Review militèr

Peperangan Adipati de Richelieu sing ora dingerteni ing cedhak Teluk Tsemes

10
Palsu miwiti founding Novorossiysk. Bèntèng Rusia anyar ngangkat gendéra ing Teluk Tsemess kanggo salam artileri ing taun 1811. Ekspedisi Richelieu wis rampung. Senadyan kuciwo ketok saka Adipati misuwur Armand-Emmanuel du Plessis Richelieu, sing wanted kanggo menang laurels saka penakluk benteng sabanjuré saka Kakaisaran Ottoman, ing umum, kampanye iki cukup sukses, sanajan iku ora bisa kanthi mbenerake nomer. saka pasukan melu. Lan ing wayahe, nalika benteng anyar wis rampung, loro Circassians bangsawan muncul ing camp. Sandhangan kasebut nyatakake status khusus.


Peperangan Adipati de Richelieu sing ora dingerteni ing cedhak Teluk Tsemes

Armand-Emmanuel du Plessis Richelieu


Ing ekspedisi, Richelieu ana ing posisi khusus saka kapercayan, kenalan lawas saka adipati Gaslam-Giray, kang adipati wis tau disimpen lan diselehake ing layanan saka tentara kekaisaran Rusia. Mulane, dheweke sing didhawuhi rembugan karo Circassians sing teka ing kemah. Sawise pacelathon cendhak, Gaslam katon ing Richelieu lan kacarita sing Circassians nawakake ekspedisi Rusia kanggo gropyokan ing lembah tetanggan, kang dumunung ing desa bek Circassian kuat (judhul dhuwur saka pemilik tanah bangsawan). Bek iki, miturut Circassians sing muncul, minangka mungsuh lawas saka Cossacks, lan sawise mundur saka Turki lan rawuh saka Rusia, dheweke sumpah babar pisan kanggo mbales garnisun sabisane.

Kayane, saka ngendi asale keprihatinan kanggo garnisun Rusia? Sepisanan, Circassians motivasi riko dening kasunyatan sing wilayah wis kosong, lan padha ora perlu perang anyar. Lan, sareh, keterlibatan pasukan Rusia kanggo mutusake masalah dhewe, kalebu materi (bek bangsawan bisa duwe tanah apik), iku ora aneh kanggo Kaukasus. Akibaté, utusan kasebut dipercaya. Kajaba iku, Richelieu entuk kesempatan kanggo perang, amarga ora ditampa bali, wis ngentekake mesiu lan meriam mung kanggo salam solemn.

Ing ngendi perang Adipati Richelieu bisa ditindakake?


Ing wayah sore ing dina sing padha, kemah diwiwiti. Saben pejuang detasemen kudu siap ngomong ing sinyal pisanan. Kangge, loro Circassians galloped mati sadurunge peteng, njamin wong-wong mau bakal nunggu ekspedisi Rusia ing panggonan disepakati.

Pasukan budhal ing glimmer pisanan esuke. A Cossack satus sing dipimpin dening Gaslam Giray dikirim maju. Detasemen maju kuwi mbukak dalan sing paling disenengi lan pengintaian kanggo nyegah serangan sing ora dikarepke ing pasukan utama, sing ora umum ing wilayah kasebut. Nalika subuh, ekspedisi sang adipati ketemu ing lembah sing sempit nanging rata, wewatesan karo gunung-gunung sing akeh ditumbuhi wit-witan lan wit-witan. Ing kene ana singkapan watu sing dhuwur ing segara ijo. Ing tengah-tengah lembah iki ana aliran gunung sing kuat.


Noble Circassian


Lan ing kene perlu kanggo nggawe digression. Senadyan gambaran urip saka lembah diwenehi dening Professor Nadler ing sajarah Cukup angel kanggo lokalisasi papan ing ngendi serangan ekspedisi Richelieu ditindakake ing karya sing didedikake kanggo ekspedisi Adipati. Adjutant Louis Victor Leon de Rochechouart, sing ana ing Richelieu, njlèntrèhaké wilayah kasebut ing ngisor iki: "Sampeyan teka ing wayah awan ing lembah sing apik, ditanduri kanthi apik, ngubengi desa gedhe."

Mangkono, ana sawetara landmark sing ora jelas - lembah sing sempit, kali, gunung-gunung alas kanthi singkapan watu lan anane desa ing sacedhake. Balok-balok tuwin celah-celah, kadosdene lembah-lembah ingkang alit-alit ingkang kasêbut ing perangan-perangan wau, mèh sadaya botên limrah, botên kenging lampahipun wadya jaranan, lajêng sami mandhap dhatêng sagantên. Sing. Sapa wae sing dadi mungsuh, dheweke ora bakal nggawe risiko dipencet menyang segara. Mulane, balok lan retak meh ora bisa dianggep minangka pesaing kanggo lembah sing dilebokake detasemen Richelieu. Sampeyan uga kudu langsung ngilangi kabeh wilayah ing wilayah desa Kabardinka - nem ewu pejuang ora bakal bisa ngalahake spurs gunung lan gorges watu ing wayah awan ing dina sing padha.


