Review militèr

Hun saka abad kaping XNUMX. Peralatan lan senjata

111

Pambuka


Ing literatur sing dikhususake kanggo rekonstruksi senjata saka Hun, umume nulis babagan kasebut kanthi latar mburi wektu sing amba. Iku misale jek sing spesifik ilang karo pendekatan iki. Iki uga bisa diterangake kanthi kasunyatan manawa kita ora duwe materi sing cocog kanggo wektu tartamtu.



Patung penunggang kuda. Cina Lor. 386-534 museum Inggris. Inggris Raya. Foto penulis


Nerusake seri artikel ing Byzantium, sekutu lan mungsuh ing abad kaping XNUMX, kita sebagéyan nyoba kanggo ngisi longkangan iki kanthi njlèntrèhaké senjata lan peralatan saka Hun, suku nomad sing manggon ing wilayah jejer kanggo wates Kakaisaran Romawi.

Aku uga kaya kanggo tarik manungsa waé menyang aspek penting liyane sing nimbulaké debat digawe panas ing sastra non-ilmiah bab basis ètnis serikat nomad suku tartamtu. Minangka dituduhake dening komparatifsajarah cara, serikat suku nomaden tansah dipimpin dening klompok mono-etnis, anané kelompok ètnis liyane sing mbentuk serikat iku tansah saka secondary, alam subordinatif. Kabeh kelompok nomad ing periode iki ing macem-macem orane tumrap sekolah saka sistem suku lan wong jawata, soldered dening disiplin wesi, disambungake karo siji goal - kanggo urip lan menang. Pengayaan sing berlebihan, diferensiasi properti lan "tumbesaran lemak" langsung ngowahi suku nomad sing dominan dadi obyek serangan saka kelompok lan suku sing luwih mlarat, nanging sukses. Lan kahanan iki ditrapake kanggo loro serikat nomad gedhe (Avars, Pechenegs, Polovtsians) lan "kekaisaran nomad" (Turkic Khaganates, Khazars), mung simbiosis saka masyarakat nomad karo tetanèn, lan manggoni mantan ing lemah ndadékaké menyang. nggawe negara (Hungaria, Bulgaria, Volga Bulgars, Turki).

Pambuka


Wong Hun minangka suku asli Mongolia, ing abad I-II. ingkang miwiti lelampahanipun saking tapel wates Tiongkok tumuju ing Kulon.

Ing abad IV. padha nyerbu steppes Eropah Wétan lan ngalahake "persatuan suku", utawa sing disebut. "negara" saka Germanarich. Wong Hun nyiptakake "persatuan suku" dhewe-dhewe, sing kalebu akeh suku Jermanik, Alanian lan Sarmatian (Iran), uga suku Slavik ing Eropah Wétan. Hegemoni ing Uni saiki karo siji, banjur klompok suku nomaden liyane.

Dheweke tekan puncak kekuwatane ing Atilla ing pertengahan abad kaping XNUMX, nalika wong Hun meh ngremuk Kakaisaran Romawi Kulon. Sawisé séda pimpinan, serikat buruh bubar, nanging malah ing abad kaping XNUMX, suku nomad tetep pasukan militèr kuat. Bangsa Romawi ing tapel watesé nganggo unit "barbar": saka Hun ing abad VI. detasemen wates Sacromantisii lan Fossatisia (Sacromontisi, Fossatisii) dumadi, kaya sing dilapurake dening Yordania.

Wong Hun, loro federat lan tentara bayaran, perang ing sisih kekaisaran ing Italia lan Afrika, ing Kaukasus, lan ing sisih liya, uga bisa katon ing pasukan Shahinshah Iran. Kualitas gelut nomaden iki dihargai dening wong Romawi lan digunakake dening wong-wong mau.


Hun Federasi. rekonstruksi penulis


Ing perang cedhak beteng Dara (desa Oguz modern, Turki) ing mangsa panas 530, 1200 Hun kavaleri main peran penting ing kamenangan liwat Iran.

Hun, dipimpin déning Sunika, Egaj, Simm lan Askan, kenek Persia saka flank tengen, bejat baris paling "abadi", lan Simma pribadi matèni komandan standar-bearer Varesman, lan banjur komandan piyambak.

Ing perang Decimus ing Afrika tanggal 13 September 533, federasi Hun main peran penting, miwiti lan mateni komandan Gibamund, numpes kabeh detasemen. Wigati dicathet yen wong Romawi meksa wong Hun menyang Afrika.

Lan komandan Narses pribadi nggunakake pesawat Hun feigned, ing sirah saka telung atus jaranan nggodho lan numpes 900 francs.

Ing perang siji wengi ing Kaukasus, Huns-Savirs mlaku (!), Ngalahaké tentara bayaran Persia - daylimits.

Babagan prajurit Hun, babagan fitur militer sing khas, Procopius nulis:
Ing antarane Massagetae ana wong sing dibedakake kanthi wani lan kekuwatan sing luar biasa, nanging mrentahake detasemen cilik. Saka bapak lan leluhure, dheweke nampa hak terhormat dadi sing pertama nyerang mungsuh ing kabeh kampanye Hun.


Sajrone periode iki, suku Hun, utawa disebut Huns, manggon ing expanses jembar saka Panonia (Hongaria) kanggo steppes saka Kaukasus Lor, ing sadawane pesisir Segara Ireng. Mulane, temenan, padha beda-beda ing sandhangan lan senjata. Yen Ammianus Marcellinus ing XNUMX c. digambarake minangka "savages elek" ing sandhangan digawe saka kulit, karo sikil telanjang wulu ing boots wulu, banjur Priisk, anggota saka kedutaan kanggo Atilla, ing abad kaping XNUMX, ndudohke gambar temen beda saka suku bawahan kanggo pimpinan iki.

Komposisi etnik


Perlu dimangerteni manawa kanggo penulis Bizantium, "Huns", sing manggon ing steppes ing Eropah Wétan, kabeh padha. Sanajan data linguistik modern lan sebagian arkeologi mbantu mbedakake macem-macem suku "bunder Hunnik" ing wektu lan istilah etnis. Kajaba iku, akeh sing kalebu suku Finno-Ugric lan Indo-Eropah. Lan kita ngerti iki saka sumber sing ditulis.

Mulane, kabeh argumentasi babagan spesifik babagan etnis suku-suku tartamtu sing manggon ing steppes sing cedhak karo wates negara Romawi minangka konjektur lan ora bisa duwe keputusan pungkasan.

Aku mbaleni, iki amarga laporan singkat saka sumber sing ditulis, sawetara penulis Bizantium, lan kekurangan data arkeologi.

Ayo kita ngrembug babagan kelompok etnis sing dicathet dening penulis Bizantium (Romaik) ing abad kaping XNUMX.

Akatsir - ing abad VI. padha ing steppes Pontic. Ing abad kaping XNUMX, padha perang karo Persia, nanging subordinated kanggo Attila, padha pindhah menyang Eropah.

Bulgaria, utawa Proto-Bulgarians, - serikat suku, kang, ketoke, manggon ing tlatah steppes Pontic, wétan saka Akatsirs. Iki, siji bisa ngomong, dudu suku "Hunnic". Mesthine, dheweke pindhah menyang wilayah kasebut nalika tiba saka hegemoni "negara" Attila. Perang antarane wong Romawi lan Proto-Bulgarians wiwit mung ing pungkasan abad kaping XNUMX.

Perlu dicathet menawa wong-wong sing diarani Proto-Bulgarians utawa Bulgars manggoni wilayah sing wiyar saka Danube nganti Ciscaucasia, sejarahe ing wilayah kasebut bakal luwih dikembangake ing kene. Ing abad VI, bagéan saka gerombolan bakal roaming ing wilayah Danube, lan bebarengan karo Slavs, lelungan menyang Semenanjung Balkan.


wong liyo. Patung. Cina Lor. 386-534 museum Inggris. Inggris Raya. Foto penulis


Kutrigury, utawa kuturgurs, - suku, ing awal abad VI. manggon kulon Don. Padha nampa "hadiah" saka kekaisaran, nanging, Nanging, nggawe kampanye ing wates sawijining. Padha dikalahaké déning Utigurs: sawetara wong, kanthi dhukungan saka Gepid, pindhah ing 550-551. ing watesan Romawi, part, mengko, ambruk ing daya saka Avar.

Utigurs - padha ing awal abad VI. manggon ing sisih wétan Don, disuap dening Justinian I ing 551, ngalahake kemah nomad saka Kuturgurs. Wiwit taun 60-an padha dikuwasani wong Turki sing teka ing wilayah kasebut.

Alciagira (Altziagiri) njelajah, miturut Yordania, ing Crimea, cedhak Kherson.

Savirs manggon ing steppes saka Kaukasus Lor, tumindak minangka tentara bayaran saka Romawi lan allies saka Persia.

Hunugur suku Hunnic, cedhak utawa gabung karo Savirs, bisa uga kelompok ètnis Finno-Ugric sing arupi suku iki.

Sampeyan kudu nyatet sing kahanan politik ing steppe tansah goyah: siji suku menang dina, liyane sesuk. Peta pemukiman suku nomaden ora statis.

Munculé ing tengah abad kaping XNUMX saka serikat suku anyar, prajurit steppe merciless, Avars, mimpin kanggo kasunyatan sing remnants saka suku nomad Hun sing manggon kene salah siji gabung karo Uni Avar, utawa migrasi menyang Byzantium lan Iran, utawa, miturut adat perang steppe, padha numpes.

Monumen sajarah prakteke ora ngirim kanggo kita gambar saka Hun ing abad kaping XNUMX. Penulis periode iki ora nggambarake penampilane, nanging cukup gaman lan bukti materi liyane saka wilayah sing padha manggon. Nanging luwih sithik tinimbang ing abad kaping XNUMX. Bisa dianggep sing diarani. Hun utawa nomads saka steppes wewatesan Roma lan Iran, karo akeh item padha gegaman, set sabuk, etc., wis beda wujud lan fitur. Secara konvensional, dheweke bisa dipérang dadi nomad sing luwih cedhak karo Eropah lan wis diadopsi utawa dipengaruhi fashion Eropa barbar umum wiwit jaman Attila, kayata, contone, potongan rambut ing bunder, kaos tunik, celana sing diselehake ing sepatu alus, lan liya-liyane. Fitur kasebut ing "fashion" wis bisa dideleng saka deskripsi Tambang. Ing wektu sing padha, wong-wong nomaden sing manggon ing sisih wétan nahan jejak fashion steppe kanthi luwih akeh. Panemuan arkeologi lan sawetara gambar sing isih urip mbantu kita nglacak tapel wates iki, ing materi sing luwih jelas saka Alans: mula panemuan saka Crimea utawa mozaik Carthage nggambarake Alans sing "tiba" ing mode Jerman, nalika ing wektu sing padha. wektu Alans saka Kaukasus netepi fashion "wétan". Bisa dingerteni kanthi jelas manawa evolusi peralatan Hun, amarga katrangane dening Ammianus Marcellinus, jelas. Nanging, kaya sing kacathet dening arkeolog V. B. Kovalevskaya: "Ngisolasi barang-barang kuno Hunnic minangka upaya kanggo ngatasi sistem persamaan, sing jumlah sing ora dingerteni ora perlu akeh."

Sabuk


Kita wis nulis babagan pentinge sabuk khusus ing tentara Roma lan Bizantium. Padha bisa dikandhakake babagan set sabuk ing lingkungan nomad, lan yen kita ngerti kanthi rinci babagan pentinge sabuk ing antarane nomad awal Abad Pertengahan saka karya S. A. Pletneva, mula kita mung bisa nganggep pentinge ing periode iki. nggunakake metode retrospektif.

Ana rong panemu babagan sabuk heraldik. Sawetara peneliti percaya yen wong Hun sing nggawa dheweke menyang steppes Eropa, liyane yen iki minangka gaya militer murni Romawi, lan bukti kasebut meh ora ana ing steppes Eurasia nganti pertengahan abad kaping XNUMX, nalika dheweke miwiti. nyebar sawise kontak wong anyar karo wong Romawi.

Sabuk bangkekan kasebut kalebu sabuk kulit utama, sing nutupi bangkekan prajurit lan tambahan, mudhun saka tengen ngiwa, ing kono ana scabbard pedhang sliding, bebarengan karo krenjang tindikan. Tali sing pungkasan ing tip digantung saka sabuk utama, liontin kasebut diartikulasikan, lan ujung tali digawe saka logam lan dihiasi karo macem-macem ornamen. Ornamen kasebut uga nduweni teges "tamga", sing bisa nuduhake prajurit kasebut kalebu klan utawa kelompok suku.

Jumlah tali gantung bisa uga nuduhake status sosial sing nganggo. Ing wektu sing padha, tali kasebut uga nduweni fungsi utilitarian; bisa dipasangake piso, tas tangan utawa "dompet" kanthi gesper.

Bawang


Senjata paling penting saka Hun, penguasaan kang sejarawan wrote saka wayahe suku iki muncul ing tapel wates Eropah:
Dheweke pantes diakoni minangka prajurit sing apik banget, amarga perang saka kadohan nganggo panah sing dilengkapi tip balung sing digawe kanthi trampil.



bawang bombay. wong Turki. abad XNUMX-XNUMX Kuburan Yakonur. Tuwa. GE. Rusia. Foto penulis


Nanging kudu dicathet yen ing abad VI. Romawi ngerti seni iki uga Hun: "Bentenipun punika meh kabeh Romawi lan allies Hun sing pemanah apik ing jaran."

Pentinge busur kanggo suku Hunnic dibuktekake kanthi kasunyatan manawa atribut para pamimpin, bebarengan karo pedhang, yaiku busur. Gandhewo kuwi wis dipangkas nganggo foil emas lan minangka simbolis: para arkeolog nemokake loro busur kasebut kanthi lapisan emas. Kajaba iku, wong Hun uga duwe quiver sing ditutupi foil logam non-ferrous.

