Pati saka Tentara Lor Miller

61

Icebreaker "Kozma Minin" karo pengungsi putih ing Norwegia

100 taun kepungkur, ing Februari 1920, Tentara putih Miller saka Lor ambruk lan ora ana. Tanggal 21 Februari, Tentara Abang mlebu Arkhangelsk. Sisa-sisa Pengawal Putih mlayu liwat segara menyang Norwegia.

kahanan umum


Ing Agustus 1919, pasukan Entente (biasane Inggris) dievakuasi saka Arkhangelsk. Ngelingi yen bunuh diri kanggo 20 tentara Lor tetep ing wilayah Arkhangelsk, komando Inggris nawakake kanggo ngevakuasi menyang ngarep liyane - menyang Yudenich utawa Denikin. Opsi relokasi menyang Murmansk uga dianggep. Ana cadangan gedhe, bisa maju menyang arah Petrozavodsk, nyedhiyakake pitulungan marang Finns Putih lan Yudenich. Ing mburi ana segara tanpa es, mula yen gagal, luwih gampang mundur menyang Finlandia lan Norwegia.



Ora dianjurake kanggo tetep ing Arkhangelsk. Front lor didhukung dening sekutu. Dheweke uga nyedhiyakake tentara putih Lor. Provinsi Arkhangelsk ora bisa Feed tentara putih kanggo dangu, nyedhiyakake kabeh sing perlu, ora ana industri sing dikembangake ing kene. Ing acara gagal militèr, tentara wis pinasthi bilai. Ora ana papan kanggo mundur. Sawise pandhu arah rampung, segara beku. Ing putih armada kapal lan batu bara ora cukup. Amarga transportasi pangan, Arkhangelsk ora luwih saka 1-2 pemecah es, lan batu bara ora mesthi ana. Para kru kapal ndhukung Bolshevik lan ora bisa dipercaya. Lan mundur menyang Murmansk dening tanah ing kahanan atos lokal lan mati-dalan meh mokal, utamané kanggo Unit sing padha adoh, ing Pechora utawa Pinega. Lan Murmansk dhewe ora dadi benteng, langkah-langkah pas wektune ora ditindakake kanggo nguatake sektor Murmansk. Kajaba iku, bagean sing paling ora bisa dipercaya dikirim ing kana. Ing mburi ora bisa dipercaya, sosialis, kalebu Bolsheviks, wis posisi kuwat antarane wong. pemberontakan pro-Soviet asring dumadi ing pasukan.

Komando tentara putih nganakake rapat militer. Meh kabeh komandhan resimen padha seneng ngungsi karo Inggris menyang ngarep liyane, utawa paling kanggo Murmansk. Diusulake kanggo mbatalake unit sing paling dipercaya lan siap tempur ing kana. Nanging, markas komandan Wilayah Lor, Jenderal Miller, mutusake kanggo tetep ing Arkhangelsk. Kasunyatan iku wektu sukses maksimum Tentara Putih ing Rusia. Kolchak isih perang, Denikin nembus menyang Moskow, lan Yudenich nyiapake serangan. Ing sisih Lor, Putih uga kasil nyerang. Iku ketoke sing sethitik liyane, lan Tentara Putih bakal njupuk alih. Ing kahanan kaya mengkono, nilar Utara katon kaya kesalahan militer-politik sing gedhe.

Akibaté, kaputusan digawe kanggo tetep lan perang piyambak. Ing ngarep, kahanan wiwitane stabil. Ing September 1919, Tentara Lor tindak nyerang lan menang sawetara kamenangan lan dikuwasani wilayah anyar. Tentara Abang ing arah Arkhangelsk, sing sekunder, ora nyana serangan saka Whites sawise budhal saka Inggris lan kapérang saka Unit banget. Prajurit asring nilar, nyerah, pindhah menyang sisih putih. Bener, wis dadi putih, padha isih unsur boten stabil, padha gampang succumbed kanggo propaganda sosialis, mbalela, lan pindhah menyang sisih Reds. Ing Oktober 1919, Kolchak ngilangi pamaréntahan sementara ing Wilayah Lor lan nunjuk Jenderal Miller minangka kepala wilayah kanthi kekuwatan diktator. Rampung karo "demokrasi".

Pati saka Tentara Lor Miller

Tank Mark V ing Arkhangelsk, analog tankdigunakake dening angkatan bersenjata saka wilayah Lor

Ing dalan menyang bilai


Nalika tentara Kolchak, Yudenich, Tolstov, Dutov lan Denikin padha mati, ing Front Lor tenang. Jendral Yevgeny Miller nuduhake awake dadi pejabat lan manajer staf sing apik. Miller saka kulawarga bangsawan, dheweke lulus saka Nikolaev Cadet Corps lan Nikolaev Cavalry School. Dheweke njabat ing pengawal, banjur lulus saka Akademi Staf Umum Nikolaev lan dadi pejabat staf. Sajrone Perang Donya I, dheweke dadi kepala staf tentara kaping 5 lan 12, lan komandan korps.

Miller seneng popularitas lan wewenang ing antarane populasi Wilayah Lor lan ing antarane pasukan. Dheweke bisa nyiptakake sistem pasokan kanggo pasukan, nyiyapake nggoleki lan nglumpukake persediaan sing ditinggal Inggris. Reorganisasi markas. Akibaté, meh nganti tiba ing Front Lor, Putih ora ngalami masalah pasokan khusus. Sumber daya lokal uga digunakake. Roti ora cukup, distribusine dijatah. Nanging iwak, daging rusa, kewan akeh banget, mula ora ana pailan. Wilayah lor duwe mata uang stabil dhewe, rubel ditanggepi lan diwenehake dening Bank Inggris. Populasi, dibandhingake karo wilayah liyane ing Rusia, ngendi perang wis arep lan ngarep bisa bolak-balik kaping pirang-pirang, urip relatif uga. Gajiné prajurit lan perwira dhuwur, kulawargané dicawisaké.

Ing ngarep, kahanan uga wiwitane apik. Tentara lor tambah akeh: ing awal taun 1920, ana luwih saka 54 ewu wong kanthi 161 bedhil lan 1,6 ewu bedhil mesin, plus udakara 10 ewu milisi. Ana uga armada Samudra Arktik: kapal perang Chesma (sadurungé Poltava), sawetara kapal perusak, kapal sapu ranjau, prau hidrografi, kapal pemecah es lan sawetara prau tambahan liyane. Pengawal Putih isih maju kanthi inersia. Musim dingin, sing ngrusak rawa-rawa, menehi kebebasan maneuver kanggo detasemen putih. Pengawal Putih dikuwasani wilayah sing wiyar ing Pinega, Mezen, Pechora, mlebu ing wilayah distrik Yarensky lan Ust-Sysolsky ing provinsi Vologda. Cetha yen ing pirang-pirang aspek sukses kasebut amarga kasunyatane yen Front Lor minangka sekunder kanggo Moskow. Kasuksesan tentara Miller ora ngancam pusat vital Rusia Soviet lan sementara. Mulane, nalika Tentara Abang perang nentokake perang karo pasukan Denikin, meh ora manungsa waé wis mbayar kanggo Tentara Lor. Sawetara unit dicopot saka sisih lor menyang ngarep sing luwih penting, lan liyane yaiku kualitas tempur sing kurang. Ya, lan replenishment meh ora dikirim ing kene. Ing sawetara wilayah, kaya ing Pinega, komando Soviet dhewe nilar jabatane.

Nanging, kesejahteraan khayalan iki ora suwe. Populasi bagean gedhe saka provinsi Arkhangelsk ora bisa kanggo dangu njaga tentara gedhe, nomer kang saya akeh. Minangka "sukses" ing ngarep, garis ngarep digawe dowo, lan stabilitas pertempuran saka Unit isih kurang. Kualitas diijolke kanggo kuantitas, nggunakake mobilisasi ekstensif kanggo njaga kauntungan kuantitatif saka Reds ing kabeh ngarep. Wewengkon Lor sing kurang ekonomi, sing ora duwe bantuan pangan lan militèr saka Entente, mesthi bakal ambruk.

