Review militèr

"lemari ireng". Langkah pisanan perusal ing Kakaisaran Rusia

7

Kerajinan angel saka ilustrator


Jaman "kabinèt ireng" ing Rusia biasane digandhengake karo periode XNUMX-XNUMX abad, nalika kabeh karyawan karyawan makarya kanggo kabutuhan negara rahasia. Kajaba iku, dheweke minangka profesional sing nduweni kualifikasi ing lapangan. Padha kudu ora mung discreetly mbukak lan maca isi amplop, nanging uga menehi hasil karo trik tartamtu. Dadi, ing korespondensi pos ing taun-taun kasebut, dheweke nindakake segel lilin lan lilin tradisional, jahitan kontur huruf nganggo benang, uga teknik sing luwih canggih - nyisipake artefak khusus sing ora jelas, contone, rambut tipis. Sing maca sing ora duwe pengalaman bisa uga ora ngerti yen nalika amplop dibukak, rambute tiba, nanging panampa kasebut dilaporake babagan discrediting pesen kasebut. Iku ora aneh kanggo nemokake dobel packing saka Correspondence, nalika siji liyane disimpen ing siji amplop gedhe, kang informasi utamané terkenal didhelikake. Lan iki ora kanggo sebutno kamungkinan enkripsi ati-ati saka Correspondence, utamané Correspondence internasional.


"lemari ireng". Langkah pisanan perusal ing Kakaisaran Rusia

Pemalsuan segel - skill paling dhuwur saka perrustrator kabeh wektu


Kabeh iki perlu kanggo sijine wong paling educated lan bakat ing wektu ing kepala departemen "intelijen" kuwi. Salah sijine yaiku akademisi Rusia, asli saka Jerman, Franz Ulrich Theodosius Aepinus, sing bisa mbedakake awake dhewe kanthi riset serius ing fisika, matématika, kimia lan astronomi. Kajaba iku, Epinus ngajar fisika lan matématika marang Permaisuri Ekaterina Alekseevna, lan uga mulang fisika, astronomi lan anatomi marang Adipati Agung Pavel Petrovich nganti ulang tahun siswa sing kaping 25. Ing wektu sing padha, ilmuwan iki diangkat ing Collegium Luar Negeri minangka kepala layanan enkripsi, kang makarya saka 1765 kanggo 1797.

Utamane, paling peneliti crita ciphers setuju yen ora ana potret asli Aepinus - ing versi sing ana, Aepinus palsu digambarake. Motif utama kanggo milih ilmuwan kanggo mimpin departemen serius kuwi padha kabisan matematika luar biasa ing deciphering, pengabdian pribadi kanggo permaisuri, lan status sarjana. Sing terakhir iki penting banget - pasangan asring dadi saluran kanggo bocor informasi rahasia. Aepinus duwe akeh pakaryan ing lapangan anyar - kabeh korespondensi manca sing mlebu lan metu kudu didekripsi. Ing sawetara wektu, departemen makarya ing sawetara shift watara jam.

Kesulitan sing diadhepi dening dekoder "kabinèt ireng" kanthi jelas dituduhake dening surat Epinus, ora puas karo telat dekoding Catherine:
"Pekerjaan iki mbutuhake: A) Inspirasi kanggo mbukak. Saka iki, ora kabeh dina lan jam kaya ngono, nanging mung nalika, kaya sing dikandhakake, sampeyan cocog lan inspirasi. Yen sampeyan pengin entuk apa-apa kanthi kekuwatan tanpa ana swasana kaya ngono (lan sepira kerepe ora ana!) Nanging sampeyan ora bisa nindakake, sampeyan bakal kelangan rasa percaya diri lan entuk kebencian marang karya kasebut. Banjur pangarep-arep kanggo nggayuh apa wae ora ana gunane. B) Kerja keras banget kanggo mikir. Lan yen sampeyan fruitfully, gumantung ing kahanan, digunakake loro, telu, maksimum patang jam saka rong puluh papat, liyane dina wis ilang. Kekuwatane pikiran wis entek, landhepe dadi tumpul, lan wong ora bisa nindakake iki utawa karya liyane.


