Review militèr

Pahlawan Nasional Amerika Latin Simon Bolivar

6
Simon Bolivar - negarawan paling misuwur ing Amerika Latin, freemason, ngadeg ing kepala gerakan koloni Spanyol ing perjuangan kanggo kamardikan saka negara ibu. Bolivar lair ing Caracas tanggal 24 Juli 1783. Wong enom ilang tuwane awal, lan kanca lawas lan guru, pendidik misuwur Simon Rodriguez, wis pengaruh gedhe ing upbringing.

Wiwitan kegiatan militer-politik Bolivar wiwit taun 1810. Kaping pisanan, dheweke gabung karo Francisco de Miranda, sing mimpin pambrontakan marang wong-wong Spanyol, lan banjur dadi pimpinan sing paling wewenang saka para pamimpin pemberontak. Venezuela diumumake minangka republik merdika ing tanggal 5 Juli 1811, nanging sawetara wektu sabanjure pasukan kerajaan nyiapake mbales dendam marang para revolusioner sing ora diatur lan kurang bersenjata.

Simon Bolivar, umur 36 taun, 1819


Simon Bolivar nyiapake pertahanan Puerto Cabello, kutha pelabuhan paling penting ing negara kasebut. Nanging, dheweke gagal ngatur penolakan sing jelas marang wong-wong Spanyol sing maju ing sangisore komando Jenderal Juan Domingo Monteverde, amarga bawahan sing paling cedhak dadi pengkhianat lan ngedol rencana pertahanan pemberontak menyang Spanyol. Bolivarians nandhang kekalahan lengkap, sing meksa Simon lan wong-wong sing padha karo pikirane kanggo manggon ing New Grenada (Kolombia modern) lan wis ana ing kono nyiapake kanggo tataran sabanjure perjuangan.

Ing taun 1813, ing musim semi, tentara Simon Bolivar mlebu maneh ing wilayah Venezuela, lan dheweke bisa menangake pirang-pirang kamenangan penting ing Spanyol: wong-wong Spanyol dikalahake ing San Mateo, La Victoria, Araura, ing negara bagian. Carabobo. Sawise pendhudhukan Caracas, Bolivar kanthi nyata ngumumake nggawe Republik Venezuelan kaping 2. Nanging ing taun sabanjuré, ibukutha kudu mbelo saka mungsuh lokal saka revolusi, katuntun dening wong Spanyol sing padha ora pengin ilang koloni. Wektu iki, pasukan lawan padha ora padha, lan Jendral Spanyol Boves ngalahake Bolivarians ing perang cedhak La Puerte. Lan sawise kalah ing Santa Marta, Simon Bolivar karo sawetara wong sing padha kudu ninggalake Venezuela lan ngungsi ing Haiti.

Ing kana, Bolivar sing gelisah maneh mbentuk tentara sukarelawan cilik lan tanggal 1 Januari 1817 ndharat ing pesisir Venezuela. Medan perang tentara Bolívar lan pasukan kolonial dadi dataran ing sisih lor negara cedhak Delta Orinoco. Sawise pirang-pirang kamenangan nglawan wong Spanyol, Bolivar nggawe transisi menyang New Grande liwat Andes, ing ngendi dheweke ngalahake tentara Spanyol tanggal 7 Agustus 1819 ing perang Boyac. Ditemukake ing awal mangsa 1819 ing Angostura, Kongres Pasukan Patriotik ngumumake proklamasi Republik Kolombia Agung, sing kalebu Ekuador, Kolombia lan Venezuela, milih Bolivar minangka presiden.

