Review militèr

Mburu Tito. Mèi 1944

42

Salah sawijining foto dramatis sing langka saka paratroopers sing mudhun saka glider ing pertempuran. Mbokmenawa ing wektu iki paratroopers ing geni


Mungkasi terjemahan artikel "Operasi Roesselsprung kab. Drvar, Mai 1944" diterbitake ing versi Jerman saka majalah sajarah militer Kroasia "Husar" (No. 2, 3, 2016).

Cathetan penerjemah.

Miturut tradhisi sing ana ing pers lan literatur Jerman, kabeh jeneng asing lan jeneng geografis ditularake ing ejaan asline, ing kasus iki ing basa Kroasia. Awit aku ora nganggo basa Serbo-Kroasia lan ora ngerti lafal tartamtu, aku bakal nulis kabeh tembung iki, kajaba sing kondhang, ing basa Latin, kaya ing majalah.

Penerjemah Slug_BDMP


Esuk tanggal 25 Mei 1944 ing Drvar pranyata cetha lan janji dina apik. Ing acara ulang tahune Tito, kutha kasebut dihiasi kanthi sederhana. Macem-macem acara budaya direncanakake. Overflights pesawat individu ing dhuwur ora aneh lan ora nimbulaké weker.

Jam 6.30:46 esuk, bledosan bom pisanan keprungu ing pabrik pulp Drvar. Serangan kejutan iki ditindakake dening pesawat serangan ringan Heinkel He-126 lan Henschel Hs-7 saka grup pengebom wengi kaping 1 (Stab. 2, 7 / NSGr.87), sing bisa tekan target tanpa digatekake ing penerbangan strafing. Ing wektu sing padha, tengah kutha uga kena. Pengebom Ju-151D II. Klompok skuadron ngebom nyilem kaping 151 (II./SG250) ngeculake bom abot 500 lan 6.50 kilogram. Serangan kaping telu, sing diterusake ing 13, dikirim dening Skuadron 151 saka Skuadron Bomber Selam 13 (151./SG.6.55), lan tahan nganti 3. Iki diterusake kanthi serangan kaping papat lan pungkasan saka skuadron kaping 7 saka grup pengebom wengi kaping 3 (7./NSGr.42), dilengkapi pesawat CR-7.00 Italia. Iku terus nganti 109:27. Dive-bombers lan pesawat serangan ditutupi dening pejuang Messerschmitt Bf-27G IV. Klompok Skuadron Pejuang XNUMX (IV./XNUMXJG).

Ing 7.00:52, pesawat transportasi Junkers-314 pisanan muncul ing Drvar, saka ngendi 500 pasukan payung saka batalyon udhara SS XNUMXth ndharat.

Ing jam 7.10:230, pisanan saka patang puluh lima glider pendaratan DFS-340 ndharat, sing kudune ndharat kanthi total 654 pasukan terjun payung. Ing gelombang pisanan, direncanakake kanggo nampa 20 pasukan terjun payung. Partisans bisa nggayuh sawetara glider: salah sijine dipeksa ngeculake saka tug lan ndharat ing njaba Drvar, loro liyane ditembak mudhun, lan telu liyane rusak. Kapitunan ing antarane kru lan pasukan ana XNUMX wong.


Gambar dijupuk watara 7.00:300. Paratroopers pisanan lan wadhah kargo ndharat ing lapangan cedhak Drvar. Foto kasebut nuduhake manawa pesawat kasebut dipasang ing klompok telu utawa rong mobil nalika ndharat. Para gerilyawan kaget, lan nganti saiki ora ana sing nembak pasukan payung ing lemah. Pesawat mabur ing dhuwur kira-kira. 200 meter, lan parasut dibukak ing dhuwur XNUMX m

Sajrone kebangkrutan, Ju-87 ngebom nyilem ditindhes target lemah ing wilayah Drvar karo bedhil mesin lan ndamel bek menyang papan perlindungan. Mesthine, kabeh "pertunjukan udara" iki dikontrol saka markas mabur ing Ju-88 utawa He-111.

Ing wektu sing padha, kabeh mesin militèr Jerman disetel - 20000 wong mesthine kanggo ngremukake "negara Tito" ing Drvar. Ing sanga arah ing ngendi wadya Jerman maju, perang sengit. Saka Srb, grup "William" maju. Miturut rencana, dheweke kudu tekan Drvar ing wayah sore tanggal 25 Mei lan nyambungake karo paratroopers saka batalyon SS 500th.

Pukulan kasebut dadi kejutan lengkap kanggo para partisan. Salajengipun, sejarawan nyoba kanggo nggawé ulang acara ing Drvar, perang, tumindak peserta individu - kabeh bebarengan bisa diterangake ing tembung siji - lam.

Sawise kebangkrutan, paratroopers padha kumpul lan, baris ing chain, pindhah menyang target dimaksudaké. Sadawane dalan, padha numpes kabeh ing dalan - partisans bersenjata lan warga lokal ora bersenjata, mbuwang granat ing omah-omahé lan kanthong ditindhes saka resistance partisan diatur. "Lucky" mung sawetara partisans lan sipil - padha dijupuk tawanan.


Adegan pendaratan dramatis saka glider (mbokmenawa dipentasake). Dibandhingake karo paratroopers, paratroopers landing ing glider nggawa peralatan lan amunisi luwih akeh. Gambar kasebut uga nuduhake salah siji saka rong senapan mesin sing dipasang ing kokpit, sing mesthine "mbusak" situs kebangkrutan, nanging ing kasus ing Drvar, serangan kasebut dumadakan dadi ora perlu.

Paratroopers, ndharat ing pinggir Kali Unats, ing geni saka batalyon keamanan lan di-push bali menyang pinggiran Drvar. Klompok kapisah saka pejuang Brigade Teknik lan skuadron kavaleri, sawise perang cendhak, mundur saka Drvar menyang posisi pertahanan ing lereng Gunung Gradina. Awak salah siji saka tankettes saka platoon tank, dumunung ing Gunung Trninich, pindhah menyang Drvar, murub bedhil mesin, lan pisanan bingung nyerang Jerman, nanging enggal numpes. Klompok nom-noman, anggota pertahanan diri lokal lan sawetara perwira sekolah perwira ing Shipovlyany, kanthi mung 25 bedhil, padha kumpul ing rumah sakit ing Danichy lan bisa ngusir serangan Jerman. Dheweke malah bisa nyekel bedhil mesin lan papat kothak amunisi saka salah sawijining glider. Klompok perwira liyane saka Shipovlyan bisa nembus ing sadawane jalur sepur menyang posisi batalyon keamanan lan nguatake pertahanan guwa Tito. Dheweke bisa ngusir serangan saka pasukan terjun payung sing nyabrang Kali Unats.


