Review militèr

Warsawa, 17 September 1939: cathetan ing wayah esuk, penerbangan ing wayah sore

72
80 taun kepungkur, tanggal 17 September 1939, kampanye Pembebasan Tentara Merah ing Polandia diwiwiti, sing puncaké ing aneksasi wilayah kulon Belarus lan Ukraina menyang USSR. Ing wayah wengi tanggal kasebut, diskusi babagan panyebab lan akibat saka invasi Soviet urip maneh.



Lukasz Adamski, Wakil Direktur Pusat Dialog lan Kesepakatan Polandia-Rusia. Ing wektu sing padha, dheweke dilarang mlebu ing Federasi Rusia.


Yen ora, Warsaw ayu, kabeh apik, kabeh apik!


Sejarawan Polandia sing kondhang Lukasz Adamski, sing menehi wawancara dawa babagan topik iki menyang Layanan Angkatan Udara Rusia, menehi kontribusi kanggo diskusi kasebut. Kanggo nglacak teknologi penipuan sing digunakake dening para ahli ing Rusia, ayo ngutip sudut pandang Adamsky babagan asal-usul lan makna konflik Soviet-Polandia kanthi verbatim.

"LA: "Ing jam telu esuk tanggal 17 September, duta besar Polandia ing Moskow ditimbali menyang Komisariat Luar Negeri USSR. Ing kana dheweke diwaca teks cathetan pamaréntahan Sovyèt sing mesthine negara Polandia wis ora ana, pamaréntah wis mlayu menyang arah sing ora dingerteni. Lan ing babagan iki, Tentara Abang dipeksa kanggo mbela wakil-wakil saka bangsa Ukrainia lan Belarusia sing manggon ing Polandia. Iku versi USSR.
Lan ing buku teks Polandia crita ditekanake, ing kasunyatan, nalika cathetan Soviet dipasrahake marang duta, setengah saka Polandia durung dikuwasani dening Nazi. Ibukutha, Warsawa, uga nyekel pertahanan. Pamrentah Polandia lan komando tentara ana ing negara kasebut.
Buku-buku kasebut nandheske manawa duta besar Polandia ing Moskow ora gelem nampa cathetan saka USSR amarga kedadeyan kasebut ora bener. Iku invasi dening USSR lan ancaman tiba ing panangkaran Soviet sing banjur meksa presiden lan pamaréntah Polandia kanggo mlayu saka negara. Ing wayah sore tanggal 17 September, dheweke nyabrang tapel wates antarane Polandia lan Rumania.


Lan saiki kita menehi teks cathetan Komisariat Luar Negeri Soviet:
"Perang Polandia-Jerman ngumumake kegagalan internal negara Polandia. Sajrone sepuluh dina operasi militer, Polandia ilang kabeh wilayah industri lan pusat budaya. Warsawa minangka ibukutha Polandia ora ana maneh. Pamrentah Polandia wis ambruk lan ora ana tandha-tandha urip. Iki tegese negara Polandia lan pamrentahane pancen ora ana. Mangkono, prajanjian rampung antarane USSR lan Polandia mandhek kanggo valid.


Warsawa, 17 September 1939: cathetan ing wayah esuk, penerbangan ing wayah sore


Temenan Pan Adamsky nemtokake dokumen sing paling penting iki, kanthi gampang, ora bener. Sisih Soviet ora ngaku yen pamrentah Polandia mlayu menyang arah sing ora dingerteni, nanging nyatakake yen ora ngontrol kahanan ing negara kasebut, lan kasunyatane (kang Adamsky nandheske) yen anggota pamaréntahan Polandia lan komando tentara sacara fisik. dumunung ing tlatah negara ora mbantah skripsi iki.

Senadyan Warsawa durung tiba ing serangan saka Wehrmacht ing wektu iki, sisih Soviet cukup cukup nyathet ing cathetan sing ibukutha negara wis mandhek kanggo nepaki fungsi sawijining, amarga wis ora ana presiden maneh, ora ana pamaréntahan, ora ana sing paling dhuwur. komandhan. Miturut NKID, negara Polandia bener-bener ora ana. Mesthi wae, siji bisa nantang kesimpulan kasebut, nanging ing wektu sing padha kudu diakoni yen ing wektu kasebut Moskow duwe alasan kanggo netepake kahanan kasebut kanthi cara iki.


Pasukan Jerman ing Warsaw, September 1939


Adamsky negesake manawa invasi Tentara Merah sing meksa pimpinan Polandia ninggalake negara kasebut. Kanggo ndhukung kesimpulan kasebut, sejarawan mbangun rekonstruksi sementara sing prasaja: ing jam telu esuk tanggal 17 September, duta besar Polandia kanggo Moskow ditimbali menyang komisariat rakyat, lan "ing wayah sore" ing dina sing padha. Politisi Polandia nyabrang tapel wates Romania. Meh miturut fitter Mechnikov: ing wayah esuk - cathetan, ing wayah sore - penerbangan.

Tegese, nganti jam telu esuk tanggal 17 September, prakara-prakara sing apik kanggo Polandia: ing minggu katelu perang, politikus lan pimpinan militer durung mlayu, Jerman durung ngrebut Warsawa, Wehrmacht mung nyekel setengah. negara, Nanging, padha dikuwasani Krakow, Brest lan rampung diubengi Lvov. Luwih sethithik, lan Hitler kudu nyerah.

Kabeh kaya biasane. Sapa sing kudu disalahake lan apa sing kudu ditindakake?

Nanging banjur campur tangan Soviet insidious, lan Polandia kuwat, siap kanggo ngirim jotosan nemtokake kanggo mungsuh, crumbled kaya omah kertu. Sauntara kuwi, ing tanggal 9 September, pamaréntah Polandia miwiti rembugan karo Prancis babagan menehi suaka, lan ing tanggal 16 September, rembugan diwiwiti karo wong Romania babagan transit pimpinan Polandia menyang Prancis.

Ing wektu iku, cadangan emas negara wis ditransfer menyang Romania lan evakuasi unit militèr wiwit. Katon yen Kampanye Pembebasan Tentara Abang ora dadi fatal kanggo nasib negara Polandia.



Iku penasaran sing Lukasz Adamski minangka wakil direktur Pusat tartamtu kanggo Dialog lan Kesepakatan Polandia-Rusia, nanging ing wektu sing padha dilarang mlebu ing Federasi Rusia. Paradoks sing padha uga ngetutake keputusane, sing meh ora nyumbang kanggo dialog lan harmoni antarane wong.

