Mercury fulminate utawa lead azide? Alasan ekonomi militer kanggo ngganti

25

Khaidarkan minangka papan sing apik banget. Ing foto - pabrik pembuangan lan pangolahan pabrik merkuri

Kadhangkala nalika ngrembug babagan amunisi, utamane kartrid, bisa ditemokake manawa azida timbal sing digunakake ing primer minangka bahan peledak wiwitan sing luwih kuat lan modern dibandhingake karo fulminate merkuri, sing luwih dikenal minangka mercury fulminate. Biasane iki ditampilake minangka bebener sing ora diragukan.

Nanging, nalika mbandhingake sifat-sifat saka rong jinis bahan peledak wiwitan, bisa dideleng manawa kinerja azida timbal luwih murah tinimbang fulminate merkuri. Kanggo azida timbal, panas jeblugan yaiku 1,6 MJ / kg, kanggo fulminate merkuri - 1,8 MJ / kg, volume gas kanggo azida timbal yaiku 308 liter / kg, kanggo fulminate merkuri - 315 liter / kg, kecepatan detonasi kanggo timbal. azide, gumantung saka kapadhetan, kisaran saka 4630 nganti 5180 m / s, kanggo merkuri fulminate - 5400 m / s. Sensitivitas impact merkuri fulminate luwih dhuwur, padha ing explosiveness. Umumé, zat sing bisa dibandhingake karo siji liyane, kanthi sawetara keuntungan ing merkuri fulminate.



Kajaba iku, azide timbal, sing diduweni ing bentuk kristal kaya jarum, nduweni flowability lan kompresibilitas sing luwih murah tinimbang merkuri bubuk fulminate, lan iki penting kanggo komposisi campuran sing akurat kanggo biaya primer. Nanging, kanggo miwiti TNT, 0,36 gram merkuri fulminate dibutuhake, lan timbal azida mbutuhake 0,09 gram. Bahan-bahan kasebut duwe kaluwihan lan kekurangan dhewe.

Alesan kanggo panggantos kasebut jelas beda lan didhasarake ing pertimbangan militer-ekonomi. Merkuri angel dipikolehi, lan ora bisa diekstrak ing endi-endi, dene timbal ditambang kanthi volume ewu lan malah puluhan ewu ton. Nggawe azide timbal luwih gampang.

Muncul lan nggunakake timbal azide


Lead azide, kaya sing sampeyan duga, muncul ing Jerman. Iki pisanan dipikolehi ing taun 1891 dening ahli kimia Jerman Theodor Curtius. Militer kanthi cepet narik kawigatosan babagan panemuan iki, lan ing taun 1907, biaya wiwitan pertama karo azida timbal dipatenake ing Jerman. Ing taun 1910, Rhine-Westphalian Explosives Joint Stock Company paten campuran timbal azida, nitrogen sulfida lan diazolbenzene nitrat kanggo tutup blasting.

Pakaryan timbal azide uga ditindakake ing Prancis, AS, Rusia lan negara liya. Miturut cara, timbal azide wis sinau ing Rusia, nanging ora digunakake kanggo akeh, amarga ana akèh merkuri ing Rusia. Produksi kasebut diwiwiti ing abad kaping 1879 ing Transbaikalia. Ing taun 1887, simpenan Nikitovskoye ditemokake ing Ukraina, lan produksi merkuri metalik diwiwiti ing taun 1887. Saka taun 1913 nganti 6762, kira-kira 5145 ton merkuri ditambang, sing diekspor 260 ton, sing ngasilake rata-rata produksi tahunan 197 ton lan ekspor 1913 ton. Kajaba iku, ana uga impor cinnabar lan merkuri, ing taun 56 168 ton cinnabar lan XNUMX ton merkuri. Iki minangka ekonomi penasaran, impor lan ekspor, sing paling mungkin, panyulingan merkuri utami ditindakake ing luar negeri. Umumé, ana bahan mentah sing cukup kanggo produksi fulminate merkuri, lan ora ana kabutuhan khusus kanggo azida timbal.