11 pasukan terjun payung lan 4 kontainer kargo ndharat saka siji pesawat. Ju-25 mabur karo flaps ditambahi kanggo alon mudhun sabisa


Skydiver lan peralatan. Parasut kasebut dipasang ing sabuk, mula paratrooper ing penerbangan kasebut diiringake maju lan ora bisa ngontrol gliding. Parasut RZ-16 kanthi garis tarik sing isih ana ing pesawat. Bantalan dhengkul. Pisau sling. Helm M38 nganggo penyerap kejut kulit.

Sanalika Jerman dikuwasani Drvar, langsung dadi cetha kanggo wong-wong mau sing posisi utama partisans ing sisih liya saka Unac. Tito uga ana. Jerman uga ngerti yen markas Tito ana ing guwa ing lereng Gunung Gradina, nanging lokasi sing tepat ora dingerteni.

Kira-kira 9.00, rentengan pasukan terjun payung ngluncurake serangan ing sadawane dalan utama Drvar menyang Unac ing posisi batalyon keamanan lan perwira saka Shipovlyan sing nguatake. Baterei senapan recoilless 105 mm lan rong baterei mortir 80 mm mbukak geni ing posisi partisan. Serangan paratroopers macet udakara 50 langkah saka Unac. Serangan salajengipun ugi dipun uwalaken dening geni ingkang ageng saking para pembela, lan sasampunipun Jerman kepeksa mundur lan ngungsi ing griya ing pinggiran Drvar. Ana ngaso ing perang.

Sawetara sejarawan nganggep wayahe iki pancen penting. Komandan batalyon udhara SS 500th, Hauptsturmführer Kurt Rybka, isih duwe kesempatan kanggo mrentahake gelombang kapindho saka 171 pasukan terjun payung kanggo ndharat langsung ing lereng gunung ing ndhuwur "guwa Tito" lan mblokir rute uwal kasebut. Apa Rybka ora nindakake iki ora dingerteni. Bisa dianggep yen wektu iki dheweke wis ngerti yen serangan Jerman ing Drvar ora berkembang kanthi cepet kaya sing dikarepake, lan bala bantuan partisan wis ana ing dalan. Bisa uga komunikasi radio karo markas sing luwih dhuwur bisa diganggu nganti sawetara wektu, lan dheweke ora bisa ngowahi rencana sing wis digawe sadurunge. Nalika komunikasi radio dibalèkaké, paratroopers wis dipeksa kanggo nglawan partisan counterattacking dhewe, lan komandan batalyon mbutuhake kabeh pasukan ing Drvar dhewe, lan ora ing sisih liyane kali. Bisa uga Rybka isih durung yakin manawa Tito ana ing guwa kasebut. Yen ora, dheweke bakal tumindak luwih tegas. Salah siji cara utawa liyane, Rybka mutusaké kanggo pindhah ing pertahanan.


Situs kebangkrutan. Mungkin iki kebangkrutan grup Panther (110 wong)


Ing gambar iki, paratroopers ora ana ing geni lan bisa ndharat tanpa repot. Sawetara prajurit, sing ndharat ing glider, ora nganggo landing, nanging helm infanteri


Pemandangan sing padha karo dijupuk sadurunge, dijupuk saka kadohan luwih. Prajurit klompok "Panther" nggawa kothak kanthi peralatan lan amunisi menyang dhuwur Shobicha-Glavits, sing wis dadi posisi pertahanan utama paratroopers.

Ing 10.00 kabeh Drvar ana ing tangan saka landing Jerman. Umume stasiun radio partisan dirusak utawa ditawan. Uga, akeh ciphers tiba ing tangan Jerman. Akibaté, sambungan saka partisans rusak. Sawetara partisans mati ing panggonan, sawetara dijupuk, nanging isih mayoritas bisa oncat. Miturut laporan mengko, partisans ilang 100 wong ing Drvar. Sawetara anggota misi militèr manca uga tiwas utawa dicekel. Paratroopers wis ilang 60 wong ing titik iki. Sawetara warga lokal digunakake dening Jerman kanggo ndhudhuk trenches lan ngumpulake amunisi. Kuburan Shobicha-Glavitsa, sing diwatesi ing loro-lorone tembok watu, dadi posisi pertahanan utama batalyon kaping 500. Pos komando batalyon uga ana ing kono. Kuburan iki dibentengi lan disiapake kanggo pertahanan kabeh. Kabeh amunisi disimpen ing kana, papan ganti lan diklumpukake mayit prajurit sing mati. Posisi liyane ing Drvar uga disiapake kanggo pertahanan. Markas batalyon ngerti yen serangan saka grup William ora berkembang miturut rencana amarga perlawanan kuat saka partisans lan sebagian mandheg. Skuadron pengintaian "Kroasia" uga nglaporake pendekatan pasukan partisan anyar saka Srba. Komandhan batalyon kaping 500 mrentahake 171 pejuang batalyon sing isih ana ing lapangan ing ngarepe Shobicha-Glavitsa. Wadah parasut karo amunisi lan obat-obatan uga dicemplungake ing kono saka sepuluh Ju-52.


Partisan karo senapan mesin Austria Schwarzlose M1907 / 12, diadaptasi kanggo nembak ing celah udara


Henschel Hs126B-1, III./LLG1, Drvar, 1944

Spesifikasi:
• daya, l. p.: 850
• Wingspan, m .: 14,5
• Dawane pesawat, m: 10,8
• Dhuwur pesawat, m: 3,7
• Wing area, sq. m.: 31,6
• Bobot, kg:
• pesawat kosong: 2035
• lepas landas: 3275
• Kacepetan maksimal, km/jam:
• cedhak lemah: 310
• ing dhuwur 3000 m: 354
• Kacepetan jelajah, km/jam:
• cedhak lemah: 270
• ing dhuwur 4200 m: 330
• Jarak mabur, km: 715
• Langit-langit, m.: 8200.


Ju 87-D kanthi pancing glider


Sawetara glider nabrak utawa rusak nalika landing. Ing wektu sing padha, udakara 20 prajurit sing tatu. Kerugian glider yaiku nalika ndharat, meh ora ana kesempatan kanggo nyegah alangan.


Kutha Drvar sawise bom. Umume bom kasebut tiba ing tengah kutha lan ing wilayah pabrik pulp.


Fiat CR-42, 3./NSGR.7, Drvar 1944

Spesifikasi:

• Crew: 1 wong
• Dawane: 8,25 m
• Lebar sayap:
◦ ndhuwur: 9,7 m
◦ ngisor: 6,5 m
• Dhuwur: 3,06 m
• Area Wing: 22,42 m²
• bobot kosong: 1782 kg
• Bobot lepas landas normal: 2295 kg
• Mesin: 1× Fiat A.74 RC.38 14-silinder berpendingin udara
• Daya: 1× 840 HP. karo. ing 2400 rpm (627 kW)
• Kacepetan maksimal:
◦ ing dhuwur: 441 km/j ing 6400 m
◦ lemah: 343 km/j
• kacepetan Cruise: 399 km / h
• Jarak praktis: 780 km
• langit-langit Service: 10 m
Persenjataan: 2 × 12,7 mm Breda SAFAT senapan mesin, 400 puteran saben bedhil
• Bom mbukak: 2 × 100 kg bom.


