Review militèr

Kasoripun wadyabala Turki ing paprangan ing sacedhake Kali Cholok lan ing Kyuruk-Dar

6
Kamenangan tentara Rusia ing Kaukasus. 165 taun kepungkur, ing Agustus 1854, pasukan Rusia ing komando Jenderal Bebutov ngalahaké tentara Turki cedhak desa Kyuryuk-Dara ing Transcaucasus. Wadyabala Rusia manèh ngalang-alangi rencana Istanbul ngrebut Kaukasus.



Perang ing desa Kyuryuk-Dara ing sacedhake beteng Kars. F. I. Baikov


Kahanan umum ing ngarep Kaukasia


Winter 1853-1854 liwati sepi, kajaba serangan saka detasemen Turki cilik ing kiriman tapel wates lan desa. Nanging, ing mangsa adhem, kanthi bantuan penasehat Inggris lan Prancis, Turki mbangun maneh lan ngatur tentarane. Kanggo Kulon, Crimea dadi teater perang utama, nanging Turki bakal nindakake operasi militer utama ing Kaukasus. Tentara Anatolia Turki digawa nganti 120 ewu wong. Panglima paling anyar yaiku Zarif Mustafa Pasha, komandan sing berpengalaman lan kejam. Kepala staf yaiku Jenderal Prancis Guyon. Tentara Turki ngandelake pangkalan kuat ing Kars lan Erzerum, duwe komunikasi segara sing permanen lan trep liwat Batum karo kabeh pesisir Segara Ireng lan Istanbul.

Parentah luhur Turki ora nglirwakake rencana nembus menyang Kutaisi lan Tiflis, lan luwih menyang Kaukasus Lor. Kanggo ngrebut ibukutha Kaukasus Rusia, Korps Batum kaping 50 dialokasikan miturut komando Mahomet Selim Pasha. Serangan iki direncanakake liwat Guria, lan ing pinggir pesisir Ottoman armada Anglo-Prancis, sing saiki nguwasani Segara Ireng, mesthine ndhukung. Armada Rusia diblokir ing Sevastopol.

Kahanan kasebut rumit amarga kasunyatan manawa Rusia duwe komunikasi sing ora apik karo barang-barange ing Transcaucasus. Komunikasi liwat segara karo Abkhazia lan Redut-Kale diselani dening katon saka kulon armada ing Segara Ireng. Dalan militer Georgia ora bisa dipercaya lan mbebayani amarga kahanan alam (sumbat salju, longsor gunung, lan liya-liyane), lan serangan saka pendaki gunung. Rute katelu ing pesisir Segara Kaspia nyedhiyakake komunikasi mung karo Dagestan, lan uga ana ing ancaman serangan dening suku gunung. Ana mung cara papat - ing sadawane Segara Kaspia kanggo Derbent, Baku lan tutuk kali. pitik jago. Kanthi tekane armada Anglo-Prancis ing Segara Ireng, benteng ing pesisir Segara Ireng kudu ditinggalake (dheweke cilik banget lan kurang bersenjata kanggo nahan serangan saka armada mungsuh). Mung Anapa lan Novorossiysk mutusake kanggo mbela, nguatake pertahanan. Nanging, sethitik wis rampung.

Mungsuh ing arah Batumi ditentang dening loro detasemen ing komando sakabèhé Mayor Jenderal Andronikov. Detasemen Gurian dipimpin déning Mayor Jenderal Gagarin - 10,5 batalyon infanteri, 2 Cossack atusan, nganti 4 ewu polisi lokal lan 12 bedhil. Detasemen Akhaltsikhe dipimpin dening Mayor Jenderal Kovalevsky - 8 batalyon infantri, 9 Cossack atusan, udakara 3500 polisi lan 12 bedhil.

Kasoripun wadyabala Turki ing paprangan ing sacedhake Kali Cholok lan ing Kyuruk-Dar

Episode saka Peperangan Kyuryuk-Dara. Hood. F. A. Roubaud. Sumber: https://ru.wikipedia.org


Peperangan ing Nigoeti lan Kali Cholok


Ottoman minangka sing pisanan ngluncurake serangan ing sisih kiwa. Ing awal Juni 1854, pasukan majeng saka Korps Batumi ing komando Gasan Bey (bab 10 ewu wong) nyoba kanggo ngalahake detasemen Gurian Rusia ing pinggir Kali Rioni. Kanggo nanggepi, Pangeran Andronikov mrentahake detasemen Eristov (loro batalyon lan 4 bedhil) kanggo ngenggoni dhuwure Nigoetsky. Ing tanggal 8 Juni, ing perang cedhak desa Nigoeta, pasukan Rusia ing komando Kolonel Nikolai Eristov ngalahake mungsuh. Rusia dikepung, nanging sawetara serangan bayonet sing nemtokake mutusake asil kasus kasebut. Wong Turki kalah mung tiwas nganti 1 ewu wong. Pasukan kita nangkep rong meriam lan pirang-pirang bedhil Prancis anyar.

