Review militèr

Pembunuhan ing Rusia lan ing Golden Horde: apa sing katon

66
История Rusia kuna, kaya tanah lan negara abad tengahan liyane, kebak perang lan pirang-pirang pembunuhan pangeran ing perjuangan kanggo kekuwatan. Sikap kanggo urip manungsa ora banget scrupulous malah saiki, ing abad XNUMX - kita ndeleng apa wis kedados ing Suriah, ing Donbass, ing bawana Afrika, carane Kerep Rajapati kejem kanggo mercenary utawa mung motif hooligan ing negara kita. Nanging ing Abad Pertengahan, paten pinaten katon minangka alat sing alami ing perjuangan kanggo kekuwatan. Wong-wong sing ngaku tahta pangeran ora ragu-ragu kanggo ngalahake malah sanak-sedulur sing paling cedhak - sadulur, lan kadhangkala uga bapak utawa putrane dhewe.


Mangkono, fratricide pangeran lan putra pangeran ana fenomena nyebar ing Rusia. Ing taun 1015, Vladimir I tilar donya - Pangeran Kyiv, putrane Pangeran Svyatoslav sing misuwur lan pembaptis gedhe Rusia, sing diarani "Vladimir the Red Sun". Sedanipun mungkasi eksistensi makmur lan persatuan politik Rusia Kuna. Vladimir the Red Sun ninggal sewelas putra. Lan, mesthi, ora ana sing pengin tetep ing peran sekunder, nanging ngimpi kepemimpinan politik ing Rusia. Dadi putra-putra pangeran padha lumaku ing dalan perjuangan getih lan fratricidal, ora mandheg ing cara sing paling abot kanggo saben liyane.

Pembunuhan ing Rusia lan ing Golden Horde: apa sing katon


Korban pisanan pertumpahan getih yaiku putra-putrane Pangeran Kyiv Vladimir the Red Sun Boris lan Gleb. Sakcepete sadurunge pati, Vladimir dikirim Boris karo regu kanggo ngusir Pechenegs, nanging nomads ora ditemokaké dening pangeran lan banjur bali. Sadawane dalan, dheweke sinau babagan sedane bapake lan tahta dikuwasani dening sadulure Svyatopolk. Warriors Boris nawakake kanggo njupuk Kyiv dening badai lan ngrebut tahta, nanging Boris, wong prayoga lan setya, nolak idea iki lan banjur ninggalake wong.

Svyatopolk, ing siji, dikirim wakil dipercaya saka antarane boyars Vyshegorodsk karo instruksi kanggo mbusak Boris, sing simpatik kanggo akeh warriors lan wong biasa. Ing wayah wengi tanggal 24 Juli, klompok boyars sing dipimpin dening Putsha tartamtu teka ing tarub Boris, dipasang ing cedhak Kali Alta. Sawise ngenteni nganti Boris turu, pembunuh nyuwil menyang tarub lan pierced Boris lan abdiné, Georgy Hungaria, karo tumbak. Banjur Boris tatu serius iki kebungkus ing kain tarub lan digawa menyang Svyatopolk, sing dhawuh loro Varangian kanggo ngrampungake sadulure. Boris disabetake ing pedhang ing jantung, lan banjur disarèkaké ing Vyshgorod.

Gleb sabanjuré. Sadulur lengkap Boris, kang nuduhke ancaman kanggo Svyatopolk minangka pembales potensial. Mulane, Svyatopolk disebut Gleb kanggo Kyiv. Ing wektu iki, Gleb nampa kabar saka Pangeran Yaroslav sing Svyatopolk arep matèni wong. Nanging wis kasep. Pembunuh dikirim dening Svyatopolk dipimpin dening Goryaser teka ing Gleb. Sing terakhir dhawuh supaya Gleb disembelih dening juru masak dhewe - Torsi. Iki kedadeyan tanggal 5 September 1015. Awak Gleb dikubur "saka awal" ing wilayah Smolensk. Mung ing 1019, sawise dicekel Kyiv dening Yaroslav, awak Gleb digali lan digawa menyang Vyshgorod, ing ngendi, bebarengan karo awak Boris, padha dikubur kanthi pakurmatan ing gereja St.

Pembunuhan Boris lan Gleb dadi salah siji saka pembunuhan politik pisanan lan paling misuwur ing Rusia sawisé Baptisané. Lan, mesthi, penulis sejarah Rusia ora bisa gagal nangkep pembunuhan iki ing miniatur. Thanks kanggo kronik Rusia kanthi ilustrasi, kita ngerti rincian iki lan akeh pembunuhan liyane ing Rusia Kuna.

Ing taun 1568-1576, miturut instruksi pribadi Ivan the Terrible, Kode Kronik Ngarep disusun - babad multi-volume warna-warni. Isine 10 jilid sing isine 10 halaman kertas gombal lan 16 miniatur. Kubah digawe ing salinan siji lan nyakup kabeh sejarah "saka penciptaan jagad" nganti jaman modern Ivan the Terrible. Telung jilid pisanan nyakup Kitab Suci suci, sajarah Yunani kuna, sajarah Timur Kuna lan Roma Kuna. Mulane, ing konteks artikel kasebut, pitung jilid sing isih ana, sing dikhususake kanggo sejarah Rusia wiwit taun 1114 nganti 1553, menarik kanggo kita.

Akeh miniatur saka Chronicle Illuminated darmabakti kanggo pemandangan saka Rajapati Rusian pangeran. Ana gambar sing kerep dipateni dening para pangeran Rusia dening mungsuh - Mongol, Litvins. Punika gambar saka Rajapati Vasilko Konstantinovich. Pangeran khusus Rostov, Vasilko, 29 taun, tiwas tanggal 4 Maret 1238 ing panangkaran Mongol sawisé kekalahan pasukan Rusia ing Kali Kutha. Vasilko dicekel dening Mongol, sing nuntut kanggo sumpah kanggo khan. Vasilko ora gelem, lan sawise disiksa lan dianiaya, dheweke dipateni. Gréja Ortodoks Rusia wis suwe nempatake Vasilko ing antarane para suci.

Pangeran Tverskoy Mikhail Yaroslavich, sing banjur dikanonisasi minangka wong suci, uga dipateni kanthi brutal. Iki kedadeyan ing taun 1318. Mikhail saka Tverskoy saingan kanggo daya karo Pangeran Yuri Danilovich saka Moscow. Loro-lorone pangeran kesusu menyang Golden Horde - kanggo dhukungan saka Khan. Nanging Mikhail ditundha ing dalan lan teka ing Horde, kanggo Khan Uzbek, mengko saka saingan. Ing wektu iki, Uzbek wis disetel marang Mikhail Tverskoy mungsuh Yuri Danilovich. Miturut keputusan pengadilan khan, pangeran dikunjara ing dek. Mikhail ana ing panangkaran kanggo sasi nganti paten pinaten kedaden.