Peta kahanan ing Drvar ing 25.05.1944/9.00/XNUMX ing XNUMX

Tito ninggalake guwa


Kanggo komandan-in-chief saka NOAU, Joseph Broz Tito, kebangkrutan pasukan Jerman cedhak omahé teka minangka surprise lengkap. Kanggo sawetara wektu dheweke nonton perang sing kedadeyan lan ngenteni laporan babagan kahanan kasebut. Dheweke tetep ing guwa nganti 10.00:12.00, nalika ana ngaso ing gelut. Senapan mesin Jerman tetep ing geni siji-sijine dalan sing anjog ing slope menyang guwa, lan mudhun ing sadawane iku ketoke banget beboyo. Prajurit batalyon keamanan lan pengawale Tito bisa nggawe bolongan ing lantai gubug supaya bisa mudhun menyang sikil gunung kanthi tali sing diikat saka garis parasut. Sawise sawetara sukarelawan bisa nindakake iki, giliran Panglima Tertinggi. Sawetara pejuang tiwas nalika mudhun, nanging Tito bisa nyepetake celah ing watu sing nglindhungi dheweke saka geni mungsuh, ngatasi papan sing mbukak lan nutupi watu kasebut. Ing ngriku dhawuh dhatêng batalyon satêmênan supados nglajêngakên kalênggahan, lajêng piyambak kalihan rombongan ingkang sadêdêdamêl minggah ing pucuking Gunung Gradina, ingkang sampun jam XNUMX. Ing kana dheweke nonton perang nganti sawetara wektu, banjur pindhah menyang arah Podovi. Kanthi mangkono, evakuasi saka omah kasebut kasil rampung. Iki minangka cara historiografi resmi Yugoslavia pasca perang nafsirake.

Peran Tito lan prilaku ing jam pisanan operasi Jerman durung dijlentrehake. Ora jelas kenapa dheweke ora cepet-cepet ninggalake omahe. Iki minangka papan perlindungan sing apik, kalebu saka serangan udara, nanging ing wektu sing padha cilik banget kanggo nampung kabeh Markas Agung ing kana. Komunikasi karo markas mung bisa ditindakake liwat utusan (komunikasi radio, kaya kasebut ing ndhuwur, rusak). Langsung ing jejere Tito mung dadi ajudan lan sawetara kanca cedhak. Markas Agung dhewe lan panggedhene ana ing cedhak guwa. Bola-bali markas ngirim cathetan marang Tito kanthi usul metu saka guwa. Dokumen resmi nyebutake usulan kasebut tanggal 9.30, 9.45 lan 10.00. Nanging Tito mung sawise 10.00 mutusaké kanggo ninggalake guwa, nalika ing kono wis cetha mbebayani. Kaget yen Panglima Tertinggi sajrone 4 jam sawise wiwitan serangan Jerman ora ana ing markas, nanging komunikasi karo dheweke mung kanthi bantuan cathetan. Markas Agung ing wektu iku uga ngirim utusan menyang unit cedhak lan tatanan karo pesenan, panjelasan saka kahanan ing Drvar, lan uga informasi bab negara Panglima Agung. Prentah kasebut ora kanggo jenenge Tito, nanging langsung dening Markas Agung. Iki nuduhake yen Markas Agung tumindak kanthi inisiatif dhewe.


Kebangkrutan gelombang kapindho pasukan ing lembah Drvar. Ing sisih sebrang lembah katon gunung sing ereng-erenge, papan panggonane Tito.


Pemandangan sing padha kaya ing foto sadurunge, dijupuk saka posisi paratroopers sing ndharat sadurunge. Salah sawijining pejuang kanthi jelas nuduhake jejak perang sengit ing Drvar


Perang ing wilayah Gréja Ortodoks. Komisaris militer kanthi kamera katon ing latar mburi


Prajurit klompok "Brecher" ing kuburan cilik ing Trninica Breg. Iki minangka titik sisih kidul sing paling maju saka pasukan terjun payung.


Tugas pisanan pasukan kebangkrutan yaiku masang markas lan nggawe komunikasi karo apartemen utama lan penerbangan. Nanging, iku mung bisa kanggo nginstal ing 10.00. Amarga iki, ora bisa nggawe pangaturan kanggo ndharat gelombang 2 pasukan. Gambar kasebut nuduhake kabel saka radio menyang antena


Skydiver ndharat ing jejere antena sing kasebut ing katrangan ing foto sadurunge.


Non-commissioned officer - paratrooper, salah siji sing ndharat kanthi cara landing. Iki dibuktekake manawa paratroopers ora nganggo jaring kamuflase ing helm. Emblem Luftwaffe katon ing lengen klambi. Ing pundhak - rong tas granat


Ora ana formasi partisan gedhe ing Drvar. Sanalika sawise laporan pisanan saka serangan Jerman, pasukan partisan gedhe wiwit pindhah menyang Drvar kanggo bantuan kanca-kanca.

Partisan counterattack


Markas Korps Proletar 1, dumunung ing desa Mokronoge cedhak Drvar, kanthi cepet dilaporake babagan pendaratan Jerman lan langsung mrentah Divisi Proletar kaping 6 ngirim siji brigade kanggo mbantu partisan ing Drvar. Brigade Lik kaping 3, ingkang cacahipun sekawan batalyon ugi tumuju mrika. Markas divisi 9 mrentahake brigade Dalmatian 1 ngirim siji batalion sing paling cedhak karo Drvar. Markas Korps Lik 1 ngirim rong batalyon Brigade Lik Proletar 1 menyang Drvar. Mangkono, kira-kira 1000 partisan padha pindhah menyang Drvar ing pawai paksa. Batalyon 1 saka brigade Lika 3 (130 pejuang) tekan dhuwur cedhak desa Kamenice ing 11.30 lan nyerang posisi Jerman ing stasiun sepur Stavkovice nalika pindhah. Ing pertempuran cedhak sabanjuré, Jerman ilang pitu tiwas lan rolas tatu lan dipeksa kanggo mundur menyang kuburan cedhak. Ing wektu sing padha - ing 11.50 - kebangkrutan gelombang kapindho pasukan (171 wong). Padha langsung dibuwang menyang perang ing Kamenice. Gotong royong lan serangan balik ing terrain rock cedhak Kamenice ora nggawa kamenangan pungkasan kanggo loro-lorone, lan Jerman dipeksa kanggo pindhah ing pertahanan. Partisans 3rd Likskaya digabung karo kelompok lan pejuang individu saka Brigade Teknik lan macem-macem unit lan institusi NOAU, sing bisa lolos saka Drvar. Posisi para partisan bola-bali kena serangan udara.

