Review militèr

Joachim Murat. Pahlawan dadi pengkhianat

108
Ing artikel sadurunge kanthi irah-irahan "Two Gasconades" dening Joachim Murat, kita ngomong sethithik babagan marshal Napoleon iki lan eksploitasi nalika kampanye militer 1805. Prajurit sing ora wedi, "jenius saka serangan kavaleri", minangka anak paling enom lan nomer sewelas ing kulawarga provinsi miskin (ibune nglairake dheweke ing umur 45 taun). Ketoke, mlarat ing taun-taun pisanan uripe ninggalake jejak tartamtu ing karakter, lan katresnan kanggo rasukan mewah minangka reaksi kompensasi.


Joachim Murat. Pahlawan dadi pengkhianat

Murat malah nempelake bulu putih sing paling disenengi ing konfederasi Polandia.



Joachim Murat ing konfederasi


passion iki dadi utamané katon sawise kampanye Mesir, ngendi Murat dumadakan ketemu ing donya apik saka kemewahan oriental. Wiwit iku, dheweke tresna karo kulit macan tutul lan macem-macem produk saka wong-wong mau sapisan lan kanggo kabeh: ing kampanye nglawan Rusia ing taun 1812, dheweke njupuk 20 selimut macan tutul.

Kanggo katon banget pompous lan "teater", Murat dikutuk ora mung dening mungsuh, nanging uga dening wong-wong sing dianggep karo simpati. Stigma saka fanfaron narcissistic wis mantep kanggo wong, lan mulane malah judhul kraton nyata kang ditampa saka Napoleon saiki wis biasa dianggep minangka operetta. Sawetara mbandhingake kahanan iki karo episode sing kondhang ing novel Cervantes, nalika adipati bosen ngangkat Sancho Panza dadi panguwasa "pulo" tartamtu - kanthi bedane Napoleon, main peran adipati iki, ora diangkat dadi squire, nanging Don Quixote piyambak minangka "raja".

Nanging, cukup aneh, akeh sejarawan ngevaluasi pamaréntahan Murat ing Naples, ing umum, positif. Iki dudu asil saka bakat administratif khusus saka Gascon, nanging dheweke duwe akal supaya ora melu masalah sing ora dingerteni, nanging dipercaya para profesional.


Raja Yoachim. Naples, Palazzo Reale, 1888



Medali pengetan nggambarake Raja Joachim Murat


Nanging kepiye carane Murat munggah tahta, lan kepiye pamrentahane sing cendhak (kurang saka pitung taun) ing Naples?

Joachim Murat: wiwitan lelampahan dawa


Jaman gedhe iki dibukak ing Prancis akeh wong sing duwe bakat lan malah sarwa sing, ing sangisore Rezim Lawas, ora duwe kesempatan sethithik kanggo ngluhurake. Punika Murat, kang miwiti karir militer ing 1787 minangka kavaleri biasa ing resimen kavaleri, wis ing 1792 kita ndeleng sub-lètnan, ing 1794 - kapten. Lan iki senadyan kasunyatan sing ing 1789, kanggo nglanggar disiplin lan disrespect kanggo atasan, piyambakipun diusir saka layanan kanggo rong taun.


Sub-Litnan Resimen Kavaleri 12 I. Murat. 1792


A take-off nyata ngenteni dheweke sawise ketemu karo Jendral enom Bonaparte, kang, nalika pambrontakan royalist (Oktober 1795), ngatur kanggo ngirim 40 bedhil. Duwe ing printah mung 200 prajurit kavaleri, Murat ora mung kanthi harfiah ngliwati wong akeh pemberontak, nanging uga ora ilang convoy larang regane, kang wikan dening akeh minangka Ajaib nyata.


Napoleon Bonaparte printah dipatèni saka uprising populer ing Oktober 1795. Engraving. abad kaping XNUMX


Uga ngerti babagan wong, Napoleon nggawa Gascon sing janjeni nyedhaki dheweke. Lan pirang-pirang taun mbenerake kapercayan saka patrone - jenderal, konsul pertama, kaisar.

Sajrone kampanye Italia sing misuwur, Kolonel Murat, ing kepala unit kavaleri, melu meh kabeh pertempuran. Dampak saka telung resimen kavaleri ing komandone ndadekake tentara Piedmont mabur. Mrentah unit vanguard, dheweke nguwasani pelabuhan Tuscan Livorno sing penting. Akibaté, nalika umur 29 taun, dheweke dadi brigadir jenderal. Ing taun iku, motto menarik muncul ing saber: "Honor lan Ladies."

Ing taun 1798, Murat mrentah pasukan kavaleri Prancis nalika kampanye Napoleon ing Mesir, minangka bagean saka tentara Siria sing disebut nalika kampanye ing Palestina, melu ing serangan ing Gaza, ngrebut kemah Pasha Damaskus lan kutha Tiberias kanthi a ageng. stok pangan. Banjur dheweke mbedakake awake dhewe nalika nyerang benteng Saint-Jean-d'Acre, lan, utamane, ing perang karo pendaratan Turki ing Aboukir. Sajrone sing terakhir, sanajan tatu, dheweke dhewe nyekel panglima Turki, Said Mustafa Pasha. Ora suwe, Murat dianugerahi pangkat militer sabanjure - jenderal divisi. Ora nggumunake yen Murat minangka salah siji saka sawetara sing ngiringi Napoleon nalika bali saka Mesir menyang Prancis.


Murat awujud Jendral Republik


Ing Nopember 1799 (Brumaire 19 miturut kalender revolusioner), Murat ndadekke Napoleon layanan saestu invaluable dening mimpin grenadiers, sing secara harfiah mbuwang wakil saka "Dewan 500" metu saka kamar rapat. Nanging Napoleon piyambak, wong-wong sing padha sadurunge iku, meh ndamel dheweke semaput karo nangis nesu lan ancaman kanggo mratelakake panemume. Ora ngerti rasa wedi ing medan perang, Bonaparte banjur kalah lan ninggalake parlemen meh sujud, lan Murat kanthi yakin dhawuh marang para prajurit: "Mbuwang kabeh penonton iki!"

Lan bubar, wakil sing wani lan nggegirisi iki mlayu ing balapan - akeh sing ora liwat lawang, nanging liwat jendhela sing pecah.


Murat nyebarake "Dewan 500"



Karikatur Inggris acara 19 Brumaire


Ing April 1800, Murat mrentah pasukan kavaleri nalika kampanye anyar Napoleon ing Italia. Dheweke bisa nyekel Milan lan Piacenza, ngusir tentara Kerajaan Napoli saka Negara Kepausan. Lan, mesthi, dheweke perang ing Marengo.

mantu Bonaparte


Nanging karir Murat luwih cepet amarga nikah karo adhine Bonaparte Caroline (Januari 20, 1800): Napoleon, kaya wong Korsika ing taun-taun kasebut, ngajeni babagan hubungan kulawarga, lan nemokake makutha sing cocog kanggo adhine sing ditresnani (lan ing wektu sing padha. kanggo bojone) iku kanggo wong, minangka padha ngomong, prakara pakurmatan.

Ing kasunyatan, ing kawitan Napoleon categorically mbantah marriage iki: sawise kabeh,
«
ing posisi ngendi nasib wis njupuk kula, Aku mung ora bisa ngidini kulawarga kanggo intermarry karo mediocrity kuwi.


Nanging, sawise kedadeyan 19 Brumaire, dheweke rada mbenerake posisine:
"Latar mburine ora ana sing nyalahake aku bangga lan golek kerabat sing sarwa."



Pedhang Murat kanthi profil garwane Karolina



Jean-Louis Ducis. Caroline Murat, Ratu Napoli 1810


Perkawinan iki rampung kanggo katresnan, lan nalika impuls pisanan passion liwati, pasangan bojo, senadyan akeh pengkhianatan, njaga hubungan apik kanggo dangu.

Ing kulawarga Joachim lan Caroline lair anak lanang pisanan saka klan Bonaparte (Achille-Charles-Napoleon), lan sadurunge Napoleon ngadopsi anak-anak Josephine Beauharnais, dheweke dadi pesaing pertama kanggo tahta kekaisaran. Banjur Napoleon duwe anak lanang, supaya turunane Joachim lan Caroline bisa lali babagan makutha kekaisaran ing salawas-lawase.

Gunggunge kulawarga Murat duwe anak papat.


Francois Gerard. Carolina Murat karo anak (putra mbarep wis disandangi ing setelan sing padha karo seragam Napoleon piyambak, supaya saben wong bisa ngerti sing ahli waris nyata!). Sekitar taun 1808


Caroline mbok menawa paling ambisius saka sadulur Napoleon, lan dheweke munggah pangkat bojone karo kabeh kuwasane, jealously mesthekake yen dheweke ora sengaja bypassed ing penghargaan lan kaurmatan, uga ing hadiah awis. Ing salah siji saka wong-wong mau, dening cara, dheweke tuku kanggo dhéwé Istana Elysee - panggonan saiki presiden Prancis.

