Review militèr

Bartholomew Roberts, Black Bart. Pahlawan pungkasan jaman gedhe filibusters

105
Artikel iki bakal ngrembug "pahlawan" pungkasan ing jaman gedhe filibusters - John Roberts, luwih dikenal minangka Bartholomew Roberts utawa Black Bart. Panjenenganipun punika wong kejem, nanging ing wektu sing padha, wedi marang Gusti Allah lan cukup educated, teetotaler lan mungsuh saka gambling , tresna music apik (lan malah katahan musisi ing kapal). Ing dhaptar bajak laut sing paling sukses ing kabeh wektu, disusun ing 2008 dening majalah Forbes, dheweke ana ing posisi kaping lima, luwih dhisik tinimbang Henry Morgan (kaping 9) lan Edward Teach (kaping 10).


Bartholomew Roberts, Black Bart. Pahlawan pungkasan jaman gedhe filibusters

John Roberts (Robert Bartholomew, Black Bart)


Roberts miwiti kariré minangka bajak laut ing taun 1719 lan rampung ing taun 1722 - ing Pantai Gading, ing Afrika. Sajrone telung taun iki, dheweke bisa nyekel luwih saka 400 kapal (peneliti menehi angka saka 456 nganti 470) lan entuk jarahan kanthi jumlah 32 nganti 50 yuta kilogram. Dheweke malah bisa nulis versi dhewe saka "Kode Pirate" (penulis versi liyane saka "Kode Pirate" yaiku Henry Morgan, George Lauter, Bartolomeo saka Portugal - kabeh kode iki mung kanggo anggota tim sing mlebu. perjanjian iki).

John Roberts: wiwitan lelampahan


Kaya Morgan, Roberts iku Welsh - dheweke lair ing taun 1682 ing kutha Pembrokeshire. Kulawarga Roberts ora bisa gumunggung karo bangsawan utawa kasugihan. Mula, nalika umur 13 taun, John dipeksa kerja dadi kabin ing kapal dagang. Ketoke, dheweke isih bisa entuk sawetara pendidikan, amarga ing mangsa ngarep dheweke nindakake tugas navigator ing macem-macem kapal. Ing taun 1718, kita ndeleng dheweke ing pulo Barbados minangka asisten kapten sloop cilik, lan setaun sabanjure, dheweke dadi asisten katelu ing kapal Putri sing ditugasake ing pelabuhan London, sing melu transportasi. budak saka Afrika nganti Amerika.


Kapal budak "Sing Rajin" ("Rajin")



Kapal budak, skema


Ing wiwitan wulan Juni taun kasebut, ing pesisir Ghana, kapalé ketemu karo rong kapal bajak laut - Royal Rover (Royal Tramp utawa wanderer, wanderer) lan Saint James, lan dicekel wong-wong mau. Panglima bajak laut, kanthi kebetulan aneh, dadi wong Welsh saka Pembrokeshire, Howell Davis, sing, ketoke, wis dadi emosional, njupuk kanca senegara kanggo tim. Nanging, Roberts, kita elinga, uga navigator, lan pelaut saka Profesi iki tansah bisa Count ing reception apik ing kapal corsair.

Kapten Davis katon asli banget, amarga dheweke dibagi kru kapal dadi "panguwasa" lan "komunis" (divisi iki ora ana ing kapal bajak laut liyane). Roberts, thanks kanggo spesialisasine, entuk "Gusti". Nalika iku dheweke ngganti jeneng, njupuk minangka "nama samaran" jeneng buccaneer filibuster misuwur lan kuoso Bartholomew Sharp. Pirates shortened jeneng anyar iki "Bart", nambah epithet "Black" - ora kanggo kekejeman, minangka akeh wong mikir, nanging kanggo werna rambute.

Miturut contemporaries, Davis lan Roberts cepet ketemu basa umum, lan antarane bajak laut, panguwasa Bart ageng secara harfiah sadurunge kita mata.
Sauntara iku, kapal-kapal skuadron bajak laut tumuju ing pulo Principe (Teluk Guinea).



Ing dalan, padha begja: padha bisa nyekel brig Walanda, kang, antarane barang-barang liyane, dadi emas regane 15 pound sterling. Nanging ing sisih liya, salah sawijining kapal, Saint James, menehi bocor serius, tim kasebut kudu ngalih menyang Royal Rover. Sawise tekan pulo, Davis ngajak gubernur Portugis menyang kapal, ngarep-arep supaya dheweke tetep ana ing kono lan njaluk tebusan. Nanging kabeh ora cocog karo skenario kapten bajak laut, sing pungkasane tiwas ing tembak-menembak. Nalika milih kapten anyar, "lord" (anggota paling kuoso saka tim) ndadak milih kanggo Roberts, sing ing kapal kanggo ora luwih saka 000 minggu. Kaget, Roberts ing kawitan nolak kuwi "kahormatan dhuwur", nanging banjur ngandika sing "wiwit dheweke tak tangan reged ing banyu reged lan kudu bajak laut, iku luwih apik kanggo dadi kapten saka pelaut prasaja." Corsair ora kudu getun karo keputusane. Kapten anyar langsung mrentahake bombardment artileri ing Fort Principe, sing tujuane diumumake mbales dendam kanggo Davis sing wis mati. Sawisé iku, Royal Rover ninggalake pulo sing ora sopan ing segara, ing ngendi brig Walanda liyane lan kapal Inggris sing nggawa budak ireng dicekel bajak laut.


Kapal Walanda ing abad kaping XNUMX, ukiran




Kapten Bartholomew Roberts


Minangka kita elinga, republik bajak laut ing Nassau wis ora ana, lan jarahan kudu didol, supaya Bart ngirim kapal menyang gisik Brazil. Ing September 1719, para perompak nyedhaki pesisir provinsi Bahia, ing ngendi dheweke dumadakan weruh wong Portugis. flotilla: 42 kapal dagang sing dijaga dening rong fregat. Prentah kanggo nyerang kafilah iki katon bunuh diri kanggo wong akeh, nanging ing wayah bengi salah sawijining kapal cilik isih dicekel, banjur bisa dipotong salah sawijining kapal perang saka kelompok utama, sing ditumpaki. Partai kost dipimpin déning Roberts dhéwé.