Ing Jerman, kahanan kasebut kosok balene. Sumber daya Jerman dhewe cilik lan diprodhuksi paling apik 4-5 ton merkuri saben taun. Jerman ing taun 1913 ngimpor 961 ton merkuri, utamane saka Italia, tuku meh kabeh pertambangan Italia. Kanthi wabah Perang Donya I lan transisi Italia menyang kamp Entente, sumber iki ilang. Nanging akeh merkuri duwe sekutu - Austria-Hongaria, sing duwe tambang cinnabar paling gedhe nomer loro ing donya, ing Idrija, ing Slovenia. Iki minangka salah sawijining perusahaan sing paling penting ing kekaisaran. Nanging, perang antarane tentara Austria lan Italia ndadekake sumber iki ing ancaman serius. Ing mangsa panas taun 1917, tentara Italia teka mung watara 12 mil saka Idrija. Kahanan iki meksa komando Jerman supaya cepet mbantu tentara Austria kanggo ngatur serangan, nalika wong Italia diusir bali.

Amarga kemungkinan mundhut merkuri ing Jerman, timbal azida wiwit diprodhuksi lan digunakake nalika Perang Donya I. Sanajan ora bisa dikandhakake manawa ing endi wae, panggantos merkuri fulminate kanthi timbal azida apik. Contone, ing cangkang kanggo bedhil anti-pesawat, timbal azide nyebabake bledosan ing tong minyak. Ing Maret 1918, ing Front Kulon, 43% bedhil anti-pesawat dipateni dening bledosan cangkang ing tong minyak. Alasane yaiku teknologi azide timbal wis owah, lan dadi sensitif banget marang impact sing njeblug nalika dipecat. Jerman kepeksa ngganti kabeh stok cangkang kanggo bedhil anti-pesawat.

Sawise perang pungkasan, nalika pasar merkuri ing donya ambruk, produksi dikurangi dadi 2100 ton ing taun 1923 (ing taun 1913 yaiku 4000 ton), timbal azide wiwit njupuk alih. Tambang batu bara mbutuhake detonator saiki lan luwih murah kanggo pertambangan. Masyarakat Rhine-Westphalian wis nggawe produksi zat iki kanthi skala gedhe. Nganti taun 1932, siji pabrik ing Troisdorf ngasilake 750 ton timbal azida.

Sajrone Perang Donya II, azide timbal ora digatekake ing Jerman, amarga ing wiwitan perang, produsen merkuri paling gedhe, Spanyol lan Italia, ana ing sisih Jerman. Utamane Italia, sing mbutuhake peralatan Jerman lan batu bara Jerman. Ing taun 1938, Italia ngasilake 3300 ton merkuri, cukup kanggo saben kabutuhan. Miturut cara, tilas tambang merkuri Austria ana ing wilayah Slovenia, dikuwasani dening wong Italia lan kalebu ing wilayah Venezia Giulia ing Italia.

Minangka bisa diadili, timbal azide nduweni peran sing rada beda ing ekonomi militer Nazi Jerman. Panggunaan kasebut, utamane ing campuran karo trinitroresorcinate timbal, bisa ngirit konsumsi tembaga langka kanggo produksi sekring. Timbal azide kanthi tembaga mbentuk azide tembaga, sing ora stabil banget lan rawan bledosan spontan, saengga kasus sekring digawe saka aluminium. Mercury fulminate, ing tangan liyane, mbutuhake tabung tembaga, amarga mbentuk amalgam karo aluminium. Ing skala produksi puluhan lan atusan yuta potongan amunisi, panggantos tembaga karo aluminium menehi tabungan sing nyata.

Apa tegese ilang merkuri?


Oktober 29, 1941 ana bilai - Jerman dijupuk Gorlovka ing Ukraina. Nikitovka dumunung ing jejere, ing ngendi ana siji-sijine tanduran ing USSR kanggo ekstraksi lan peleburan merkuri. Ing taun 1940, dheweke ngasilake 361 ton merkuri, lan ing Januari-September 1941 - 372 ton. Pabrik kasebut sacara teknis maju (sing dicathet sanajan dening Jerman), diproses bijih kanthi kandungan merkuri sing sithik banget. Bener, ora nutupi kabeh kabutuhan negara kanggo merkuri, sing nganti 750-800 ton, lan sadurunge perang USSR tuku merkuri ing luar negeri, utamane ing Italia.


Pabrik merkuri Nikitovsky sepisan maneh ngalami karusakan militer. Foto kasebut nuduhake sisa-sisa kompleks produksi; saiki reruntuhan iki wis dirusak

Saiki kabeh sumber wis ilang. Sauntara kuwi, miturut Glavredmet saka People's Commissariat of Nonferrous Metallurgy saka USSR, konsumsi ing kuartal kaping 4 taun 1941 dening commissariat rakyat militer ana 70 ton (kalebu Commissariat Rakyat amunisi - 30 ton), lan dening commissariat rakyat sipil - 69. ton (RGAE, f. 7794, op. 5, d. 230, l. 36). Perkiraan konsumsi taunan ing produksi amunisi mung 120 ton; total konsumsi militer kanggo taun - 280 ton, total - 556 ton.

