Review militèr

Ndhuwur: traktor dhukungan parade

19
Tatanan waja Tentara Soviet wis nomer akeh traktor, ndandani lan Recovery kendaraan lan peralatan liyane perlu kanggo njamin operasi kendaraan tempur. Kapentingan khusus ing taman iki yaiku sing diarani. TOP parade support traktor. Ing basis saka salah siji conto sing wis ana, traktor khusus digawe, dirancang kanggo bisa ing acara upacara. TOP wis mbantu nglakokake parade meh telung dekade.


История traktor TOP wiwit ing pertengahan suwidakan, nanging werna saka project bali menyang dasawarsa sadurungé. Mbalik ing taun 1954, tentara meriem self-propelled paling anyar SU-122-54 diadopsi dening pasukan darat. Mung ing taun sabanjuré iki dilebokake menyang produksi serial, kang ora tau bisa kanggo Pick munggah jangkah dikarepake. Nganti pungkasan taun seket, mung 77 saka bedhil self-propelled iki dibangun. Layanan mesin iki mung sawetara taun, lan ing agêng-sixties padha dibusak saka layanan.


Self-propelled bedhil SU-122-54 ing museum Kubinka. Foto dening Wikimedia Commons


Senjata self-propelled sing dibubarake isih nduweni sumber daya sing cukup, lan mulane diputusake kanggo mbangun maneh supaya bisa digunakake ing peran anyar. Ing sawetara pabrik ndandani tank, konversi bedhil self-propelled dadi traktor waja diwiwiti. Ora ana maneh senjata artileri sing dibutuhake lan peralatan sing gegandhengan dicopot saka kendaraan, embrasure frontal ditutupi karo piring waja nduwur sirah lan dandan liyane digawe.

Pabrik Repair Lvov, bebarengan karo perusahaan liyane, melu proyek restrukturisasi SU-122-54. Ing wektu sing padha, dheweke diwenehi tugas khusus. Perusahaan, nindakake restrukturisasi bedhil self-propelled menyang traktor "prasaja", uga kudu nyiyapake sawetara kendaraan khusus kanggo ngatasi masalah ing kahanan khusus.

Ing wektu iku, parade militèr padha ajeg dianakaké ing negara kita, kang melu akeh peralatan militer. Mesin kasebut ora diasuransiake marang kerusakan, mula organisasi parade mbutuhake peralatan dhukungan, kalebu traktor sing dilacak medium. Ing babagan iki, diputusake nggawe kendaraan evakuasi khusus sing dirancang khusus kanggo kerja ing acara upacara. Iki tundhuk karo syarat khusus babagan karakteristik, kemampuan lan penampilan.

Ndhuwur: traktor dhukungan parade
TOP ing acara perayaan. Dandan ing awak lan kabin katon cetha. Foto Russianarms.ru


Kaping pisanan, traktor dhukungan parade (TOP) sing janjeni mbutuhake alat kanggo narik kendaraan lapis baja. Sampeyan uga perlu kanggo ngganti sasis kanggo gerakan ing aspal utawa paving watu. Peralatan kanggo ndandani ora dibutuhake, uga bisa ninggalake senjata lan peralatan liyane. Ing wektu sing padha, syarat digawe kanggo tampilan sing bisa mengaruhi sawetara unsur struktural.

***

Konversi bedhil poto-propelled menyang traktor wojo ora utamané angel, lan malah syarat khusus ora complicate karya iki. Kanggo ngatasi masalah, pisanan kabeh, iku perlu kanggo mbusak sawetara Unit utama saka SU-122-54. Gunung bedhil rampung dibusak karo kabeh unsur lan peralatan sing gegandhengan. Hatch gunner dicopot saka atap kabin, uga rong lawang ing sisih tengah. Bebarengan karo dheweke, lawang ventilasi lan unit liyane diilangi. Akhire, kothak sisih kanggo spare parts lan peralatan padha dismantled.

Sawise nyopot piranti sing ora perlu, para tukang tank duwe sasis kanthi gubuk waja, ditutupi lembaran sing digulung nganti ketebalan 100 mm. Ing ngarep lambung, ing ngisor gerbong, ana kompartemen sing bisa dienggoni karo tugas kru. Kompartemen mesin disimpen ing buritan. Kanggo alasan sing jelas, umume volume internal saiki kudu kosong.


