Review militèr

Merdika lan perbudakan. Lair saka tatanan kapitalis

66

Penurunan feodalisme



Antarane reruntuhan feodal Eropah, dhasar saka tatanan sosial anyar padha glethakaken. Nanging pukulan pisanan kanggo tatanan lawas ora ditangani dening pedagang lan usurers, nanging dening lapisan paling miskin lan paling katindhes ing feodal Eropah-para budak.

Éropah abad tengahan dibangun ing pegawe tanpa bayaran saka kelas semi-abdi iki, sing diwenehi Piece cilik saka tanah, ing bali kanggo kang padha dipeksa kanggo bisa tanpa bayaran ing Estates pasamuwan lan bangsawan feodal kanggo sawetara dina ing minggu. Iki ditambahake corvee, sing mbutuhake serfs kanggo nindakake tugas tartamtu kanggo entuk manfaat saka bendarane. Ing perjuangan kelas tani sing ditindhes iki kanggo mbebasake saka perbudakan, prasejarah kapitalisme bisa dilacak.

Ana pepatah Jerman lawas "Stadtluft macht frei" sing tegese "hawa kutha ndadekake sampeyan gratis". Sumber ekspresi kasebut minangka hukum adat ing Abad Pertengahan, miturut ngendi wae budak buronan sing tetep ing kutha sajrone setaun lan sedina ora bakal tundhuk karo tuntutan mantan majikane lan, mulane, dadi bebas. Nanging adat iki ora mung mudhun saka swarga utawa njedhul dening prajanjian purun antarane panguwasa lan abdiné. Iki minangka asil saka perjuangan kelas sing sengit pirang-pirang taun.

Budak iku dianggep minangka bagéan saka bendarane, kaya-kaya dheweke lan kulawargane wis tuwuh saka bumi dhewe. Akibate, dheweke wis rampung ing yurisdiksi gustine, sing tegese dheweke ora duwe kesempatan kanggo njaluk keadilan marang wong liya. Sang Prabu piyambak mung minangka juragan tanah liyane, lan pasamuwan iku sing duwe tanah paling gedhe.

Pertahanan sing paling gampang lan paling efektif nglawan eksploitasi para raja yaiku penerbangan, lan ing saindhenging abad pertengahan ana perjuangan sing terus-terusan antarane para budak, sing ngupaya uwal saka cengkeraman para raja, lan para pamburu, sing ngumbara ing negara kasebut kanggo nggoleki. ilang properti.

Salah sawijining asil saka tawuran iki yaiku akeh kutha gratis ing Eropa. Pemukiman bobrok iki ing sawetara kasus dadi kutha merdika sing kuat. Lair saka feodalisme lan durung nentang, wong-wong kutha, sing dikenal ing Prancis minangka "borjuis", ngorganisir awake dhewe dadi dewan kutha lan guild, sing dadi panguwasa lokal, ing ngendi kumpul-kumpul individu kasebut, sing digabungake dening perjuangan umum, dadi. sawijining kelas.

Wutah kutha-kutha kasebut lan tuwuhing populasi kanthi cepet nganti "Black Death" nyumbang kanggo mundhak kuat ing perdagangan, sing mboko sithik wiwit ngrusak dhasar feodalisme.

Engels nyathet yen "sadurunge sadurunge tembok benteng kastil baronial ditusuk dening artileri anyar, dheweke wis dirusak dening dhuwit." Wiwit jaman Perang Salib, sawetara panggedhe wiwit nuntut sewa saka rakyate kanggo ngganti produk alam (yaiku produk tenaga kerja petani) supaya bisa entuk akses menyang macem-macem kemewahan lan produk eksotis sing ditawakake perdagangan iki.

Nanging saya suwe para panggedhe njaluk nyewa marang wong-wong sing nyewa, saya suwe loro-lorone gumantung marang kutha-kutha. Sadurungé, estate feodal minangka unit mandhiri, nggabungake kerajinan lan tetanèn. Wutah kutha-kutha nggawa produk sing luwih khusus, kayata piranti lan kain kanggo wong akeh, lan sutra kanggo para bangsawan. Saka divisi buruh sing saya akeh iki muncul hubungan anyar antarane petani deso lan borjuis ing kutha-kutha, hubungan sing ditengahi dening komoditas.

