Review militèr

Pahlawan Rusia sing paling dihormati. Ilya Muromets

51
Kaya sing wis ditemokake ing artikel sadurunge ("Pahlawan epik lan kemungkinan prototipe"), epik heroik Rusia, sayangé, ora bisa diakoni sajarah sumber. Sajarah rakyat lisan ora ngerti tanggal sing tepat lan ora nggatekake acara sing wis dingerteni saka sejarah. Para juru crita nganggep cukup kanggo ngandhani para pamireng babagan jeneng protagonis epik, papan tumindak (kadhangkala kutha lan kali nyata, kadhangkala fiksi), lan wektu kedadeyan epik - ing Pangeran Kiev Vladimir Krasno. Solnyshko. Teks-teks epos ora ditulis, mbok menawa para pahlawan sawetara uga pahlawan sing ora kita kenal. Lan mung pahlawan sing paling ditresnani dening pamireng tetep ing memori wong, golek piyambak liyane lan liyane mungsuh, perang pisanan karo Khazars lan Pechenegs, banjur karo Polovtsians lan Tatar. Lan sanajan ing jaman saiki, mung bisa ngira manawa para pangeran sing wis ana lan para pejuang sing bisa dadi prototipe saka siji utawa pahlawan epik liyane, sawetara upaya wis ditindakake kanggo ngenali identifikasi kasebut. Sawetara wong diterangake ing artikel sadurunge, nanging dina iki kita bakal pirembagan bab paling "populer" lan kinasih saka pahlawan - Ilya Muromets, kang pribadine paling kapentingan kanggo loro sejarawan profesional lan nonton.



Dadi, miturut V.M. Vasnetsov, katon kaya Ilya Muromets. Fragmen saka lukisan "Pahlawan"


Pahlawan Rusia sing paling dihormati. Ilya Muromets

Lan iki carane pamirso Soviet weruh Ilya Muromets ing 1956.


Sebutan pisanan Elia ing sumber sajarah


Para peneliti wis nindakake cukup akeh karya lan entuk asil sing menarik banget. Dadi, contone, ternyata kanggo pisanan ing dokumen sajarah jeneng Ilya kasebut ing taun 1574. Kepala kutha Belarusia Orsha Kmita Chernobyl, sambat babagan kesulitan layanan tapel wates lan ora nggatekake kabutuhane. , nulis marang atasane: "Jam bakal teka, bakal ana kabutuhan kanggo Ilya Muravlenin."

Wiwit benteng Orsha banjur Lithuania, bisa disimpulake yen ing separo kapindho abad kaping XNUMX Ilya Muromets minangka pahlawan nasional ing tlatah kabeh tanah tilas "Kyiv" Rus - negara Muscovite lan Ukrainia lan Wilayah Belarusia sing wis nyerah menyang Lithuania. Amarga kepala Orsha, sing nuntut nambah pendanaan, meh ora bakal kasebut ing surat kasebut minangka pahlawan "manca" utawa malah musuhan.

Papan lair saka pahlawan


Perlu dikandhakake manawa peneliti modern mamang babagan teks sing nyritakake babagan lair saka Ilya ing desa Karacharovo sing misuwur, sing cedhak karo Murom, ing ngendi, mesthine, keturunan langsung pahlawan iki sing jenenge Gushchina malah manggon. Wis suwe wis kabukten yen desa iki diadegake ing abad kaping XNUMX, lan mulane, pribumi kasebut ora ana hubungane karo kedadeyan ing abad kepungkur. Ya, lan kanthi geografi ing kasus iki, inconsistencies terus-terusan. Ilya lelungan saka Murom liwat Chernigov kanggo Kyiv ing "dalan lurus" - lan minangka asil, kang ends munggah cedhak Kali Smorodina: iku ing bank-bank kang Nightingale Robber tumindak sembrono ing Black Dirt. Nanging Currant epik minangka anak kali kiwa Dnieper Samara (Sneporod). Iku mili liwat wilayah Donetsk, Kharkov lan Dnepropetrovsk wilayah, ing sisih kidul saka "lurus" cara kanggo Kyiv. Saiki, yen kita nganggep yen tanah kelairan pahlawan lan titik wiwitan lelampahan iku kutha Karachev ing wilayah Bryansk modern, banjur Ilya "kanonik" rute katon cukup bisa.

Nanging ana versi epik sing kurang kondhang, miturut Ilya teka ing Kyiv ora liwat Chernigov, nanging liwat Smolensk, utawa liwat Sebezh, lan malah liwat Turov utawa Kryakov (Krakow). Kadhangkala Ilya diarani ora Muromets, nanging Muravets, Morovlin lan Muravlyanin. Iki minangka basis kanggo anggepan yen tanah kelairan pahlawan bisa dadi kutha Morov ing wilayah Chernihiv utawa Moravia (wilayah ing Republik Ceko modern). Kasunyatane yaiku ing sumber Rusia, nganti abad kaping XNUMX, para pangeran Moravia kanthi jelas dianggep minangka salah sawijining wong Rusia. Lan Nikon Chronicle nyebut Moravians sabenere Morovians.


Moravia ing peta Republik Ceko


Saiki akeh sajarawan sing kepekso kanggo nganggep yen epics Ilya Muromets Originally muncul ing Kiev, lan mung banjur mboko sithik, bebarengan karo pemukim saka tanah liyane kidul, penetrated ing sisih lor-wétan Rusia. Mungkin keturunan pemukim iki pungkasane ngganti ing teks sing adoh lan wis sebagian lali Moravia, Morov utawa Karachev karo Mur lan Karacharovo sing cedhak lan kondhang.

Kanggo nimbali versi "Murom", kudu dikandhakake yen V.F. Miller percaya: ing gambar Ilya Muromets, fitur saka rong pahlawan sing beda digabung - "lor-kulon", sing nampa kekuwatan saka Svyatogor, lan "lor". -wetan" - Murom petani lara, waras karo calic. Ing kasus iki, akeh kontradiksi ilang.

Miturut cara, epik babagan Ilya Muromets lan Nightingale the Robber menarik amarga ing teks kasebut ana indikasi sing didhelikake babagan wektu nulis. Kasunyatane yaiku Novgorodian sing pisanan teka ing Zalessky Rus - saka sisih lor-kulon. Lan mung banjur, ing alas Bryn impenetrable, dalan kanggo Kyiv lan Chernigov wiwit ngankat. Iki kedadeyan ing tengah abad kaping XNUMX - ing sangisore Pangeran Vladimir Vsevolod the Big Nest: dheweke duwe pangarep-arep khusus kanggo nglindhungi tanah Rusia saka Polovtsy, penulis The Tale of Igor's Campaign. Lan saka kene, saka Zalessky Rus, miturut storytellers, bek utama kudu teka ing Kyiv.



Tilak Novgorod: pangembangan gambar


Kadhangkala Kyiv pahlawan Ilya, tinimbang nomads tradisional, ngadhepi mungsuh temen beda. Ing salah sawijining versi epik babagan telung lelungan Ilya Muromets, ana garis ing ngisor iki:
[quote] Diubengi dening Ilya Muromets
Wong ireng ing hood -
Raven bedspreads,
Hoodies rok dawa -
Ngerti para bhikkhu iku kabeh imam!
Satriya lagi dibujuk
Mbuwang hukum Ortodoks Rusia.
Kanggo khianat
Kabeh janji janji gedhe,
Lan hormat, lan hormat ... "
Sawise nolak pahlawan:
"Bashlyks mbukak klambi ing kene,
Hoodie dibuwang -
dudu wiku rambut ireng,
Ora imam jangka panjang,
prajurit Latin ngadeg -
Pedhang raksasa. [/ Quote]


Ilustrasi dening S. Gilev menyang epik babagan telung lelungan Ilya Muromets



Ksatria Ordo Pedhang


Sadurunge kita ana gambaran sing cukup realistis saka prajurit saka pesenan ksatria, malah jeneng urutan tartamtu diwenehi. Lan iki mungsuh saka Gusti Veliky Novgorod. Plot iki bisa uga muncul nalika "pengungsi" saka negara-negara kidul sing terus-terusan rusak dening Polovtsy teka ing Zalessky Rus, sing asline didunungi dening Novgorodian. Duwe kenalan karo "lagu", Novgorodians bisa nyipta dhewe - babagan petualangan anyar pahlawan sing disenengi.