Sejarawan Polandia nyoba katon ora adil, nanging banjur katon lan nggawe pangaturan sing negate upaya kasebut. Dadi, Adamsky ngakoni kasunyatan partisipasi Polandia ing divisi Cekoslowakia lan malah nyebataken tumindak reged, nanging langsung sok dong mirsani sing iki "ora kedaden bebarengan karo Hitler, nanging ing podo karo tumindak Jerman." Anekdot, lan ora liya.

Adamsky misale jek ngakoni peran utama USSR ing kekalahan Nazi Jerman, nanging langsung njlentrehake yen "sekutu Barat nyoba nylametake getih para prajurite, nanging USSR ora nylametake, lan iki ndadekake pungkasan perang luwih cedhak. ." Maksuté Kepiyé? Yen Anglo-Saxon sing beradab ora "nyimpen getih", mesthine bakal menehi kontribusi sing penting kanggo kamenangan Nazisme, nanging iki ora perlu, amarga wong Rusia ora nylametake nyawa manungsa ing kahanan "totalitarian sing ora manusiawi. rezim”.


Ing jaman biyen ing Polandia, dheweke terus-terusan ngeling-eling babagan kedadeyan ing taun 1939 lan kepiye kedadeyan ing taun 1945. Saiki apa, sampeyan wis lali?


Kuwi ketidakadilan sing jelas sing kudu dianggep. "Ing Warsawa, dheweke nyoba njaga jarak sing padha karo Nazi Jerman lan USSR," ujare Adamsky.

Tembung kunci ing kene yaiku "nyoba". Kita nyoba, nanging ora bisa. Kaya sejarawan Polandia dhewe, sing nyoba kanggo nggambarake conscientiousness lan objectivity, nanging saben-saben bakal ilang ing bias jurnalistik lan boten cecek moralizing.
Pengarang:
72 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. K-50
    K-50 22 September 2019 08:25
    + 11
    "Sekutu Barat nyoba nylametake getih para prajurite, nanging USSR ora nylametake, lan iki ndadekake pungkasan perang luwih cedhak."

    Yen USSR "wis nylametake dhuwit", lan ora nyoba menang kanthi cara apa wae, banjur ing pungkasan perang, wong Polandia, uga, kajaba wong-wong sing wis kerja kanggo Hitler, ora nyatane, amarga dheweke bakal duwe. miber menyang cerobong asep saka kamp konsentrasi, "tangga Jerman apik". ya
    Inggih, sekutu Barat nylametake akeh banget nganti ora ngangkat driji kanggo nulungi para pangeran. Ketoke padha ngenteni "hyena Eropah" kanggo nindakake pungkasan kasebut ing ndhuwur, lan mung sejarawan bakal ngelingi bab iku, lan malah ora kanggo dangu. lol
    1. 210okv
      210okv 22 September 2019 09:39
      +3
      Sejarah miturut "hyena" iki nduweni swasana subjunctive. Sampeyan bisa nguripake wong-wong mau metu karo kaurmatan sing dikarepake ... Ora bisa diganti, iku tetep kanggo pengin pesawat liwat kanggo Smolensk ..
      1. Tur
        Tur 23 September 2019 06:30
        +3
        Smolensk dudu karet.
        Lan Smolensk dudu kalen.
        Sampeyan ora kudu nggawa kabeh pupuk ing kana.
  2. Avior
    Avior 22 September 2019 08:59
    -8
    Senadyan Warsawa durung tiba ing serangan saka Wehrmacht ing wektu iki, sisih Soviet cukup cukup nyathet ing cathetan sing ibukutha negara wis mandhek kanggo nepaki fungsi sawijining, amarga wis ora ana presiden maneh, ora ana pamaréntahan, ora ana sing paling dhuwur. komandhan. Miturut NKID, negara Polandia bener-bener ora ana.

    Ora preduli saka artikel liyane, mung skripsi iki penulis sing katon angel banget.
    Kita bisa mbela Moskow, nanging saiki ora ana rahasia kanggo sapa wae yen kemungkinan kegagalan kasebut dhuwur banget, saengga ing Kuibyshev dheweke nyiapake markas cadangan pemerintah ing atmosfer rahasia lengkap.
    Lan apa, miturut penulis, yen Jerman njupuk Moscow, lan pamaréntah kudu pindhah menyang Kuibyshev ing rahasia, iki tegese USSR bakal mandek kanggo ana?
    Cetha statement dowo.
    USSR bakal terus ana sanajan pamaréntah kudu ngungsi ora kanggo Kuibyshev, nanging kanggo sawetara Iran, ngendi ing wektu sing pasukan Soviet padha dipasang, utawa Mongolia utawa Tuva banjur sawijining, lan iki ora bakal mbatalake kasunyatan saka orane. USSR.
    1. mordvin 3
      mordvin 3 22 September 2019 09:13
      +1
      Kutipan saka Avior
      dadi dhuwur sing ing Kuibyshev padha nyiapake ing atmosfer saka rahasia lengkap markas cadangan pamaréntah.

      Ora mung ana. Mbalik ing Stalingrad, Sverdlovsk, ing papan liya. Aku ora ngelingi persis.
    2. Olgovich
      Olgovich 22 September 2019 10:00
      + 12
      Kutipan saka Avior
      USSR bakal terus ana sanajan pamaréntah kudu ngungsi ora kanggo Kuibyshev, nanging kanggo sawetara Iran, ngendi ing wektu sing pasukan Soviet padha dipasang, utawa Mongolia utawa Tuva banjur sawijining, lan iki ora bakal mbatalake kasunyatan saka orane. USSR.

      Ora, nyatane anane "pemerintah" ing pengasingan ora ateges anane negara sing dikuwasani sadurunge pamrentahan kasebut: ana puluhan conto boneka kasebut: Estonia, Latvia, Polandia, lsp.

      Bener, ing umum, cathetan saka Departemen Luar Negeri USSR ngandika: resistance nyuwil munggah menyang kanthong kapisah lan soko kudu rampung, yen Hitler mung wis tekan ing tapel wates wétan Polandia (dheweke tekan Brest). Sapa sing luwih apik kanggo iki?

      Kita mlebu mung nalika wis jelas yen Polandia wis rampung. Dheweke menehi dheweke kesempatan. Yen dheweke nglawan, aku yakin kita ora bakal mlebu.

