konversi Russian: versi anyar

34

Reforging pedhang dadi plowshares masalah langgeng kanggo negara karo bagean dhuwur saka produksi militer ing ekonomi dhewe. Ing tataran tartamtu, pitakonan apa sing luwih penting, bedhil utawa butter, iku mung ora worth iku, amarga kahanan develops ing cara sing yen sampeyan ora duwe bedhil cukup, wong liya bakal rauh mangan butter Panjenengan. Nanging, sawise temonan perlu kanggo entuk kaunggulan militèr-technical liwat mungsuh ana utawa potensial, utawa ing paling podo karo wong ing syarat-syarat senjata, wayahe teka nalika sampeyan kudu mutusaké: apa apa karo temonan kuwi ing produksi pertahanan? Kanggo Rusia, masalah iki luwih relevan.

Aku elinga yen sawetara taun kepungkur, Vladimir Putin, nalika rapat perwakilan sing dianakake ing Sochi, topik kasebut yaiku masalah pertahanan, diarani tokoh sing cukup spesifik ing skor iki. Miturut panemu presiden nalika iku, ing taun 2020, pangsa produk sipil ing total kompleks industri militer Rusia kudu tekan 17%, lan ing taun 2025 lan 2030 kudu tambah nganti telu lan setengah! Mamang tartamtu babagan kelayakan volume kasebut utamane disebabake dening kahanan ing donya, sing nganti saiki ora kondusif kanggo nyuda program militer. Luwih ngelawan. Nanging, masalahe ora mung iki.



Aja lali sing nyoba kanggo ngowahi industri pertahanan kanggo produksi barang tentrem (konversi) wis digawe ing USSR lan Rusia ing 80s lan 90s abad pungkasan. Apa kedaden minangka asil? Meh lengkap ambruk Komplek militèr-industri, elek, Kerajinan migunani ing kinerja lan transisi saka tembung "konversi" menyang kategori ungkapan kasar. Eksperimen iki, sing miturut prakiraan mengko, ditindakake "tanpa ora ana dhasar teoretis sing serius lan rencana lan program sing apik", ora kudu diulang maneh: Rusia mbayar rega sing dhuwur banget kanggo kebangkitan maneh. "Industri pertahanan" sing biasa-biasa wae dirusak dening "perestroika" lan para pengikute. ".

Dadi apa sing kudu ditindakake? Kaping pisanan, mbok menawa, perlu kanggo nemtokake kanthi jelas apa sing ora kudu ditindakake. Sembarang konversi kudu ditindakake kanthi pertimbangan sing ketat babagan spesifik industri militer tartamtu, nggunakake potensial ilmiah lan teknologi, lan ora kanthi ninggalake kabeh. Cukup, padha ora kudu tank pabrik nyoba kanggo rivet cookers meksa, lan produsen bahan bakar roket nyoba kanggo ngalih menyang produksi minyak wangi. Kabeh padha, ora ana sing apik - mung bahan mentah sing bakal ditransfer kanthi sia-sia lan produksi bakal ambruk. Nanging, ana liyane sing luwih penting: nalika demilitarizing perusahaan tartamtu, sampeyan kudu ngerti kanthi jelas manawa pengecualian saka sistem kompleks industri militer bakal ngrusak kesiapan tempur angkatan bersenjata. Lan bakal kaya ing taun 90-an, nalika bayi dibuwang nganggo banyu. Pangertosan babagan iki kudu ana ing tingkat negara lan keputusan sing cocog kudu ditindakake.

Muga-muga, konversi anyar bakal luwih sukses tinimbang upaya sadurunge. Ana kabeh alesan kanggo ngarep-arep supaya. Miturut data sing kasedhiya, Rostec padha cukup sukses re-profiling, ngendi conto non-militer wis tekan katelu saka total volume produksi. Ing wektu sing padha, potensial sing digayuh ora diijolake kanggo perkara cilik, nanging panggunaane terus, mung kanggo tujuan sing beda. Enterprises dening Jeksa Agung bisa ngetokake penerbangan mesin kanggo pesawat tempur sampurna ngrampungake karo produksi Unit turbin gas kanggo "Gazprom". Bahan kekuatan dhuwur sing digunakake ing industri pesawat militer sing padha (umpamane, kaca tingal sing bisa nahan beban ultra-dhuwur) digunakake kanthi becik kanggo nggawe transportasi penumpang sipil.