Abad kaping XNUMX minangka titik ora bisa bali ing perjuangan kanggo njaga perbudakan, sing wis mudhun ing akeh Eropah. Krisis sing disebabake dening Black Death, sing nyuda populasi Eropa paling sethithik sapratelo, ora bener-bener nguatake para panguwasa marang para petani, nanging menehi daya dagang sing luwih gedhe marang para petani. Tanggepan para Lords yaiku nyoba nyetel upah maksimal sing sah kanggo para buruh lan ngremuk petani nganggo pajak, conto sing paling terkenal yaiku pajak jajak pendapat.

Akibaté, pemberontakan petani ing taun 1381, sing, ing aliansi karo bagean paling miskin saka massa London, njupuk wangun pemberontakan nasional. Senadyan penindasan sing brutal, gerakan revolusioner iki sukses ing rong bidang: ora ana pajak jajak pendapat maneh (nganti upaya Thatcher sing ala kanggo urip maneh), lan perbudakan meh dibubarake ing Inggris. Iki uga mengaruhi struktur sosial Inggris. Saiki bangsawan feodal, tambah akeh gumantung ing dhuwit sewa, rampung kesel; petani cilik independen tambah akeh pindhah menyang kutha-kutha, ing ngendi dheweke dadi buruh ing pabrik kutha, borjuis wiwit tuwuh ing kutha-kutha.

Pasar donya


Kurangé populasi feodalisme menehi dorongan kuat kanggo produksi lan ijol-ijolan barang. Pembagian tenaga kerja sing berkembang antarane industri kerajinan ing kutha-kutha lan tetanèn nggawe permintaan sing akeh kanggo barang-barang saka kabeh jinis. Lan panjaluk kasebut didhukung dening jaringan rute komersial sing saya kompleks lan kuat ing saindenging Eropa lan Mediterania.

Negara-negara kutha Italia ngenalake instrumen hukum sing rumit, kayata kontrak asuransi kanggo perusahaan dagang, kanggo nutupi risiko sing ana gandhengane karo perdagangan jarak jauh biasa. Lan bebarengan karo daya akeh pedagang teka munggah saka "sing lonthe umum manungsa": dhuwit. meksa nindakake perkara kanggo luwih dhuwur.

Ing abad kaping XNUMX, ekonomi basis sumber daya sing berkembang maju ing Eropa wis tekan wates alami. Produksi lan ijol-ijolan komoditas sing luwih gedhe nggawe kabutuhan dhuwit minangka sarana sirkulasi lan pambayaran.

Panjaluk sing akeh kanggo logam mulia kanggo pakan pasar sing berkembang ora bisa ditindakake kanthi produksi tambang Eropa sing relatif sithik. Asil kasebut yaiku "nafsu emas" sing kondhang sing nyebabake para petualang Eropa nggoleki rampasan global sing saiki diarani Age of Discovery.

Salah sawijining mitos aneh sing ana gandhengane karo periode iki yaiku asale saka semangat eksplorasi lan petualangan Eropa sing unik. Iki mesthi bakal kaget para penjelajah Cina lan Arab ing jaman kasebut.

Ing endi wae wong Eropa teka, dheweke nemokake kasugihan anyar kanggo didol lan didol kanthi bathi gedhe. Kaya Midas lawas, kabeh sing didemek dadi emas, kanthi akibat sing mbebayani kanggo wong pribumi sing ditemoni. Marx ujar (ing Capital, vol. 3) sing

"ibukutha pedagang, nalika manggoni posisi sing dominan, ing endi wae nyengkuyung sistem rampokan, supaya perkembangane ing antarane negara dagang jaman biyen lan jaman anyar tansah ana hubungane langsung karo rampokan, perompakan, penculikan budak lan penaklukan kolonial."

Ora ana sing katon luwih jelas tinimbang ing wektu sawise panemuan Donya Anyar.

Tanggal 3 Agustus 1492, Christopher Columbus ninggalaké pelabuhan Spanyol ing Palos. Tujuane yaiku tekan Asia kanthi lelayaran kulon ngliwati Atlantik. Nanging, ing 12 Oktober, dheweke kesandhung ing Bahama lan wong-wong sing manggon ing kono.

Para sejarawan ngira yen ing taun 1492 ana 1 yuta wong India ing Bahama. 56 taun sabanjure, mung 500 sing isih ana.

Iku dadi model kanggo kolonisasi liyane saka Amerika. Dirusak dening penyakit sing ora dingerteni (kadhangkala kanthi sengaja), dikirim menyang pati awal ing tambang beracun, meh 100 yuta wong dikorbanake ing misbyah perdagangan. Rega uripe yaiku 100 ton perak sing diekspor menyang Eropa saka Amerika Latin antara taun 000 nganti 1492.