Watara jam 13.00 Drvar tekan batalyon 3 divisi Lik 6, dipimpin komandan. Dheweke langsung mbuwang batalyon menyang serangan ing sisih kiwa posisi Jerman ing lembah Drvar. Perusahaan 1 nyabrang jembatan Zoritsa lan nguatake pertahanan batalyon keamanan, perusahaan 2 maju ing dalan Bastasi, lan nomer 3 liwat Spasovin. Panglima Jerman uga nguatake pertahanan ing arah iki. Ing perang pisanan wiwit ing bab 14.00. Perusahaan kaping 2 saka batalyon Liksky kaping 3 bisa nyuda sawetara sarang senapan mesin Jerman kanthi geni mortir lan jam 16.40 nyurung wong Jerman bali menyang persimpangan tengah Jalan Bastasi, ing ngendi pemerintah kutha dumunung. Sajrone perang sengit, bangunan dewan ganti tangan kaping pirang-pirang, lan minangka asil, Jerman mundur menyang Shobicha-Glavitsa. Batalyon keamanan kasil nyurung wong Jerman metu saka pinggir tengen Unac lan ing 16.45 piyambak nyabrang menyang sisih ngelawan. Kira-kira ing wektu sing padha, batalyon 1 Brigade Proletar 1 nyedhaki, sing saiki isih ana ing cadangan. Ing wektu sing padha, batalyon 2 saka brigade 3 Lik nyedhaki lan nyerang sisih kiwa Jerman ing gerakan. Kompi kaping 3 saka batalyon 2, sawise perang sengit, mbuwang klompok Jerman "Brecher" saka Trninica Brek menyang Kninska Kapja. Jêrman sawetawis dangu sagêd nêmpuh ing rêrêgêd sêpur, nanging sasampuning têkaning kompi 1 tuwin satunggiling Brigade Teknik, watawis jam 18.00 lajêng mundur dhatêng Trnjak.

Batalyon kaping 4 saka brigade Lik kaping 3 (130 pejuang) tekan Drvar kira-kira jam 17.00 lan ditinggalake ing cadangan yen ana ndharat Jerman anyar.

Ing jam 20.00, akeh pasukan payung Jerman diusir bali menyang Shobicha-Glavitsa. Rintangan sing tetep ana ing dalan utama Drvar lan ing arah Prnjavor, uga dipeksa mundur ing 21.30. Lima pesawat transportasi bisa nyelehake wadhah amunisi menyang posisi sing ditinggalake ing tangan Jerman.

Kuburan Shobicha


Pusat pertahanan Jerman yaiku kuburan ing bukit Shobicha-Glavitsa. Saka sisih Kechmani lan pabrik pulp, dilindhungi tembok beton. The sappers punchles loopholes ing wong. Saka sisih pinggir lapangan sing ndharat gelombang kapindho, warga sing didorong ndhudhuk parit kanthi profil lengkap kanthi parapet. Salib watu uga dadi papan perlindungan kanggo penembak individu. Jerman saka kabeh arah padha diubengi dening papat batalyon saka 3rd Lik brigade lan batalyon saka 3rd Dalmatian brigade sing nyedhaki mengko. Ing 23.00, partisans, didhukung dening mortir, ngluncurake serangan saka kabeh arah. Jêrman ngêdalakên suar-sêbaripun kathah, satemah dados padhanging rêdi, sarta para partisan kecalan pangayomaning pepeteng. Amarga nomer akeh otomatis gaman lan ora kurang amunisi, Jerman mbukak geni agawe. Serangan kasebut ditanggulangi kanthi cepet. Serangan anyar diwiwiti jam 1.00 tanggal 26 Mei. Batalyon 3 lan 4 saka brigade Lik 3 maju kanthi dhukungan saka mortir lan kanthi bantuan granat tangan. Nanging sukses ora digayuh maneh, lan ing sawetara panggonan pasukan terjun payung malah counterattack. Batalyon 2.00 Brigade Lik Proletar 1 uga dibuwang ing serangan kaping telu kira-kira jam 1, nanging asile padha. Serangan liyane ing 3.30 uga ditangkis dening Jerman kanthi biaya ketegangan gedhe.

Terobosan Jerman menyang Drvar



Sajrone pertempuran paling kuat ing Drvar, serangan darat Jerman uga diwiwiti. Ing gambar kasebut, sapper saka divisi Brandenburg ngresiki dalan menyang Bosansko Grahovo. Para sappers bisa netralake 16 ranjau darat, nanging 6 kendaraan ilang ing ranjau, lan 12 wong tatu.

Ing wayah wengi, komando NOAU sinau babagan ancaman terobosan dening Resimen Grenadier Motorized 92nd menyang Bosansky Petrovac lan mrentahake pasukan dhewe kanggo mundur saka Drvar. Iki direncanakake kanggo ngrampungake mundur sadurunge esuke, nalika ana ancaman serangan udara. Kira-kira jam 6.00 ing Kamenica, ing mburi Batalyon 1 saka Brigade Lika 3rd, barisan ngarep saka Grup William sing maju katon minangka kompi 1 Divisi Infanteri Kroasia 373rd. Sawise perang cendhak, batalyon 1 lan 3 saka brigade Lika mundur, lan kira-kira jam 7.00 legiun Kroasia kontak karo pasukan payung saka batalyon SS 500th.

Miturut pawartos korps gunung kaping 15 tanggal 5 Juni 1944, kapitunan batalyon kaping 500 kathah sanget. Gunggunge 145 tiwas lan 384 tatu saka total 825 wong sing melu operasi "Gerakan Knight". Kerugian partisan uga dhuwur. Nomer resmi 179 tiwas, 63 tatu lan 19 ilang, nanging kemungkinan kerugian kasebut luwih dhuwur.

Komando regional Drvar nglaporake 26, komando kutha udakara 28 mati. Brigade teknik ilang 22, sekolah perwira - 4, institusi mburi - 22, batalyon keamanan - 12 wong, lsp. Kanggo iki kudu ditambahake akeh tatu. Brigade Likskaya kaping 3 ilang 24 wong sing tiwas, 46 tatu lan 15 sing ilang.

Sing penting Komandan Agung Tito bisa lolos. Dheweke lan anggota misi militer asing dievakuasi menyang Italia nganggo pesawat Douglas DC-3. Banjur, ing kapal perusak Inggris, Tito diangkut menyang pulo Vis ing Segara Adriatik, sing dikuwasani dening partisan. Vis diowahi dadi bètèng nyata lan dadi pusat perjuangan Yugoslavia nglawan penjajah Jerman. Sekutu dilengkapi lapangan udara tambahan, ing ngendi, nganti pungkasan perang, kira-kira sewu pesawat sekutu, rusak nalika nyerang wilayah sing dikuwasani dening Jerman, bisa ndharat. Iki mbantu nylametake akeh pilot sekutu. Nanging iki liyane sejarah...