Kanthi ambruk ing ngarep putih liyane, linuwih saka pasukan (bagean pinunjul saka prajurit padha mantan prajurit Tentara Merah) ambruk Ngartekno. Cacahe wong sing ngusir saya tambah akeh. Akeh sing lunga menyang pengintaian lan ora bali, ninggalake pos maju lan pengawal. Propaganda abang saya tambah akeh. Prajurit-prajurit kadhawuhan nèk bisa nebus kaluputané srana ngetokaké perwira-perwira, mbukak ngarep, lan nyabrang ing sisihé rakyat. Prajurit-prajurit disengkuyung ngendhegake pembantaian sing ora ana gunane, kanggo mbuwang kekuwatane para kontra-revolusioner. Para perwira kasebut ditawani supaya ora nyewa ibukutha dhewe lan manca, lan pindhah menyang Tentara Abang.

Partisan putih nindakake kanthi apik. Padha perang apik ing garis ngarep, cedhak desa. Nanging nalika ditransfer menyang sektor liyane, menyang pertahanan, kualitas gelut kasebut mudhun banget. Para partisan ora ngakoni disiplin, mabuk, perang karo warga lokal, lan gampang nyerah marang propaganda Sosialis-Revolusioner. Kahanan sing angel ana ing armada putih. Kabeh kru kapal ana ing sisih Bolshevik. Saka kapal perang "Chesma", wedi kraman, kudu mbongkar amunisi. Saka 400 kru, setengah ditransfer menyang pantai, dikirim menyang layanan keamanan kanthi bedhil sing ora bisa digunakake. Nanging rauh kru tansaya kanggo ukuran mantan lan nahan sikap Bolshevik sawijining. Para pelaut ora ndhelikake swasana lan ngenteni tekane Tentara Abang. Iku nyata "benteng abang" ing camp mungsuh. Para perwira ngupaya uwal saka kapal nganti mati.

Ing kali lan tlaga flotillas, kawangun saka kapal bersenjata lan tongkang, ing printah saka Kapten 1st Rank Georgy Chaplin, kahanan sethitik luwih apik. Chaplin ngubengi awaké karo perwira angkatan laut enom lan pisanan kasil operasi ing Dvina. Flotilla aktif ndhukung serangan pasukan darat ing musim gugur 1919, lan nyegah Reds saka ngrebut Dvina sawise Inggris ninggalake. Nanging kanthi wiwitan mangsa, armada ngadeg, perusahaan senapan laut dibentuk saka kru. Nanging, dheweke cepet rusak lan dadi papan propaganda abang ing antarane pasukan darat.

Kaum Sosialis-Revolusioner uga dadi luwih aktif. Dheweke ana ing wilayah Lor kanthi posisi legal. Revolusioner Sosial dipimpin dening P. P. Skomorokhov, ketua dewan zemstvo provinsi. Malah nganti September 1919, dheweke dadi bagéan saka komposisi katelu saka pamaréntahan sementara Wilayah Lor. Wong sing energik lan kuwat, Skomorokhov ngadeg ing sisih kiwa lan cenderung kalah. Dheweke numpes Zemstvo lan bagean penting saka Partai Sosialis-Revolusioner ing ngisor dheweke. Skomorokhov aktif ngritik pamaréntah, kawicaksanan ekonomi lan militèr. Dipun promosiaken idea saka "rekonsiliasi" karo Bolsheviks. Ana Revolusioner Sosial ing antarane para prajurit, lan posisi sing kalah nemokake akeh pendukung ing antarane pasukan.

Pengawal Putih uga nampa pukulan informasi saka Kulon. Ana laporan ing pers babagan ngangkat blokade ekonomi lan perdagangan karo Rusia Soviet. Disimpulake, yen negara-negara Kulon ngangkat blokade, mula perang ora ana gunane. Koperasi perdagangan lokal, ngarep-arep kanggo bathi mangsa, wiwit aktif ndhukung Skomorokhov kiwa supaya cepet nggawe tentrem karo Bolsheviks. Mangkono, moral Tentara Lor dirusak saka kabeh pihak.


1 rubel saka wilayah Lor ing 1919. Analog saka banknote saka Kakaisaran Rusia

Ambruk Tentara Lor


Ing wiwitan taun 1920, nalika pasukan saka front liya dibebasake, komando Soviet mutusake manawa wektune kanggo mungkasi Tentara Lor Miller uga. Pasukan utama saka Red Northern Front ing arah Arkhangelsk yaiku Tentara Soviet kaping 6 ing komando Alexander Samoilo. Panglima Merah minangka mantan jenderal tsarist, lulus saka Akademi Staf Umum Nikolaev, njabat ing posisi staf. Sawisé Oktober, dheweke lunga menyang sisih Bolshevik, melu rembugan karo Jerman ing Brest-Litovsk, lan perang ing sisih kulon lan Lor.

Jotosan menyang Tentara Putih dikirim ora mung saka ngarep, nanging uga saka mburi. Tanggal 3 Februari 1920, pambukaan Majelis Zemsky provinsi dijadwalake. Sadurungé, pamrentah wis dikritik. Pamrentah kanggo sementara mundur. Miller njaluk para menteri supaya tetep ing papan nganti pamrentahan anyar dibentuk. Ing wektu iki, Majelis Zemsky dibukak. Skomorokhov minangka pimpinane. Masalah ekonomi langsung dilalekake, rapat kasebut dadi demonstrasi politik sing ribut nglawan pemerintah. Pitakonan iki wungu bab advisability saka perjuangan luwih. Kalah kiwa mekso ing tentrem langsung karo Bolsheviks, nelpon kanggo penahanan perwira kontra-revolusioner. Liwat koran lan gosip, gelombang iki langsung nutupi kabeh masyarakat lan tentara. Miller nimbali pimpinan Majelis Zemsky menyang panggonane. Skomorokhov ngendika, senapati kudu nuruti kekarepane rakyat yen wong-wong padha ngomong kanggo tentrem-rahayu. Majelis dadi saya tambah rame lan diadopsi deklarasi ing ngendi pamaréntahan diumumake kontra-revolusioner lan dibuwang, lan kabeh kekuwatan ditransfer menyang Majelis Zemsky, sing bakal mbentuk pamaréntahan anyar. Kahanan ing Arkhangelsk dadi tegang.

Ing wektu sing padha, nalika Arkhangelsk dicekel dening kerusuhan politik, Tentara Abang nyerang ing sektor Dvina. Posisi Pengawal Putih diluku nganggo artileri, Resimen Lor 4 lan Batalyon Shenkur ora bisa nahan pukulan pasukan unggul saka Reds lan wiwit mundur. The Reds mbuwang pasukan anyar menyang terobosan. 4 Februari Miller ngandika ing Majelis lan, kanthi dhukungan saka duma kutha, Zemstvo, ngandika saka posisi nimbali, bisa nenangake kahanan ing Arkhangelsk. Deklarasi babagan nggulingake pamaréntahan dibatalake lan nyuwun marang pasukan supaya nerusake perjuangan. Pembentukan pamaréntahan anyar diwiwiti.

Sauntara kuwi, kahanan ing ngarep terus saya rusak. Perang diwiwiti ing Dvina dadi jenderal. Pertempuran kasebut utamane bandel ing wilayah sing dibentengi Selets, ing ngendi Resimen Lor kaping 7 dipasang, dumadi saka partisan Taras sing mbela desane. Dheweke perang nganti mati lan kanthi wangkal mbantu pasukan wilayah Dvina, sing mundur ing serangan Reds, kanggo mandheg ing posisi anyar. Nanging, ing wayah wengi 8 Februari, bagean saka Resimen Utara 3rd nglakokake pemberontakan ing wilayah Zheleznodorozhny. Ing wektu sing padha, Reds uga nyerang ing wilayah iki. Para pemberontak lan Reds ngremuk sisa-sisa resimen. Akibaté, ing salah siji saka sektor paling penting, ngarep wis bejat liwat. Iki minangka wiwitan bencana total.