Prototipe Ilya Muromets


Nanging sapa sing bisa dadi prototipe sejarah kanggo gambar pahlawan iki? Macem-macem asumsi wis digawe. N.D. Kvashnin-Samarin, contone, ngenali Ilya Muromets karo pahlawan Rogdai, sing dinuga nitih piyambak nglawan 300 mungsuh lan pati Vladimir Svyatoslavich mourned. Ing Nikon Chronicle ing taun 6508 (1000) bisa maca:
[quote] "Tobat saka Ragdai sing Dibusak, kaya-kaya sampeyan wis nemoni prajurit telung atus iki." [/quote]

N.P. Dashkevich, nemokake ing Chronicle Laurentian ing taun 1164, nyebutake Ilya tartamtu - saka Suzdal sawise ing Konstantinopel, ngelingi perjalanan pahlawan epik menyang Tsargrad. D.N. Ilovaisky ngandika bab digandhengake Bolotnikov, Cossack Ileika Muromets (iki, dening cara, minangka pratondo langsung saka wektu nalika epik iki ditulis - Wektu Masalah). Nanging akeh peneliti nganggep gambar kolektif Ilya Muromets.


Ilya Muromets, pigura saka film 1956


Elias von Reuisen


Jejak "kita" Ilya Muromets uga bisa ditemokake ing sumber sastra manca. Loro puisi epik Eropah Kulon wis slamet kanggo wektu kita ("Ortnit" lan "Saga saka Dietrich Bern), kang ana pahlawan disebut Ilya (Ilias) saka Rusia (von Reuisen). Bener, peneliti Rusia A.N. Veselovsky lan M.G. Khalansky, sanajan padha nyimpulake yen legenda babagan Ilias tiba ing epik Jerman saka lagu-lagu epik Rusia, mutusake yen sumber geguritan "Ortnit" yaiku epik ora babagan Ilya Muromets, nanging babagan Volga Vseslavich. Ing petualangan pahlawan tartamtu iki, ana paralel sing cedhak karo plot puisi Jerman iki. Kajaba iku, penulis ora ngilangi kemungkinan Jerman nggunakake gema legenda rakyat babagan pahlawan Skandinavia Helgi, kekasih saka Valkyrie Hild (perang) Sigrun, sing tiwas dening tumbak Odin lan dadi pimpinan Einherii. (Valhalla warriors). Iki seduluré Sigurd-Siegfried sing misuwur (sing ngalahaké naga lan adus getihé). Nanging, "Helgi" ing jaman iku asring dudu jeneng, nanging judhul, tegese "Pemimpin Nabi", "Pemimpin, dipimpin dening roh." Lan akeh raja sing mudhun ing sajarah kaya Helgi duwe jeneng sing beda. Ing sajarah Rusia, ana pangeran sing jenenge "Helgi" kaping pindho - iki Nabi Oleg sing misuwur (Oleg lan Olga minangka varian Rusia saka jeneng iki): Slavs secara harfiah nerjemahake gelar pangeran menyang basa dhewe. Ing pemanggih, Veselovsky lan Khalyansky adhedhasar kasunyatan sing ing macem-macem versi puisi iki pahlawan uga disebut Iligas utawa Eligast (lan saka Eligast kanggo Helga iku secara harfiah siji langkah). Sawetara wis ngusulake manawa Ilias von Reuisen bisa dadi Oleg Nabi kita.

Nanging bali menyang puisi Jerman ndhuwur.

Dadi, sing pisanan - "Ortnit", Jerman Kidul, saka siklus Lombard, ditulis ing separo pisanan abad XIII (kira-kira 1220-1230).


"Ortnit gegen den Drachen reitend", ilustrasi kanggo geguritan "Ortnit"


Ing kene Ilias minangka pamane lan mentor saka raja Lombard Ortnit, karo dheweke sukses lelungan menyang Suriah kanggo njaluk putri Raja Makhorel. Iku curious sing ing salah siji saka versi epik babagan marriage Dobrynya Nikitich ana plot padha: nggawa bojo sing, ing pisanan "tanggal", "ditarik" Dobrynya saka pelana (kanthi bantuan saka a laso) mbantu ... Mesthi, Ilya Muromets.

Ing geguritan "Ortnit" nyatakake yen kutha utama Rusia yaiku Holmgard. Iki konsisten karo informasi liyane, wis sajarah sagas, kang laporan sing bagean paling apik saka Gardariki saka wektu St Vladimir lan Yaroslav Wicaksana lan kutha utama sawijining Novgorod.

Geguritan kapindho, pahlawan kang Ilias, yaiku "Saga saka Dietrich (Tidrek) saka Bern" sing ditulis ing Norwegia watara 1250 (genre - "saga jaman kuna", teks kasebut nuduhake yen disusun miturut legenda Jerman kuno. lan tembang).


Dietrich saka Bern, digambarake dening Hugo L. Braune


Iku curious sing sawetara informasi lan alur crita geguritan iki nyuarakke data diwenehi ing Novgorod Chronicle saka Joachim (ora banget dipercaya sumber saka abad kaping XNUMX). Babad iki lan "Saga ..." tanggal urip "pangeran kuna Vladimir" (King Valdimar) nganti abad kaping XNUMX. Akibaté, ksatria paling apik saka pangeran, Ilya (Jarl Ilias), mesthine urip ing abad kaping XNUMX.

Dadi, ing "Saga saka Dietrich Bern", kang dadi salah siji saka sumber utama kanggo "Nibelungenlied", nyritakaké acara ing abad kaping 453. AD Iki jaman Migrasi Agung Bangsa. Tokoh utama karya iki yaiku raja Gotik Dietrich (Theodoric) lan pimpinan Hun, Attila, sing, nyatane, ora ana ing jaman saiki: Attila tilar donya ing taun 454, Theodoric lair ing taun XNUMX. Ing kene Ilias minangka jarl Yunani, putrane Raja Gertnit, adhine raja Vilkinsky Osantriks lan raja Rusia Valdimar. Kadhangkala Ilias von Reuisen dudu sadulur, nanging paman saka "raja Rusia Valdimar", sing, dening akeh peneliti, hubungane karo Pangeran Vladimir saka epik Rusia. Nanging, mbok menawa, kita ngomong babagan raja Denmark Valdemar I, sing lair ing tlatah Rusia - putu saka Vladimir Monomakh. Ilias von Reuisen diarani ing saga "panguwasa gedhe lan ksatria sing kuwat", nalika kasebut minangka wong Kristen (ing abad kaping XNUMX!).

Saga iki nyritakake, antara liya, babagan kampanye gabungan Hun lan Goth nglawan Raja Valdimar. Ing salah siji saka perang utama karo Goths, Ilias, Jarl Valdimar, ngalahake prajurit paling apik saka mungsuh, Hildibrand, saka jaran, lan sawise Goths mundur. Nanging nem sasi sabanjure, pasukan gabungan Attila lan Dietrich ngepung Polotsk lan njupuk sawise pengepungan 3 sasi. Ing perang sing nemtokake, Dietrich saka Bern ngirim pukulan pati marang Vladimir, Rusia dikalahaké, nanging Attila tetep Ilias barang-barang turun temurun.

Elinga pendapat Miller? Ilias von Reuisen cetha Ilya sisih lor-kulon: sing nampa daya saka Svyatogor. Teka saka kulawarga petani, Ilya saka Murom temen beda saka jarl-warrior puisi Jerman.

Iku menarik sing Saxo Grammatik ing Acts of the Danes (ing bagean ditulis ing basis saka crita epik saka Danes) uga nyebataken perang karo Hun lan Polotsk. Ing salah siji saka perang ing tlatah Rusia mangsa (kang disebut Saxo Holmgardia), wong Hun, miturut wong, nandhang asor abot: "Kuwi tumpukan saka wong mati padha kawangun sing telung kali utama Rusia, paving karo mayit. , kaya kreteg, dadi gampang dilewati kanggo pejalan kaki.