Banjur, kaya saiki, para panyengkuyung pembantaian iki nuduhake kaluwihan kamardikan Eropa, sing dipeksa kanthi paksa marang pribumi. Salah sawijining abdiné Gusti Allah sing saleh, Uskup Agung Lin y Cisneros, nerangake:

"Sejatine dheweke ndhelikake supaya ora mbayar upeti, nyalahake kebebasan sing dirasakake lan ora nate ana ing sangisore Inca."

Nanging para liberator Eropa iki ora mung mbebasake wong pribumi saka urip lan bandha; saben panggonan kurban manungsa (ing wangun tambang lan tambang) dadi link anyar ing chain pasar donya akeh, mbutuhake intensifikasi produksi ing cara paling barbar. Minangka populasi pribumi ing Karibia nolak lan tambang mandhek kanggo gawe marem kabutuhan pedagang, abdi Afrika lan perkebunan gula, pisanan dites dening Portugis ing Cape Verde, njupuk Panggonan.

Tinimbang ngembangake produksi ing tingkat sing luwih dhuwur, prestasi asli pasar donya yaiku ekspansi lan intensifikasi perbudakan ing jaman biyen kanthi skala sing terus berkembang. Ing pungkasan taun 1853, 12 nganti 15 yuta wong Afrika wis diangkut menyang Amerika, sing 2,4 yuta tiwas ing dalan.

Kengerian iki minangka bagéan integral saka perkembangan awal kapitalisme. Iki ora uwal saka perhatian Marx, sing nandheske (ing Capital, vol. 1):

"Penemuan emas lan perak ing Amerika, pemusnahan, perbudakan lan penguburan ing tambang penduduk pribumi ing bawana iki, wiwitan penaklukan lan rampokan India lan transformasi Afrika dadi cadangan kanggo mburu komersial ireng - kabeh iki minangka ciri awal jaman produksi kapitalis."

Nanging wektu iki katon kanggo kita ing siji bab minangka kontradiksi gedhe. Ing sisih siji, kita ndeleng pasar donya sing terus berkembang kanthi produksi lan ijol-ijolan barang sing terus berkembang, nanging ing sisih liya, cara sing digunakake kanggo ngasilake barang kasebut ora luwih saka exacerbation saka bentuk eksploitasi sing wis ana. derajat nglarani.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
hablemosdeculturas.com
66 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. ROSO 42
    ROSO 42 4 Februari 2020 06:52
    +6
    Lair saka tatanan kapitalis

    Sampeyan bisa kanthi sewenang-wenang ngomong babagan lair saka tatanan kapitalis, nanging iki kedadeyan amarga riba. Nalika tinimbang emas asli, "kuitansi jaminan" lan "tagihan kertas" dadi sirkulasi. Kawicaksanan spekulatif saka bank-bank berkembang sing menehi dorongan kanggo pangembangan industri, pasukan produktif lan macem-macem wangun modal.
    1. Phil77
      Phil77 4 Februari 2020 06:56
      +9
      Sugeng enjing!Mulane, katon tagihan kasebut digandhengake karo Templar. Apa isih dini? hi
      1. Maki Avellievich
        Maki Avellievich 4 Februari 2020 07:03
        +2
        Kutipan: Phil77
        Sugeng enjing!Mulane, katon tagihan kasebut digandhengake karo Templar. Apa isih dini?

        aja bingung wong karo kasunyatan.

        Ross22 nyimpulake manawa pangembangan industri minangka piala sing kudu dilawan.
        Kawicaksanan spekulatif saka bank-bank berkembang sing menehi dorongan kanggo pangembangan industri, pasukan produktif lan macem-macem wangun modal.
        1. Wong pesimis22
          Wong pesimis22 4 Februari 2020 07:59
          +2
          Lan petungan ditindakake kanthi koin tembaga, salaka lan emas eseman
          1. Ingvar 72
            Ingvar 72 4 Februari 2020 08:14
            +2
            Kutipan: Pesimis22
            Lan petungan ditindakake kanthi koin tembaga, salaka lan emas

            Kilowatt. Apa wae sing luwih apik tinimbang bitcoin.
            1. Wong pesimis22
              Wong pesimis22 4 Februari 2020 08:21
              +1
              Luwih becik kanggo sapa?
              1. Ingvar 72
                Ingvar 72 4 Februari 2020 08:23
                +2
                Kanggo wong, mesthi. Kanggo kW iku energi nyata, dudu dolar virtual lan bitcoin.
                1. Nils
                  Nils 4 Februari 2020 08:56
                  + 10
                  Kutipan: Ingvar 72
                  Kanggo wong, mesthi.