Biasane ngomong babagan busur jarak jauh saka nomad kanthi dawane kira-kira 1,60 cm minangka "revolusi" ing urusan militer. Arkeologis, busur Hunnic "pisanan" ing abad kaping XNUMX identik karo busur Sarmatian. Busur kompleks, ing tahap wiwitan, bisa uga ora duwe piring balung. Overlays nutupi ends saka busur kasusun saka papat, mengko loro, rada mlengkung piring karo cutout ing mburi kanggo masang bowstring; overlay balung medium amba lan lancip karo ends Cut mati ing amba. Dibandhingake karo abad kaping XNUMX, ing abad kaping XNUMX. facings (ing steppe Eropah Wétan) dadi luwih massive (temokake ing abad kaping XNUMX saka kutha Engels). Panah sing ditemokake ing situs arkeologi: trihedral cilik, gedhe telu-bladed lan warata berbentuk berlian kanthi lis ing transisi menyang batang, cocog karo kekuatan busur "Hun". Senjata kasebut digawa kaya ing set siji saka jinis toxofaretra Yunani. Prajurit kasebut kanthi "toxopharetra" siji, ing ngendi busur lan panah minangka sistem tunggal, bisa dideleng ing gambar prajurit Kenkol ing abad kaping XNUMX-XNUMX. saka Kyrgyzstan.

Padha ditransfer kanthi kapisah. Dadi kita duwe quiver saka abad 65-10. saka Kudyrge, Wilayah Altai. Bahan produksi - babakan birch. Parameter: dawane 15 cm, cangkeme 41 cm, lan pangkal XNUMX cm. Quivers sing digawe saka kulit birch bisa ditutupi kain utawa kulit. Naluchie bisa uga kaku, pigura, utawa alus, kaya wong jaranan saka fresco saka aula "biru", kamar XNUMX saka Penjikent.

Iku penting kanggo Wigati, lan iki cetha ditampilake kanggo kita dening data arkeologi, ora ketompo carane miskin lingkungan urip nomad, manungsa waé khusus wis mbayar kanggo dekorasi lan nglengkapi senjata.

Sanjata punika tamtu mratelakakên kawontênanipun satriya, ananging ingkang sainggilipun, kawontênaning kawontênan ing salêbêting pêpêrangan, saha kasêktènipun satriya ing paprangan: satriya tunggangan ngupados sanjata ingkang mbedakaken kalihan sanès-sanèsipun.

Senjata pertahanan lan nyerang


Pedhang. Senjata iki, bebarengan karo busur, minangka simbolis kanggo suku Hunnic. Wong Hun, minangka wong prajurit, nyembah pedhang minangka dewa, sing ditulis Priisk ing abad kaping XNUMX, lan Yordania nyembah ing abad kaping XNUMX.

Bebarengan karo pedhang, wong Hun digunakake, miturut arkeologi, kapak, tumbak, sanajan kita ora duwe bukti sing ditulis babagan iki, nanging Yeshu the Stylist nulis manawa wong Hun uga nggunakake klub.

Ammianus Marcellinus uga nulis babagan kekuwatane wong Hun ing perang pedhang. Nanging ing abad VI. Uldah-Hun, sing mimpin detasemen Romawi lan Hun ing cedhak kutha Pisavra (Pesaro) ing Italia, nugel pramuka Alamani nganggo pedhang.

Lan yen saka abad IV-V. Amarga kita duwe jumlah sing cukup kanggo nemokake senjata Hunnic sing padha, mula ing wektu sing diteliti, senjata kasebut bisa digandhengake karo senjata Hunnic kanthi hipotesis.

Ing zona steppe ing Eropah Wétan, kita duwe, kondisional, rong jinis pedhang sing beda karo pengawal. Pedhang sing dihias nganggo crosshair kanthi gaya inlay cloisonné isih ditemokake ing wektu sing kita pikirake, sanajan puncak "fashion" kasebut ana ing abad kaping XNUMX SM. Kita duwe pedhang kaya ing pungkasan abad kaping XNUMX - awal abad kaping XNUMX. saka pesisir Segara Ireng Kaukasus, lan saka Dmitrievka, wilayah Donetsk Ukraina. Sawetara peneliti pracaya pedhang iki kudu diklasifikasikaké minangka impor saka Byzantium, kang, ing mratelakake panemume, ora ngilangi sing gegaman iki kagungane Hun.

Liyane minangka pedhang kanthi pengawal sing bentuke berlian, kaya gaman ing abad kaping XNUMX. saka Artsybashevo, wilayah Ryazan; lan saka Kamut, Kaukasus.

Ing awal abad, kita dealing karo scabbards decorated ing cara sing padha ing abad kaping XNUMX. Padha digawe saka kayu utawa logam, ditutupi karo kulit, kain utawa foil logam non-ferrous. Sarung kasebut dihiasi nganggo watu semi larang. Penampilan padhang saka senjata iki mung tiron saka kasugihan, minangka foil emas lan watu semi-larang regane digunakake ing produksi. Nganti separo pisanan saka XNUMX c. pedhang digantung ing staples-threads utawa kurung, kang padha ditempelake vertikal. Paling asring digawe saka kayu, nanging uga ditemokake ing logam.

Saka tengah abad VI. teknologi manufaktur scabbards ora diganti, nanging wis dadi kurang decorated. Ingkang utama yaiku pedhang duwe cara sing beda kanggo nempelake sabuk pinggul, protrusi sisih rata ing wangun huruf "p" kanthi puteran ing sisih mburi kanggo nempelake tali sing teka saka sabuk katon ing scabbard. Pedhang kasebut dipasang ing sabuk ing rong tali kanthi sudut 450, sing mbokmenawa wis luwih gampang kanggo njaluk ing jaran. Siji mung bisa nganggep yen gunung kuwi muncul ing steppe Asia lan nembus menyang Iran. Gunung kasebut ditemokake ing pedhang Sasanian saka Louvre lan Metropolitan. Saka ing kono iku penetrates menyang steppes Eropah Wétan lan luwih, nyebar ing saindhenging Eropah. Sax kanthi pengikat kasebut ana ing antarane sing ditemokake saka kuburan Lombard Castel Trozino.


lampiran pedhang. Steppe "wong wadon". 500s. wong Turki. Tuwa. GIM. Moscow. Rusia. Foto penulis


Senajan penulis periode iki ora nulis apa-apa bab kapak minangka senjata Hun, lan sawetara peneliti pracaya kapak mung gegaman infanteri, kapak saka Khasaut (Kaukasus Lor) mbantah bantahan kasebut. Iki minangka jinis prototipe pitenah: ing tangan siji, gagang kapak, lan ing sisih liya, ujung sing runcing, sing uga bisa digunakake minangka senjata kanggo nglereni "waja".


Kapak. Hasaut. Kaukasus Lor, abad kaping XNUMX–XNUMX GIM. Moscow. Rusia. Foto penulis


Minangka kanggo waja, kita wrote ing artikel "Peralatan Protèktif saka horseman saka tentara Bizantium abad VI", paling saka pangayoman saka periode iki bisa lantaran kanggo waja lamenar, nanging ana uga ringed. Museum Sejarah Negara tetep "panggang" chain mail wektu iki, ditemokaké ing Kerch.

Padha bisa ngandika bab helm saka zona steppe, paling karakteristik saka abad kaping 87, iki minangka helm pigura saka desain aneh, ditemokaké bebarengan karo chain mail diterangake ing ndhuwur, saka Bosporus. Lan uga, helm sing disimpen ing Museum Arkeologi Cologne, bisa ditemokake ing sisih kidul Rusia. Minangka kanggo pisanan, asring digandhengake karo Avar, wiwit helm pigura, mengko, ditemokaké ing latar kuburan lan kuburan tetanggan lan allies, Lombard (Castel Trozino. Grave XNUMX), nanging paling kamungkinan, ing Avar, "ngliwati" wilayah kasebut, bisa nyilih helm jinis iki saka suku nomad lokal.


Helm. Kidul Rusia. abad kaping 977–XNUMX Inv. Nomer DXNUMX. Museum Arkeologi. Koln. Jerman. Foto penulis


Arcana


Senjata utawa piranti nomad iki, kaya sing bisa dideleng saka sumber-sumber sing ditulis, digunakake dening wong Hun ing abad kaping XNUMX. Malala lan Theophan the Byzantine nulis babagan iki.

Ing taun 528, nalika nyerang Hun ing provinsi Scythia lan Moesia, ahli strategi lokal ngatasi siji detasemen, nanging mlayu menyang detasemen penunggang kuda liyane. Wong Hun nggunakake lasoe marang stratigi: "Godila, nggambar pedhang, ngethok tali lan mbebasake awake dhewe. Konstantiol dibuwang saka jarane menyang lemah. Lan Askum dicekel."

Katon.


Kaya sing kita tulis ing ndhuwur, munculé wong Hun wis ngalami owah-owahan sing signifikan: saka wayahe katon ing tapel wates donya "beradab" nganti wektu sing dianggep. Mangkene apa sing ditulis Jordan:
Mungkin padha menang ora dadi luwih dening perang minangka dening inspirasi medeni paling gedhe karo katon elek; gambar padha medeni ing blackness sawijining, resembling ora pasuryan, nanging, yen aku bisa ngomong, bongkahan elek karo bolongan tinimbang mata. Penampilan galak kasebut ngiyanati kekejeman roh ... Dheweke ukurane cilik, nanging cepet banget ing gerakane lan gampang banget nunggang; padha jembar pundhake, trampil ing panahan, lan tansah gumunggung ngadeg, amarga kekuatan gulu.


Bisa dianggep yen wong Hun sing manggon ing wates kekaisaran nganggo busana barbar umum, kaya ing rekonstruksi omah penerbitan Osprey, dening seniman Graham Sumner.

Nanging suku-suku sing ngumbara ing steppes Eropah Wétan lan Ciscaucasia paling kamungkinan nganggo rasukan tradisional nomad, kayata bisa dideleng ing fresco saka Afrasiab (Museum Sejarah. Samarkand. Uzbekistan), IE iki jubah karo bungkus ing sisih kiwa, celonone lebar lan sepatu bot felted.

Ing publikasi modern, umume nggambarake nomad kanthi kumis, sing ujung-ujunge diturunake kaya Cossacks. Nyatane, sawetara monumen iki lan wektu sing gegandhengan sing wis teka kanggo kita nuduhake penunggang kuda nomad kanthi kumis, ujung-ujunge mbengkongake, kanthi cara mustache Chapaev sing misuwur, utawa mung tetep metu, nanging ora tiba. .


Helm. Bosporus. abad kaping XNUMX–XNUMX GIM. Moscow. Rusia. Foto penulis


Summing munggah ing ndhuwur, kita Wigati sepisan maneh sing kita wis kena marang sawetara masalah related kanggo suku sing manggon ing wates Kakaisaran Bizantium ing steppes saka wilayah Segara Ireng lor lan Eropah Wétan. Ing sastra padha disebut "Huns".

abad kaping XNUMX - iki wektu nalika kita ketemu karo wong-wong mau kanggo wektu pungkasan, banjur padha diserep, utawa kalebu ing komposisi, gelombang anyar nomads sing teka saka wétan (Avars) utawa nampa pembangunan anyar ing framework anyar. tatanan nomad (Proto-Bulgarians).

Sumber lan literatur:

Ammian. Marcellinus. Sejarah Romawi / Diterjemahake saka Latin dening Yu. A. Kulakovskii lan A. I. Sonni. St. Petersburg, 2000.
Yordania. Ing asal lan tumindak saka Getae. Terjemahan dening E. Ch. Skrzhinskaya. SPb., 1997.
Malala John "Chronograph" // Procopius of Caesarea War with the Persians. War with the Vandals. Secret History. St. Petersburg, 1997.
Procopius saka Perang Caesarea karo Goths / Terjemahan dening S. P. Kondratiev. T.I. M., 1996.
Procopius Perang Caesarea karo Persia / Terjemahan, artikel, komentar dening A. A. Chekalova. SPb., 1997.
Steppes Eurasia ing Abad Pertengahan. M., 1981.
Chronicle of Yeshu the Stylist / Translation by N.V. Pigulevskaya // Pigulevskaya N.V. Historiografi abad pertengahan Siria. S-Pb., 2011.
Aybabin A.I. Sajarah Etnis saka Crimea Bizantium awal. Simferopol. 1999.
Ambrose A. K. Daggers saka abad kaping 1986. karo loro protrusions ing scabbard // SA. 3. No. XNUMX.
Ambrose A. K. Barang antik nomad Eropa Timur lan Asia Tengah ing abad kaping 1981-XNUMX // Steppes Eurasia ing Abad Pertengahan. M., XNUMX.
Kazansky M.M., Mastykova A.V. Kaukasus Lor lan Mediterania ing abad kaping 3-263263. Ing pitakonan babagan pembentukan budaya bangsawan barbar // State Unitary Enterprise "Heritage"// ttp://www.nasledie.org/vXNUMX/ru/?action=view&id=XNUMX
Kovalevskaya V. B. Kaukasus lan Alan. M., 1984.
Sirotenko V. T. Bukti sing ditulis babagan Bulgar ing abad kaping 1972-XNUMX. ing cahya saka acara sajarah kontemporer // Riset Slavic-Balkan, M., XNUMX.
Pengarang:
111 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Master Trilobit
    Master Trilobit 12 Juli 2019 19:11
    +5
    Edward, matur nuwun kanggo materi sing menarik.
    Saka artikel kasebut, aku ora ngerti sawetara masalah.
    Pisanan. Apa ana versi ilmiah saka asal saka jeneng "Huns"? Apa padha nelpon piyambak utawa padha dibaptis dening tanggane? Apa dheweke teka ing tapel wates Eropa kanthi jeneng iki utawa entuk mengko?
    Kapindho. Apa aku ngerti kanthi bener yen saka wektu tartamtu kabeh "barbarians" sing manggon ing steppes wilayah Segara Ireng sisih lor lan saubengé wiwit disebut Huns, preduli saka etnis (Mongols kondisional, Turki, Iranians, Finno-Ugric bangsa). , Slavs), nanging nyorot ing antarane wong-wong mau, miturut pratandha sing ora bisa ditemtokake kanthi andal, misahake suku kanthi jeneng sing apik? Yaiku, bisa macem-macem "-urs" lan "-irs" sing dijenengi ing artikel kasebut kanthi teoritis, umpamane, Slav?
    1. Oquzyurd
      Oquzyurd 12 Juli 2019 20:00
      +1
      Wong Hun (Hunni) iku leluhuré wong Turki ing Asia Tengah, Turki, Turki Kaukasia, lsp. Wong-wong iki uga dadi leluhuré wong Hongaria, ora kebeneran yèn Hongaria diarani Hongaria.
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 12 Juli 2019 20:54
        +4
        Kutipan saka Oquzyurd
        Hun (Hunni) leluhur wong Turki