Panglima Tentara Utara Yevgeny-Ludwig Karlovich Miller (1867-1939)


Pimpinan militer Rusia lan Soviet, peserta ing Perang Donya I lan Perang Sipil, komandan Tentara Soviet kaping 6 Alexander Alexandrovich Samoilo

Bencana umum lan evakuasi


Ancaman ing ngarep meksa komunitas politik Arkhangelsk lali babagan keluhan lan ambisi, ing 14 Februari 1920, pamaréntahan anyar (komposisi kaping lima) dibentuk. Ora penting maneh. Pamrentah mung bisa ngetokake banding sing njaluk pertahanan lan nganakake sawetara rapat. Komando Soviet nawakake tentrem, janji kakebalan perwira.

Ing ngarep, bilai berkembang. Putih nyoba nutup celah, nanging unit sing dibuwang ing perang ora bisa dipercaya lan kasebar. Mundur terus. The Reds njupuk stasiun Plesetskaya lan nggawe ancaman kanggo ngubengi wilayah benteng Seletsky. Resimen Utara kaping 7, sing nekad mbela wilayah benteng iki, didhawuhi mundur. Nanging para prajurit resimen iki, sing dumadi saka partisan lokal, ora gelem ninggalake omah lan mung mlayu menyang omah. Perusahaan tetep saka resimen tentara paling apik. Ing wektu iki, unit liyane, kanthi latar mburi kekalahan ing ngarep, cepet-cepet ambruk. Ing Arkhangelsk dhewe, para pelaut kanthi terang-terangan nindakake propaganda ing antarane para prajurit suku cadang.

Nanging, prentah kasebut percaya yen, sanajan tiba Arkhangelsk ora bisa dihindari, isih ana wektu. Ing ngarep bakal tetep metu kanggo sawetara wektu. Mulane, kutha iki urip normal, evakuasi ora diumumake. Mung counterintelligence lan departemen operasional saka markas mlaku wiwit pindhah menyang Murmansk, nanging amarga saka salju jero padha dipindhah arang banget alon. Lan banjur ing 18 Februari, bilai wis rampung. Ngarep ambruk. Bagean ing arah utama ninggalake posisi, nyerah, warga lokal bubar menyang omah. Mung kelompok "irreconcilables" tetep, sing independen wiwit ninggalake menyang Murmansk. Ing wektu sing padha, Reds ora bisa langsung mlebu Arkhangelsk. Amarga ora bisa diliwati lan organisasi sing kurang, pasukan Soviet ditundha. Zona 200-300 km dibentuk ing antarane Arkhangelsk lan garis ngarep, ing ngendi disarmament saka unit putih, "fraternization", rapat umum, lan prajurit sing mlayu saka Tentara Utara kejiret.

Ing wayahe ana telung pemecah es ing Arkhangelsk. "Kanada" lan "Ivan Susanin" ana 60 km saka kutha ing dermaga "Ekonomi", ngendi padha dimuat karo batu bara. Sawetara pengungsi dikirim menyang kana. Pemecah es Kozma Minin, sing dieling-eling dening pesen radio separo menyang Murmansk, teka langsung menyang Arkhangelsk. Awake ora bisa dipercaya, mula sakelompok perwira laut langsung nguwasani kapal kasebut. Komandan Miller dhewe, markas, anggota pamaréntahan lor saka macem-macem komposisi, macem-macem wong sing misuwur, lara lan tatu, sukarelawan Denmark, anggota kulawarga Pengawal Putih nyemplung menyang Minin lan Yaroslavna yacht militèr, sing digawa dening pemecah es. nyeret. Kekuwatan ing Arkhangelsk Miller dipasrahake marang panitia eksekutif buruh, akeh buruh lan pelaut kanthi panji abang ngumbara ing kutha. Ngangkat gendera abang lan kapal perang "Chesma". 19 Februari "Minin" miwiti kampanye. Duwe tekan "Ekonomi", padha ngrancang kanggo mbukak batu bara lan masang loro icebreakers liyane. Nanging gendéra abang wis mabur ing kana. Dermaga lan pemecah es dicekel para pemberontak. Petugas es mlayu menyang Minin.

Sawise mlebu ing Segara Putih, kapal kasebut tekan ing es. Kothak es kuwat banget, mula Yaroslavna kudu ditinggal. Pemecah es njupuk wong saka yacht (ana 1100 wong ing kapal), batu bara, pangan lan siji bedhil 102-mm, lan Yaroslavna kosong ditinggalake ing es. Dheweke ditulungi, dheweke dadi bagian saka armada Soviet minangka pengawal (wiwit 1924 - "Maling"). Ing 20 Februari, pemecah es "Sibiryakov", "Rusanov" lan "Taimyr" ngeweruhi ing es, padha ninggalake Arkhangelsk kanggo Murmansk ing 15 Februari, nanging macet, ora bisa nembus luwih. Ora ana kapercayan marang kapercayan punggawane, mula para perwira lan pejabat dipindhah menyang Minin, padha njupuk batu bara.

Ing tanggal 21 Februari, mburu ditemokake. Pasukan Red dikuwasani Arkhangelsk, icebreaker "Kanada" dikirim ing nguber. Pemecah es abang mbukak geni. "Mini" jawabe. Pengawal Putih padha begja, padha pisanan kanggo entuk dijupuk sukses. "Kanada" ditabuh, noleh lan lunga. Es wiwit obah. Kabeh papat pemecah es nerusake lelungan. Nanging rauh telu icebreakers, sengojo utawa sengaja, lagged konco Minin. Banjur "Minin" maneh macet karo es. Sauntara kuwi, tujuane dalan wis owah. 21 Februari ing Murmansk, ing pangaribawa saka warta bab tiba saka pati saka Tentara Lor lan tiba Arkhangelsk, uprising wiwit. Unit putih mlayu lan mbukak ngarep ing sektor Murmansk. Mulane, "Minin", nalika es parted, pindhah menyang Norwegia. Wis ing perairan Norwegia, dheweke ketemu karo steamer Lomonosov, ing ngendi sawetara perwira, detasemen sukarelawan Belgia lan loro pilot Inggris mlayu saka Murmansk. Klompok pengungsi Arkhangelsk ditransfer menyang Lomonosov.

26 Februari 1920 "Minin" lan "Lomonosov" teka ing pelabuhan Tromsø ing Norwegia. 3 Maret "Minin" lan "Lomonosov" ninggalake Tromsø, lan 6 Maret teka ing Hommelvik. Tanggal 20 Maret, wong-wong Rusia ditahan ing kemah cedhak Trondheim. Gunggunge, luwih saka 600 wong ditahan, sawetara sing lara lan tatu tetep ing Tromsø, sawetara bali menyang Rusia, sawetara pengungsi sing duwe dhuwit lan sambungan ing negara liya lunga menyang Finlandia, Prancis lan Inggris. Wigati dicathet yen wong Norwegia ketemu para pengungsi Rusia kanthi grapyak, nambani lan menehi panganan kanthi gratis, menehi hadiah, lan menehi keuntungan nalika lagi golek papan anyar ing urip. Miller enggal mangkat menyang Prancis, lan dadi komisaris utama Jenderal Wrangel kanggo urusan militer lan angkatan laut ing Paris.