Peta permusuhan ing Drvar saka 12.00 25 Mei nganti 4.00 26 Mei


Udakara 50 partisan ditawan ing Drvar. Foto iki cukup menarik. Sawetara rincian angel banget kanggo nerangake. Contone, sapa wanita ing latar mburi? Sing siji nganggo klambi, sing siji nganggo jaket seragam Inggris. Penerjun payung ing sisih tengen nganggo seragam paratrooper M38 monokromatik. Pejuang ing tengah duwe bantalan dhengkul lan pistol karo lanyard.


Paratroopers ngumpulake lan mindhah peralatan ing Drvar


Pendaratan mau mung pas ulang tahune Tito. Ing salah sawijining tukang jahit kutha, wong Jerman nemokake seragam panglima komandan


Paratroopers karo gendéra Inggris lan Amérika dijupuk


Jerman nyekel senjata akeh. Peluncur granat PIAT Inggris katon ing latar ngarep.


Pasukan terjun payung nempuh pirang-pirang serangan ing wayah wengi, lan foto kasebut nyatakake dhewe - tentara Jerman sing kesel, tatu lan mateni.


Prajurit Jerman ing posisi ing kuburan Shobicha-Glavits


Sawise mundur saka partisans, paratroopers Jerman nunggu nyedhaki kanca-kanca saka grup "William".


Ing sisih kiwa ana paratrooper saka batalyon SS 500th. Ing sisih tengen ana Chetnik, pejuang saka formasi monarki Serbia. Miturut tradisi sing wis dilestarekake wiwit jaman dominasi Turki ing Balkan, senjata lan sandhangane dihias kanthi apik.


Ing sisih kiwa ana partisan nganggo seragam Inggris, bersenjata karo senapan mesin ringan Beretta M1938 Italia (1944). Ing taun 1943-44, Inggris ngirim bantuan militèr sing signifikan marang partisan Yugoslavia. Sebagéan gedhé iki minangka barang seragam. Formasi partisan elit - Divisi Proletar 1 - meh kabeh nganggo seragam Inggris. Ing sisih tengen ana partisan ing jaket lan sepatu bot Jerman (1944). Bersenjata karo senapan mesin Jerman MG34

Cathetan penerjemah


Sayange, pungkasan artikel penulis wis crumpled. Kedadeyan tanggal 26 Mei - 5 Juni, tumindak kelompok darat Jerman lan penerbangan Sekutu, ora katutup babar pisan, ketoke amarga kurang papan.

Sing pengin bisa akrab karo materi sing relevan paling ora ing Wikipedia. Artikel ing majalah Hussar lan Wikipedia saling nglengkapi kanthi apik.

Materi iki katon menarik kanggo aku uga amarga akeh foto langka lan gambar-rekonstruksi sing berkualitas tinggi.

Slug_BDMP
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Operasi Horsemanship. Drvar, Mei 1944
42 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Tanggalan
    Tanggalan 29 Februari 2020 18:20
    +3
    Aku maca lan ora ngerti, nanging sapa sing kudu dakkarepake? Fasis / pasukan terjun payung sing ora menang? utawa partisan Yugoslavia?
    Umumé, ana film keren babagan partisan Yugoslavia - "Ing jejak macan"
    1. Phil77
      Phil77 29 Februari 2020 19:28
      +4
      Sugeng sonten! Film bocah cilik! Jembatan sing apik banget, pemandangan sing apik lan lagu! * Bella Chao *.
    2. APIS
      APIS 29 Februari 2020 20:05
      +1
      Doctor Mladen uga film apik. Nuduhake jadwal kanthi akurat.
      1. penembake gunung
        penembake gunung 1. mars 2020 18:39
        +2
        Ana film "The Battle of the Neretva" ... Carane Jerman meh squeezed partisans, lan padha kudu pindhah cahya menyang gunung ... Dadi padha perang, padha ora guwa ing ... Ora ana kuwi. gerakan partisan kuat ngendi wae ing Eropah.
        1. penembake gunung
          penembake gunung 1. mars 2020 21:21
          0
          Ana "kuat" minus siji. Silently minus ing kabeh topik ... Aku pengin aku bisa ndeleng sampeyan. Gulchatay! Tampilake pasuryan sampeyan?
  2. amatir
    amatir 29 Februari 2020 18:34
    +5
    Sing penting Komandan Agung Tito bisa lolos. Dheweke lan anggota misi militèr manca padha ing bidang "Douglas" DS-3 dievakuasi menyang Italia. Mengko ing pangrusak Inggris

    Ing wayah wengi tanggal 3-4 Juni, Tito lan anggota Sekolah Tinggi diangkut dening pesawat Soviet kru Mayor Shornikov saka Kupreshko-Pole menyang pangkalan udara Sekutu ing Bari.

    Kasunyatan bilih Tito disimpen dening pilot Soviet, uga kasunyatan manawa Jerman entuk seragam upacara marshal sing licik, apa wong Kroasia isin nulis?
    http://militera.lib.ru/memo/russian/golovanov_ae/36.html
    1. Slug_BDMP
      29 Februari 2020 19:12
      +3
      bab kasunyatan sing seragam upacara marshal licik tindak menyang Jerman padha isin kanggo nulis purun saka Kroasia?

      ???
      Malah ana foto
      Pendaratan mau mung pas ulang tahune Tito. Ing salah sawijining tukang jahit kutha, wong Jerman nemokake seragam panglima komandan
    2. ccsr
      ccsr 29 Februari 2020 19:25
      +1
      Quote: Amatir
      Kasunyatan bilih Tito disimpen dening pilot Soviet, uga kasunyatan manawa Jerman entuk seragam upacara marshal sing licik, apa wong Kroasia isin nulis?