Mesthi, kabeh merkuri sing bisa dikirim menyang industri militer, nganti ngilangi merkuri ing laboratorium lan perusahaan sipil. Dheweke nyedhaki saklar merkuri lan pertambangan emas kanthi amalgamasi.

Peralatan lan buruh pabrik merkuri Nikitovsky cepet-cepet ditransfer menyang Kyrgyzstan, menyang simpenan gunung Khaidarkan, sing diteliti ing awal taun 1930-an. Iki minangka simpenan gedhe saka fluorspar sing dicampur karo merkuri lan antimon. Ing kana, pabrik merkuri anyar dibangun kanthi cepet, adhedhasar produksi pilot sing wis ana. Ing taun 1941, Khaidarkan nyedhiyakake 11,6 ton merkuri, lan rencana kanggo 1942 diwenehake 300 ton. Dadi akeh, mesthi, tanduran anyar ora smelt. Malah ing taun 1945, peleburan merkuri nganti 193,7 ton. Nanging isih, merkuri Khaidarkan wis bisa kanggo terus metu ing 1942-1943, ing periode paling angel. Lan ing kana, sekutu wis mbantu (1 ton merkuri dikirim ing Lend-Lease nganti 1945 Januari 818,6), lan tanggal 5 September 1943, Gorlovka dibebasake, lan spesialis saka Komisariat Metalurgi Non-Ferrous saka USSR. kesusu kanggo Nikitovka.

Data babagan produksi merkuri minangka temuan arsip sing menarik, sing ngidini kita ujar manawa kekurangan amunisi akut, utamane cangkang artileri, sing dicathet wiwit pungkasan taun 1941 nganti musim semi 1943, ora mung ana gandhengane lan ora akeh. kanthi relokasi industri, nanging kanthi kekurangan bahan baku kanggo produksi merkuri fulminate.

Ing kahanan kasebut, timbal azida, mesthine, kudu digunakake minangka pengganti fulminate merkuri. Mung informasi babagan iki kudu ditambang kira-kira kaya emas ing Kolyma, ing placers informasi. Contone, ana informasi sing ing tanduran nomer 5 jenenge. I.I. Lepse ing Leningrad (uga dikenal minangka galangan kapal Okhta) biyen duwe pabrik cangkang kanggo artileri laut lan bengkel kanggo produksi azida timbal. Mulane, bengkel iki ditutup amarga alokasi produksi cangkang menyang pabrik sing kapisah. Ing September 1941, bagéan saka tanduran iki dievakuasi, nanging amarga expansion saka senjata lan produksi amunisi ing Leningrad, mantan workshop iki eling lan dibalèkaké.

Saiki ana merkuri sethithik


Ketoke, pimpinan Soviet sinau pawulangan saka mundhut epik saka tanduran merkuri Nikitovsky lan sawise perang mbayar manungsa waé serius kanggo industri merkuri: wiwit tuwuh. Ekstraksi merkuri utami ing USSR ing awal taun 1980-an kira-kira 1900-2200 ton saben taun, lan ing taun 1966 ana dekrit khusus sing mewajibake perusahaan ngirim kabeh sampah sing ngemot merkuri menyang Nikitovsky Combine kanggo diproses. Pabrik kasebut nampa sekitar 400 ton merkuri sekunder saben taun. Ing taun 1980-an, konsumsi merkuri domestik antara 1000 nganti 1250 ton saben taun (ing taun 1985 malah 1307 ton), ekspor fluktuasi ing kisaran 300-450 ton saben taun, lan sisane disimpen.

Saka konsumsi domestik, udakara 20% kanggo kabutuhan militer, kalebu produksi merkuri fulminate, yaiku, saka 200 nganti 250 ton saben taun. Lan liyane 500-600 ton merkuri saben taun sijine ing cadangan, ketoke uga kanggo kabutuhan militèr, ing cilik saka perang gedhe. Ing asas, 1000-1500 ton merkuri ing gudang bisa nyukupi kabutuhan produksi amunisi kanggo loro utawa telung taun perang.