Ing taun 1804, Murat dadi gubernur Paris lan marshal Prancis, ing taun 1805 - "pangeran Prancis", Laksamana Agung Kekaisaran lan Adipati Agung Berg lan Cleve. Düsseldorf dadi ibukutha bandané.


Kadipaten Berg lan Cleve ing peta


Eksploitasi anyar saka Gascon ngamuk


"Gasconades" Murat nalika kampanye 1805 wis diterangake ing artikel sadurunge. Sajrone perang karo Prusia ing taun 1806, dheweke ngrampungake kekalahan tentara Prusia ing perang Jena lan ngusir sisa-sisane nganti suwe.


Murat ing Peperangan Jena


Banjur, karo sawetara kavaleri, kang dijupuk kutha asal saka Catherine II - Stettin. Ing kalodhangan iki, Napoleon nulis marang Murat:
"Yen pasukan kavaleri entheng kita ngrebut kutha-kutha sing dibentengi kaya iki, aku kudu mbubarake pasukan teknik lan ngirim meriam kita supaya dilebur."



Seri "Napoleon". Claudio Amendola minangka Murat. Ing sisih kiwa sang nata


Taun sabanjuré, ing Pertempuran Preussisch-Eylau, Murat mimpin pasukan kavaleri Prancis sing gedhé ("muatan 80 skuadron"), sing diarani sejarawan Inggris Chandler minangka "salah sawijining pasukan kavaleri paling gedhé ing sajarah." crita". Gelombang pisanan saka Prancis, dipimpin dening Dalmann, nyebarake pasukan kavaleri Rusia, sing kapindho, dipimpin dening Murat dhewe, nyuwil rong baris infanteri. Lan serangan iki dumadi amarga, 500 meter adoh, Napoleon dumadakan weruh Rusia nembus posisi Prancis. Lan dheweke noleh marang Murat: "Apa sampeyan pancene bakal nglilani dheweke mangan kita?!"

Murat ora ngidini.


Napoleon lan Murat sadurunge "serangan 80 skuadron"


Episode iki asring diarani puncak karir militer Murat. Ing Tilsit, Alexander I sing kesengsem menehi dheweke Ordo St. Andrew the First-Callled.

Ing taun 1808, Murat perang ing Spanyol, pisanan ngrebut Madrid (23 Maret), lan banjur numpes pemberontakan ing (2 Mei). Saka Escorial, dheweke njupuk lan dikirim menyang Prancis pedhang Francis I, karo kang dijupuk ing perang Pavia.

Miturut cara, sawise kamenangan Prusia ing 1806, Napoleon uga nggawa omah sawetara souvenirs: pedhang lan jam tangan saka Frederick Agung. Lan sanajan sawise renunciation dheweke ora menehi wong-wong mau - dheweke nggawa dheweke menyang pulo St Helena.

Nanging ayo padha bali wiwit taun 1806 nganti 1808. Woh-wohan kamenangan Murat marang kakang nata, Yusuf. Akeh sejarawan yakin yen janjian iki minangka kesalahan Napoleon, percaya yen Murat, sing berpengalaman ing urusan militer, bakal luwih sukses ing Spanyol lan entuk manfaat luwih akeh. Nanging, kaisar mutusake liya: ing 1 Agustus ing taun sing padha, sadulure, sing ora padhang karo bakat, lunga menyang gelisah, secara harfiah nggodhok, Spanyol, nanging prajurit aktif-Murat dilebokake ing kepala kerajaan sing tentrem. saka Naples.

Miturut cara, sawetara wong ngerti sing ing wektu Murat diganti jeneng - kang wiwit nelpon piyambak Joachim Napoleon (lan sawise kabeh, dheweke tau wanted kanggo njupuk jeneng Marat, sing matèni Charlotte Corday).


Kratoning Napoli



Lambang Murat, Raja Napoli



Dhuwit recehan saka Raja Yoachim


Raja Napoli Joachim


Kepiye pahlawan kita mrentah kerajaane? Anehe, cukup wajar. Panjenenganipun gumantung ing kader lokal ing kabeh, ora nemtokke utawa ningkataké alien saka njaba, lan malah nggawe sawetara usaha kanggo ninggalake peran wayang banget-karep kaisar Prancis kuat. Penjahat politik, sing akeh mungsuh Napoleon, dheweke langsung menehi amnesti. Defiantly tindak sujud kanggo relik saka santo pangreksa Naples - St Januarius. Banjur ngusir wong Inggris saka pulo Capri, sing dadi kerajaane. Ing taun 1810 dheweke nyoba ngrebut Sisilia, nanging ora kasil. Langkah-langkah luwih lanjut Murat menehi alesan kanggo curiga upaya isin ngetutake dalan marshal Prancis liyane, Bernadotte. Nanging Bernadotte dadi panguwasa sawetara, nanging negara mardika, nalika Murat rampung ing dhampar negara gumantung ing Prancis lan kaisar. Malah iki nyoba kikuk kanggo nuduhake kamardikan, Napoleon, ketoke, tahan mung amarga dheweke ora pengin nyabut adhine saka makutha.

Dadi, kanggo wiwitan, Murat nyoba nyingkirake unit Prancis ing kerajaane. Lumrahé, Napoleon ora gelem ngunduraké wadyabalané, banjur Murat nuntut supaya para pejabat Prancis ing karajan dadi bawahan Napoli. Carolina kanthi lengkap ndhukung bojone ing intrik iki marang sadulure, uga dipercaya yen dheweke sing miwiti tumindak ora ramah kasebut. Napoleon, ing sisih liya, nyatakake yen kabeh subyek saka Kerajaan Naples minangka warga negara kekaisaran, mula ora perlu resubordinate para birokrat. Penentangan sing sepi kanggo dikte kaisar terus. Nanggepi introduksi saka tugas pindho ing ngimpor sutra saka Naples, jotosan retaliatory nderek - larangan lengkap ing impor kanggo Prancis, kang nemen kuwatir loro fashionistas Paris lan Napoleon.

Napoleon, kanthi cara kasebut, ngerti sapa sing dadi tanggung jawab ing pasangan iki. "Ana energi luwih akeh ing siji driji cilik saka ratune tinimbang kabeh pribadine bojone," ujare.

Nanging malah Murat wiwit mboko sithik nyadari yen dheweke wis dadi tokoh sejatine sifate nominal, lan ana discord ing hubungan antarane pasangan bojo, aggravated dening badai romances loro. Nanging iki ora nyegah madegé ing Naples saka sekolah militèr, engineering, polytechnic, artileri, lan sekolah angkatan laut, construction saka dalan anyar lan kreteg. Ing wektu sing padha mbangun observatorium lan ngembangake taman botani.


Patrick Courcelle lan Jacques Girbal. Murat ing Naples taun 1813


1812 taun


Ing taun 1812, Murat kepeksa ninggalake Naples lan gabung karo Tentara Agung. Dheweke mrentah unit kavaleri Tentara Agung (4 korps kanthi jumlah total 28 ewu wong), ngoyak Rusia - lan ora bisa nyekel. Ing perang cedhak Ostrovno, wong njupuk bagéyan ing perang equestrian karo Cossacks.


Richard Knotel. Perang kavaleri


Piyambakipun dados salah satunggaling pahlawan Perang Borodino (ing salah siji saka serangan saka flushes Semenov, jaran matèni ing wong) lan salah siji saka pisanan mlebu ing Moscow. Miturut L.N. Tolstoy, penampilan kang digawe roso kesengsem gedhe ing Muscovites sing tetep ing kutha:

"Kabeh wong katon bingung karo kepala aneh, rambut dawa sing dihiasi wulu lan emas.
- Inggih, punika piyambak, utawa apa, raja? ora ana apa-apa! keprungu swara-swara sepi.

(Novel Perang lan Damai.)

Kavaleri Murat sing nemokake kemah Kutuzov sing mundur. Nanging, miturut Marbo,
“Murat, gumunggung dedegipun dhuwur, wani, tansah nganggo kostum aneh banget, mengkilat, narik kawigaten mungsuh. Dheweke seneng rembugan karo Rusia, mula dheweke ijol-ijolan hadiah karo komandan Cossack. Kutuzov njupuk kauntungan saka rapat-rapat iki kanggo njaga pangarep-arep palsu Prancis kanggo tentrem.


Nanging rauh Murat dhewe dadi yakin ing intransigence saka Rusia.