        Kutipan saka Oquzyurd
        Dheweke uga leluhure wong Hungaria

        Pernyataan sing saling eksklusif. Wong Turki iku wong golongan basa Turkik, wong Hungaria iku wong Finno-Ugric. Lan ana panemu manawa wong Hun umume minangka operator saka klompok basa Indo-Eropah, yaiku, ora bisa dadi leluhur saka siji utawa liyane.
        1. Oquzyurd
          Oquzyurd 12 Juli 2019 21:04
          0
          https://www.youtube.com/watch?v=BY77ugZHMdQ Венгры каждый год проводят Гун-Тюркский фестиваль,подчеркивая,что они являются ими.У некоторых язык ,у других и религия разный(например,Гагаузы -тюрки,христиане)но они предков помнят.
          1. Master Trilobit
            Master Trilobit 13 Juli 2019 00:20
            +2
            Kutipan saka Oquzyurd
            Wong Hungaria nganakake festival Gun-Turki saben taun

            Aku ora krungu bab iki, nanging malah yen ana, contone, ing wilayah Leningrad (Staraya Ladoga) saben taun (paling ora ajeg dianakaké nganti bubar) Festival Slavic-Skandinavia saka reenactors sajarah. Apa kesimpulan saka iki?
            Lan kanyatan, Kangge, tetep kasunyatan: basa Hungaria padha karo Finnish lan temen beda saka Tatar.
            1. Oquzyurd
              Oquzyurd 13 Juli 2019 00:59
              0
              https://www.youtube.com/watch?v=BeG31NkJCUA Прошла много и много веков.Каждый народ в своей географии сформировал свой язык в формате смешивания людского течения и других факторов в каком то отрезке времени продлившихся наверно не один век.(к примеру,любой язык сделав государственным в любой стране -можно сделать этот язык главенствующим за период мене за 100 лет) Но кроме языка,для идентификации принадлежности есть другие приметы,культурное наследие,обычаи,не забытая веками идентификация поколений,передаваемая от отца к своим детям и.т.д.Вот венгры себя относят к гуннам и параллельно к тюркскому миру именно с этими факторами,а не языком.
            2. Dzhungar
              Dzhungar 14 Juli 2019 20:43
              0
              Kanggo kabeh kita, Gumilyov sing kondhang, masalah karo akar Finno-Ugric saka Hun katon cukup jelas. Xiongnu (HUNNI) sing paling ora bisa dicocogake ninggalake steppes Mongolia saiki kanggo uwal saka penaklukan dening wong Tionghoa. Lan amarga padha akeh banget, nalika teka ing Ural Kidul lan manggon ana ing kono sawetara wektu, dheweke dipeksa omah-omah karo wanita saka suku Finno-Ugric sing manggon ing kono sadurunge teka .... Ana campuran budaya lan basa
            3. Simargl
              Simargl 15 Juli 2019 07:46
              0
              Hunugur suku Hunnic, cedhak utawa gabung karo Savirs, bisa uga kelompok ètnis Finno-Ugric sing arupi suku iki.
              Kutipan: Master Trilobite
              Apa kesimpulan saka iki?
            4. Asan Ata
              Asan Ata 4 Oktober 2019 23:09
              -1
              Ana mung sawetara tembung umum ing Hungaria lan Finlandia. Nalika disambungake karo dialek Turkic kanthi luwih saka 6000 tembung. Mung wae basa Hungaria ana hubungane karo basa proto-Turki. Miturut cara, ana akeh tembung verbal ing Hungaria, contone, "kes" ing Hungaria tegese piso, lan ing basa Turkic iku "rezh", kriya.
              Nitahaken teori kekerabatan antarane Hungaria lan Finlandia kagungane Austria lan tanggal bali menyang wektu confrontation antarane Austria lan Ottoman. Nitahaken teori iki bisa kanggo nggawe bisu topik kekerabatan antarane Ottoman lan Hungaria, kang mengaruhi asil saka acara militèr ing wektu sing.
              Wong Hun iku wong Tengrians, sing dipengaruhi pilihan agama Bizantium: sadurunge Kristen, Bizantium nganggo Tengrianisme. Lan wis ing Kristen, Byzantium ngenalaken salib, misbyah lan akeh kawicaksanan Tengrism.
              Kaya sing wis dingerteni, Tengrianisme yaiku agamane wong Turki sadurunge mlebu Islam.
          2. wewa1967
            wewa1967 13 Juli 2019 18:31
            0
            Lomonosov ing buku ing sajarah Rusia antarane wong tanggi saka Slavs nelpon
            ''Wong Finn, uga wong Votyaks, uga wong Hun, uga wong Ugrian.
      2. Dzhungar
        Dzhungar 14 Juli 2019 20:31
        0
        Ora ana sing bisa mbantah manawa wong Hun - Hun minangka leluhure wong Mongol utawa Turki. Umumé, nggambar garis lurus saka wektu kasebut kanggo sapa wae kudu ati-ati ... Secara pribadi, aku, lan ora mung aku, mikir yen dheweke minangka LEluhur umum saka Mongol lan Turki. Sawise suku Mongol-speaking Xianbi lan Donghu wiwit menang ing steppes Mongolia saiki, akeh Xiongnu digabung menyang komposisi, saéngga menehi getih kanggo Mongol sakteruse ... Pasinaon paling anyar saka Novosibirsk paleogenetics nuduhake proporsi gedhe saka gen Xiongnu ing Transbaikal Buryat.....
      3. Badai srengenge
        Badai srengenge 20 Juli 2019 22:47
        0
        Miturut gosip, Leluhur Hungaria - Ugrians, mulane diarani Hongaria-Ugorshchina ..., Menapa malih, ing Hongaria, toponim duplikat sawetara jeneng ing habitat suku Finno-Ugric (toponyms saka Rusia lan Belarus). )
    2. Eduard Vaschenko
      12 Juli 2019 21:11
      +4
      Dear Michael
      Matur nuwun kanggo komentar,
      Pisanan, asline "Huns" minangka jeneng dhewe, sing nomad saka Asia digawa menyang Eropa Wétan. Minangka adoh minangka wong Hun utawa ora, sumber kasebut meneng.
      Kapindho, pancen bener, penulis Byzantine smeared kabeh "Scythians lor" karo siji Paint, kang nyoba kanggo ngomong ing artikel.
      Secara hipotetis, inti Hun ora patiya gedhe lan mung tiwas nalika kampanye ing abad kaping XNUMX, sanajan kaya sing kita deleng ing abad kaping XNUMX. isih ana Hun ...
      Miturut cara, mula kebingungan gedhe ing tampilan modern, ayo ngomong ing Rusia - Rusia. Crita kasebut wiwit saka abad kaping XNUMX, disambungake karo kesalahan terjemahan lan, minangka asil, kanthi kesimpulan, asring fantastis: Gideonov sing padha. Dina iki, nalika akeh wong sing ora kenal karo historiografi, ana sing bakal maca penulis abad kaping XNUMX, lan saiki sensasi wis siyap ...
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 13 Juli 2019 00:10
        +3
        Kutipan: Eduard Vashchenko
        inti Hunnic ora dadi gedhe lan mung mati sak kampanye saka abad kaping XNUMX, sanajan kita waca ing abad kaping XNUMX. isih ana Hun ...

        Matur nuwun, iki sing dakkarepake. Pranyata metu sing Hun bola, utawa luwih, diantisipasi nasibe Mongol ing abad XIII. Kanthi akeh cara, dheweke mbaleni dalane, prestasi lan, nyatane, nasibe, bubar ing antarane suku-suku sing ditaklukake ... Iku lucu, sakperangan alesan aku durung nate ndeleng saka sisih iki.
        Aku kepingin weruh apa aku pour banyu ing pabrik kronologi anyar? Kaya, Attila = Genghis Khan = salah sawijining pangeran Rusia, aku ora ngelingi sapa ... Luwih saka setengah milenium bisa dibusak saka sajarah minangka ora perlu, lan iku.
        Kanggo sing nemokake ing tembungku "penemuan ilmiah" sing didhelikake dening para sejarawan, aku nerangake manawa yen kita nganggep loro Hun lan Mongol luwih jero, mula bakal ana bedane luwih akeh tinimbang persamaan, sawise kabeh, wong Hun lunga menyang Eropa kanggo loro. atus taun, nalika Mongol nguwasani dalan iki kurang saka setengah abad, alasan lan pasukan nyopir kampanye beda-beda, ya, luwih, iku mokal kanggo dhaptar kabeh, sanajan ing ujian entheng, podho lahiriah murni mesthi. katon cetha.
        Edward, thanks maneh kanggo artikel lan komentar. hi
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 00:57
          +2
          Aku melu ing wishes lan Sugeng Michael!
          Saka aku aku bakal nambahake yen keturunan elit Hun mimpin Proto-Bulgarians lan Hungaria (Ugrians)! Kajaba iku, sing terakhir nandheske kasunyatan iki!
          Kaya Genghisides!!!
          Matur nuwun, Vlad!
        2. Alex1117
          Alex1117 14 Juli 2019 06:34
          0
          Hun lan Mongol. Paling ora wong Hungaria nganggep awake dhewe karo wong Hun ing Eropah. Lan Lomonosov uga ngenali wong. Tegese, wong Hun ora larut. Beda karo "Mongol" sampeyan.
          Aku kepengin ngerti sapa saka akademisi resmi saka sajarah Kakaisaran Rusia, USSR utawa Federasi Rusia resmi nyatakake yen wong Hun teka ing Eropah saka China.
          1. Eduard Vaschenko
            14 Juli 2019 21:25
            +1
            Alex,
            "Kesatuan Hunnish ing tengah abad kaping XNUMX. BC, ketoke, sing paling gedhe lan paling kuat antarane suku nomad ing China lor, wiwit aliansi militèr dibentuk watara Xiongnu chanyu, kang kalebu donghu, linhu lan danlin. Nanging, malah tentara gedhe sawise manunggalaken ora bisa kanggo ngrampungake karo tentara saka salah siji karajan Cina, amarga iku ora cukup disiplin lan diatur. Yen ing taun-taun sadurunge wong Tionghoa luwih seneng "ngisolasi awake dhewe" saka jagad nomad, nggawe "tembok dawa" ing wates sisih lor, banjur ing tengah abad kaping XNUMX. BC. padha sinau kanggo kasil nglawan nomaden ing paprangan.

            Iki minangka kutipan saka karya V.P. Nikonorova lan Yu. S. Khudyakov: "WHISTLEING ARROWS" MAODUN LAN "MARS SWORD" OF ATTILA Warfare of Asian Xiongnu and European Huns". SPb., 2004. Karya apik banget - kang akeh informasi klempakan. Ana historiografi sing apik ing kana - jawaban kanggo pitakonan sampeyan.
            1. Arkon
              Arkon 1 September 2019 09:56
              0
              Kutipan: Eduard Vashchenko
              Unifikasi Hunnic ing tengah c. BC.,


              Persis. ngendi 3c. BC. lan 4c. AD, lan ing interval - boten. Ora luwih saka konsonan linguistik.
      2. Dzhungar
        Dzhungar 14 Juli 2019 20:36
        0
        Ing basa Mongolia, tembung HUN tegese wong. Hunud (Hunnud) - jamak.... Aku wani nyaranake yen iku jeneng dhewe lan jenenge saka suku lan bangsa ing saubengé ... Kepriye maneh kanggo nyebut wong sing nyebut awake dhewe Hun ....
      3. Badai srengenge
        Badai srengenge 20 Juli 2019 22:52
        0
        Apa ora menyang sumber asli? Sawise kabeh, dikenal yen wong Romawi komunikasi karo wong Hun kanggo wektu sing suwe (padha digunakake minangka federasi lan ora mung). Miturut desas-desus, Atilla manggon ing Roma kanggo sawetara wektu .. uga "Romawi Terakhir" - dheweke urip ing antarane wong Hun ... Mesthine, jelas yen wong Romawi ora bakal menehi gambaran objektif ... Persepsi saka Hun minangka indikatif - "barbar" biasa, bisa uga bodho lan aku bakal nggawe kesimpulan sing ora sopan .. nanging amarga wong Hun katon kaya "barbar biasa" kanggo wong Romawi, mula aku ora percaya karo "Turkishness" lan "Mongoloidness" ing kabeh
        Z.Y. Nanging, sampeyan nulis meh kaya, aku mung macet ing gambar, bali, maneh maca teks lan weruh .. Gambar iku ora sengaja mblusukake)
        Nanging, ora ana tembung babagan Flavius ​​​​Aetius?) Ya, apa dheweke pancen pantes?))
        1. Ratnik2015
          Ratnik2015 29 Juli 2019 17:17
          0
          Kutipan saka sunstorm
          Mesthine, jelas yen wong Romawi ora bakal menehi gambaran sing objektif ... nanging persepsi wong Hun minangka indikatif - padha "barbarians" biasa, aku bisa nggawe kesimpulan sing bodho lan ora sopan .. nanging wiwit wong Hun katon kaya. "Ordinary barbarians" kanggo wong Romawi, banjur aku ora pracaya ing "Turkishness" ing kabeh lan "Mongolian"