Wong Yuri Danilovich nyuwil menyang tarub Mikhail Tverskoy. Ing kono padha weruh wong lanang tumungkul lan ndedonga. Pembunuh nyekel Mikhail kanthi blok kayu sing ana ing gulu lan nabrak pangeran. Mikhail bisa mlumpat saka dhengkul, nanging intruders wiwit ngalahake lan kick wong. Ivanets tartamtu nyekel kuping pangeran lan ngalahake dheweke karo sirahe ing lemah, lan banjur Romanets tartamtu, bersenjata karo piso gedhe, nggebug Mikhail ing iga, ing sisih tengen lan jotosan piso menyang sisih pangeran sawetara. kaping. Mangkono mungkasi uripe minangka salah sawijining pangeran Rusia sing paling misuwur ing wektu kasebut, sing bisa ngaku kepemimpinan ing "donya Rusia".



Лишь спустя год гроб с телом Михаила Тверского привезли в Тверь – этому предшествовал договор между Юрием Даниловичем и сыном Михаила Александром Тверским. Князя похоронили в Спасо-Преображенском соборе на берегу Волги. Церковь чтит Михаила Тверского как святого мученика, принявшего страшную смерть.

Pitung taun sawisé matèni Mikhail saka Tverskoy, ing 1325, nasib padha befell "pelanggan" saka angkara - Pangeran Yuri Danilovich saka Moscow. Iku kabeh diwiwiti kanthi kasunyatan sing ing 1321 Dmitry Tverskoy dikenali label Yuri Danilovich lan ditransfer kanggo Horde pajeg. Nanging Yuri, sing ora dibedakake karo kebersihan finansial, kaya sing bakal diucapake dina iki, njupuk upeti menyang Novgorod lan mung didol ing kono. Tumindak kasebut ndadekake murka Horde Khan Uzbek lan dheweke nyerahake label kasebut kanggo mrentah marang Dmitry Tverskoy. Yuri, ing sisih liya, lunga menyang tanah Novgorod, oncat saka Dmitry Tverskoy, sing ngoyak dheweke.



Telung taun liwati lan Yuri Danilovich, plucking munggah wani utawa impudence, tindak menyang ibukutha Horde, Sarai-Berke, kanggo pirsawan karo Khan Uzbek, wus kanggo nampa label kanggo mrentah gedhe. Nanging ing kana dheweke ketemu karo Grand Duke Dmitry Mikhailovich Eyes Terrible. Dheweke langsung inflamed karo nesu lan pas disusupi Yuri Danilovich pati.

Wong-wong Gerombolan Angry nyekel Dmitry the Terrible Eyes lan njaga dheweke. Setahun mengko, Khan dhawuh kanggo eksekusi Dmitry the Terrible Eyes, lan label kanggo pamaréntahan gedhe ditransfer menyang sadulure Alexander Mikhailovich saka Tverskoy. Alexander uga dadi pangeran Novgorod.



patbelas taun sabanjuré liwati, kaya sing dikandhakake, kanthi sukses sing beda-beda. Pangeran kasebut ora seneng karo Khan Uzbek, utawa mbalekake kapercayan. Ing taun 1339, Ivan Kalita saka Moskow teka ing Horde, sing bisa ngremehake Pangeran Alexander Mikhailovich ing ngarepe Khan Uzbek. Lan nalika Alexander Mikhailovich teka ing Horde, dheweke lan putrane Fedor dipateni kanthi brutal - sirahe dipotong, banjur awak dipotong dadi potongan.

Miturut cara, Chroniclers Russian ora lali kanggo njlèntrèhaké Rajapati ing Golden Horde dening Horde piyambak. Sawise kabeh, Horde ora mung ora nyerah marang pangeran Rusia ing kekejeman, nanging uga ngluwihi wong-wong mau. Lan ora kurang perang mbukak kanggo tahta Khan saka daya ing pamaréntahan Rusia kuna.

Contone, salah sawijining miniatur nggambarake pembunuhan dening Khan Tokhtamysh saka garwane dhewe Khansha Tovlunbeka. Iki kedadeyan ing taun 1386. Iku menarik sing ing miniatur khansha matèni lan matèni khan Tokhtamysh digambaraké ing sandhangan indistinguishable saka rasukan Russian lawas saka bangsawan, sanajan iku cetha sing Mongol khans wis gaya temen beda saka sugih. Nanging apa para penulis sejarah ngerti iki? Utawa padha mung tindakake tradisi siji diadopsi ing miniatur wektu?



Miturut cara, karakter miniatur liyane, sing nggambarake pembunuhan Khan Berdibek ing taun 1359, nganggo sandhangan sing padha. Muhammad Berdibek Khan, putra lan penerus Khan Janibek, minangka panguwasa kaping wolu ing Golden Horde lan mrentah tilas ulus Jochi ing taun 1357-1359. Janibek ngutus Berdibek perang ing Pèrsi, ing kono putra khan tetep jumeneng nata ing Tabriz, ananging sawuse antuk kabar larane kang rama, banjur enggal-enggal bali menyang Golden Horde supaya ora kantun dhampar khan.

Ing Horde Berdibek dhawuh karusakan saka kabeh wakil saka kulawarga Batu Khan kanggo nglindhungi piyambak saka bisa saingan ing perjuangan kanggo tahta. Rolas wong matèni, lan Khan pribadi urusan karo seduluré wolung sasi-lawas, mbuwang sirahe ing lemah. Nanging kekejeman ora nggawa kekuwatan jangka panjang Berdibek lan nyingkirake saingan.



Rong taun sawise aksesi Berdibek ing kepala Golden Horde, kudeta njupuk Panggonan ing markas khan. Ing musim gugur taun 1359, Berdibek dipatèni déning saingané, lan khan anyar, Kulpa, ngadeg ing dhampar khan. Dheweke nyatakake awake dhewe minangka putra Janibek, sing miturut omongane uwong nduweni hak kanggo tahta Khan. Nanging Kulpa uga manggon ing sirah saka Golden Horde mung nem sasi - rauh katumpes lan matèni karo anak loro. Lan episode iki uga dijupuk dening Facial Chronicle.

Pembunuhan sabanjure ing perjuangan kanggo kekuwatan ing Golden Horde ora suwe. Limang sasi sawise pembunuh Kulpa, Nauruz-Khan Mohammed, mrentah ing tahta Golden Horde, nasib sing padha nunggu dheweke. Nauruz Khan tiwas kanthi prentah Khizr, wakil pisanan klan Orda-Ezhen, putra pambarep Jochi. Nanging Khizr uga dipateni telung sasi sabanjure dening putrane Timur-Khoja.

Sampeyan bisa kanggo dhaptar khans Horde, sing diganti saben nem sasi utawa taun, kanggo dangu banget. Meh kabeh padha nguwasani jalaran saka kudeta, dibarengi karo pejahan para leluhure, lan ing wektu sing padha, sawise wektu sing cendhak, dheweke uga dicekel dhewe. Mulane, iki "short-term" khans, kados "titans" kayata Batu Khan utawa Uzbek, prakteke ora ninggalake memori piyambak. Lan dina iki kita bisa maca bab wong-wong mau, antarane liyane, thanks kanggo Illuminated Chronicle, kang nuduhake perjuangan kanggo daya ing Golden Horde minangka seri terus-terusan saka assassinations politik.