Panglima Tentara Agung ing komando, cacahe kira-kira 20-22 ewu wong wiwit 12 September (24), ngadeg ing Kali Chernishna. Tentara Rusia nampa replenishment, rasa nesu sing nyekel kabeh wong sawise ninggalake Moskow menehi dalan kanggo nesu lan kepinginan kanggo mbales. Bawahan nuntut tumindak tegas saka Kutuzov, lan unit Prancis sing dicopot katon minangka target sing cocog. Alas, Peperangan Tarutino sing misuwur, sanajan iku kamenangan pisanan saka tentara Rusia, isih ora mimpin kanggo kekalahan lengkap Prancis. Ingkang utami inggih punika lampahipun para jendral rumiyin ingkang botên tata-tata, ingkang kathah-kathahipun sampun dangu mêngsah kanthi terang-terangan, mila botên sagêd nyengkuyung saingan saha tulung-tinulung. Akibaté, ing dina sing ditemtokake, divisi Rusia ora manggoni posisi sing diwènèhaké déning wong-wong mau, lan ing dina sabanjuré uga ora ana akeh unit infantri. Ing kesempatan iki, Kutuzov ngandika marang Miloradovich:
"Sampeyan duwe kabeh ing ilat kanggo nyerang, nanging sampeyan ora weruh yen kita ora ngerti carane nggawe maneuver rumit."


Nanging serangan Rusia ora dikarepke kanggo Prancis, lan kemungkinan kekalahan lengkap banget. Murat dhewe banjur tatu ing pupu dening pike. L.N. Tolstoy nggambarake serangan iki dening resimen Cossack lan kavaleri Orlov-Denisov ing novel Perang lan Damai kaya mangkene:
"Salah siji nekat, nangis wedi saka wong Prancis pisanan sing weruh Cossacks, lan kabeh sing ana ing kemah, undressed, tangi, mbuwang bedhil, bedhil, jaran, lan mlayu ing ngendi wae. Yen Cossacks ngoyak Prancis, ora nggatekake apa sing ana ing mburi lan ing saubengé, mesthine bakal njupuk Murat lan kabeh sing ana ing kono. Para panggedhe kepengin. Nanging ora bisa ngusir Cossacks nalika entuk jarahan lan tawanan.


Lampahipun ambêkta wau lajêng sirna, prancis ingkang sagêd sagêd damêl paprangan, sagêd ngusir majuning resimen pemburu rusia ingkang nyedhak, ingkang mundur, sampun tiwas pirang-pirang atus tiyang, kalebet Jendral Baggovut. Bennigsen njaluk bantuan marang Kutuzov kanggo serangan anyar dening Prancis sing mundur, nanging nampa wangsulan:
"Dheweke ora ngerti carane njupuk Murat urip ing wayah esuk lan teka ing papan kasebut kanthi tepat, saiki ora ana sing kudu ditindakake."


Sawise perang Tarutino, Napoleon ngerti yen ora ana usulan perdamaian lan mutusake ninggalake Moskow.


A.S. Chagadaev. Nyerang sawise Tarutino


Sajrone "mundur gedhe" Murat mung bayangan saka awake dhewe lan menehi kesan wong pancen depresi lan rusak moral. Mbok menawa iki minangka akibat saka pati sadurunge mata saka kavaleri tentara Napoleon sing apik banget. Ing Berezina, dheweke "dadi misuwur" amarga proposal kanggo nylametake staf komando, menehi kesempatan para prajurit kanggo ngatasi mungsuh sing maju. Kabeh liyane aneh misale jek kaputusan Napoleon kanggo milih Murat minangka penerus ing pos komandan remnants saka tentara.

Ing Prusia, Murat, sing pungkasane ilang sirahe, ngumpulake dewan militèr, ing ngendi dheweke ngandhani kanca-kancane yen Napoleon wis edan, mula kabeh mau - raja, pangeran, adipati, kudu negosiasi. karo mungsuh kanggo ngamanake makutha lan dhampar kanggo awake dhewe lan turune. Marshal Davout, Adipati Auerstedt lan Pangeran Ekmul mangsuli yen, ora kaya raja Prusia lan kaisar Austria, dheweke dudu "raja kanthi sih-rahmat saka Gusti Allah" lan mung bisa nahan barang-barange kanthi tetep setya marang Napoleon lan Prancis. Lan ora jelas apa maneh ing tembung iki: kehormatan utawa pragmatisme.


Artis sing ora dingerteni. Marshall Davout. Lithography. Kira-kira taun 1840


Ora nemokake pangerten ing antarane komandan liyane, Murat, ujar manawa dheweke nandhang demam lan jaundice, nyerahake komando marang Eugene Beauharnais lan cepet-cepet budhal menyang ibukutha, Naples. Dheweke mung rong minggu ing dalan, entuk pujian saka Eugene Beauharnais: "Ora ala kanggo wong sing lara banget."

Cara pengkhianat


Ing taun 1812, Murat, mesthine, kudu mati ing salah sawijining peperangan, ing salawas-lawase tetep ana ing pangeling-eling para turunane minangka paladin sing setya ing Prancis, ksatria sing ora wedi ing serangan kavaleri. Nanging Murat tetep urip, lan kabeh urip sakteruse iku kasangsaran isin saka wong sing bisa entuk gelar pahlawan, nanging gagal kanggo tetep siji nganti pungkasan.

Napoleon ing Paris lagi ngumpulake tentara anyar, kang ing telung sasi cacahe 400 ewu wong. Lan Joachim lan garwane ing wektu iki mlebu menyang rembugan karo Metternich (sing tau dadi pacangan Carolina kanggo kabèh taun). Murat sampun siyaga badhe ngianati sang nata, lan tiyang Austria sami kepéngin njagi panguwasa ing Napoli minangka imbalan pitulungan ing perang nglawan Prancis. Nanging padha telat karo proposal, lan Murat tindak Napoleon kanggo mimpin pasukan kavaleri tentara anyar.

Ana versi sing kurir karo usulan-usulan Austria (kang didhukung dening Alexander I) ketemu Murat ing dalan, nanging layang karo informasi penting ora deciphered lan maca. Lan wayahe sing paling trep kanggo ngiyanati ora kejawab.

Ing wulan Agustus 1813, ing cedhak Dresden, Murat menang kamenangan pungkasan, nggulingake pasukan Austria Schwarzenberg.

Nanging ing Oktober, 7 dina sawise perang Leipzig, Murat ninggalake kaisar, sing, ngerti kabeh, Nanging, grapyak ngrangkul wong pamit. Dheweke isih ngarep-arep paling ora netralitas kanca lan mantune. Nanging wis ing dalan kanggo Naples Murat ngirim layang kanggo Wina janji kanggo gabung karo koalisi anti-Prancis. Ing ngarep Carolina kebak ndhukung wong: ing mratelakake panemume, sadulure wis pinasthi, lan daya kraton isih bisa disimpen.

Tanggal 17 Januari 1814, banding "Kanggo wong-wong ing Semenanjung Apennine" diterbitake, sing nyatane minangka deklarasi perang nglawan "Kaisar Prancis".

Lan ing pidato marang para prajurit, Murat ngandika:
"Ana mung rong spanduk ing Eropa. Ing siji sampeyan bakal maca: agama, moralitas, kaadilan, moderat lan toleransi. Ing liyane - janji palsu, panganiaya, tirani, buron saka wong ringkih, perang lan mourning ing saben kulawarga! Kowe milih!"


Dadi, Kerajaan Napoli gabung karo Koalisi Anti-Prancis VI.

Napoleon, cukup aneh, ora nuduh Murat ngiyanati, nanging adhine dhewe:
"Murat! Ora, Iku Mokal! Ora. Alesan kanggo pengkhianatan iki ana ing bojone. Ya, iku Carolina! Dheweke nguwasani dheweke kanthi lengkap."


Sawise abdication Napoleon, kabeh sanak keluarga ilang tahta - kajaba Murat lan Carolina. Nanging, sekutu anyar pasangan Murat ora bakal nandhang sangsara ing dhampar nganti suwe: prinsip legitimisme, sing diumumake dening para pemenang, nuntut bali menyang kahanan sing ana ing 1 Januari 1792. Mulane, mung King Ferdinand saka Dinasti Bourbon, diusir dening Napoleon, duwe hak kanggo makutha Naples. Joachim lan Caroline nyoba kanggo maneuver antarane Austria lan Prancis, mlebu menyang rembugan karo loro Metternich lan Talleyrand. Nanging kabeh "game" bingung karo bali Napoleon saka pulo Elba lan patemon antusias ing Prancis. Dhampare Murat gonjang-ganjing, lan sarafe ora tahan. Panjenenganipun risked sepisan maneh pracaya ing "lintang" saka Bonaparte, lan, nalisir saran saka Caroline, ngumumaké perang ing Austria. Dheweke ora ngerti yen Napoleon ora bakal perang maneh karo kabeh jagad, lan ngirim pesen sing paling tentrem menyang kabeh ratu ing Eropa.

Tanggal 2-3 Mèi 1815, ing paprangan ing Kali Tolentino, wadyabala Murat dikalahaké.