Sawisé iku, pasukan Andronikov pindhah menyang Ozurgets, ngendi detasemen mungsuh sing dikalahaké mundur. Detasemen Gurian cacahipun kirang langkung 10 ewu tiyang kanthi 18 bedhil. Korps Batumi Selim Pasha kaping 34 mangkat tumuju wadyabala Rusia. Wong Turki mapan ana ing sabrangé Kali Cholok, yasa bètèng-bètèng. Sisih tengene ditutupi jurang sing curam lan ora bisa ditembus, ing sisih kiwa alas gunung sing padhet sing dipotong jurang. Siji-sijine kelemahane Ottoman yaiku artileri: 13 bedhil nglawan 18 kanggo Rusia. Detasemen Gurian tekan kali ing 3 Juni (15), 1854. Intelligence nuduhake kekuatan posisi Turki, lan Ottoman perang apik ing benteng kuwat. Nanging, dewan militer mutusake kanggo nyerang kemah mungsuh.

Ing wayah esuk tanggal 4 Juni (16), 1854, sawise nyabrang Kali Cholok sing sempit, pasukan kita nyerang kemah mungsuh. Kasus kasebut diwiwiti kanthi tawuran antarane patroli majeng Gurians Pangeran Mikeladze karo pos Turki. Militèr Gurian tanpa pamrih merjuangaké tanahé. Padha nggulingake mungsuh, wong Turki mlayu menyang kemahe. Bagéyan saka milisi miwiti tempur karo mungsuh ing sisih tengen Turki, nggawe katon nyiapake serangan liwat jurang. Ing wektu iki, pasukan utama kita lagi nyiapake kanggo serangan, tandhing artileri wiwit. Sauntara iku, wong Gurians, sing digawa dening sukses pisanan, nguber menyang camp Turki. Saka ing kono, batalyon Turki metu karo bedhil. Nanging, milisi wani mlayu menyang pertempuran tangan-tangan-tangan lan, ndadak kanggo mungsuh, nyebabake kebingungan gedhe. Wong Turki mlayu menyang kemah, ninggalake meriam lan gendera.

Sukses pisanan minangka sinyal kanggo serangan umum. infantri Rusia kesusu maju. Jaegers, nggarap bayonet lan bokong, langsung ngrebut garis ngarep benteng lapangan. Infanteri Turki mundur ing baris kapindho, sing luwih dhuwur tinimbang sing pisanan. Turks nolak serangan frontal saka baris kapindho. Ottoman mandhegake Rusia kanthi bedhil lan tembakan artileri sing kuwat. Resimen Jaeger dijenengi Pangeran Vorontsov, nandhang kapitunan, lay mudhun lan wiwit njupuk maneh. Rong batalyon saka resimen Lithuania tindak kanggo bantuan saka rangers. Mohammed Selim Pasha nyiapake serangan balik dening kavaleri lan infantri kanggo mbuwang ranger Rusia menyang kali. Nanging, tentara meriem Rusia nutupi posisi mungsuh, pasukan kavaleri Turki enggal upset lan mlayu. Salajêngipun wadya-bala rumiyin mêdal ing bètèng-bètèng mengsah. Infantri Turki kaget dening serangan geni abot, artileri padha ditindhes.

Andronikov mbuwang kabeh pasukan kavaleri sing kasedhiya ing sisih tengen lan ing mburi garis mungsuh. Ing wektu sing padha, infanteri Rusia, ditangekake, nyerang maneh. Jenderal Rusia ngirim kabeh cadangan sing isih ana ing perang - sawetara perusahaan saka resimen Brest lan Bialystok. Sauntara iku, patang atus Don Cossacks lan polisi Georgia sing dipasang menyang mburi mungsuh. Wong Turki padha baris ing alun-alun. Ing perang sengit, komandan Resimen 11 Don, Kolonel Kharitonov, lan Pangeran Mikeladze ambruk. Dipuntedahaken penunggang kuda, infantri Rusia uga nyuwil menyang camp mungsuh. Korps Batumi kalah. Ottoman isih nyoba nglawan ing rong kemah benteng mburi, nanging ora sukses. Sawise iku padha mlayu. Wadyabala kita padha ngoyak mungsuh. Selim Pasha dhewe meh ora lolos saka panangkaran.

Iku kamenangan lengkap kanggo pasukan Rusia. Wong Turki ilang kira-kira 4 ewu wong sing tiwas lan tatu. Akeh prajurit sing mlayu menyang omahe. Kabeh tentara meriem dadi piala Rusia - 13 meriam karo amunisi, treasury, kabeh properti saka mungsuh, transportasi - 500 bagal. mundhut Russian - bab 1,5 ewu wong. Kanggo perang iki, Pangeran Ivan Andronikov dianugerahi Ordo St. Alexander Nevsky.


