Review militèr

"Kabinèt ireng" lan wahyu. Évolusi perlustration ing Rusia

8

Underrated Art


Ing bagean sadurunge crita bab langkah pisanan perusal Russian iki disebut déwan negara lan decipherer pinunjul Christian Goldbach, sing dadi misuwur kanggo cahya sukses saka Marquis de La Chétardie. Wong Prancis iki bener-bener nindakake aktivitas subversif ing St. Wigati dicathet menawa nalika Chétardie dicekel, dituntut lan dikirim menyang omah kanthi nistha, Prancis ngedhunake kabeh nesu amarga gagal operasi marang sekretaris Despres. Iki henchman saka Chétardie sing didakwa transfer cipher menyang Rusia - ora ana sing wani mikir yen ing Rusia bisa dekripsi mandiri. Lan ora mung wong Prancis sing nglakoni dosa kanthi sombong. Dadi, ing buku "Cathetan babagan Wong Paling Penting ing Pengadilan Rusia", sing ditulis ing 1746 dening diplomat Jerman Baron Axel von Mardefedel, Goldbach rada condescending.



Kira-kira layang kasebut bisa ditemokake ing korespondensi duta besar Prancis karo tanah air


Miturut tengen, kabisan matematika kang Highly rego, nanging skills deciphering, miturut Mardefedel, padha cukup andhap asor. Lan kanthi coding sing ati-ati, Christian Goldbach ora bakal bisa maca kiriman diplomatik. Ing wektu sing padha, informasi tetep ing arsip babagan korespondensi dekripsi saka Mardefedel dhewe, Baron Neuhaus lan bangsawan Prancis Lestocq, sing nyoba nerusake "kasus" Chétardie. Ora nggumunake, sawise kaskade wahyu kasebut, duta-duta asing luwih ngerti babagan tingkat ati-ati sing paling dhuwur ing tumindak korespondensi diplomatik. Dadi, utusan Prancis Louis XV ing Rusia, Douglas Mackenzie lan Eon de Beaumont, teka ing negara kasebut kanthi cipher khusus sing didhelikake ing tumit lan legenda tartamtu. Dheweke mesthine ngrasakake lemah kanggo miwiti maneh hubungan Franco-Rusia, nanging nampilake awake dhewe minangka pedagang wulu supaya ora narik kawigaten tambahan saka "kabinèt ireng" Rusia. Mulane, ana konvensi lucu ing korespondensi. Dadi, Bestuzhev-Ryumin diidentifikasi minangka "lynx", lan munggah panguwasa ing retinue, mesthi, dienkripsi "lynx ing rega." Nanging duta Inggris William Genbury ditunjuk mung minangka "rubah perak." Saliyane "ciphering" kasebut kanthi ati-ati, para utusan Prancis banget disaranake kanggo mlebu menyang korespondensi karo "pusat" mung ing kasus sing ekstrem. Ati-ati banget ing kahanan kaya mengkono ora katon superfluous ing kabeh.

"Kabinèt ireng" lan wahyu. Évolusi perlustration ing Rusia

Ing Catherine II, perlustration tekan tingkat anyar pembangunan. Mungkin nylametake tahta


Nganti pungkasan abad kaping XNUMX, layanan rahasia Rusia kanthi yakin lan gampang maca kabeh korespondensi diplomatik Prancis. Analis mbukak enkripsi, nanging akeh kunci kanggo kriptografi dijupuk kanthi cara operasional. Dadi, pejabat sing direkrut saka Kementerian Luar Negeri Prancis kerja ing Kedutaan Besar Rusia ing Paris. Dheweke ngliwati data awal kanggo dekripsi menyang sekretaris Kedutaan Besar Meshkov, banjur informasi kasebut menyang duta besar resmi Smolin, lan dheweke wis diterusake menyang Rusia. Nyatane, bisa ngirim pesen rahasia liwat saluran diplomatik menyang Rusia (saka Rusia) mung kanthi pribadi utawa karo utusan sing bisa dipercaya.

