Review militèr

Senjata tank domestik. 115 mm U-5TS Molot smoothbore gun

8
Ing pertengahan 1950-an. desain tengah anyar tank. D-100TS bedhil 54 milimeter nduweni tembakan sing luwih dawa dibandhingake karo D-10T. Wiwit GBTU ora pengin introduce loading kapisah-lengan, iku perlu kanggo nambah diameteripun saka tali Pundhak saka turret tank. Kang ing siji dibutuhake lengthening awak saka tank. Kanggo njaga pusat tank sing bener, dheweke ngganti lokasi roda dalan lan liya-liyane. Asil karya kasebut yaiku tank T-62 (obyek 165).

Ing Juli 61, Uni Soviet ngadopsi bedhil anti-tank T-100 Rapira 12mm mulus. Ana idea kanggo nginstal "Rapier" ing tank T-62. Nanging dawa bedhil kesatuan iki 1200 mm, supaya ora pas karo T-62. Banjur iki mutusaké ing basis saka 100 mm D-54 rifled gun kanggo nggawe gun tank Gamelan karo dawa dijupuk saka 1100 mm (kaya ing D-54 gun).

Ternyata, nalika njaga kabeh dimensi njaba saka D-54 bedhil lan nolak rifling, kaliber bedhil bisa ditambah saka 100 nganti 115 milimeter. Diputusake kanggo mbusak rem moncong. Mangkono, pisanan muncul ing donya gun tank Gamelan-borre, kang nampa sebutan U-5TS.

Senjata tank domestik. 115 mm U-5TS Molot smoothbore gun
T-62 Tentara Soviet babagan latihan, 1970-1980s (foto saka arsip Cabal, http://www.militaryphotos.net)


Tes lapangan bedhil U-115TS 5 mm ditindakake ing versi tank T-62 sing diowahi (obyek 166) lan ing Agustus 1961, bebarengan karo bedhil U-8TS, dilebokake ing layanan. Gun U-5TS, saliyane indeks pabrik, duwe jeneng sing tepat - "Hammer" lan indeks GRAU - 2A20.

Laras U-5TS kasusun saka pipa, kang diikat karo casing ing bagean kamar, mekanisme ndamu saluran lan sungsang karo klip. Rana iku wedge semi-otomatis horisontal. Gun wis dipun ginakaken mechanical jinis spring semi-otomatis. Piranti recoil kasusun saka knurler hydropneumatic lan rem recoil hydraulic. Silinder recuperator lan rem recoil dipasang ing klip sungsang lan digulung maneh nganggo tong minyak nalika ditembak.

Jarak tembak maksimum meriam U-5TS nggunakake teleskopik TShS-41U kanggo proyektil sub-kaliber yaiku 4 ewu meter, kanggo fragmentasi mbledhos dhuwur lan proyektil kumulatif - 3 ewu meter. Nalika nggunakake tingkat sisih, sawetara tembak saka projectile fragmentasi dhuwur-mbledhos 3OF11 ana 5,8 ewu meter. Jarak tembak nalika nggunakake pemandangan wengi TPN-1 karo proyektil apa wae yaiku 800 meter. Muatan bedhil iku kesatuan. Amunisi T-62 kasusun saka 40 tembakan saka jinis apa wae.

Ing T-62s pisanan dipasang stabilizer gun Meteor, ing sabanjure - Meteor M lan Meteor M1. Fitur meh padha. Electronics "Meteor" - tabung, lan model sakteruse - transistor. Stabiliser "Meteor" nyedhiyakake kecepatan sudut kanggo ngarahake bedhil: ing bidang horisontal saka 0,07 nganti 16 derajat per detik; ing bidang vertikal saka 0,07 nganti 4,5 derajat per detik.

Sajrone operasi U-5TS ing tank T-62, ternyata ngemot tembakan kesatuan minangka proses sing rada angel, utamane nalika tank lagi obah. Nalika loading amba elevasi saka bedhil + 3,5 °, lan rotasi menara ing wayahe iku mokal. Mbusak kartrid sing dibuwang saka kompartemen pertempuran uga mbuktekake dadi masalah, mula mekanisme ejeksi kartrij sing dienggo dipasang ing pager. Lengan kasebut diusir liwat lawang cilik sing digawe ing mburi menara.