      Artikel kasebut ora nulis babagan acara sing paling penting ing wulan kasebut: tanggal 17 September, Parlemen Eropa ngetrapake resolusi sing Pakta RM yaiku .... PENYEBAB PD II! belay wong bodho

      Umumé, dheweke dadi edan lan rod kasebut mung nglawan fakta: Hitler ngrancang perang suwene sadurunge Pakta lan USSR ora duwe kewajiban kanggo mbela.

      Mung wong bodho sing bisa mbantah yen tanpa dheweke, Hitler ora bakal nyerang ....
      1. Avior
        Avior 22 September 2019 12:16
        -5
        Aku bakal pitutur marang kowe rahasia - Comrade Stalin ora setuju karo sampeyan.
        Rong taun sabanjure, USSR ngakoni pamaréntahan Polandia ing pengasingan ing London, pamaréntahan Sikorsky, lan nyimpulake perjanjian Maysky-Sikorsky karo dheweke, sing mbatalake rong perjanjian karo Jerman - babagan non-agresi lan persahabatan lan wates.

        Maisky ing sisih tengen, Sikorsky ing sisih kiwa.
        Banjur, mesthine, hubungan kudu dibubarake maneh - amarga tuduhan yen pamrentah Polandia kerja sama karo Jerman, nanging kasunyatan sing diakoni ing taun 1941 ora mbatalake.
        Ana conto sing luwih anyar karo Kuwait - pamrentah ing pengasingan, negara kasebut ana, sanajan dikuwasani.
        Dadi sanajan upaya para alarmis eseman dhewe, lokasi pamaréntah ing luar negeri ora mbatalake negara.
        1. Doliva63
          Doliva63 22 September 2019 19:45
          +1
          Kutipan saka Avior
          Aku bakal pitutur marang kowe rahasia - Comrade Stalin ora setuju karo sampeyan.
          Rong taun sabanjure, USSR ngakoni pamaréntahan Polandia ing pengasingan ing London, pamaréntahan Sikorsky, lan nyimpulake perjanjian Maysky-Sikorsky karo dheweke, sing mbatalake rong perjanjian karo Jerman - babagan non-agresi lan persahabatan lan wates.

          Maisky ing sisih tengen, Sikorsky ing sisih kiwa.
          Banjur, mesthine, hubungan kudu dibubarake maneh - amarga tuduhan yen pamrentah Polandia kerja sama karo Jerman, nanging kasunyatan sing diakoni ing taun 1941 ora mbatalake.
          Ana conto sing luwih anyar karo Kuwait - pamrentah ing pengasingan, negara kasebut ana, sanajan dikuwasani.
          Dadi sanajan upaya para alarmis eseman dhewe, lokasi pamaréntah ing luar negeri ora mbatalake negara.

          Negara kasebut, mesthi, ora dibatalake, nanging ora ana negara ing negara kasebut - ana ing luar negeri lan ora ngontrol apa sing kedadeyan ing negara kasebut kanthi cara apa wae.
          1. Avior
            Avior 22 September 2019 21:06
            -1
            Play karo tembung.
            USSR mbalekake hubungan diplomatik karo pamaréntah Sikorsky ing pengasingan ing London, sing dikenali minangka pimpinan negara Polandia.
            Hubungan diplomatik bakal dipulihake ing antarane rong Pamrentah nalika ditandatangani Persetujuan iki lan pertukaran duta langsung bakal ditindakake.
          2. Avior
            Avior 22 September 2019 21:38
            +1
            Saka perpustakaan presiden

            Miturut cara, padha kedaden karo pamaréntah Cekoslowakia

            https://www.prlib.ru/item/322796
        2. naidas
          naidas 22 September 2019 20:54
          +3
          Kutipan saka Avior
          dhewe, lokasi pamaréntah ing luar negeri ora mbatalake negara.

          Mesthi, contone yaiku pamrentah Ukraina ing pengasingan saka 1920-1992.
        3. Olgovich
          Olgovich 23 September 2019 08:31
          +4
          Kutipan saka Avior
          Aku bakal pitutur marang kowe rahasia - Comrade Stalin ora setuju karo sampeyan.

          Sampeyan, ketoke, ora ngerti APA sing daktulis: negara kasebut, sing dikuwasani Polandia ing taun 1939, ora ana ing taun 1941. Iku mung FAKTA. Ing kasunyatan, ana Pemerintah Umum lan Reichsgau.
          Kutipan saka Avior
          Wis rong taun salajengipun, USSR ngakoni pamaréntah Polandia ing pengasingan ing London, pamaréntah Sikorsky,

          Ora "wis", nanging AJ rong taun mengko USSR dikenali Polandia: mung sawise wiwitan Perang Donya II, nggunakake kabeh sumber daya anti-Jerman, kalebu cacat.
          .
          Sawise nggunakake lol Kaya sing dikarepake, dheweke mung mbuwang.
          Kutipan saka Avior
          nanging kasunyatan sing diakoni ing taun 1941 ora ngowahi iki.

          Kasunyatan pangenalan jangka pendek ora mbatalake non-pangenalan permanen.
          Kutipan saka Avior
          Ana conto sing luwih anyar karo Kuwait - pamrentah ing pengasingan, negara kasebut ana, sanajan dikuwasani.