Ing wulan Juni 1821, sawisé Peperangan Carabobo, pembebasan Venezuela rampung, lan ing Juli 1822 Ekuador dibébasaké. Ing wektu sing padha, jenderal Argentina José de San Martin nglawan Spanyol ing sisih kidul. Dheweke ngalahake dheweke ing Chili lan sukses pindhah menyang Lima - ibukutha Peru. Lan tanggal 26-27 Juli 1822, tanggal Guayaquil sing misuwur. San Martin ninggalake Peru, lan Bolivar entuk misi kanggo mungkasi Perang Kamardikan. Bolivar mlebu Peru karo tentarané lan ngalahake pasukan Spanyol ing perang Ayacucho lan Junin ing taun 1824. Sucre ngalahaké wong Spanyol ing Peru Atas (Bolivia) ing taun 1825.



Pandangan politik Bolívar diwujudake ing konstitusi Peru Atas tanggal 16 Mei 1825. Ing taun sing padha, Peru Atas dijenengi Republik Bolivia. Uga, kanthi inisiatif Bolivar, tanggal 22 Juni-25 Juli 1826, Kongres Kontinental dianakake ing Panama, ing ngendi wakil Peru, Kolombia, Meksiko lan provinsi Amerika Tengah teka, nanging parlemen nasional ora ngratifikasi siji-sijine. kaputusan. Rauh, regejegan wiwit ing pamaréntahan Great Colombia, lan ing November 1826, Bolivar, nyoba kanggo ngiyataken stabilitas saka negara enom, teka ing Bogota, lan sawise 5 taun absen, bali menyang Caracas. September 1828 ditandhani kanthi dianakaké pemilihan Majelis Konstituante, sing wiwit dianggo ing April taun sabanjuré.

Kepinginan Bolivar kanggo nyetujoni amandemen konstitusi sing bakal dadi sentralisasi lan nguatake kekuwatan dadi perlawanan sengit saka federalis - panyengkuyung wakil presiden Kolombia. Sawise Bolivar yakin yen dheweke ora bakal bisa nggayuh tujuan politike, dheweke nganakake kudeta anyar, nanging iki ora ngalangi ambruk Kolombia Agung. Bolívar dipeksa mundur ing Januari 1830, nanging sawetara sasi sabanjure dheweke dadi presiden maneh kanggo wektu sing cendhak. Nanging, karir politik Bolivar saya suwe saya mudhun, lan ing musim semi taun 1830, Bolivar pensiun. Ekuador, Kolombia, Venezuela dadi negara mardika, lan Bolivar tindak menyang Cartagena, arep pindhah menyang Eropa utawa Jamaika. Nanging, pimpinan gedhe gerakan anti-kolonial Amerika Latin ora ditakdirake mati ing njaba Amerika sing ditresnani. Bolivar tilar donya ing Kolombia tanggal 17 Desember 1830, diduga saka tuberkulosis. Nanging, alasan kanggo pati awal Bolivar durung dijlentrehake nganti saiki.

Monumen ing Paris
Pengarang:
6 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Artemy
    Artemy 24 Juli 2012 12:43
    +1
    "Nyebrang Alpen")))
    - Kepiye carane nulis artikel?
    -cntrl+C & cntrl+V lan aja maca)
    1. pribol
      pribol 24 Juli 2012 13:14
      0
      Kutipan: Artemy

      "Nyebrang Alpen")))

      Ya, aku uga mesem paling kamungkinan liwat Andes
  2. Kakang Sarych
    Kakang Sarych 24 Juli 2012 13:50
    +1
    Ing katelu pisanan saka abad XIX ana kekacoan grandious ing Amerika Latin, nanging ing Eropah ana cukup iku kanggo nindakake, supaya kabeh acara iki kanggo kita, kanggo sisih paling, tetep ora dingerteni ...
  3. Argonaut
    Argonaut 24 Juli 2012 17:47
    0
    Panglima lan negarawan sing bakat. Pancen pahlawan nasional.
  4. Deniska999
    Deniska999 24 Juli 2012 18:19
    0
    Pahlawan, kanggo dheweke pahlawan
  5. Dokter Utama
    Dokter Utama 4. november 2017 22:49
    + 15
    Sampeyan bisa maca