Pirate karo pancing grappling, figurine pewter


Ing kapal iki, ing antarane barang-barang berharga liyane, ana salib emas sing dihiasi berlian - hadiah kanggo raja Portugal.

Mengko, sloop dagang saka Rhode Island dijupuk, saka kang informasi juragan ditampa bab brigantine karo kargo sugih judhul kene. Sawise nyelehake 40 wong ing sloop sing ditangkap, Roberts nggoleki kapal iki.


A sloop Inggris ngliwati Mercusuar Boston, 1717 ukiran


Nanging, ternyata ora kabeh anggota kru seneng karo pilihan saka pendatang anyar: asisten akting Walter Kennedy ngumumaké awake kapten, njanjeni liyane kanggo nuduhake rampasan sugih supaya padha bisa "buyar" karo ing kabeh arah. Dheweke nyolong Royal Rover, lan Roberts sumpah yen dheweke ora bakal njupuk wong Irlandia ing tim.

Kennedy mungkasi uripe, kaya bajak laut: dheweke dieksekusi ing London.

Nanging bali menyang pahlawan kita. Jeneng sloop dijupuk "Fortune" ("Luck" - ketoke ing éwadéné nasib), Roberts banjur ing mburu kanggo kapal dagang. Luck, pancen, ana ing sisih corsair wong anyar: dheweke nyekel sawetara kapal liyane, lan banjur kasil ngedol barang rampasan ing pelabuhan New England. Saka ing kono, ing mangsa panas 1720, dheweke lunga menyang pesisir Newfoundland, ing ngendi dheweke cepet nyekel 26 kapal. Dikandhakake, sajrone serangan kasebut, para musisi sing ana ing kapal kasebut mesthi bakal nindakake sawetara lagu bela dhiri - apa sampeyan ngelingi yen Roberts minangka pacangan musik sing apik?


Pirates njupuk liwat kapal Amérika. Ilustrasi saka Cassell's Illustrated History of England


Reputasi Bart nalika iku kaya nalika sloop 10-gun (sing padha - "Luck") mlebu ing Teluk Trepassey (Newfoundland) kanthi swara musik, para pelaut saka 22 kapal sing ngadeg ing kono mung mlumpat menyang banyu, menehi. dheweke kesempatan kanggo tenang lan alon njarah kapal sing. Ing kene Roberts nyekel whaleboat 18-gun lan fregat Prancis kanthi 28 bedhil ing kapal, sing digawe kapal penggedhe skuadron, menehi jeneng "Royal Fortune" ("Royal luck").

Petualangan Karibia saka Black Bart



Pelabuhan ing Hindia Kulon. Ukiran Walanda, kira-kira taun 1700. Ing latar ngarep ana bajak laut ing pesisir lan pinnace.


Saka pesisir Amerika Utara, Roberts kepengin menyang Afrika, nanging kahanan cuaca sing ora becik lan kekurangan banyu seger meksa dheweke bali. Ing Autumn saka 1720, teka ing Segara Karibia, luck maneh ngancani wong, lan fame tekan wates sawijining.

Kaping pisanan, dheweke nyerang pelabuhan St. Kitts, nyekel siji kapal ing kana lan ngobong sawetara kapal liyane.


Bartholomew Roberts ing prangko St. Christopher lan Nevis Islands


Banjur, wis ing segara, mung patang dina - saka 28 Oktober kanggo 31 Oktober, kang dijupuk lan ngrampok 15 kapal Prancis lan Inggris. Kanthi wani, Roberts nyoba ngrebut pulo Martinique, sing dadi milik Prancis, nanging operasi pendaratan ora kasil. Para gubernur Martinique Prancis lan Barbados Inggris gabung ing upaya kanggo nyekel corsair sing angel dipahami. Roberts nesu banget karo "impudence lan audacity" para pejabat kasebut, mula dheweke ngganti gendéra ing kapal: saiki dadi kanvas ireng sing nggambarake bajak laut sing ngadeg ing rong tengkorak, sing siji nglambangake gubernur Martinique, lan liyane - Barbados.


Gendéra pisanan saka kapal Bartholomew Roberts. Miturut akeh penulis, gambar kasebut nglambangake penghinaan kru kanggo pati: bajak laut ngombe nganti mati.



Gendéra Bartholomew Roberts kaloro: ing latar mburi ireng, digambarake bajak laut kanthi pedang sing digambar, ngadeg ing kepala gubernur Barbados (ABN, "Kepala Barbados") lan Martinique (AMN, "Kepala Martinique")


Ing wiwitan taun 1721, kapal frigat budak 32-gun ing sangisore gendéra Walanda ditunggangi. Dheweke ngirim kapal iki menyang Martinique, amarga pelabuhan, wong-wonge kanthi bantuan panji ngirim undhangan menyang pulo St. Pangarep-arep Roberts marang srakah para pekebun Prancis bisa dibenerake: 15 kapal menyang segara lan dicekel utawa diobong dening skuadron bajak laut. A utamané terkenal "hadiah" ana kapal 18-gun "Brigantine", kang Roberts rightfully menehi jeneng anyar - "Big Luck".


Pirate Karibia, dicet figurine timah


Ing April 1721, Bartholomew Roberts nangkep fregat 50-gun gubernur Martinique, kang, nepaki janji, Hung ing yardarm. Kapal iki dadi kapal penggedhe anyar saka skuadron bajak laut. Jeneng kapal penggedhe Bart tetep ora diganti: "Royal Fortune".


Kapal "Royal Fortune" Bartholomew Roberts lan 2 varian gendéra bajak laut iki


Perjalanan pungkasan menyang Afrika


Afrika isih kepincut Roberts, lan banjur menyang gisik sanalika sawise dijupuk saka frigat gubernur. Dheweke duwe 2 kapal gedhe: "Royal Luck" kanthi kru 228 wong, 48 wong ireng, lan "Big Luck", ing kapal kasebut ana 140 pelaut, kalebu 40 wong ireng. Lan kene sejarah Kanthi pemberontakan kru salah sawijining kapal dumadakan mbaleni: Thomas Anstis, kapten "Big Luck", veteran saka tim Roberts, sing diturunake saka Howell Davis, njupuk kapal saka dheweke. Bart maneh ora nguber pengkhianat, terus ing dalan, lan luck ora ngganti wong: papat kapal dijupuk, telu kang diobong, kaping papat, jeneng "Little Ranger" ("Little Tramp"), diganti Enstis. 'kapal.

