists lan Monarchists iku siji lan padha? Aku panginten sing penulis salah disebut radikal royalists, nanging maneh "sundel": "meksa royalists kanggo nambah kegiatan sing." Yen radikal iku royalis, banjur apa kudu nambah kegiatan.
    Yen kita mbuwang "simpul" kasebut, mula kita bakal weruh crita babagan wong sing cerah lan ora seneng. Dheweke mbuwang antarane kapentingan nasional lan tresna marang wong wadon. Aku wonder: apa padha ngelingi Jendral Boulanger ing Prancis saiki utawa wis padha lali bab dheweke? Wong Prancis iku wong sing rada sembrono.
  4. vladcub
    vladcub 17. mars 2019 11:10
    +7
    Aku bakal menehi judhul beda: "Gagal ya Gaulle." Kahanan kasebut ngeling-eling wektu nalika de Goths dadi kuwasa. Jendral populer sing ora duwe kekuwatan nyata ing tangan siji lan kekuwatan sing duwe kekuwatan lan wedi karo jenderal tanpa tentara.
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 17. mars 2019 16:06
      0
      Tembung-tembung sing cocog karo jenenge!
      Matur nuwun, Vlad!
      1. vladcub
        vladcub 17. mars 2019 16:48
        0
        Halo jenengan. Matur nuwun kanggo rating. Iku mbantu aku yen ing sawijining wektu aku maca "Jenderal da Gaulle" Molchanov lan dheweke ngutip tembung de Gaulle ing kana yen pamrentah wedi marang dheweke.
  5. Ireng Joe
    Ireng Joe 17. mars 2019 20:29
    0
    Susah nasib
    ing giliran sajarah