Gunung kali Bakanka

Akibaté, papan sing paling njanjeni Richelieu, Rochechouart lan Gaslam-Giray ing wayah awan yaiku lembah kali Adagum lan Bakanka. Iku cukup sempit, nanging malah ana sing outcrops rocky. Kajaba iku, rong atus taun kepungkur, sadurunge pabrik semen wiwit tuwuh, lembah iki saya makmur. Minnows, chub lan crayfish ditemokake ing banyu kali gunung, lan banyu dhewe wis mari. Mulane, sanajan sadurunge desa lan pemukiman pisanan katon, auls Circassian ngadeg ing kene. Nanging ayo bali menyang 1811.

Intrik insidious ora nylametake mungsuh


Ora let suwe detasemen kasebut menyang aul gedhe, ditinggal dening para pedunung. Klompok wedhus gèmbèl, ditinggal déning pangon, padha ngubengi. Para perwira padha waspada, nanging dhawuh diwènèhaké marang bivouac ing kene. Geni-geni kasebut cepet-cepet murub, lan sawise sawetara wektu wedhus-wedhuse sing ora duwe duweke dilebokake ing panggangan.

Sawetara wektu mengko, Gaslam-Girey, sing ana ing jejere piyambak karo nesu, muncul ing camp karo Cossacks kang. Detasemen dheweke ditemokake ing alas cedhak papan patemon sing disepakati karo duta-duta Circassian klompok gedhe saka highlanders bersenjata. Miturut memoar saka Rochechouart kasebut, Gaslam ngira detasemen Circassian ing sepuluh ewu prajurit. Bener, penulis mangu-mangu akurasi tokoh iki, awit gadhah kaunggulan numerik kuwi liwat Rusia, kang ana bab 6 ewu, Circassians luwih seneng nyerang pasukan ing Maret.

Gaslam, ngerti tingkat kepercayaan sing diduweni marang dheweke, langsung kesusu mbenerake awake dhewe marang patih. Dheweke mutusake dadi sing pertama nyerang Circassians kanggo mbuktekake yen dheweke ora ana hubungane karo pengkhianatan para duta. Richelieu njamin Gaslam yen dheweke ora mangu-mangu babagan kasetyane, nanging iki ora bisa gawe uwong yakin prajurit frantic. Sawise rapat singkat, diputusake kanggo nutup jurang kanthi ngalangi detasemen mungsuh ing lembah. Komando barisan ngarep, sing dumadi saka rong resimen Cossack, dijupuk dening Gaslam Giray. Dheweke diterusake rong batalyon saka Resimen Jaeger 22 kanthi papat bedhil. Mangkono, iku garwane sing kudu tekan jurang, sing dadi metu saka lembah, lan pusat kanggo njupuk jotosan saka pasukan mungsuh utama.


Prajurit Circassian


Rochechouart nerangake Gaslam ing memoar nalika iku:
"Gazlam, kanthi mripat sing lara, mbuwang sepatu abu-abu ing tangane penunggang sing ngiringi dheweke lan katon kabeh nganggo wesi, nggambar pedang sing digantung ing tangan ing lanyard bordir sing sugih, narik busur, njupuk panah saka panah. lan kesusu maju ing kepala loro resimen Cossack, dhawuh kanggo manggoni jurang. Dheweke pancen hebat."


Sanalika satus meter nyedhaki lokasi mungsuh, pasukan kavaleri Circassian nyerang saka alas kanthi banguard whooping banter. The gunners makarya banget deftly lan cepet, sijine mudhun nganti satus prajurit jaranan karo grapeshot. Nanging, narrowness lembah lan tekad saka Circassians cepet nguripake perang menyang mbucal alam bébas. Nanging Gaslam karo Cossacks bisa nembus menyang jurang. Wong-wong ing dataran tinggi ora ngerti carane dheweke dibuwang menyang lembah ing antarane barisan ngarep lan tengah, sing terus ngudhunake wong-wong dataran tinggi kanthi grapeshot lan bedhil saka ranger.

Kaputusan fatal saka komandan barisan ngarep


Ing kasunyatan, perang wis rampung. Ing lembah sing sempit, kaunggulan angka saka Circassians sing dikunci ing loro-lorone ora ana peran sing nyata. Nanging, dheweke duwe kesempatan pungkasan kanggo nylametake prajurit sing isih ana kanthi mundur menyang alas. Enraged dening ngiyanati saka duta, kang, minangka ketoke, glethakaken beban abot ing ajining diri, Gaslam mutusaké kanggo Cut mati mungsuh wis bener kalah saka rute mundur pungkasan. Sayange, keputusan iki tragis.