Jendral Ivan Malkhazovich Andronikov


bayazet


Ing arah Erivan, pasukan kita uga ngalahake mungsuh. Detasemen sing dipimpin Jenderal Wrangel nyerang mungsuh tanggal 17 Juli (29), 1854 ing Dataran Tinggi Chingyl, ing wilayah Bayazet. Saka kene, wong Turki, kanthi dhukungan saka kavaleri Kurdi, ngancam wilayah Erivan. Perang rampung kanthi kamenangan lengkap pasukan Rusia. Ing kasunyatan, Rusia rampung ngalahake lan buyar pasukan Bayazet mungsuh. Mung sawise sawetara wektu, komando Turki bisa nutupi arah iki, cepet-cepet ngirim cadangan kene saka Erzurum.

Tanggal 19 Juli (31), 1854, detasemen Jenderal Wrangel Rusia ngrebut kutha Bayazet ing Turki tanpa perang. Piala sugih lan persediaan tentara Turki dicekel ing kene.

perang Kyuryuk-Darin


Ing arah tengah (Kars), tentara Rusia menang kamenangan liyane ing mangsa panas 1854. Perang kasebut dumadi ing cedhak desa Kyuryuk-Dara (cedhak Gunung Karayal). Ing mangsa panas, Korps Kaukasia Pisah dikuwatake kanthi divisi infanteri, rong resimen naga, lan unit anyar milisi Georgia.

Pasukan utama tentara Turki - watara 60 ewu wong lan 64 bedhil dumunung ing Kars. Saka kene, komando Turki ngluncurake serangan marang Alexandropol. Turks pindhah ing rong kolom kuwat, ninggalake kreta ekstra ing Kars. Kolom tengen diprentahake dening Kerim Pasha, sisih kiwa, luwih akeh, dening Izmail Pasha (mantan jenderal revolusioner Hungaria Kmet). Turki ngrancang ngubengi detasemen Alexandropol Rusia. Bebutov wis 18 ewu wong lan 72 bedhil. Panglima Rusia kasebut kanthi teliti, nganakake pengintaian, pindhah menyang tentara Turki. Bebutov dianggep, nalika Turki ngirim bali bagéan saka convoy, sing tentara Anatolia wiwit mundur menyang Kars. Banjur mutusake kanggo nyekel lan nyerang mungsuh. Mangkono, loro-lorone padha nyiapake kanggo nyerang saben liyane tanpa informasi dipercaya bab mungsuh.

Paprangan kasebut dumadi ing esuk tanggal 24 Juli (5 Agustus), 1854, cedhak desa Kyuryuk-Dara. Wong Turki nguwasani puncak ing Gunung Karayal lan mbukak tembakan artileri ing pasukan kita. Gunung iki didominasi dalan, supaya Bebutov mbuwang katelu saka pasukan ing printah Jendral Belyavsky kanggo badai. Sisane wadya-bala korps Rusia baris ing rong baris perang, akeh artileri didorong maju. Nalika Rusia lagi mbangun, wong Turki ngluncurake serangan ing rong kolom. Meriam saka kolom kiwa Ismael Pasha wiwit nyerang pasukan Rusia ing cedhak Gunung Karayal. Jendral Belyavsky mbuwang Resimen Dragoon Nizhny Novgorod menyang serangan kasebut. Naga Rusia nggulingake penghalang kavaleri mungsuh lan nyekel 4 bedhil Turki.

Banjur Ismael Pasha ngluncurake serangan gedhe-gedhe kanthi kekuatan 22 batalyon lan kabeh pasukan kavaleri - 22 skuadron. Wigati dicathet yen wong Turki duwe akeh penembak sing bersenjata karo bedhil modern. 4 ewu prajurit Turki padha gegaman karo bedhil bedhil lan watara 10 ewu karo fittings (pistol bedhil cendhak). Ing detasemen kita mung ana siji batalion sing bersenjata bedhil. Ing wiwitan, serangan Turki sukses. Infanteri Belyavsky nggulung ing kothak. Ottoman nyekel rong bedhil saka Don Cossacks. Nanging, dragoons Nizhny Novgorod ngluncurake serangan balik, nolak bedhil lan nyekel baterei mungsuh liyane. Banjur infantri Rusia nggulingake barisan barisan Ismael Pasha kanthi pukulan bayonet lan nuli mundur. Nalika ndeleng iki, batalyon infanteri Turki, sing ngenggoni Gunung Karayal, mundur, supaya ora bisa dipisahake saka pasukan utama.