Mangkono, kita waca sing sajarah abad tengah loro Rusia lan Golden Horde kebak Rajapati minangka asil saka perjuangan kanggo daya. Bener, banjur bisa sinau sejarah Rusia lan Horde kanthi mateni pangeran lan khan. Kubah annalistik ngarep kanthi warna-warni lan kanthi tepat nggambarake adegan pembalasan marang pangeran lan khan, sanajan angel kanggo wong modern ngerteni miniatur kasebut. Nanging nilai babad ing miniatur ora diragukan: ngidini kita ndeleng sejarah sing luwih objektif babagan sejarah kasebut, kanggo ndeleng "ing werna".
Pengarang:
Foto sing digunakake:
shakko-kitsune.livejournal.com
66 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. kuroneko
    kuroneko 29. mars 2019 05:15
    +7
    Mangkono, kita waca sing sajarah abad tengah loro Rusia lan Golden Horde kebak Rajapati minangka asil saka perjuangan kanggo daya.

    Sapa ing jaman semana sing beda? Penasaran banget, tenan.
    Ana sing ora jelas babagan pesen artikel kasebut. Luwih tepate, kesimpulan (lan aku ngutip gagasan utama saka iku) nguwatirake. =_=
    1. Separ DPR
      Separ DPR 29. mars 2019 05:25
      +4
      Kutipan saka Kuroneko

      Sapa ing jaman semana sing beda? Penasaran banget, tenan.
      Ana sing ora jelas babagan pesen artikel kasebut. =_=

      Hmm-ah-ah... Abad Pertengahan Gelap...
      Nanging sanajan ana konflik internecine Rusia, banjur , "Gloom" kita beda banget karo kedadeyan ing wektu sing padha ing Kulon.
      Inggih, kita punika, kados ing tengah, antarane Horde lan Eropah, Wétan lan Kulon. Dadi wis, lan dadi.
      1. vasil50
        vasil50 29. mars 2019 06:51
        +2
        Kanggo sawetara alesan, padha nyoba ora sok dong mirsani sing * peteng abad tengahan * tansah teka sawise Adoption saka Kristen.
        Vladimir, sing ditahbiskan, berjuang kanggo kekuwatan kanthi cara apa wae, kalebu liwat pembunuhan lan pengkhianatan wong sing paling cedhak karo dheweke. Nanging dina iki sing tukang sumpah lan tukang mateni iku wong suci.
        Wis Nicholas No. 2 lagi nyeret saka * passion-bearers * kanggo * wong suci *.
        Nalika aku ngerti, wong suci Kristen minangka lampu sing dadi panutan ing urip lan aspirasi. Utawa ora?
        Dina iki * pasamuwan asing * wis dadi bagéan saka Gréja Ortodoks Rusia, ngilangi manawa ing AS kabeh pimpinan agama kudu nampa * berkah * saka layanan khusus. Tumindak para ulama ing Ukraina kanthi jelas lan lengkap nuduhake iki.
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 29. mars 2019 07:30
          + 15
          Kutipan: Vasily50
          Kanggo sawetara alesan, padha nyoba ora sok dong mirsani sing * peteng abad tengahan * tansah teka sawise Adoption saka Kristen.

          Oh, ing jaman sadurunge Kristen, mesthi ana tentrem, cahya lan istirahat. Marang Askold lan Dir babagan iki, Rogvolod Polotsky karo putriné, Yaropolk, sing dheweke pengin omah-omah ... Ya, paling ora kanggo Pangeran Igor, nalika dheweke diikat menyang wit-witan.
          Ojo gawe wong ngguyu.
          1. wooja
            wooja 29. mars 2019 14:54
            +2
            oh, para sejarawan iki ... mungkin kudu luwih prasaja --- wilayah Rusia minangka analog lengkap saka Segara Karibia, wilayah bajak laut-bandit ..., lan kabeh pangeran gedhe lan cilik, adipati, counts minangka perampok begja. , wungu sedulur. Rifle - nglairake Daya (Mao Zedong)
            1. Master Trilobit
              Master Trilobit 29. mars 2019 21:57
              +2
              Oh, iki dudu sejarawan ... Dheweke kudu primitif kabeh nganti wates, supaya dadi jelas kanggo awake dhewe. Ora ana sing kepengin sinau.
              1. evgeny68
                evgeny68 30. mars 2019 20:43
                0
                semi-pendidikan lan anonimitas Internet, lan saiki sampeyan bisa nulis kabeh omong kosong babagan perampok lan sedulur sing beruntung
          2. vasil50
            vasil50 29. mars 2019 15:15
            -1
            trilobit
            Rogvold Polotsky dipateni dening Vladimir, mengko * cetha srengenge *. Rogvold, ing nepaki kewajiban kulawarga, ditampa Vladimir lan geng ing benteng. Ing antarane wong Skandinavia tansah akeh perajin, nanging sawise keracunan pangeran lan tangga-tanggane, Polotsk dicekel. Putri Rogvold dirudopekso lan dipateni utawa diwènèhaké marang bandit. Miturut cara, bandit saka tembung * ikatan * minangka detasemen Skandinavia. Racun iku umum kanggo wong Skandinavia, padha poisoned saben liyane ing riyaya lan smeared senjata karo racun. Wong-wong Skandinavia ngobati sawetara prajurit kanthi decoctions jamur, lan nalika ilang rasa wedi lan nyeri, dheweke ngarahake menyang mungsuh.
            Wong Denmark nyewa Vladimir kanggo mimpin bandit menyang Polotsk, sing ditindakake dening Vladimir. Gang kasebut kalebu wakil Novgorod, sing dadi pendiri Liga Hanseatic, lan prajurite minangka pasukan serangan utama serikat kasebut.
            Luwih serius babagan keracunan. Inggih, Denmark lan bandit liyane ora bisa ngrampungake karo skuad Polotsk kajaba liwat racun. Ing perang, loro Denmark lan bandit liyane tansah diantemi dening skuad Polotsk.
            1. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 29. mars 2019 18:08
              +3
              . Miturut cara, bandit saka tembung * ikatan * minangka detasemen Skandinavia.

              Dear Vasily, sajarah munculé tembung "geng" ing basa Rusia wis sinau maneh ing Rusia pra-revolusioner. Ing basa Jermanik, muncul nalika Perang 30 Taun lan langsung ana hubungane karo Landsknechts! "Bond", "Bond" - klompok prajurit bersenjata, bali menyang basa Gotik kuna, supaya link menyang "detasemen Skandinavia" banget, banget adoh-fetched!
            2. vasil50
              vasil50 29. mars 2019 18:42
              -1
              Ing Inggris abad tengahan, suwe sadurunge perang 30 taun, ing jaman perampokan Denmark, mung bandit Denmark sing diarani * bonds *.
              Prancis, Burgundia lan *petualang* liyane diarani kanthi jeneng pimpinan utawa saka papan asale.
            3. Master Trilobit
              Master Trilobit 29. mars 2019 22:06
              +4
              kaping seket.