Liyane saka tentara Miller ora ana. The Reds nguwasani Onega tanggal 26 Februari, Pinega tanggal 29 Februari, Murmansk tanggal 13 Maret. Ing sektor Murmansk, sawisé tentara ambruk, bagéan saka perwira lan prajurit (kira-kira 1,5 ewu wong), ora pengin nyerah, pindhah menyang Finlandia. Sawise rong minggu mlaku-mlaku tanpa dalan, liwat taiga lan rawa-rawa, dheweke tetep tekan ing wilayah Finlandia. Ing arah Arkhangelsk, remot sektor wétan (Pechorsky, Mezensky, Pinezhsky), sawise bejat liwat ngarep dening Reds ing arah tengah, rampung ing mburi garis mungsuh lan padha pinasthi panangkaran. Pasukan wilayah Dvina, sing, miturut rencana markas, mesthine nyambung karo Zheleznodorozhny kanggo pindhah menyang Murmansk, ora bisa nindakake iki. Sisa-sisa unit wiwit mundur menyang Arkhangelsk, nanging pasukan Soviet wis dikuwasani lan wong kulit putih nyerah. Pasukan saka distrik Zheleznodorozhny lan selendang sing metu saka Arkhangelsk menyang Murmansk (udakara 1,5 ewu wong). Nanging ana pemberontakan ing Onega, wong kulit putih kudu nembus. Tanggal 27 Februari, dheweke tekan stasiun Soroki ing sepur Murmansk, lan banjur ngerti yen sektor Murmansk ing ngarep uga ambruk. Sepur waja abang lan infantri wis nunggu dheweke. Kampanye 400 kilometer sing angel banget ternyata sia-sia, Putih mlebu rembugan lan nyerah.

Mangkono Tentara Lor putih Miller ora ana. Wilayah sisih lor mung ana kanthi dhukungan saka Inggris lan amarga sifat sekunder arah iki. Tentara Miller ora ngancam pusat vital Rusia Soviet, mulane, nalika Tentara Abang crushed mungsuh ing ngarep liyane, putih Lor ana. Sanalika ancaman ing sisih lor-kulon lan kidul ilang, Reds ngluncurake serangan sing nemtokake, lan Tentara Lor ambruk.





Icebreaker Kozma Minin ing Norwegia
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

61 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 15
    Februari 5 2020
    Thanks Alexander kanggo artikel ... hi Aku seneng foto-foto kasebut ... kaya ngono wong Rusia nalika perang sipil ... siji wong ing sisih ngelawan barikade.
    Nasib nggumunake Jenderal Samoilo slamet loro perang lan purge taun 1937 ... dheweke tilar donya kanthi alami.
    Ing taun 1963, buku memoar Samoilo "Two Lives" diterbitake ing Leningrad.
    November 8, 1963 Alexander Aleksandrovich Samoilo tilar donya, sawise ngrayakake ulang taun kang kaping 94, wis outlived wong mung 4 dina.
    https://www.proza.ru/2018/09/12/978
    1. + 12
      Februari 5 2020
      Apa bummer kanggo putrane Holguin - jenderal tsarist urip nganti tuwa lan seda ing amben
      1. + 11
        Februari 5 2020
        Saiki dheweke bakal ngomong kaya sing Bolshevik mung kelalen nembak dheweke ing kebingungan ... ngguyu ngguyu ngguyu
      2. -11
        Februari 5 2020
        ora ana sing pribadi, mung statistik jenderal tsarist ing layanan Bolshevik:
        Secara total, 164 jenderal kanthi sukarela mlebu layanan Reds. 35 sing ditembak, 25 sing diukum macem-macem ukuman penjara (ora kaetang sing dikunjara banjur ditembak, kalebu ing daftar sing dieksekusi), nasibe 35 wong ora dingerteni, 14 wong lunga menyang sisih wong kulit putih, utawa mlayu ing luar negeri , 2 dieksekusi dening wong kulit putih, 31 wong mati sadurunge wiwitan teror gedhe. Umumé, dheweke ora ngalami penindasan (ora nampa istilah, ora dikirim menyang pengasingan) - 15 wong.

        ngguyu
        1. +5
          Februari 5 2020
          Vile Urus (Igor)
          ora ana sing pribadi, mung statistik jenderal tsarist ing layanan Bolshevik:
          Lan panginten sing mbok menawa sing dijupuk lan ana soko kanggo njupuk kanggo, sampeyan mbokmenawa ora njedhul ?!
          1. 0
            Februari 6 2020
            Apik banget komentar sampeyan! Apa bisa ngerti babagan sampeyan? Umur, profesi lan apa sing arep sampeyan pituturake?
            1. 0
              Februari 7 2020
              Nuwun sewu, napa sampeyan?
              1. 0
                Februari 7 2020
                Dideleng saka komentar sampeyan, sampeyan wis urip akeh, utawa sampeyan kiwa, komunis utawa anarkis, aku ora bisa ngerteni, mula aku disiksa! Lan padha ora katon kaya wong tuwa, lan ora banget kaya komunis! Apa nasionalis? Aku uga ora ngerti sapa sampeyan.
                Salam
          2. -2
            Februari 11 2020
            mung siji pikiran muncul - wong-wong sing wis rampung ing Cheka padha repressed, yaiku, meh kabeh sing njabat ing Tentara Abang, kang padha bisa kanggo nggayuh. Ana buku referensi Ganin "The Corps of Officers of the General Staff". Ing kene sampeyan bisa ndeleng taun-taun urip para perwira Staf Umum sing njabat ing Tentara Merah. Curiga akeh sing mati ing taun 1937. Ora liya, kabeh pengkhianat. "Nanging, nyuwun pangapunten, kados pundi piyambakipun ngladosi ing Purge?" (Ati asu)
        2. +3
          Februari 6 2020
          Quote: Vile Urus
          164 jenderal kanthi sukarela mlebu layanan Reds

          Lan liyane? Kanthi mobilisasi?
          Quote: Vile Urus
          2 kaleksanan dening wong putih

          telu. Lan papat ora manggon kanggo ndeleng eksekusi.
    2. 0
      Februari 5 2020
      lovek karo 161 bedhil lan 1,6 ewu bedhil mesin, plus bab 10 ewu milisi.

      MILITASI!!! ditembak ing abang? dipatèni lan sengaja ngangkat senjata nglawan pamaréntahan anyar. padha ora ditimbali, padha dipeksa dipeksa - 10 ewu korban sing ora salah wis siyap ing taun 1937. Kabeh miturut dhaptar 1919-20
    3. + 13
      Februari 5 2020
      Quote: LYOKHA padha
      siji wong ing sisih ngelawan saka barikades

      Mangkene apa sing diomongake Lenin ing artikel kasebut:
      KARYA KERJA! WE GO TO THE LAST, RESOLVING FIGHT!
      Kapitalis Anglo-Jepang kepengin mbalekake kekuwatane sing duwe tanah lan kapitalis ing Rusia, supaya bisa bareng-bareng karo barang rampasan sing dijarah ing perang, kanggo nguwatake buruh lan petani Rusia menyang ibukutha Inggris-Perancis, supaya bisa ngedol kapentingan saka wong-wong mau ing utang multibillion-dollar, supaya bisa mateni geni revolusi sosialis sing diwiwiti ing kita lan saya ngancam nyebar menyang saindenging jagad. Kewan-kewan imperialisme Anglo-Jepang ora duwe kekuwatan kanggo nguwasani lan nelukake Rusia. Malah Jerman tanggane ora duwe kekuwatan kaya ngono, amarga "pengalaman" karo Ukraina wis kabukten. Wong Anglo-Jepang ngarep-arep bakal kaget. Padha gagal. Para buruh ing St Petersburg, ngiring dening Moskow, lan ing sanjabane Moskow lan kabeh wilayah pusat industri, saya mundhak saya manunggal, saya tambah ngeyel, ing massa saya gedhe, tanpa pamrih. Iki minangka jaminan kamenangan kita.

      Predator kapitalis Anglo-Jepang, sing wis miwiti kampanye nglawan Rusia sing tentrem, uga ngetungake aliansi karo mungsuh internal kekuwatan Soviet. Kita ngerti banget sapa mungsuh internal iki. Iki kapitalis, juragan, kulak, putrane, sing sengit marang kekuwatan buruh lan buruh tani, petani sing ora ngombe getihe wong desa.