          Akeh penulis kuna nyathet kanthi ora biasa, katon Mongoloid saka wong Hun, utamane amarga dheweke ngowahi struktur tengkorak (ngiket wiwit cilik), sing kanthi jelas menehi sebutan "dheweke iku Hun" lan nyebabake medeni sing luwih gedhe. mungsuh.
  2. vasil50
    vasil50 12 Juli 2019 19:33
    +1
    Matur nuwun kanggo penulis. Apik banget. Kayane aku, prajurit ASING kaya VALUEV?
    Nanging, sampeyan ora kudu ngandelake jeneng suku. Ing Asia Tengah, sawetara suku isih ganti jeneng, bisa kanthi panggonan migrasi, utawa kanthi jeneng * sing dihormati *.
    Apa ana suku, ing abad rong puloh malah kabeh bangsa digawe lan dijenengi - Cina - Kazakhs utawa, contone, Ukrainians. Saiki, kanggo nyirnakake populasi, dheweke nyoba ngodhe maneh apa sing diwarisake saka leluhure liwat * kuno * sing anyar dibentuk .... jeneng kelompok.
    Kira-kira bab sing padha ditindakake lan ditindakake marang wong RUSIA. ngenalake kekristenan lan ngubungake kabecikan sing ora bisa dipikirake kanggo wong Kristen, saka wani nganti sabar nandhang kasusahan apa wae, ngubungake akeh perkara kanggo LEluhur kita sing nglestarekake memori budaya kuno ... .. Ing ngisor iki, aku nyalahake sejarah, dheweke nyalahake kanthi sadar.
    То как перевирают можно увидеть и по истории Европы где в позапрошлом веке создавали нацию немцев (дойчей). Видно как перевирали историю и по РОССИИ. Больше всего сил на удревление истории тратили китайцы при Мао. Это и история с *китайской* Стеной и терракотовая армия и другие откровенные подделки.
    Wong Tionghoa minangka sing pertama ing tingkat negara sing miwiti nulis ulang sejarah lan * fosil * palsu. Wong Tionghoa saiki wis akeh pengikute....
    1. vasil50
      vasil50 12 Juli 2019 19:50
      +1
      Uga, penulis, sepatu ora tau dadi primitif, apa sing ditampilake ing tokoh kasebut bakal dibusak ing wayah sore. Sandal renda sing paling primitif luwih prasaja lan luwih nyaman, lan tahan luwih suwe. Ing abad kaping 19, isih ana sepatu bot lan sepatu kanthi tlapak sing bisa dicopot, sing dipaku nganggo paku kayu. Ing Eropah, sepatu asring digawe saka kayu utawa tlapak sing digawe saka kayu dipaku ing ndhuwur kulit. Sawetara unit Nazi duwe sepatu kasebut.
      Ing RUSIA, padha nggunakake setengah boots kanggo prajurit mlaku lan boots kanggo jaranan karo sewn-on tlapak sikil. Kajaba iku, ana bantalan logam sing nglindhungi sikil lan driji sikil kanthi protrusi wajib saka ngisor supaya ora geser ing lempung utawa suket.
      1. Eduard Vaschenko
        12 Juli 2019 21:13
        +6
        Dear Dmitry!
        Sepatu kasebut kanthi jelas identik karo periode kasebut. Iki digambarake kanthi basis rekonstruksi temuan Krimea (desa Luchistoye) lan nemokake boot dhuwur saka desa Ksizovo, distrik Zadonsky, wilayah Lipetsk (abad V).
        Penampilan sepatu ing periode iki, mung adhedhasar panemuan arkeologi ing abad kaping 2003 - XNUMX, kanthi keterlibatan gambar sing isih ana, dikhususake kanggo artikel sing apik banget, nanging ora bisa diakses, dening Khayredinov E.A. Set sepatu V-VII abad. saka Crimea Kidul-kulon. MAIET. Jeksa Agung bisa ngetokake. H. Simferopol. XNUMX.
        Miturut cara, iki uga bisa dikandhakake babagan Rusia kuna, deleng sisa-sisa sepatu kulit sing disimpen ing Museum Sejarah Negara.
      2. Ratnik2015
        Ratnik2015 29 Juli 2019 17:18
        0
        Kutipan: Vasily50
        Uga, penulis, sepatu ora tau dadi primitif, apa sing ditampilake ing tokoh kasebut bakal dibusak ing wayah sore.

        Kasunyatane yaiku sepatu nomaden beda-beda saka sepatune wong sing mapan - mung lungguh ing pelana (utamane wong Hun), lan ora mlaku-mlaku, lan apa sing dienggo "ngilangake ing wayah sore" bakal digunakake. dening Hun kanggo sasi. Lan banjur bakal njupuk anyar Piece saka kulit, Lebokake ing sacedhake sikil lan pindhah luwih.
    2. Han Tengri
      Han Tengri 12 Juli 2019 22:30
      +5
      Kutipan: Vasily50
      Ing Asia Tengah, sawetara suku isih ganti jeneng, bisa kanthi panggonan migrasi, utawa kanthi jeneng * sing dihormati *.

      Saka kene, Wasya, luwih rinci ... Maksudku: sapa, ing ngendi, kapan, dokumen apa sing dikonfirmasi?
      Nalika aku ngerti, "nganti saiki" tegese saiki, sawetara wong Asia Tengah, sing wis pindhah, contone, saka Karakalpakstan menyang Surkhandarya, langsung nguripake saka Karakalpaks menyang Tajik, utawa Uzbeks (ing kasus ekstrim) karo entri sing cocog ing paspor. wassat Lan sampeyan bisa menehi conto dokumenter metamorfosis apik iki. iya ta?
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 13 Juli 2019 08:16
        +4
        [kutipan] [karo entri sing cocog ing paspor. wassat Lan sampeyan bisa menehi conto dokumenter metamorfosis / kutipan sing apik iki]
        Aku bisa, Igor! Aku duwe kanca, Avar miturut warga negara. Ing sawijining wektu, nalika ngisi aplikasi kanggo paspor Soviet (elinga potongan-potongan kertas cilik sing sampeyan kudu ngetik akeh "huruf"), aku salah nalika ngisi "kolom kaping lima", nyabrang. , nanging pejabat paspor njupuk "jamb" kanggo diwenehake. Wiwit kuwi, ing dokumen utama, kanca kasebut kadhaptar minangka warga negara "Bavarian"! ngguyu
        1. Korsar4
          Korsar4 13 Juli 2019 09:53
          +4
          "Tinta, nakal, disimpen" (c).

          Pilihan sing menarik bisa digawe babagan hubungan antarane data paspor lan kasunyatan.
        2. Dzhungar
          Dzhungar 14 Juli 2019 20:49
          +1
          Wong aneh manggon ing lembah Kali Kenkhi ing wilayah Sharoi Chechnya. Sadurunge wiwitan perang Chechen sing kapindho, dheweke nyebut awake dhewe Chechens ... Lan nalika perang wiwit lan pasukan federal wiwit ngebom Chechens, dheweke dadi Avar .... Sepeda kasebut lunga ing taun 2000, nalika kita ngadeg. ana ..... LDPE kita
      2. Ingvar 72
        Ingvar 72 15 Juli 2019 18:55
        +1
        Kutipan saka: Han Tengri
        Saka kene, Wasya, supaya bisa ngomong, luwih rinci

        Sampeyan seneng namesake kanggo poke menyang inconsistencies lan kelemahane. Nanging ing kene aku setuju. ngguyu
        1. Han Tengri
          Han Tengri 15 Juli 2019 21:20
          +1
          Kutipan: Ingvar 72
          Sampeyan seneng namesake kanggo poke menyang inconsistencies lan kelemahane.

          Salam jenenge hi . Aku ora bisa nindakake apa-apa karo awakku dhewe. Refleks, kaya asu Pavlov: Sampeyan ndeleng bolongan ing logika - poke! Nyuwun :
  3. rayuav
    rayuav 12 Juli 2019 20:00
    +4
    mung siji pitakonan kanggo penulis - carane wong Hun bisa dadi saka Mongolian, yen akeh taun wis liwati antarane heyday saka bangsa iki, aku bakal luwih pracaya buku bab Dinlins (mesthi, bab helm nglukis driji iku omong kosong) , nanging garis sawetara sejarawan cetha ditelusuri kanggo njlèntrèhaké sajarah Hun ing kapir rawuh saka Genghis Khan lan Batu, bab sumber Cina, iku umume soko karo soko lengkap ana.
    1. Eduard Vaschenko
      12 Juli 2019 21:17
      +1
      Matur nuwun kanggo pendapat sampeyan
      iki minangka pendapat umum sing ditampa babagan asal-usul Hunnic, mula suku Mongolia utawa proto-Mongolian manggon ing tapel wates China. Mesthi, ing proses obah menyang steppe Segara Ireng, inti Hun bisa ndarbeni Turkic, Ugric lan suku liyane, nanging pisanan padha Mongol.
      1. rayuav
        rayuav 13 Juli 2019 00:02
        0
        Nuwun sewu, aku ora setuju karo sampeyan, ing sawetara sumber babagan keagungan Hun, padha ngomong babagan suku Donghe, sing bakal diarani Tatar utawa Mongol minangka roofing felt, wong Hun ora ana hubungane, nanging mesthi jaman migrasi gedhe bangsa bisa dibandhingake karo Genghis Khan saka negarane (sawetara calon ilmu sejarah biasane Fomenkovite sing mentas dicetak nolak kasunyatan iki)
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 00:52
          +3
          Ing siji wektu, "ing topik dina" Vyacheslav Olegovich Shpakovsky glethakaken metu karya ing "sajarah dianggep" ngguyu
          Dadi sampeyan "langkah ing rake padha" ....
          Yen, mung, "Mongoloid" minangka balapan sing kanthi yakin ngubungake wong Tionghoa lan "proto-Mongol" kanthi kondisional sing ngganggu sing pertama karo serangan kasebut sajrone ana "China"!
          Dadi ora preduli sapa sing miwiti "migrasi bangsa" - donghe utawa wong liya. Sembarang inisiator dadi kaya "bongkahan rereget" sing macet "reget" wong liya, lan dheweke ambruk .... Kajaba iku, kabeh iki nggawe efek "curling". Dadi Eduard bener, sampeyan bisa mbantah nganti suwe sapa sing dadi sing pertama, nanging sajrone telung abad ekspansi ing sisih kulon ing Segara Adriatik, ora mung lambe nanging uga keturunan serikat suku, sing macet ing "clod". saka rereget”, ngumbahi jaran-jarane! Miturut cara, diwenehi tingkat sosial-budaya, iku ora kasunyatan sing ana sing ditinggalake saka balung mburi ...
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 13 Juli 2019 05:51
            +1
            Sembarang inisiator dadi kaya "bongkahan rereget" sing macet "reget" wong liya, lan tiba - dhewe.

            Allegory sing apik tenan!
            1. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 06:07
              +1
              Halo Anton, seneng maca sampeyan!
              Aku mung ngantisipasi ahli teori saka genetika lan penggemar teori Kipling "babagan beban wong kulit putih (yaiku, wong lanang)." Nalika padha ngomong, "ayo nyoba" kanggo manggon tanpa "Tatar gundhul-bokong" lan "Slav super-duper", awit, miturut teori sing ndominasi VO, iku padha mestine kanggo kemudi ing papan wektu tartamtu! Lan tutati maneh - Mongol !!!
              Matur nuwun, Vlad!
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 13 Juli 2019 07:06
                0
                Matur nuwun kanggo tembung sing apik, Vlad! Nanging, aku nyathet yen durung ana sing bisa "maca aku", kabeh ana ing proses ...
                1. Kote Pane Kohanka
                  Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 07:11
                  0
                  Maksudku komentar sampeyan!
        2. Dzhungar
          Dzhungar 14 Juli 2019 20:58
          0
          Suku Dunhu (Dunhe sampeyan) iku sawijining bangsa, utawa salah sawijining bangsa, sing ngganti Hun - Hun ing steppes Mongolia saiki .... Ing kasus apa wae, gabung karo Dunhus iki keturunane getih lan gen ....
      2. Alex1117
        Alex1117 14 Juli 2019 06:40
        0
        Sing umum ditampa dening sapa? Ing Akademi Ilmu Kekaisaran Rusia? Ing Academy of Sciences saka USSR? Ing Academy of Sciences Federasi Rusia? Umum ing forum reenactors? Biasane ditampa ing situs loro legio X kang?
    2. Dzhungar
      Dzhungar 14 Juli 2019 20:53
      0
      Minangka wong Mongol, aku uga kepengin percaya yen wong Hun - wong Hun asale saka Mongolia. Nanging aku isih pengin luwih objektif babagan iki lan aku percaya yen wong Hun minangka leluhur umume wong Turki lan wong Mongol ....
      1. Operator
        Operator 14 Juli 2019 22:02
        0
        Mongol / Tungus minangka leluhur, amarga wong Mongol isih mono-etnis - meh kabeh kalebu operator haplogroup C2 (ora kaya mestizos - Kazakhs, Uighurs, Tuvans, Kirghiz, Uzbeks, Turkmens, Tatar, Bashkirs, Bulgar, lsp).

        Liyane bab iku Klesov sijine nerusake hipotesis sing inti saka serikat suku Hunnic - suku Xiongnu dhewe - padha operator saka haplogroup Q1, kang sederek getih Kets Siberian lan Selkups, uga India Amérika Lor.

        Amarga iki (penampilan sing ora khas kanggo wong Eropa lan Asia) sing Attila ora diidentifikasi kanthi jelas dening wong Eropa.
        1. Ratnik2015
          Ratnik2015 29 Juli 2019 17:21
          +1
          Quote: Operator
          Liyane bab iku Klesov sijine nerusake hipotesis sing inti saka serikat suku Hunnic - suku Xiongnu dhewe - padha operator saka haplogroup Q1, kang sederek getih Kets Siberian lan Selkups, uga India Amérika Lor.

          Amarga iki (penampilan sing ora khas kanggo wong Eropa lan Asia) sing Attila ora diidentifikasi kanthi jelas dening wong Eropa.