Lan iki paseksi sing ora dikarepke saka Pavel Jovius saka Novokomsky saka 1525. Dheweke ngaku yen duta besar Rusia ing Roma, Dmitry Gerasimov, ditakoni:
[quote] "Apa wong Rusia duwe kabar babagan Goth sing diwarisake saka leluhure, utawa kenangan sing direkam babagan bangsa iki, sing nggulingake kekuwatan Kaisar lan kutha Roma sewu taun sadurunge kita." [ /quote]

Gerasimov mangsuli:
[kutipan] "Jenenge wong Gotik lan Raja Totila mulya lan misuwur ing antarane wong-wong mau, lan kanggo kampanye iki akeh wong sing padha kumpul lan utamane Muscovites sadurunge wong liya ... Islandia utawa Skandinavia (Scandauiam), dadi panyurung kampanye iki. "[/ Quote]

Ing wektu kita, siji mung bisa guess: tenan, bali ing abad kaping XNUMX, memori saka kampanye grandious saka Age of Migration of Peoples iki wadi ing Rusia, utawa Gerasimov mung teka karo kabeh iki kanggo menehi pinunjul liyane. marang wong lan negara sing diwakili?

Sawetara sejarawan suggest sing plot saka epik Rusia bisa teka ing Jerman saka karya Titmar Merseburg, kang nggambaraké perang anak Vladimir Svyatoslavich, sing tilar donya ing 1015. Liyane percaya yen informasi kasebut teka saka wong garwa Jerman Pangeran Svyatoslav Yaroslavich (1027-1076) - Countess Oda Stadenskaya (sederek Kaisar Henry III lan Paus Leo IX). Miturut versi katelu, dheweke sinau babagan epik Ilya lan Vladimir ing Jerman liwat pedagang Jerman sing ngunjungi Rusia ing abad XNUMX-XNUMX.

Pati Ilya Muromets


Para narator padha mujudake panemune: Ilya ora ditakdirake mati ing perang, dene sawetara teks ngemot indikasi yen Ilya dibebani minangka hadiah utawa "kutuk". Mung sepisan dheweke nemoni awake dhewe ing ambang pati - nalika putrane dhewe, Sokolnik, lair saka wong wadon saka Donya Liyane - Zlatygorka utawa, ing versi liyane, Goryninka (ora dheweke saka panggonan-panggonan ing ngendi Serpent Gorynych mabur menyang Rusia saka) nglawan dheweke?). Wiwit cilik, kanca-kanca Falconer nggodha dheweke kanthi "pager" lan "ora duwe bapak", mula dheweke sengit marang bapake, sing ora dingerteni.


Sokolnik minangka bocah - murid lan jenenge putra Tsar Kalin, pigura saka film Soviet 1956


Ing umur 12, Sokolnik, disebut "Tatar ala", pindhah menyang Kiev. Ngeculake putrane menyang kampanye, ibune njaluk supaya ora melu perang karo pahlawan Rusia Ilya Muromets, nanging tembung kasebut nyebabake asil sing ora dikarepke: saiki Sokolnik ngerti jeneng bapakne lan kepengin ketemu "ing lapangan. "- mesthi, ora kanggo nganakke menyang ngrangkul sederek. Dheweke ora pindhah ing dalan piyambak: kang diiringi loro asu ajag (abu-abu lan ireng), gyrfalcon putih, uga nightingale lan lark, kang katon superfluous ing perusahaan atos. Nanging, ternyata dheweke:
[quote] Dheweke mabur saka tangan menyang tangan,
Padha nggawa singsot saka kuping menyang kuping,
Padha mbujuk, wong-wong sing apik padha lelungan. [/ Quote]

Umumé, dheweke nyenengake bocah enom ing dalan - sawise kabeh, pemain audio durung diciptakake.


Alexander Shvorin minangka Sokolnichka, 1956


Kekuwatan Sokolnik marang kewan lan manuk nuduhake dheweke duweke ing jagad gaib lan nandheske permusuhan lan alienasi kanggo Rusia.

Layanan tapel wates ing Rusia, miturut epik iki, ora diatur kanthi cara sing paling apik, amarga para pahlawan overslept ksatria asing, nemokake dheweke, mung amarga kabar saka thrush sunnat utawa gagak - nalika Sokolnik, ora ngelingi outpost, wis liwati menyang Kyiv (malah , kang utamané ngagetake, "Aku ora sijine dhuwit lelungan ing treasury!"). Iku perlu kanggo nyekel, nanging sing kudu dikirim kanggo intruder, kang jaran kaya galak galak - geni bledosan saka tutuk, sparks mabur saka nostrils, lan dheweke muter karo klub gedhe, kaya wulu angsa. lan nyekel panah murub kanggo seneng-seneng ing fly?

Ing refleksi, Ilya Muromets nolak pencalonan "Zalashaniev wong", pitung sedulur Sbrodovich, Vaska Dolgopoly, Mishka Turupanishka, Samson Kolybanov, Grishenka Boyarsky (jeneng sing beda-beda diarani ing macem-macem versi epik) lan malah Alyosha Popovich. Ngirim Dobrynya Nikitich, sing "ngerti karo pahlawan dheweke bakal teka bebarengan, dheweke ngerti pahlawan lan menehi pakurmatan." Yaiku, dheweke mutusake dhisik kanggo nyoba rembugan karo pahlawan sing ora dingerteni kanthi cara sing apik. Sokolnik ora melu rembugan, lan prakara ora teka menyang tandhing:
[quote] Minangka kanca pahlawan sing apik krungu,
Dheweke nggero kaya kewan galak,
Saking rame-rame mudha
Bumi sing lembab gonjang-ganjing,
Banyu mili saka kali-kali
Jaran apik Dobrynin kaget,
Dobrynya dhewe sing nunggang jaran wedi,
ndedonga marang Gusti Allah,
Ibu saka Maria Rahayu:
Paduka mugi karsaa nyingkiraken kawula saking pati, Gusti! [/ Kutipan]

Ing versi liyane, Sokolnik njupuk Dobrynya kanthi curls lan mbuwang dheweke menyang lemah, banjur dikirim menyang Ilya kanthi pesen moyoki sing menehi saran supaya dheweke ora diganti ... (ora cukup tembung sing apik karo huruf " G"), nanging teka karo dheweke kanggo "dadi luwih apik".

Sadhar ukuran ancaman, Ilya Muromets dadi perang karo pahlawan manca, perang karo wong tanpa break telung dina, lan, minangka asil, dikalahaké: tiba, nanging, miturut versi, mréntahaké kanggo ibu. Bumi mentah, miturut liyane - pandonga, menehi kekuwatan anyar. Nanging, nemokake salib ing dodo Sokolnik, Ilya ngakoni putrane, lan seneng banget ora mung ing rapat iki, nanging uga ing kasunyatan sing dadi ora "reget" (yaiku, dudu pagan). , nanging Ortodoks, mulane, kampanye marang Kyiv bisa dikenali minangka kesalahan lan misunderstanding absurd. Saiki, Ilya pracaya, wis ketemu bapak, putrane bakal dadi penerus lan bek utama tanah air anyar - Rusia. Nanging Sokolnik, sing nganti saiki dianggep minangka pejuang sing ora bisa dikalahake, ora seneng karo akhir sing seneng. Rasa asor gabung karo mantan gething, lan ing wayah wengi dheweke nyoba mateni Ilya sing turu - Nanging, piso kasebut kena salib emas "bobot telung kilogram."

Nanging ana versi liyane, malah luwih sedih saka epik iki, miturut kang, Ilya, sinau sing putrane mung 12 taun, dikirim menyang ibuné, kurban kanggo gain kekuatan lan teka marang nalika liyane 12 taun wis liwati. . Ing kasus iki, Ilya, sayangé, piyambak bisa provoke acara tragis sabanjuré. Amarga pahlawan enom, gelo dening watak cerobo kuwi, tenan mulih, nanging mung kanggo mateni ibu "dissolute" - amarga dheweke tau ngubungi bapakne, sing kejem ngremehake dheweke. Lan banjur - maneh menyang Rusia, lan nyoba kanggo matèni Ilya turu.

Salajengipun, storylines saka rong versi epik converge: mutusaké sing putra, sing sengaja nyoba kanggo numpes bapakne, ora pantes urip, Ilya matèni wong, lan banjur pindhah menyang pasamuwan - kanggo mratobat.