      Gelombang pambrontakan kulak nyebar ing Rusia. Kulak sengit banget karo kekuwatan Soviet lan siap nyedak lan mateni atusan ewu buruh. Yen kulak wis kasil menang, kita ngerti banget yen wong-wong mau bakal nyembelih atusan ewu buruh tanpa welas asih, melu aliansi karo sing duwe tanah lan kapitalis, mulihake perbudakan pidana kanggo buruh, ngilangi jam kerja 8 jam, lan bali. pabrik-pabrik lan pabrik-pabrik ing sangisore kuk para kapitalis.
    4. +4
      Februari 6 2020
      Quote: LYOKHA padha
      Nasib nggumunake Jenderal Samoilo slamet loro perang lan purge taun 1937 ... dheweke tilar donya kanthi alami.

      Uga akeh jenderal tsarist lan putih liyane
  2. + 16
    Februari 5 2020
    matur nuwun. TRAGEDI, kepiye kedadeyane awake dhewe sing nggawe? Apa "wong sing kuwasa" saiki ngerti apa lan kepriye tumindake "wong sing kuwasa" iku salah, sing nggawa rakyat menyang Perang Sipil, supaya ora nglakoni kesalahan sing padha? Soko aku ora duwe kapercayan ing dina iki, luwih-luwih, aku yakin yen Perang Sipil isih ana ... lan siyap pindhah menyang fase aktif maneh
    1. + 10
      Februari 5 2020
      svp67 (Sergey)
      Apa "wong sing kuwasa" saiki ngerti apa lan kepriye tumindake "wong sing kuwasa" iku salah, sing nggawa rakyat menyang Perang Sipil, supaya ora nglakoni kesalahan sing padha?
      Aku yakin sing padha ora ngerti, utawa padha ngerti, nanging, minangka tansah, padha ngarep-arep kanggo kasempatan Russian. Nanging sabenere alam bébas, uncontrolled stratification masyarakat menyang miskin lan sugih sing mimpin kanggo revolusi.
      Soko aku ora duwe kapercayan ing dina iki, luwih-luwih, aku yakin yen Perang Sipil isih ana ... lan siyap nerusake menyang fase aktif maneh
      Kanggo nindakake iki, sampeyan ora perlu dadi visioner, mung ndeleng komentar ing topik babagan perang sipil, kabeh luwih jelas. Dadi ya, perang sipil durung rampung.
      1. +7
        Februari 5 2020
        Nanging sabenere alam bébas, uncontrolled stratification masyarakat menyang miskin lan sugih sing mimpin kanggo revolusi.

        Kanggo tepat, perang mimpin kanggo revolusi, kang dadi katalis kanggo stratification malah wilder saka wong dadi sugih lan miskin.
        Dadi ing taun 1905 lan ing taun 1917.
        Mesthine, kontradiksi sistemik saka jinis kapitalisme anyar ing Rusia tetep padha kaya sadurunge 1917 ... mula aku yakin cepet utawa mengko kita bakal mlaku maneh ing rake sing padha ... Muga-muga panguwasa ing wong kasebut. Putin ngerti iki.
        1. + 13
          Februari 5 2020
          Sing padha LYOKHA (Aleksey)
          Muga-muga pamrentah ing wong Putin ngerti iki.
          Soko aku, akhir-akhir iki, banget mangu-mangu.
          Yen stratifikasi terus berkembang kanthi eksponensial, mula aku wedi yen kita bakal ngalami wektu sing ala banget. Pemberontakan Rusia, miturut klasik, tanpa rasa lan tanpa welas, durung dibatalake. Ora ketompo carane sugih nouveau kita ora backfire lan nguripake miring!
          1. 0
            Februari 5 2020
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Pemberontakan Rusia, miturut klasik, tanpa rasa lan tanpa welas, durung dibatalake.

            Pemberontakan ora mungkin saiki. Kabeh ing sistem ... ana proses sing alon lan sistematis kanggo ngresiki wilayah. Ora ana unsur aktif. Revolusi? Ora ana ide sing bisa nyawiji lan ngarahake. Kapitalisme cocog karo mayoritas saiki.
            1. -3
              Februari 5 2020
              Kutipan: apro
              Rerusuh ora mungkin saiki, kabeh ana ing sistem

              Ya bener, iku sawetara wong lokal sing nindakake hasutan. Sapa sing bakal mbrontak lan ngapa? Kanggo Ukraina - mangga, mlumpat lan njupuk.
              Ngadili dhewe apa sing kudu ditindakake - jip anyar, pondokan sing nyenengake, burger keju, liburan ing luar negeri, bir karo udang, lagu-lagu Shnur sing nyenengake, wiwitan musim bal-balan anyar (Rusia-yayayay, ing perempat final!) , lan kabungahan urip liyane.
              1. +7
                Februari 5 2020
                beaver1982 (vladimir)
                Ngadili dhewe apa sing kudu ditindakake - jip anyar, pondokan sing nyenengake, burger keju, liburan ing luar negeri, bir karo udang, lagu-lagu Shnur sing nyenengake, wiwitan musim bal-balan anyar (Rusia-yayayay, ing perempat final!) , lan kabungahan urip liyane.
                Apa sampeyan saiki khusus babagan sampeyan utawa babagan kabeh wong?!
                Aku ndeleng metu saka jendhela lan aku bisa langsung ndeleng senar saka jeeps, kang buruh hard prasaja teka kanggo entuk sing 20-30 tyr saben sasi, kang ing 10 bakal pindhah menyang apartemen komunal, lan liyane sampeyan kudu piye wae feed kulawarga. Aku tansah mikir, apa sampeyan manggon ing Rusia? Aku langsung bisa ngomong sing nang Moscow Ring Road mesthi ora Rusia!
                Lan karahayonmu pribadi aja nganti diwutahake marang wong kabèh, saupama wong tani padha maca apa sing kok tulis ing kene, mesthi bakal nglurusaké pasuryanmu, supaya ibumu ora ngerti.
                1. -4
                  Februari 5 2020
                  Kutipan: Alexander Suvorov
                  pasuryanmu bakal dilurusake supaya ibumu ora ngerti.

                  Lan sampeyan cocky, langsung dissolve ajiné.
                  1. +6
                    Februari 5 2020
                    Ya, mung kaya ngono. Lan yen wis dipecat, wong-wong padha seneng karo sampeyan. Olgovich lan Dadi ora bakal katon ing kene.
                    1. -5
                      Februari 5 2020
                      Menehi baris saka senapan mesin kanggo kabeh kanca - lan, buyar kaya kecoak, iku sampeyan, kabeh wong kene wani banget. Kita kudu njupuk conto saka comrades Cina. Kaya sing dakkandhakake. ngubur - sampeyan ora kudu kesel.
                2. -5
                  Februari 5 2020
                  Lan aku, khusus babagan aku. Aku kerja pabrik, gajine 30 ewu, apartemene 8 ewu + anak loro, bojoku gajine 14 ewu, wah, barrikade, mergo ora ana karep! Yagene kedadeyan kasebut?
          2. + 12
            Februari 5 2020
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Ora ketompo carane sugih nouveau kita ora backfire lan nguripake miring!

            mulane padha disalahake. delengen turunane! tumindak luwih elek tinimbang bocah-bocah bangsawan ing Rusia pra-revolusioner!
    2. -9
      Februari 5 2020
      TRAGEDI, kepiye kedadeyane awake dhewe sing nggawe?


      Tragedi sing nggegirisi mesthi ...

      Banjur ana Perang Donya, sing paling nggegirisi ing sajarah. Kabeh pasukan, kabeh sumber daya materi negara fokus ing perang mungsuh external, kang nimbulaké gedhe, kangelan gedhe tenan ing mburi, weakening negara.

      Lan sing mungsuh negara sing ora duwe ora siji kasempatan ing wektu PEACE (sing padha dhewe dikenali), speculating ing hardships militèr, njupuk kauntungan saka weakening saka negara, padha weruh kasempatan.

      Motto dheweke, nyatane: Negara sing luwih elek, ... luwih apik kanggo kita!kudu luwih kalah negoromu!