Kerugian dhasar saka 115- lan 125-mm bedhil Gamelan Soviet iku mokal kanggo nginstal bedhil iki ing tank saka model sadurungé. Mangkono, tank T-54 lan T-55 kanthi otomatis dadi lungse karo tekane saka Inggris-digawe 105 mm L7 bedhil bedhil lan Rheinmetall 120 mm bedhil smoothbore. Lan iki kanthi syarat ing negara liya L7 dipasang ing model lawas, nganti Shermans.

Balistik lan amunisi saka 115 mm smoothbore U-5TS

Gambar saka unitary loading saka 115 mm gun U-5TS:
Tipe proyektil - sub-kaliber armor-piercing;
Indeks proyektil - ZBM3;
Indeks dijupuk - 3UBMZ
bobot daya - 7,85 kg;
bobot projectile - 5,55 kg;
Bobot dijupuk - 22 kg.

Tipe proyektil - sub-kaliber armor-piercing;
Indeks proyektil - ZBM4;
Indeks dijupuk - ZUBM4;
Bobot pangisian daya - 7,85 + 2,4 (biaya tambahan) kg;
bobot projectile - 5,55 kg;
Bobot dijupuk - 22 kg.

Tipe proyektil - sub-kaliber armor-piercing;
Indeks proyektil - ZBM6;
Indeks dijupuk - ZUBM5;
bobot daya - 8,1 kg;
bobot projectile - 5,34 kg;
Bobot dijupuk - 22 kg.

Tipe proyektil - sub-kaliber armor-piercing;
Indeks proyektil - ZBM21;
Indeks dijupuk - ZUBM9;
bobot daya - 8,0 kg;
Bobot projectile - 2,88 (ing sumber liyane - 6,26) kg;
Bobot dijupuk - 23,5 kg.

Tipe proyektil - sub-kaliber armor-piercing;
Indeks proyektil - ZBM23;
Indeks dijupuk - 3UBM1Z;
bobot daya - 8,1 kg;
bobot projectile - 4,36 kg;
Bobot dijupuk - 24 kg.

Tipe proyektil - kumulatif;
Indeks proyektil - ZBK4, ZBK4M;
indeks dijupuk - 3UBKZ;
Sekring - GPV-2;
bobot daya - 5,1 kg;
bobot projectile - 12,97 kg;
bobot dijupuk - 26 kg;
Bobot bahan peledak ing projectile yaiku 1,48 kg, A-IX-20.

Jinis proyektil - fragmentasi dhuwur-mbledhos kanthi jarak sing luwih dawa;
Indeks proyektil - ZOF18;
Indeks dijupuk - ZUOF6;
Sekring - B-429E;
bobot daya - 4,65 kg;
bobot projectile - 17,86 kg;
bobot dijupuk - 30,8 kg;
Bobot bahan peledak ing projectile yaiku 2,8 kg TNT.

Tipe proyektil - fragmentasi dhuwur-mbledhos;
Indeks proyektil - ZOF11;
Indeks dijupuk - 2UOF1 (ing sumber liyane - 3UOF1);
Sekring - B-429E utawa B-4296;
bobot daya - 5,1 kg;
bobot projectile - 14,86 kg;
bobot dijupuk - 28 kg;
Bobot bahan peledak ing projectile yaiku 2,64 kg TNT.

Tipe proyektil - fragmentasi dhuwur-mbledhos;
Indeks proyektil - ZOF27;
Indeks dijupuk - ZUOF37;
Sekring - B-429E;
bobot daya - 4,65 kg;
bobot projectile - 17,82 kg;
bobot dijupuk - 30,75 kg;
Bobot bahan peledak ing projectile yaiku 3,13 kg A-IX-20.

Nembak karo cangkang sub-kaliber waja-tindik BM3, BM4, BM6 sacoro prakteke padha karo pertempuran lan ciri taktik lan technical. Setelan pandelengan nalika murub padha. Kacepetan wiwitan yaiku 1615 meter per detik. Jarak tembakan langsung ing target kanthi dhuwur 2700 mm kanthi proyektil sub-kaliber yaiku 1870 meter. Jarak geni marang tank kira-kira 2 meter.