Ing wulan Juni 1721, bajak laut nyedhaki pesisir Afrika, lan frigat liyane, uga ditempelake ing skuadron, dijupuk kene. Ketoke, Roberts kesel teka munggah karo jeneng anyar kanggo kapal dijupuk, lan, mbok menawa, kang mutusaké sing iku mokal kanggo menehi jeneng fregat iki luwih saka "Royal Fortune". Lan saiki ana loro "Royal Fortune" ing skuadron kang. Kapal budak 6 ditawan ing Nigeria lan Pantai Gading, lan 11 liyane ing pesisir Benin. Salah sawijining kapal frigat sing mentas dijupuk dadi kapal penggedhe anyar skuadron - Roberts nyebat "Ranger" ("Tramp").

Sampeyan mbokmenawa elinga yen jeneng kapal pisanan Bart warisaken saka Davis - "Royal Rover", bisa diterjemahaké minangka "Royal Tramp". Saiki ana loro Tramps ing skuadron Roberts, kang bisa nunjukaké sawetara sentimentality saka pirate iki.
Roberts ora maneh ngrampok kapal sing dijupuk, nanging njupuk tebusan saka kapten. Mung siji sing duwe kapal iki, wong Portugis tartamtu, ora gelem mbayar, lan kapale loro padha kobong. Ing wulan Agustus 1721, para perompak malah bisa ngrebut kutha Onslow (ing tlatah Liberia saiki), sing dadi markas Royal African Company.

Roberts arep lunga menyang Brasil kanggo ngedol barang-barang sing dicekel, nanging kacilakan, rong fregat militèr Inggris nyedhaki pasisir Afrika. Salah siji saka wong-wong mau - "Swallow" ("Swallow"), dijupuk kapal penggedhe saka skuadron pirate - "Ranger", kang sembrono nyerang Inggris, mistaking wong kanggo kapal dagang. Roberts ora ana ing Tramp: ing Royal Fortune, nalika iku, dheweke nyerang lan nyekel "pedagang" liyane. Nanging iki sukses pungkasan saka corsair misuwur.

Pati pahlawan pungkasan jaman gedhe


Mbokmenawa, akeh wong ngelingi ironis "Song bab bebaya mabuk" saka kartun Soviet "Treasure Island":
“Dhuh Gusti, para sedherek,
Ngerti rasa proporsi
Nyingkiri mabuk
Sampeyan kaya ing jebakan.
Dalan ora cedhak ngenteni kita,
Lan wiski kuwat
Dadi luwih cendhek, Pak, dina-dina sampeyan bakal dadi."


Nalika "Swallow" muncul, akeh bajak laut padha mendem. Kahanan iki nyebabake sawetara bingung, amarga kita elinga yen Roberts minangka pendukung "gaya urip sehat", lan nglarang ngombe ing kapal. Kontradiksi iki gampang diterangake: bajak laut mabuk ing pesisir, ing ngendi kekuwatan kapten wis saya ringkih. Dheweke bisa ninggalake sawetara utamane "penyalahgunaan" ing pesisir, njupuk pelaut anyar ing panggonane, nanging ora ana kekuwatane kanggo nglarang bawahan kanggo "nambani stres" ing njaba kapal.


Tim Bartholomew Bart mangan ing Kali Calabar



Kali Calabar, Nigeria


Pirates mabuk ing kawitan malah mistook Walet kanggo Tramp bali karo memangsan. Sawise ilang wektu sing larang regane, telung kapal bajak laut sing isih ana ing segara. Padha ngomong yen Roberts tindak menyang perang pungkasan ing doublet abang, breeches sutra lan kupluk pinter karo wulu abang. Dhadhané dihias rante emas karo salib sing ditata inten, tangané ana pedhang, lan sabuké ana pistol loro. Alas, wis volley kapindho saka Inggris disabetake mudhun Black Bart, sing ngadeg ing kreteg kapten. Yen ora amarga pati awal, mbok menawa asil saka perang bakal beda. Pati Roberts, sing, nganti saiki, dianggep wong begja invulnerable, demoralized bawahan.

Ditinggal tanpa kapten, para perompak enggal-enggal nyerah marang Inggris, nanging sadurunge iku, netepi wasiat pungkasan Bart, dheweke mbungkus awak ing kanvas lan dibuwang ing banyu. Panangkaran iki nyingkiri dening sawetara pirates saka "Little Tramp", sing bebarengan karo kapten, tekan ing prau. Liyane digawa menyang Ghana, ing ngendi pengadilan ngukum 44 wong mati, 37 dikirim menyang kerja keras, nanging 74, sakperangan alesan, dibebasake - mesthine bisa mbuktekake yen dheweke "direkrut" menyang kapal bajak laut. kapal liyane dening pasukan lan boten padha ora duwe wektu kanggo nindakake utamané ilegal. Bajak laut ireng, sing, kaya sing kita eling, uga ana ing tim Roberts, didol dadi budak. Kapten Swallows, Chaloner Ogle, nampa ksatria kanggo perang iki, banjur munggah pangkat admiral.

Dadi seda Bartholomew Roberts, sing diarani bajak laut gedhe pungkasan saka "jaman emas" saka corsairs Karibia lan Samudra Atlantik.


Black Bart ing duwit receh 1 dollar, Tuvalu



Bartholomew Roberts, prangko Bahama


Ing bab XI novel "Pulau Harta" L. Stevenson ngandika bab iki:
"Aku duwe sikil sing diamputasi dening ahli bedah sing sinau - dheweke kuliah lan ngerti kabeh basa Latin kanthi ati ... Dheweke digantung kaya asu kanggo garing ing srengenge ... ing jejere wong liya. Iku wong Roberts, lan padha mati amarga padha ngganti jeneng kapal sing. Dina iki kapal kasebut diarani "Royal Happiness", lan sesuk liyane. Lan ing mratelakake panemume - minangka kapal iki dibaptis, supaya iku kudu tansah disebut. Kita ora ngganti jeneng Cassandra, lan dheweke nggawa kita kanthi slamet saka Malabar sawise Inggris ngrebut Viceroy India. Walrus, kapal lawas Flint, uga ora ngganti julukane.