Timbal azida minangka pengganti merkuri fulminate nalika kurang. Distribusi modern azida timbal amarga kasunyatan manawa produksi merkuri wis mudhun banget. Ing taun 1970-an, pasar donya kanggo merkuri primer kira-kira 10 ewu ton saben taun, saiki produksi wis suda nganti 3 ewu ton saben taun. Iki penting, amarga bagean penting saka merkuri dikonsumsi kanthi ora bisa ditindakake. Ing wektu sing padha, ing Oktober 2013, Konvensi Minamata babagan Mercury ditandatangani, sing tujuane nyuda panggunaan merkuri kanthi drastis lan nglarang produksi saklar merkuri, lampu, termometer lan alat ukur tekanan wiwit taun 2020.

Kanthi produksi merkuri mudhun, saham sing didol (Rusia uga ngedol saham merkuri ing taun 1990-an) lan prospek penurunan output merkuri, mesthine, panyebaran timbal azida ora nggumunake. Yen PBB mutusaké kanggo strangle industri Mercury donya, iku perlu kanggo perang kanggo demokrasi utawa nglawan karo soko, lan timbal azide bakal ngganti Mercury fulminate.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

25 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 11
    Maret 16 2020
    Aku elinga ing kanak-kanak padha dabbled ing yodium mbledhos. Sampeyan gabungke tincture yodium lan amonia, a precipitate tiba metu, nyaring liwat blotter a, garing lan sampeyan wis rampung.
    1. KCA
      + 13
      Maret 16 2020
      Iki minangka jeneng sing rada beda, dudu jeneng sing bener, nanging ing literatur babagan kimia populer, senyawa nitrogen yodium diarani, ora njeblug, mung senyawa kasebut ora stabil lan, kanthi gesekan utawa pengaruh sing paling sithik, decomposes. menyang yodium lan nitrogen, eksperimen pisanan ditindakake sawise sekolah, mung dheweke njupuk jaket, uga, blotter, katon garing, dheweke njupuk piye wae ora kasil - bang, lan klambi putih kabeh katon coklat. , uga, tangan karo muzzle saka pasuryan, banget, Aku panginten fawn, ora, tengen sadurunge mripatku, yodium nguap tanpa tilak. Banjur, kanthi latihan, ketrampilan kasebut teka, kasil dikirim menyang sekolah lan dilebokake ing kursi kanggo kanca-kanca kelas.
    2. Komentar wis dibusak.
  2. +7
    Maret 16 2020
    Inggih, aku tansah "ambegan roto-roto" ing hubungan kanggo "merkuri mbledhos" lan timbal azide, considering wong "alternatif" ... Inggih, "yen sho" ... kita ora bisa ngatur? Ana "lik" Poli digunakake "potash klorida" (!) Kanggo primers ... lan boten! Ora sambat! basa
    1. KCA
      0
      Maret 16 2020
      Aku kenal karo merkuri fulminating mung saka kapsul Zhevelo, aku ora ngerti carane pinter aku ora nyoba kanggo Pick metu, nanging aku gutted kapsul kandel kanggo wêdakakêna ireng bebarengan, kanggo nambah volume saka explosive.
      1. +2
        Maret 17 2020
        Kutipan saka KCA
        nanging gutted kapsul kanggo bubuk ireng bebarengan, kanggo nambah volume mbledhos

        Ya, sampeyan, kancaku, ing kanak-kanak isih dadi insinyur bahan peledak - Herostratus.
  3. +3
    Maret 16 2020
    Mungkin masalahe yaiku uap merkuri luwih beracun tinimbang uap timbal? Amarga taxicity sing kuwat, diputusake kanggo ngganti merkuri karo logam liyane, utawa metalloid. ..
    1. +5
      Maret 16 2020
      Quote: Irit
      Amarga taxicity sing kuwat, diputusake kanggo ngganti merkuri karo logam liyane, utawa metalloid. ..