          Ora ana. Ana "Al Saddamiya" (ing wektu iku).
          Sepisan maneh: anane "pemerintah" ing pengasingan ora ateges anane negara.
          Anane "hak ing" Estonia, Lithuania, lan liya-liyane ing pengasingan - kanggo mbantu sampeyan.
          1. Avior
            Avior 23 September 2019 08:49
            -4
            Apa sampeyan ngganti aturan kanggo kahanan tartamtu? Nyaman.
            Kita kudu - kita nggunakake, kita ora perlu - kita ora nggunakake.
            Aku wedi ora kabeh wong setuju karo keluwesan iki.
            Dene anane kabeh pamarentah ing pengasingan, aku ora nate nulis ing endi wae yen anane pamarentah utawa golongane wong kang ngarani awake dhewe iku, ing pengasingan, kanthi otomatis ateges anane negara kang diarani pamarentahan.
            Aku nulis babagan liya - mung kasunyatan sing lokasi pamaréntahan ing njaba ibukutha, ing negara utawa ing luar negeri, ora ateges negara tartamtu wis ora ana. Kang ora padha ing kabeh.
            Nanging, sampeyan bisa menehi kula link ing ngendi ditulis yen negara ora ana wiwit nalika pemerintah wiwit tumindak ora ing wilayahe dhewe utawa ora kabeh wong ngerti lokasine, kaya sing ana ing cathetan minus, aku weruh yen wis ana akeh, nanging nyatane ora ana bukti ora mimpin, sawetara statements unfounded, lan aku ngakeni bilih aku salah.
            Miturut cara, sacara resmi SSR Ukrainia lan BSSR minangka negara independen miturut Konstitusi Stalinis, lan malah dadi bagéan saka pendiri PBB ing kapasitas iki.
            Nanging ora bakal ana sing ngomong yen dheweke ora ana amarga dikuwasani dening Jerman.
            Lan apa sing diarani penjajah ing tanah sing dikuwasani, mung sawetara wong sing peduli.
            hi
            1. Komentar wis dibusak.
          2. Avior
            Avior 23 September 2019 13:53
            -2
            Kita ora ngerti iki - kita ngomong babagan cathetan, yaiku, sisih hukum masalah kasebut.
            USSR ngakoni Polandia minangka negara sing padha ing taun 1939, amarga hubungan diplomatik dibalèkaké. Lan ora ana kasunyatan pangenalan jangka pendek, mung ana kasunyatan pangenalan. Lan penolakan saka hubungan d dumadi kanthi alesan sing beda.
            Lan kasunyatan manawa para penjajah sing ana ing wilayah sing dikuwasani sauntara iku masalahe, ora ana sing kepengin weruh.
            Sacara sah, pendhudhukan ora ngganti apa-apa, sing utamané ditekanake ing Konvensi Den Haag.
            Sepisan maneh: anane "pemerintah" ing pengasingan ora ateges anane negara.

            Sepisan maneh, aku ora ngaku iki, apa maneh iki statement sing ora bener.
            Liyane iku bener - kasunyatan sing pemerintah ninggalake ibukutha kanggo emigrasi ora ateges negara wis ora ana.
            1. Olgovich
              Olgovich 24 September 2019 08:37
              +1
              Kutipan saka Avior
              banjur kita ora ngerti - kita ngomong babagan cathetan, yaiku, sisih hukum masalah kasebut.
              .

              Kita ora ngerti iki: yen kita ngomong babagan sisih legal saka masalah, banjur ing April 25, 43, hubungan diplomatik karo pamaréntah London padha pedhot lan ing salawas-lawase.

              Pamrentah Polandia diakoni sacara sah, sing ana ing WILAYAH Polandia (ing taun 1944), yaiku ing kutha Polandia, lan banjur ing ibukota.
              Lan "wong London" dadi ... wong London. lol
              Kutipan saka Avior
              Lan ora ana kasunyatan pangenalan jangka pendek, mung ana kasunyatan pangenalan.

              Ana FAKTA sing cendhak: ing April 43, hubungan kasebut PUTUS. Kabeh.
              Kutipan saka Avior
              Lan kasunyatan manawa para penjajah sing ana ing wilayah sing dikuwasani sauntara iku masalahe, ora ana sing kepengin weruh.

              Ya, ya: Jerman saka Ordo Teutonik nguwasani wilayah Prusia ing Prusia lan ngadegake negarane dhewe ing kana. Lan apa sing ditulis Prusia babagan wilayah sing dikuwasani sauntara ana masalah lan ora ana sing kasengsem.
              Kutipan saka Avior
              Sah, pendhudhukan ora ngowahi apa-apa,.

              Pendhudhukan ing sajarah wis ngganti ALL-wates, negara, bangsa, budaya. Kang, salajengipun, uga didandani dening persetujuan, i.e. sah.
              1. Avior
                Avior 24 September 2019 09:24
                -1
                Kita ora ngerti iki: yen kita ngomong babagan sisih legal saka masalah, banjur ing April 25, 43, hubungan diplomatik karo pamaréntah London padha pedhot lan ing salawas-lawase.

                Sampeyan ora ngerti iki, subtlety alesan kanggo longkangan - longkangan ora kedaden amarga illegitimacy saka pamaréntah, nanging ing biaya saka kolaborasi karo Jerman (ing kasus Katyn).
                Mulane, longkangan dhewe ora takon menyang pitakonan legitimasi saka pamaréntah Polandia ing pengasingan.
                Kang, salajengipun, uga didandani dening persetujuan, i.e. sah.

                Mekaten.
                Miturut Konvensi Den Haag, kepemilikan wilayah kasebut ditemtokake dening perjanjian, lan dudu dening wong-wong sing bener-bener ngontrol wilayah kasebut sajrone pendudukan.
                USSR duwe persetujuan karo Jerman babagan kekancan lan wates ing taun 1939, nanging ing Prajanjian Maisky Sikorsky, dheweke lan pakta Ribentrop-Molotov dibatalake.
                Owah-owahan luwih ing tapel wates Polandia lan USSR ana ing perjanjian internasional, Konferensi Potsdam (lan tapel wates, kanthi cara, liwati beda).
                1. Olgovich
                  Olgovich 24 September 2019 10:06
                  +1
                  Kutipan saka Avior
                  Sampeyan ora ngerti iki, subtlety alesan kanggo longkangan - longkangan ora kedaden amarga illegitimacy saka pamaréntah, nanging ing biaya saka kolaborasi karo Jerman (ing kasus Katyn).
                  Mulane, longkangan dhewe ora takon menyang pitakonan legitimasi saka pamaréntah Polandia ing pengasingan.

                  Kanggo USSR, ora ana. Apa sing mamang?
                  Legitimasi ditemtokake, kanthi cara, dening MASYARAKAT dhewe, ing ngendi kekuwatan iki ana, lan ora dening negara liya.
                  Kutipan saka Avior
                  Mekaten.
                  Miturut Konvensi Den Haag, kepemilikan wilayah kasebut ditemtokake dening perjanjian, lan dudu dening wong sing bener-bener ngontrol wilayah kasebut. pendhudhukan.

                  Lan kontrak ditetepake dening APA, huh? Iku ngonfirmasi penaklukan sing ditindakake. Conto saka sejarah yaiku segara. Kita ngalahake Porto lan nggabungake hasil: pinten perjanjian kasebut, apa sampeyan ngelingi?
                  Kita ngalahake, kita aman. Lan ora ana sing nguwuh Porta babagan Crimea, Kaukasus, kaya Polandia babagan Cresses Timur padha ora kasengsem.
        4. opo wae
          opo wae 30 September 2019 13:02
          0
          Kutipan saka Avior
          Dadi, sanajan upaya para alarmis mesem, lokasi pamarentah ing luar negeri ora dhewe mbatalake negara kasebut.