                  Sistem budak - ana budak, nanging kudu diwenehi panganan, disiram lan dipeksa kerja. Serfdom - budak mangan lan ngombe dhewe, nanging isih kudu dipeksa. Kapitalisme - budak dhewe teka dadi budak, mangan lan ngombe dhewe, lan meksa kerja.
                  "Demokrasi" - babu dhewe teka ing perbudakan, feed lan banyu piyambak, lan meksa piyambak kanggo bisa. Kajaba iku, dheweke nganggep awake dhewe bebas lan seneng.
                  1. Pakdhe Lee
                    Pakdhe Lee 4 Februari 2020 09:08
                    +8
                    Perbudakan iku perbudakan...
  2. Pakdhe Lee
    Pakdhe Lee 4 Februari 2020 07:13
    + 10
    Ora ana wong sing ngilangi perbudakan, mung ngganti video lan ngganti jenenge - feodalisme, kapitalisme, nanging intine padha - budak kasebut dirantai menyang papan utawa mesin. Mung ing USSR, furrier dadi marshal, lan putrane tukang sepatu dadi kepala
    negara sing paling kuat lan adil.
    1. monster_lemak
      monster_lemak 4 Februari 2020 07:34
      +9
      Lan ing cedhak banget, ing mburi lawang wis ana "perbudakan digital", nalika mung kanthi mencet "tombol komputer" wong kasebut bakal ditulis minangka kethokan. "Kamp konsentrasi elektronik" ing dalan.
    2. ora pati
      ora pati 4 Februari 2020 07:43
      +5
      Iku ala yen ing kahanan karo USSR ternyata wong wis pegatan banget saka asil karya. Dheweke bisa milih kerja lan rumangsa bebas. Nanging, ing jaman perestroika, dicathet yen mung 6 kopecks saka ruble menyang upah, lan liyane menyang perusahaan, negara, saka ngendi "wong sosial sing apik" banjur udan ing wong. Iku penake kanggo sawetara ombone, nanging corrupting. Lan, maneh, wong apik-apik ora tansah disebarake kanthi adil, sanajan umume - pendidikan gratis, taman kanak-kanak, voucer menyang sanatoriums lan omah-omah istirahat, lan liya-liyane. hi
    3. Saddam
      Saddam 4 Februari 2020 09:02
      -11
      iku sarkasme??? ing USSR, paspor diwenehake marang petani mung ing 74 - reinkarnasi saka perbudakan)))
      1. Alf
        Alf 4 Februari 2020 21:48
        +5
        Kutipan saka Saddam
        iku sarkasme??? ing USSR, paspor diwenehake marang petani mung ing 74 - reinkarnasi saka perbudakan)))


        Tanggal terbitan ditulis ing ngisor iki.
        1. Saddam
          Saddam 4 Februari 2020 21:52
          -6
          argumentasi)))
          iki link pertama saka google...

          Miturut macem-macem sumber, jumlah petani sing beda-beda umur ing taun 1970 kira-kira 50 yuta wong (lan iki kira-kira 20,5% saka total populasi negara). Luwih saka 30 dina ora diparengake metu saka desane, lan ing wektu sing padha, kanggo ngunjungi sanak-sedulure, kudu njupuk ijin (sertifikat) saka dewan desa.
          Miturut sejarawan, negara tumindak kanthi cara iki karo populasi, supaya petani ora bisa pindhah bebas ing saindhenging negara, ngganti panggonan panggonan. Apa ora perbudakan, mung ing wangun sing luwih modern? Ing kontras kanggo mratelakake panemume iki, sejarawan ngomong sing kasunyatan iki ora dikonfirmasi, amarga nyatane sawetara yuta petani padha bisa manggon ing kutha-kutha. Dhiskusi sing Bolsheviks nyoba kanggo masang petani ing tanah iku unfounded, amarga petani ketemu celah ing aturan lan manggon ing kutha-kutha.
          1. Vladimir B.
            Vladimir B. 5 Februari 2020 01:11
            +8
            Kutipan saka Saddam
            padudon