      Yen memori saya bener, banjur sadurunge padha nampa "perak mbledhos", lan "merkuri mbledhos" wis sawise ... Sing apa "perak mbledhos" ora please ... Aku ora ngerti! Nyuwun
    2. +2
      Maret 16 2020
      Uap timbal ora bakal ngasilake uap merkuri. Kajaba iku, timbal nduweni teges digawe kaya bubuk lan ing wektu sing padha ana ing udara, uga dadi uap ing kahanan tartamtu. Dheweke kerja ing percetakan minangka juru tulis, akrab karo timbal.
      1. weh
        +4
        Maret 16 2020
        Pira umurmu mbah? ngguyu
        1. 0
          Maret 21 2020
          Mesin typogf kuwi isih bisa digunakake
          kanggo print gedhe nganggo, biaya salinan dijarno
          1. weh
            0
            Maret 21 2020
            Padha bisa, nanging, ing mratelakake panemume, padha nggunakake mesin tembung-casting.
  4. +6
    Maret 16 2020
    Lan liyane 500-600 ton merkuri saben taun disimpen ing saham, ketoke uga kanggo kabutuhan militer,

    Konsumen utama merkuri yaiku lampu Fluorescent, sing diprodhuksi jutaan lan terus diproduksi, sanajan jumlah sing luwih cilik amarga pangembangan lampu LED.
    (Lampu neon ngemot merkuri antara 2,3 mg lan 1 g)


    1. +5
      Maret 16 2020
      Loro-lorone lampu neon lan LED ora bisa dibandhingake karo lampu pijar konvensional ing babagan ramah lingkungan ... Kaca lan logam.
      Lampu neon iku racun.
      1. +2
        Maret 16 2020
        Lan ing thermometer nganti abad kaping 17, brandy digunakake tinimbang merkuri, sing ing dina iku pancen brandy.
      2. +3
        Maret 17 2020
        Kutipan saka Jaeger
        Lampu neon lan LED ora bisa dibandhingake karo lampu pijar konvensional babagan keramahan lingkungan ...

        Kabeh bakal apik. Nanging mung ... Lampu neon lan LED ora bisa dibandhingake karo lampu pijar konvensional babagan efisiensi ...
  5. +6
    Maret 16 2020
    Ora tau krungu saka timbal azide. Thanks kanggo artikel, iku menarik kanggo maca.
  6. +4
    Maret 16 2020
    Kira-kira 12 taun kepungkur, produksi merkuri kurang saka 2000 ton, saiki aku weruh, wis kira-kira 2700. Ing taun 90-an lan pungkasan taun 2010-an, tambang celengan gedhe ing Italia lan Almadena Spanyol sing unik ditutup amarga ekologi. Aku elinga yen ing 11-XNUMX wong Cina kasengsem ing simpenan kita, ya, ing Chukotka :). Ekstraksi Eropa diisi maneh lan tambang artisanal cilik ing negara-negara berkembang, ing ngendi wong-wong ora nuwun, diblokir.
  7. 0
    Maret 16 2020
    Ing primer lan detonator modern, bahan peledak wiwitan digunakake sing ora ngemot logam abot (merkuri, timbal lan kadmium) - uyah diazonium, acetylinides, peroksida organik, lan liya-liyane.
    1. +5
      Maret 16 2020
      Aja nglirwakake angan-angan. Ing kapsul igniter modern lan kapsul deionizer, kaya sadurunge, bahan peledak wiwitan klasik adhedhasar timbal lan senyawa merkuri utamane digunakake.
      Panelusuran kanggo bahan-bahan sing sugih energi kurang beracun lagi ditindakake, nanging isih awal banget kanggo ngomong babagan panggantos "klasik" sing wiyar.
  8. -1
    Maret 16 2020
    matur nuwun kanggo penulis! Informatif!
  9. Komentar wis dibusak.
  10. +4
    Maret 16 2020
    Lead diazide, ora kaya merkuri fulminate, ora higroskopis. Kurang sensitif marang impact sing ora disengaja - gesekan, impact. Kurang beracun. Ing sifat liyane, cedhak karo fulminate merkuri.
    Apa ana pitakonan liyane?
  11. 0
    Maret 16 2020
    Ing desain salah siji saka varian saka kartrij caseless dikembangaké kanggo bedhil G11 digunakake semprotan primer.

    Ana sing ngerti komposisi kimia saka primer iki?
    1. 0
      Maret 16 2020
      Quote: Operator
      semprotan primer digunakake.

      Ana sing ngerti komposisi kimia saka primer iki?

      Aku meh ora bisa gawe marem penasaran, nanging bledosan sprayed paling umum digunakake ing industri wis nomer kritis dhuwur saka Gagal ing meksa atmosfer kurang.
      1. 0
        Maret 16 2020
        Maksudmu sing miwiti disemprotake bahan peledak?
        1. 0
          Maret 16 2020
          Quote: Operator
          maksudmu

          Digunakake minangka sarana wiwitan ing tabung gelombang kejut, nduweni kecepatan detonasi sing kurang.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"