Rentang tabular saka tembakan UBK3 kanthi proyektil kumulatif yaiku 3 ewu meter. Kanggo target obah, projectile iki dianjurake kanggo njupuk ing 1,5 ewu meter. Kanthi dhuwur target 2700 mm, jarak tembakan langsung kanggo proyektil kumulatif yaiku 1,2 ewu meter, kanthi kecepatan awal 900 m / s.

Bentenipun antarane projectiles kumulatif BK4 lan BK4M mung ing materi sing digunakake kanggo corong kumulatif: BK4 duwe corong baja, lan BK4M duwe tembaga. A projectile karo corong tembaga nduweni seng nembus waja rada luwih apik dibandhingake projectile karo corong baja.

Penetrasi waja proyektil sub-kaliber BM3, BM4 lan BM6 saka bedhil U-115TS 5 mm: ing jarak 1000 meter ing 0 ° kanthi normal 250 mm, ing 60 ° kanthi normal 135 mm; ing jarak 2000 meter ing 0 ° kanthi normal 220 mm, ing 60 ° kanthi normal 110 mm. Penetrasi waja saka projectile HEAT BK4M: ing jarak 1000 meter ing 0 ° kanthi normal 440 mm, ing 60 ° kanthi normal 200 mm; ing jarak 2000 meter ing 0 ° kanthi normal 440 mm, ing 60 ° kanthi normal 200 mm.

Gun U-5TS iki sijine menyang layanan karo projectile fragmentasi dhuwur-mbledhos OF11, kacepetan awal kang 905 meter per detik lan sawetara 5,8 ewu meter ing amba saka 16 derajat. Mengko, proyektil "jarak lengkap" OF18 diadopsi, kanthi jarak tembak 16 ewu meter kanthi sudut 9,5 derajat.

Kanggo kabeh nembak bedhil smoothbore U-5TS, kasus kartrij sing padha digunakake: baja 4G9 bobote 7,95 kilogram utawa kuningan 4G10A sing bobote 8,45 kilogram. Tembakan karo projectile sub-kaliber dilengkapi eksklusif karo cangkang kuningan, amarga luwih dipercaya.

Adhedhasar artikel dening Alexander Shirokorad, majalah "Teknik lan senjata"
8 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Vanek
    Vanek 24 Juli 2012 07:52
    +3
    "HAMMER" - saka siji jeneng getih ing vena beku.
  2. Prokhor
    Prokhor 24 Juli 2012 08:16
    +3
    Bahan peledak ing projectile yaiku A-IX-2, dudu A-IX-20 (ora ana sing kaya ngono). Campuran RDX, bubuk aluminium lan plasticizer-stabilizer.
  3. kode abang
    kode abang 24 Juli 2012 09:04
    +9
    Aku eling. Sajrone latihan, loaderku Abdollo misuwur mbuwang cangkang standar menyang meriam. U-5TS - kesatuan (cangkang), 5 babak saben menit, waja, stabil. Minangka pangeling, aku mikir. Nalika piyambakipun njabat ing SA ing T-62, tulus pitados bilih gun iki ora mokal. Piye wae, ing "geni langsung" padha murub fragmentasi dhuwur-mbledhos menyang struktur. Aku durung tau weruh bledosan kaya ngono. Bangunan kasebut ambruk. Hi-wai isih padha. Bener, ora ana sing ngakoni, lan kita ora ngiklanake.
    1. Prokhor
      Prokhor 24 Juli 2012 10:50
      +5
      Hooligans!!! sedulur
    2. urik
      urik 24 Juli 2012 15:46
      +1
      Kabeh rahasia dadi jelas, wektune kanggo ngerteni sing bener, sapa sing nembak omah ...
  4. pakis
    pakis 24 Juli 2012 15:28
    -2
    HummerTank - siap nabrak ngguyu
  5. Samovar
    Samovar 24 Juli 2012 22:03
    +1
    Quote: Vanek
    "HAMMER" - saka siji jeneng getih ing vena beku.

    Apa jenis waja iki Hammers ora numpes.
  6. geni
    geni 2 Oktober 2012 11:32
    0
    Kanggo ngurmati ulang taun 50 tank, pagelaran demonstrasi