Perlustrasi ing Catherine II


Sawise sawetara wektu nyuda layanan perlustration, Permaisuri Catherine II ambegan urip anyar menyang kantor. Ing taun 1764, dheweke ngganti Friedrich Asch minangka kepala dinas karo Pak Postmaster von Eck, lan ngganti Goldbach, sing lunga ing taun sing padha, karo Akademisi Franz Aepinus. Staf "kabinèt ireng" wis saya tambah akeh, lan saiki kabeh korespondensi manca tanpa pangecualian wis dipriksa. Secara total, perlu kanggo decipher lan nerjemahake korespondensi saka telung puluh negara. Mung ing taun 1771, duta besar Prusia bisa nulis lan nampa 150 pesen liwat saluran diplomatik, sing, kanggo kesetiaan, dikode kanthi cara sing beda-beda.

Makarya "kantor ireng" ing kahanan atos kuwi ajeg. Ana kasus nalika Catherine II nampa transkrip saka layang ing meja sadurunge addressees nampa. Permaisuri asring menehi pitunjuk ora mung babagan perusal prioritas pisanan saka korespondensi siji utawa duta liyane, nanging uga numpes surat sing ora disenengi. Akeh surat sing metu menyang Prancis, sing ngurusi kerusuhan ing negara kasebut, langsung menyang oven. Surat transit sing penting ora digatekake dening permaisuri - uga bisa dideskripsikake. Sejarawan misuwur V. S. Izmozik ing buku "Black Cabinets" История perusal Rusia" menehi conto interception lan dekoding layang kanggo Paus saka panguwasa kutha Persia Rasht dening "abdi klerikal". Posisi geografis Rusia banget kondusif kanggo interception transit surat strategis penting.

Saliyane pesen ciphered, Catherine II maca karo kesenengan korespondensi pribadi duta manca karo sederek ing luar negeri. Ing memoar diplomat Louis Philippe de Segur, sampeyan bisa nemokake tembung-tembung ing ngisor iki saka Permaisuri:
"Tulis saka aku marang bojomu yen dheweke bisa nerusake apa wae sing dikarepake liwat tanganku. Paling ora sampeyan bisa yakin manawa layang sampeyan ora bakal dicithak. Catherine II seneng gumunggung babagan efektifitas "lemari ireng" dheweke.



Duta Besar Prancis kanggo Rusia Louis Philippe de Segur, sing surat-surat Catherine Agung seneng diwaca


Ing pungkasan abad kaping XNUMX, layanan perlustration nduweni fungsi anyar - kanggo nyegah ekspor (impor) dhuwit kanthi barang pos. Cathetan bank, miturut pandhuane, kudu ditarik saka amplop lan ditransfer menyang gubernur ing tanah sing dhuwit ditemokake.

Wiwit pertengahan abad kaping 1748, spesialis ing omah pisanan ing deciphering korespondensi manca wiwit muncul ing layanan perusal. Erofei lan Fyodor Karzhavins, sing dilatih ing Prancis, kalebu sing pisanan. Yerofey lunga menyang Paris tanpa ijin ing taun 1760 lan langsung mlebu ing Sorbonne. Sampeyan kudu ngerti yen Karzhavin ora dadi bangsawan - bapake melu perdagangan cilik ing Moskow. Ing universitas, Yerofey sinau basa lan nuduhake piyambak minangka mahasiswa bakat sing pantes manungsa waé saka Mentri d'Argenson piyambak. Wiwit taun 1753 Erofey wis manggon ing Rusia lan makarya dadi juru tulis lan cipher ing Collegium Luar Negeri. Saliyane layanan umum, Karzhavin melu terjemahan sastra manca. Dadi, ing sangisore pena teka versi pisanan saka Gulliver's Travels ing basa Rusia. Fyodor Karzhavin, keponakan Yerofei, teka ing Paris marang pamane ing taun XNUMX lan sinau ilmu pengetahuan sajrone telulas taun. Mengko, dheweke uga bali menyang Rusia lan, kaya pamane, njabat negara ing Collegium Luar Negeri minangka penerjemah lan juru tulis sandi. Sabangsa bakat, saliyane kanggo total karya rahasia, kiwa konco akèh karya sastra, risalah sajarah lan filosofis.