Ilya Muromets lan Sokolnik, dijupuk saka film Soviet 1956. Ing kono, patemon antarane bapak lan anak rampung ing rekonsiliasi


Mbok menawa ana crita sing padha babagan konfrontasi antarane bapak lan anak sing ora dingerteni ing epik Jerman (saga Hildebrand) lan ing legenda Iran babagan Rustam lan Sukhrab.


Rustam lan Sukhrab


Ilya Muromets tilar donya sawise perang elek karo wong mati, kang diterangake ing epik babagan Pertempuran Kama. Kaping pisanan, pahlawan Kyiv, kaya biasane, ngrusak tentara Tatar. Lan kanthi bangga, dheweke ngumumake:
[quote] Apa kekuwatan kasebut salah kanggo kita?
Yen kita duwe tangga menyang swarga -
Kita bakal nyuda kabeh kekuwatan swarga. [/ Quote]

Utawa, alternatif:
[quote] Ora bakal ana tangga menyang swarga,
Kita mesthi ngrebut kabeh kekuwatan swarga. [/ Quote]

Ing sawetara teks, tembung kasebut diucapake dening para peserta perang, bungah amarga kamenangan, ing liyane, dening para pahlawan sing luwih enom sing telat perang, utawa ngadeg ing gerbong ing pengawal tempur. Ilya nyoba kanggo mungkasi boasters, nanging kasep:
[quote] Ing kene maneh silushka Kudravankova muncul:
Sing digebugi lan digebug dadi loro - ana wong Tatar loro,
Wong apik ngumpul maneh,
Padha perang lan perang nem dina enem bengi,
Pira Tatar sing ditebang - ora ana kerugian. [/ Kutipan]

Pungkasan, "dheweke wedi lan kekuwatan iki, padha lunga menyang kabupaten saka dheweke," nanging ora adoh: padha petrified bebarengan karo jaran ing gunung tetanggan. Siji Ilya Muromets tekan Kiev, ing ngendi dheweke uga dadi watu - ing tembok kutha.


Ilustrasi kanggo epik babagan Peperangan Kama


Bali menyang dokumen


Saiki ayo bali menyang sumber sing luwih dipercaya lan nyoba nerusake telusuran jejak Ilya Muromets ing dokumen sajarah.

Sejarawan duwe kesaksian sing misuwur saka Erich Lassota, duta besar Kaisar Austria Rudolf II, sing ing taun 1594 nggambarake makam Ilya Muromets sing dideleng ing kapel Katedral St. Sophia ing Kyiv:
[Kutipan] "Ing kapel candhi liyane ing njaba ana kuburan Ilya Morovlin, pahlawan utawa pahlawan sing misuwur, sing akeh dongeng sing dicritakake. Kuburan iki saiki wis rusak, nanging kuburan sing padha karo kancane isih utuh ing kapel sing padha. ”[/ Quote]

Dadi, makam miturut omongane uwong Ilya Muromets ing lorong saka Katedral St. Nanging, crita babagan panguburan kasebut kudu diakoni minangka legenda, amarga sisa-sisa mumi saka pahlawan sing diduga dumunung ing guwa Lavra. Mulane, wong iki disarèkaké ing guwa iki sanalika sawise mati. Yen ora, dheweke ora bakal slamet. Iki tegese wong sing beda-beda dikubur ing lorong Katedral St. Sophia lan ing Lavra. Kajaba, mesthine sampeyan mutusake manawa cathetan Lesota bisa dipercaya. Sawise kabeh, dheweke ora ngomong babagan Katedral St Sophia kaya ngono. Contone, babagan sawetara pangilon ajaib:
[quote]"Ing pangilon iki, kanthi seni magis, wong bisa ndeleng kabeh sing dipikirake, sanajan kedadeyan ing jarak sawetara atus mil." [/quote]

Nanging, yen kita mbandhingake rong versi kasebut, informasi babagan panguburan Ilya Muromets ing guwa Lavra katon luwih dipercaya. Kaping pisanan, panguburan ing lorong Katedral St. Sophia isih "rusak" kanggo Ilya. Kapindho, ing sawetara versi epik babagan matine Ilya Muromets, langsung nuduhake "peninggalan suci" pahlawan:
[/ kutipan] "Lan peninggalan lan para suci dadi"
"Lan nganti saiki tinggalane ora bisa rusak." [/ Kutipan]


Peninggalan Elijah of the Caves, miturut omongane uwong Ilya saka Muromets, ing guwa cedhak Kiev-Pechersk Lavra


Ing wiwitan abad kaping XNUMX, peninggalan Ilya Muromets katon dening Percaya Lawas John Lukyanov. Dheweke ngaku yen driji tangan tengen pahlawan kasebut dilipat ing tandha salib kanthi driji loro, sing, miturut pendapate, mbuktekake kabeneran upacara pasamuan pra-Nikonian.

Ing taun 1638, sawijining buku diterbitake dening biksu saka biara Kiev-Pechersk, Athanasius of Kalnofisky, sing ngaku yen Ilya saka Muromets tilar donya ing taun 1188. Penulis sing padha nyatakake yen wong-wong Ilya kanthi sia-sia ngenali Ilya karo pahlawan Chobotk utawa Chobitko ( saka chobot - boots), sing nalika mungsuh kejiret nganggo sepatu bot. Ora golek liyane gaman, dheweke perang maneh kanthi bantuan sepatu bot, sing dheweke entuk julukan.

Ing taun 1643, Ilya Muromets, ing antarane 70 wong suci saka Kiev-Pechersk Lavra, diresmikake minangka santo. Ing tanggalan Prolog lan Ortodoks, memori "Reverend Ilya Muromets ing abad XII saka mantan" dirayakake tanggal 19 Desember (1 Januari, miturut gaya anyar).

Ing taun 1988, sinau saka miturut omongane uwong Sisa saka Ilya Muromets digawa metu dening komisi interdepartmental saka Kamentrian Kesehatan saka SSR Ukraina. Ditemokake manawa dheweke kalebu wong sing umure nalika tiwas antara 40 nganti 55 taun. Dhuwuré 177 cm (iki minangka balung paling gedhé ing guwa-guwa), kira-kira wektu mati XI-XII abad. Cacat balung mburi, fraktur lawas saka klavikula tengen, iga kapindho lan katelu dicethakaké. Kajaba iku, balung iki ora duwe kaki - iki mutilasi lan bisa dadi alasan kanggo tonsured biksu. Pati kedadeyan minangka akibat saka tatu ing wilayah jantung, jejak tatu uga ditemokake ing wilayah tangan kiwa - misale jek, nalika mati, dheweke nutupi dhadhane nganggo tangan iki. Elinga indikasi yen Ilya ora ditakdirake mati ing perang: mbok menawa prajurit lumpuh lawas tiwas ing sel ing taun 1169, nalika Andrei Bogolyubsky, sawise njupuk Kyiv, menehi pasukane kanggo rampokan telung dina.


Jupuk Kiev ing 11b9. Miniatur saka Radziwill Chronicle, abad kaping XNUMX


Utawa ing 1203, kang Rurik Rostislavich maneh ravaged Kyiv, njarah-rayah Katedral St. Sophia lan Gréja Tithes, lan allies, Polovtsy, "dicincang munggah kabeh biksu lawas, imam lan biarawati, lan njupuk wanita ireng enom. , garwa lan putri saka wong Kiev menyang kemah-kemah ".


Jupuk lan rampokan Kyiv, biara lan gréja dening pasukan Rurik Rostislavich Ovruch, Chernigov Olgovichi lan Polovtsy. Miniatur saka Radziwill Chronicle, abad kaping XNUMX


Ora mungkin kanggo menehi jawaban sing ora jelas kanggo pitakonan: apa awak sing ditliti kalebu pahlawan rakyat sing ditresnani, utawa ana wong liya sing dikubur miturut jenenge? Iku bab iman. Nanging ora diragukan manawa epos babagan Ilya Muromets mlebu ing dana emas sastra donya, jeneng pahlawan sing ditresnani bakal tetep ing memori wong.
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Pahlawan epik lan prototipe sing bisa ditindakake
51 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. BEAST
    BEAST 18 Juni 2019 18:06
    +9
    Artikel sing apik! Matur nuwun kanggo Penulis! hi
    1. kain
      kain 18 Juni 2019 19:55
      -14
      Kutipan: St. John's wort
      Artikel sing apik! Matur nuwun kanggo Penulis! hi

      Artikel nyedot, pancen ora ana apa-apa, sawetara spekulasi lan asumsi, lan potongan epik

      Perlu dikandhakake manawa peneliti modern mamang babagan teks sing nyritakake babagan lair saka Ilya ing desa Karacharovo sing misuwur, sing cedhak karo Murom, ing ngendi, mesthine, keturunan langsung pahlawan iki sing jenenge Gushchina malah manggon. Wis suwe wis kabukten yen desa iki diadegake ing abad kaping XNUMX, lan mulane, pribumi kasebut ora ana hubungane karo kedadeyan ing abad kepungkur.