Sepasang traktor pasokan. Foto Russianarms.ru


SU-122-54 dibangun ing basis saka rata-rata tank T-54, lan TOP adhedhasar kasebut, nahan bagean saka unit sing terakhir. Mesin diesel V-54 kanthi daya 520 hp tetep ana ing buritan. Undercarriage karo limang rodha dalan ing Papan iki wadi. Digunakake torsion bar suspension. Amarga anané tebang sing abot, telung roller ngarep dumunung kanthi interval sing suda, lan interval katelu tambah. Traktor digunakake trek tank biasa. Panganggone sepatu aspal ora diwenehake.

Kanggo dadi TOP, mantan SU-122-54 nampa sawetara unsur anyar. Bukaan kanggo gunung gun ditutup karo piring logam figured, ditempelake flush karo waja frontal standar. Traktor liyane kanggo maksud iki biasane nampa piring waja persegi dowo prasaja sing diblokir loro bukaan lan bagéan saka waja frontal, nanging kendaraan parade kudu katon rapi. Colokan bunder saka macem-macem ukuran nutup bukaan saka hatches ndhuwur lan hatches. Ing colokan, bolongan diwenehake kanggo nginstal sepasang piranti ndeleng periskop.

Ing panggonan lawang penembak, ing sisih kiwa ngarep ing gendheng, ana plug logam karo lawang anyar kanggo komandan. Hatch asli duwe wangun persegi dowo lan mbukak mburi lan miring. Saiki lawangan bunder kanthi lampu sorot digunakake, dipinjam saka tangki produksi.


Ndeleng ing Papan. Foto Strangernn.livejournal.com


Hatches persegi panjang anyar digawe ing godhong buritan. Tutupé dibukak kanthi nguripake munggah lan maju, nyedhiyakake akses menyang kabin. Ing njaba, kursi setengah bunderan lempitan cilik dipasang ing tutup manhole. Ing sawetara mesin, ing mburi gendheng lan ing sisih kabin, handrails kasedhiya kanggo penak kru.

Ing lembaran ngarep, ing sangisore bukaan sing dilas, isih ana sepasang pancingan. Loro piranti kasebut ditambahake ing antarane. Ing tengah bathuk, ing antarane rong pasang pancingan, padha diselehake gunung kanggo pasangan trek uler cadangan. Ing bedhil poto-propelled dhasar, trek kasebut uga diangkut ing bathuk, nanging kanthi owah-owahan saka sumbu longitudinal menyang sisih tengen.

Pancingan pancing papat uga dipasang ing buritan. Pengikat tambahan kanggo transportasi kabel uga kasedhiya ing lembaran mburi tebangan. Dianggep nalika tugas nyata ing parade, kabel penarik bakal dipasang ing pancing buritan lan dipasang ing atap MTO. Iki ndadekake iku bisa kanggo cepet njupuk mobil macet ing nggeret lan evakuasi tanpa mbuwang wektu unwinding kabel.


Kru siap kerja: kabeh wis ana, kabel dipasang lan dipasang. Foto Russianarms.ru


Kru TOP dumadi saka wong papat. Ing ngarep kabin diselehake komandan (kiwa) lan sopir (tengen). Rong anggota kru liyane, sing tanggung jawab kanggo nggarap peralatan sing rusak, ana ing papan dhewe-dhewe ing jero ruangan rodha sajrone pawai kasebut. Sajrone tugas, dheweke ninggalake kompartemen sing bisa dienggoni lan ana ing kursi ing mburi omah rodha, sing nyepetake karya kasebut.

Dawane traktor parade ing sadawane lambung yaiku 6 m kanthi ambane 3,27 m lan dhuwure mung luwih saka 2 m, SU-122-54 asli bobote 37 ton, lan ngilangi unit "ekstra" nyebabake tajem. nyuda bobot. Karakteristik mlaku saka TOP padha rada luwih dhuwur tinimbang bedhil poto-propelled dhasar lan kanthi cocog kanggo peran tartamtu. Traktor bisa ngalih ing dalan lan ngatasi alangan, nanging nyatane dheweke mung kudu kerja ing dalan sing apik.