            endi sampeyan mung nggawe argumen kaya ngono ...
            Kutipan saka Saddam
            Dheweke ora diidini ninggalake desane luwih saka 30 dina

            iki omong kosong lengkap. kabeh wong tenang lelungan, pindhah manggon ing kutha. Leluhurku pindhah menyang kutha saka deso ing taun 1964 tanpa masalah. njupuk wikipedia metu saka tetenger browser lan aja pindhah menyang, aja, iku duwe efek ala kanggo wong.
            1. Saddam
              Saddam 5 Februari 2020 01:54
              -3
              Vladimir, aku serius tanpa lelucon, nanging sumber apa sing sampeyan entuk informasi yen sampeyan ora percaya statistik ensiklopedia wikipedia ???))) uga, aku ora nemokake wektu sing seneng))
              Aku uga kena dening werewolves ing Moskow, kaya nuduhake registrasi paspor sampeyan)))) apa ana hukum militer ??? Aku mabur ngliwati Amerika saka pesisir menyang pesisir kanthi hak banyu ing dompetku - yen mung siji bajingan takon)))
              1. eklmn
                eklmn 5 Februari 2020 03:56
                -2
                Ana paribasan ing basa Inggris:
                "Stubbornness apik mung nalika constipation"
                Stubbornness apik mung kanggo constipation
                Iki bab wong-wong sing ora pracaya kasunyatan, wong-wong iki isih Soviet ...
            2. eklmn
              eklmn 5 Februari 2020 01:58
              -6
              "...iki pancen omong kosong"
              sayangé iki rampung bener.

              "35 taun kepungkur, ing taun 1974, pungkasane mutusake kanggo ngetokake paspor kanggo warga deso USSR, sanajan ora dilarang, nanging nyewa ing kutha-kutha. ”
              https://www.kommersant.ru/doc/1147485
              Ana akeh pengecualian kanggo buruh tani kolektif kanggo njaluk paspor lan lunga menyang kutha, nanging Sadam bener - ing taun 1974 kabeh petani kolektif nampa paspor miturut hukum.
              Ing ngisor iki dhaptar pangecualian (mung bagean):
              "Wong-wong sing manggon ing deso ora duwe hak nampa dokumen dhasar iki sing mbuktekake identitas warga Soviet. Pesenan kasebut saiki ora bisa ditrapake, utamane amarga ing wilayah Latvia, Lithuania lan Estonia, wilayah Moskow lan Kaliningrad, sawetara distrik Kazakh SSR, wilayah Leningrad, Wilayah Krasnodar lan Stavropol lan ing tapel wates. zona, passports ditanggepi kanggo saben wong sing manggon ing kono, preduli saka apa sing manggon kutha utawa negara. Kajaba iku, miturut praktik sing diadegake, paspor uga ditanggepi kanggo warga sing manggon ing deso yen padha kerja ing perusahaan industri, institusi lan organisasi utawa ing transportasi, uga buruh sing tanggung jawab sacara material ing peternakan kolektif lan peternakan negara. ”
              Maca artikel kasebut, sampeyan bakal sinau akeh babagan feodal babagan USSR ....
    4. AS Ivanov.
      AS Ivanov. 4 Februari 2020 11:41
      -5
      Mung ing USSR? Yah? Hitler, ketoke, saka kulawarga oligarki? Obama sing Barack? Gene. Denikin - putrane mantan budak? Apa sampeyan ngomong babagan Eisenhower?
    5. Silvestr
      Silvestr 4 Februari 2020 11:55
      +9
      Kutipan saka Pakdhe Lee
      ing USSR, furrier dadi marshal, lan putra saka shoemaker dadi kepala
      negara sing paling kuat lan adil.

      Alas, sing kepungkur. Saiki gerakan munggah mung bisa liwat dhuwit utawa hubungan kulawarga. ORA ONO WONG Acak
      1. Sergey Olegovich
        Sergey Olegovich 4 Februari 2020 13:04
        +5
        Kutipan saka Silvestr
        Alas, sing kepungkur. Saiki gerakan munggah mung bisa liwat dhuwit utawa hubungan kulawarga. ORA ONO WONG Acak

        Pancen, saiki kanggo wong prasaja tanpa dhuwit lan sambungan kanggo tangi ora mung mokal, ora nyata.
  3. vladcub
    vladcub 4 Februari 2020 07:24
    +4
    Apa penulis ngomong babagan Inggris utawa kabeh Eropa? Yen penulis ngomong babagan Inggris, istilah lord wis cocog, nanging yen babagan Eropa, luwih becik nggunakake tembung: feodal.
  4. roket757
    roket757 4 Februari 2020 07:27
    +1
    Nanging wektu iki katon kanggo kita ing siji bab minangka kontradiksi gedhe.