          Ana pamrentah ing pengasingan. Iku wilayah negara Polandia. Ora ana wilayah negara Polandia sing dikuwasani dening pamrentah ing pengasingan, ora sacara sah, nanging nyatane. Alesan kanggo kasunyatan iki yaiku Jerman, lan USSR ora bisa nglirwakake fakta sing kandel.
    3. bar
      bar 22 September 2019 10:13
      + 10
      Ora perlu juggle. Kuibyshev dudu Romania utawa Prancis. Lan cadangan emas ora diekspor menyang luar negeri
      1. Avior
        Avior 22 September 2019 11:57
        -8
        Lan yen dumadakan pamaréntahan USSR kudu ana ing Iran, apa sampeyan bakal langsung gabung karo Jerman sing bengok-bengok yen USSR wis ora ana maneh?
        Ora ana pati marang kowe eseman

        Kajaba iku, ay, ing wektu cathetan padha isih ing Polandia.

        Lan adoh saka saben wong lan ora tansah njaga cadangan emas ing negarane dhewe, iki ora ana hubungane karo perkara kasebut.
        1. Yura
          Yura 22 September 2019 12:30
          +5
          Kabeh ing ndhuwur iku asumsi lan panemuan ing topik "apa yen", kabeh iku adoh-fetched, nanging ana kasunyatan, sing, iku kedaden, sampeyan ora bisa njaluk watara iki kanggo mbangun sawetara jenis sabdhoning ing. sih saka pengkhianat, ing sih saka accomplices, ing sih saka wong-wong sing ngeculake WWII. Sampeyan nyimpen insinuations kanggo Polandia, ukrov lan liya-liyane, kita ora perlu kanggo samubarang kang angel ing apa ora ana.
          1. Avior
            Avior 22 September 2019 13:17
            -5
            Kenapa asumsi? USSR resmi ngakoni pamrentah Polandia ing pengasingan ing taun 1941 - iki dudu kasunyatan, luwih saka kasunyatan, kaya sing sejatine, lan ora mandheg kanthi cara apa wae ing kabeh Polandia. dikuwasani dening Nazi, supaya contoku karo The USSR mung kanggo kajelasan saka tension ing artikel, ora luwih.
            Ya, lan ora ana sing bakal nyerah ing negara kita, sanajan sampeyan kudu mimpin saka Mongolia, nanging sampeyan bisa duwe pendapat dhewe, saiki dheweke ora bakal nglawan tembok kasebut, nanging ing taun 1941 dheweke ora bakal ngadeg ing upacara karo alarmist, lan padha nindakake iku bener.
            Sapa sing ngeculake perang, lan sing nandhang sangsara, ditulis ing asil resmi Perang Dunia II ing Eropa - keputusan Konferensi Posdam sing umum diakoni dening kabeh, maca dhewe.
            Utawa sampeyan duwe tujuan kanggo ngowahi asil resmi Perang Dunia II? Oalah....
            Babagan cadangan emas, ora ana hubungane karo anane negara, puluhan negara nyimpen emas ing luar negeri, contone.
            Bank Sentral Rusia nyimpen udakara 30 ton emas milik Venezuela, koran kasebut nulis. Iki minangka bagean gedhe saka cadangan emas sing ditahan Caracas ing luar negeri. Sisih liyane diselehake ing bank-bank Eropa, utamane - ing Bank of England

            Miturut logika penulis lan sawetara komentator, iki tegese Venezuela ora ana.
            Lan poaemu- mung wong narik bantahan liwat kuping.
            Venezuela wis lan bakal, gumantung ing ngendi cadangan emas disimpen.
            hi
            1. Lem111
              Lem111 31 Oktober 2021 01:31
              0
              Dikenal lan apa???))))
        2. dhokter
          dhokter 22 September 2019 14:09
          +1
          Lan yen dumadakan pamaréntahan USSR kudu ana ing Iran, apa sampeyan bakal langsung gabung karo Jerman sing bengok-bengok yen USSR wis ora ana maneh?

          Kayane USSR isih ana ...
    4. naidas
      naidas 22 September 2019 19:36
      0
      Kutipan saka Avior
      Miturut NKID, negara Polandia bener-bener ora ana.

      Kutipan saka Avior
      Skripsi pangripta katon kenceng banget.

      Romania nyelehake Présidhèn Republik Polandia, Perdana Menteri lan Panglima Tertinggi Republik Polandia ing pusat interniran sing disiapake ing paruh pertama September 1939. Lha, kepiye carane panguwasa Polandia bakal mimpin negara kasebut?
    5. Alf
      Alf 22 September 2019 21:48
      0
      Kutipan saka Avior
      Lan apa, miturut penulis, yen Jerman njupuk Moscow, lan pamaréntah kudu pindhah menyang Kuibyshev ing rahasia, iki tegese USSR bakal mandek kanggo ana?