Akibaté, salah siji saka kolom saka tentara Anatolia disorganized lan wiwit mundur. Kasunyatan yen kolom tentara Turki tumindak kanthi mandiri lan ora sesambungan banget mbantu pasukan kita. Peperangan Kyuruk-Dara misuwur amarga nggunakake peluncur roket. Roket diluncurake saka mesin khusus, diikuti dening sepur dawa ing penerbangan, medeni tentara Ottoman.

Sauntara kuwi, kolom Kerim Pasha (19 batalyon, 16 skuadron) lagi wae miwiti perang. Jeblugan wong Turki tiba ing Brigade Grenadier Kaukasia, nanging slamet nganti bala bantuan teka. Bebutov, njupuk bagéyan saka pasukan Belyavsky, miwiti serangan ing kolom kapindho mungsuh. Nyumurupi kesia-siaan saka serangan pisanan, Kerim Pasha mutusake kanggo nyimpang. Nanging banjur Kaukasia Grenadier Brigade, didhukung dening geni saka telung baterei, dibukak counterattack. Grenadiers Kaukasia tanpa pamrih nembus telung garis perang mungsuh. Loro-lorone nandhang kerugian gedhe ing pertempuran tangan-tangan-tangan. Dadi, batalyon 2 saka resimen Georgia ilang 450 wong. Nanging, pasukan kita ngrusak perlawanan mungsuh lan meksa dheweke mundur.


Skema peta kanggo artikel "Kuryuk-Dara". Ensiklopedia Militer Sytin. Petersburg, 1911-1915


Jam 11 perang Kyuruk-Dara wis rampung. Loro-lorone kolom tentara Anatolia mundur. Perang pungkasan yaiku metu saka bagean kolom Kerim Pasha menyang pinggiran tentara Rusia. Bebutov kudu uncalan menyang perang cadangan pungkasan, lan malah konvoi pribadi. Pungkasane Ottoman, nyerang saka telung sisih, mlayu. Banjur nguber mungsuh diwiwiti. Nanging, mung nganti 13 jam amarga kekeselen jaran lan wong. Mung milisi Kaukasia tekan camp Turki, kang dumunung 10 versts saka paprangan. Sisane wadyabala padha ngaso. Kamenangan kasebut angel. Koran "Kavkaz" wrote: "Ottomans nuduhake resistance kuwi, kang campaigners lawas wis tau weruh saka wong-wong mau."

Tentara Turki kalah babar pisan. Kerugian wong Turki tekan 8-10 ewu wong (kalebu 3 ewu sing tiwas). Pasukan kita nangkep 15 bedhil. Wong Turki mlayu menyang Kars. Kapitunan tentara Rusia ana 3054 wong sing tiwas lan tatu. Kanggo perang Kyuryuk-Dar Bebutov kacathet kanggo unparalleled crita Penghargaan Rusia kanggo pangkaté (lètnan jenderal) yaiku Ordo St. Andrew the First-Called.

Akibaté, tentara Rusia maneh ngalang-alangi rencana Istanbul kanggo ngrebut Kaukasus Rusia. Kekuwatan tempur tentara Anatolia saya ringkih. Sawise Kyuruk-Dar, Ottoman ora bisa ngatur serangan gedhe ing ngarep Kaukasia.
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Kamenangan tentara Rusia ing Kaukasus. Akhaltsikhe lan Bashkadiklar perang
6 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. polpot
    polpot 13 Agustus 2019 06:38
    +3
    Matur nuwun kanggo artikel kasebut
  2. Olgovich
    Olgovich 13 Agustus 2019 06:41
    +4
    Akibaté, tentara Rusia maneh ngalang-alangi rencana Istanbul kanggo ngrebut Kaukasus Rusia.

    Wektu tumindak mulya lan wutah Rusia!
  3. penembake gunung
    penembake gunung 13 Agustus 2019 08:14
    +1
    Umumé, wong Turki ora beruntung ing perang karo Rusia. Wiwit pungkasan abad kaping 18, lan nganti ... WWI. Banjur, misale jek, padha ora clash ... Nanging memori tetep ...
  4. menang n
    menang n 13 Agustus 2019 12:18
    0
    Matur nuwun! Prajurit mulya, kamenangan mulya! Iki mbah kakung....
  5. Eduard Vaschenko
    Eduard Vaschenko 13 Agustus 2019 16:15
    0
    artikel apik, matur nuwun!
  6. Nadir Shah
    Nadir Shah 29 Agustus 2019 01:07
    0
    Quote: penembak gunung
    Umumé, wong Turki ora beruntung ing perang karo Rusia. Wiwit pungkasan abad kaping 18, lan nganti ... WWI. Banjur, misale jek, padha ora clash ... Nanging memori tetep ...

    Uga kita karo wong-wong mau sadurunge. Nanging, wong Pèrsi sing pisanan goyangake kekuwatane.