              Kutipan: Vasily50
              sawise keracunan pangeran lan tangga-tanggane, lan Polotsk dicekel

              Kutipan: Vasily50
              bandit saka tembung * bond *

              Kutipan: Vasily50
              Skandinavia menehi obat sawetara prajurit kanthi decoctions jamur

              Kutipan: Vasily50
              Wong Denmark nyewa Vladimir

              Kutipan: Vasily50
              Novgorod, sing dadi pangadeg Liga Hanseatic,

              Saka ngendi sampeyan entuk omong kosong iki? Sebutna sumbere, mung penasaran. Iku misale jek sing malah karo Fomenko - freak utama saka sajarah, aku wis ora weruh omong kosong kuwi, sanajan aku ora bakal ngomong yen aku ngerti "kreativitas" kang sak tenane. Sapa iki - sawetara Panasenkov utawa Pyzhikov? Zadoronov utawa Bushkov?
              Kutipan: Vasily50
              Ing perang, loro Denmark lan bandit liyane tansah diantemi dening skuad Polotsk.

              Njupuk alangan kanggo menehi dhaptar perang kuwi - nalika, sapa, karo sapa, kok ... Apa jenis omong kosong unproven iki?
              Senajan, padha ngguyu, mesthi, notabene, matur nuwun.
    2. Olgovich
      Olgovich 29. mars 2019 09:41
      0
      Kutipan saka Kuroneko
      Sapa ing jaman semana sing beda? Penasaran banget, tenan.
      Ana sing ora jelas babagan pesen artikel kasebut. Luwih tepate, kesimpulan (lan aku ngutip gagasan utama saka iku) nguwatirake.

      Ora nguwatirake, nanging mbingungake: penulis langsung nuntut Rusia:
      sajarah abad tengah Rusia lan Golden Horde - matèni ngalangi


      Bisa dideleng manawa sejarah abad pertengahan Rusia dudu sejarah pati, nanging lair-negara paling apik ing donya- Saka Rusia.

      Pembunuhan ing perjuangan kanggo kekuwatan tansah, saka guwa primitif nganti saiki lan ing ngendi wae, lan Rusia adoh saka dadi pimpinan ing ....
      1. Nikolai Ivanov_4
        Nikolai Ivanov_4 31. mars 2019 02:11
        -1
        Nasionalisme Terry kanggo nganggep negarane "sing paling apik" (kabeh wong ngelingi apa sing nyebabake Hitler), kita ngguyu wong Ukrainia, nanging apa kita nggunakake rake sing padha karo bathuk? Kanggoku, China ora luwih elek - negara kuna sing menehi kaligrafi, sutra, lan akeh penemuan liyane (google) negara apa wae sing sugih sejarah duwe bangga, lan India - duwe Ramayana nalika ing Rusia. ora mung ora ana basa tulis, nanging ora ana apa-apa - ing sawetara panggonan ana desa ing alas sing padhet, ing saben padha nyembah - ing ngendi ana tugu, ing ngendi bear (Yaroslavl mbesuk) utawa Mesir karo piramida, lan Yunani, ngendi ing kuil 2000 taun kepungkur, menet sikil ing lantai, lawang kanthi otomatis mbukak (pelopor supermarket kita) dening cara, bab Yunani - malah sadurunge jaman kita, Spartans perang ing waja, kang padha nindakake. Malah ora krungu babagan ing wilayah sing saiki ana ing Moskow - alas-alas wis sepi, mula ora perlu nganggep awake dhewe luwih apik tinimbang wong Yunani (kabukti yen dheweke minangka leluhur wong Eropa) utawa wong sing wicaksana, tenang ing uripe. Taoisme, manut marang kaisar karo prajurit jade wong Tionghoa (kanthi cara, ing kraton kekaisaran China dheweke bakal nemokake mangkuk jamban paling tuwa ing donya, yaiku udakara 2000 taun, kita duwe Akeh desa ing Rusia isih duwe jamban ing dalan, mula aja nganti bangga iki - kita kabeh wong sing manggon ing planet Bumi sing padha.)
  2. tlahuicol
    tlahuicol 29. mars 2019 05:55
    +1
    akeh tanpa jenggot. malah nalika jaman Ivan the Terrible.
    nanging kita isih ora ngerti carane nggambar kanthi bener ing abad kaping 16 recourse
    1. vasil50
      vasil50 29. mars 2019 06:39
      -1
      Ing Romanov, ora mung arsip negara dirusak, nanging uga buku lan manuskrip sing disimpen ing kulawarga. Yen ditemokake, kabeh sing bisa maca dipateni lan liyane didol menyang biara. Ing wektu sing padha, *parsuns* lan *lukisan* sing disimpen ing kulawarga dirusak - parsuns minangka potret, lukisan kanthi plot.
      Karusakan memori RUSIA iku universal, ing pengawasan saka pasamuwan. Kagolong bangsawan ora bisa slamet saka karusakan, banjur akeh kulawarga bangsawan sing padha cilaka.
      1. tlahuicol
        tlahuicol 29. mars 2019 07:56
        +5
        Kene mung gambar ing Rurikovich ditulis
      2. Astra liar
        Astra liar 29. mars 2019 17:59
        +2
        Vasily, yen kabeh dadi surem, kepiye sampeyan ngerti babagan iki? Rybakov lan Shakhmatov ora duwe apa-apa babagan iki
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29. mars 2019 21:40
          0
          Dadi sial, sejarawan kabeh ngapusi !!! ngguyu
  3. Master Trilobit
    Master Trilobit 29. mars 2019 06:24
    + 14
    Kanthi ngurmati penulis, dheweke ora nyinaoni topik kasebut lan ora mbukak.
    Dheweke bakal nulis artikel babagan pembunuhan ing antarane Rurik, minangka cara kanggo ngatasi mungsuh politik, nanging dheweke kepengin mbatesi awake dhewe ing jaman pra-Mongol, mula kabeh dadi monoton - tantangan kanggo khan lan eksekusi.
    Senajan ing kene penulis uga kudu nyebutake, contone, pembunuhan massal pangeran Ryazan dening pangeran Ryazan ing pesta, pembunuhan Mikhail Chernigov ing taun 1245, lan mung pembunuhan pangeran pisanan ing Rusia - Askold lan Dir dening Oleg, sing pisanan. pembunuhan pangeran Rurik - Yaropolk Svyatoslavich ...
    Ing cendhak, penulis topik ora ngerti, ora sinau, ora systematizes, mung nyatakake kasunyatan paling misuwur sing dumunung ing lumahing lan nggawe kesimpulan sing downright nggumunke ing asli lan anyar:
    sajarah loro Rusia lan Golden Horde - terus-terusan matèni minangka asil saka perjuangan kanggo daya

    Telu "ha ha" kaping papat. Omongan bayi. Apa worth mbuang wektu sampeyan lan kita?
    Dheweke nduweni panemu sing luwih dhuwur babagan kemampuan riset penulis. sad
    1. AK1972
      AK1972 29. mars 2019 12:41
      +3
      Kutipan: Master Trilobite
      Aku dhewe arep nulis artikel bab rajapati ing antarane Rurik

      Mugo-mugo kowe ora keno niat. Tulis Michael. Artikel sampeyan mesthi menarik lan gampang diwaca, lan topik kasebut menarik.
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 29. mars 2019 13:49
        0
        Kutipan: AK1972
        Mugo-mugo kowe ora keno niat.