      Kuibyshev, umume, ora adoh saka Moskow lan minangka kutha ing negara sing padha, nanging London, ing ngendi Pan Mikolajczyk lan kanca-kancane kanthi cepet sabun, isih dadi negara sing beda.
      1. Avior
        Avior 22 September 2019 22:38
        -2
        Artikel kasebut mung negesake manawa cathetan kasebut ora dituduh emigrasi, nanging pemerintah ndhelikake.
        Ing emigrasi, dheweke mung ngerti.
        Akeh sing ora langganan, mung ing kene
        Aku isih ngenteni nganti paling ora ana sing menehi link - iki kirik Polandia, link menyang konvensi, sing ditulis nganggo ireng ing kertas - pemerintah ora ngiklanake lokasine nalika perang - ora ana negara kasebut. !
        Utawa dheweke njupuk cadangan emas, kene link, ora ana sing ngerti negara saka ngendi cadangan emas dijupuk, malah ibukutha ora nindakake fungsine!
        Utawa pesenan ora tekan kabeh wadyabala ing kono (ing dina iku uga ana dhawuh marang wadyabala Polandia supaya ora nglawan pasukan kita, lan akeh-akehe wadyabala Polandia manut) - ora, tegese kaya mangkono. negara, punika link kanggo document.
        Aku ngenteni, lan aku ora bisa ngenteni.
        Lan ing endi wae, dheweke cekikikan karo wong Rusia sing bodho sing ora ngerti yen USSR dhewe nolak cathetan kasebut, ngakoni Polandia karo pamrentah ing pendhudhukan Jerman lengkap lan ijol-ijolan duta.
        Inggih, minangka mengkono, kita nggawe fun sawetara statements bodho dening Polandia utawa Ukrainians. Apa sampeyan seneng? aku ora....
        hi
        1. Lem111
          Lem111 31 Oktober 2021 01:32
          0
          Ya, ora peduli karo kabeh konvensi kasebut)))
      2. Avior
        Avior 23 September 2019 08:53
        -1
        Miturut cara, mbayar manungsa waé - ing prajanjèn, hubungan dibalèkaké, sing, USSR pracaya iku Polandia padha sadurunge.
    6. rigoletto2001
      rigoletto2001 9 april 2020 18:58
      0
      Ya, apa sampeyan, kabeh wis dadi. Leres, banjur aku kudu ngakoni pamrentah Polandia ing pengasingan lan Polandia dhewe minangka sekutu ... nanging iki bakal dadi sawetara taun sabanjure.
  3. vasil50
    vasil50 22 September 2019 09:06
    +6
    Ora ana pitakonan ing artikel kasebut, kenapa wong Polandia nyerang RUSIA kanthi gampang, nanging wis dadi ala kanggo ngalahake Polandia?
    Cara wong Polandia nglawan SOVIET RUSIA beda karo carane Nazi mengko perang mung ing ruang lingkup perang lan ing dialek. Kutub sing mateni ARMY RED ing kamp konsentrasi lan nindakake pembantaian RUSIA ing wilayah sing dikuwasani. Kajaba iku, wong-wong Polandia manggon ing wilayah sing dikuwasani, sing dadi pemilik tanah lan sing sadurunge duwe jatah kasebut.
    Polandia perang lan banjur dilengkapi Polandia ing semangat Nazi Jerman, mesthi, ora ing ukuran kuwi, nanging ora kurang kejem lan inhumane.
    Dina iki, wong-wong Polandia ngaku marang RUSIA lan, mesthine, marang kabeh wong Rusia amarga kekalahan Polandia ing taun 1939. Ora ana pratelan marang pamaréntah Polandia nalika iku, utawa marang sekutu Polandia, utawa malah marang Jerman. Ora! Mung kanggo RUSIA lan kanggo RUSIA.
    Ing wektu sing padha, tulisan wiwit katon ing Polandia babagan masa depan * pembangunan * Ukraina nganti saiki, minangka papan uji coba kanggo masa depan * pembangunan * RUSIA. Ing kana, ahli * Polandia * sumunar ing TV, sing ora ragu-ragu kanggo nyuarakake rencana kasebut.
    Lan babagan Polandia lan Polandia, ing ngendi pamrentah sing dipilih mung ndeleng masa depan ing divisi RUSIA?
    1. Bai
      Bai 22 September 2019 10:03
      +1
      Mung kanggo RUSIA lan kanggo RUSIA.

      Kenging punapa? Saiki dheweke aktif nyoba njaluk ganti rugi saka Jerman.
  4. Vadim T.
    Vadim T. 22 September 2019 09:30
    +9
    Ing basis apa Polandia terus nuduhke minangka wedhus resik? Iku agresor padha Jerman. Kanggo sawetara alasan, dheweke ora seneng ngelingi partisipasi ing divisi Cekoslowakia bebarengan karo Hitler. Lan ing taun 1920, Polandia ngrebut wilayah sing wiyar ing Ukraina Kulon, sing terus-terusan ngupayakake kabijakan pembantaian marang Ukrainia (sing diarani pacification). Kanggo nanggepi, Ukrainians nerusake kanggo nggawe organisasi radikal lemah - OUN, kang praktek teroris tumindak marang pimpinan Polandia melu pembantaian. Lan kamp konsentrasi pisanan ing Eropah uga digawe dening Polandia, mung padha kanggo Rusia lan Ukrainia. Dadi USSR, sawise miwiti Kampanye Pembebasan, sah ngrebut maneh tanah sing dikuwasani Polandia. Lan supaya wong Psheks ora bakal ngguyu saiki, banjur, ing September 1939, ora ana negara siji ing donya sing nentang tumindak USSR. Tegese, saben wong setuju karo legalitase. Mulané padha golèk panjaluk ing papan liya. Lan saiki wis wayahe pimpinan Rusia kanggo mungkasi kabeh upaya saka Westerners kanggo nulis ulang sajarah.
  5. Tochilka
    Tochilka 22 September 2019 09:58
    + 11
    Ora ana sing njupuk sikap angel. Anggere padha nyumerepi Papan kanggo Mannerheim lan ngadegake monumen kanggo Ceko Putih lan liyane Markovs lan Krasnov, nalika draping Mausoleum, kabeh bakal dadi.
  6. kn54
    kn54 22 September 2019 10:01
    +6
    Ora memori, ora nurani.
  7. Bai
    Bai 22 September 2019 10:02
    +7
    "Ing Warsawa, dheweke nyoba njaga jarak sing padha karo Nazi Jerman lan USSR,"

    Ing Warsaw, padha tansah nyoba kanggo nindakake trik reged ing USSR.
    Ana dokumen menarik:
    Kaya sing kacathet ing 20 September ing laporan marang Stalin saka pasukan Korps Kavaleri kaping 4, kepala Direktorat Politik Tentara Merah, komisaris tentara pangkat 1 L. 3. Mekhlis, "Perwira Polandia, kajaba kanggo kelompok individu. , sawise kelangan tentara lan prospek minggat menyang Rumania, nyoba nyerah marang kita amarga rong alasan:

    1) Wedi dicekel Jerman lan 2) Wedi marang para petani lan populasi Ukraina, sing dadi luwih aktif kanthi tekane Tentara Abang lan ngrusak perwira Polandia. Ing Burshtyn, perwira Polandia, dikirim dening korps menyang sekolah lan dijaga dening pengawal sing ora pati penting, njaluk nambah jumlah prajurit sing njaga dheweke minangka tahanan supaya ora bisa dibales dening populasi.[ 788]
  8. Operator
    Operator 22 September 2019 10:21
    +9
    "Kampanye pembebasan Tentara Merah ing Polandia, sing rampung karo aneksasi wilayah kulon Belarus lan Ukraina menyang USSR"

    Damn, ora ana "lampiran" - ana pembebasan saka pendhudhukan Polandia.
    1. dhokter
      dhokter 22 September 2019 14:17
      +1
      Damn, ora ana "lampiran" - ana pembebasan saka pendhudhukan Polandia.