      Negara kasebut nggawe kesalahan: sajrone perang, mesthine ora ngidini kemewahan dadi toleran babagan kaya ngono: sumbu es ing Swiss, karusakan saka pengkhianat ideologi ing mburi - iki minangka obat sing ora digunakake dening negara. nanging kang njupuk kauntungan lengkap ing WWII.
      Stalin ngerti banget babagan bebaya sing nggegirisi iki lan ora ngidini: dheweke nggunakake sumbu es lan ing Oktober 1941 nembak potensial "revolusioner" saka jaman Perang Dunia I ...
      Kutipan saka: svp67
      Apa saiki "wong sing kuwasa" ngerti apa lan kepiye "wong sing kuwasa" salah, sing nggawa wong menyang Perang Sipil

      Saiki ora ana perang donya

      Lan sadurunge dheweke, ora ana GW ...
      1. +8
        Februari 5 2020
        Olgovich (Andrey)
        Semboyane, nyatane: Negara sing luwih ala, ... luwih apik kanggo kita!
        Nalika aku ngerti, sampeyan saiki ngomong babagan balabol saka pamrentah interim lan AS?! Ya, iku padha ngrusak ngarep, nanging sawetara, amarga bodho, ngubungake kabeh dosa kanggo Bolsheviks.
      2. + 15
        Februari 5 2020
        Kutipan: Olgovich
        Lan mungsuh-mungsuh negara sing ora duwe kesempatan siji-sijine ing wektu PEACE (sing diakoni dhewe), spekulasi babagan kesulitan militer, njupuk kauntungan saka kelemahane negara, ndeleng kesempatan kasebut.

        Ek sampeyan Guchkov, Milyukov, Lvov, Alekseev lan liyane "elit" ditempelake nglirik
        Utawa apa sampeyan tegese partai 20 wong, saprateloné sing dipenjara utawa migrasi, ing siji pasuryan disintegrasi Kekaisaran multi-yuta dolar? Nanging banjur ana pitakonan babagan negara Kakaisaran iki - iki sing perlu kanggo nggawa negara kanggo supaya Bunch sengsara saka conspirators kanggo ngatur iki.
        Kutipan: Olgovich
        Stalin ngerti banget babagan bebaya sing nggegirisi iki lan ora ngidini: dheweke nggunakake sumbu es lan ing Oktober 1941 nembak potensial "revolusioner" saka jaman Perang Dunia I.

        Aku bisa ndeleng gambar saikiOktober 1941 Malenkov, Zhukov lan Kalinin njaluk Stalin mundur saka jabatan sekretaris jenderal.". ngguyu
        Ing latar mburi gambar, pince-nez sparkles predator.
        1. +1
          Februari 6 2020
          20 komunis?! Iki minangka panemuan kanggo aku! 000 siap kanggo perjuangan bersenjata lan pati? Malah negara saiki ora bakal duwe kesempatan! Kvachkov malah ora duwe perusahaan. 20 dudu sekelompok sing sedhih, ISIS duwe 000 ing wiwitan
          1. 0
            Februari 7 2020
            Kutipan saka karabass
            20 komunis?! Iki minangka panemuan kanggo aku! 000 siap kanggo perjuangan bersenjata lan pati? Malah negara saiki ora bakal duwe kesempatan!

            Ing latar mburi Sosialis-Revolusioner sing padha (60 ewu ing 1905, yuta ing 1917), Bolshevik minangka partai marginal cilik.
            Lan carane misuwur boevka Sosialis-Revolusioner makarya - Grand Duke, Menteri Dalam Negeri ... ICHH, kabeh iki rampung ing panuntun dhumateng saka agen saka Departemen Keamanan. eseman
      3. 0
        Februari 6 2020
        Kutipan: Olgovich
        Negara kasebut nggawe kesalahan: sajrone perang, mesthine ora ngidini kemewahan dadi toleransi babagan kaya ngono: sumbu es ing Swiss, karusakan saka pengkhianat ideologis ing mburi.

        Masalah mung yaiku sumbu es luwih dibutuhake ora ing Swiss, nanging ing endi wae sing luwih cedhak karo Istana Musim Dingin. Lan sing diarani. "mungsuh ideologis" ing wektu iku, nyatane, kabeh negara.
      4. +1
        Februari 7 2020
        Kutipan: Olgovich
        Negara kasebut nggawe kesalahan: sajrone perang, mesthine ora ngidini kemewahan dadi toleran babagan kaya ngono: sumbu es ing Swiss, karusakan saka pengkhianat ideologi ing mburi - iki minangka obat sing ora digunakake dening negara. nanging sing digunakake ing WWII.

        Apa sampeyan nawakake "geni ing markas"? nglirik
        Sampeyan elinga - sing ana ing antarane penyelenggara utama kudeta Februari, sawise iku kabeh dadi sirah. Lan kanthi usaha, kahanan ing Petrograd digawa menyang titik kritis.
        Nikolai mesthi kudu ngresiki ora mung elit militer-industri sing ngimpi kekuwatan, nanging uga jenenge dhewe - "Tsar Kiryukha", umpamane. Alas, iki mbutuhake Nicholas liyane. Lan malah pangadeg St.
  3. -8
    Februari 5 2020
    Penulis exaggerates nalika dheweke ngaku yen Jenderal Miller nyiyapake sistem pasokan tentara sawise Inggris ora gelem nulungi. Lan, kabeh kasil saka Tentara Lor langsung related kanggo dhukungan saka Inggris, sanalika bantuan iki mandhek, bilai kanggo Miller kudu ono lan fleeting, kang kedaden. Ora ana kesempatan malah kanggo resistance.
    Umum Miller dhewe nuwuhake rasa hormat sing jero, dheweke minangka wong sing jujur.
    1. + 16
      Februari 5 2020
      beaver1982 (vladimir)
      Umum Miller dhewe nuwuhake rasa hormat sing jero, dheweke minangka wong sing jujur.
      Iku ora nimbulaké apa-apa kajaba nistha. Pengkhianat sing menehi negara kanggo dijarah dening Inggris. Ing kene sampeyan ngirim tukang roti, supaya kabeh wong putih, uga, ideal "kaluhuran lan kamulyan", nanging nyatane padha pengkhianat sing ngedol negara marang penjajah asing.
      1. + 12
        Februari 5 2020
        Kutipan: Alexander Suvorov
        kabeh wong putih iku, uga, becik "bangsawan lan kamulyan", nanging nyatane padha pengkhianat sing ngedol negara kanggo penjajah asing.

        Nanging ora ana wong sing ngakoni lan nyoba kanggo whitewash ngiyanati lan melu-melu, cukup aneh, karo "pengkhianatan saka Bolsheviks" lan nyoba kanggo nglindhungi kapentingan manca, teken analogi karo pendhudhukan Iran ing 1941.
        1. + 14
          Februari 5 2020
          Sergey hi , iku mesthi. Bolsheviks kudu disalahake kanggo kabeh dosa tukang roti lan iku, titik. Dheweke ora ngerti logika utawa argumentasi nalar, utamane pasien bangsal No. Dheweke duwe klinik lengkap. Sapa sing nggawa negara ambruk? Sapa, kanthi ora tumindak lan komplotan, nggawa nganti meh milyar dolar digawe kanggo pasokan menyang tentara? Wong-wong padha mlarat, lan wong sugih, stupefied dening dhuwit gratis, diapusi supaya anak modern saka oligarki ora bisa ngimpi. A riyaya nalika Wewelak, negara iki bursting ing lapisan, prajurit ora pengin perang, amarga padha nyadari yen padha perang ora kanggo Rusia, nanging kanggo Bunch saka maling duwe kamungkinan saka alam bébas super-profit ing uripe para prajurit iki.
          Dadi apa? Apa iki sing ditindakake dening para Bolshevik? Banjur, nalika wong bodho iki dicopot, apa sing ditindakake para pembicara saka VP?! Ora ana liyane, nanging obrolan kosong lan pamisah portofolio! Utawa, padha rampung apa sing raja ora duwe wektu kanggo rampung. Lan maneh, miturut tukang roti, Bolshevik sing kudu disalahake ... Nyuwun
          Umumé, kegilaan saya tambah kuwat, lan shiz kanthi tenang ngrusak Olgovichi kanthi jambs ... ngguyu
          1. +7
            Februari 5 2020
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Bolsheviks kudu disalahake kanggo kabeh dosa tukang roti lan iku, titik. Dheweke ora ngerti logika utawa argumentasi nalar, utamane pasien bangsal No. Dheweke duwe klinik lengkap. Sapa sing nggawa negara ambruk? Sapa, kanthi ora tumindak lan komplotan, nggawa nganti meh milyar dolar digawe kanggo pasokan menyang tentara?