      Kanggo miwiti paling ora iki ... langsung cetha yen "penulis" temenan adoh saka sajarah lan mung kenal karo Wikipedia, sing bener dikonfirmasi dening "sumber" luwih.
      1. BEAST
        BEAST 18 Juni 2019 23:47
        +6
        Kutipan saka ungu
        Kutipan: St. John's wort
        Artikel sing apik! Matur nuwun kanggo Penulis! hi

        Artikel nyedot, pancen ora ana apa-apa, sawetara spekulasi lan asumsi, lan potongan epik

        Perlu dikandhakake manawa peneliti modern mamang babagan teks sing nyritakake babagan lair saka Ilya ing desa Karacharovo sing misuwur, sing cedhak karo Murom, ing ngendi, mesthine, keturunan langsung pahlawan iki sing jenenge Gushchina malah manggon. Wis suwe wis kabukten yen desa iki diadegake ing abad kaping XNUMX, lan mulane, pribumi kasebut ora ana hubungane karo kedadeyan ing abad kepungkur.


        Kanggo miwiti paling ora iki ... langsung cetha yen "penulis" temenan adoh saka sajarah lan mung kenal karo Wikipedia, sing bener dikonfirmasi dening "sumber" luwih.

        wah! Apa sampeyan dadi saksi saka acara kasebut??? ngguyu
        Looking forward kanggo - Amazingly True Story! ya
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 19 Juni 2019 07:28
          +3
          Sorotan artikel Michal!!! Matur nuwun kanthi sanget lan tulus kanggo kerja keras sampeyan!
          Matur nuwun, Vlad!
          1. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 19 Juni 2019 08:08
            +1
            Sial ... Valery, ngapura aku demi Gusti, dheweke ngapusi maneh ..... recourse
  2. isin
    isin 18 Juni 2019 19:10
    -5
    Nanging, nuwun sewu, ternyata Ilya Muromets sing nyata urip luwih suwe tinimbang Ilya Muromets epik, sing ngladeni Pangeran Vladimir.
    1. Dym71
      Dym71 18 Juni 2019 19:27
      +6
      Ilya Abramovich, aja nyebabake kebingungan, nanging ing artikel sing ditulis kanggo sampeyan, iki minangka masalah iman!
      Lan supaya kita wis suwe ngerti, saka kanca Israel ing VO, yen Ilya Muromets iku wong Yahudi. keprungu
      Aku seneng artikel kasebut, matur nuwun hi
      1. isin
        isin 18 Juni 2019 21:06
        -3
        Aku ora ngomong karo anti-Semit
        1. Dym71
          Dym71 18 Juni 2019 21:36
          +6
          Kutipan saka itarnmag
          Aku ora ngomong karo anti-Semit

          Aku mbela awakku sing ora stabil
          saka panggodaku,
          Aku wis dadi ora kuwat
          yen aku dhewe sing mbujuk wong-wong mau. (karo)
        2. Krasnodar
          Krasnodar 20 Juni 2019 21:37
          +1
          Kutipan saka itarnmag
          Aku ora ngomong karo anti-Semit

          Kita nemokake anti-Semit paling gedhe ing Rusia, kutha Tula lan situs web VO utamane .. ngguyu
          1. Dym71
            Dym71 20 Juni 2019 21:58
            +1
            Kutipan saka Krasnodar
            Kita nemokake anti-Semit paling gedhe ing Rusia, kutha Tula lan situs web VO utamane ..

            ngguyu
            Aku kelingan anekdot:
            "Moishe, sampeyan bakal menehi panganan kucing ing pungkasan?! Apa sampeyan ora krungu dheweke njerit? Teror banget!
            - Yahudi ora rembugan karo teroris lan panjaluk sing digatèkaké! wassat
            1. Krasnodar
              Krasnodar 20 Juni 2019 23:19
              +2
              - Lev Isaakovich, sampeyan minangka furrier sing berpengalaman!
              - Nah, dadi apa?
              - Dadi jahitan bokonge Murzik sampeyan supaya dheweke ora ngorok ing ngisor lawang kita!
              1. Dym71
                Dym71 20 Juni 2019 23:53
                0
                - Roza Moiseevna ... Njupuk kucing ... Dheweke maneh nyamar luwe pingsan ing departemen iwak.
    2. ver_
      ver_ 18 Juni 2019 19:27
      -8
      ... Alyosha Popovich lan Dobrynya Nikitich minangka wong nyata, lan Ilya Muromets minangka karakter dongeng sing * wungu * mengko ...
      1. isin
        isin 18 Juni 2019 21:10
        +5
        1. Pakdhe Pangeran Vladimir diarani Dobrynya, nanging apa dheweke minangka prototipe pahlawan Dobrynya Nikitich iku titik moot. 2. Aku ora tau maca ing ngendi wae yen Alyosha Popovich iku wong nyata.
        1. akunin
          akunin 19 Juni 2019 12:14
          +8
          saka kartun ngguyu ngguyu ngguyu
    3. Sergey Mikhailovich Karasev
      Sergey Mikhailovich Karasev 18 Juni 2019 19:34
      +2
      Mbok Ilya Muromets nyata ngawula Vladimir Monomakh, lan ora Vladimir Prelate. Ing artikel sadurunge wis ngandika ing epos gambar sing asring digabung dadi siji.
  3. kn54
    kn54 18 Juni 2019 19:45
    +1
    Proyek saluran TV STB - Ing panelusuran bebener. "Kamulyan kaping pindho Ilya Muromets".
  4. MstislavHrabr
    MstislavHrabr 18 Juni 2019 19:55
    -1
    "Ing geguritan "Ortnit" nyatakake yen kutha utama Rusia yaiku Holmgard" - lan kenapa penulis percaya yen iki Novgorod, lan dudu kutha Holm ?!
    "Ing taun 1638, sawijining buku diterbitake dening biksu saka biara Kiev-Pechersk Athanasius Kalnofi, sing ngaku yen Ilya Muromets tilar donya ing taun 1188." -nanging kepiye dheweke bisa nglawan TATARS, sing muncul mengko?!
    "Kaping pisanan ing dokumen sajarah, jeneng Ilya kasebut ing 1574. Kepala kutha Belarusian Orsha Kmita Chernobyl, ngeluh babagan kesulitan layanan tapel wates lan ora nggatekake kabutuhane, nulis marang atasane: " Wektu bakal teka, bakal ana kabutuhan kanggo Ilya Muravlenin. -
    Lan kenapa penulis ora nyambungake jeneng pahlawan lan semut suket sing misuwur, Muravsky Way (ing ngendi, miturut pendapatku, Ilya manggon, lan ing sadawane wong Tatar nyerang). "Ya, ing wit birch sing cedhak karo kutukan, nanging ing pinggir kali Smorodina, ing salib cedhak Levanidov lungguh Nightingale the Robber, putrane Odikhmantyev." Ngomong Nightingale the Robber, dalan ngliwati wilayah Kursk (misuwur kanggo nightingales Kursk), uga ana kali Smorodina ing wilayah Kursk.
  5. Moskovit
    Moskovit 18 Juni 2019 19:55
    +5
    Kebetulan aku weruh peninggalan Elia (?) ing guwa ing Lavra. Banjur isih bisa lelungan kanthi bebas menyang Kiev. Aku disabetake dening kesederhanaan peti mati pahlawan epik lan, terus terang, akses gratis. Ora ana wong. guwa-guwa kosong. Apa sing dikarepake.
    Wujudipun relik wau babar pisan boten heroik. Nanging wong-wong mau, jarene, luwih cilik awak (nanging ora roh). Muga-muga para bhikkhu padha njaga tinggalane, amarga Lavra Kiev-Pechora wis suwe dadi mripate wong Bandera saka kabeh garis.
    1. kain
      kain 18 Juni 2019 20:11
      -5
      Kutipan saka Moskovit
      Kebetulan aku weruh peninggalan Elia (?) ing guwa ing Lavra. Banjur isih bisa lelungan kanthi bebas menyang Kiev. Aku disabetake dening kesederhanaan peti mati pahlawan epik lan, terus terang, akses gratis. Ora ana wong. guwa-guwa kosong. Apa sing dikarepake.
      Wujudipun relik wau babar pisan boten heroik. Nanging wong-wong mau, jarene, luwih cilik awak (nanging ora roh). Muga-muga para bhikkhu padha njaga tinggalane, amarga Lavra Kiev-Pechora wis suwe dadi mripate wong Bandera saka kabeh garis.