"Madam, aja kaget yen sampeyan ndeleng aku urip, aku nindakake kabeh sing bisa kanggo mati," dheweke bali, ujare Caroline.

Akibaté, Murat mlayu saka negara kasebut menyang Cannes, saka ngendi dheweke nulis layang marang Napoleon sing nyedhiyakake layanan minangka komandan kavaleri, lan wong Austria njupuk Caroline saka Naples menyang Trieste.

Sang nata ora mangsuli Murat lan banjur getun. "Nanging, dheweke bisa nggawa kita kamenangan. Kita ora kejawab dheweke ing sawetara titik dina iku. Kanggo nembus telu utawa papat kothak Inggris - Murat digawe kanggo iki, "ujare ing pulo St. Helena.

Sawise Waterloo, Murat mlayu maneh - saiki menyang Corsica. Wong Austria, ing ijol-ijolan kanggo ucul saka sukarela, menehi dheweke kabupatèn ing Bohemia, nanging ing wektu iku Murat katon wis ilang kacukupan lan pangertèn saka kasunyatan.

Pati Murat


Ing September 1815, ing enem kapal karo 250 prajurit ing kapal, dheweke budhal menyang Naples, ngarep-arep kanggo mbaleni Napoleon bali sukses. Badai nyebar kapal iki, lan mung ing awal Oktober 1815 Murat, ing sirah saka mung 28 prajurit, bisa ndharat cedhak kutha cilik Pizzo ing Calabria. Ketoke, kanthi pangarep-arep bisa narik kawigaten para mantan, dheweke nganggo seragam upacara, dihiasi perhiasan lan pesenan. Miturut sawetara lapuran, pedunung kutha ketemu mantan raja arang banget ora grapyak: dadi luwih supaya wong-wong mau kudu mlayu saka wong-wong mau, mbuwang dhuwit menyang wong akeh (ing pangarep-arep kanggo ngganggu wong-wong mau).

Salah siji cara utawa liyane, nanging Murat ditahan dening polisi lokal. Sajrone interogasi, dheweke nyatakake yen dheweke ora duwe niat ngatur pemberontakan, nanging dheweke nemokake proklamasi sing relevan ing barang-barange.

Tanggal 3 Oktober 1815, pengadilan militer ngukum mati Murat kanthi eksekusi langsung. Ing layang pungkasan kanggo Carolina, dheweke nulis yen dheweke sedhih amarga dheweke mati adoh saka dheweke lan bocah-bocah. Dhèwèké kandha marang imam sing diutus nèk ora gelem ngakoni, ”amarga dhèwèké ora nglakoni dosa”.

Murat ora gelem mbalik marang prajurit, lan ora ngidini wong nutup mripate. Sadurunge formasi, dheweke ngambung potret garwane lan anak-anake, sing disimpen ing medali, lan menehi pesenan pungkasan ing uripe: "Nglakoni tugas sampeyan. Tujuane kanggo jantung, nyimpen pasuryan. Geni!"


Friedrich Kamp. Eksekusi Murat ing Naples tanggal 3 Oktober 1815, ukiran


Panggonan kuburane Murat ora dingerteni. Miturut sawetara lapuran, layone dikubur ing pasamuwan sing paling cedhak, nanging ora ana tandha-tandha sing dipasang ing kuburan, mula ora bisa ditemokake mengko. Liyane ngaku yen jenazahe "dipotong-potong lan dicampur karo sisa-sisa sewu wong ing guo gereja St. George the Martyr ing Pizzo, supaya ora bisa diidentifikasi."

Carolina ora sedhih suwe. Ing taun 1817, dheweke nikah karo Francesco MacDonald, mantan menteri Raja Joachim.

Ing taun 1830, nalika Louis-Philippe dadi kuwasa ing Prancis, Caroline njaluk pensiun (minangka randha saka marshal Prancis) lan nampa.


Kuburan Caroline Murat ing kuburan Père La Chaise ing Paris. Ing watu nisan ana profil Murat
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Ryzhov V.A. Two Gasconades dening Joachim Murat
Ryzhov V.A. Field Marshal Kutuzov ing taun 1812
Ryzhov V.A. Field Marshal Kutuzov ing taun 1812. Pungkasane
Ryzhov V.A. abdication pisanan Napoleon
108 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. midshipman
    midshipman 24 Oktober 2019 06:15
    +6
    Dear Vasily Alekseevich, sampeyan ora kejawab rincian menarik ing biografi Murat. Dheweke sinau karo pahlawan mangsa kita lan Juruwilujeng Rusia Miloradovich. Sawise Peperangan Borodino, Miloradovich ngatur kanggo nganakke gencatan senjata karo Murat kanggo rong dina. Tentara Kutuzov bisa ninggalake Moskow, njupuk posisi anyar lan nampa bala (60 resimen Cossacks saka tentara cadangan). Tentara cadangan Rusia dibentuk ing taun 1812 dening Miloradovich.
    Ing panjalukku, kalebu ing taun 1915, sawijining tugu didegaké kanggo Miloradovich ing St. Lan ing siji wektu ing Rusia Miloradovich dianggep Juruwilujeng Rusia kanggo prestasi iki.
    1. Alexander Trebuntsev
      Alexander Trebuntsev 24 Oktober 2019 06:48
      +2
      Nuwun sewu kula mboten ngertos. Miturut "petisi ing 1915" sampeyan? Piro umurmu?
      1. midshipman
        midshipman 24 Oktober 2019 06:54
        +8
        Alexander, umurku 81 taun.
        Nanging aku kerja. Sekretaris ilmiah salah sawijining lembaga riset lan Ketua dewan wacana khusus ing lembaga riset iki. Taun iki aku wis nerbitake 7 monograf babagan masalah ningkatake keamanan penerbangan pesawat ing Singapura, sing didol ing 192 negara ing saindenging jagad.
        1. vladcub
          vladcub 24 Oktober 2019 18:38
          +2
          Aku manawa sampeyan wis rampung proyek gedhe
      2. Pane Kohanku
        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 12:24
        + 12
        Nuwun sewu kula mboten ngertos. Miturut "petisi ing 1915" sampeyan?

        Alexander, mesthi, Yuri Grigorievich tegese 2015. hi
        Mangkene artikel ing situs web kita babagan pambukaan monumen:
        https://topwar.ru/87858-pamyatnik-ma-miloradovichu-otkryt-v-sankt-peterburge.html
        1. lele
          lele 24 Oktober 2019 12:31
          +4
          Hi Nikolay! Ya, aku uga rada ragu babagan tanggal kasebut ing wiwitan. Menapa malih, aku ora bisa njaluk nalika aku tangi, aku mikir: kita mung duwe prabédan sepuluh taun, lan carane dadi ... Singkat, aku mateni kabeh lan banjur ngombe kopi. Nah, saiki wis tekan kene. Sanadyan dudu jerapah, nanging kucing, nanging saiki gulu kasebut dawa. ngguyu
          1. Pane Kohanku
            Pane Kohanku 24 Oktober 2019 12:47
            +5
            Singkate, aku mateni kabeh lan banjur ngombe kopi. Nah, saiki wis tekan kene.

            Esuk-esuk mumpung peteng
            Nalika peteng, nalika peteng
            Esuk-esuk mumpung peteng
            Jagad isih ana ing amben.
            Kanggo ngerti ngendi arep menyang
            Kanggo ngerti kenapa lunga
            Njupuk satus gram tanpa mangu-mangu
            Lan sampeyan bakal nggayuh tujuan sampeyan!
            nglirik
            (Grebenshchikov!) ombenan Anton karo Sergey-Korsar lan Sergey-Bubalik bakal teka, dheweke bakal nambah liyane, aku. Geguritan bakal ditambahake, ing pangertene ngguyu
            1. lele
              lele 24 Oktober 2019 13:10
              +3
              "Dina iki aku bakal tangi sadurunge subuh,
              Aku bakal mlaku ngliwati sawah sing amba
              Ana kedadeyan ing memoriku
              Apa ora karo aku - aku elinga ... "(C).