Jaman filibuster terus tekan pungkasan. Ana kurang lan kurang wilayah tanah sing ora dienggoni lan ora dikuwasani dening panguwasa negara liya. Luwih akeh kapal perang muncul ing Karibia lan Teluk Meksiko. Segara mandheg dadi ramah, lan tanah, ora mung ing dharatan, nanging uga ing pulo-pulo ing Hindia Kulon, kanthi harfiah wis kobong ing sangisore sikil corsair. Saben taun, dheweke dadi saya sithik, nganti pungkasane, perompakan dadi akeh wong sing bakal dirusak kanthi cepet. Nanging apa sing kedadeyan karo Nassau lan pulo liyane ing Nusantara sawise Inggris nguwasani New Providence?

Bahamas sawise pirates


Ing pungkasan abad kaping 1781, New Providence, kaya pulo liyane ing Nusantara, diserang dening wong Spanyol, sing nguwasani Bahama ing taun 1783, nanging ing Juli XNUMX Inggris mbalekake kekuwatane.

Nassau uga diserang dening Amerika, sing ing Maret 1776, malah sadurunge Adoption saka Pranyatan Kamardikan, nyerang kutha iki kanthi tujuan kanggo ngrebut. gaman lan mesiu dievakuasi ana dening panguwasa Virginia.


Kebangkrutan Amerika ing Nassau, 3-4 Maret 1776


Serangan iki dianggep minangka operasi Marinir AS pisanan ing Amerika Serikat. Ing pakurmatan dheweke, jeneng "Nassau" ing macem-macem wektu nampa 2 kapal perang AS.


US Navy landing kapal Nassau


Sajrone Perang Revolusi Amerika, kira-kira 7 loyalis pindhah menyang Bahama.

Ing taun 1973, kutha Nassau dadi ibukutha negara anyar - Persemakmuran Bahama, sing dadi anggota Persemakmuran Inggris.


Lambang Persemakmuran Bahama, disetujoni ing taun 1971 dening Ratu Elizabeth II. Marlin lan flamingo ndhukung tameng sing nggambarake srengenge munggah lan kapal sing makili Santa Maria, karavel Christopher Columbus. Ing sisih ndhuwur tameng kasebut ana helm kraton, minangka ciri saka bekas koloni Inggris, cangkang segara lan cabang-cabang klapa. Ing ngisor iki - motto: "Bebarengan maju, luwih dhuwur lan luwih maju."



Lambang saka New Providence Island



Kutha Nassau


Saiki, watara 275 wong manggon ing Nassau. Kutha iki nampa akeh turis, utamane akeh sing teka ing musim "garing" - saka November nganti April. Kajaba iku, meh saben dina kapal pesiar ageng mlebu ing pelabuhan Nassau. Mung museum bajak laut cilik ing pojok dalan George lan Marlborough saiki ngeling-eling "filibuster" kerusuhan kepungkur Nassau lan pulo New Providence.

Ing Museum Pirate, Nassau:





Bangunan populer liyane, sing biasane digandhengake karo jaman filibuster, Fort Charlotte, nyatane, dibangun mengko - nalika jaman George III, ing taun 1788.


Fort Charlotte, Nassau



Fort Charlotte, Nassau, tampilan aerial



Meriam benteng lawas saiki katon menyang kapal pesiar ing pelabuhan Nassau
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Ryzhov V.A. Filibusters lan buccaneers
Ryzhov V.A. Tortuga. filibuster caribbean paradise
Ryzhov V.A. Jaman Emas Pulo Tortuga
Ryzhov V.A. Privateers lan corsairs pulo Jamaika
Ryzhov V.A. Sir Henry Morgan. Corsair paling misuwur ing Jamaika lan Hindia Kulon
Ryzhov V.A. Kepunahan Tortuga lan pati Port Royal
Ryzhov V.A. Pirate Republic of Nassau
105 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Phil77
    Phil77 1 September 2019 07:07
    +8
    Matur nuwun Valery! Bajingan kasebut mati kanthi apik, sajrone perang, ing kapal, ing jembatan!
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 1 September 2019 10:07
      +1
      Inggih, murni Nelson utawa Makarov! ngguyu
      1. Phil77
        Phil77 1 September 2019 12:23
        +2
        Ing! Anton! Padha kejiret inti saka carane jendral beda saka laksamana? Jendral ngirim prajurit menyang perang, lan admiral mimpin!
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 1 September 2019 12:33
          +2
          Iki dudu aku, iki Pikul, sing nulis babagan bedane persepsi perang antarane prajurit lan pelaut. Pikiran pisanan: kita dikirim. Kapindho: kita dipimpin.
          "Kita dikandhani: kita butuh" dhuwur "lan ora nyisakke kartrid,
          "lintang" kapindho nyapu ing tali bahu sampeyan "(c)
          1. Phil77
            Phil77 1 September 2019 12:37
            +1
            Aku ora setuju, misale jek kanggo aku tembung iki diputer sadurunge dheweke, sparkled!
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 1 September 2019 12:43
              +2
              Mbokmenawa. Mung wae Pikul nglebokake suku kata sing dicithak.
              1. Phil77
                Phil77 1 September 2019 12:48
                +1
                Nanging angel ora setuju karo iki! Umume, minangka populis sejarah, dheweke entuk akeh, aku ketemu dheweke saka novel * Favorit * bali ing * koran Romawi *.
                1. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 1 September 2019 13:00
                  +1
                  "Favorit" kanggo pisanan aku uga maca ing "Roman-gazeta", tuwane langgananku. Ngomong-ngomong, aku maca "Pelangi Bulan" ing kana!
            2. 3x3z simpen
              3x3z simpen 1 September 2019 12:56
              +2
              Sampeyan ndeleng, tradhisi angkatan laut beda-beda ing saben negara. Yen kita duwe motto Angkatan Laut "Aku mati, nanging aku ora nyerah", Inggris duwe - "Raja wis akeh."
              Infantri iku prakara liyane. The mercenary Swiss lan reiters padha diganti dening bebener saka "batalyon amba", lan mung separo kapindho saka WWII dicethakaké elit saka unit lemah.
              1. Phil77
                Phil77 1 September 2019 13:06
                0
                Koreksi: *Aku sekarat, nanging aku ora nyerah *, dudu Angkatan Laut, nanging Angkatan Laut!Elit unit darat? Penasaran, sampeyan bisa jeneng sapa?
                1. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 1 September 2019 13:10
                  +1
                  Unit serangan Jerman.
                  Miturut pisanan. Lan apa, saiki Rusia duwe armada ???
                  1. Phil77
                    Phil77 1 September 2019 13:20
                    0
                    Kutipan saka: 3x3zsave
                    Unit serangan Jerman.
                    Miturut pisanan. Lan apa, saiki Rusia duwe armada ???