Iki minangka aerobatik paling dhuwur saka karya "kabinèt ireng", nanging ana cukup karya ing tingkat ngisor. Staf kasebut kudu duwe cryptographer-decoder, pembuka paket, interceptor surat, penerjemah, pengukir, pemalsu, "printer" lan peniru tulisan tangan, uga ahli kimia. Sing terakhir iki tanggung jawab kanggo deciphering teks steganographic, sing ditulis ing tinta siro. Babad sajarah ninggalake kita korespondensi antarane kepala layanan perusal pisanan, Alexei Petrovich Bestuzhev-Ryumin, lan direktur pos St. Petersburg, Friedrich Asch, ing awal taun 1744. Padha rembugan masalah nggawe analog saka segel Duta Besar Austria Baron Neuhaus, kang makarya carver tartamtu jenenge Kupi. Ing korespondensi, Ash mbenerake wektu tundha nggawe segel amarga penyakit printer, lan nanggepi dheweke nampa pesenan "kanggo tukang ukir Tuku segel iki kanggo dipotong kanthi rajin, amarga Neuhausian saiki ora duwe katrampilan sing apik. ." Umumé, tukang ukir segel minangka jinis layanan perusal elit. Lan permaisuri menehi perhatian khusus kanggo narik kawigaten khusus wong saka Rusia kanggo karya filigree kasebut. Elizabeth langsung ngandika sing kantor carver kang kudu diisolasi, aman lan asu laut karo pribadi dibusak sawise "shift". Swara wektu, malah engravers saka Academy of Sciences melu ing karya penting.


Ratu Elizabeth Petrovna. Ing perusal dheweke ing "kabinèt ireng" njupuk ukuran sudhut lan dadi alat politik efektif.


Iku ora tansah bisa ing "kantor ireng" kanggo mbukak lan maca mail manca tanpa bukti. Karyawan kedutaan kasebut ngerti babagan karya layanan khusus Rusia lan nggawe akeh alangan kanggo bisa. Dadi, sawise asil pangolahan kiriman menyang Berlin, Friedrich Asch maneh kudu mbenerake awake kanggo Bestuzhev-Ryumin:
«
... ing serat-serat kasebut, benang kasebut disetujoni supaya lem saka uap banyu sing nggodhok, sing dakcekel surat kasebut nganti pirang-pirang jam, ora bisa dibongkar lan ora bisa tiba. Ya, lan lim sing ana ing sangisore asu laut (sing wis dicopot kanthi trampil), nanging ora mekar. Awit saking punika, kula nyuwun pangapunten, kula mboten manggih cara kangge nyetak serat-serat punika tanpa nyuwek amplop. Dadi aku nutup bungkus iki lan aku kepeksa ngirim stafeta ing dalan ... "


Alexey Bestuzhev-Ryumin - bapak "kabinèt ireng"


Tumindak siji-wektu kanggo nyegat korespondensi duta besar lan cipher manca cukup umum ing Kakaisaran Rusia. Kisah jenderal utama Prancis Duc de Fallari, sing dikirim menyang misi rahasia ing 1739, dadi misuwur. Dheweke dicekel ing Riga lan sajrone panelusuran, dheweke nemokake kunci cipher, uga akeh informasi strategis penting kanggo tahta Rusia. Nanging, adoh saka karya sistematis ing wilayah iki, akèh informasi penting liwati dening negara.

Kepemimpinan layanan anyar kanggo nyegat mail, decryption lan maca dipasrahake marang tokoh Rusia, count lan diplomat Alexei Petrovich Bestuzhev-Ryumin. Ora ana tanggal pas kanggo organisasi saka kantor anyar, nanging tentatively iku ing awal 1742, nalika count nampa posisi pangareping direktur Russian. Nasib pangareping pisanan "kabinèt ireng" cedhak intensitas kanggo crita petualangan paling apik. Dheweke mung dihukum mati kaping pindho, nanging saben wektu dheweke ngganti paukuman mati karo pengasingan. Alexei Petrovich miwiti kariré kanthi sinau ing Jerman lan Inggris, lan banjur kerja ing konsulat diplomatik Kopenhagen lan Hamburg. 1744-1758 dadi puncak nyata karir Bestuzhev-Ryumin - dadi kepala pamaréntahan, utawa kanselir, ing Elizabeth Petrovna. Bestuzhev-Ryumin ora duwe katrampilan khusus ing kriptografi utawa perusal - dheweke minangka manajer efektif sing khas ing pangertèn sing paling apik. Nyatane, saka sasi pisanan karya "kabinèt ireng", utamané penting terjemahan saka Correspondence antarane departemen diplomatik manca menyang meja saka Empress Elizabeth. Nganti saiki, folder sing kandel karo dokumen sing diajukake kanthi rapi kanthi tandha "Pangeran Kaisar kepengin ngrungokake" wis disimpen ing arsip. Lan permaisuri ngrungokake korespondensi "menteri Inggris Veitch ing St. Petersburg marang gustiku Carthurst ing Hannover lan Adipati Newcastle" utawa "menteri Holstein ing Swedia, Pechlin, marang kepala marshal Holstein Brimmer, sing ana ing St. Petersburg.”


