Review militèr

perang Kharkov. Januari 1942. Pembentukan lis Barvenkovo

6
Minangka asil saka kekalahan saka Bryansk lan Front Kidul lan ancaman impending ngubengi pasukan saka Southwestern Front, ing Oktober 24, 1941, Kharkov kiwa tanpa resistance serius. pasukan Soviet, nindakake perang rearguard, mundur 60-150 km, mapan ing pinggir wétan Kali Seversky Donets.




Kahanan pihak sing perang


Ing pungkasan taun 1941, wilayah Kharkov lan Donbass dibela dening pasukan Southwestern (Kostenko) lan Kidul (Malinovsky) fronts, dumadi saka 38 (Maslov), 6 (Gorodnyansky), 12 (Koroteev), 18 ( Kolpakchi ), 9 (Kharitonov), 37 (Lopatin) lan 56 (Gypsy) tentara. Padha ditentang dening klompok tentara Jerman "South" (Runstedt), dumadi saka 6th (Reichenau), 17th (Goth) lapangan, 1st. tank (Kleist) lan Pasukan Ekspedisi Italia.

Kahanan ing ngarep ing wilayah Donbass lan Kharkov ing Desember 1941 ditondoi minangka keseimbangan sing ora stabil kanthi serangan bebarengan karo ngarep sing cukup stabil. Pasukan Soviet nindakake operasi Rostov sing sukses ing November-Desember 1941 lan ngusir Jerman saka Rostov-on-Don.

Sawisé asor saka Jerman cedhak Moscow, Markas saka Supreme High Command nuntut serangan total kabeh ngarep Soviet saka Ladoga kanggo Segara Azov. Komando arah Kidul-Kulon (Tymoshenko) ing pungkasan Desember 1941 nyetel komando South-Western (Kostenko) lan Kidul (Malinovsky) ngarepake tugas nyiapake operasi nyerang ing wilayah Kharkov lan Donbass kanthi tujuan. kanthi cepet tekan Dnieper ing wilayah Dnepropetrovsk lan Zaporozhye, meksa alangi banyu ing es lan nyekel jembatan ing pinggir tengen, uga mbebasake Kharkov lan Donbass. Ing tataran kapisan, operasi kasebut disebut Kharkov, lan wiwit pungkasan Januari 1942, Barvenkovsko-Lozovskaya.

Operasi kasebut ditindakake (18-31) Januari 1942 dening pasukan saka front Southwestern lan Southern.

Ing wilayah Balakleya, Lozovaya lan Barvenkovo, pertahanan mungsuh diatur ing wangun sawetara titik kuwat. Rencana operasi iki kanggo bebarengan nyerang loro ngarep kanggo break liwat pertahanan antarane Balakleya lan Artyomovsk, tekan mburi klompok mungsuh Donbass-Taganrog, push bali menyang pesisir Segara Azov. lan nyirnakake. Pasukan saka Front Southwestern - Tentara 38 (Maslov) - arep nyerang Kharkov, lan Tentara 6 (Gorodnyansky) kanggo nutupi serangan saka kidul, ing zona kang 6th Kavaleri Corps (Bychkovsky) bakal dadi. ngenalaken menyang terobosan, lan saka sisih Izyum, pasukan saka Front Kidul - 9 lan 37 tentara.

Ing arah Izyumsko-Barvenkovsky, ing zona garis pertahanan mungsuh, ana rong divisi infanteri lan loro ing cadangan ing wilayah Lozovaya, Barvenkov, Slavyansk. Ing arah Artyomovsky ing zona pertahanan ana 5 divisi infanteri, pasukan ekspedisi Italia lan siji divisi infantri ing wilayah Konstantinovka. Kapadhetan pertahanan mungsuh sing paling sithik ana ing wilayah Izyum, nanging pasukan sing maju kudu ngadhepi pusat pertahanan mungsuh sing kuwat ing Slavyansk, Balakleya lan Barvenkovo. Sing paling mbebayani yaiku pusat pertahanan ing Balakliya, kanthi jembatan benteng ing sisih kiwa Seversky Donets.

1 Januari 1942 wiwit regrouping saka pasukan 9 lan 37 saka Front Kidul saka Rostov kanggo arah Izyumsko-Barvenkovo, lan 17 Januari rampung.