                    Ora luwih saka unit grenadiers! Lan armada? Inggih, ayo kang teka menyang kesimpulan sing ana, lan bakal tanpa jingoism. Rus '! Soko epik evokes!), Lan apa tugas sing disetel kanggo wong?
                    1. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 1 September 2019 13:40
                      0
                      Lan Pyotr Alekseevich nyetel tugas kanggo armada: "Kanggo armada - kanggo njupuk risiko", yen ora, Georgy Konstantinovich karo: "armada minangka dolanan larang" bener!
                      Rusia kalah ing game iki ing kabeh posisi. Alah.
                      1. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:17
                        +1
                        Anton! Mandheg, nah, kapan aku takon sampeyan, apa kita duwe armada laut sing bener? Aku bakal nyoba mangsuli, ing jaman L.I. Brezhnev. Ya, ngapura! Operasi terobosan Ushakov ya, nanging ing kerangka operasi umum * sing bisa diidini *. Alas! Alas! Kita mung duwe armada segara. ing 70s!
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 1 September 2019 14:45
                        +1
                        Aku ora bakal mandheg. Armada sing digawe maneh ing dhuwit rakyat ing taun 1914 dibuwang tanpa guna.
                    2. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 1 September 2019 14:02
                      0
                      Ora, ora kaya ngono. Unit serangan tentara Jerman dibentuk kanthi sukarela saka prajurit garis ngarep sing aktif. Miturut cara, iki minangka terobosan ing pamikiran lan propaganda militer.
                      1. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:22
                        0
                        Maneh, aku ora setuju karo sampeyan! Nglawan latar mburi perang posisi? Apa bagean saka * pasukan khusus *? ) Kavaleri, nanging iki wis kepungkur!
  2. Olgovich
    Olgovich 1 September 2019 07:30
    +4
    Seri sing apik lan berkualitas babagan romantis, kebak petualangan lan kekejeman wektu.

    Matur nuwun kanggo penulis hi
  3. vasil50
    vasil50 1 September 2019 08:23
    0
    Matur nuwun kanggo penulis.
    Iki mung conto carane karya sastra bisa digawe metu saka meanness outright, karo claims loro romance lan bangsawan.
    Wong Prancis lan Inggris duwe pengalaman paling akeh babagan iki. Nanging Balt lan Polandia uga nyoba wong Hungaria-Rumania.
    1. Phil77
      Phil77 1 September 2019 09:31
      +4
      Dadi iki sejarah! Kajaba iku, kedadeyan ing endi wae sing adoh. ing Amerika *! Film paling apik babagan topik iki (mesthi iki mung pendapatku, uga kasunyatan manawa buku sing adhedhasar film sing apik banget iki dijupuk luwih lemah. Ya, elinga pahlawan kita * saka nineties *! * Gangster Petersburg * lan mesthi * Brigade *! Lima puluh taun liyane bakal liwati lan urusane * bajak laut * kita bakal cemlorot karo werna liyane, lan romantisme bakal katon!
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 1 September 2019 09:44
        +2
        “Kula nuwun
        Wektu iki ayu
        Sampeyan ora kudu urip
        Ora aku utawa sampeyan "(c)
        Sugeng enjing Sergey!
        1. Phil77
          Phil77 1 September 2019 09:48
          +2
          Salam Anton!*Wektu ora dipilih, urip lan mati ing njero*.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 1 September 2019 09:55
            +3
            Ya wis.
            "Bawa aku bali menyang jamanku. Hiroshima, Juli 1945."
            (Aku mikir Paul Anderson, seri Time Patrol)
            1. Phil77
              Phil77 1 September 2019 10:00
              +3
              Ora tenan! *Tahiti, Tahiti! Dheweke uga mangan kita apik ing kene!*
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 1 September 2019 10:09
                +2
                Inggih, karsa panjenengan, Pak! ngguyu
          2. lele
            lele 1 September 2019 11:11
            +2
            "O kaping, o tata krama!" (Saka).