      Banjur mbebasake tanah Slavia saka Lusatians, Lyutichs, Bodrichs, Pomeranians, Ruyans saka pendhudhukan Jerman. Brandenburg - Branny Bor, Zossen - Pines, Leipzig - Lipsk (Lipetsk), Ratzeburg - Ratibor, Pretzlau - Preslavl, Berlin - Berlyn.
      1. Operator
        Operator 22 September 2019 14:24
        0
        Ing taun 1939, mung Lusatian Sorbs (leluhur saka Yugoslav Serbia) tetep saka Slavs Western ing jumlah ora luwih saka 10 ewu, isih manggon cedhak Berlin. Liyane saka Slavs Kulon padha asimilasi dening Jerman.

        Ber (cf. lair) - ing Old Slavonic punika bear (ngerti ngendi madu).
        1. Doliva63
          Doliva63 22 September 2019 19:59
          0
          Quote: Operator
          Ing taun 1939, mung Lusatian Sorbs (leluhur saka Yugoslav Serbia) tetep saka Slavs Western ing jumlah ora luwih saka 10 ewu, isih manggon cedhak Berlin. Liyane saka Slavs Kulon padha asimilasi dening Jerman.

          Ber (cf. lair) - ing Old Slavonic punika bear (ngerti ngendi madu).

          Ora, Slavs ketemu ing Arnstadt (Thuringia). Lan padha ngaku yen ana cukup akeh. Aku ora kelingan jeneng maneh, aku ana ing taun 80-an, nanging wong tuwa kancaku malah nuduhake kawruh basane. Yaiku, yen sampeyan nambahake sing cedhak karo Berlin, mula ora ana maneh 10 ewu. Kajaba iku, sing manggon ing Jerman. Dheweke ujar manawa Slavs sing beda-beda (dudu pengunjung, nanging warga lokal wiwit jaman kuna) nganti 3 persen saka loro Jerman. Aku ora maju, mula aku ora ngerti manawa.
      2. bar
        bar 22 September 2019 14:53
        0
        Lan banjur penjajah pantes nampa pasuryan kurang ajar. Lan netesake luh babagan nasibe pancen bodho.
    2. RUS
      RUS 23 September 2019 16:23
      0
      Quote: Operator
      Damn, ora ana "lampiran" - ana pembebasan saka pendhudhukan Polandia.

      Carane ngomong ...
      Historiografi saiki wis nyebut kampanye iki dudu Pembebasan, nanging Polandia.
      Lan omong-omong, kabeh UPA lan OUN uga dadi gema kampanye iki.
      1. Operator
        Operator 23 September 2019 16:38
        0
        UPA, OUN, Outskirts - transient, Rusia (kanthi wates sing ora ana ing ngendi wae) - langgeng ngguyu
  9. Vladimir61
    Vladimir61 22 September 2019 11:25
    +5
    Rusia banjur, ing pasuryan saka USSR, bali apa duweke dheweke! Kutub nguwasani wilayah-wilayah rusia rumiyin iki minangka asil saka perang nglawan RSFSR ing 20s abad pungkasan. Iki didhukung, kaya ing kabeh wektu, kabeh Russophobes ing taun-taun kasebut - Eropa lan Amerika Serikat, nanging Inggris, Prancis lan Amerika Serikat utamane nyoba.
    1. Ken71
      Ken71 22 September 2019 11:45
      -6
      asline sapa? Lvov minangka wilayah primordial Rusia, mula wong-wong Kulon nggegirisi lan nutupi awake kanthi kringet adhem.
      1. Vladimir61
        Vladimir61 22 September 2019 12:01
        +4
        Lan Pangeran Danil Galitsky, ing ngendi epik, legenda utawa dokumen sajarah liyane kasebut minangka pangeran "Ukraina", "Polandia", "Yahudi" utawa liyane. Kanggo informasi sampeyan, bapake pangeran, Roman Mstislavich, saka kulawarga Galicia saka Rurikovich, keturunan Rurik, pangeran annalistic pisanan saka Rus kuna.
        Maca sajarah, ora opuses saka Universitas memori Nasional Ukrainia!
        1. Ken71
          Ken71 22 September 2019 12:22
          -5
          Wah ngomong opo to. Dadi, sampeyan bakal nelpon Prancis minangka tanah Rusia sing sejatine - sawise kabeh, ratu Rusia ana ing Abad Pertengahan
          1. Vladimir61
            Vladimir61 22 September 2019 12:34
            -2
            Aja kurang ajar cah lanang! Lan aja mutilasi gendera Rusia nganggo seni Israel!
            1. Ken71
              Ken71 22 September 2019 12:36
              -4
              Tenang wae warga. Aja gugup. Cedhak karo topik artikel.
        2. sidoroff
          sidoroff 23 September 2019 10:57
          -1
          banjur iku primordially tanah Swedia. utawa malah Denmark. saka ngendi asale Rurik iki?
          1. Vladimir61
            Vladimir61 23 September 2019 18:47
            0
            Kutipan saka sidorov
            banjur iku primordially tanah Swedia. utawa malah Denmark. saka ngendi asale Rurik iki?
            Wong bodho bakal ngomong, nanging aku ora pengin nyinggung! Sinau sejarah, umpamane, ing jaman "Migrasi Agung Bangsa-Bangsa", utawa hubungan kulawarga para panguwasa Eropa Kulon lan Eropa Timur lan gunakake konjektur sampeyan menyang struktur teritorial negara. Ayo ndeleng apa sing sampeyan lakoni!
            1. sidoroff
              sidoroff 23 September 2019 20:17
              0
              Aku ora tekan ngendi-endi. saben bangsa nulis sejarah kanggo awake dhewe lan babagan awake dhewe - miturut kabutuhan politik saiki.
              "Tembung teka lan tembung lunga,
              Bebener ngetutake bebener.
              Bebener ganti, kaya salju ing thaw,
              Lan ayo ngomong yen kerusuhan wis rampung:
              Sawetara Khazars, sawetara Oleg,
              Kanggo sawetara alasan dheweke mbales! "
    2. RUS
      RUS 23 September 2019 16:28
      0
      Kutipan: Vladimir61
      Kutub nguwasani wilayah-wilayah rusia rumiyin iki minangka asil saka perang nglawan RSFSR ing 20s abad pungkasan.