        Спасибо.
        Babagan artikel - Aku ora seneng nulis babagan topik sing wis diproses dening penulis liyane, ing pangertenku, iki ora sakabehe bener. Sanadyan ing kasus iki, aku mikir yen penulis temenan ngapusi, mula aku ora ngrasa kewajiban moral marang dheweke. Bakal nyoba. hi
        1. Astra liar
          Astra liar 29. mars 2019 18:07
          +3
          Mikhail (aku ora ngerti tanah air) yen sampeyan pancene nulis babagan topik iki, mula aku bakal seneng maca kanggo mbandhingake
        2. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 29. mars 2019 19:31
          +1
          Kutipan: Master Trilobite

          Спасибо.
          Babagan artikel - Aku ora seneng nulis babagan topik sing wis diproses dening penulis liyane, ing pangertenku, iki ora sakabehe bener. Sanadyan ing kasus iki, aku mikir yen penulis temenan ngapusi, mula aku ora ngrasa kewajiban moral marang dheweke. Bakal nyoba. hi

          Michael, saka janjimu, aku wis keselak ing idu lan ngalahake sawetara tutup ing rong kamar Pan! Analisis kualitas saka keyboard lan saka tangan sampeyan regane akeh !!!
          Mmmmm, lan yen sampeyan njupuk ayunan ing nom-noman kasar sing, ing Novygorod, chikali sirah karo sumbu kanggo Magi. Utawa kanthi cara manungsa kanggo mbusak mungsuh politik liwat "buta" kaya Vasyl Tribivalsky ......
          kita ngenteni lan ngarep-arep!
          Jujur, generalisasi pengalaman pembunuhan Rusia lan Mongolia dening penulis artikel sing dihormati, sayangé, adoh banget. Menapa malih, Ilya, kanthi kesimpulanipun, nyiramaken toya boten wonten ing pabrik kita, nanging sedhih piyambakipun nglajengaken pengalaman negatif saking sapérangan sejarawan Jerman pasca perang, ingkang, liwat tesis kasebut, nyoba ngremehake tegesipun kamenangan kita ing Great Patriotic. perang!
    2. 3x3z simpen
      3x3z simpen 29. mars 2019 21:52
      +1
      Inggih, ya, kadhangkala Polonsky digawa menyang topik sing ora ngerti. Conto sing nyenengake: artikel umur nem sasi babagan pasukan khusus. Menapa malih, bakal menarik kanggo maca bahan saka wong sing ngerti topik kasebut.
  4. kvs207
    kvs207 29. mars 2019 07:00
    +2
    Kutipan: Master Trilobite
    Bener, aku pengin mbatesi dhewe ing jaman pra-Mongolia, mula kabeh dadi monoton - tantangan kanggo Khan lan eksekusi.

    Интересно, на какие источники вы опираетесь?
    1. Master Trilobit
      Master Trilobit 29. mars 2019 07:14
      +5
      Apa jeneng Grekov, Rybakov, Tolochko, Gorsky menowo sampeyan? eseman Ya sakliyane iku uga ana babad, bisa diwaca. Ya, malah Wikipedia - ora siji artikel, nanging sawetara sing gegandhengan, mriksa sumber, padha dituduhake ana ... Penulis ora nindakake apa-apa, sayangé.
  5. wooja
    wooja 29. mars 2019 07:24
    +3
    Penulis ora ngomong apa-apa kriminal, dheweke mung nyebut spade spade ... ana perjuangan kanggo kekuwatan lan cara apa wae sing bisa ditampa ..., luwih-luwih ing basa modern, kabeh pangeran iki minangka kepala organisasi. klompok kriminal ..., klan biasa lan mafia showdowns ..., disucekake dening pasamuwan, ing Eropah, ing Rusia,
  6. Nitarius
    Nitarius 29. mars 2019 07:43
    +3
    ARTIKEL iki kanggo opo? ..ditata kanthi cara negatip.. Perjuwangan kuwasa iku ora tau endah.. saben wong duwe balung ing lemari.. sing dadi pitakonan yaiku.. Panguwasa ngrumat TANAH AIR utawa BUNGKU! kuwi wae!
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 29. mars 2019 19:34
      +1
      Kutipan saka Nitarus
      ARTIKEL iki kanggo opo? ..ditata kanthi cara negatip.. Perjuwangan kuwasa iku ora tau endah.. saben wong duwe balung ing lemari.. sing dadi pitakonan yaiku.. Panguwasa ngrumat TANAH AIR utawa BUNGKU! kuwi wae!

      Sejarah ditulis dening pemenang, yen ora sopan - sisih sing wis katahan bokong!! nangis
  7. Albatroz
    Albatroz 29. mars 2019 08:08
    + 13
    Ngluwihi kasunyatan, carane pangeran Rusia, ngremehake pakurmatan perusahaan lan kamulyan manungsa, dipigura saben liyane ing Horde. Perjuangan kanggo kekuwatan, sing ditulis ing label sing dihormati kanggo mrentah, asring luwih penting tinimbang kepentingan nasional. Salib iki ora ngliwati "Santo" A. Nevsky.
    Ing babagan iki, prestasi Mikhail Tversky, sing digawe dening Muscovites - informan, luar biasa. Pangeran sejatine, lan sayang banget yen dheweke ora mimpin proses penyatuan Rusia.
    1. Master Trilobit
      Master Trilobit 29. mars 2019 08:43
      +7
      Kutipan saka Albatroz
      Ing babagan iki, prestasi Mikhail Tversky luar biasa,

      Apa prestasine? Apa dheweke kaping pindho menyang Rusia karo Tatar? Kasunyatan sing Kavgadyya sawise Bortenev cajoled? Kasunyatan sing kaping pindho nampa label saka Khan? Tribute mimpin kanggo Horde? Aku ora ngerti, kanggo kula, iku mung panguwasa biasa, unremarkable. Kanggo Tver, dheweke nindakake akeh, kanggo Rusia - meh ora ana.
      1. Albatroz
        Albatroz 29. mars 2019 08:52
        + 13
        Apa prestasine?

        Kasunyatane dheweke ora ilang drajat manungsa, beda karo wong sing nyenyamah.
        Apa dheweke kaping pindho menyang Rusia karo Tatar?

        Ora, ing kasunyatan sing tau ngalahake Tatar, sing, ing aliansi karo Muscovites, ngobong tanah Rusia, lan ing umum nentang Moscow "kumpul" - rakus lan ora disdainful apa-apa lan ora ana siji. Kanggo kang, ing asas, kang mbayar rega.
        boten khusus panguwasa

        banjur mungsuh lan fitnah Yuri malah luwih unremarkable
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 29. mars 2019 14:27
          +5
          Kutipan saka Albatroz
          ora ngilangake drajate manungsa, beda karo wong-wong sing ngipat-ipati

          Maksudmu Yuri Moskovsky, kaya aku ngerti? Apa dheweke ilang martabate? Boten kados Michael, abdi setya lan manut saka Khan, Yuri, mung, terus-terusan disobeyed wong, minangka asil kang tanah kaping pindho tundhuk kampanye bebarengan Mikhail karo Tatar lan, patut, rusak.
          Kutipan saka Albatroz
          Sawise ngalahake Tatar, sing, ing aliansi karo Muscovites, ngobong tanah Rusia