              PS Darmabakti kanggo "Brownet in the Dark" sing ora iso dilalekake. ombenan
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 24 Oktober 2019 14:48
                +3
                "Dina iki aku bakal tangi sadurunge subuh,
                Kacamata sing tak pecah kabeh tak lebokno"
                1. lele
                  lele 24 Oktober 2019 14:53
                  +2
                  Hmmm ... butuh wektu suwe kanggo ndandani kaca mata kabeh ... ngguyu
                  1. 3x3z simpen
                    3x3z simpen 24 Oktober 2019 16:35
                    +3
                    Ing kene kucing seneng ngrusak jiwa! Kaca tingal pungkasan biaya kula 13 tyr!
                    1. Pane Kohanku
                      Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:41
                      +5
                      Ing kene kucing seneng ngrusak jiwa!

                      saka meja kita menyang meja sampeyan. sedulur Hubungi kita! prajurit supaya ngomong, saka kita bisa ... aran
                      1. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 24 Oktober 2019 16:48
                        +3
                        Kene, chesslovo, dina sabanjuré aku bakal nindakake ancaman lan menehi kirik! Lan aku ngerti sapa sing bakal setuju karo aku.
                      2. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:59
                        +5
                        Minus sampeyan kanggo Kaca tingal pungkasan biaya kula 13 tyr! Aku ora ngukir! mandheg Iku Gremlin Herostratus! belay Anton, kok langsung putus?! ngguyu
                        Nanging aku ngerti WHO mesthi ora bakal solidaritas .... ora

                        "We meow-meow, kita mbuwang tas, menek menyang lan mur-mur-mur!" ya
                      3. vladcub
                        vladcub 24 Oktober 2019 18:31
                        +5
                        Kucing iku lucu. Katon kaya Chapai sandi. Kula, nalika aku isih cilik, aku seneng menek menyang galoshes lan mung sirah nempel metu
                      4. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 18:34
                        +6
                        Kucing iku lucu. Katon kaya Chapai sandi.

                        ah, Kaisar Jepang iki (Aku ngomong bab kucing) tresna turu ing kothak pizza paling ngguyu lan dheweke sing sawetara minggu kepungkur mbuwang tas sing digantung ing gagang lawang, lan saiki luwih seneng turu. Lan dheweke ora pengin nyerah! Dadi lucu - kene, wingi aku menek rampung. sedulur
                      5. Phil77
                        Phil77 24 Oktober 2019 18:59
                        +5
                        Lan sandi Filka och. lan och. dheweke wedi karo tas plastik, tambang, nalika isih cilik, teka saka toko, mbongkar kabeh saka tas, lan tas kosong ora sengaja tiba ing kucing lan iku, stress, isih trauma psikologis. sedulur
                      6. vladcub
                        vladcub 24 Oktober 2019 18:59
                        +7
                        Napa jenengmu kucing: Mikado? Ing kasus iki, sampeyan kudu pasrah marang dheweke, amarga Kaisar Jepang nglacak garis keturunan saka dewi srengenge.
                      7. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 25 Oktober 2019 09:09
                        +2
                        Napa jenengmu kucing: Mikado?

                        ya wis. Wong abu-abu dhewe! ombenan
                    2. vladcub
                      vladcub 24 Oktober 2019 18:50
                      +6
                      Anton, ngajokake tuntutan hukum: "Anton nglawan kucing", lan ing abad pertengahan wong nuntut kewan. Ana kasus sing dikawruhi nalika warga ing sawijining desa nuntut tikus. Lan sampeyan bakal nuntut kucing. Aku wis ngerti pengacara kucing, nanging sampeyan sapa?
                    3. lele
                      lele 24 Oktober 2019 19:38
                      +4
                      Mulane dheweke dadi jiwa, lan kita tansah ana. ngguyu
                2. Pane Kohanku
                  Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:59
                  +5
                  "Dina iki aku bakal tangi sadurunge subuh,
                  Kacamata sing tak pecah kabeh tak lebokno"

                  Ingkang utama yaiku wit-witan ora rusak ngguyu guyon! ora mbebayani! mandheg ombenan lan sing carane bisa, yen ora kanggo paling apik bejat kaca. ngguyu
                  1. 3x3z simpen
                    3x3z simpen 24 Oktober 2019 16:38
                    +5
                    "Aku mabuk kaya babon,
                    Aku ora tekan kanthong kanggo tembung,
                    Ana wong lanang, dadi tukang bully!” (c)
              2. vladcub
                vladcub 24 Oktober 2019 18:23
                +2
                Cat, iki minangka tembung saka tembang sing ditindakake dening Muslim Magamayev. Minangka bocah, aku krungu obrolan ing wong diwasa babagan wong sing aku kenal: dheweke tansah nangis nalika krungu lagu iki. Aku banjur mikir: kok wong diwasa nangis banjur lagu
                1. lele
                  lele 24 Oktober 2019 19:46
                  +2
                  Mung aku nyisipake tembung sing rada beda, lagu kasebut diganti sawise dirilis "Tanah Cilik".
            2. Korsar4
              Korsar4 24 Oktober 2019 19:27
              +4
              "Aja ngombe anggur, Gertrude,
              Mabuk ora nglukis wanita ”(c).
              1. lele
                lele 24 Oktober 2019 19:49
                +2
                "Ayo cipratan anggur
                Ing tembok kaca
                Aku ngombe, kabeh ora cukup kanggo aku
                Aku wis mabuk ... "(C).

                Hum-piye, kaya sing diomongake. Nyuwun
              2. 3x3z simpen
                3x3z simpen 24 Oktober 2019 19:51
                +4
                "Nanging dheweke tresna karo wong wadon iki,
                Lan, saka sudut pandangku, oh bener "(c)
                1. Korsar4
                  Korsar4 24 Oktober 2019 20:21
                  +2
                  "Kemah bocah wadon, dicekel nganggo sutra,
                  Geni obah ing kabut "(c).
          2. Pane Kohanku
            Pane Kohanku 24 Oktober 2019 12:57
            +5
            Oh iya aku lali. ngguyu Ing kana, BG ing lagu iki nduweni tembung khusus kanggo Kucing Laut lan bajak laut liyane:
            Yen piranti rusak
            Aku bakal dadi bajak laut lan aku bakal bungah
            Tanpa mangu-mangu aku bakal ngombe kapal perang,
            Nanging aku ora bakal ngremehake armada!
            ombenan
            1. lele
              lele 24 Oktober 2019 13:16
              +6
              "Ngomong-ngomong, babagan manuk, nalika pop kita saka menara lonceng ..." Ora, dudu ... Ah, sing muncul, lan, kanthi cara, mung babagan kapal perang: kapal perang "Marat" ana, nanging kapal perang "Murat" ora ana. Nyuwun
              1. Pane Kohanku
                Pane Kohanku 24 Oktober 2019 13:39
                +4
                "Ngomong manuk, nalika kita pop saka menara lonceng ..."

                "nalika bapak kita mendem saka menara lonceng...." aran
                Lan, sing muncul, lan, kanthi cara, mung babagan kapal perang: kapal perang "Marat" ana, nanging kapal perang "Murat" ora ana.

                yen Murat dadi revolusioner, divisi kavaleri ing Kavaleri Budyonny bakal dijenengi miturut jenenge! sedulur
                1. lele
                  lele 24 Oktober 2019 13:44
                  +5
                  Ora, ora mungkin. Semyon Mikhailovich ora bakal ngidinke jeneng pesaing ing jejere jenenge.

                  "Ing tengen steppe, panas dening srengenge,
                  Ing antarane suket wulu dhuwur,
                  Semyon Mikhailovich Budyonny
                  Aku numpak kuda abang.” (C). sedulur
                  1. Pane Kohanku
                    Pane Kohanku 24 Oktober 2019 13:53
                    +3
                    "Ing tengen steppe, panas dening srengenge,
                    Ing antarane suket wulu dhuwur,
                    Semyon Mikhailovich Budyonny
                    Aku numpak kuda abang.” (C).

                    Ngelingake aku soko, jenis film dalan:
                    Ing sangisore wit palem ing Brazil, kesel amarga panas,
                    Basilio sing rambute abu-abu, tukang pos Brasil, ngumbara....
                    nglirik
                    Aku kasengsem ing mergo, Konstantin! opo saka "Kanggo Saben Dhewe":
                    Joseph Fouche ngelingake Moreau yen Murat terus-terusan nyalahake Bonaparte marang dheweke. Moro mangsuli:
                    - Aku guilty sadurunge Murat mung amarga aku ora lair ing tavern antarane tong minyak lan cangkir anggur. Dhèwèké diubengi karo tangise wong mendem, lan aku diubengi karo swara kecapi sing dimainaké ibu ... Ora, aku durung lali nalika Murat, sing kena demam anyar, ngganti jeneng. Dheweke ngganti huruf "u" ing jeneng mburi dadi huruf "a" lan ditulis "Marat"! Murat-Marat iku lan bakal tetep bunglon kanggo kula.
                    - Murat pengin dadi nomer loro sawise Bonaparte, nanging anggere sampeyan tetep nomer loro, dheweke bakal nguber sampeyan ...

                    Apa episode karo Murat-Marat iki bener, utawa Pikul nggawe kabeh babagan ngganti jenenge? hi piye menurutmu?
                    1. VlR
                      24 Oktober 2019 14:12
                      +6
                      Murat arep ngganti jenenge dadi Marat, nanging ora duwe wektu nganti 9 Thermidor, sing dheweke seneng banget.
                      1. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:30
                        +5
                        Murat arep ngganti jenenge dadi Marat, nanging ora duwe wektu nganti 9 Thermidor, sing dheweke seneng banget.