TOP kudu nduweni penampilan sing rapi lan elegan, cocog karo acara sing penting. Mobil-mobil kasebut dicet nganggo warna pelindung. Garis putih tipis ditrapake ing swiwi lan pinggir pinggir fender, uga ing unsur undercarriage. Pengawal lampu lan unsur struktur liyane nampa pewarna putih. Lintang abang kanthi wates putih ditrapake ing tengah bathuk. Ing papan bisa uga ana lencana pengawal. Pewarnaan traktor iki digunakake kanggo meh kabeh wektu layanan.

***

Miturut lapuran, traktor parade TOP pisanan diluncurake ing pungkasan taun suwidakan. Peran khusus ndadekake ora bisa nggawe massa teknik kasebut. Ing wektu sing paling cendhak, Pabrik Repair Lviv mung nggawe pitung mobil TOP, lan sawise produksi kasebut dikurangi. Kabeh peralatan kasebut diselehake ing pembuangan unit sing tanggung jawab kanggo nganakake parade ing Red Square. Ora ana informasi babagan operasi TOP ing wilayah liyane.


TOP ngenteni tim. Foto Russianarms.ru


Kanggo pisanan, TOP nglakokake "misi tempur" nalika taun suwidakan lan pitung puluhan. Dheweke kudu tugas ing cedhak papan latihan utawa parade lan ngenteni pesenan maju. Yen ana risak peralatan ing situs parade utawa ing bagean paling cedhak saka rute, traktor kudu cepet teka ing mobil rusak lan mbusak saka dalan peserta liyane ing arakan. Kajaba iku, TOP bisa digunakake minangka traktor konvensional kanggo nindakake tugas tartamtu kanggo nyiapake parade utawa sajrone koleksi sawise. Kaya kendaraan pendukung liyane, traktor lapis baja ora melu ing alun-alun.

Ora ana informasi sing tepat babagan subyek iki, nanging bisa dianggep yen antarane parade lan latihan, TOP ora nganggur. A traktor adhedhasar bedhil self-propelled uga bisa nemokake karya ing njaba acara upacara. Nanging, ketoke, padha nyoba kanggo nyimpen traktor support parade. Amarga konsumsi sumber daya winates lan pangopènan pas wektune, pitu traktor terus kanggo dangu.

TOP melu nyedhiyakake parade Moskow ing taun pitung puluhan lan wolung puluhan. Sawise runtuh Uni Soviet, karya traktor ing peran asli dilereni soko tugas. Mung ing 9 Mei 1995, parade pisanan ing sawetara taun karo partisipasi peralatan militer dianakaké ing Poklonnaya Hill. Sawetara traktor adhedhasar SU-122-54 melu nyedhiyakake acara iki. Wektu iki, tinimbang lintang abang, tricolor Rusia ana ing bagian ngarep. Miturut macem-macem sumber, iki minangka parade pungkasan utawa salah sawijining parade pungkasan sing digarap TOP.


Traktor lan peralatan liyane ing parade tanggal 9 Mei 1995. Foto dening Russianarms.ru


Miturut data sing dikenal, ing pertengahan nineties, kabeh traktor TOP wis kesel sumber daya lan kudu dibusak. Mbokmenawa kabeh mobil sing kasedhiya dibuwang minangka ora perlu. Ora ana informasi babagan pengawetan teknik kasebut.

Sawise ninggalake TOP, pangembangan traktor "upacara" anyar ora ditindakake. Ing dekade anyar, kanggo dhukungan teknis acara perayaan, kendaraan reguler lan pemulihan pasukan darat, dibangun miturut proyek serial, wis digunakake. Teknik iki bisa ngrampungake tugase lan, mesthine, ora bakal menehi conto liyane.

***

Self-propelled artileri gunung SU-122-54 dibangun ing seri cilik lan tetep ing layanan kanggo bab 10-12 taun. Sawise mundur saka layanan, mesin iki nahan bagean penting saka sumber daya, lan mulane wiwit dibangun maneh dadi peralatan tambahan. Bebarengan karo traktor liyane, bedhil self-propelled digunakake kanggo nggawe kendaraan khusus kanggo parade - ing jumlah cilik, cocog kanggo tugas dimaksudaké.