Alexey Petrovich Bestuzhev-Ryumin


Nanging ing taun-taun awal karya "kabinèt ireng", penerjemah domestik ora duwe katrampilan sing penting banget kanggo nerjemahake huruf asing. Padha bisa mbukak, padha bisa nerjemahake, padha bisa nyalin lan palsu, nanging iku bisnis ala karo bejat kode. Dadi dheweke langsung nulis ing terjemahan: "Banjur limang kaca ditulis nganggo cipher ..." Wektu nalika Peter I meh nulis cipher karo tangane dhewe lan kode mungsuh sing retak rampung. Ing tengah abad kaping XNUMX, iki cacat flagrant saka layanan khusus Russian kudu dibusak sanalika bisa - sawise kabeh, iku ing paragraf ndhelik sing makna utama saka Correspondence didhelikake. Dibutuhake wong sing bisa ngatur layanan kriptografi lan ngajari galaksi para pengikut. Miturut Bestuzhev-Ryumin, peran iki cocok banget kanggo Christian Goldbach, ilmuwan sing diundang saka Eropah. Dhèwèké minangka ahli matematika sing ora biasa sing kasengsem ing téori angka lan aktif sesambungan karo peneliti gedhe. Nanging salah siji saka layang kang mudhun ing sajarah ing salawas-lawase. Ing kono, dheweke menehi "masalah Goldbach" menyang pengadilan Leonardo Euler:
"Sembarang wilangan wutuh luwih saka utawa padha karo enem bisa dituduhake minangka jumlah saka telung nomer prima."


Nganti saiki, ora ana sing bisa menehi bukti sing cukup babagan konjektur iki, lan akeh ahli matematika sing percaya yen ora bisa dibuktekake. "Masalah Goldbach" wiwit taun 1742, ing taun iki Elizabeth Petrovna nandatangani dekrit babagan janjian matématikawan menyang "posisi khusus". Wiwit kuwi, kabeh urip Kristen Goldbach wis dikhususake kanggo cryptanalysts kanggo entuk manfaat saka Kakaisaran Rusia. Cipher pisanan sing rusak yaiku kode Baron Neuhaus, duta besar Austria ing St. Segel iki dipalsukan rada suwe ing taun 1744, lan ing taun 1743 dheweke sinau maca cipher Austria. Sing paling resonan yaiku pambuka setaun sabanjure korespondensi Duta Besar Luar Biasa Louis XIII, Marquis de la Chétardie, informasi sing penting banget kanggo negara kasebut. Kabeh karya wong Prancis, minangka ternyata, ngarahke kanggo nyegah Rusia saka rapprochement karo sekutu Eropah Austria lan Inggris. Wigati dimangerteni yen salah siji sing pisanan ing kasus iki yaiku ambruk Bestuzhev-Ryumin - panyengkuyung aliansi karo negara kasebut. Lan de la Chétardie ngatur akeh. Dheweke nenun intrik sing trampil lan malah bisa ngremehake sadulure Bestuzhev-Ryumin, Mikhail ing mripate Permaisuri. Mung bakat kriptografi Christian Goldbach sing bisa nylametake kahanan kasebut. Matématikawan makarya banget hard lan secara harfiah ing saperangan saka taun pisanan kang bisa kanggo mbukak cipher saka duta manca Dalion, Vahmeister lan Castellan. Pentinge Goldbach kanggo makutha Rusia bisa ditaksir kanthi conto ing ngisor iki: ing taun 1760, ilmuwan nampa status anggota dewan privy kanthi gaji taunan sing luar biasa 4,5 ewu rubel. Nanging Leonhard Euler sing luwih bakat, sing mlebu ing sajarah ilmu pengetahuan, ora tau dianugerahi gelar dhuwur ing pengadilan Rusia. Lan, kanthi cara, gambar sing dipercaya saka Christian Goldbach, uga Franz Ulrich Theodosius Aepinus, uga ora bisa ditemokake.