            halo, Sergey hi .
            Wektu ora dipilih, urip lan mati ing wektu kasebut *.
            Aku lair ing siji wektu, aku manggon ing liyane, lan setan ngerti kapan aku bakal mati. Ironi nasib tanpa uap. Nyuwun
            1. Phil77
              Phil77 1 September 2019 12:28
              +2
              Halo kanca Konstantin! Nanging setan-Tionghoa bener! * Gusti Allah ngalang-alangi urip sajrone owah-owahan! * Nah, iki tegese umum.
              1. lele
                lele 1 September 2019 12:34
                +3
                Iki bisa dingerteni, nanging ora luwih gampang. Ing Moskow, apa sing kedadeyan lan "panguwasa wis nelpon unit militer ibukutha sing setya marang tahta" (C). Ora negara, nanging sawetara jenis panopticon.
                1. Phil77
                  Phil77 1 September 2019 12:44
                  +1
                  Lan apa yen kita ngimpi? Ing satus utawa telung atus taun, keturunan kita bakal njupuk (mugi-mugi ora ana bencana global) film, utawa apa wae sing bakal diarani babagan Japs, Sylvestras, Shakro, Prajurit kita. romantisme, kepahlawanan lan kekejeman bakal dadi romantis! Jaket abang, BEM, bedhil gergaji, Kalashnikov lan senjata api liyane. Lan apa yen tanpa rantai zloty?! multi-kilogram?!?!
                  1. lele
                    lele 1 September 2019 13:30
                    +3
                    Dadi saiki lagi syuting babagan iki, nanging ora ana gunane, biasa-biasa wae lan barang sing murah. Ya, lan padha ora worth iku, ing mratelakake panemume, sanadyan sampeyan Roman, utawa Karibia. Ya, nanging isih ana tank, i.e. padha. Aku kelingan carane padha murub ing Gedung Putih, kaca tingal kita ing prasmanan muni, omah meh ing tanggul. Bakal nyenengake yen ora ana genangan getih.
                    1. Phil77
                      Phil77 1 September 2019 13:44
                      +1
                      Opa-pa! Dadi sampeyan saka Dorogomilovka?
                      1. lele
                        lele 1 September 2019 13:50
                        +1
                        Ora, aku saka Smolenka. Iki bubar, nanging umume kabeh uripku ing Tsvetnoy Boulevard.
                      2. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 13:54
                        +1
                        Endi?????????Ya, aku lair ing Samotyok!!!! dalan Troitskaya, omah siji-pisanan ing sisih kiwa yen sampeyan munggah menyang Troitskaya!
                      3. lele
                        lele 1 September 2019 14:36
                        +1
                        Aku omah ing 32 ing Tsvetnoy, bangunan pitu-crita antarane Narva lan Literaturnaya Gazeta, Aku manggon ing kutub.
                      4. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 16:26
                        +1
                        Gedhong pitu?Kayane manggon ana ing gang-gang?Senajan mandeg!, Apa sing dakkandhakake?Gedung pitu iku jejere *sastra*, yen menyang ring ya?
                      5. lele
                        lele 1 September 2019 17:28
                        0
                        Lan yen saka Ring menyang tengah ing sadawane boulevard, banjur omah kapindho ing sisih kiwa. Pisanan ana tavern iso lali "Narva", ing wong "Lyarva", cabang saka "Uzbek".
                        Mesthi kanca-kanca sebangsa, lan malah apa! ombenan
                      6. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:03
                        +1
                        Konstantin! Mung nggodho takon, apa sampeyan ora mlebu sekolah 50 (Jerman)? Aku mung sinau ing kono, sadurunge pindhah menyang Vostochnoe Biryulyovo, 72 taun, ana ing demolition. Iki dudu banjir!
                      7. lele
                        lele 1 September 2019 14:40
                        +1
                        Aku sinau ing 232nd ing Trubnaya, banjur ing TLP (Sekolah Teknik Industri Cahaya) ing mburi Circus Negara, banjur tentara.
                        Miturut cara, iku uga ngadeg kanggo Technical School of Easy Behavior, meh mung bocah-bocah wadon - raspberries. ngguyu
                      8. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:50
                        +1
                        Aku ora ngerti bab 232, kita uga duwe Inggris 200 ing sisih kita. skor-3. Soko related kanggo eksplorasi.
                      9. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:51
                        +1
                        Area sinetron *Forum*.
                      10. lele
                        lele 1 September 2019 14:55
                        +1
                        Oh, lan ing ngendi mung setan sing ora dipakai ing saindenging kutha. eseman
                      11. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 14:58
                        +1
                        Dadi sampeyan ora mangsuli, ngendi sampeyan manggon ing Tsvetnoy ????
                2. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 1 September 2019 13:54
                  +2
                  Pateni, Konstantin!
                  "Chukotka" anekdot.
                  Dheweke takon marang Chukchi apa kekuwatane (ora khusus nggunakake adjectives supaya ora narik hamster)
                  - Taiga, jawabe Chukchi.
                  -Kenapa????
                  - Sampeyan ndeleng, ana swara ing ndhuwur, nanging sepi, sepi ing ngisor!
                  1. lele
                    lele 1 September 2019 14:43
                    +1
                    “Kula kenceng-kenceng kenceng muatane,” nanging banjur ana kanca marani aku, “sedhela Dhik Musyu”. ombenan
                    1. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 1 September 2019 15:30
                      +1
                      “Sedhela cak, myusier.
                      Yagene regejegan iki?
                      Ayo ninggalake obrolan iki
                      Lan kita bakal ngrusak "jamb" ing kabeh wong!
                      1. lele
                        lele 1 September 2019 17:31
                        +2
                        Ing alam, aku kanggo istirahat tradisional - kaca kanggo cemilan. ombenan )))
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 1 September 2019 18:00
                        +1
                        Banjur Jamaika ora kanggo sampeyan!
                        "Sensnmilia cukup kanggo kabeh wong,
                        Nalika reggae muni "(c)
                      3. lele
                        lele 1 September 2019 18:47
                        +1
                        Aku Allan Selitow duwe buku sing diarani Ragtime, sampeyan wis maca?
                      4. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 1 September 2019 18:58
                        +1
                        Ora, aku ora. Matur nuwun, kula badhe mirsani, sauntara tembung kasebut keprungu.
                      5. lele
                        lele 1 September 2019 19:05
                        +1
                        Aku pancene disenengi buku iki, lan iki dicithak ing wektu ing IL.
                  2. Phil77
                    Phil77 1 September 2019 15:00
                    +2
                    Nanging iki mbokmenawa banjir! saka sisihku: kancaku! Apa ramalan sampeyan dina iki?
                    1. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 1 September 2019 15:32
                      +2
                      Sergei, iki kanggo kula?
                      1. Phil77
                        Phil77 1 September 2019 16:22
                        +2
                        Banjur Zenith-Spartak?
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 1 September 2019 16:25
                        +2
                        Oh ora! Iki dudu kanggo aku. Pakhtakor minangka juara!
                      3. lele
                        lele 1 September 2019 18:46
                        +2
                        Ing gesang kawula aku ora ROOT sapa, ing muda aku ndhukung tim Hockey, nanging ana wong lan soko kanggo ROOT. "Lan pemain bal-balan - nganti dina sing luwih apik." (S. Vladimir Vysotsky). sedulur
                      4. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 1 September 2019 19:18
                        +3
                        Yen sampeyan ROOT wong, iku luwih apik kanggo swimmers diselarasake. Lan bocah-bocah wadon ayu, lan nglangi kanthi apik, lan dheweke terus-terusan narik "emas"!
                      5. lele
                        lele 1 September 2019 20:43
                        +2
                        Sing seneng apa Nyuwun . "Kanggo sapa semangka, lan kanggo sapa balung rawan babi." (Saka)
                    2. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 1 September 2019 18:03
                      +2
                      Sauntara kuwi, lali babagan kemungkinan banjir. Corsair lan aku wis ngilangi limang larangan seumur hidup kanthi seneng-seneng.
                      1. Korsar4
                        Korsar4 1 September 2019 21:24
                        +2
                        "Lan yen sampeyan sumpah, aku ora bakal lunga" (c).
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 2 September 2019 21:18
                        +1
                        "Lan dheweke uga janji yen sampeyan ora bakal "nyodok" untu" (c)
  4. 3x3z simpen
    3x3z simpen 1 September 2019 09:47
    +3
    "A geni pamitan ngobong jaman,
    Lan kita nonton bayangan lan cahya "(c)
    Many thanks, Valery, kanggo siklus gedhe!
    1. Phil77
      Phil77 1 September 2019 09:58
      +2
      Nanging Shevchuk duwe lagu sing apik banget?! *Autumn pungkasan*.
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 1 September 2019 10:02
        +1
        Banjur ing umum ana terobosan kuat musik rock Rusia. Mung "Nautilus" "panggang".
        1. Phil77
          Phil77 1 September 2019 12:31
          +1
          Lan sampeyan ngerti, aku ora nate seneng karo Anton, sedhih banget! Uga * Akuarium *. Ora aku, aku luwih seneng, luwih nyenengake.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 1 September 2019 14:50
            +1
            Ha! Listen to "Riyaya Masalah Umum". "Biji kacang", apa sampeyan ora krungu?
          2. 3x3z simpen
            3x3z simpen 1 September 2019 14:52
            0
            Lan, ya, sampeyan kudu seneng Kinchev ...
            1. Phil77
              Phil77 1 September 2019 14:54
              +1
              Ora. Aku mekso ing * DDT * Grup St. Petersburg Favorit!
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 1 September 2019 15:06
                +1
                Shevchuk padha St Petersburg kaya kula, kang mung miwiti awal. Petersburg - kutha "watesan".
        2. Phil77
          Phil77 1 September 2019 14:34
          +1
          Apa sampeyan ngerti Anton?! Aku pancene ketemu kanca nyata ing situs iki! Lan jenenge Sea Cat! Aku mung bakal ngomong, aku bungah, seneng banget!
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 1 September 2019 15:09
            0
            Seneng banget kanggo sampeyan! ombenan
  5. andrewkor
    andrewkor 1 September 2019 09:58
    +1
    Bastions babak Charlotte - omong kosong asli ing benteng banjur.
  6. Vadim Golubkov
    Vadim Golubkov 1 September 2019 10:39
    +2
    Matur nuwun, aku seneng maca babagan bajak laut.
  7. lele
    lele 1 September 2019 10:58
    +3
    Lan mung telung taun elang kasebut tumindak ala, lan apa jenis memori sing ditinggalake. Many thanks kanggo Valery saka kabèh masyarakat kanggo seri saka artikel bab roman pirate lan liyane saka wektu. ombenan