Pasukan Tentara 6 saka Front Kulon Kidul duwe kaunggulan siji lan setengah saka pasukan Tentara 6 saka Wehrmacht ing tenaga kerja lan tank, nanging telu luwih asor ing artileri.

Pasukan saka tentara 37 lan 9 saka Front Kidul padha rodok olo kanggo kelompok Schwedler Jerman nglawan wong-wong mau ing tenaga lan senjata. Kanthi sumber daya serangan sing winates lan ora ana kaunggulan umum saka mungsuh, komando saka Southwestern lan Front Kidul bakal nindakake operasi serangan gedhe-gedhe, tujuane ora cocog karo kahanan operasional ing ngarep.

Terrain ing wilayah Balakleya lan Izyum mbantu mungsuh kanggo ngatur pertahanan long-term karo pasukan winates. Dataran banjir Seversky Donets amba ing sisih kiwa lan sempit ing sisih tengen. Ing sisih kiwa alon-alon sloping bank ditutupi rawa-rawa lan oxbow tlaga ing kabeh dawa. Tebing sisih tengen sing curam kanthi jalur banjir sing sempit ditekan ing lereng kapur, nganti dhuwure 80-160m, saka ngendi kabeh pinggir kiwa katon jelas.

Basis pertahanan mungsuh yaiku pemukiman sing diadaptasi kanggo pertahanan minangka benteng, lan ing interval antarane pemukiman, saliyane trenches kanggo penembake lan bedhil mesin, bunker disusun. Mangkono, mungsuh nggawe garis pertahanan sing dikuwasani kanthi ambane ing sisih tengen Seversky Donets.

Mulai saka serangan


Sawise nyiapake artileri tanggal 18 Januari 1942, pasukan saka Southwestern lan Front Kidul tindak nyerang nglawan kelompok mungsuh Kharkov lan Donbass saka Volchansk kanggo Artyomovsk. Wis ing dina pisanan saka serangan mungsuh dibukak counterattacks cukup kuat.

Ing tataran pisanan saka serangan, peran utama diutus kanggo pasukan seger saka Tentara 57, kang ngirim jotosan utama ing arah Barvenkov lan Lozova. Ing sisih wétan Kharkov, pasukan Tentara 38 terus nyerang, ing sisih kidul Kharkov, pasukan Tentara 6 saka bridgehead dijupuk dina sadurunge ing bank tengen Seversky Donets disabetake.

perang Kharkov. Januari 1942. Pembentukan lis Barvenkovo


Ing tanggal 21 Januari 1942, pasukan Sovyèt ngrampungake tugas ngrusak pertahanan mungsuh lan mlebu ing ruang operasional. Nanging pasukan 38th lan 6th, sing nutupi Kharkov saka sisih lor lan kidul, maju menyang ambane winates nganti 10 km, lan banjur nyerang Kharkov mandek. Timoshenko mutusake kanggo ninggalake serangan luwih lanjut ing Kharkov nganti asil dipikolehi ing arah utama serangan.

Tentara 57th seger ora manggon nganti pangarepan saka printah saka arah Kidul-Kulon, kang, miturut asil saka perang pisanan, iki mestine kanggo tekan ambane maksimum terobosan. Timoshenko reoriented Tentara 6 kanggo nyerang ing arah utama - kanggo Donbass Western lan bend saka Dnieper. Saiki wadyabala ka-57 lan ka-6 padha maju ing prapatan prapatan kidul-kulon lan kidul.

Serangan ing Barvenkovo


Miturut rencana operasi, Front Southwestern mesthine njupuk wilayah Kharkov, lan Front Kidul duwe tugas sing beda-beda - akses menyang tikungan Dnieper. Ing proses ngleksanakake rencana kasebut, pasukan utama loro ngarep dikirim kanggo ngatasi tugas kapindho, lan komando kasebut nemtokake tujuan kanggo ngubengi taktis saka klompok mungsuh Slavia-Kramatorsk kanthi nyegat komunikasi ing mburi pusat perlawanan. , yaiku Barvenkovo. Ing kutha iki, dalan converged kanggo Slavyansk, Kramatorsk, Balakleya, Lozovaya, Krasnoarmeyskoye. Barvenkovo ​​​​uga dadi basis sumber mburi kanggo klompok mungsuh lan railway penting Lozovaya - Slavyansk liwati.