            kadhangkala misale jek kanggo sawetara wong sirah iku mung lampiran hiasan kanggo awak. looking ing alternatif sing nuduh Bolsheviks kabeh dosa mortal, aku wiwit ngerti sing ora ana manungsa asing kanggo Gusti Allah. dheweke nduweni rasa humor sing apik.
      2. -2
        Februari 5 2020
        Kutipan: Alexander Suvorov
        Dheweke ora nyebabake apa-apa kajaba nistha

        Alexander, amarga penasaran - apa ana wong, saka jenderal lan perwira gerakan Putih, ora nyebabake penghinaan? Ana sing kaya ngono?
        1. + 12
          Februari 5 2020
          beaver1982 (vladimir)
          Alexander, amarga penasaran - apa ana wong, saka jenderal lan perwira gerakan Putih, ora nyebabake penghinaan? Ana sing kaya ngono?
          Slashchev, Samoilo, lan akeh pejabat liyane sing jujur ​​​​sing pungkasane ngakoni kesalahane lan pungkasane tetep setya marang Rusia lan nglayani dheweke kanthi setya nganti pungkasan! Nanging iki mesthi ora babagan wong kulit putih, ora ana kamulyan, ora ana bangsawan, ora ana nurani, mung pengkhianat kaya Krasnov, Shkuro, Kolchak, Denikin lan liya-liyane.
          1. + 12
            Februari 5 2020
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Samoilo

            Samoilo ora dina ing gerakan Putih. Kaping pisanan, dheweke dadi kepala komisi militer delegasi Soviet ing rembugan ing Brest-Litovsk, lan banjur perang ing sisih lor (kanthi istirahat sedhela ing taun 1919, nalika Samoilo dikirim menyang Front Wétan).
            PMSM, kabeh "mantan" Samoilo entuk sektor sing paling gampang lan paling jelas babagan sikap marang mungsuh - dheweke perang utamane karo intervensionis. Kajaba iku, perang ing Lor terus "kanthi cara diwasa" - nganti nggunakake agen perang kimia lan tambang magnetik.
            1. +5
              Februari 5 2020
              Bakal Mehmandarov lan Shiklinsky cocok?
              1. + 15
                Februari 5 2020
                Kutipan: Alexander Suvorov
                Mehndarov

                kang Samed-Bek Sadykh-Bek ogly? ora cocog, wong kulit putih bakal nyebat dheweke "tumbleweed" amarga layanane pisanan ing tentara kekaisaran, banjur ing tentara nasional Azerbaijan, lan banjur ngladeni karo Bolshevik.
                padha bakal kelakon karo Shiklinsky.
                iki daftar jenderal sejati:
                Letnan Jenderal Baron Alexander Alexandrovich von Taube, dicekel Kolchak. kanggo nanggepi usulan-usulan kanggo kerjasama karo wong kulit putih lan Cekoslowakia, ngandika tembung ing ngisor iki: "Rambutku abu-abu lan sikil cangkang-cingak ora ngidini kula kanggo pindhah ing taun ngasor kanggo kamp interventionists lan mungsuh saka Rusia makarya." mati dibelenggu ing kurungan dhewekan saka typhus.
                jenderal A.P. Nikolaev, A.V. Sobolev, A.V. Stankevich, kabeh padha mati ing tangane Pengawal Putih.
      3. -6
        Februari 5 2020
        intervensi ditindakake kanggo mbayar utawa ngekspor saham sing ora dibayar. dikirim menyang WWI.
        Inggris lunga sanalika padha ngerti dhuwit - padha ninggalake bangsawan ing Murman lan Arkh-ke
        1. +4
          Februari 5 2020
          antivirus
          intervensi ditindakake kanggo mbayar utawa ngekspor saham sing ora dibayar. dikirim menyang WWI.
          Apa kowe?! Aku ora ngira yen Jerman lan Jepang nyedhiyakake apa wae nalika Perang Dunia I ... ngguyu
          Inggris lunga sanalika padha ngerti dhuwit - padha ninggalake bangsawan ing Murman lan Arkh-ke
          Mesthi wae, dheweke dhewe lunga, Tentara Abang ora ana hubungane karo ... ngguyu
          Aja nulis omong kosong, wong-wong Saxon sing sombong ora nate lunga saka ngendi wae nganti diusir kanthi tendhangan ing bokong!
          1. -5
            Februari 5 2020
            padha dibantu kanggo ninggalake, nanging interventionists wareg wis rampung program minimal
            PERSIS ING LOR
  4. +8
    Februari 5 2020
    Artikel sing apik. mung
    Populasi bagean gedhe saka provinsi Arkhangelsk ora bisa njaga tentara gedhe kanggo dangu,

    Alamiah, sampeyan ora bakal tahan suwe ing saham Inggris sing ditinggalake, lan sakperangan alesan warga lokal ora pengin tetep putih ing salawas-lawase. Kene, ing Jeksa Agung bisa ngetokake tanah ora duwe acuteness ing sisih kidul Rusia, ngendi Denikin lan banjur Wrangel nyoba kanggo swara program ekonomi, mesthi, tanpa sukses, minangka "Decree on Land" ana pamindhahan paling kuat saka Bolsheviks. ing Perang Sipil. Ana kekurangan cilik saka artikel kasebut - ora jelas babagan langkah-langkah ekonomi sing ditindakake dening pamrentah putih ing wilayah kasebut.
    1. +5
      Februari 5 2020
      Kutipan: Aviator_
      Ana kekurangan cilik saka artikel kasebut - ora jelas babagan langkah-langkah ekonomi sing ditindakake dening pamrentah putih ing wilayah kasebut.

      Komentar sampeyan babagan artikel kasebut menarik banget kanggo aku. Pancen, sithik banget, praktis ora ana utawa ora ana karya sing ana gandhengane karo ekonomi pemerintah Wilayah Lor nalika Perang Sipil.
      Ing ringkesan, aku nemokake:
      Pamrentahan Jenderal Miller nyedhiyakake dana kanggo tumindak pendhidhikan kanggo nyalahake pertanian lan kerajinan, nanging tumindak kasebut ora ngasilake asil.
      Kerjasama petani disengkuyung, nanging ing kondisi mobilisasi militèr ternyata ora ana gunane. Artels saka lumberjacks meh ora nutupi perlu kanggo kayu bakar ing Wilayah Lor.
      Dene irah-irahanipun buku-buku punika ugi cocog, kados ingkang kula aturaken:
      Putih Utara. 1918 - 1920: memoar lan dokumen. Jeksa Agung bisa ngetokake 1. Arkhangelsk. IPP "Pravda Severa". 1993.
      "Kontra-revolusi" provinsi [Gerakan putih lan perang sipil ing Rusia Lor]
      Novikova Ludmila Gennadievna
      1. 0
        Februari 6 2020
        Matur nuwun, aku mesthi bakal mriksa.
  5. + 15
    Februari 5 2020
    Jendral Evgeny Miller nuduhake awake dadi pejabat lan manajer staf sing apik

    Miller seneng popularitas lan wewenang ing antarane populasi Wilayah Lor lan ing antarane pasukan.