      Awake dhewe ngerti kepiye:
    3. APIS
      APIS 29 Februari 2020 20:02
      +5
      Miturut cara aftyr asli ngindari tembung "Ustashi", Kroasia wis dipérang kov elek menyang tengen lan salah, utawa panggonan tengen.
      Tito, yen ana sing ora ngerti, iku wong Kroasia miturut kewarganegaraan. Ustashe nandhani para rekrut kanthi tato pergelangan tangan. Banjur, nalika ing paprangan ing sisih partisans padha ketemu sing dipatèni karo tandha kuwi, padha nuduh Tito kolaborasi karo Nazi.
      Chetniks - jeneng partisan Serbia wiwit abad kaping 14. Kolaborator ora disebut Chetniks. Ing Serbia ana partisans pro-Kulon, padha diprentahake dening Dragoljub Mikhailovich, nganti awal 1943 iku pimpinan anjog saka resistance, ora mlebu menyang aliansi karo Nazi. Nanging ing pungkasan dheweke ditembak amarga hubungane karo wong Italia (miturut pendapatku, ora wajar). Rehabilitasi mung ing 2015.
      Wong Chetnik seneng banget lan isih seneng nganggo rambut dawa.
      Pertahanan diri sukarela Serbia ing sangisoré komando Nedic bisa nggedhekake ora luwih saka 10 ewu wong sajrone limang taun pendhudhukan. Iki luwih sithik tinimbang Ustashe, Bosnia lan korps keamanan Rusia.
      Umumé, artikel kasebut sempit pikirane (ora nyalahake penerjemah). Nyoba kanggo muter maneh gelut kepungkur.
      1. Slug_BDMP
        29 Februari 2020 20:16
        +9
        Aku wis krungu / maca manawa sawise Tentara Abang mlebu ing Yugoslavia, dheweke sesambungan karo NOAU lan karo Chetnik. Malah ana parade bareng ing kutha-kutha sing wis mardika. Nanging banjur Chetnik dadi mungsuh saka komunis. Malah ing "film partisan" Yugoslavia, padha "Battle on the Neretva", Chetniks diwakili minangka mungsuh sing paling awon.
        1. APIS
          APIS 29 Februari 2020 21:08
          +5
          Iki wis kedaden historis. Sawetara wong Serbia, sawisé dikuwasani Turki ing abad kaping 14, nuli ngladèni Kaisar Austria, sawetara menyang Permaisuri Elizabeth (ing cara, padha manggon ing tlatah Donbass saiki). Akèh wong Serbia Rusia bali ing abad ka-19. Serbia, yen wong ora ngerti, ngalahake wong Turki dhewe. Kita padha dadi sukarelawan ing tentara Serbia. Malah Chernyaev lan Raevsky.
          Obrenovichi dipandu dening wong Austria, ing awal abad kaping 20 ana kudeta. Karageorgievichs "pro-Rusia" munggah menyang kuwasa.
          Rong komandan Perang Dunia I sing misuwur, voivode Putnik lan voivode Misic, makili rong kemah sing ngelawan. Misic, sing nduweni kaluwihan militer sing ora bisa dipungkiri, bisa ngyakinake Pangeran Bupati Alexander yen perlu fokus ing sisih kulon.
          Konspirator pro-Rusia dieksekusi.
          Serbia, Kroasia, Montenegro, Makedonia lan Slovenia digabung dadi siji karajan - Yugoslavia.
          Nanging padha matèni raja (ing wektu iku wis) nalika riko menyang Italia. Seduluré Paulus dadi bupati ing sangisoré raja bayi Pétrus. Ana giliran menyang negara-negara Axis.
          Ing Maret 1941, perwira Serbia nindakake kudeta ing negara kasebut. Jerman, Hongaria, Italia lan Bulgaria (ing gerbong) nyerang. Formasi militèr dibentuk kanthi basis teritorial. Mulane, wong-wong Kroasia, Bosnia, Macedonia lan Wrangel sing ora bisa ditindhes (padha diarani umum) lunga menyang sisih Axis tanpa nolak. Beograd dibom menyang pondasi.
          Kepala Staf Umum Nedich nandatangani pasrah. Mayoritas prajurit lan perwira Serbia lan Montenegro, kalebu sedulure dhewe, ora gelem ngakoni.
          Miturut cara, nalika raja Montenegro uga mlebu nyerah ing Perang Dunia I, akeh subjek sing seneng gabung karo Serbia ing Corfu, lan raja kasebut diusir.
          Thanks kanggo mundur saka Serbs, serangan ing USSR iki telat rong sasi (iki versi).
          Nganti wiwitan taun 1942, D. Mikhailovich minangka siji-sijine pimpinan gerakan partisan ing Yugoslavia.
          Mekaten kanthi ringkes.
          1. ccsr
            ccsr 1. mars 2020 10:59
            +5
            Kutipan saka APIS
            Thanks kanggo mundur saka Serbs, serangan ing USSR iki telat rong sasi (iki versi).

            Umumé, permusuhan ing Yugoslavia pancen mbingungake kertu Hitler, nanging ujar manawa amarga perang karo USSR ditundha rong wulan, ora bener. Kaping pisanan, sanajan ing rencana awal Hitler (akhir taun 1940), perang karo Uni Soviet bakal diwiwiti ing paruh pertama Mei. Kapindho, masalah karo panyebaran pasukan meksa Hitler ngganti wektu serangan paling ora kaping pindho, lan tanggal pas mung muncul ing 10 Juni ing wangun pesenan kanggo miwiti perang ing 22 Juni. Nanging ing umum, mbiji resistance saka pasukan Yugoslavia ing pimpinan Tito, kita kudu ngakoni sing padha akeh mbantu negara kita saindhenging perang, lan iku mung negara sing tenan perang ing Wehrmacht nalika ing pendhudhukan.
            1. APIS
              APIS 1. mars 2020 12:27
              +2
              Ana uga ELAS ing Yunani lan Enver Hoxha ing Albania. Lan dheweke ora makili negara, nanging gerakan komunis negarane.
              1. ccsr
                ccsr 1. mars 2020 16:24
                +2
                Kutipan saka APIS
                Ana uga ELAS ing Yunani lan Enver Hoxha ing Albania.

                Ana, nanging ing babagan tingkat memungsuhan marang Wehrmacht, padha cetha kalah karo pasukan Tito.
                Kutipan saka APIS
                Lan dheweke ora makili negara, nanging gerakan komunis negarane.

                Yen sampeyan nganggep pandangan partai saka pimpinan tartamtu minangka perkara utama ing karusakan saka Nazi, mula iki bisa lan nduwe peran dhasar kanggo sampeyan. Kanggo kula, sing utama yaiku pirang-pirang divisi sing bisa ditarik saka Front Wétan nalika perang supaya bisa nggampangake tumindak permusuhan.
                1. APIS
                  APIS 1. mars 2020 20:30
                  0
                  Yen sampeyan nganggep pandangan partai saka pimpinan tartamtu minangka perkara utama ing karusakan saka Nazi,

                  Aku nyatakake kasunyatan. Lan karakteristik ora mung kanggo Balkan.
          2. AAK
            AAK 1. mars 2020 17:41
            +1
            Kolega, sampeyan, sing milih jeneng samaran kepala intelijen Serbia ing Perang Dunia I, Kolonel Dragutin Dmitrievich, kudu ngerti manawa Raja Alexander, bebarengan karo Menteri Louis Barthou, tiwas ing Marseille, Prancis, lan ora ing Italia ...
            1. APIS
              APIS 1. mars 2020 20:01
              0
              Kolega, sampeyan, sing milih jeneng samaran kepala intelijen Serbia ing Perang Dunia I, Kolonel Dragutin Dmitrievich, kudu ngerti yen Raja Alexander

              Matur nuwun kanggo ndandani.
              Nanging kanggo wong sing jeneng celukanku, panggonan sing dipateni raja iki, umume, kanggo bohlam lampu, diwenehi carane dheweke ditangani karo D. Dmitrievich lan para panyengkuyunge.
          3. Capelan23
            Capelan23 2. mars 2020 10:44
            0
            Kutipan saka APIS
            Nanging padha matèni raja (ing wektu iku wis) nalika riko menyang Italia.