Ngelingi pentinge pusat pertahanan ing Barvenkovo, dumunung ing antarane Slavyansk lan Lozova, komando arah Kidul-Kulon mrentahake divisi sisih tengen Tentara 57, Korps Kavaleri 1 lan 5 kanggo nyerang Barvenkovo.

Ngilangi simpul perlawanan iki nyedhiyakake celah ganda ing komunikasi antarane klompok Kharkiv lan Donbass saka mungsuh, lan pamisahan simpul perlawanan ing Lozovaya nyuda grup komunikasi Kharkov lan Donbass lan, minangka asil, pasokan klompok Donbass mungsuh kaganggu.

Esuke, tanggal 22 Januari, wadyabala Tentara kaping 57, sing sadurunge wis maju sejajar karo pasukan Tentara kaping 6 ing arah kulon, wiwit ngubengi kidul-kulon, menyang arah Barvenkovo. Mangkono, sepur Lozovaya-Slavyansk dipotong ing wilayah kulon Barvenkovo ​​​​kanggo serangan sabanjure lan ngliwati pusat perlawanan saka kidul-kulon. Ing wayah sore tanggal 22 Januari, berkat maneuver bypass saka kavaleri, kutha iki dibebasake, lan 7 pemukiman ing sacedhake uga dibebasake.

Tanggal 25 Januari, Tentara kaping 57 ditugasake kanggo nggayuh garis Semyonovka, Bogdanovka, Bogodarov, Viknin, Novo-Grigorovka, Ivanovsky, Nikolsky kanggo njamin maneuver pasukan utama Korps Kavaleri kaping 5 saka kidul-kulon. Ngalahake resistance mungsuh, jaranan kesusu kanggo Stepanovka. Kanggo serangan gabungan ing arah Kramatorsk, brigade tank 6 dikirim menyang zona aksi saka divisi bedhil 255th. Esuk tanggal 27 Januari, Korps Kavaleri kaping 5 nyabrang kali. Bull, nyuwil Krivoy Rog lan ngalahake batalyon saka Kroasia "setan" resimen saka 101st Infantry Division.

27 Januari Unit saka 1st Cavalry Corps wiwit ngembangaken nyerang ing arah Konstantinovsky, penetrating jero menyang mburi mungsuh. Ing dina sing padha, Unit saka Divisi Infanteri 270 dikuwasani Lozovaya, Panyutino, Ekaterinovka lan tlatah sakubengé.

Nanging, iki sukses ngelingke pungkasan pasukan saka arah Kidul-Kulon ing serangan Januari, kang digabungake ing perang Februari sakteruse. Korps kavaleri siap kanggo uncalan ing Krasnoarmeyskoye, nanging mungsuh wis rampung regrouping pasukan saka Tentara Group "Kidul" ing pungkasan Januari dibukak counteroffensive.

Titik tipping ing serangan


Titik balik operasi ing arah Donbas Kulon wis nyedhak. Ing tampilan saka resistance wangkal saka mungsuh ing wilayah Slavyansk lan Artemovsk, komandan saka Front Kidul, Malinovsky, mutusaké kanggo njupuk kauntungan saka advance Tentara 57th ing sisih kulon lan pindhah menyang mburi mungsuh stubbornly nolak. Pengelompokan Slavik. tugas iki mestine bakal ditanggulangi dening serangan ing converging arah saka 1st, 5th korps kavaleri lan tentara 9, bypassing Slavyansk saka kulon, lan tentara 37th saka wétan.

Transfer saka efforts pasukan saka sisih kidul-kulon lan sisih kidul-kulon kanggo flanks, kanggo Balakleya lan Slavyansk, mimpin kanggo kasunyatan sing pembangunan saka operasi ing pungkasan Januari 1942 meh mandheg. Kanthi wiwitan musim semi thaw lan minangka akibat saka perlawanan mungsuh sing sengit, serangan pasukan Soviet ing 31 Januari mandheg.

"Klompok serangan Kollerman" Jerman bisa ngrebut Petropavlovka lan mulihake gerakan ing sadawane komunikasi utama pasukan Jerman ing Donbass. Secara resmi, dina iki bisa dianggep minangka pungkasan fase maneuver operasi. Sawisé iku, perang pindhah menyang fase posisional. Upaya kanggo numpes pertahanan cedhak Slavyansk lan Balakleya terus meh sasi, nganti pungkasan Februari 1942.