Traktor khusus parade TOP iku mung siji-sijine wakil saka kelas ing sajarah donya. Sadurunge lan sawise TOP, traktor kanggo parade ora digawe ing negara kita. Ing negara manca, teknik kasebut ora ana. Desain unik, tanpa narik kawigatosan umum, ana tugas lan mbantu para peserta parade meh seprapat abad. Banjur padha kaya imperceptibly ilang lan menehi cara kanggo technique liyane.

Miturut bahan kasebut:
http://russianarms.ru/
https://shushpanzer-ru.livejournal.com/
https://strangernn.livejournal.com/
Solyankin A. G., Pavlov M. V., Pavlov I. V., Zheltov I. G. Kendaraan lapis baja domestik. abad XX. - M.: Exprint, 2010. - T. 3. 1946-1965
Pengarang:
19 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Moore
    Moore 31. mars 2019 05:24
    + 13
    Jujur pekerja keras - ngormati.
  2. abrakadabre
    abrakadabre 31. mars 2019 05:51
    +6
    Apike, kanggo kabeh wektu layanan, pira kasus panggunaan sing ditargetake ing parade?
    1. igordok
      igordok 31. mars 2019 08:21
      +1
      Aku setuju, iku menarik. Nanging aku mikir dheweke nyoba ora mlebu ing TV lan cuplikan video babagan kasus kasebut.
    2. vladcub
      vladcub 31. mars 2019 13:01
      +1
      Iku mung mikir babagan. Aku tau krungu retelling sing ing 1969, sadurunge Maret, mesin conveyor macet, nanging aku ora ngerti apa padha nggunakake traktor utawa ora.
  3. Amuret
    Amuret 31. mars 2019 06:01
    +4
    Miturut data sing dikenal, ing pertengahan nineties, kabeh traktor TOP wis kesel sumber daya lan kudu dibusak. Mbokmenawa kabeh mobil sing kasedhiya dibuwang minangka ora perlu. Ora ana informasi babagan pengawetan teknik kasebut.
    Mesakaké. Sampeyan bisa ninggalake paling ora siji kanggo museum. Pramila conto kasebut larang amarga potongan lan ora ana loro sing padha.
  4. serg.shishkov2015
    serg.shishkov2015 31. mars 2019 07:48
    +6
    Aku ndeleng luwih saka sepisan ing TV lan ing foto - secara harfiah wingi! -, nanging mung sawetara taun kepungkur aku temen maujud sing wis diowahi saka SU-122-54, lan aku sinau bab bedhil poto-propelled iki bab 30 taun. ago - iku (lan wis slamet kanggo dina iki wiwit) pesawat saka kertu pos babagan kendaraan wojo USSR - saka Renault Rusia kanggo T-72, Ana crita bab SU-122-54 ing VO, aku kaget kanggo sinau. sing diprodhuksi ing seri cilik banget! Lan saiki iki kelanjutane - reinkarnasi! Matur nuwun!
  5. Pimpinan saka Redskins
    Pimpinan saka Redskins 31. mars 2019 08:23
    +3
    Thanks kanggo materi))) Aku ora tau krungu babagan mesin kasebut, sanajan tanker dhewe.
    1. Nikolai Ivanov_4
      Nikolai Ivanov_4 3 april 2019 10:59
      -1
      Sampeyan perlu kanggo muter tank (ana manuk kuwi ing tingkat 9 saka USSR)
  6. svp67
    svp67 31. mars 2019 08:23
    +3
    Jujur, keputusan aneh liyane, nalika USSR duwe traktor BTS-2 lan BTS-4 sing apik banget, sing kudu "pager taman", ora jelas.
    Lan traktor sing padha digawe ing perusahaan sipil saka tank sing dicopot saka layanan diwenehake kanggo wektu sing suwe menyang Departemen Railway USSR, minangka traktor kanggo darurat.


    Ing dekade anyar, kanggo dhukungan teknis acara perayaan, kendaraan reguler lan pemulihan pasukan darat, dibangun miturut proyek serial, wis digunakake. Teknik iki bisa ngrampungake tugase lan, mesthine, ora bakal menehi conto liyane.
    Ya, lan ana kerja kanggo dheweke ... sing utama yaiku wong sing wis dipesen ora alon-alon ...
    1. Aristarkh Ludwigovich
      Aristarkh Ludwigovich 31. mars 2019 10:07
      +8
      Suriah, BTS-4 nyeret mangsa sawise mburu menyang bolongane.
    2. Alf
      Alf 31. mars 2019 22:00
      0
      Kutipan saka: svp67
      Jujur, keputusan aneh liyane, nalika USSR duwe traktor BTS-2 lan BTS-4 sing apik banget, sing kudu "pager taman", ora jelas.