          Miturut cara, iki njawab akeh pitakonan. Bisa uga.
  4. lucul
    lucul 12 Juli 2019 20:04
    0
    Lan penulis wis akeh - wiwit sak tenane nyedhaki topik.
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 07:20
      0
      Sampeyan ora bakal pracaya, nanging artikel paling pepek Edward ing VO pisanan! Nanging, dheweke dadi ngamuk sing dikarepake ... Aku isih ngelingi maca lan nangis - "menarik lan ora bisa diwaca" !!!
      Nanging, iki minangka fitur saka kabeh ilmuwan kita, apa regane abstrak lan monograf !!! Kadhangkala sampeyan nemokake topik sing menarik, lan ing kana, tinimbang basa Rusia sing prasaja, ing saben desa ana limang "genes", enem "plusrations", pitung "audafe" + sawetara jinis "passionary" urip !!! Aku ngguyu sithik!!!
      Matur nuwun, Vlad!
  5. kn54
    kn54 12 Juli 2019 20:11
    +3
    -... Wong Hun, minangka prajurit-wong, nyembah pedhang minangka dewa, bab kang Priisk wrote ing abad kaping XNUMX, lan Yordania echoed ing abad kaping XNUMX.
    Njlèntrèhaké lelungan menyang ibukutha Atilla, Priscus nulis ing ngisor iki:
    "Sawise ngatasi dalan tartamtu bebarengan karo wong barbar, kita, miturut pesenan saka Scythian sing ditugasake kanggo kita, pindhah menyang dalan liyane, sauntara Attila mandheg ing sawetara kutha kanggo omah-omah karo putri Eski, sanajan dheweke wis duwe akeh wanita: hukum Scythian ngidini poligami. "
    "Kanggo sesambat kita, wong Scythian mlayu metu saka omah-omah kanthi rerumputan sing surem ... lan ngundang kita menyang panggonane ... Nyonya desa, salah sawijining garwane Vleda (garwane priyayi pisanan) , dikirimi pangan, sing digawa dening wong wadon ayu banget. Iki ing antarane wong Scythians minangka wujud rasa hormat.” Apa ora ngelingake "roti lan uyah" modern.
    Sejarawan sing luar biasa, Kaisar Konstantin Porphyrogenitus ing bukune "On the management of the Empire" nyathet:
    "Kita nyebut wong iki minangka Scythians utawa Hun, sanajan dheweke nganggep awake dhewe Russ."
    Ing sumber Cina, ana wong "Xiongnu". Nanging jejake ora dilacak luwih saka Kazakhstan Kulon. Lan penulis nyebutake data penggalian saka Tuva.
    Kabeh liyane (kanggo kula pribadi) ora menarik.















    1. Eduard Vaschenko
      12 Juli 2019 21:24
      +1
      Nikolay,
      sampeyan nyampur munggah Bunch saka jaran, wong.
      katon kasebut kanthi teliti, ing paragraf pengabdian kanggo Jeksa Agung bisa ngetokake, minangka penulis Bizantium ditetepake wong beda, dening cara, bab "Panjenengan" Russ-Scythians kene ing komentar.
      1. kn54
        kn54 13 Juli 2019 07:10
        +2
        Edward, ora muspra milih wong wadon ayu. Lan nalika wong nomad manggon ing omah, lan ora yurts, wong Hun dudu wong Turki, ya, sanajan ing antarane wong Yunani, wong Scythians katon kaya Eropa.
        Lan tansah, wong Eropa nglukis Slavia TIMUR kanthi bentuk sing ora katon - wong Asia sing ngelak getih, mata sipit. Iki diulang dening Napoleon lan Nazi, utamane ing taun-taun pungkasan perang.
        Aku bisa ngutip pernyataan saka penulis sing padha (lan ora mung) sing mbantah babagan keadilan, lan dudu babagan getihe Atilla.
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 07:59
          +3
          Dear!
          Mbok iku ndadekake pangertèn kanggo dasi pigura wektu loro sumber kanggo eras sing?
          Panelusuran, Jordan lan Constantine Porphyrogenitus dipisahake kanthi pirang-pirang abad! Miturut cara kasebut, kaisar Roma Kapindho nemokake ekspansi Ugric saka wétan nganti kulon, ambruk Avrian Khaganate ing Panionia lan munculé negara Hungaria! Wong Hungaria dhewe isih percaya, ora tanpa alesan, yen dheweke dipimpin dening keturunan Attila .... Saka kene ana "Hun"! Miturut cara, dinasti padha ing setir saka Black Bulgars lan Khazars.
          Sebutake Scythians, luwih saka tradisional wiwit wektu - bapak sajarah Herodotus! Lan Russ? Wong-wong Rusia padha karo kanca-kancane, kaya pangeran Oleg, Igor lan Putri Olga.
          Yordania ora langsung nyebutake Slavs, nanging temenan dheweke nyekseni partisipasi saka terakhir ing jamming saka daya Germanarich (Goths) lan Atila (Huns). Kanggo nelpon tatanan sing kekaisaran ora nguripake ilat, nanging kasunyatan sing loro serikat buruh padha poly-nasional iku undeniable! Nanging, kasunyatan sing leluhur saka Slavs ora muter ing pisanan, ing latar mburi! Dadi modern kanggo nyampur budaya "kapak perang", Aryan saka Arkaim, Scythians jaman Alexander Agung, Semut lan Slavs saka Germanarich, kajaba kanggo eseman sedih ...
          Yen sampeyan mikir ing alegori, minangka kancaku Anton nyathet, "bongkahan lendhut" ing wangun kesatuan suku Hun pecah menyang expanses Eropah, tabrakan karo "bongkahan" padha saka suku dipimpin déning Goths Germanaric, ambruk dadi "puddle" saka Kakaisaran Romawi lan crumbled menyang suku anyar lan lawas lan aliansi sawise pati Attila. Carane nggoleki ing tumpukan iki saka leluhur kita "enchantingly" padha temtunipun ana lan ing XNUMX-XNUMX abad padha bakal teka kanggo terus nyerang Byzantium, nggawe Moravia Agung lan sepuluh abad mengko wisuh boots ing banyu saka Samudra Pasifik.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 13 Juli 2019 08:21
            0
            Miturut cara, jeneng "Attila" banget umum antarane Magyars.
            1. Eduard Vaschenko
              13 Juli 2019 10:03
              +3
              Anton,
              uga kanthi cara
              Iku misale jek kula sing sambungan antarane Hungaria lan Hun ora genetis, nanging ideologis, kawangun sak periode wutah saka nasional poto-eling lan romantisme ing awal abad XIX, lan sadurungé, ing awal passion kanggo sajarah. , iki topik sing padha karo asal saka leluhur Ivan the Terrible saka Augustus.
              Saka kene lan apa padha ngandika ana ing Hongaria: ing Tokay lan goulash.
              Ing sumber ana apa-apa bab Hungaria - Hun lan iku ora bisa kanggo golek.
              Siji mung bisa nganggep yen suku Ugric melu gerakan sing diatur dening Hun.
              Babagan Hungaria awal, sumber utama lan mung "On Management of the Empire", lan rong tembung ing sing diarani. PVL, kabeh kita duwe.
              1. Alex1117
                Alex1117 14 Juli 2019 06:46
                -1
                Lan kenapa sampeyan ora seneng karo "Saga of Tidrek" alias epik babagan Dietrich of Bern? Nduweni karakter menarik lan mulia Etzel.
          2. kn54
            kn54 13 Juli 2019 10:01
            +2
            Vladislav, wong Hungaria durung mutusake apa wong Finno-Ugric utawa Turki.
            Lan ing buku-buku sekolah dheweke nulis yen dheweke entuk "tanah kelairan sejarah" ing Pannonia.
            Ing "Chronicle" Foma Archdeacon nyebataken Ostrogoths, sing ing 376 (!) - "Raja Hunnic Velimir pindhah menyang Pannonia" ... akeh nganggep wong Goths, nanging nyatane Slavs Dalmatian.
            Kang Hungaria bakal Cut metu.
            Carane kowe kaya HUNN KING, lan malah Velimir, lan kaping papat (ora 6.) abad.
            Ya wis cukup.
            1. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 14:25
              +1
              Dear Nikolay!
              Hungaria minangka sederek langsung utawa ora langsung saka Bashkirs kita. Kita ora ngerti etogenesis lengkap kahanan ing jaman "kekuwatan" Hun. Nanging, ing Ugrians, kaya proto-Bashkirs, padha unmbiguously melu ing proses iki. Asilé yaiku partisipasi ing perang sipil kanggo warisan Attila.
              Eduard bener, wong Hungaria minangka ahli waris ideologi sing terakhir! Pendekatan pragmatis nyatake yen saiki wong Magyar kalebu klompok basa Finno-Ugric. Ora nyenengake kanggo ngomong babagan kemurnian wong Ugrian, amarga sajrone sejarah dheweke dicampur karo wong-wong ing saubengé - kalebu Slavia.
              Contone, Grekov, ing bukunipun "Ing Sumber Rusia", nyatakake mamang adil babagan getihen saka wacana Hungaria liwat tlatah Rusia kuna kanggo Panionia. Dheweke langsung nyambungake celah ing Tale of Bygone Years ing wektu kasebut (Oleg-Igor) karo invasi Hungaria ing Rusia. Ora karo prasaja Svyatoslav nikah karo putri Ugric. Nanging, putra lan putune luwih saka sepisan utawa kaping pindho bakal ngandelake resimen Hungaria. Nanging, kaya Hungaria menyang Rusia.
              Saiki kanggo fenomena menarik. Para passionaries saka Ugric tindak menyang Hongaria. Sederek sing paling cedhak, Bashkirs, tetep ing tanahe! Paradoks, sejarah nyatakake yen sawetara saka wong-wong mau, sawise ninggalake, tetep basa Finno-Ugric, dene liyane saiki nganggo Terek. Apa ana wakil saka Turki ing antarane wong Ugrian? Aku padha, basa Turkic iku basa pribumi, aku ora ngerti, nanging ternyata apa kedaden. Iku ndadekake pangertèn kanggo crita kapisah bab wolfheads, kang peran ditetepake dening Gumilyov pribumi pasif sing wis ilang aktif fellow tribesmen, uga, ora pas ing sembarang cara. Sawetara nagaybaki worth soko! Ora kanggo sebutno sajarah pisanan ing Khazar Khaganate, Volga Bulgaria, Kakaisaran Chmginzgid lan negara Rusia.
              Matur nuwun, Vlad!
              1. kn54
                kn54 13 Juli 2019 15:18
                +2
                Dear Vlad: Bashkirs iku wong Turki, nanging Khanty-Mansi, sing dipeksa metu saka Urals (kidul utawa tengah) ing sisih lor, pancen sanak-sedulure.
                Ing pungkasan abad kaping 9, wong-wong Khazar ngusir Pecheneg, sing banjur "nyedhot" wong Hungaria.
                Kaping pisanan, wong Hungaria mandheg ing ngendi wae ing cangkeme Dnieper, nanging (sumber Bulgaria) Tsar Simeon ngalahake wong-wong mau, lan dheweke kepeksa nerusake menyang "tanah kelairan sejarah".
                Dene para Khaganate, ana 1 lan 2 Turki, malah ana Kyrgyz.
                Miturut cara, wong Kyrgyz uga wong anyar, sing ana hubungane karo Khakass.
                Ana seri apik saka novel sajarah Bulgaria (paket buku).
                Salah siji saka wong-wong mau (kaya "Khan / Tsar Asparukh") nyritakake babagan wong Bulgaria sing ngumbara ing Taman - telung klan. Siji menyang lor, menyang Bulgaria, sing kapindho menyang Bulgaria (lan dicampur karo Slav), sing katelu mati ing perang karo Khazars. , panutup pisanan.
                Pranyata wong Bulgaria lan Tatar Kazan iku sederek.
              2. Rostislav Bely
                Rostislav Bely 13 Juli 2019 15:27
                0
                Bashkir duwe haplogroup R1b autochthonous sadurunge pindhah menyang R1b kidul, lan banjur migrasi liwat sisih lor Afrika menyang Pyrenees lan luwih menyang Eropah Kulon (Tutatkhamun - R1b, dudu Semit J) ...
                Wong Hongaria kena pembantaian nalika jaman Batu - mung basa Ugric sing isih ana saka ibu-ibu, para Genghisides banjur ngarahake nesu marang Katulik (dheweke duwe Nestorian minangka elit) - deleng yasak Guyuk marang Paus ...
                Hun lan Hungaria isih asline haplogroup N (Ural), kalebu kabeh klompok Finno-Volga saka cabang Finno-Ugric saka kulawarga basa Uralic - gerakan menyang Kulon amarga owah-owahan iklim. Avar ora jelas asale (Priaralie)
                1. Dzhungar
                  Dzhungar 14 Juli 2019 21:14
                  0
                  yasak katon Guyuk menyang Paus ...
                  Maksudmu "Yasak (tribute) to Pope Guyuk"...?
                  1. Rostislav Bely
                    Rostislav Bely 15 Juli 2019 00:23
                    0
                    Maksudku korespondensi diplomatik, mbok menawa ana salahku (sing ora tanpa dosa, yasa teka ing pikiran) - diarani layang (minangka label) - intrik serius antarane Batu lan Guyuk - padha kontra. dheweke ora ana ing kurultai luwih saka telung taun muncul ing pemilu, nanging ngirim sekutune, sing dibantu ing konflik sipil ing Rusia, kanggo njlentrehake alignment pasukan (Yaroslav Vsevolodovich, sing diracun dening bupati-khansha, ibu Guyuk) - Guyuk kemungkinan besar keracunan lan ora ana pertempuran karo Batu lan kemungkinan kampanye nglawan katolik kulon ...
                    teks (aku ragu yen dheweke wong Budha)
                    "Kanthi kekuwatan Langit Abadi (kita) Dalai Khan saka kabeh wong gedhe; pesenan kita (garis iki ditulis nganggo basa Turki). Iki minangka pesenan sing dikirim menyang bapak gedhe supaya dheweke ngerti lan ngerti. Sawise nyekel majelis ing ... wilayah Karal "Paduka ngracun kawula kanthi panyuwun lan nuruti, ingkang kapyarsa saking dutanira, dene manawi sira tumindak miturut pangandikanira, sira kang pan agung, sumambunga marang ingsun. , pramila kula panjenengan sami midhangetaken saben dhawuhipun Yasa ing wekdal punika .
                    Lan luwih. Sampeyan ngandika yen aku dibaptis, iku bakal apik; Sampeyan wis tumindak kanthi wicaksana kanthi ngirim panjaluk marang aku, nanging aku ora ngerti panjalukmu iki.
                    Lan luwih. Sampeyan ngirim kula tembung iki: "Sampeyan njupuk kabeh wilayah Majar (Hungaria) lan Kiristan (Kristen); Aku wonder. Apa salah karo sing, marang kita?" Lan kita uga ora ngerti tembung sampeyan. Genghis Khan lan Kaan diutus kanggo ngrungokake dhawuhe Gusti Allah. Nanging wong-wong iki ora manut dhawuhé Gusti Allah. Wong-wong sing sampeyan guneman malah nganakake dewan agung, dheweke nuduhake awake dhewe sombong lan mateni duta-duta sing kita kirim. Ing tanah-tanah iki, kanthi kekuwatane dewa sing langgeng, wong-wong dipateni lan dirusak. Sawetara, miturut dhawuhe Gusti, disimpen, kanthi kekuwatane. Kepiye carane wong bisa njupuk lan mateni, kepiye carane bisa nyekel (lan dikunjara)? Apa sampeyan ngomong: "Aku wong Kristen, aku tresna marang Gusti Allah, aku nyepelekake lan ..." kepiye sampeyan ngerti yen Gusti Allah ngapura dosa lan ing kabecikan menehi sih-rahmat, kepiye sampeyan bisa ngerti dheweke, amarga sampeyan ngucapake tembung kasebut?
                    Kanthi kuwasane Gusti, kabeh negara, wiwit srengenge nganti srengenge, wis diwenehake marang kita. Ora ana sing bisa nindakake apa-apa kajaba dhawuhe Gusti Allah. Saiki sampeyan kudu ngomong terus terang, "kita bakal dadi rakyat sampeyan, bakal menehi kabeh properti kita." Paduka piyambak ingkang dados pangarsaning para ratu, sadaya tanpa uwal, rawuh ngaturi pangabdi lan mituhu dhateng kawula. Wiwit saiki, kita bakal nganggep sampeyan wis dikirim. Lan yen sampeyan ora nindakake dhawuhe Allah lan nentang dhawuh-dhawuh ingsun, mula sira bakal dadi mungsuh (kami).
                    Punika ingkang kedah panjenengan mangertosi. Lan yen sampeyan nindakake liyane, banjur kita ngerti apa sing bakal kelakon, mung Gusti Allah sing ngerti.
                    Ing dina pungkasan jamada-ol-ahar taun 644. (3-11 November 1246)
  6. Rostislav Bely
    Rostislav Bely 12 Juli 2019 20:14
    +4
    Sampeyan bakal duwe genealogi DNA, mula ora ana tuduhan manawa wong Hun minangka istilah saka Mongolia, malah Genghis Khan jenggot abang lan mata biru ...
    Migrasi wong-wong ing wektu iku digandhengake karo owah-owahan iklim, malah Byzantium ilang bagean saka wilayah amarga owah-owahan iklim:
    "Para ilmuwan kanthi teliti nyinaoni puing-puing kuna lan nemokake alasan sing diduga nyebabake kemunduran Kakaisaran Bizantium. Kelemahane negara bisa uga amarga Zaman Es Cilik Antik Akhir, sing diwiwiti ing abad kaping 718 Masehi lan tahan watara satus taun. Arkeolog wis njelajah reruntuhan kutha Halutza, kutha Nabatean kuna ing ara-ara samun Negev, sing tau dadi ibukutha provinsi Bizantium Salutaris Palestina (wiwit abad kaping 550, provinsi iki dikenal minangka Palestine the Third, Palaestina. Tertia). Kira-kira ing abad kaping 530-540, Halutsa ambruk. Sadurungé diyakini menawa penaklukan Arab ing abad kaping XNUMX sing kudu disalahaké, amarga Bizantium ilang akèh darbeké lan meh ambruk dhéwé ing taun XNUMX. artikel sing diterbitake ing Proceeding of the National Academy of Sciences, njlentrehake kronologi penurunan Halutza. Ing kono, kaya ing kutha-kutha liyane ing donya Romawi, sampah digawa metu saka kutha kanthi cara sing teratur, ditumpuk ing tumpukan. , lan "gundukan" iki sing disinaoni para sejarawan. Aku uga nuduhake shards lempung sing lay ndhuwur kabeh ing heaps uwuh sing padha dibuwang metu ing XNUMXs. Sawise iku, sampah ora digawa metu ing Halutz, yaiku, ekonomi kutha wis ambruk, ujare para ilmuwan. Sakcepete sadurunge ana kedadeyan ing Halutz sing mungkasi pembuangan sampah, sekitar taun XNUMX-XNUMX-an, sawetara letusan gunung berapi dumadi ing Samudra Pasifik ... "
    Yen Balts campuran digandhengake karo kali lan segara Kerajinan (perdagangan) - lan kanggo paling saka turunane saka Rurikovich haplogroup N1c (L550) - kuwi jotosan kanggo Normanists))) Ing wektu sing padha, iku panggabungan tentrem karo Proto-Slavs (R1a) - budaya veche saka kutha-kutha, kanggo saben kulawarga sing kapisah, nalika ora mambu kaya "makhdeburch" lan Jerman urip primitif ing "asrama". Secara linguistik, tandha "G" ditelusuri ing kene ing wiwitan tembung, panggonan, apa iku suku golyad-galindy-gorod (Novgorod) - Gomun (Gomel) -gunung, lan liya-liyane (banyu-lembab) Volga lan jeneng Oleg dudu saka Helga), Ladoga (budaya tukang prau / boatmen) lan tembung anyar kaya tramp, dalan, lan liya-liyane (nganti siap - ora duwe tandha Jerman, nanging teori Gotik padha karo Norman). ))
    Lan saiki bab Hun - paling kamungkinan iki leluhur saka bangsa Mordovian (wong Hungaria-Ugric) lan panandha saka migrasi wong ing linguistik ing sadawane Oka kanggo Eropah (pahlawan tani kaya Muromets, Nightingale) - "M" ( Mordva, Muroma, Moksha, Moravia, lan liya-liyane) - Ya, dheweke dudu Mongoloid kanthi cara apa wae, sanajan balapan kasebut ditularake ing ibune kromosom X ...
    1. Master Trilobit
      Master Trilobit 12 Juli 2019 20:39
      +3
      Kutipan: Rostislav Bely
      Apa sampeyan pengin genealogi DNA,