      Rungokake, RSFSR nandatangani prajanjen perdamaian sawise asil perang Soviet-Polandia, nyerahake tanah kasebut, lan RSFSR, kanggo bagean kasebut, ngakoni kamardikan Polandia lan legitimasi pamrentahan Pilsudski.
  10. Ken71
    Ken71 22 September 2019 11:43
    +2
    Dadi sawise kabeh protokol rahasia diterbitake. Ana babagan pemisahan Polandia. Alesan, babagan pamrentah, mlayu - sawetara jinis bosok. Pranyata yen tanggi duwe masalah, mula iki minangka alesan sing apik kanggo ngethok potongan. Senajan iki bener.
    Ayo padha diadhepi, iki migunani kanggo kita lan migunani kanggo kabeh jagad amarga mung kilometer kasebut, Jerman ora duwe cukup kanggo tekan Moskow.
    1. sidoroff
      sidoroff 23 September 2019 11:04
      0
      Aku kudu pindhah sadurungé. bagean asli ing protokol ana ing Vistula.
      Iku 200 kilometer liyane. Ribbentrop, bali ing dina pisanan September, nuntut saka Molotov
      implementasine cepet saka persetujuan. sawetara dina maneh - lan ora bakal ana sing bisa dituduhake.
      pacelathon ngendi ana pamaréntah Polandia ing sih saka wong miskin.
      sanajan, Aku ora mikir sing iki 200 km. piye wae dheweke bakal nulungi - apa wae, menyang Moskow ing wektu sing padha.
      1. Ken71
        Ken71 23 September 2019 22:40
        0
        Nanging iki pitakonan mbukak. Sing nyedhaki thaw, sing luwih elek padha pindhah.
    2. opo wae
      opo wae 30 September 2019 13:08
      0
      Kutipan saka Ken71
      Pranyata yen tanggi duwe masalah, mula iki minangka alesan sing apik kanggo ngethok potongan.

      Yen gubug pepadhamu kobong, lan dheweke ora ngidini sampeyan nulungi, aja nganti nyalahake wong liya yen gubug kasebut kobong.
      1. Ken71
        Ken71 1 Oktober 2019 18:25
        0
        Utawa bisa uga iki minangka prakara pribadi saka pepadhamu lan isih ora ana alesan kanggo njupuk kandhang saka dheweke lan njupuk sapi kasebut.
        1. opo wae
          opo wae 2 Oktober 2019 13:15
          0
          Iku urusan pribadi nalika omah kobong ing pinggiran. Ora ana sing kepengin ngobong karo dheweke, kanthi biaya apa wae.
  11. awu
    awu 22 September 2019 12:49
    +2
    Maca argumentasi para "sejarawan" iki, ana kesan yen dheweke getun yen prajurit kita narik mbah kakung lan mbah putri metu saka boiler pabrik sabun?!
  12. bar
    bar 22 September 2019 14:51
    +2
    Kutipan saka Avior
    Lan apa yen dumadakan pamaréntahan USSR kudu ing Iran

    Yen ana ing Iran, iku isih bakal ing pangayoman saka kontingen USSR, lan ora dening sih saka Shah Iran.
    1. dhokter
      dhokter 22 September 2019 15:14
      -1
      Yen ana ing Iran, iku isih bakal ing pangayoman saka kontingen USSR, lan ora dening sih saka Shah Iran.

      Luwih apik langsung menyang Amerika Serikat. Lan kontingen ora dibutuhake, sing utama yaiku nglalekake cadangan emas.
      1. bar
        bar 22 September 2019 16:42
        0
        Pancen ora ana sing dibutuhake. Dheweke fantasize dhewe, dheweke troled. Ekonomi alam.
  13. Nggolek
    Nggolek 22 September 2019 16:01
    -3
    Sawetara jenis kirik Polandia ing pangertèn harfiah fantasizes marga saka conjuncture politik saiki.
  14. Komentar wis dibusak.
  15. nivasander
    nivasander 22 September 2019 19:42
    0
    lan sawise kabeh, panguwasa Polandia Highly pedigreed kabuka nulis sing sak evakuasi, pamaréntah lan markas ora bisa hubungi pasukan kanggo sawetara dina. Dadi siji-sijine stasiun radio ing ngendi pamrentah komunikasi karo tentara (lan karo kabeh jagad) yaiku stasiun daya rendah flotilla Pinsk .... karo kabeh akibat. Lan kanthi cara, nalika duta besar R\P dijaluk ngubungi pelayanane., Pan Grzhibovsky bodho ora bisa nindakake.
  16. Ural-4320
    Ural-4320 23 September 2019 15:45
    0
    Kanggo nyoba iku kriya impoten.
    1. CERMET
      CERMET 23 September 2019 16:35
      0
      Aku arep menehi saran marang setengah saka debat supaya kanthi ati-ati lan kanthi ati-ati maca maneh cathetan pamrentah (kanggo sampeyan, asline dicithak ing koran) - uga kanthi jelas lan jelas nerangake apa sebabe pasukan dikirim.
      1. Ural-4320
        Ural-4320 23 September 2019 18:12
        0
        Yen iki jawaban kanggo kula, banjur kepriye hubungane tembung nyoba karo cathetan?
  17. Oleg (Kharkov)
    Oleg (Kharkov) 23 September 2019 20:31
    +3
    Pitakonanku yaiku: kapan Ukraina bakal bali menyang Bessarabia lan Polandia? lan sing ora bisa uga. Dheweke nggunakake tanah sing diwenehake Stalin ... kepiye carane?
    1. CERMET
      CERMET 23 September 2019 20:53
      0
      kapan? Lan nalika, dipimpin dening pamrentah kita, pungkasane kita de-Stalinize, nyathet sosialisme karo Nazisme, mula bakal bisa ngowahi asil Perang Dunia II.
  18. Honghuz
    Honghuz 11 Oktober 2019 11:04
    +2
    Iku pancene stab ing mburi perang Polandia.
    Nalika 2 predator saka 2 sisih nyuwek pejuang pisanan nglawan Nazisme.
    Kajaba iku, USSR nyerang Polandia tanpa ngumumake perang. Apa dheweke kudu ngalami mengko - 22 Juni, 41.
    Saran kanggo penulis - kurang demagogi, luwih akeh karya karo dokumen.
    Siji memorandum regane
  19. rigoletto2001
    rigoletto2001 9 april 2020 18:52
    -1
    Aku tansah seneng karo "logika" Soviet saka invasi Polandia: USSR manggoni wilayah negara Polandia supaya Jerman ora nyekel ...... sarwa.