            Teroris matèni raja ing Prancis.

            Kutipan saka APIS
            Ing Maret 1941, perwira Serbia nindakake kudeta ing negara kasebut.

            Kudeta kasebut ditindakake dening Inggris kanggo nyeret Yugoslavia menyang perang.
          4. Komentar wis dibusak.
        2. lele
          lele 29 Februari 2020 22:37
          +2
          Many thanks kanggo penulis kanggo materi paling menarik! hi
          "The Battle of the Neretva", mesthine, aku ndeleng film sing digawe kanthi apik, utamane karo para pemain kasebut. Yul Brynner ngguyu sethitik minangka demoman - kabeh padha "cowboy" trik, mung karo Parabellum tinimbang Colt.
  3. Slug_BDMP
    29 Februari 2020 19:10
    + 10
    Ana film "Landing on Drvar" (SFRY, 1963)
    https://yandex.ru/search/?lr=10407&oprnd=7674490316&text=десант%20на%20дрвар%20фильм%201963
    Mungkin iki dudu masterpiece saka bioskop donya, nanging kronologis acara umume cocog karo sing diterangake ing artikel. Sing nggumunake, film kasebut dijupuk ing Drvar lan ing kana sampeyan bisa ndeleng akeh sing ana ing foto ing majalah kasebut. Iku malah ketoke kanggo kula sing pemandangan landing dijupuk saka amba padha karo foto ing bagean kapindho artikel. Ana episode perang ing colonnade pasamuwan. Umumé, aku nyaranake. Ilustrasi video sing apik kanggo artikel kasebut.
  4. Andrey_5
    Andrey_5 1. mars 2020 11:42
    +1
    Matur nuwun! Pendidikan banget.
  5. kaliber_12x76
    kaliber_12x76 1. mars 2020 13:55
    0
    Apa, Nanging, urip sugih wong manggon ing Balkan ... (iku ora kanggo apa-apa sing padha ngomong: "supaya sampeyan manggon ing wektu menarik").
    Pungkasane pancen digabung, nanging isih informatif.
    Kaget nomer foto saka nglukis saka iku. Kayane kabeh batalyon 500th duwe ponsel lan mung ora "selfie" :-)
    1. ccsr
      ccsr 1. mars 2020 16:26
      +3
      Kutipan saka: kalibr_12x76
      Kaget nomer foto saka nglukis saka iku.

      Jerman ora ngremehake foto sing dipentasake kanggo propaganda, mula bisa uga ana sing dijupuk kanthi cara kasebut. Contone, foto karo sapper, ing mratelakake panemume, wis dipentasake - peserta liyane ing shooting katon banget careless, lan photographer umume ngadeg ing wilayah uncleared, yen sampeyan ngerti pemandangan bener.
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 2. mars 2020 21:39
        0
        Jerman ora ngremehake foto sing dipentasake kanggo propaganda,
        Ora ana sing ngganggu iki. Elinga paling ora montase foto E. Chaldea.
        1. ccsr
          ccsr 3. mars 2020 12:14
          0
          Kutipan saka: 3x3zsave
          Elinga paling ora montase foto E. Chaldea.

          Kang, supaya setelan cetha?
          Ing mratelakake panemume, ora ana sing bakal ngluwihi ing produksi "Raising the Flag over Iwo Jima" - iki Hollywood nyata.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 3. mars 2020 12:23
            0
            Apa aku kasebut pementasan?
  6. Reptiloid
    Reptiloid 1. mars 2020 18:10
    +2
    Aku maca loro bagean dina karo seneng banget. Matur nuwun, Slug_BDMP sing dikasihi, kanggo menehi kesempatan kanggo kenal karo topik sing penting lan jarang dibahas. hi
  7. Master Trilobit
    Master Trilobit 1. mars 2020 19:22
    +7
    Matur nuwun kanggo materi, aku seneng karo konsep penulis - tenang, wicaksana lan ora adil.
    Miturut artikel kasebut dhewe:
    Jerman ngrancang operasi kasebut, nyiapake lan nindakake tanpa pujian. Kabeh tumindak kabeh peserta dikoordinasi, pas wektune lan efektif. Para partisan nglawan kanthi teguh, tanpa pamrih lan kanthi cara sing teratur. Iku amarga iki sing Jerman padha sethitik cendhak ing saben bab sethitik, minangka asil, kamenangan sing diaktifake metu dadi pepak, operasi ora entuk kabeh gol disetel. Iku mesthine dadi kalah, nanging ternyata mung kanggo menang babak ing poin.
    Aku mikir yen luwih akeh bahan kasebut dibutuhake, tegese iku menarik banget kanggo kenal karo sudut pandang "saka mburi bukit". Ora karo politisi lan publisitas korup babagan topik sejarah, nanging kanthi riset spesialis sing cerdas, cekap lan objektif.
    Thanks kanggo penulis, thanks kanggo penerjemah. hi
    1. Ryazanets87
      Ryazanets87 2. mars 2020 14:24
      0
      Sawetara jinis fitur karakteristik saka akeh operasi Jerman: padha thoughtfully ngrancang, nggawe lan ngleksanakake urutan Komplek saka tumindak, perang profesional, nanging "rada" ora remet asil, nuwun, "puffy".
      R.S. Aku iki utamané disabetake dening kamungkinan kanggo ngontrol bagean saka aviation saka "markas udara". Iki ing taun 44 ...
      R.R.S. mangu iki disebabake dening sebutno ing bagean 1 saka orane Unit Cossack kapisah ing "Brandenburg".
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 2. mars 2020 15:28
        +1
        Kutipan: Ryazan87
        asil, nuwun, "pshikovy"

        Aku ora setuju ing kene. Lan ing hubungan kanggo artikel iki lan ing hubungan kanggo perang minangka kabèh. Kanthi asil "pshikovy" pancen, Jerman ora bakal tekan Volga, ora bakal ngadeg ing cedhak Moskow, ora bakal njaga Leningrad ing blokade ... Nanging ing umum, mesthine, iki "ora rampung" lan mutusake asil saka perang. Nang endi wae, padha tansah underestimated mungsuh, overestimated dhewe, wis cukup kemampuan. Kanggo kabeh pragmatisme lan perencanaan sing realistis, ana sing penting sing ora bisa ditindakake, bisa uga ora dadi ciri saka cara mikir Jerman ...
        Apa sebabe Tito bisa lolos nalika cedhak karo Jerman? Markas rusak, komunikasi rusak, rute uwal diobong ... Nanging dheweke bisa lolos lan iki dudu kacilakan. Kene sawetara trifle kuwi sing Jerman tansah kurang. Dheweke ora bisa nyedhiyakake "bolongan ing lantai" lan "tali garis parasut".
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 2. mars 2020 17:58
          +1
          Kene sawetara trifle kuwi sing Jerman tansah kurang. Dheweke ora bisa nyedhiyakake "bolongan ing lantai" lan "tali garis parasut".
          Iku bener! Wong Jerman mesthi ora duwe kreativitas situasional.
      2. Slug_BDMP
        2. mars 2020 16:44
        +1
        Aku iki utamané disabetake dening kamungkinan kanggo ngontrol bagean saka aviation saka "markas udara". Iki ing taun 44 ...