Gaslam cepet-cepet ndhisiki detasemen Cossack menyang pinggir alas. Lan ing wayahe tembakan apik saka salah siji saka Circassians kenek wong ing mburi ngisor. Gaslam gemeter. Dheweke noleh marang kancane Sultan-Ali lan takon "aja nglilani mungsuh-mungsuh kita padha bungah-bungah amarga tibaku." Ing wayahe, tembakan kapindho kena ing rahang. Gaslam digantung ing gulu jarane. Disengkuyung dening tiba saka komandan vanguard, Circassians cepet-cepet sawise awak kanggo piye wae mbecikake perang inglorious.


Wilayah kali Adagum lan Bakanka


Nanging ing wayahe, Cossacks, diprentah dening Gaslam, nepsu nepsu ing mungsuh, ngalahake awak saka komandhan. Miturut ironi ala nasib, Cossack maneuver-impuls emosi iki digawa menyang urip rencana saka Gaslam dying. Cossacks sing nesu mbuwang Circassians saka alas alas langsung menyang bayonet infantri. Luwih saka rong ewu prajurit Circassian tetep ing paprangan dina iku. Kapitunan kita ora pati penting, nanging sedanipun Gaslam duka para Cossack lan Adipati piyambak, sing ora mung kelangan kanca sing setya, nanging uga pramuka sing apik, prajurit lan komandan sing berpengalaman, uga minangka panuntun lan pakar sing apik banget. Kaukasus.

Mangkono rampung kampanye Richelieu. Novorossiysk tau lair sadurungé. Bèntèng iki kudu dibubaraké ing taun 1812, sawisé ngilangi garnisun. Lan perang serem, kang ora malah jeneng dhewe, tetep mung ing legenda prajurit gagah Gaslam Giray, sing tilar donya ing upaya kanggo mbenerake jeneng jujur.
Pengarang:
10 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Kote Pane Kohanka
    Kote Pane Kohanka 12 September 2019 05:51
    +4
    Matur nuwun kanggo katresnan tulus kanggo sajarah Motherland cilik!
    Jujur, aku ora ngerti babagan kedadeyan sing sampeyan critakake. Nyopot topi!
    Sincerely, Vladislav!
    R.s. Apike, jeneng Gaslam-Gerey diabadi ing endi wae? Jalan, taman, gang?
    1. Dhemit
      Dhemit 12 September 2019 10:44
      +2
      Ora, ora diabadi.
      Matur nuwun kanggo penulis. Dhewe saka Novorossiysk, nanging sajarah kutha saka sisih iki ora ngerti.
  2. Olgovich
    Olgovich 12 September 2019 08:33
    +3
    Apik banget, matur nuwun.
    1. Honghuz
      Honghuz 12 September 2019 12:09
      +2
      Aku maca artikel tanpa komentar lan ternyata sampeyan wis duplikat
      Ngapunten Olgovich
  3. Honghuz
    Honghuz 12 September 2019 12:01
    +2
    Menarik, matur nuwun!
  4. feokot1982
    feokot1982 12 September 2019 14:12
    +2
    Sugeng ambal warsa kutha tercinta!
  5. feokot1982
    feokot1982 12 September 2019 14:43
    +1
    Aku pribadi nggandhengake gambaran lembah karo lembah ing ngarepe Durso, nanging jarake mesthi amba banget.
  6. Nadir Shah
    Nadir Shah 12 September 2019 15:54
    +1
    Artikel sing apik. Miturut cara, lucu yen Circassians katon kaya gambar idu Persia, nanging bisa dingerteni - millennia pengaruh ora muspra.
  7. vladcub
    vladcub 13 September 2019 13:00
    +2
    Aku maca kanthi seneng banget. Adipati ditulungi kanthi ngirim patroli maju. Yen Richelieu duwe pendapat sing ati-ati, mula durung dingerteni kepiye kabeh bakal kedadeyan
  8. radius
    radius 24. november 2020 06:40
    0
    Sawetara analisis sumber primer:
    Yen detasemen kasebut "sadurunge subuh", banjur ngerti medan, kira-kira kacepetan detasemen, lan liya-liyane, bisa dianggep yen wadyabala ora bisa tekan lembah Bakan ing wayah awan. Menapa malih, sadurunge iku perlu kanggo ngatasi munggah angel kanggo Wolf Gate, kang, diwenehi banjur kesiapan saka pasukan Republik Ingushetia (lan Cossacks) karo meriam lan infantri, banget masalah kanggo nindakake ing wektu kuwi. .
    Aku sing perang njupuk Panggonan kira-kira ing wilayah saiki Vladimirovka-Gaiduk.
    Kali sing kuat yaiku Kali Tsemes (saiki rada garing).
    Komunitas gunung "Tsemez" musuhan kanggo Rusia disebut Bell, Longworth, Lipinsky lan liyane.
    Yen ana sing mbantah, aku bakal mangsuli kanthi luwih rinci.