    A sloop Inggris ngliwati Mercusuar Boston, 1717 ukiran


    Valerie, sloop iki ora menyang ngendi wae, ngadeg ing tong minyak. nglirik
  8. lele
    lele 1 September 2019 11:07
    +1
    dheweke dadi pasangan katelu ing kapal Putri sing ditugasake ing pelabuhan London, sing melu transportasi budak saka Afrika menyang Amerika.


    Aku maca babagan iki lan "musik inspirasi":

    "Negoro?! Oh ora, aku dudu Negoro! Aku Sebastian Pereira! Kapten Pereira, sudagar, bakul emas ireng, kancane Alvez gedhe!" (S. x / f "kapten limalas taun-lawas" lan Astangov unik ing peran saka sudagar penjahat-budak. Film saka kanak-kanak.). eseman

    Lan Roberts iku wong gagah - dheweke wallowed ing kabeh, lan ing perdagangan budak uga. Nyuwun
    1. Phil77
      Phil77 1 September 2019 12:33
      +1
      Wong lanang sing bener! Ora ana pitakonan, kajaba, gerbong stasiun!
      1. lele
        lele 1 September 2019 12:35
        +2
        Aha! Multitasker, sial. ngguyu
        1. Phil77
          Phil77 1 September 2019 12:51
          +1
          Ukara iki sukses kanggo sampeyan !!!! Sampeyan ngomong operator multi-stasiun? Ya, sampeyan kudu ngelingi, dheweke ngaku dadi * tank Antonov *.
          1. lele
            lele 1 September 2019 13:26
            +1
            Matur nuwun, Sergey, iku apik nalika padha stroke wulu. eseman
            1. Phil77
              Phil77 1 September 2019 13:33
              +1
              Tansah seneng karo tembung sing apik! Kenang! * Multistation *! Ha! Mung Pasha Angelina nganggo golok bajak laut (sawise kabeh, luwih trep tinimbang pedhang!).
          2. 3x3z simpen
            3x3z simpen 1 September 2019 14:56
            +1
            Aku isih bakal ngelingi tank iki kanggo sampeyan kabeh!
            1. bubalik
              bubalik 1 September 2019 15:12
              +1
              Aku marang kowe kabeh