Ing wektu sing padha, korps kavaleri Grechko lan Tentara kaping 57 nindakake operasi tempur sing bisa maneuver nglawan "kelompok Mackenzen", maju ing sisih lor Krasnoarmeyskoye. Tugas utama pasukan Jerman ing tataran iki tatanan saka ngarep stabil ing keliling saka lis Barvenkovsky kawangun minangka asil saka serangan saka loro ngarep Soviet.

Badai salju rame ing dina pisanan Februari, kang meksa pasukan saka Tentara Group South lan loro ngarep Soviet kanggo nilar serangan gedhe-gedhe ing posisi saben liyane. Nanging, sawise cuaca apik, wiwit tanggal 7 Februari, para mungsuh miwiti operasi nyerang ing arah utama kanggo saben partai. Klompok von Mackensen mboko sithik nyurung pasukan Angkatan Darat 57 adoh saka komunikasi utama pasukan ing Donbass.

Ing Maret, impuls ofensif saka loro-lorone kesel dhewe. Ing tanggal 24 Maret, salju wiwit nyawiji lan periode thaw spring teka ing ngarep. Maret lan April dadi wektu ngaso operasional, nalika Wehrmacht lan Tentara Abang padha pulih saka kampanye mangsa lan intensif nyiapake kanggo serangan mangsa panas.

Asil operasi


Tugas sing ditetepake dening Markas Komando Tinggi Tertinggi kanggo pasukan saka Front Kidul-Kulon lan Kidul kanggo tekan Dnieper, nyegat komunikasi saka klompok Donbass mungsuh lan mbebasake Kharkov minangka asil saka operasi Barvenkovsky-Lozovsky. ora kawujud. Ora lengkap operasi kasebut umume amarga pangembangan terobosan sing alon lan langkah-langkah sing ora bisa ditindakake kanggo nggedhekake menyang sisih pinggir.

Mungsuh, nyekeli benteng iki ing dhasar terobosan, nggawe ancaman kanggo flanks lan mburi kelompok kejut saka Southwestern lan Kidul ngarep karo counterattacks. Ing babagan iki, perlu kanggo nglirwakake panggunaan Angkatan Darat kaping 9 kanggo ngembangake operasi kanthi jero lan ngirim kanggo ngilangi klompok mungsuh ing wilayah Slavyansk lan Artemovsk.

Minangka asil saka serangan ing arah kidul-kulon ing Januari-Februari 1942, kawangun lis Barvenkovsky, kang bisa dadi springboard kanggo serangan gedhe-ukuran anyar lan jebakan kanggo tentara sing dikuwasani. Kahanan kasebut saya tambah parah amarga divisi jurang sing rada sempit ing antarane rong ngarep. Sisih lor Barvenkovo ​​​​ledge ana ing yurisdiksi saka Southwestern Front, lan sisih kidul ana ing yurisdiksi saka Front Kidul.

Komando Jerman ora duwe cadangan gedhe ing sektor ngarep sisih kidul, lan serangan Soviet ditolak utamane amarga regroupings ing Grup Tentara Kidul, kanthi dismantling tradisional pasukan serangan ing arah Rostov ing kasus kaya mengkono.

Tugas utama - kanggo ngubengi lan ngrusak klompok Jerman gedhe - pasukan Soviet gagal rampung. Uga gagal mbebasake Kharkov. Ing kahanan kaunggulan umum saka pasukan mungsuh, pasukan Soviet ora tumindak cukup decisively, ora njupuk langkah pas wektune kanggo nggedhekake temonan ing flanks. Iki ngidini Jerman ngunggahake bala bantuan. Nanging, amarga operasi iki, komando Jerman ora bisa nransfer pasukan saka kene menyang Moskow, ing ngendi pasukan Soviet kasil ngluncurake serangan balik.