                        ya, ana soko kanggo bungah-bungah, yen aku wis mimpin "lokomotif" kanggo Robespierre lan liyane "kanca saka wong" kanggo guillotine! belay oh, Valery, kene, sepisan maneh aku sujud marang kowe, panya kohanka! ya
                        Aku elinga manawa ana sawetara jinis film TV fitur (ora kanggo cinemas), dipun damel film ing 90s-2000s bab Bonaparte enom. Kepiye dheweke melu pengepungan Toulon. Ing kono padha nuduhake komandhane, wong non-militer, sing uga ngganti jeneng sawise Revolusi. Maksudku, iku trendi! ya (Ayo ngomong - ora mung karo wong-wong mau, nanging uga karo kita, elinga Shvonder karo "Klarochka lan Rosochka." Utawa katon jeneng "Vladlen" - ora nglanggar! ombenan ) Inggih, lan, mesthi, kanca kuwi ora lan ora bisa mrentah. Nyuwun Aku lali jeneng film! sad
                      2. Astra liar
                        Astra liar 24 Oktober 2019 21:27
                        +2
                        Apa dheweke metu saka weathervanes?
                      3. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 25 Oktober 2019 09:07
                        +3
                        Apa dheweke metu saka weathervanes?

                        Minangka salah siji Doctor Good ngandika: "Ngganti Sepatu ing Udara" ombenan
                    2. lele
                      lele 24 Oktober 2019 14:27
                      +5
                      Valentin Savvich nemokke akèh iku, nanging misale jek bakal diapura, novelis ora sejarawan. Sayange, sawetara wong isih nyoba nyebut dheweke minangka sumber sing bisa dipercaya.
                      Lan babagan Basilio, dheweke seneng, matur nuwun, aku langsung mbayangake Kucing legendaris sing pindhah saka Eropa bebarengan karo accomplice Aliska. eseman
                      1. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:35
                        +3
                        Kucing legendaris, bebarengan karo accomplice Alice.

                        Alice nari salsa! sedulur Aku mikir yen ing wayah sore ing cedhak pantai Copacabana, rumbling karo motor, cepet utawa mengko tank tropis karo mulattos ceria ing waja bakal katon ... nglirik
                      2. lele
                        lele 24 Oktober 2019 14:51
                        +2
                        Pancen lan kaya ngono. sedulur
                      3. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:53
                        +3
                        Pancen lan kaya ngono.

                        "Alice! Entuk aku tank..." aran
                      4. lele
                        lele 24 Oktober 2019 15:52
                        +1
                        Oh, sawetara hamster muncul karo minuse, mbokmenawa homo, amarga dheweke ora seneng karo wanita. ngguyu
                      5. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 15:54
                        +3
                        Oh, sawetara hamster muncul karo minuse, mbokmenawa homo, amarga dheweke ora seneng karo wanita.

                        Sampeyan nulis ing wektu sing padha aku pengin nindakake. Info lapangan! ombenan Anton ngandika - gremlins. Gremlins munafik! nglirik
                      6. lele
                        lele 24 Oktober 2019 15:57
                        +4
                        Anton ngerti apa sing diomongake, nanging hamster ora ngerti. Padha ora bisa diakses. ombenan
                      7. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:11
                        +5
                        Ahaha, dheweke terus ngukir minusA! ngguyu kabeh, Konstantin, padha shitted sampeyan menyang karma, lan ing wektu sing padha menyang Bowl lan tray! ngguyu ombenan
                      8. lele
                        lele 24 Oktober 2019 16:17
                        +6
                        Hamster minangka kewan sing ora duwe otak lan ora tanggung jawab, saliyane pengecut, dheweke bakal terus nyilem ing mangkuk, amarga konsep jamban ora dingerteni. ngguyu ombenan
                      9. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:21
                        +6
                        Aku propose kanggo menehi gremlin julukan "Herostratus", lan lali wong. Kepiye carane wong Yunani kuna nindakake? ya Aku nerangake kanggo wong-wong sing nunggang jaran: Iki minangka paukuman kanggo wong enom sing jenenge Herostratus, sing, amarga seneng lan misuwur ing media, ngobong kuil Artemis ing Efesus. keprungu Jenenge dikutuk nganti lali. Nanging, slamet! Nyuwun
                      10. lele
                        lele 24 Oktober 2019 16:29
                        +5
                        Nicholas, aku ora setuju. Herostratus minangka jeneng kucingku sing saiki wis mati, lan dheweke ora pantes dibandhingake karo gremlin. Mungkin minangka alternatif kita bakal milih drive Proh Hinde? ombenan ngguyu
                      11. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:35
                        +6
                        Herostratus minangka jeneng kucingku sing saiki wis mati, lan dheweke ora pantes dibandhingake karo gremlin.

                        kaget.. belay Pranyata aku ora asli banget, ing panelusuran jeneng kanggo anak kucing, aku njupuk buku Turnbull babagan samurai saka rak, lan nempel ing tembung "Mikado" ??Nyuwun Apa sampeyan njupuk "Sejarah Yunani Kuno"? nglirik nanging, nyuwun pangapunten, Pak kohanka! kaping telu "ku"! ombenan
                      12. Astra liar
                        Astra liar 24 Oktober 2019 21:24
                        +4
                        Kucing laut, iki Viktor Nikolaevich, kita duwe sikap negatif marang hamster, lan saiki sampeyan wis kena infeksi ora seneng karo hamster?
                      13. lele
                        lele 25 Oktober 2019 01:46
                        +1
                        Aku ora kena infeksi, dheweke mesthi njijiki aku sajrone uripku. Miturut cara, saka sing saiki, kene lan saiki, ora ana penyayang rodents iki. Asu, kucing, malah mulattos - mangga, nanging hamster, nuwun, ora, Pak. Nyuwun
                      14. bubalik
                        bubalik 25 Oktober 2019 13:11
                        +3
                        Asu, kucing, malah mulattos - mangga
                        ... Konstantin, sampeyan mikir sing mulattos opo kagolong regu predator keprungu
                      15. lele
                        lele 25 Oktober 2019 13:58
                        +1
                        Seryozha, padha wanita ing umum ... preduli saka werna kulit. Lan khusus, mulattos, iki mung afiliasi saka Antonov Tank, supaya bisa ngomong. eseman
                      16. Komentar wis dibusak.
                      17. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 24 Oktober 2019 16:51
                        +2
                        Ora ana mulattos ing tank! Lan sampeyan, Nikolai, ora ana! Ing wektu sing sampeyan tyrannizing kewan karo iki, kaya wong, furminator!
                  2. 3x3z simpen
                    3x3z simpen 24 Oktober 2019 14:51
                    +3
                    "Dheweke nganggo jaket kulit,
                    Dheweke nganggo celana kulit
                    Lan dheweke nyanyi lagu rakyat "Murka",
                    Dheweke duwe luh ing mripate
                    1. Pane Kohanku
                      Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:57
                      +5
                      Dheweke nganggo jaket kulit
                      Dheweke nganggo celana kulit

                      Wong biker? babagan dokter bedah? keprungu
                      1. lele
                        lele 24 Oktober 2019 15:55
                        +2
                        Ora, babagan komandan.
                        "Lan ing baris ngendi iki Murka
                        Wis dipateni
                        Jasipun teles
                        A betina nangis ing ngisor dheweke." nangis
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 24 Oktober 2019 17:03
                        +5
                        Pancen bener! Aku rumangsa kaya diferensial generasi.
                      3. lele
                        lele 24 Oktober 2019 19:39
                        +2
                        Aku duwe diferensial ing tank ... sugestif. recourse
                      4. Phil77
                        Phil77 24 Oktober 2019 16:30
                        +3
                        Salam kanggo majelis mulia! Ing, dina iki ana atmosfer komunikasi sing nyenengake banget! Iku becik, peduli, minangka Vyacheslav Olegovich ngandika! lol
                      5. Pane Kohanku
                        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 16:45
                        +4
                        Aku menehi salam marang majelis mulia! Ing, dina iki ana atmosfer komunikasi sing nyenengake banget! Iku becik, peduli, minangka Vyacheslav Olegovich ngandika!