      Ing Murom ana peninggalan Ilya Muromets, mula aja kuwatir, kabeh bakal tetep
    2. Lipchanin
      Lipchanin 18 Juni 2019 21:51
      +1
      Kutipan saka Moskovit
      Nanging wong-wong mau, jarene, luwih cilik awak (nanging ora roh).

      Ing taun 1966, kita ana ing Moskow kanggo ngunjungi sanak keluarga.
      Inggih, miturut program, pisanan kabeh, menyang Red Square. Mausoleum ditutup, kita tindak menyang Katedral St. Basil.
      Katon yen ing lantai siji ana waja ksatria. Pandhuan ujar manawa dheweke mutusake nyoba wong modern kanthi rata-rata. Dicoba sawetara, ora ana sing cocog. padha cilik
      1. Mikhail Matyugin
        Mikhail Matyugin 23 Juni 2019 01:05
        0
        Kutipan: Lipchanin
        Katon yen ing lantai siji ana waja ksatria. Pandhuan ujar manawa dheweke mutusake nyoba wong modern kanthi rata-rata. Dicoba sawetara, ora ana sing cocog. padha cilik

        Yen iki waja "lancar" utawa "Maximillian", banjur iki waja kanggo wong enom. Umumé, waja digawe kanggo saben umur, sanajan kanggo wong sing padha karo ukurane (iki minangka analogi lengkap karo setelan modern, sing dijahit miturut antropometri). Sampah murah - ya, barang konsumen kanggo pasar. Nanging, malah padha beda. Mung apa sing ditinggalake adoh saka conto sing paling apik. Antropometri gudang senjata Dresden lan Austria menehi dimensi sing cukup modern lan luwih akeh.
  6. Lipchanin
    Lipchanin 18 Juni 2019 20:03
    +2
    matur nuwun. Aku maca karo kapentingan gedhe hi
  7. Operator
    Operator 18 Juni 2019 20:54
    0
    Kapercayan saka sagas Skandinavia sing darmabakti kanggo acara sadurungé saka abad kaping 9 banget kurang, lan luwih saka wektu nyusun daftar ditulis saka saga lisan ("Circle of the Earth", "Acts of the Danes"), ing ngisor lan ngisor.

    Ing pikiran para narator saka sagas, kanggo sawetara atus taun, ing wektu mbenakake isi ing teks ditulis, Attils lan Goths, Valdemars lan Vladimirs, etc., dicampur. Panyambung dhewe saka koleksi saga asring banget, tinimbang rekaman verbatim sing paling tuwa, ora nyebutake teks puisi utami, nanging mung presentasi prosa, amarga para panyambung kasebut ora dadi sastra, nanging tujuan sejarah.

    Ing wektu sing padha, linkers menehi interpretasi subyektif ing presentation saka isi teks puisi, adhedhasar afterknowledge - lagi mangertos. Plus nguber gol politik sing disetel sadurunge linker dening pelanggan lan sponsor.

    Mulane, saka sudut pandang sajarah, sagas wiwit abad kaping 8 lan mengko, nalika penulis dhewe wiwit nulis, pisanan ing rune, lan banjur ing aksara Latin, duwe nilai. Kajaba iku, saga pungkasan wis dilestarekake kanthi jumlah akeh, lan mulane bisa diverifikasi salib ing antarane awake dhewe, uga karo sumber tulisan Jerman, Bizantium, Arab lan Rusia.
    1. Rostislav Bely
      Rostislav Bely 19 Juni 2019 00:25
      0
      ing dina iku, genealogies padha palsu supaya kanggo tujuan politik sing kepengin weruh apa korespondensi Ivan the Terrible karo raja Swedia))) kaya wong Swedia minangka subyek leluhure - Yaroslav the Wise, lan garis kasebut ora saka. Jerman Swedia, nanging saka Bavarian))) link: https://alex-oleyni.livejournal.com/9275.html (sikil saka teori Norman))))
      Yen sampeyan pengin ngguyu, maca epik babagan Ilya Muromets lan Batu Tsar (Batyevich) - ing sawijining wektu, Boris Godunov asale saka kulawargane saka Murza Chet (Chingizids) kaya dheweke keturunan kerajaan (kaya Simeon Bekbulatovich), sanajan kaya Soburovs. Godunovs (cabang sing luwih enom) saka Dmitry Zerno) ))
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 19 Juni 2019 08:02
        +1
        Wah ... dadi Menshikov nyimpulake awake dhewe saka Prusia! Nanging, kaya Romanovs !!!
        1. Rostislav Bely
          Rostislav Bely 19 Juni 2019 09:15
          0
          Tokoh sing luwih menarik ing jaman Peter Agung yaiku AI Ushakov (kantor rahasia ing sangisore limang ratu), Ushakovs mimpin silsilah saka Rededi, pangeran Kasozh sing tilar donya ing tandhing karo Mstislav Vladimirovich (Tmutarakan-Chernigov, sing numpuk. ing Wicaksana karo tentara bayaran, wong Swedia) - miturut syarat-syarat tandhing, Mstislav ngadopsi keturunan Rededi, lan ora ana wong Prusia lan Lithuania mitos (hillbilly) sing urip kanthi cara urip suku kanthi teknologi mundur ... ( kene ing komentar aku nuding metu sing Ruriks asal Baltik haplogroup N1c (L550) - bagean luwih teknologi maju saka perdagangan ing sadawane riverbeds (kali-segara) ora mimpin gaya urip secluded - boatmen / rookers, paling kamungkinan digandhengake karo Galinda (Baltic shanks) ...
          Napa kita nyerang Klyosov (genealogi DNA), amarga kabeh ana ing saluran negara lan para akademisi saka sejarah kudu menehi tandha khayalan - "kepalsuan" derajat ilmiah (mulane kita ora bisa sinau babagan DNA. Sisa balung, ora kaya negara liya) - kaya dhuwit saka negara sing diisep
          1. isin
            isin 19 Juni 2019 11:32
            +3
            Iki ditulis kanthi apik babagan silsilah kasebut ing novel "Peter the Great." -Pangeran Lykov: "Kulawarga kita saka Lychka Pangeran. Disebutake ing riwayat yen ing abad kaping telulas Pangeran Lychko metu saka tanah Ugrian lan karo wong telung ewu tombak. -Pangeran Buynosov: "Sampeyan The Lykovs, ing Ivan the Terrible, mlebu ing sarasilah. Sialan, Pangeran Lychko, weruh dheweke metu saka tanah Ugric.
            1. Rostislav Bely
              Rostislav Bely 19 Juni 2019 14:42
              -4
              Iki kabeh fantasi saka count abang - Polandia karo Piasts sing lucu, kaya ing wong Rusia bab turnip, lan pahlawan nasional Kosciuszko umume crest - nanging arrogance saka Katolik)))
              Lan wong Hungaria (tanah Ugric) pancen nganakake pembantaian Batu Nestorian (aja bingung karo Basty - Julian murtad), dheweke mung duwe basa Ugric saka ibune - gerombolan dadi penghalang kanggo ekspansi umat Katolik menyang tanah Kristen. - Tsargrad ambruk ing tentara salib lan Batu wiwit dianggep tinimbang kaisar Bizantium, sing mromosikake Yaroslav Vsevolodovich lan keturunane saka Alexander Nevsky ing konflik sipil Rusia menyang meja grand-ducal - politik, nanging agama kasebut. wektu ...
            2. Antares
              Antares 20 Juni 2019 20:56
              -3
              Kutipan saka itarnmag
              Pangeran Buynosov