      Apa sing wis kita lakoni kanggo sampeyan? wassat Aku ora pengin iki ing mungsuhku... Punika kula, minangka wong apik sing wishes sampeyan uga, cahya lan kawruh, Aku bakal menehi saran genetika populasi kanggo sampeyan. Ya, luwih rumit, ora langsung njanjeni panemuan ilmiah sing gedhe, nanging, ing kasus apa wae, ilmu.
      Kutipan: Rostislav Bely
      umume keturunan Rurik duwe haplogroup N1c (L550) - jotosan kasebut kanggo Normanists)))

      Ya, amarga fokus distribusi L550 yaiku Swedia, aku ora ngerti sapa sing jotosan iki. ngguyu
      Kutipan: Rostislav Bely
      ana "G"

      Bener, bener! Lan ing Klesov lan Fomenko, bisa dilacak kanthi cetha. Iki carane aku weruh sing nang endi wae wong meksa nindakake perkara kronologi anyar utawa genealogi DNA ing cara Klesov, iku langsung cetha - "G". Komentar sing bener banget! ngguyu
      1. Rostislav Bely
        Rostislav Bely 12 Juli 2019 21:10
        -5
        Mishenka, aja ngomong dongeng babagan genetika populasi, sing diarani potongan karo kita - (waca babagan Gotts - ing ngendi R1a, lan ing endi N1c, lan ing ngendi R1b)
        G lan M, iki minangka analogi artikel sing ditetepake ing basa liya (uga infinitif) - L minangka grup Roman, ing pungkasan tembung ing basa Arab, T / Z ing basa Inggris, D ing basa Jerman ... Lan sampeyan ora kudu ngontak proctologist babagan masalah sampeyan karo G, mungkin mung konstipasi (mental)
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 13 Juli 2019 00:30
          +5
          Sabanjure, njupuk alangan kanggo nyebut pikirane luwih cetha. Aku ngerti - ana sore Slepakov karo lagu kang misuwur, nanging isih ...
          Sampeyan ora bisa mangsuli ing esuk - ngenteni nganti sirah mandheg lara.
          1. Rostislav Bely
            Rostislav Bely 13 Juli 2019 09:53
            -4
            "Pro-sapa-log" temenan ora mbantu, lan Slepakov ora cetha kok iku kanggo nyalahke, amarga wis ilang ing telung pines (perdon haplogroups) ... modern Scandinavians lan Goths (Getland?), Vikings (Dans). , Normans) - iki batch beda ing wektu lan haplogroups, contone, Goths digandhengake karo budaya Velbar (nanging ana R1a-Z284 Y-kromosom), lan Chernyakhov ora malah "das ist Fantastic" - kuwi. Manaroga ternyata...
            Ora ana siji argumentasi sing diwenehake, nanging mung minangka wanita ngandhut sing dikarepake
          2. Dzhungar
            Dzhungar 14 Juli 2019 21:26
            +1
            Nalika padha ora setuju karo wong-wong mau, padha wiwit ora sopan .... A tandha banget karakteristik
      2. kn54
        kn54 13 Juli 2019 07:25
        0
        Michael, gegayutan Swedia, iki ngandika ing sih saka teori ngendi Swedes minangka turunan saka Slavs (Svei) lan Skandinavia (Jerman?) Danes.
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 13 Juli 2019 12:48
          +3
          Kutipan saka knn54
          bab Swedia, iki ngandika ing sih saka teori ngendi Swedes minangka turunan saka Slavs (Svei) lan Scandinavians (Jerman?) Danes.

          Iki nuduhake yen nemtokake etnis kanthi haplogroup, kaya sing ditindakake dening "Klesovites", minangka kabodhoan sing paling bodho.
          Uga nyatake yen kira-kira 1500 taun kepungkur, ing wilayah Swedia Tengah, ana wong sing duwe haplogroup N1c, sing, minangka asil mutasi, mbentuk penanda L550. Petani iki ninggalake akeh turunane, lan kira-kira ing generasi kaping sepuluh saka turunane ana bocah lanang, sing diarani "Sugih Kamulyan" utawa "Penguasa Maha Agung." Bocah iki dadi wong lanang, teka ing Rusia lan dikenal minangka Rurik, leluhur saka dinasti pangeran.
          Lan ing sawetoro wektu, nalika Rurik nyerbu ing Rusia, sepupuné, sepupu kapindho, nganti sepuluh sepupu - operator saka marker padha L550, ditampa saka leluhur umum, terus manggon ing Swedia lan turunane isih manggon ing kono. nomer unnaturally gedhe. Kene, ing kasunyatan, iku kabeh.
          1. Rostislav Bely
            Rostislav Bely 13 Juli 2019 15:57
            -2
            Lan Ivan the Terrible nulis (ing banyu sing nggodhok) marang raja-raja Swedia yen dheweke dadi omah Bavarian miturut Yaroslav the Wise, lan wong Swedia minangka vassal (mung sing menarik yaiku salib bercabang ing nisan ing jaman pra-Conian. - dilokalisasi ing Jerman ing sak panggonan)

            Kanthi lokalisasi L550, dheweke ngrusak utawa sengaja nyasarake (pembunuh seneng banget, nggawe pedigree kanggo awake dhewe)
            Haplogroup N1a1 (M46/Page70/Tat) ya iku haplogroup kromosom Y sing umum ing antarané wong-wong Siberia lan Ural, uga ing Eropah lor-wétan. Utamane umum ing antarane wong-wong ing Siberia Wétan, Ural Lor, lan Baltik Wétan. Iki minangka cabang paling gedhe saka subklada N1a-L729 saka haplogroup N1 saka megahaplogroup N-M231. Nganti 2008, iki ditunjuk minangka N3.
            Ing lingkungan ilmiah akademik Eropa, kaya sing diowahi kanggo Maret 2018, haplogroup iki nduweni enkoding sing beda - N1c. Sadurunge, nganti 2008, N1c ditetepake minangka N3, N1c1, N3a
            1. Master Trilobit
              Master Trilobit 13 Juli 2019 23:41
              +1
              Kutipan: Rostislav Bely
              Lan Ivan the Terrible

              dianggep minangka keturunan Agustus Caesar lan ngandika kaya "ing Rusia, kabeh maling, lan kita asal Jerman."
              Kutipan: Rostislav Bely
              Kanthi localization saka L550, padha ngaco soko munggah utawa sengaja mislead

              Inggih, mriksa metu, nyekel kula. Cukup aja ngrujuk menyang "reformat" utawa kaya ngono - Klesov isih ngapusi lan yen dataku beda karo dheweke, aku bakal nganggep iki minangka bukti paling apik yen aku bener.
              Kutipan: Rostislav Bely
              Ing lingkungan ilmiah akademik Eropa, kaya sing diowahi kanggo Maret 2018, haplogroup iki nduweni enkoding sing beda - N1c. Sadurunge, nganti 2008, N1c ditetepake minangka N3, N1c1, N3a

              Iki kanggo apa?
              Sampeyan, sayang, mutusake dhisik babagan tesis sing sampeyan buktiake. Secara harfiah, ucapake: "Aku percaya yen ..." lan luwih akeh titik. Banjur njupuk bukti sing ana gandhengane karo tesis kasebut. Banjur sampeyan duwe "rhododendron ing griya ijo, lan adhine ipar ing Kathmandu." Kepiye informasi sing diwenehake ing paragraf pungkasan ana gandhengane karo topik sengketa?
              Bener, aku ora ngerti apa sing pengin dibuktekake, kajaba kadhangkala sampeyan ngerti carane mencet tombol kanthi bener nganggo driji: nyatane yen Klesov minangka mercusuar ilmu, yen wong Hun iku wong Yahudi (utawa kosok balene, ora. Yahudi), utawa sampeyan ngerti akeh tembung sing pinter?
              Ing kasus terakhir, aku ora bakal mbantah karo sampeyan.
              1. Rostislav Bely
                Rostislav Bely 14 Juli 2019 02:21
                0
                aja meksa keyboard - maca bahan "We are related to August Caesar" sesuai karo "Tale of the Princes of Vladimir" genealogi nyariosaken bilih leluhur dinasti Rurik minangka keturunan Prus, sadulur kaisar Romawi Augustus. . (Kanggo wiji, Alexander Nevsky kembar karo Sartak (Nestorian) putra Batu)))
                Dadi sampeyan terus krungu nang endi wae lan ora trep kanggo ngakoni incompetence lan terus nggawa badai salju babagan Swedia (isih ana sing nyalahake anti-Semitisme - sampeyan wis ndeleng "speaker") kaya ing guyon babagan dosen sing nuduhake tengkorak wong sing padha ing umur sing beda ...
                1. Master Trilobit
                  Master Trilobit 14 Juli 2019 12:25
                  0
                  Maneh, kabeh ana ing tumpukan ... Alexander Nevsky, saka sisih endi? ngguyu wassat
                  Dhuh, dosa-dosa kula ingkang ageng.
                  Nanging, sing mbokmenawa ora masalah maneh.
                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Genghis Khan jenggot abang lan mata biru...