                        Sergey, aku seneng! ombenan .... Duc, ana uga artikel dening Vyacheslav Olegovich babagan "panemu" sing metu, nanging aku ora bisa ngalih perhatian maneh. nangis Aja rusak! Nyuwun Oh, ing kene, kanca-kanca, obrolan kaya ing artikel sing apik, karo wong sing apik - ya, iki mung sawetara liburan! apik
                      6. Phil77
                        Phil77 24 Oktober 2019 18:38
                        +3
                        Nikolai! Loro artikel! Liyane babagan helm (lan babagan bioskop!). apikNalika rembugan ditindakake ing kerangka legalitas sosialis, kanthi tenang, tentrem, apik banget!
                      7. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 24 Oktober 2019 17:00
                        +2
                        Konstantin komentar!
                    2. Korsar4
                      Korsar4 24 Oktober 2019 19:31
                      +2
                      "Tetes-tetes-tetes
                      Saka mripate Marusya sing bening”(c).
                      1. Astra liar
                        Astra liar 24 Oktober 2019 22:07
                        +2
                        Ivan Vasilievich ngganti Profesi. Lagu saka kono
  2. Phil77
    Phil77 24 Oktober 2019 06:48
    +8
    Sugeng enjing kabeh! Thanks kanggo Valery kanggo artikel kasebut! Piye kabare Bulgakov? * Eh, prajurit! Sampeyan miwiti kanthi apik, nanging rampung kanthi ala ... * Kira-kira, mesthi.
    1. Pane Kohanku
      Pane Kohanku 24 Oktober 2019 10:51
      +6
      Lan serangan iki dumadi amarga, 500 meter adoh, Napoleon dumadakan weruh Rusia nembus posisi Prancis. Lan dheweke noleh marang Murat: "Apa sampeyan pancene bakal nglilani dheweke mangan kita?!"

      Dokhturov mimpin pasukan kavaleri langsung menyang kuburan.
      - Punika piyambakipun! - lan nganggo pedhang sing nuding marang kaisar.
      Napoleon nyumurupi ing sacedhake dheweke ana ayunan pedhang sing nyemprotake, nyuwek-nyuwek "wong-wong sing nggrundel", dheweke katon bingung:
      "Berthier, apa iku?" Iki dudu perang... pembantaian!
      Murat, nylametake ipe-ipe, nyepetake pasukan kavaleri sing gagah prakosa. Dheweke mbalikke barisan infanteri Rusia, nanging ora entuk apa-apa, banjur bali, sinau kanggo pisanan yen nglawan angin topan saka sabers frantic, Rusia bisa masang stings bayonet, nunggang penunggang metu saka pelana, nyuwek weteng jaran. Nanging ing sisih liya kuburan Preisisch-Eylau, Pangeran Peter Bagration nyerang karo pasukan kavaleri, jaran wis digawa menyang Napoleon, dheweke weruh prajurit pengawal mlayu, ngundang wong-wong mau:
      "Aja kelangan spandukmu... jaga garudhaku!"
      Cossack sing sekarat digawa liwat dheweke ing pelana, sing wis buta dening pati, mung nggawa garudha kekaisaran, ngepak swiwine sing sarwa.

      (V.S. Pikul, "Kanggo saben dhewe"). Aku kudu ngomong sing serangan kavaleri Prancis iki ditampilake ing seri "Napoleon" banget pompously. opo
      Kanggo penulis - Valery, aku sujud! Sshshikaaaarno! apik ombenan
    2. lele
      lele 24 Oktober 2019 13:25
      +5
      Aku kelingan bab liyane saka "Hussar Balada" mewah:

      “Murat mubeng, arep ngubengi awake dhewe.
      Marsekal lapangan dhawuh supaya kita mundur." prajurit

      Lan cuplikan liyane:

      “Kula letnan saking korps Murat, resimen kula sampun dangu dipunkalahaken.
      Karo sapa ngombe vodka, saiki aku ora peduli!" ombenan
      1. Pane Kohanku
        Pane Kohanku 24 Oktober 2019 14:39
        +2
        Kawula letnan korps Murat, resimen kula sampun dangu kalah,
        Karo sapa ngombe vodka, saiki aku ora peduli!

        apa dheweke saka penembake Navarrese, EMNIP? apa karo wong Spanyol? Kene, pitakonan liyane kanggo wong-wong sing ngerti, Aku mung kepingin weruh: apa unit kuwi umume ing cadangan kavaleri Corps? ombenan
        1. VlR
          24 Oktober 2019 15:06
          +3
          Secara total, ing kavaleri cadangan Tentara Agung ing taun 1812 (ora kalebu sing dipindhah) ana: 205 skuadron, 13,5 perusahaan artileri jaran lan baterei kanthi konvoi artileri.
          Nganti 7 September, dheweke digabung karo:
          Korps Kavaleri IV: 27 skuadron lan 4 batre artileri jaran
          Divisi Cavalry Cahya 2: 24 skuadron
          Brigade Kavaleri Ringan 17, Divisi Kavaleri Ringan 3, Korps Kavaleri III: 10 skuadron
          1. Pane Kohanku
            Pane Kohanku 24 Oktober 2019 15:07
            +3
            apik ana kanca Spanyol ing antarane, Valery? supaya kabeh divisi?
            1. VlR
              24 Oktober 2019 15:42
              +4
              Ana unit nasional. Spaniards 4800 wong, Murat Neapolitans - 11 ewu. Malah Swiss ngirim 12 ewu. Nanging sing paling akeh - wong Polandia - ana kira-kira 100 ewu.
              Miturut cara, jeneng "cavalry cadangan" bingung sawetara - padha ngomong, apa iku? Buntut, bener? Saben korps Prancis ana tentara cilik - karo unit kavaleri, artileri. Lan pasukan kavaleri cadangan Murat - kaya brigade geni - ing ngendi serangan gedhe dibutuhake kanggo ngirim utawa ngoyak mungsuh sing mundur.
              1. Pane Kohanku
                Pane Kohanku 24 Oktober 2019 15:51
                +2
                Lan pasukan kavaleri cadangan Murat - kaya brigade geni - ing ngendi serangan gedhe dibutuhake kanggo ngirim utawa ngoyak mungsuh sing mundur.

                dijupuk saka ilat! ya, kaya "sambungan seluler" sing kuat! ya
                Nanging sing paling akeh - wong Polandia - ana kira-kira 100 ewu.

                ya, Poniatowski nindakake sing paling apik. sedulur Malah pewaris kastil Kokhanka, Dominik Radziwill, mbentuk resimen lancer dhewe. Lha, apa sing dikarepake wong loro mau, padha entuk .... negatif
              2. suwi
                suwi 24 Oktober 2019 16:29
                +1
                Minangka adoh aku elinga, Napoleon shuffled Polandia menyang corps beda. Abbé de Pradt banjur nulis manawa tentara 100 (?) ewu wong digawe ora katon.
            2. kaliber
              kaliber 24 Oktober 2019 18:24
              +1
              "Seragam penembake Navarre" - "balada Hussar"
              1. Pane Kohanku
                Pane Kohanku 24 Oktober 2019 18:31
                +2
                "Seragam penembake Navarre" - "balada Hussar"

                Ya, ya, Vyacheslav Olegovich! Aku mung kepingin weruh yen unit kuwi ana ing kabeh minangka bagéan saka korps Murat hi
                1. Phil77
                  Phil77 24 Oktober 2019 19:12
                  +2
                  Inggih, amarga ora ana sing mangsuli sampeyan, aku bakal njupuk kamardikan dhewe. Ora ana unit kaya * Navarre Riflemen * ing tentara Napoleon, nanging ... Ana kemungkinan wong saka kono.
      2. 3x3z simpen
        3x3z simpen 24 Oktober 2019 17:07
        +5
        Lan luh pait tiba,
        Ing kaca "Dom Perignon" sing durung rampung a "(c) nangis ngguyu
  3. andrewkor
    andrewkor 24 Oktober 2019 07:05
    +5
    Lan ilustrasi sing apik banget, utamane para kavaleri!
    Thanks kanggo Penulis kanggo koleksi.
  4. kaliber
    kaliber 24 Oktober 2019 08:04
    +4
    Ryzhov nulis kanthi apik, sial. Maca lan seneng!
    1. Phil77
      Phil77 24 Oktober 2019 08:07
      +5
      Pernyataan fakta? Sialan! ngguyu Sugeng enjing Vyacheslav Olegovich!
      1. kaliber
        kaliber 24 Oktober 2019 08:10
        +4
        Sugeng enjing uga kanggo sampeyan! Sialan - tingkat kesenengan!
        1. Phil77
          Phil77 24 Oktober 2019 08:15
          +4
          Aku uga babagan iki, lan ilustrasi sing apik banget, kaya sing wis dingerteni Andrewkor ing ndhuwur. Nanging, wektu kanggo bajak, sungu.
          1. kaliber
            kaliber 24 Oktober 2019 08:19
            +3
            ya wis. Pancen angel banget kanggo milih ilustrasi supaya bisa nglengkapi teks kanthi cara sing alami lan logis. Kene iku kasil!
  5. Olgovich
    Olgovich 24 Oktober 2019 08:23
    +1
    Pejuang sing apik. tapi ora ono politik...
    Sing bojo jelas luwih pinter tinimbang bojone...
    1. lele
      lele 24 Oktober 2019 12:06
      +3
      Sing bojo jelas luwih pinter tinimbang bojone...