Paradoks, jeneng Christian Goldbach, Franz Epinus, Efim lan Fyodor Krazhavin, kanggo kabeh kaluwihan ing bidang keamanan negara, meh ora dingerteni ing kalangan Rusia. Sauntara iku, wong-wong mau sing ninggalake akeh siswa sing banjur dadi penyangga layanan perusal lan dekripsi Rusia.

Ing bedhil "Freemason"


Saka pungkasan abad kaping XNUMX, Catherine II, sing sadurunge seneng Freemason ing Rusia, dumadakan ngatur buron saka tatanan. Iki amarga utamane amarga revolusi ing Prancis lan horor sing diiringi. Wong kraton ing saindhenging Eropah ngetutake acara revolusioner lan alon-alon ngencengi sekrup ing negarane dhewe. Permaisuri Rusia ora ana sing istiméwa. Kegiatan inspeksi lan deciphering korespondensi wis akeh banget. Kabeh aristokrat sing malah rada katon nglawan permaisuri padha ing pengawasan. Kajaba iku, Catherine II maca kabeh layang sing ditampa lan wrote putrane Pavel, freemason lan Kaisar mangsa. "Freemason" ing kahanan iki ora bisa uwal saka manungsa waé sing cedhak, amarga iku gagasan sing bungahaken masyarakat karo gedhe banget "demokratisme". Isih seger ana memori saka getih "Pugachevshchina", kang meh biaya Catherine II tahta. Permaisuri uga wedi yen pondok-pondok Masonik bisa dadi platform sing apik kanggo nggedhekake pengaruh "Kulon sing terang" ing Rusia.

Perusal dadi instrumen penting negara ing kontrol Freemason ing Rusia. Ing kabeh kantor pos kudu menehi perhatian khusus marang huruf "freemason" lan nggawe paling ora rong salinan saben dokumen. Sejarawan Tatyana Soboleva ing buku "Sejarah bisnis enkripsi ing Rusia" nyebutake direktur pos Moskow Ivan Pestel (bapak Decembrist), sing ngirim salinan layang-layang Mason menyang rong alamat: menyang panglima Moscow Pangeran Prozorovsky. lan Count Bezborodko metropolitan, sing melu milih surat-surat penting kanggo permaisuri. Nanging nggawe salinan layang Mason minangka prakara sing gampang - luwih angel kanggo ngerteni isi kasebut. Teks "mason gratis", kaya sing sampeyan ngerteni, dibedakake kanthi enkripsi semantik sing rumit. "Hieroglyphs" saka Mason paling asring dilambangaké ora mung aksara, nanging kabèh simbol lan ritual.


Salah siji varian saka ciphers Masonic


Sing luwih dhuwur status ing pondokan sing dituju, dheweke luwih ngerti makna enkripsi. Yaiku, ora saben pengikut pesenan bisa maca enkripsi Masonik. Lan yen dheweke maca, tegese bakal beda banget saka asline. Mung kawruh jero babagan ritus lan, sing paling penting, simbolisme urutan kasebut, bisa nembus inti saka teks kasebut. Count Vilegorsky, salah sawijining Freemason paling gedhe ing jaman kasebut, ngandhani para pengikute:
"The bricklayer kudu ing kabeh cara bisa delve menyang ritus misterius kita lodges, ngendi saben obyek, saben tembung duwe sawetara spasial makna lan lapangan iki ngembangaken, kaya, munggah menyang dhuwur, nalika sampeyan munggah, cakrawala kita ndeleng. nyebar.”


Iki minangka kesulitan kanggo ngerteni kasunyatan sing nunggu para dekoder ing pesen rahasia Mason. Contone, tandha kompas mbukak ing sewidak derajat (simbol saka Mason) ing teks bisa ateges srengenge, geni, Mercury, roh, bakal, kaendahan, lan host konsep liyane.