Ing spring saka 1942, pasukan Soviet dikuwasani ing pinggir tengen Kali Seversky Donets lis barvenkovsky amba kanthi ambane 90 lan jembaré 110 kilometer. Pinggir iki digantung saka sisih lor liwat klompok Donbass saka mungsuh (grup tentara "Kleist"), lan saka sisih kidul nutupi klompok Kharkov (tentara Paulus 6th Jerman). Ing wektu sing padha, pasukan Jerman, sing nyekel wilayah Balakleya lan Slavyansk, manggoni posisi sing nguntungake kanggo nglakokake serangan balik ing dhasar lis Barvenkovo. Akibaté, tentara 38 lan 6 saka Front Kulon, 9 lan 37 tentara Front Kidul ketemu piyambak ing lis karo basa rada ciut.

Sawetara sasi mengko, komando Jerman njupuk kauntungan saka iki, liquidated lis Barvenkovsky lan mesthekake temonan saka pasukan kanggo Stalingrad lan Kaukasus.

Terus ...
Pengarang:
Foto sing digunakake:
nozdr.ru
6 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Honghuz
    Honghuz 19 September 2019 06:00
    +5
    Lambang sing penting
    Janji lan tragis ...
  2. 210okv
    210okv 19 September 2019 06:28
    +2
    Aku bisa ngerti keputusan Markas - ing euforia kamenangan cedhak Moscow, kanggo drive invaders saka lemah Soviet ... Nanging, sayangé, supaya adoh ora cukup kekuatan utawa skill .. Tragedi cedhak Vyazma lan Kharkov nuduhake iki.
    1. lucul
      lucul 19 September 2019 14:09
      +1
      Aku bisa ngerti keputusan Markas - ing euforia kamenangan cedhak Moscow, kanggo drive invaders saka lemah Soviet ... Nanging, sayangé, supaya adoh ora cukup kekuatan utawa skill .. Tragedi cedhak Vyazma lan Kharkov nuduhake iki.

      Kanthi dominasi penerbangan Jerman ing langit, kita ora duwe data akurat babagan panyebaran mungsuh sing luwih jero tinimbang 10-20 km saka garis ngarep. Utawa, kanthi gampang, kapinteran ing ngarep pancen wuta. Jerman, nggunakake "bingkai" nang endi wae, bisa mirsani saka dhuwur, kanthi lengkap impunity, lan weruh saka sembarang redeployment saka pasukan kita, nyiapake jebakan lan encirclements ing proses pas wektune, kang padha kasil nindakake (yaiku apa artikel bab ).
      Lan mung sawise perang udhara Kuban, ing ngendi para pilot kita bisa entuk kaunggulan udara, kahanan kasebut diganti kanthi radikal. Lan asor saka Jerman, cedhak Kursk, ora paling amarga kasunyatan sing Intelligence Jerman dadi wuta lan ora bisa ndeleng kabeh jebakan Russian. Pilot kita mung ora ngidini Jerman nindakake pengintaian saka udhara.
      Mangkono iku ....
  3. karton
    karton 19 September 2019 08:05
    0
    Ing sawetara memoar Jerman, aku maca sing Dnepropetrovsk utawa Zaporozhye, kanthi siji-sijine nyebrang Dnieper, pancen ora diblokir, sanajan bisa uga mung memoir sing nggawe medeni.
    1. bip
      bip 1 Desember 2019 21:15
      0
      Miturut pendapatku, iki uga ana ing memoar Albert Speer?! nglirik
  4. Vadim T.
    Vadim T. 19 September 2019 21:45
    0
    Operasi kasebut ora disiapake kanthi apik, lan liyane, musim dingin dudu wektu sing paling apik kanggo nyerang. Ora ana interaksi sing tepat antarane formasi, ana penerbangan cilik, intelijen ora mbukak unit pertahanan mungsuh lan titik tembak. Kabeh iki nyebabake gagal ngrampungake tugas lan kerugian gedhe ing antarane prajurit kita. Perang paling getih padha perang kanggo Barvenkovo ​​lan Izyum. Dheweke dibebasake kaping papat (!), lan pungkasane direbut maneh mung ing musim gugur taun 1943. Ing kana, wong Jerman duwe papan sing dhuwur lan nembak saben meter. Prajurit kita didorong ing ombak menyang serangan frontal kanggo nyerang dhuwur iki, minangka asil, 2-3 wong tetep urip saka cangkeme (iki ing musim gugur 1943!). Inferno paling cedhak Kamenka garing. Sisa-sisa prajurit kita isih ana ing kono.