        Ngapa ora? Sawise kabeh, pangaturan tembakan artileri saka udhara ana ing urutan.
        Iku bunder liwat paprangan Yu-88 utawa Xe-111 (ora ana anti-pesawat lan fighter countermeasures), ing perwira karo teropong mirsani asil saka mesin impact lan menehi instruksi ing radio. Apa ana sing kaya ngono ora dingerteni, nanging miturut pendapatku, iki pancen nyata.
        1. Ryazanets87
          Ryazanets87 2. mars 2020 17:42
          0
          Aku ora ngandika iku mokal. Konsep kasebut banget penasaran lan modern, aku durung nate ndeleng kaya iki ing deskripsi Perang Dunia II.
        2. 3x3z simpen
          3x3z simpen 2. mars 2020 17:49
          0
          Ngubengi medan perang Yu-88 utawa Xe-111
          Luwih "Storch"
          1. Slug_BDMP
            2. mars 2020 18:38
            0
            Mesthine, kabeh "pertunjukan udara" iki dikontrol saka markas mabur ing Ju-88 utawa He-111.
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 2. mars 2020 19:03
              0
              Maksudmu kontrol pertempuran utawa imbuhan artileri? Yen pisanan, banjur ya - Yu-88, yen kaloro, sampeyan ora bisa mbayangno "storch" sing luwih apik.
        3. ccsr
          ccsr 3. mars 2020 12:10
          0
          Kutipan saka Slug_BDMP
          Iku bunder liwat paprangan Yu-88 utawa Xe-111 (ora ana anti-pesawat lan fighter countermeasures), ing perwira karo teropong mirsani asil saka mesin impact lan menehi instruksi ing radio. Apa ana sing kaya ngono ora dingerteni, nanging miturut pendapatku, iki pancen nyata.

          Iku kabeh nyata, lan stasiun radio tank wis sawetara VHF sing antarmuka karo stasiun radio penerbangan, kang kok akeh Unit tank Wehrmacht dilakokno dadi sukses ing periode awal perang, nampa instruksi langsung saka spotters udhara. Sayange, intelijen radio kita ngremehake kemampuan komunikasi radio VHF ing penerbangan Jerman, lan ing wiwitan perang kita malah ora duwe penemu arah ing kisaran iki. Umumé, iki minangka kejutan gedhe kanggo kita, mulane panemu arah radio VHF pisanan muncul karo kita mung ing pungkasan taun 1941.
    2. ccsr
      ccsr 3. mars 2020 12:26
      0
      Kutipan: Master Trilobite
      Jerman ngrancang operasi kasebut, nyiapake lan nindakake tanpa pujian.

      A kesimpulan aneh, yen mung amarga padha ora entuk goal utama, amarga. Tito lan gerakan partisan ora dirusak, sing nuduhake paling ora gagal ngrancang asil operasi iki. Apa gunane kanggo nindakake, mbuwang sumber daya lan ora entuk apa sing dikarepake? Ing mratelakake panemume, ing taun 1944, operasi iki pancen ora ana gunane, yen mung amarga perang utama ana ing Front Wétan lan ana ancaman kekalahan nyata, nanging rencana Tito ora kalebu serangan ing Berlin. Yen sampeyan kanthi teliti sinau kabeh sajarah Perang Donya II, iku bakal padha kanggo Wigati sing Hitler kadhangkala duwe helm ing buntut, lan nggawe kesalahan fatal. Minangka conto prasaja, tumindak korps Rommel ing Afrika, kang pungkasanipun ora mimpin kanggo apa-apa, lan kebangkrutan ing Kreta ana militèr dummy sing mimpin kanggo losses akeh. Aku mikir yen Hitler ora paranoid lan luwih ngrungokake ahli militer, kabeh perang bisa beda-beda, sanajan ing pungkasan serangan ing USSR minangka alesan utama sing nyebabake karusakan Jerman. .
  8. SPB 63
    SPB 63 2. mars 2020 18:15
    0
    Ana buku apik babagan Jenderal Mikhailovich - Vuk Draskovic "Wengi Umum". Luwih bias, ing mratelakake panemume, amarga penulis punika denunciator hasrat saka komunisme, nanging ing babagan crita bab nasib Mikhailovich lan gerakan partisan ing Yugoslavia, iku banget penasaran.
  9. Kushka
    Kushka 2. mars 2020 22:38
    0
    Wah partisan! 700 ewu fasis, elit - Pangeran, Brandenburg, pemburu + pasukan terjun payung
    lan ora njupuk wong-wong mau. Piye wae aku durung krungu yen nglawan Kovpak, Yegorov lan partisan Soviet liyane
    sambungan, Jerman diatur iki. Aku uga kaget carane kasebut kanthi teliti, nyathet, tengen
    saben menit + foto.
  10. Petar Iakshiћ
    Petar Iakshiћ 4. mars 2020 01:42
    +1
    teks tanggal / 1.deo/ potkrale su se greske: Kali Sutjeska (34km) ngisor cedhak Crno Gori veћ cedhak Republik Serbia-Herzegovina. Pabrik senjata cedhak Uzhitz / Poshingerov /, ngisor sistem Mauser diprodhuksi mriem lan sistem Lebel. prajurit Nemachki - mbokmenawa Austria saka unit Alpen, ora bersenjata karo Italia "Bereta"-M-38 automat, ing Austria automat "Stajer-Mannlicher" cal. 9mm
    1. Slug_BDMP
      4. mars 2020 10:47
      0
      Kanggo persenjataan prajurit Jerman, sampeyan bisa uga tegese prajurit ing foto saka bagean pisanan artikel kasebut:
      Gambar iki ujar manawa mung prajurit sing dilatih kanthi apik ...

      Ing kana, ing komentar, disaranake manawa dheweke bersenjata karo bedhil submachine Bergmann MP-35.