          Apa Tatar? Retinue Duta Besar Kavgady? Dadi Kavgady ora melu ing perang cedhak Bortenev, lan sawise perang tetep karo Mikhail ing Tver, ngendi Michael nampa wong, nambani wong lan flirted ing kabeh cara bisa. Ora ana perang antarane Tverites lan Tatar ing cedhak Bortenev. Sing ngadeg ing pinggir - kenapa dheweke butuh?
          Kutipan saka Albatroz
          banjur mungsuh lan fitnah Yuri malah luwih unremarkable

          Dheweke luwih luar biasa.
          Kepala kerajaan cilik kanthi kutha cilik ing tengah, adoh saka kabeh rute perdagangan utama, ilang ing alas sing padhet, ing kali cilik, dheweke bisa, amarga energi, kanggo njaga Pereyaslavl sing dituku, lan sadurunge, Kolomna, kanggo nyekel lan nyekel Mozhaisk, Nizhny Novgorod ( Moscow banjur, Nanging, ilang), kanggo nolak Tver kuat, geografis dumunung akeh liyane advantageously, saliyane nggunakake sumber daya saka Vladimir Principality ... Ing wektu sing padha, kang ngatur ora mung kanggo urip, nanging uga ngalahake saingan sing luwih kuat. Ya, dheweke ora milih dana, nanging sing banjur milih, lan ing umum, Mikhail? Nalika Torzhok diobong bebarengan karo Tatras? Utawa nalika dheweke ngepung Moscow karo wong-wong mau? Lan umume, kanggo pitakonan apa intelligibility kasebut minangka manfaat saka politisi, kanggo kula pribadi, mung ana siji jawaban - ora.
          Sampeyan, ketoke, wis maca Balashov. Wis dheweke nutup Yuri supaya disegel. Nanging dheweke minangka panulis, yaiku, visioner. Aku dhewe rumangsa apik banget babagan karyane, nanging dheweke dudu ilmuwan, nanging novelis, lan dheweke nulis novel, dudu karya sejarah. Rancangane kudu dianggep kritis.
          Objectively Yuri ana politisi kuwat lan luwih independen ing hubungan kanggo Horde saka Mikhail, sing duwe posisi wiwitan luwih kuwat ing perang nglawan Yuri, bisa ilang kabeh, kalebu daya lan urip.
          1. Korsar4
            Korsar4 30. mars 2019 08:04
            +2
            Siklus Balashov nggawe kesan sing kuat ing wektu kasebut.
            Nanging, mesthine, kaya ing papan liya, mula bisa mbedakake antarane wong lan panguwasa.

            Lan buku apa sampeyan bisa menehi rekomendasi babagan konfrontasi antarane Moscow lan Tver?
            1. Master Trilobit
              Master Trilobit 30. mars 2019 10:21
              +1
              Ing sawijining wektu, aku maca monograf apik dening Erkehard Klug "The Principality of Tver" - sinau sing cukup adil lan ora bias. Aku bisa menehi rekomendasi Gorsky "Rus lan Horde". Kabeh ana ing web.
              1. Korsar4
                Korsar4 30. mars 2019 11:56
                +2
                matur nuwun. Aku bakal kelingan.
    2. Han Tengri
      Han Tengri 29. mars 2019 10:34
      +6
      Kutipan saka Albatroz
      Perjuangan kanggo kekuwatan, sing ditulis ing label sing dihormati kanggo mrentah, asring luwih penting kepentingan nasional.

      Apa sampeyan bisa njlentrehake babagan kepentingan nasional, lan uga babagan bangsa ing Abad Pertengahan?
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 29. mars 2019 20:11
        +4
        Saka release saka situs iki "We Pskov"! hi
        Saka pengalaman sedhihku ... suwene rong puluh taun, aku mlebu jenderal Moskow kaping telu! Nanging urip kanggo dosa mutusake kanggo ngrampungake aku rampung lan setengah taun aku wis lungguh ing kantor sing padha karo "ibukutha Varangian", sing teka kanggo "lintang gedhe"! Dadi saka menara lonceng kita kabeh "pribumi" - bajingan sing turu lan ndeleng yen "lintang gedhe" ora tiba ing pundhak sing nggantheng lan pinter!
        Metu saka laku! Sing paling awon yaiku nalika sedulur sing cedhak nuduhake warisan. Mung divisi anak dening mantan bojo luwih elek !!! Saka protokol pemeriksaan adegan "73 tusukan ing weteng ..." tanpa komentar ......
        Kesimpulan: kapentingan nasional, pribadi utawa liyane utamane kapentingan, lan ngubungake menyang proses sosial-budaya lan politik-ekonomi iku trite lan ora asil ngucapke matur nuwun. Lembaga publik apa wae diowahi miturut ideologi para pimpinan. Nanging wiwitane dibentuk saka aspirasi wong, hubungan kulawarga, kapentingan properti, ekonomi lan proses liyane. Dadi wingi, dina iki, sesuk kita bakal posisi "kulit" kita miturut piramida prasaja pinunjul saka kapentingan "kulit" sawijining: kulawarga, omah, kutha, wilayah, bangsa, negara ..... nanging uga kemampuan. saka wong kanggo ngluwihi standar moral ing tujuan nilai "kulit" sing!
        Ayo padha ngringkes! Ing masyarakat suku, penutur asli basa sampeyan yaiku wong, ing kasus ngelawan - "mungsuh", ing sawetara malah "panganan"! Salajengipun, kanthi masyarakat maju, wilayah kapentingan individu terus berkembang, lan sambungan dadi luwih rumit. Nanging aspirasi batin saka wong guwa individu lan kutu buku saiki umume padha - kanggo mangan, - turu, lan luwih mudhun ing dhaptar ...... Mung ide sing bisa mbantu wong ngatasi sifate, nanging sayang, ora. kabeh gumantung ing operator sawijining!
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29. mars 2019 22:05
          +1
          Hmm, Vlad! Ing sawijining wektu, luwih gampang kanggo aku karo "Tambov" ...
          1. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 30. mars 2019 06:16
            +3
            Serius, Anton, aku krungu dhasar gagasan iki ing taun 95 saka "Uralmash gopniks", nalika aku bali saka kutha kanthi seragam ing wayah wengi! Aku dhewe lan ana limalas. Dheweke wiwit ngganggu bocah wadon loro, banjur aku campur tangan nalika isih dadi "ideologis go @ t". Aku banjur panginten sing kabeh ana "Kerdyk kanggo anak kucing", nanging aku ora bisa lan ora ngerti carane nindakake iku sembarang cara liyane! Pimpinan gopnik, dheweke luwih pinter tinimbang aku, dheweke ora nggantungake awake dhewe minangka "polisi" lan nylametake wedhus, lan tanpa ngrusak panguwasa. Aku ora ngelingi verbatim monologe, nanging logikane prasaja - "Mentysh sinau ing "menara" (EVSH MAD saka Rusia), "menara" ana ing "Elmash", "Elmash" lan "Uralmash" yaiku sedulur kanggo abad, kang tegese khayal "mentysh "kita, nanging padha ora nyinggung dhewe!" Sawise iku, kabeh anggota pak menehi tangan lan lunga! Aku dikawal menyang pos papriksan Vyshki dening bocah-bocah wadon sing padha, kanthi cara, 5 taun luwih tuwa tinimbang aku.
            Nalika aku tuwuh, aku ngerti yen aku pancen begja sing luar biasa ....
            Nanging intine prasaja, kesadaran kapentingan negara dening massa teka ing wektu sing angel, lan sayangé, ora kanggo kabeh wong. Ing wektu liyane, kita mung narik sistem hubungan sosial-budaya lan nasional ing kerangka kapentingan kita!
            Nguntungake - kita Moskow, ora duwe bathi - kita mlaku liwat! Lan nalika ana kesempatan kanggo rake siji lan liyane, banjur sedulur iku Slavs !!!
            Matur nuwun, Vlad!
    3. ahli ekologi
      ahli ekologi 30. mars 2019 21:53
      +1
      kapentingan apa? pangeran feodal ora lan ora bisa duwe kapentingan nasional. Dheweke ora ngerti tembung kasebut. Bangsa-bangsa dibentuk mengko, kanthi pambentukan hubungan borjuis. Lan ing kene ana rebutan feodal sing biasa karo ngethok desa saka tanggane. Kerusuhan biasane anemia. 2-3 atusan pro bakal konvergen, kick saben liyane ora akeh lan buyar. Wong tawanan bakal ditebus, wong sing dikalahake bakal digawa menyang dina. Populasi, yen padha ora kesandhung ing geng iki, ora bisa sok dong mirsani perang kuwi. Ya, lan kenapa sakabehe pembantaian para petani - saiki dadi duweke sampeyan, sing menang, basis ekonomi.
      Lan mlaku-mlaku menyang Tatar minangka kasunyatan sing angel banget. Ora ana gunane nglawan wong-wong mau nalika iku. Padha bisa nggawa kontingen kuwi oh. Lan perang total padha martakaké, karo multiplication saka recalcitrant dening nul, pundung kepinginan kanggo nggodha nasib.
      Para priyayi sami sami. Kabeh Rurikovich, kabeh wong bisa ngaku juara. Masalah personel ditanggulangi ing Horde. Mula para pangéran ngupaya sabisa-bisané lan ngrampungi masalah.
  8. karton
    karton 29. mars 2019 08:30
    +8
    Artikel kasebut ora babagan apa-apa, dhaptar fakta sing kondhang
  9. Bai
    Bai 29. mars 2019 09:04
    +2
    Ing kono padha weruh wong lanang tumungkul lan ndedonga. Pembunuh nyekel Mikhail kanthi blok kayu sing ana ing gulu lan nabrak pangeran. Mikhail bisa mlumpat saka dhengkul, nanging intruders wiwit ngalahake lan kick wong. Ivanets tartamtu nyekel kuping pangeran lan ngalahake dheweke karo sirahe ing lemah, lan banjur Romanets tartamtu, bersenjata karo piso gedhe, nggebug Mikhail ing iga, ing sisih tengen lan jotosan piso menyang sisih pangeran sawetara. kaping.