              Pangeran ngajokake petisi kanggo tsar marang prilaku Alexei Brovkin, lan kikuk (ora ing swasana ati kang mbayar 10 rubles kanggo pengemis) kang ndemek Pangeran Buinosov (jinis dhewe) - lan adoh kita lunga sapa. luwih tuwa tinimbang sapa..
              Buynosov wis lenggah luwih dhuwur tinimbang Lykov nganti pirang-pirang abad. Kita nganggep kulawarga kita saka ibukutha Chernigov pangeran kanthi jeneng. Lan sampeyan, Lykovs, miturut Ivan the Terrible, sampeyan dhewe mlebu ing silsilah ... Damn wong, Pangeran Lychko, weruh carane ninggalake tanah Ugric ...
              Mripatipun Pangeran Martyn wiwit ngliling, kanthong ing sangisore mripate mlumpat, raine kanthi lambe ndhuwur gedhe gumeter, kaya nangis.
              - Buynosovs? Apa ora ing Tushino, ing kemah, maling Tushino menehi sampeyan estate?
              Pangeran kekalih jumeneng saking bangku, wiwit sami pandeng-pandengan saking sirah dumugi jempol. Lan bakal ana barking lan swara gedhe - aja intercede Endogurov lan Svinin. Diyakinake, diyakinake. Ngusapi bathuk lan gulu nganggo saputangan, para pangeran lungguh ing toko-toko sing beda-beda.

              jaman kuna kulawarga lan dawa jenggot banjur dianggep minangka pakurmatan sing paling gedhe! Dadi iki pemandangan.
              Nanging karo Peterkanggo ngukur kaluhuran kanthi tumindak.
          2. Mikhail Matyugin
            Mikhail Matyugin 23 Juni 2019 01:07
            +1
            Kutipan: Rostislav Bely
            Napa kita nyerang Klyosov (genealogi DNA), amarga kabeh ana ing saluran negara lan para akademisi saka sejarah kudu menehi tandha khayalan - "kepalsuan" derajat ilmiah (mulane kita ora bisa sinau babagan DNA. Sisa balung, ora kaya negara liya) - kaya dhuwit saka negara sing diisep

            Aku setuju banget.
            1. Rostislav Bely
              Rostislav Bely 27 Juni 2019 22:07
              -1
              Ing jaman Soviet, AA Klyosov nampa penghargaan Negara lan LenKomsomol ing bidang biokimia (profesor Harvard lan Universitas Negeri Moskow, profesor Akademi Ilmu USSR, buku teks "Kursus Praktis Kimia lan Kinetik enzimatik" - adhedhasar dheweke. tesis doktoral)
  8. wuh wuh
    wuh wuh 18 Juni 2019 22:00
    +4
    Kanthi kabeh pakurmatan kanggo pahlawan, kanggo epos lan sajarah,
    nanging guyon babagan Ilya Muromets nalika isih cilik
    padha banget lucu. Ora bisa nolak:
    "Ilya Muromets tangi, katon metu saka jendhela:
    desa ambruk, menara lonceng miring, sumur ambruk,
    pager ambruk... Sang pahlawan mbengok: “Nanging sapa mungsuhe iki
    wis? Aku bakal ngalahake dheweke menyang lemah kanthi siji jotosan! Aku bakal nyekel kabeh lan ngremuk dadi bubuk!"
    Wong wadon tuwa kasebut kanthi isin-isin kaya mangkene: "Ilyusha, pancen lucu banget sampeyan karo kita
    sregep..."
    ----
    Wong-wong Yahudi kuna wis, sing ngerti, pahlawan Samson, sing
    perang karo kuldi kang rahang (!), tindak menyang brothels kanggo getters Yunani
    (Ing kana dheweke ditaleni, wis nyukur rambute), dheweke ngombe. Umumé, wong Yahudi
    dheweke diusir. Nanging banjur mbales wong Yunani Filistin amarga cukur
    lan nggawa mudhun Padaleman Suci marang dheweke (lan awake dhewe). Mati banter...


    1. lele
      lele 18 Juni 2019 22:49
      +5
      Hi Aleksey. hi

      Ilya esuk siap kanggo dalan menyang layanan kraton, mabuk, lungguh ing Burushka lan nyopir. Dalan mung liwat alas Murom sing padhet lan nggegirisi. Ing kene Ilya nitih lan numpak lan nyopir menyang clearing, lan ana wit oak ing clearing, lan Nightingale the Robber lungguh ing wit oak lan whistling kaya konser 2 kanggo piano lan orkestra dening P.I. Tchaikovsky.
      Ilyusha nyedhak lan takon:
      - Apa sampeyan lungguh?
      -- Lungguh. - Wangsulane Nightingale.
      - Apa sampeyan singsot? pitakone Ilya.
      - Singsot. - Rampok ing jawaban.
      - Inggih, neraka karo sampeyan. - Ilya ngandika, retak Nightingale ing sirah karo klub lan tindak luwih ing bisnis heroik kang.
      Nightingale ambruk ing lemah, sadhar lan, ngusap sirahe, nyimpulake rapat kasebut:
      - Ing kene dheweke mabuk lan nyopir: "Sampeyan lungguh ing papan sing salah ... eseman
      1. Komentar wis dibusak.
      2. Krasnodar
        Krasnodar 20 Juni 2019 00:24
        +2
        Ilya nyopir nganti tekan pertigaan dalan. Ana watu. Caption: yen ngiwa bakal kelangan jaran, yen tengen, sampeyan bakal dadi wong sing orientasi seksual non-tradisional.
        Jaran iku worth adonan, pikire Ilya, lan orientasi iku owah-owahan lan nguripake tengen. Dheweke nyopir menyang kali, ndeleng - Serpent Gorynych babagan Tiga Kepala ngombe banyu kanthi rakus. Dheweke mudhun jaran, crept quietly lan bzhik-zipper - Cut mati loro kepala kanggo wong. Lan sirah katelu nguripake kanggo wong lan ngandika - lan sing sampeyan, Ilyusha, sawise iku?
        1. Dym71
          Dym71 20 Juni 2019 13:45
          0
          Shalom!
          Kutipan saka Krasnodar
          ndeleng - Serpent Gorynych babagan Tiga Kepala kanthi rakus ngombe banyu.

          Aja manawa kanggo nambah sing layangan saka hangover, iku banget! titik penting. ngguyu