Miturut bahan kasebut:
Soboleva T. A. Sajarah bisnis enkripsi ing Rusia.
Larin D. A. "kabinèt ireng" Rusian.
Tokareva N. N. Ing sajarah kriptografi ing Rusia.
"Kimia lan Urip".
Pengarang:
Foto sing digunakake:
ru.wikipedia.org
7 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 3x3z simpen
    3x3z simpen 18 Juli 2019 07:13
    +4
    Lanjutan saka tema sejarah kriptografi lan kriptanalisis ing Rusia!
    Eugene, aku ngusulake kanggo nggabungake bahan kasebut dadi siji seri.
  2. Albatross
    Albatross 18 Juli 2019 09:36
    0
    Yen ora ana teknologi, aku bisa mbayangno sepira angel enkripsi / dekripsi kasebut
    secara harfiah perang saka wits
  3. Master Trilobit
    Master Trilobit 18 Juli 2019 13:22
    +2
    Dadi, aku ora ngerti, nanging ing ngendi de Brilly? Napa Alyoshka Korsak lan Vasily Lyadashchev ora kasebut? Nanging isih:
    Tansah irung, midshipmen,
    Urip iku apik opo ala...
    Sayange ora ana potret Goldbach
    Lan Franz Ulrich Epin...
    ngguyu
    Nanging kanthi serius, aku pribadi nemokake menarik lan informatif kanggo diwaca. Aku krungu bab Goldbach lan Aepinus kanggo pisanan. Thanks kanggo penulis lan kita ngarep-arep terus. apik
    1. vladcub
      vladcub 18 Juli 2019 21:33
      +2
      Mikhail, aku uga, nalika maca materi, aku kelingan "Midshipmen". Film apik lan aktor apik
  4. vladcub
    vladcub 18 Juli 2019 21:52
    +4
    Penulis, kok mung sethithik: Aku ngulu lan ora weruh.
    Katon kaya kriptografi lan intelijen asale ing jaman Alkitab. Kitab Suci ngandika bab pramuka: "lan dikirim telik," lan kriptografi, ketoke, ana rahasia malah banjur, kang ora kasebut, utawa Mungkin aku kelalen?
    "Euler ing pengadilan Rusia ora tau dianugerahi pangkat dhuwur", Euler mesthi pinter, nanging kawruh babagan enkripsi manca luwih penting. Apa kuwi sing diomongake Permaisuri?
    Aku kudu ujar manawa Elizabeth ora bodho kaya sing diwenehake ing buku sejarah.
  5. Baursak
    Baursak 19 Juli 2019 12:38
    +1
    Artikel sing apik - nanging ora cukup. Mangga nerusake. Aku tau ketemu artikel bab dewan negara Goldbach, nanging aku tau panginten sing iki penulis padha misuwur "masalah matematika mbukak saka Goldbach", kang wis dadi adoh wis mung sebagian ditanggulangi. Dipikir iku sepupu.
  6. Olezhek
    Olezhek 20 Juli 2019 18:52
    0
    Kabeh karya wong Prancis, minangka ternyata, ngarahke kanggo nyegah Rusia saka rapprochement karo sekutu Eropah Austria lan Inggris. Wigati dimangerteni yen salah siji sing pisanan ing kasus iki yaiku ambruk Bestuzhev-Ryumin - panyengkuyung aliansi karo negara kasebut. Lan de la Chétardie ngatur akeh.



    Matur nuwun kanggo artikel gedhe.
    Sejarah intelijen-counterintelligence (utamane sing terakhir)
    undeservedly digatèkaké.
    Nanging iki salah!
    Unit kasebut ora kalah penting tinimbang tentara / angkatan laut