      Yen dheweke kurang ngrungokake dheweke, dheweke mesthi bakal mati kanthi alami. Nyuwun
      1. Korsar4
        Korsar4 24 Oktober 2019 19:34
        +3
        "Aja omah-omah karo randha - bojomu sing lawas bakal teka.
        Aja omah-omah karo bocah wadon sing pinter - dheweke bakal nguripake sirahe "(c).
        1. lele
          lele 24 Oktober 2019 19:51
          +2
          “... Luwih penting ayem tentrem,
          Lan wanita iku sing pungkasan!" (C).
          1. Korsar4
            Korsar4 24 Oktober 2019 20:15
            +3
            "Kanggo saben bojo
            Luwih elek tinimbang pasangan "(c).
  6. suwi
    suwi 24 Oktober 2019 08:42
    +4
    Saiki jelas kabeh wong yen kabeh masalah iku saka wanita? ngguyu
    Miturut cara, iki dikabarake yen Austrian dhewe provokasi escapade pungkasan Murat
    1. Pane Kohanku
      Pane Kohanku 24 Oktober 2019 11:06
      +8
      Saiki jelas kabeh wong yen kabeh masalah iku saka wanita?

      "Kabeh wanita iku penyihir! Lan sing luwih tuwa mesthi dadi penyihir!" (N.V. Gogol) nglirik
      Ing wulan Agustus 1813, ing cedhak Dresden, Murat menang kamenangan pungkasan, nggulingake pasukan Austria Schwarzenberg.

      Divisi cuirassier Jendral Bordesoul ketemu ing ngarep divisi Austria sing dibangun ing alun-alun. Bordesul nawani wong Austria supaya nyerah, sing ditolak jendral Austria. Banjur Bordesul nudingake jendral yen ora ana bedhil sing bisa murub (wis udan - kira-kira Pane Kohanku). Ing bab punika, Jendral Austria mbantah, bilih rakyatipun badhe nglawan bayonet, lan jaran Prancis sami kacemplungaken ing lendhut lan boten saged remuk dening tekanan.
      "Aku bakal ngrusak alun-alunmu nganggo artileri.
      "Nanging sampeyan ora duwe. Senjata mau macet ing lendhut.
      "Inggih, yen aku nuduhake bedhil ing mburi resimenku, apa sampeyan bakal nyerah?"
      "Aku ora duwe pilihan liyane amarga aku ora bakal bisa mbela awakku.
      Banjur jendral Prancis nggawa bedhil 6, para abdine tetep ngobong sekring, nyiyapake kanggo mbukak geni. Mung banjur divisi Austria numpangi tangan.


      Punika jenis hubungan gentlemanly! Nyuwun lol
    2. Astra liar
      Astra liar 24 Oktober 2019 22:00
      0
      Ya, ana sekelompok misoginis: Vladkub, V.O.Vy. guyon
  7. gorenina91
    gorenina91 24 Oktober 2019 09:25
    +4
    Taun sabanjuré, ing Pertempuran Preussisch-Eylau, Murat mimpin pasukan kavaleri Prancis sing gedhé ("muatan 80 skuadron"), sing diarani sejarawan Inggris Chandler minangka "salah sawijining pasukan kavaleri paling gedhé ing sajarah"


    -Ora kabeh gampang banget kanggo wong Prancis ing Preussisch-Eylau ... -ana, bakat militèr ngiyanati Napoleon ...-praktis banjur Napoleon dhewe meh dicekel ... -Lan mung ing wayahe pungkasan, secara harfiah kanthi mukjizat ..- Murat kasil ngrebut Napoleon saka Cossack...
  8. lele
    lele 24 Oktober 2019 12:11
    +5
    Valery, matur nuwun kanggo bahan sing enak lan apik. Sampeyan, kaya biasane, ana ing ndhuwur lan nggawe kita wong dosa seneng. eseman apik
    Aku duwe pitakonan sing sah ing kene, nanging apa Olga Voynich, kanthi kasempatan, ngilangi eksekusi pahlawan Gadfly ora saka eksekusi Murat? Ya, mesthine dudu verbatim, nanging nyebabake kabeh ...
    “Nglakonana kewajibanmu. Tujuane kanggo jantung, nyimpen pasuryan. Geni!"
    1. AK1972
      AK1972 24 Oktober 2019 13:13
      +7
      Kutipan: Kucing Laut
      Aku duwe pitakonan sing sah ing kene, nanging apa Olga Voynich, kanthi kasempatan, ngilangi eksekusi pahlawan Gadfly ora saka eksekusi Murat?

      Yen sclerosis bener, jeneng Voynich yaiku Ethel Lilian. Lan apa sing dakcritakake kemungkinan banget, pemandangan sing padha.
  9. kaliber
    kaliber 24 Oktober 2019 18:21
    +1
    Kutipan: AK1972
    Lan apa sing dakcritakake kemungkinan banget, pemandangan sing padha.

    Mung Gadfly ditembak ping telu...
    Quote: Pane Kohanku
    ana uga artikel dening Vyacheslav Olegovich

    Telung artikel ... telung tape recorder domestik, lan telung jaket ... suede karo wulu!
    1. Pane Kohanku
      Pane Kohanku 24 Oktober 2019 18:38
      +2
      Telung artikel ... telung tape recorder domestik, lan telung jaket ... suede karo wulu!

      ya, Aku weruh sing uga metu babagan helm. Sampeyan wis ing panggung kabeh bengi iki! nglirik Nalika aku mulih, aku mesthi bakal mriksa. ya
    2. vladcub
      vladcub 24 Oktober 2019 19:33
      +2
      V. O. Apa sampeyan ngelingi film: "Ivan Vasilyevich ngganti Profesi"?
  10. vladcub
    vladcub 24 Oktober 2019 19:10
    +3
    Nanging, kulawarga ana babagan Napoleon: "alesan kanggo ngiyanati dheweke ana ing bojone" ing adhine Carolina! Lan uga dipercaya manawa Corsica ngurmati hubungan kulawarga.
    Tinimbang duwe "sedulur" kuwi luwih becik dadi yatim piatu
  11. Astra liar
    Astra liar 24 Oktober 2019 21:15
    +1
    Quote: Pane Kohanku
    Ing kene kucing seneng ngrusak jiwa!

    saka meja kita menyang meja sampeyan. sedulur Hubungi kita! prajurit supaya ngomong, saka kita bisa ... aran

    Apa sampeyan bakal ngilangi kaca tingal liyane? guyon
    1. Pane Kohanku
      Pane Kohanku 25 Oktober 2019 09:15
      +3
      Apa sampeyan bakal ngilangi kaca tingal liyane? guyon

      ya, break wong. opo Anton dhewe bakal ngilangi sapa wae sing disenengi, dheweke duwe biaya profesi - dadi apik. Nyuwun kita bakal tumindak beda, kaya kucing - sepi, ing sandal, Pak .... nglirik
  12. Astra liar
    Astra liar 24 Oktober 2019 21:55
    +2
    Valery, aku bungah yen sampeyan ora ninggalake kita tanpa karya kanggo dangu.
    Ngapunten, nanging aku duwe rong komentar babagan ilustrasi sampeyan.
    Pisanan ora mung kanggo ilustrasi kaya kanggo caption: "" Napoleon Bonaparte dadi komando kanggo penindasan pemberontakan populer "kaya aku elinga saka sejarah: para bangsawan nglakokake pambrontakan bersenjata marang panguwasa ing taun 1795. Napoleon banjur mbedakake. dhewe karo ora kelangan sirahe lan nembak pemberontak saka meriam.Royalists isih ora kabeh wong, sanajan royalists banget populer ing kidul Prancis, supaya sawetara saka wong ndhukung royalists?
    Cathetan kapindho: apa kursi kasebut pancen ditawakake kanggo bom bunuh diri? Aku ngerti manawa sampeyan ora kudu disalahake kanggo ilustrasi iki, sampeyan dudu penulise, mula iki luwih cenderung ora ujar, nanging bingung.
    1. VlR
      24 Oktober 2019 23:01
      +2
      Ing caption kanggo engraving saka dipatèni kraman - sawijining penulis, aku nggunakake tembung "mutiny" ing teks artikel. Inggih, lan kursi jejere Murat dieksekusi - iki carane artis weruh pemandangan iki. Mungkin dheweke nggunakake sawetara akun saksi mata, mungkin dheweke spekulasi.
  13. Astra liar
    Astra liar 24 Oktober 2019 22:10
    +2
    Kutipan saka Korsar4
    "Kanggo saben bojo
    Luwih elek tinimbang pasangan "(c).

    Kayane aku maca bab sing padha saka Kipling, nanging mungkin aku salah?
    1. Korsar4
      Korsar4 25 Oktober 2019 05:30
      +1
      Mesthi Kipling.
      1. Igorpl
        Igorpl 27 Oktober 2019 23:53
        0
        R. Kipling kaya mangkono iku scum - gapura satus kasusahan.
  14. Igorpl
    Igorpl 27 Oktober 2019 23:47
    +1
    Artikel sing menarik, matur nuwun.