      Cukup dingerteni. Ana sawetara bedhil self-propelled sing ora bisa digunakake minangka kendaraan tempur. Sayange nulis. A sumber kanggo anjir, sampeyan bisa mbaleni lan digunakake minangka traktor nganti sumber rampung metu.
  7. AlexVas44
    AlexVas44 31. mars 2019 09:44
    +3
    Aku kudu dadi peserta langsung ing 12 parade ing Sverdlovsk (1956-1962) lan ing 9.05.1965 Mei 1945. (Parade Kamenangan pisanan sawise 152). Traktor sepasang tansah siap - ISU-XNUMX biasa, kanthi alami tanpa bedhil, kanthi kabel ing ngarep lan mburi. Padha ngadeg meneng, sanalika peralatan parade wiwit obah, padha miwiti lan meneng "mumbled". Ora ana kasus panggunaan, paling ora karo aku, ora ana ing parade, utawa ing latihan wengi.
    1. vladcub
      vladcub 31. mars 2019 13:10
      +1
      Nalika isih cilik, aku ndeleng foto: ing latar mburi traktor (sing aku ora ngerti), telu difoto lan baris saka lagu: "kru kendaraan tempur"
  8. andrewkor
    andrewkor 31. mars 2019 14:44
    +4
    Parade Nopember 1978. Dikurung saka ZiL ing Demonstrasi. Lan nalika parade mlaku-mlaku, dheweke ngliwati Taman Alexander menyang Museum Sejarah. Peralatan cadhangan Parade diklumpukake ing mburi museum ing loro-lorone. budhal, iku nguripake metu jenis carousel, understudies makarya banget lancar.
    Lan pahlawan artikel uga ana, tansah siap kanggo nyedhiyani support, mung aku ora ngelingi persis, nanging ketoke aku banjur ing kebingungan sing padha SU-122-34! Utamané striking ana blotch ing situs embrasure bedhil.
    Parade liwati, Demonstrasi diwiwiti, aku meh ora bisa melu dhewe ing Alun-alun, ing wiwitan.
    1. Nikolai Ivanov_4
      Nikolai Ivanov_4 3 april 2019 10:59
      0
      Apa Su-122-34?
  9. kakang abu-abu
    kakang abu-abu 31. mars 2019 14:48
    0
    Dheweke bisa nindakake windows. Apa nyegah - iku ora cetha.
    1. Paranoid50
      Paranoid50 31. mars 2019 17:50
      0
      Quote: Kakang abu-abu
      Apa nyegah - iku ora cetha.

      Dadi, iki asline minangka teknik militer, sanajan kanthi fungsi tambahan. Lan ora ana cara kanggo ngilangi panggunaan kanggo tujuan sing dituju ing permusuhan. Lan ana, tenan, apa windows ...ngguyu
      1. kakang abu-abu
        kakang abu-abu 31. mars 2019 22:19
        +1
        Kutipan saka Paranoid50
        mokal kanggo ngilangi panggunaan kanggo tujuan sing dituju ing permusuhan. Lan ana, tenan, apa windows ...

        Aku kaya akyn, sing dakdeleng yaiku sing dak tembangake.
        Lan aku weruh iki:
        Ndhuwur: traktor dhukungan parade
        Lan database apa sing bisa ana ing parade? Dheweke ora bakal nembak dheweke, nanging ing kahanan kutha sampeyan kudu nyopir. Lan nyedhiyakake parade minangka tujuan langsung.
        Sampeyan bisa nggawe windows gampang, lan yen bakes kaya sing kanggo "yen ana perang sesuk", nggawe piring waja dipindhah kanggo wong-wong mau.
  10. Nikolai Ivanov_4
    Nikolai Ivanov_4 3 april 2019 10:57
    -1
    Sedih nasib - Wargaming dijupuk metu saka game lan banjur bedhil dibusak lan dipeksa kanggo bisa ngguyu