Ora ketompo carane angel kanggo decipher teks iki, layanan perlustration coped karo karya - sawise asil saka pengawasan Correspondence, Catherine II sijine akeh Mason ing guo. Dadi, ing taun 1792, publisher Nikolai Nikolaevich Novikov dikunjara ing beteng Shlisselburg, lan printing house wis numpes. Salah sawijining Mason paling gedhé ing Rusia dirilis mung ing Kaisar Paul I. Pondok Martinist lan Rosicrucian, sing aktivitas penerbitan nentang pamaréntahan Catherine II, padha buyar lan ditutup. Mason kanthi wiwitan represi, mesthine ngerti ngendi negara entuk informasi babagan rencana lan maksud pesenan. Wigati dimangerteni manawa akeh aktivis tukang batu ing surat marang saben liyane kanthi terang-terangan nguripake Catherine II, nyoba kanggo gawe uwong yakin dheweke ora salah.

Perlustrasi lan layanan dekripsi ing Rusia ing abad kaping 1812 kabukten efektif lan mung sawetara dekade munggah menyang tingkat sing padha karo kolega saka luar negeri. Akeh cara, iki dadi dhasar kanggo karya strategis penting layanan khusus nalika Perang Patriotik XNUMX.

Miturut bahan kasebut:
Soboleva T. Sajarah bisnis enkripsi ing Rusia.
Tokareva N. N. Ing sajarah kriptografi ing Rusia.
Izmozik V. "Kabinèt ireng" Sajarah perusal Rusian. XVIII - awal abad XX.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
russian7.ru, wikipedia.org, Soboleva T., Sejarah kriptografi ing Rusia, mcoin.ru
8 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. kumandhang ala
    kumandhang ala 10 Agustus 2019 07:27
    +3
    Artikel sing menarik, matur nuwun, aku maca kanthi seneng.
  2. andrewkor
    andrewkor 10 Agustus 2019 08:16
    +4
    Personifikasi masalah iki, Ivan Kuzmich Shpekin, kepala pos saka Inspektur Jenderal, mbukak Khlestakov!
    1. Ilya spb
      Ilya spb 11 Agustus 2019 22:16
      0
      Iku ora masalah. Apa bab karya. Layanan umum.

      Lan kepala pos saka "Inspektur" diwajibake maca layang wong liya.
  3. yowis
    yowis 10 Agustus 2019 10:51
    0
    ... Izya, nalika sampeyan nampa Bebungah Nobel, sampeyan bakal dadi ilmuwan Rusia gedhe.
  4. vladcub
    vladcub 10 Agustus 2019 16:00
    +2
    "Katrampilan deciphering, miturut Mardefeld, cukup andhap asor" apa tegese duta besar asing dilaporake babagan apa sing ditindakake Goldbach? Aku mikir yen Goldbach ora bengok-bengok ing alun-alun: "Aku melu deciphering huruf asing," lan Permaisuri Elizabeth mbokmenawa ora ngomong babagan iki. Dadi iki bocor informasi?
    1. andrewkor
      andrewkor 10 Agustus 2019 17:48
      0
      Aku mung bisa nganggep nanggepi pitakonan sampeyan Goldbach (!) Makarya part-time kanggo Mardefeld ing kalodhangan, deciphering Correspondence pribadi saka pesaing terakhir, ya, ketoke, dheweke ora nyoba banget hard!
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 10 Agustus 2019 18:00
        0
        Kutipan saka andrewkor
        Dadi iki bocor informasi?

        Rajapati bakal metu. Ora perlu bengok-bengok ing alun-alun, cukup kanggo ngandhani wong "ing rahasia". "Apa wong loro ngerti, babi ngerti." Nanging kasunyatan manawa "mitra" ora ngerti babagan kasuksesan ing deciphering mung nyatakake yen langkah-langkah kanggo njaga rahasia wis ditindakake lan cukup sukses.
        Aku ngerti saka pengalaman dhewe sing salah siji saka cara paling apik kanggo njaga rahasia iku kanggo gawe uwong yakin pihak sing kasengsem sing padha wis ngerti rampung. eseman
  5. Petr7
    Petr7 15 Desember 2019 11:57
    0
    Matur nuwun, bakal ana sekuel? Aku pengin maca babagan "litorea" lan "litorea sing angel", sawayah-wayah aku ngerti, ana cipher nalika Perang Dunia I, nanging meh ora tau digunakake.