    Kabeh padha kaya mangkono. Kabeh padha manajer apik, komandan apik, kabeh seneng wewenang. Lan padha kalah perang.
  6. +5
    Februari 5 2020
    Ya, kanggo sapa tragedi, kanggo sapa kamenangan.
  7. +8
    Februari 5 2020
    Sejarah nduweni kemampuan kanggo mbaleni dhewe.
  8. -2
    Februari 5 2020
    Pasukan Inggris lan Amerika ndharat ing Murmansk lan Arkhangelsk ing taun 1918 kanthi undhangan resmi Dewan Komisaris Rakyat RSFSR, ditandatangani dening Komisaris Trotsky, kanggo nglindhungi depot amunisi lan peralatan militer saka pasukan Jerman sing ndharat ing Finlandia.

    Sawise Rusia mundur saka perang (penandatanganan Perdamaian Brest), Dewan Komisaris Rakyat RSFSR nuntut evakuasi pasukan manca, sing Inggris lan Amerika Serikat ora setuju lan mlebu ing tahap intervensi nglawan Soviet. pamrentahan sing sadurunge diakoni.
  9. 0
    Februari 5 2020
    Saka kapal perang "Chesma", wedi kraman, kita kudu mbongkar amunisi ... Kapal perang "Chesma" uga ngangkat gendera abang


    Sanajan Chesma minangka siji-sijine kapal perang ing flotilla (waca kapal perang sing dibangun ing taun 1894), kapal kasebut ora nggambarake nilai tempur. Dheweke umume dadi penjara ngambang, lan malah adus. Lan digawa menyang disrepair sing pamaréntah Soviet cepet Cut wong menyang logam.

    Penulis kelalen ngomong yen Varyag lan Askold minangka bagéan saka flotilla. Nanging, malah sadurunge revolusi, sing pisanan tindak menyang Inggris kanggo ndandani, dadi bagéan saka Angkatan Laut Inggris lan tiwas ing perang ing 1918. Sing paling siap tempur mung "Askold", sing uga dicekel Inggris. Mengko dituku dening Rusia, nanging amarga kondisi sing ora apik, uga "Chesma" dipotong.
    1. +6
      Februari 5 2020
      Apa ing sawetara perang ing 1918 Varangian ilang? lungguh ing watu. banjur dibongkar kanggo logam.
      1. 0
        Februari 5 2020
        Apa ing sawetara perang ing 1918 Varangian ilang? lungguh ing watu. banjur dibongkar kanggo logam.


        Ing kene aku salah.
        Aku dipandu dening kenangan kanak-kanak ing jaman Soviet. Wiwit iku, critane ora dianyari.
        Ing dina iku, ditulis yen dheweke tilar donya ing 1918 ing Segara Irlandia.
        1. +3
          Februari 5 2020
          Mengkono. sumber nulis yen dheweke tenggelam ing Segara Irlandia ing taun 1925.
  10. +3
    Februari 5 2020
    Carane akeh scum munggah kanggo kita, utawa rodo, iku diundang dening "kulit putih bangsawan biru-blooded" Inggris, Amerika, Prancis, Jepang lan uga Belgians lan Danes nyathet, Aku malah ora ngerti sing iki menek kene. Nanging kabeh wong entuk. saking simbah kakung, para bangsawan. Nanging menarik kabeh padha, kapal putih saka flotilla putih, putih padha wedi, amarga padha abang.
  11. + 10
    Februari 5 2020
    Kutipan: Olgovich
    mungsuh negara sing ora duwe kesempatan siji-sijine ing wektu PEACE (sing diakoni dhewe), spekulasi babagan kesulitan militer, njupuk kauntungan saka kelemahane negara, ndeleng kesempatan kasebut.

    Kasempatan kasebut ora kejawab dening pimpinan tsarist ing negara kasebut lan, pisanan kabeh, ing Petrograd - contone, kepercayaan tsar, Menteri Dalam Negeri Protopopov, sing tetep tanggung jawab ing ibukutha ing Februari 1917, ora resmi lan ora bisa. ngrampungake konflik akut antarane proletar lan prajurit resimen pengawal, ing tangan siji, lan pasukan hukum lan ketertiban. Kajaba iku, sadurunge konflik, kahanan sosial, pasokan pangan lan keamanan pasukan ing ibukutha ora diawasi babar pisan, langkah-langkah pencegahan ora ditindakake (kaya ing Jerman lan Berlin) kanggo nyuda aktivitas oposisi ing mangsa perang, pasokan dening kertu, mutusake masalah serangan ing Komplek militèr-industri, etc.

    Sing. pamaréntah tsarist rampung impotent ing prakara partisipasi ing perang donya. Ing wektu sing padha, iwak rotted saka sirah - iku raja karo IQ kurang lan kuwalitas kuwat-karep sing diiseni elit mrentah karo wong-wong sing dipercaya khusus karo IQ malah luwih murah lan kuwalitas kuwat.

    Sadhar bebaya kanggo negara saka kahanan saiki, pengusaha gedhe lan dhuwur-pangkat militèr nganakake rapat rahasia ing Moskow ing November 1916 kanggo ngganti otokrasi kanggo monarki konstitusional, kang divisi Moscow saka Departemen Keamanan kacarita kanggo Petrograd. nanging pimpinan sijine laporan ing ngisor kain - amarga melu konspirasi.

    Nalika komando bodho garnisun Petrograd nggawa prajurit saka batalyon cadangan saka resimen pengawal, dipimpin dening perwira raznochintsy (sic!), menyang dalan-dalan, mesthine dheweke lunga menyang sisih warga kutha, sing pirang-pirang minggu ora bisa. malah tuku roti ing kertu - garis menyang toko diblokir Nevsky Prospekt, lan kepala polisi Petrograd bodho menehi dhawuh kanggo mbubarake garis (ing ngendi liya kanggo njaluk pangan kanggo kulawargané buruh, kang ora nerangake).

    Akibaté, Komite Militer-Industri Pusat (organ pengusaha gedhé) mènèhi prentah kanggo ngrebut kuwasa déning Duma Negara Federasi Rusia, nalika panitia sing padha iki diam-diam mbentuk komposisi pisanan saka Wakil Buruh Petrograd saka Petrograd. Mensheviks lan Revolusioner Sosial Tengen (kanggo ngrebut kepemimpinan saka komite mogok) sing dipimpin dening wakil Duma Negara, anggota Dewan Militer Komite Sementara Duma Negara Kerensky - sing banjur pindhah menyang jabatan wakil ketua Petrosoviet. gegandhengan karo gabung karo Pamrentahan Sementara.

    Kabeh komando paling dhuwur lan komandan ngarep Angkatan Bersenjata Republik Ingushetia (ditunjuk dening tsar bodho) melu konspirasi karo TsVPK. Kabeh tumindak Pemerintah Sementara lan Soviet Petrograd nganti Juni 1917 dileksanakake dening TsVPK.
    1. +3
      Februari 5 2020
      Aku bakal nambah kene ... Salah siji saka tumindak paling fatal ... Dzhunkovsky larangan ing karya policemen karo agen ing rangking tentara ... Iku temenan ndudohke ing teori konspirasi ... Sawise kabeh, iku cetha yen prajurit gumunggung sing netepi pandangan bosok ing urip ing omah "Aja kanca karo gendarmes!" - ora bisa nglawan pakaryan para pengemis, sing disewa dening utusan turis manca botak sing mbayar ...
      1. ANB
        +3
        Februari 5 2020
        Salah siji alasan paling penting kanggo revolusi lan bitterness kuwi ing Perang Sipil - memori saka wong bab serfdom bubar dibusak.
        Para wong tani isih kelingan marang kabeh bab panganiayane para bangsawan.
        Ora tanpa alesan, ing taun 1905 lan 1917, perkebunan wiwit kobong luwih dhisik.
        Pamrentah sauntara, sanajan ngilangi perkebunan, nundha pitakonan petani mengko. Ya, lan iki diiseni karo bangsawan asing kanggo buruh lan petani lan mung sugih.
  12. +2
    Februari 5 2020
    Revolusi ana sing butuh, yen ora mung kerusuhan, wong awam kudu hunch bali nganti pensiun, sampeyan ora bisa lara, operasi apa wae ngalahake budget kanggo sawetara sasi, apa jenis barricades? revolusi mbutuhake dana.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"