    Yen mung kontradiksi kuwi ora bali menyang donya kita ing wangun camouflaged.
  5. Alex66
    Alex66 4 Februari 2020 07:29
    +2
    cara sing digunakake kanggo ngasilake barang kasebut ora luwih saka exacerbation saka wujud eksploitasi sing wis ana nganti tingkat nglarani. Lan mung sosialisme sing mandheg pangembangan sweatshop iki, kanthi penolakan sosialisme USSR lan transisi menyang kapitalisme, bakal mulihake sistem iki ing saindenging jagad lan nyebabake perbudakan para pekerja ing sistem digital anyar. Mboko sithik, siji-siji, kabeh penaklukan bakal dibatalake, dina kerja 8 jam, akhir minggu, PENSIUN, pendidikan gratis, obat-obatan, apartemen bakal dadi mewah. Kapitalisme dudu kamardikan, iku dalan perbudakan sing canggih, ing ngendi budak kasebut dicritakake yen dheweke bebas milih antarane perbudakan lan keluwen.
    1. ora pati
      ora pati 4 Februari 2020 07:48
      +7
      Kita ora milih dheweke, nanging kita manggon ing kapitalisme. Akèh-akèhé wong saiki nyambut gawé kanggo wong liya, sing kasugihan digawe mili. Lan sawise kabeh, dina iki ora ana siji njedhul pitakonan sing ing Panggonan pisanan ing owah-owahan ing konstitusi iku perlu kanggo nemtokake sabenere bali menyang path sosialis pembangunan Rusia. Ing jaman biyen, dheweke mbuktekake yen pembangunan negara kita ing dheweke luwih efektif tinimbang saiki. hi
      1. Sergey Olegovich
        Sergey Olegovich 4 Februari 2020 13:07
        +7
        Kutipan saka: bessmertniy
        Kita ora milih dheweke, nanging kita manggon ing kapitalisme.

        Bener. We padha mung sijine sadurunge kasunyatan, sewengi nguripake kabeh regane mudhun. Kanthi transisi menyang kapitalisme, wong dipérang dadi sugih banget lan miskin banget. Iki apa kapitalisme "karo pasuryan manungsa" kabeh babagan.
      2. DNS-a42
        DNS-a42 5 Februari 2020 09:56
        +1
        Kutipan saka: bessmertniy
        Kaping pisanan, ing owah-owahan konstitusi, perlu kanggo nemtokake kanthi tepat bali menyang dalan sosialis pembangunan Rusia.

        ngguyu

        Bolsheviks padha bodho! Sawetara jinis revolusi sosialis digawe, nanging mung perlu kanggo ngganti siji dokumen.
    2. AS Ivanov.
      AS Ivanov. 4 Februari 2020 09:37
      -9
      Iya tenanan. Conto USSR minangka conto kanggo negara-negara kapitalis babagan carane ora nindakake. Perbudakan? Ya, ing Finlandia sing cukup kapitalis, ana diskusi serius babagan ngedhunake umur pensiun kanggo wanita. Lan ing Swiss tau sosialis lan Norwegia, introduksi saka income tanpa syarat kanggo warga lagi rembugan: pembayaran kanggo saben warga saben wulan, cukup gedhe jumlah saka budget. Kajaba iku, Swiss kanthi sukarela nolak pembayaran kasebut ing referendum.
      1. IS-80_RVGK2
        IS-80_RVGK2 4 Februari 2020 17:31
        +4
        Kutipan: AS Ivanov.
        Iya tenanan. Conto USSR minangka conto kanggo negara-negara kapitalis babagan carane ora nindakake. Perbudakan? Ya, ing Finlandia sing cukup kapitalis, ana diskusi serius babagan ngedhunake umur pensiun kanggo wanita. Lan ing Swiss tau sosialis lan Norwegia, introduksi saka income tanpa syarat kanggo warga lagi rembugan: pembayaran kanggo saben warga saben wulan, cukup gedhe jumlah saka budget. Kajaba iku, Swiss kanthi sukarela nolak pembayaran kasebut ing referendum.