    Gréja ngurmati Mikhail saka Tverskoy minangka martir suci sing nampa pati elek.

    Konfirmasi liyane saka duplikat ROC. Dadi pangeran iku wong suci, sanajan dheweke ora nindakake apa-apa khusus (kabeh merit minangka pangeran (kaya Nikolai minangka raja)). Lan Yevgeny Rodionov, sing nampa pati sabenere kanggo iman, - ora, amarga iku saka wong biasa.
    1. karton
      karton 30. mars 2019 06:18
      +1
      Saint Michael amarga nampa eksekusi kanggo wong-wong mau, lan ora mlayu mubeng mbabarake tanah kanggo karusakan.
  10. wooja
    wooja 29. mars 2019 09:07
    +2
    Fatherland, semangat, banjur ana akeh banget fatherlands, kang siji kudu dianggep utama? Perampokan minangka dhasar ekonomi negara-negara leluhur iki ..., kekacauan lengkap, wong-wong ndhelik saka negarawan kasebut liwat alas, wong Tatar nglawan pelanggaran hukum iki kanthi kemampuan sing paling apik ..., wong-wong dibaptis, gereja dibangun. , para pangeran ing srakah bakal njupuk wong-wong mau metu lan ngedol kabeh populasi, mung Tatar sing nyegah ...,
  11. colotun
    colotun 29. mars 2019 14:25
    -5
    Ing Amerika = ing AS ing 150 taun pungkasan 100 = satus yuta wong India = wong pribumi wis dirusak sacara fisik. Anglo-Saxon duwe pengalaman sejarah sing sugih kanggo ngresiki kabeh bawana saka populasi pribumi (contone, kedadeyan sing padha ing Australia). Iki wektu sing dhuwur kanggo Perserikatan Bangsa-Bangsa ngakoni kejahatan iki = GENOCIDE, lan ing Amerika Serikat mratobat kanggo iki lan, minangka ganti rugi, wiwit mbayar ganti rugi kanggo kabeh keturunan India sing isih urip. Agama Anglo-Saxon Nasional = BAPTISM = iki agama lan posisi urip PIRATES Abad Pertengahan = ngapusi, nyerang wong sing ringkih, ngrampog, ngabdi utawa mateni. Pakdhe SAM \u000d SHMUEL nyeret DUNIA kabeh kanthi cakar raking menyang cangkeme BAAL sing ora bisa marem.
    Hitler minangka kirik dibandhingake karo "penakluk Amerika": minangka akibat saka Holocaust wong India Amerika, uga dikenal minangka "Perang Lima Atus Taun", 95 saka 114 yuta pribumi ing wilayah saiki ing Amerika Serikat. lan Kanada dirusak.
    Lan yen sampeyan mbenerake bocah-bocah sing durung lair amarga wong tuwa India sing dipateni, kerugian wong India bakal dadi luwih elek.
    1. Master Trilobit
      Master Trilobit 29. mars 2019 14:36
      +5
      Kutipan saka colotun
      Ing Amerika = ing AS suwene 150 taun kepungkur

      Free paling bagean iki saka agitasi bodho lan primitif. Apa sampeyan duwe cukup papan ing wong liya?
      Kutipan saka colotun
      nggawe sangu kanggo bayi sing durung lair amarga wong tuwa India sing dipateni,

      ngguyu wassat apik
      Lan sing paling penting, kanthi saben generasi jumlah "anak sing durung lair" bakal tuwuh, tegese kekejeman saka Anglo-Saxon uga ... Kelangan. Kain, dadi metu, ing umum, ing siji swoop, luwih saka pitung milyar wong flunked - kabeh turunane Abel gagal. Pembunuh paling gedhe. wassat
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 29. mars 2019 22:07
        +1
        Aku ngomong sampeyan - invasi. Lan sampeyan ora pracaya ...
    2. monster_lemak
      monster_lemak 29. mars 2019 15:01
      +2
      Ing Amerika = ing AS ing 150 taun pungkasan 100 = satus yuta wong India = wong pribumi wis dirusak sacara fisik.