              ,,, minangka kawicaksanan rakyat ngandika: ditulis nganggo pena - sampeyan ora bisa Cut karo kapak basa
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 1 September 2019 16:50
                +1
                Aku bakal ngalahake! Damn, aku bakal nampilake karakteristik kinerja tank sing dakgoleki, sampeyan disiksa kanggo mbayangno, Comrades! ngguyu
            2. Phil77
              Phil77 1 September 2019 15:18
              +1
              Lan apa tank? Tank normal merayap metu saka kono! Lha, Anton, mereke sapa, tank iki? Bener Sherman ????
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 1 September 2019 15:45
                +1
                Ya ampun! Aku weruh "Sherman", ember demi ember! Ora wong lanang, yen ana wong sing kelalen, aku bakal ngelingake sampeyan (Sasha Bely, t / s "Brigada"), aku sengsara, punk, Martian lan pacangan asu, uga, lan sawetara perkara cilik liyane. Dadi Death Star kudu meri tankku!
                1. Phil77
                  Phil77 1 September 2019 16:33
                  +1
                  Oke! Ora tank! Nanging sapa? Apa? Jiwa tekan kanggo apa?
                  1. 3x3z simpen
                    3x3z simpen 1 September 2019 16:41
                    0
                    Ya, keraguan pertama ing antarane "pembuat tankku"! Ora, Sergey, ora bakal bisa, saiki ngumpulake, bebarengan karo kanca-kanca, kanthi langganan, kanggo tank sing cocog karo aku! ngguyu
                    1. Phil77
                      Phil77 1 September 2019 18:29
                      0
                      * zenith * dihormati lan ditresnani sadurunge Gazprom !!!!!!!!
                2. Phil77
                  Phil77 1 September 2019 18:31
                  0
                  CSKA-Forever!!!!!!!!
            3. Phil77
              Phil77 1 September 2019 18:26
              0
              Lha Anton!We are for you, opo kosok baline????Aku penggemar CSKA!!!
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 1 September 2019 18:34
                +1
                Nah, yen aku penggemar (padahal, Kenapa? Piye? Where?!!!!!), banjur penggemar Barcelona
  9. bubalik
    bubalik 1 September 2019 14:30
    +3
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo penulis hi
    ,, bandha ngendi padha lunga opo , lan sing paling Jahwéh, salib ora "lumahing" ngendi wae mengko?
    1. VlR
      1 September 2019 14:44
      +3
      Inggris privatisasi pertambangan eseman Lan salib kayane wis tekan ngisor:
      Roberts tindak menyang perang pungkasan ing doublet abang, breeches sutra lan kupluk pinter karo plume abang. Dhadhanipun dipunhias rante emas kanthi salib ingkang dipunhiasi inten, Aku duwe pedhang ing tanganku lan rong pistol ing sabukku.
      Salib iki katon ana ing dolar Tuvalu (katon) lan ing dada Roberts ing prangko Bahama. Dheweke nganggo camisole abang, lan topi pinter, lan rong pistol ing sabuk.
      Katon kaya Roberts nganggo merek liya. Ya, lan ing dollar kasebut - banget. Dheweke minangka wong sing "gaya", "njaga gaya", lan mulane katrangan babagan kostum wis dilestarekake.
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 1 September 2019 15:16
        +1
        'Stylish', bener! Iku misale jek sing gambar iki inspirasi Sabatini kanggo nggawe karakter. Liyane piye wae ilang.
      2. Phil77
        Phil77 1 September 2019 15:42
        0
        Ya, oke!Lan kenapa, kanca Valery, apa sampeyan ora seneng karo bocah lanang tartamtu (St. Petersburg, Moskow lan liya-liyane?) Kita padha karo dheweke, bajak laut !!!! Nuwun sewu, pecah!
    2. Phil77
      Phil77 1 September 2019 15:15
      +1
      Ya, Sergey! AS, Spanyol, Kolombia lan Chili lan Peru sing wis gabung!
      1. bubalik
        bubalik 1 September 2019 15:21
        +1
        Hey Ya ombenan ! ,,, ayo, prajurit Inggris ngempet salib iki nalika awak dibungkus, nanging banjur dipotong dadi potongan kanggo didol. opo
        1. Phil77
          Phil77 1 September 2019 15:23
          +1
          Aku ora bisa! Aku mung ora bisa, amarga kalbu Inggris ngguyu
        2. VlR
          1 September 2019 17:42
          +2
          Ya, ora, dheweke mbungkus awak Roberts sadurunge nyerah - dheweke menehi prentah kasebut, menyang segara, supaya bisa dibuwang, lan misale jek ana wong sing duwe wewenang kanggo kru, amarga sanajan ing kahanan kaya ngono. padha netepi karsane. Lan ora ana alesan kanggo pirates kanggo mbusak salib saka dodo kapten - kabeh padha, Inggris bakal nggoleki lan njupuk adoh. Dadi mbokmenawa ana ing ngisor.
    3. 3x3z simpen
      3x3z simpen 1 September 2019 15:19
      +1
      Ya, kaya biasane, wong Yahudi mundur ... ngguyu
      1. Phil77
        Phil77 1 September 2019 15:25
        +1
        Anton!!!!Lho, kowe ki opo? Omonganmu opo? Wes perang, gelut, lan bakal gelut! Karo sapa?! Iki rahasia!!!
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 1 September 2019 16:29
          0
          Sawise ngunjungi Eretz Israel, aku ora acuh marang wong-wong Yahudi, luwih-luwih, aku pancen ora acuh.
          1. Phil77
            Phil77 1 September 2019 16:50
            +1
            Anton! Nuwun sewu, ing jaman biyen, kula minangka perampok Moskow biasa, kaya mangkene, ing tingkat brigadir, aku nemoni * pulisi * tingkat regional (apa iku * bakal nerangake marang Pan Kitten!). Aku bakal pitutur marang kowe iki: masa laluku wis kepungkur !! Saiki aku dadi warga negara sing taat hukum !!! Lan ora liya !!!! Ya, ya, ya! Lan ana hoki.
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 1 September 2019 17:45
              0
              Sergey! Aku ora perlu nerangake apa-apa, ora kabeh. Aku ora pengin ngelingi wektu iki. "Ayo wong mati ngubur wong mati"
              Nyuwun sewu
    4. Phil77
      Phil77 1 September 2019 16:39
      +2
      Nanging sampeyan ngerti, kanca Sergei! Aku pancene mbantu jeneng kita! Ya! Kanthi bantuan situs sing dakkandhakake, dheweke nemokake buku sing wis digoleki suwene 4 taun !!!! Aku ora ngapusi!
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 1 September 2019 18:20
        +2
        Inggih, apik! Sampeyan wis rampung! Lan kanca apik!