          Ilya ana ing dalan. Watu ing garpu: "Yen ngiwa, sampeyan bakal nyeleh sirah, yen tengen, sampeyan bakal kelangan jaran, yen sampeyan lurus, sampeyan bakal dadi eksentrik."
          Ilya mikir lan langsung maju. Dina nganti sore. Ilya mampir kanggo wengi ing Baba Yaga. Dheweke menehi panganan, menehi ngombe lan takon:
          - Ngendi sampeyan bakal turu, Ilyushenka?
          - Panggonan ngendi?
          - Salah siji karo aku, utawa karo anakku wadon, utawa ing hayloft. Ilya mirsani Baba Yaga, mangertos kados pundi putrinipun, lajeng nglambrang dhateng payon. Ing wayah esuk dheweke metu menyang pekarangan, dheweke weruh - cah wadon lagi sunbathing ing srengenge, kaendahane ora bisa diterangake.
          - Sampeyan bakal dadi sapa, cah ayu?
          - Aku putri Baba Yaga, lan sampeyan sapa?
          - Lan aku ... Aku eksentrik! Oh ajaib-ah-ah-ak!
          1. Komentar wis dibusak.
          2. Krasnodar
            Krasnodar 20 Juni 2019 17:56
            +1
            ngguyu
            Shalom! apik! apik
  9. Rostislav Bely
    Rostislav Bely 18 Juni 2019 22:11
    -9
    Rubah Arktik uga kewan, nanging Borbuisk mung kanggo berang-berang (sampeyan kudu nggoleki Pesetsk - guyon))))
    Referensi kanggo kepala kutha Belarusia Orsha Kmit Chernobyl (ing taun 1574) ing konteks iki minangka jeneng Latin, saka kategori republik kaping nembelas saka USSR Dying kanthi lambang lengen ing wangun crest kepala loro. ...
    Kabeh luwih prasaja ing epik, minangka aturan, gambar kolektif saka sudut pandang sajarah, Vladimir Srengenge Abang padha Vladimir Svyatoslavovich lan Monomakh ... Muromets minangka Muroma (suku), Nightingale the Robber yaiku Mordva, sadurunge Kekristenan antarane Moksha lan Erzi jeneng manuk padha umum - supaya bisa ngomong, a cabal antarane pahlawan tani))) "m" ing hydronyms lan jeneng digandhengake karo tanah lan suku i.e. kanthi migrasi suku Finno-Ugric saka lor-wétan (padha ngliwati pos dagang kidul Kyiv - rute perdagangan sing ora pati penting - sing ana ing pengaruh Rusia - asosiasi Balto-Slavia ing jaman Oleg sunnat), supaya ngomong, migrasi wong amarga owah-owahan iklim.
    Wis suwe ora relevan kanggo ngrujuk menyang teori Norman - padha nyuwil untu babagan genealogi DNA (thanks Klyosov - biokimia sing misuwur ing donya) ... Kabeh iki mercenaries (Skandinavia) saka wektu Yaroslav the Wise nampa lyuley karo dheweke ing Listven, tumit sing apik banget - mung Mstislav Vladimirovich sing melas marang sedulure sing angel lan dibagi Rusia dadi rong bank ing Dnieper ...
    1. wuh wuh
      wuh wuh 18 Juni 2019 22:19
      +4
      "Sampeyan wis suwe ora ana hubungane karo teori Norman -
      untu rusak babagan genealogi DNA
      (matur nuwun kanggo Klyosov - ahli biokimia sing misuwur ing donya) "////
      -----
      Klesov ora mbantah utawa ngonfirmasi teori Norman.
      Kasunyatan bilih Rusia, Polandia, Pashtuns, Kyrgyz lan sawetara wong dihormati liyane
      duwe tag DNA padha teka saka leluhur primitif umum, ing cara
      ngganti sajarah abad 8-10.
      1. Rostislav Bely
        Rostislav Bely 18 Juni 2019 23:14
        -4
        keturunan Rurik duwe haplogroup N1c (l550), kajaba jina lan impostor - iki Balts, cabang saka leluhur sing padha karo bangsa Finno-Ugric. Jeneng Oleg (Olzi ing babad, Volga ing epos) ora asalé saka Helga Skandinavia, nanging digandhengake karo hydronym Volga (Ilga (Baltik) - cara dawa) - rute perdagangan utama, sumber perak (ing ijol-ijolan utama padha) saka Khilafah mengko minangka offshoot "cara amber" (lor) - saka kene ing Ladoga Russian, tramp, dalan, Kelembapan (jalan banyu). kaya karo cabang kidul migrasi Ugro-Finlandia kita duwe "M", banjur cabang lor karo "G" - galindy, golyad (suku boatmen / rookers kondisional) - kene kutha (Novgorod) Gomun (Gomel) .. Pitakonan saka ngendi asale jeneng Rus (biasane Rusia ketemu karo roti lan uyah) - varian saka sing wis ana - mancing sing ana hubungane karo perdagangan uyah - ing uyah Lithuania - Druska, Staraya Russa - mancing uyah (penguapan). saka sumber min.), metalurgi sekunder (arang), tetanèn slash-lan-obong kanthi ngasilake luwih dhuwur tinimbang ing chernozem ing Kyiv, sing dijupuk dening kutha-kutha Rusia kanthi mukjijat (epik Kolyvanovichi - Kalevala), lan wong-wong Yunani bingung babagan ibu babagan metropolis - iki saka pembayar upeti (mundur) babad kasebut ditulis sawise Yaroslav the Wise (reliabilitas acara 300/200 taun kepungkur bisa didebat) - lan yen Svyatoslav luwih beruntung, mula ibukutha ( Tabel) mesthi ana ing Pereyaslavets Bolgar ing Danube, mejane ing Andrei Bogolyubsky ditransfer menyang Vladimir ...
  10. Operator
    Operator 18 Juni 2019 23:37
    0
    Kutipan saka itarnmag
    Aku ora ngomong karo anti-Semit

    Maksudmu - karo anti-Semit: anti-Semit (mungsuh wong Arab) kayane ora katon ing VO. ngguyu
  11. Beringovsky
    Beringovsky 19 Juni 2019 00:02
    0
    Kadhangkala Ilya diarani ora Muromets, nanging Muravets, Morovlin lan Muravlyanin. Iki minangka basis kanggo anggepan yen tanah kelairan pahlawan bisa uga kutha Morov, wilayah Chernihiv utawa Moravia.

    Umumé, jeneng dhiri saka pedunung Murom sabenere Muromlyans, nanging muni kaya murAmlians, ing wicara lancar ngowahi menyang muravlyan. Ngurangi normal / nggumunke swara.
    Dadi nyeret Moravia ing kene paling ora perlu.
    Nanging minangka plot kanggo RenTV bakal pas.
    1. Rostislav Bely
      Rostislav Bely 19 Juni 2019 00:50
      +1
      Minangka numismatis amatir, aku bakal pitutur marang kowe yen Ilya Muromets digandhengake karo 11-12 abad. - ana kekacoan ing wektu iku (jumlah gedhe banget bandha karo dirham didhelikake dening pedagang) - miturut tanggal bandha, cataclysms (perang, epidemi, etc.) bisa ditemtokake, ora kaya kuburan ...
      Contone, ing tlatah Belarus modern ana akeh bandha karo dhuwit recehan Romawi saka 1st-4th abad. nanging regane sithik amarga dhuwit recehan iku milyar ("inflasi" - koin sing dicithak kanthi isi perak sing sithik)
  12. Operator
    Operator 19 Juni 2019 00:05
    0
    Kutipan saka: voyaka uh
    wong Filisti

    Wong Mesir ngarani wong Filistin "Peleset" - Pelasgians (populasi Attica sadurunge Achaean).

    Ing basa Semit Kidul, tinimbang swara "p", "f" digunakake - "Falystyn".
  13. Master Trilobit
    Master Trilobit 19 Juni 2019 00:35
    +5
    Valery, matur nuwun. Aku seneng pendekatan sampeyan babagan topik kasebut lan pilihan topik sing dipilih.
    Dene Ilya, kanggo kula pribadi, sifat kolektif saka gambar kasebut ora nuwuhake keraguan, mung ora bisa, aku, ing kasus apa wae, ora bisa mbayangake carane pahlawan sing gambare wis kawangun liwat atusan taun ora bakal nyerep akeh. kasunyatan, kanggo atusan taun iki.
  14. kaliber
    kaliber 19 Juni 2019 12:43
    +1
    N-ya! Aku wis suwe ora maca materi sing menarik lan pinter ...
  15. kaliber
    kaliber 19 Juni 2019 12:47
    +1
    Kutipan: Rostislav Bely
    (Mulane kita ora bisa sinau babagan DNA sisa-sisa balung, ora kaya negara liya)

    Sapa sing sampeyan diapusi?
    1. Rostislav Bely
      Rostislav Bely 19 Juni 2019 15:04
      0
      Ora ana sing ngapusi - mung sawetara kuburan (telu utawa luwih) wiwit jaman Slavia (saperangan conto DNA fosil sing dideskripsikake - Prusia lan Aestian ing Negara Baltik lan sampel abad pertengahan ing Radonezh - padha iku kabeh operator saka R1a (utama ing antarane etnis Rusia) ...
      link Anatoly Klyosov DNA genealogi saka Slavs asal lan sajarah. Penerbit Peter 2019 p.10-11
      link menyang video ing kafe politik - bisa uga luwih apik kanggo sampeyan: https://youtu.be/oZFVI9akksA
  16. kaliber
    kaliber 19 Juni 2019 12:49
    +1
    Kutipan: Lipchanin
    Pandhuan ujar manawa dheweke mutusake nyoba wong modern kanthi rata-rata.

    Pindhah menyang Inggris, menyang Leeds, Royal Arsenal. Ana soko kanggo saben dhuwur ...
  17. Rey_ka
    Rey_ka 20 Juni 2019 14:47
    0
    sing tau dicekel mungsuh nganggo sepatu bot. Ora nemokake senjata liyane, dheweke nglawan kanthi bantuan sepatu bot, sing dheweke entuk julukan.
    Dadi saka ngendi asale kanggo gelut karo sandal pipis?