        Lali babagan lingkungan sosial Skandinavia. Kanggo ana populasi tuwa, lan mulane umur pensiun mung bakal nambah ing pungkasan. Lan kabeh game karo AML iki minangka upaya kanggo nundha ambruk kapitalisme lan ora liya.
  6. berang-berang1982
    berang-berang1982 4 Februari 2020 07:49
    -3
    Penulis artikel kasebut, miturut pendapatku, mesthi banget nggedhekake peran kabeh jinis pionir ing peran pambentukan kapitalisme ing Eropa Kulon.
    Transisi saka feodalisme menyang kapitalisme ing negara-negara Eropa ing abad kaping XNUMX difasilitasi - peralatan produksi apik, alat tenaga kerja dadi luwih rumit, yaiku, teknologi produksi dhewe saya apik, sing nyebabake ekspansi pasar, internal lan eksternal. .
    Ana proses dekomposisi saka produser feodal cilik, lan minangka asil - wutah saka divisi sosial buruh. Iki minangka tandha utama transisi saka feodalisme menyang kapitalisme.
  7. berang-berang1982
    berang-berang1982 4 Februari 2020 08:06
    +2
    Miturut cara, Marx cukup ditetepake kanthi bener proses transisi saka feodalisme menyang kapitalisme.
  8. Wong pesimis22
    Wong pesimis22 4 Februari 2020 08:13
    +1
    Revolusi industri, wiwit separo kapindho abad kaping 18, diiringi paningkatan produktivitas tenaga kerja, urbanisasi, ing wektu iki, kita ana ing ambang revolusi industri kaping lima, ana introduksi robot sing akeh banget menyang produksi. , ing dekade sing bakal teka, kanthi introduksi intelijen buatan, akeh profesi bakal ilang, kapitalis bakal ngganti manungsa nganggo robot.
  9. Evilillion
    Evilillion 4 Februari 2020 08:27
    +2
    Lan ing feodalisme, padha Cut saben liyane kurang utawa apa?
    1. AS Ivanov.
      AS Ivanov. 4 Februari 2020 10:35
      -5
      Lan sosialis padha putih lan alus? Hitler, aku ngelingake sampeyan, yaiku Sosialis Nasional.
      1. Vladimir B.
        Vladimir B. 5 Februari 2020 01:14
        +5
        diwiwiti babagan sosialis, lan dipungkasi karo Hitler lan Sosialisme Nasional. endi logikane?
        1. AS Ivanov.
          AS Ivanov. 5 Februari 2020 10:13
          0
          Logika ing kene langsung: Sosialisme Nasional minangka wujud sosialisme. Bebarengan karo sosialisme Juche, sosialisme versi Maois, Pol Pot lan liya-liyane.
      2. DNS-a42
        DNS-a42 5 Februari 2020 10:00
        0
        Kutipan: AS Ivanov.
        Hitler, aku ngelingake sampeyan, yaiku Sosialis Nasional.

        Yen maca tulisan ing kandhang gajah: kebo, aja ngandelake mripatmu.
  10. GeneNick
    GeneNick 4 Februari 2020 11:00
    +1
    Kutipan: Essex62
    Iki jenis voucher elit apa sing didol ing USSR? Pira taun sampeyan duwe? Apa sampeyan manggon ing USSR, dudu pengkhianat perestroika sing dilabeli, nanging nyata, sosial? Aku mangu-mangu. Pamrentah Soviet mbayari aku pensiun sing slamet tinimbang gajine ibuku. We tindak menyang kidul, menyang segara anget, saben taun, rong sasi panas liyane ing camp perintis, ing support lengkap lan kontrol lengkap Staff kanggo tomboy sumelang. Kahanan urip padha apik banget. . Lan aku dudu putra marshal utawa jenderal, nanging kapten Angkatan Udara sing sederhana. Lan ing ngendi sampeyan ndeleng taman kanak-kanak gratis saiki? Babagan pendidikan; saka kelasku, SMA biasa, siji dadi akademisi, siji dadi jenderal, lan liya-liyane dadi cilik kolonel, calon ilmu. Mungkasi nyebarake misinformasi ing kene, kita isih urip, kita bakal ngandhani Soviet lan para pemuda carane negara sing bener lan manusiawi kudu dibangun. Kayuk bakal teka ing backwaters, cepet utawa mengko. Ngidam kanggo kaadilan, petani Rusia, ora metu saka pitakonan lan pengalaman, ora dadi lawas, kasedhiya. Dadi, "mangan nanas, ngunyah grouse, dina pungkasan sampeyan teka borjuis."