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Lomba kasebut diwarisake ing kromosom X ibu.

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Yesuit crita bab rakit Tatar-Mongolian

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  G lan M, iki minangka analogi artikel sing ditetepake ing basa liya

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Iki minangka cabang paling gedhe saka subklada N1a-L729 saka haplogroup N1 saka megahaplogroup N-M231. Nganti 2008, iki ditunjuk minangka N3.

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Lan Ivan the Terrible nulis (karo nggodhok banyu) marang para raja Swedia

                  Kutipan: Rostislav Bely
                  Kanggo wiwitan, Alexander Nevsky kembar karo Sartak (Nestorian) putra Batu)))

                  Nalika aku ndeleng tumpukan fakta sing kontroversial banget sing ora ana hubungane karo siji liyane lan topik artikel kasebut, sing kasebut minangka bukti sing ora bisa diucapake, mung ana ing kepala penulis komentar, aku duwe keraguan babagan kabeneran. saka karya aparat mentale. Mbok menawa iki minangka patologi sing mung bisa ditangani dening spesialis, dadi sampeyan kudu tumindak kanthi becik, setuju karo kabeh supaya ora bisa nyebabake krisis.
                  Rostislav, aku setuju karo kabeh argumen sampeyan, karo kabeh bukti lan kabeh tesis. Sanajan sampeyan ora tau ngandhani babagan iki, aku yakin manawa dheweke pancen sampurna ing kabeh cara. Ingkang utama saiki yaiku nyoba ngganggu dhewe, mlaku-mlaku ing dalan (diiringi, mesthi), utawa njagong ing omah, mung aja nguripake TV, ngenteni salah siji saka wong diwasa, mesthine bakal mbantu sampeyan. Lan mangga tetep adoh saka komputer, iku kanggo kapentingan dhewe.
                  1. Rostislav Bely
                    Rostislav Bely 14 Juli 2019 12:36
                    0
                    carane sampeyan bisa sinau akeh babagan sampeyan, nanging ora menarik - sampeyan ora ngirim karo aku (aku ora ngakoni rasa wedi sampeyan), nanging tindakake rekomendasi saka "spesialis homegrown" saka wong diwasa)))
    2. karton
      karton 13 Juli 2019 06:31
      +3
      Rassa ditularake liwat ibu, kepiye carane? Kita kabeh tanpa istiméwa ing ibu, lan kabeh limo mulattoes lan mestizos minangka penemuan saka Mason Yahudi?
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 13 Juli 2019 07:02
        +4
        [kutipan] [Lomba ditularake ibu, kepiye? / kutipan]
        Nah, kaya kancane ora ngerti yen organisme lanang minangka pembawa genom. ngguyu
      2. Rostislav Bely
        Rostislav Bely 13 Juli 2019 10:02
        0
        Yen kasar, wong lanang duwe kromosom Y lan X, lan wong wadon duwe 2 kromosom X, bocah wadon lair saka bapak lan ibune njupuk X, lanang lair saka bapake Y, lan saka ibune X .. lan saiki nggawe kesimpulan operator saka siji haplogroup, contone R1a (bapak umum ing sawetara SM), bisa uga saka ras beda "ibumu")))
        1. karton
          karton 13 Juli 2019 10:06
          +3
          Umume, saben wong beda-beda balapan, yen digali akeh, dheweke durung nggawe salinan karbon, dheweke entuk tandha rasis saka ibu lan bapak, campuran Ethiopian karo Eskimo, bakal dadi saktemene lombane dudu ibu utawa bapak.
          1. Rostislav Bely
            Rostislav Bely 13 Juli 2019 10:15
            -4
            Ana mutasi, sampeyan bisa ngetung ing wektu carane "kneading" njupuk Panggonan - kene Klyosov nindakaken, ing syarat-syarat kinematics dheweke wis gelar doktor (biokimia), aku ora bakal ngomong apa-apa bab penghargaan negara ing periode Soviet (saiki sembarang. "masak" bisa dadi akademisi kanthi nyuda dana anggaran)
    3. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 06:33
      +4
      . Sampeyan bakal duwe genealogi DNA, banjur ora bakal ana tuduhan yen wong Hun minangka istilah saka Mongolia, malah Genghis Khan jenggot abang lan mata biru.

      Kanggo penyayang teori getih, mugi kula ngelingake sampeyan adat apik saka steppe, nalika lanang padha Cut metu ing ndhuwur sumbu saka cart wheel, padha kurang dijupuk menyang kulawargané lan wungu minangka sederek! Praktek iki minangka bagéan saka sistem hukum tradisional saka bangsa steppe sadurunge lan sawise Chinis Khan, supaya kita ngerti saka sumber Cina sing bapake Timuchin, nanging sing mbah kakungipun, buyut, etc. sejarah meneng. Mangkono, amarga poligami ditindakake ing steppe ..... teknologi DNA bakal mbantu sampeyan !!!
      Nyatane, keputusan revolusioner sing paling penting sing dadi pondasi kekaisaran kolonial saka Romawi nganti Rusia yaiku kekarepan kanggo manggon ing jejere bangsa liya !!! Nanging, iki minangka kunci kanggo kekaisaran Shaker of the Universe !!!
      1. Eduard Vaschenko
        13 Juli 2019 10:07
        +3
        Vladislav,
        Aku bakal nambah.
        ana bukti etnografi sing menarik sing Levy-Bruhl nyebutake,
        ing Afrika sisih kidul (wilayah Mozambik modern), siji suku sing seneng perang matèni kabeh bocah sing lair. Lan replenishment teka ing beyo saka anak 10-12 taun, dijupuk saka suku numpes, lan padha digawa munggah ing taler warriors.
        1. Rostislav Bely
          Rostislav Bely 13 Juli 2019 10:31
          -4
          Apa sampeyan ngomong babagan "Mamluks" ing kana))) kaya ing kapten umur limalas taun - iki dudu Amerika, iki Afrika))) - nanging kepiye wong miskin, yen ora ana banyu ing keran - papal bogey)))
      2. Rostislav Bely
        Rostislav Bely 13 Juli 2019 10:09
        -5
        Aja nyritakake crita Yesuit babagan kuk Tatar-Mongolia - iki wis suwe ora lucu ...
        Luwih becik maca Karamzin babagan "ekstrim" babagan pengadilan kanthi geni lan pedhang lan wong Kristen Nestorian sing "mrentah" ing kana.
        1. Rostislav Bely
          Rostislav Bely 13 Juli 2019 12:17
          -2
          Karamzin nduweni referensi kanggo iki: "Ing wektu iku, Mahomet II mrentah ing kono, kanthi bangga nyebut awake Alexander Agung sing nomer loro: Genghis Khan ngurmati dheweke, ngupaya kekancan, kepengin nggawe aliansi karo dheweke sing migunani kanggo loro: nanging Mahomet dhawuh pati saka duta Mughal.. Banjur Genghis Khan resorted menyang pengadilan Swarga lan pedhang, ndedonga telung bengi ing gunung lan solemnly announced sing Gusti Allah ing ngimpi prajanji marang kamenangan liwat lambé saka Uskup Kristen, sing urip. ing tanah Igur.Ambagai disalib ing negara Jin ("Emas", ing wilayah Amur), diarani "dipaku ing kuldi kayu" - ketoke, salib ora disurung ing lemah, iku. struktur karo ndhukung ing mburi.
    4. Dzhungar
      Dzhungar 14 Juli 2019 21:17
      0
      Sampeyan bakal duwe genealogi DNA, banjur ora bakal ana panyokro bowo yen wong Hun asale saka Mongolia
      Ana uga PALEOGENETICS, nalika materi genetik dijupuk saka kuburan lan dibandhingake karo wong-wong sing urip saiki ..... Setuju - ing kasus iki, mesthi ora bakal ana ngendi wae saka ngarsane podho ... Dadi, studi paling anyar saka Paleogenetika Novosibirsk nuduhake isi gen Xiongnu-Hunnic sing dhuwur ing antarane Buryats Transbaikal .....
    5. Dzhungar
      Dzhungar 14 Juli 2019 21:25
      +1
      Lan saiki babagan wong Hun - paling mungkin dheweke minangka leluhur bangsa Mordovian (Hungaria-Ugrians)
      Bangsa Mordovia (Hungaria-Ugrians) ing steppes Mongolia saiki ..... ??? Musim panas katon panas banget ...
  7. sergo1914
    sergo1914 12 Juli 2019 22:49
    +3
    Ditilik dening rekonstruksi - Apa penulis langgeng? Oke, aku nggambar Peskov ing sisih tengen. Nanging ing sisih kiwa! Yen sampeyan nyopot helm, nyukur kumis ... malah ing helem ... The Hun, peduli ... Hun iki narik garis langsung karo populasi saben taun. Nanging gambar kasebut diseret menyang koleksi.
  8. vomag
    vomag 13 Juli 2019 06:10
    -2
    Wong Hun iku suku asli Mongolia, aku ora maca ngapusi iki maneh ... Hun iku 10 suku Israel, dadi penulis mung deuce kanggo kawruh ... cendhak, wong Hun nulis lan nganggo basa sing padha. , ngaku Taurat .. kanthi cara, wong Hun minangka kesatuan suku sing kalebu atusan suku! ... ing cendhak, iki kabeh wong Yahudi ... lan Avar ing wiwitan
    1. Rostislav Bely
      Rostislav Bely 13 Juli 2019 12:26
      -2
      Ing teater Yahudi ana pagelaran "Boris Godunov", Tsar Boris lumebu ing panggung, telpon dumadakan muni, aktor, ora mundhut, njupuk telpon lan ngandika: - The Tsar ing telpon, sing, a, aku mbaleni Tsilya, Abram, Ruben, pungkasane alus))))
      umume Mongol minangka istilah Eropa pungkasan - Batu nyebut awake dhewe minangka moal (Nestorians (Kristen) mrentah ing kono, kaya ing Krakorum sadurunge pecah dadi papat bagean), banjur diarani Mughals ...
  9. 3x3z simpen
    3x3z simpen 13 Juli 2019 06:14
    +1
    Barang apik, Edward!
    Aku duwe pitakonan. Lan apa sing diarani ilmu modern babagan panyebab Migrasi Agung? Yaiku, mekanika proses kasebut jelas kanggo aku, bisa dibandhingake karo arus bolak-balik (yen kita njupuk conto saka fisika). Nanging apa impuls awal? Sabda Jahwéh, aktivitas solar, lonjakan hasrat (Gusti Allah ngapura kula!), shortage (overabundance) saka "gas kalori" ....? Lan kenapa vektor ekspansi diganti saka kidul menyang kulon?
    1. karton
      karton 13 Juli 2019 06:26
      +2
      Sadurunge panemuan mesin wektu, mung bisa ana versi ilmuwan iki utawa ilmuwan sing bakal nganggep sawetara faktor penting lan liyane ora.
      Lan apa tegese owah-owahan vektor? Goths karo perusahaan tindak saka lor, lan Xiongnu saka wétan.
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 13 Juli 2019 06:55
        0
        Lan apa tegese ngganti vektor

        Maksudku kanggo 500 taun ekspansi nomad ing wilayah iki fokus ing China, nanging ing sawetara titik dheweke "kesusu" menyang arah kulon.
        1. karton
          karton 13 Juli 2019 08:48
          +1
          Maca Gumilyov padha, remnants paling liar lan kebebasan-maha saka Xiongnu mlayu ing sisih kulon, bagean utama tindak menyang China, kanggo wektu cendhak Xiongnu nelukaké sisih lor China lan padha disembelih utawa assimilated ana, kajaba. saka klompok cilik saka suku Shato, misale jek.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 13 Juli 2019 18:07
            0
            Ya, aku maca Gumilyov.
        2. karton
          karton 13 Juli 2019 08:49
          +1
          Lan ing jaman kakuwasan Xiongnu, para nomaden ora ngupaya pindhah menyang China.
    2. Eduard Vaschenko
      13 Juli 2019 10:21
      +3
      Dear Anton,
      kabeh padha - misteri iki shrouded ing misteri. Kabeh sing wis kadhaptar.
      Mung ana pitakonan kasebut (langgeng) sing angel dijawab, sanajan sampeyan ngrusak sirah: apa ana urip ing Mars, apa ana ...
      Laporan pisanan sing digawe ing grupku ing taun 1st fakultas sejarah yaiku: saka ngendi asale Rusia?
      Aku panginten bakal ngerti ... ngguyu
      Ing sajarah, minangka akibat: ora ana awak - ora ana kasus. Ora ana sumber, sampeyan bisa guess, kanggo nyebut versi sensational (Ukrainians kuna, contone), marem tren masyarakat (Rusia duwe kabeh dicampur ing kulawarga), striking wani, nanging ... ora ana awak - ora bisnis.
      Ora ana akeh spesialis, lan tinimbang hipotesis sing ora ana gunane, luwih seneng ngatasi wilayah sing sempit lan ceruk.
      Aku nulis ing artikel iki bab Hun, arkeologi kita duwe materi sethitik banget. Ora ana sing misuwur ing antarane budaya stepa. Mulane, kabeh argumentasi babagan etnis uga saka si jahat. Nanging, ayo ngomong, wong Turki awal, kanthi arkeologi lan ing sumber wétan, katon kanthi jelas. Miturut cara, wong Turki padha subordinate kanggo suku Mongol, lan wis mbebasake piyambak, padha digawe Khaganate pisanan.
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 13 Juli 2019 14:40
        +1
        Aku setuju karo Edward!
        Aku bakal nambah saka aku. Para ahli nyebutake wong Slavia minangka wong sing ora katon. Temuan arkeologi nuduhake informasi sing sithik banget karo kita, saengga akeh wong sing sinau cepet-cepet saka siji ekstrem menyang liyane, wiwit narik sejarah menyang versi kasebut. Malah Rybakov sing dihormati ora ana sing istiméwa.
        Conto klasik yaiku mengeti 1500th Kiev!
        1. Eduard Vaschenko
          13 Juli 2019 20:27
          0
          Conto klasik yaiku mengeti 1500th Kiev!