      100 000 001.... Sampeyan lali siji India...... ya
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 29. mars 2019 20:19
        +1
        Lan umume, aku ngusulake supaya kabeh manungsa dipateni, amarga leluhure "mangan kabeh mammoth" !!!!!
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29. mars 2019 22:20
          +1
          Iku kuwat! Matématikawan wis suwe ngrampungake masalah overpopulasi planet, kanggo njupuk kabeh wong, liwat siji ... Kamentrian Dalam Negeri nyedhaki masalah kasebut kanthi luwih khusus!
          Vlad, bakal ana pangecualian?
          Aku ora mangan mammoths, mung reindeer, aku bisa urip kanggo ndeleng rumah sakit manungsa ing rembulan (Gusti Allah mberkahi dheweke, ing Mars, aku ora ngimpi maneh ....)
          1. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 30. mars 2019 05:49
            +2
            Anton, nanging kanggo buyutmu.......simbah yakin......? Ngadeg, lungguh, ngomong sing bener ... wassat
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 30. mars 2019 08:55
              +2
              Sampeyan ora jahitan kula kanggo kula, boss! ngguyu
          2. Korsar4
            Korsar4 30. mars 2019 08:07
            +3
            Kita kudu ngalih kertu menyang kothak kapindho. Kanggo sampeyan ing telpon kapindho bakal ditampa.

            Mangkono uga mbebayani kanggo miwiti nggawe alesan.
  12. wooja
    wooja 30. mars 2019 07:16
    0
    Pengarang ! Apa sejatine sampeyan pengin ngomong karo artikel sampeyan ??? Banal, warata, ora jelas. Kanggo Power, dheweke mesthi mateni, mateni lan bakal mateni ..., Rusia, Horde, Beijing, Palermo .....
  13. akunin
    akunin 30. mars 2019 08:23
    +1
    "Pembunuh dikirim dening Svyatopolk dipimpin dening Goryaser teka ing Gleb"
    apa jeneng ngandika pembunuh - goryaser (ing Russian Lawas bisa uga duwe makna apik, nanging saiki - sungkowo iku werna abu-abu) thanks kanggo penulis kanggo artikel.
  14. Ivan Vasilievich
    Ivan Vasilievich 30. mars 2019 13:54
    -1
    Nerangake tembung kaya Litvin??? ))) Ana wong Lithuania, dadi arang banget ing babad Rusia)) Penulis iku salah siji non-pegawe utawa saka tanah kelairan kentang))) Ora perlu fantasize)))
    1. wooja
      wooja 30. mars 2019 14:27
      0
      Litvins - katurunan saka suku Baltik, banget kontroversial diklasifikasikaké minangka Slavs, (Slavs, Slovenes - salah siji saka akeh suku asal Finno-Ugric), historis urip saka Mordovia menyang Baltik, Moscow didegaké minangka outpost saka Horde ing. arah kulon ..., Velikoe Principality of Lithuania lan Muscovy beda negara ....
      1. Komentar wis dibusak.
        1. wooja
          wooja 30. mars 2019 15:12
          +1
          Ora isin dadi Finno-Ugric ...., kaya ora isin dadi Litvin ..., Rusia minangka jeneng wilayah militer-feodal ..., sapa wae bisa dadi Rusia - utama. bab iki kudu ditampa ..., Kene kabeh limo pribumi saka kabeh limo suku lan panggonan padha njupuk kontrol dalan saka Varangians menyang Yunani, padha disebut piyambak Rus lan ngumumaké sing padha bakal ngalihake lepen ....
          1. Komentar wis dibusak.
      2. Master Trilobit
        Master Trilobit 30. mars 2019 19:35
        +1
        Kutipan saka wooja
        Litvins - keturunan saka suku Baltik

        Lithuania minangka wong Baltik. Balts - sakumpulan suku saka klompok basa Baltik. Uga kalebu Prusia, Yotvingians, Galinds ("golyad" ing basa Rusia).
        Kutipan saka wooja
        Slovenia - salah siji saka akeh suku miturut omongane uwong Finno-Ugric asal

        Sepisanan aku krungu bab iku. Muga-muga sing pungkasan. Slovenes minangka sanak keluarga paling cedhak saka Slavia Baltik, yaiku bagean saka wong-wong mau sing pindhah menyang wétan lan manggon ing cedhak Ilmen. Bukti - bobot, kalebu arkeologi.
        Kutipan saka wooja
        Moscow didegaké minangka outpost saka Horde ing arah kulon

        Bodho liyane. Moscow ngadeg nalika ora ana Horde sing katon.
        Kutipan saka wooja
        Kadipaten Agung Lithuania lan Muscovy minangka negara sing beda ....

        Siji-sijine statement sing bener, kajaba wong sing nganggo basa Rusia ora tau nyebut negarane Muscovy. Muscovy minangka jeneng sing diciptakake dening wong Polandia.
        Maca sejarawan Ukrainia sing apik Peter Tolochko. Dheweke kanthi wicaksana nerangake pitakonan babagan asal-usul Rusia, Ukrainia lan Belarusia.
        1. wooja
          wooja 30. mars 2019 20:49
          +1
          Moscow ..., mesthi, ora langsung dadi Moskow ...., nanging panggonan sing kondhang lan dagang ing persimpangan tanah Lithuania lan Moksha, sadurunge tekane Dolgoruky, diarani Kuchkovo .... , papan ibadah kultus kanggo Veles utawa bear, Katedral Kristus Juruwilujeng - candhi Veles ..., Golyad iku salah siji saka jeneng bear ..., Moscow sak tenane Cut mati oksigen kanggo kutha-kutha ing cincin emas saka kulon ....
  15. gla172
    gla172 30. mars 2019 20:00
    +1
    ...... Miturut monumen arkeologi, tanah Golden Horde ngluwihi Volga, lan pamrentahan Rusia ora tau dadi bagian saka iku. Rusia lan Horde digabungake dening hubungan sekutu, amarga loro negara didunungi dening kelompok ètnis sing padha lan nganggo basa sing padha. Basa Turkik ing loro wilayah kasebut minangka basa komunikasi karo wong-wong kidul, lan ora ana kuk Tatar-Mongol ing Rusia. Iki wis dibuktekake dening akeh ilmuwan modern, nanging nasionalis Tatar mikir liyane ........
  16. Talgarets
    Talgarets 31. mars 2019 07:47
    0
    Warriors ing miniatur duwe sabers menarik
    1. Ua3qhp
      Ua3qhp 13 Juni 2019 08:42
      0
      Siji lan setengah genggeman lan tambah njaga?
  17. karabas
    karabas 14 Juni 2019 22:04
    0
    penulis sing dihormati babagan "kumpul wani" Yuri Danilovich - mung mokal kanggo ngunjungi Khan. Sadurunge ngurmati pamirsa, Khan nampa duta (yen dikarepake, mesthi) lan mung yen kabeh cocog karo dheweke (Khan) (hadiah, lan liya-liyane). .) bisa ngenteni telpon. mung mangkono
  18. Petrik66
    Petrik66 19 Juni 2019 21:58
    0
    Yen penulis wis mbukak topik _ Rudo pekso ing Rusia lan Golden Horde: carane padha katon, banjur, aku wani mikir, iku bakal dadi bom. Dadi, ya, dibandhingake karo zhivinki Turki utawa Italia, kita lan Tatar lawas minangka pot cilik tanpa imajinasi lan ruang lingkup.