    Ibuku uga nampa pensiun, sawise bapake seda, kanggo aku lan adhiku nganti 24 rubel.
    Aku dhewe urip ing sosialisme, lan ing sosialisme berkembang, lan ing stagnasi. Nganti saiki, aku ngrokok langit ing kapitalisme bosok ...
    Eh-,,... endi umurku 17 taun???"
    1. Essex62
      Essex62 5 Februari 2020 09:02
      0
      Sampeyan duwe gradasi aneh saka periode sosialisme. Apa sampeyan bisa ngilangi saben taun? Aku ngerti komunisme perang lan, mengko, NEP Lenin, konstruksi sosialisme Stalin, ing negara siji, NEP jagung lan ngembangake sosialisme ing Brezhnev. Aku ora ngelingi stagnasi, stabilitas lan kapercayan ing mangsa ngarep - ya.
      Aku ora ngerti ngendi padha bisa mbayar jumlah minuscule kanggo mundhut saka breadwinner, mbah putri saka "mungsuh wong", sing ora bisa kanggo pamaréntah Soviet kanggo siji dina, lan banjur nampa. pensiun luwih.
  11. GeneNick
    GeneNick 4 Februari 2020 11:05
    +2
    Kutipan saka EvilLion
    Lan ing feodalisme, padha Cut saben liyane kurang utawa apa?

    Mesthi, kurang, nanging ..., karo rasa''
  12. Operator
    Operator 4 Februari 2020 11:43
    +2
    Kutipan saka yand
    kanggo manggon ing negara kuwi, ing umum, kanggo rasa seneng

    Kok durung dibuwang nang kono?
  13. yowis
    yowis 4 Februari 2020 12:01
    0
    Kutipan: "... cara sing digunakake kanggo ngasilake barang kasebut tetep ora luwih saka exacerbation saka bentuk eksploitasi sing wis ana nganti tingkat sing nglarani." Pungkasan kutipan.
    Terjemahan saka tembung "eksploitasi" menyang Rusia yaiku "nggunakake".
    Marx wrote: "Mesin punika abdi inanimate. Abdi iku sarana animasi saka produksi."
    Tenaga kerja sing akeh banget nyebabake nyuda urip normal tenaga kerja, nganti "rusak" regane, sing nglanggar kondisi normal kanggo adol tenaga kerja marang para pekerja. Ing babagan iki, Marx nulis: "Produksi kapitalis katon minangka sing paling ekonomis ... ing hubungane karo tenaga kerja sing diwujudake ... Lan ing wektu sing padha, produksi kapitalis, luwih gedhe tinimbang mode produksi liyane, boros ing hubungane. kanggo manungsa, kanggo pegawe urip, iku squanders ora mung daging lan getih wong, kekuatan fisik, nanging uga energi mental lan gemeter. Pancen, mung kanthi biaya karusakan paling gedhe sing ditindakake kanggo pangembangan saben individu kanthi kapisah, pangembangan umume bisa digayuh ing jaman sejarah sing dadi prelude kanggo organisasi sosialis masyarakat manungsa "(ibid., p. 186).
    Produksi kapitalis nduweni minat langsung ing "pembantaian" iki - ing eksploitasi kelas pekerja sing berlebihan. Mung resistance saka kelas buruh bisa nyegah pratelan immeasurable saka ibukutha temen maujud.
    Ana cara metu (utawa ana?).
  14. ukoft
    ukoft 4 Februari 2020 16:25
    0
    Penulis kelalen kanggo njupuk menyang akun sing mbokmenawa awal kabeh iku Tambah ing produktivitas ing tetanèn, kang ndadekake iku bisa kanggo ndhukung liyane lan liyane akeh warga. Produktivitas saya tambah amarga iklim lan uga cahya teknologi
  15. g1 wisuhntwn
    g1 wisuhntwn 5 Februari 2020 09:24
    0
    Kanggo pisanan, masalah distribusi sing adil saka obyek tenaga kerja wis suwe sadurunge para panguwasa feodal lan kapitalis - nalika siji kethek njupuk pisang saka liyane, sing dheweke kesed banget kanggo menek. Bentenipun antarane sosialisme lan kapitalisme mung ing sapa lan carane nyebarake "pisang" iki lan apa peran pribadi sampeyan ing sistem distribusi iki. Sing pengin "ora menek wit kurma, nanging mangan gedhang" mesthine, paling ora ana ing perbandingan interpersonal, paling ora ing perbandingan global antarane negara.