          Satus persen!
  10. Dzhungar
    Dzhungar 14 Juli 2019 20:10
    0
    ing abad VI. Romawi ngerti seni iki uga Hun: "Bentenipun punika meh kabeh Romawi lan allies Hun sing pemanah apik ing jaran."
    Nalika iku stabilizer rong pesawat wis ana ...... Gee
  11. Dzhungar
    Dzhungar 14 Juli 2019 20:15
    0
    Wong Hun minangka suku asli Mongolia, ing abad I-II. ingkang miwiti lelampahanipun saking tapel wates Tiongkok tumuju ing Kulon.
    Cukup aja ngandhani wong Kazakh babagan iki ... Umume, wong Turki. Iku bakal kaya njerit, kaya celonone pungkasan sing dijupuk .... Aja ngomong sektarian saka "kekaisaran Tartary gedhe lan Rusia kuna", yen Hun minangka "Rusia Siberian gedhe" .. Gyyy
  12. Dzhungar
    Dzhungar 14 Juli 2019 20:18
    0
    Foto "wanita steppe" nuduhake "Tartarian gedhe" sing sejati ...... "Rusia Scythian-Siberia" sing nyata ..... BGYY
  13. Dzhungar
    Dzhungar 14 Juli 2019 20:22
    0
    Ing publikasi modern, umume nggambarake nomad kanthi kumis, sing ujung-ujunge diturunake kaya Cossacks. Nyatane, sawetara monumen iki lan wektu sing gegandhengan sing wis teka kanggo kita nuduhake penunggang kuda nomad kanthi kumis, ujung-ujunge mbengkongake, kanthi cara mustache Chapaev sing misuwur, utawa mung tetep metu, nanging ora tiba. .
    Ing Mongol, padha tetep metu ..... Hun iku Mongol ....
    1. Eduard Vaschenko
      14 Juli 2019 21:38
      -1
      Dear Andrey,
      "babagan mustaches tancep metu" - kita ngomong bab sumber pictorial saka periode, lan ora apa mustaches saka Mongols modern tetep metu.
      Aku ora ngandika ngendi wae sing Hun iku Mongol, nanging aku ngandika Mongol utawa suku proto-Mongolian, loro beda amba.
      Pembentukan etnos Mongolia ditindakake luwih suwe.
      Sawetara suku Turki bisa uga melu, utawa padha melu Hun ing gerakan ing Kulon, nanging pangembangan ethnos Turki minangka crita liyane. Ya, disambungake karo suku Mongol, nanging beda: beda basa, ritual, lsp.
      Lan kasunyatan sing ing historiografi nasional modern padha invent, tanpa basis ilmiah, sawetara jinis leluhur, iki ora masalah ilmu. Ing iklan Kazakhstan, padha nuduhake Saks utawa Scythians, ana akeh gundukan ing Kazakhstan modern, nanging Scythians ora ana hubungan etnis karo leluhur Kazakhs, sing pindhah menyang wilayah iki watara 1500 taun sawise Scythians utawa Saks urip. kene.
      1. Dzhungar
        Dzhungar 14 Juli 2019 21:39
        +1
        Iku guyon ...
      2. Dzhungar
        Dzhungar 14 Juli 2019 21:41
        +1
        Aku setuju karo kabeh liyane ...
        1. Eduard Vaschenko
          14 Juli 2019 21:41
          0
          guyon gedhe! ngguyu
    2. karabas
      karabas 8 September 2019 20:58
      0
      Nyuwun pangapunten kulo nyumerepi 3 kopecks kula, TAPI wong Hun iku etnis heterogen (dibuktekake kanthi penggalian)
  14. Operator
    Operator 15 Juli 2019 21:24
    -1
    Kutipan: Rostislav Bely
    Wong Hungaria isih asline haplogroup N

    Hungaria duwe telung haplogroups dominan: R1b (Asia Celts), R1a lan I1 (Eropa Slavs) - total 60%. N1c1 Minor (Asian Ugro-Finns) yaiku 1,5%.

    Khanty lan Mansi minangka operator N1b, yaiku. ora ana hubungane karo wong Finno-Ugric lan Tatar (N1с1), uga Bashkirs (R1b).
  15. Baltavar
    Baltavar 28 Juli 2019 10:27
    0
    Artikel kasebut rinci babagan senjata lan waja.
    Artikel iki nderek narasi tradisional saka historiografi Kazion saka Hun. Nanging ora bener ing hubungane karo Hunno-Bulgars!
    Sejarah sing paling akurat lan bener saka sawijining bangsa ditulis dening penulis sejarah lan penulis dhewe. Ora ngapusi lan manipulator donya, kayata wong Yahudi Talmud lan para pengikute, Zionis lan Bolshevik Zionis ing USSR lan Rusia.
    Informasi paling rinci babagan Hun-Bulgarians ditulis dening Kul Galli ing Khon Kitabi, Kitab Hun. Nanging ilang, lan data saka iku mlebu koleksi Nariman Tarihi (abad kaping 16) lan Jagfar Tarihi (abad kaping 17). Sing terakhir diserang dening pasukan paling retrograde ing USSR lan Rusia 30 taun kepungkur, abdi Zionis lan Column Kalima, amarga nuduhake carane akeh padha ngapusi lan falsified sajarah donya ing sisih.
    Kanggo "Nariman Tarikha", wayang saka homopredator manungsa iki meneng kaya iwak, remuk dening kasunyatan sensasional saka ewu tanggal, acara ing urutan logis, jeneng klan lan panguwasa, kutha lan desa, toponyms lan hidrin ing babad Bulgaria iki. , sing dikonfirmasi dening kabeh babad Yunani kuna sing kasedhiya nganti saiki. , sumber Romawi, Armenia, Arab lan Cina, ngungkapake tumindak ala saka 1500 taun nganti saiki para pembunuh bangsa Bulgaria lan Rusia lan sejarah sejatine!
    "... Dadi, Bulgaria Lawas kanthi pusat ing Syndjak ambruk ing 4953 SM, nanging putra-putra Raja Aslan langsung ngedegake kekaisaran Bulgaria anyar: Shambat - Sumer utawa Suvar - Samara ing Suvar [Mesopotamia, Irak], Agadzh - Askyp-Agadzhir utawa Great Bulgaria kanthi Pusat ing Ukraina, Burdzhan - Karadzhim utawa Khorezm ing Asia Tengah, Bal - Balistan utawa Dzhir Bulgar ing Suriah. ing Biysu [Siberia Wétan].Kakuwatan iki kadhangkala padha aliansi, nanging kadhangkala padha saingan.Mulane, ing taun 4500 SM, kaisar Khons Kan-Shu, kanthi bantuan kaisar Bulgar saka Kashants Djira, ngalahake pasukan kasebut. Zureis [Pra-Manchus], sing nindhes wong Tuzgar [Koréa], lan nglebokaké wilayah Altyn-Baradj [Mongolia modern lan Cina Lor] menyang negara Khon [Hunno-Bulgaria]. aku]. Bagéyan saka Bulgar-Khon sisih kidul, sing dienggoni Kan-Su ing tanah sing ditaklukaké, mboko sithik gabung karo wong Anche dadi wong gedhé anyar, Khin [leluhur Cina modern]. "Khinami" akeh wong ing Asia nyebut wong Bulgar dhewe. Nanging 500 taun sabanjure, ing 4000 SM, keturunan Kan-Su Yermi [Yuri]-As nyerang Kashan kanthi hons. Kaisar Aral Bulgar-Kashan nalika iku ngalahake wong Bulgar-Khon lan mbantu Altyn-Baraj misah saka negara Khon. Ora let suwe, Aral dhewe, kanthi bantuan para Khins sing wis mardika, nundukake Khon-Burdjat. Setengah saka Khon-Bulgars, ora marem karo iki, ninggalake Burdjat lan Altyn-Baradj menyang Kulon lan manggon ing Asia Tengah, ing sisih kidul Bulgartau [Ural], ing Baltik [Jurmala lan panggonan liyane], ing Balkan [ Bularia utawa Illyricum], ing Suriah, India, Mesopotamia lan Mesir [ing Mesir, protégé Khon-Bulgar malah dadi kuwasa lan mrentah kanthi jeneng Firaun Una - i.e. Hun - ing 3834-3804. BC..."
  16. Baltavar
    Baltavar 28 Juli 2019 10:28
    0
    Kutipan: Baltavar
    Artikel kasebut rinci babagan senjata lan waja.
    Artikel iki nderek narasi tradisional saka historiografi Kazion saka Hun. Nanging ora bener ing hubungane karo Hunno-Bulgars!
    Sejarah sing paling akurat lan bener saka sawijining bangsa ditulis dening penulis sejarah lan penulis dhewe. Ora ngapusi lan manipulator donya, kayata wong Yahudi Talmud lan para pengikute, Zionis lan Bolshevik Zionis ing USSR lan Rusia.
    Informasi paling rinci babagan Hun-Bulgarians ditulis dening Kul Galli ing Khon Kitabi, Kitab Hun. Nanging ilang, lan data saka iku mlebu koleksi Nariman Tarihi (abad kaping 16) lan Jagfar Tarihi (abad kaping 17). Sing terakhir diserang dening pasukan paling retrograde ing USSR lan Rusia 30 taun kepungkur, abdi Zionis lan Column Kalima, amarga nuduhake carane akeh padha ngapusi lan falsified sajarah donya ing sisih.
    Kanggo "Nariman Tarikha", wayang saka homopredator manungsa iki meneng kaya iwak, remuk dening kasunyatan sensasional saka ewu tanggal, acara ing urutan logis, jeneng klan lan panguwasa, kutha lan desa, toponyms lan hidrin ing babad Bulgaria iki. , sing dikonfirmasi dening kabeh babad Yunani kuna sing kasedhiya nganti saiki. , sumber Romawi, Armenia, Arab lan Cina, ngungkapake tumindak ala saka 1500 taun nganti saiki para pembunuh bangsa Bulgaria lan Rusia lan sejarah sejatine!
    "... Dadi, Bulgaria Lawas kanthi pusat ing Syndzhak (Ciscaucasia) ambruk ing 4953 SM, nanging putra-putra Raja Aslan langsung ngedegake kekaisaran Bulgaria anyar: Shambat - Sumer utawa Suvar - Samara ing Suvar [Mesopotamia, Irak ], Agadzh - Askyp-Agadzhir utawa Great Bulgaria kanthi Pusat ing Ukraina, Burdzhan - Karadzhim utawa Khorezm ing Asia Tengah, Bal - Balistan utawa Dzhir Bulgar ing Suriah. Khon utawa Burjat ing Biysu [Siberia Wétan].Kakuwasan iki kadhangkala gabung karo siji lan sijiné, nanging kadhangkala padha saingan.Mulane ing taun 4500 SM Kaisar Khon Kang-Su, kanthi bantuan kaisar Bulgar saka Kashants Jir, ngalahake wong Zureians. [Proto-Manchu] sing nindhes wong Tuzgars [Koréa], lan nglebokaké tlatah Altyn-Baradj [Mongolia modern lan Cina Lor] menyang negara Khon [Hunno-Bulgaria]. Cina Kidul]. Bagéyan saka Bulgar-Khon sisih kidul, sing dienggoni Kan-Su ing tanah sing ditaklukaké, mboko sithik gabung karo wong Anche dadi wong gedhé anyar, Khin [leluhur Cina modern]. "Khinami" akeh wong ing Asia nyebut wong Bulgar dhewe. Nanging 500 taun sabanjure, ing 4000 SM, keturunan Kan-Su Yermi [Yuri]-As nyerang Kashan kanthi hons. Kaisar Aral Bulgar-Kashan nalika iku ngalahake wong Bulgar-Khon lan mbantu Altyn-Baraj misah saka negara Khon. Ora let suwe, Aral dhewe, kanthi bantuan para Khins sing wis mardika, nundukake Khon-Burdjat. Setengah saka Khon-Bulgars, ora marem karo iki, ninggalake Burdjat lan Altyn-Baradj menyang Kulon lan manggon ing Asia Tengah, ing sisih kidul Bulgartau [Ural], ing Baltik [Jurmala lan panggonan liyane], ing Balkan [ Bularia utawa Illyricum], ing Suriah, India, Mesopotamia lan Mesir [ing Mesir, protégé Khon-Bulgar malah dadi kuwasa lan mrentah kanthi jeneng Firaun Una - i.e. Hun - ing 3834-3804. BC..."
  17. Nadir Shah
    Nadir Shah 29 Agustus 2019 23:59
    0
    Kutipan saka Oquzyurd
    Wong Hun (Hunni) iku leluhuré wong Turki ing Asia Tengah, Turki, Turki Kaukasia, lsp. Wong-wong iki uga dadi leluhuré wong Hongaria, ora kebeneran yèn Hongaria diarani Hongaria.

    padha ora duwe apa-apa apa karo wong-wong mau ing kabeh, lan ana Turki sadurunge wong, nanging Hungarians Uralians umume, lan apa Hungaria apa karo yen padha nelpon piyambak Magyars? Lan Ungarn umume saka Turkic "onogur", 10 suku. kaget.
  18. karabas
    karabas 8 September 2019 20:55
    0
    Apa wong apik! Artikel sing apik tenan! Malah wegah menehi kritik marang sampeyan! Mung sumunar!
    Nanging kanggo ngormati Penulis - Aku ngguyu babagan kumis suwe (tambah kanggo sampeyan)
    Apa aku bisa nggunakake (kumis mudhun, munggah, lurus)?
  19. DOGOR67
    DOGOR67 12 September 2019 04:14
    0
    Penulis nemtokake Xiongnu (Hun) minangka leluhure wong Turki, luwih tepate Xiongnu minangka proto-Turk sing akeh banget, kanthi campuran saka macem-macem bangsa (sisih kulon karo wong Scythian-Saka, karo proto- Mongolian), sing dikonfirmasi dening studi genetik lan linguistik (contone, basa Turki Wétan saka Sakha (Yakutov) dumadi saka 1/3 saka tembung proto-Mongolian sing cedhak karo periode Xiongnu. Luwih tepate, Sakha basa kasusun saka 1/3 saka Scythian (Saka), 1/3 saka proto-Mongolian lan 1/3 saka Turkik nyata Maca karya ahli linguistik misuwur A. Dybo Ya, lan sumber Cina kuna langsung nunjukaké iki.