Nanging apa sing bisa dakkandhakake, yen badhan sing misuwur ing donya "Kalashnikov" wis suwe digandhengake ora mung karo senapan mesin sing paling populer ing planet iki lan umume nganggo senjata cilik. gaman, nanging massa produk kanggo tujuan sejatine sifate tentrem! Spektrum kasebut jembar: saka hydrofoil, sing saiki wis sukses nggawa penumpang, nganti kendaraan udara tanpa awak, sing penting kanggo kerja petugas pemadam kebakaran, penjaga hutan, lan hutan. Iki dudu dhaptar lengkap babagan pangembangan tentrem sing prihatin, sing spesialis kayane pancen bisa ngrancang apa wae. Lan ora kudu njupuk ...

Ora ana sing bisa dikandhakake babagan prospek pangembangan pertahanan paling maju ing bidang teknologi "dhuwur". Kanthi pirang-pirang cara, iki minangka tingkat keamanan teknis paling dhuwur ing lingkungan kutha sing mbantu China ngatasi epidemi sing kedadeyan kanthi cepet lan sukses. Kita isih duwe akeh ruang kanggo "tuwuh" ing wilayah iki. Konversi sing kompeten, wicaksana lan seimbang bisa menehi Rusia akeh, lan ora mung ing syarat-syarat nyediakake warga karo produk sing perlu, nanging ing syarat-syarat impetus kanggo pangembangan ngelmu lan teknologi luwih. Aku kaya pracaya sing iki bakal cilik.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

34 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    Maret 24 2020
    Aja lali manawa upaya kanggo ngowahi industri pertahanan dadi produksi barang sing tentrem (konversi) wis ditindakake ing USSR.

    Ana, ana akèh iku .... lan panrima "Volgar" lan sled sing ora mirah bahan kuwi, nanging langgeng! Ka ing film, tutup digawe saka wesi khusus kabel gelombang mikro.
    Umumé, kepiye kedadeyan kasebut, aku ora pengin ngelingi! Ayo ndeleng kepiye kahanan saiki.
    1. +2
      Maret 24 2020
      Muat industri pertahanan karo pesenan sipil, banjur apa!? Kebangkitan sektor publik, sing bakal ngremukake "properti pribadi" sing gagal ing wangun pabrik, pabrik lan industri liyane recourse ? Lan apa gunane kanggo kita ing reformasi getih lan keluwen, yen kabeh sing perlu kita entuk mung bisa kerja normal tanpa reformasi lan revolusi. Nyuwun
      1. 0
        Maret 24 2020
        Dadi sho, reformis iku lurus, lurus, maju??? Pengkhianatan seger. Kanggo siji, loro, kasus sing sukses, kanthi puluhan meh bencana.
        Pitakonan rumit lan .... ditanggulangi kanthi cara sing beda-beda, sing utama yaiku Schaub ing pikiran. Sampeyan ora bisa nggawe produk mung kanggo gudang ... malah kanggo basis panyimpenan, saham mobilisasi, kudu ana keseimbangan sing cukup ing kabeh.
        Cannons piyambak, tinimbang butter, ora bisa metu.
        1. +6
          Maret 24 2020
          Ing USSR, akeh perusahaan pertahanan ngasilake produk sipil berteknologi tinggi, utamane amarga ora bisa ngasilake perusahaan sipil kasebut, contone, Kurganpribor kita, sing ngasilake tape recorder radio Aelita, sing populer ing wilayah kasebut.
          1. +1
            Maret 24 2020
            Menowo ... panrima lan produk sipil liyane saka tanduran kita (mantan) uga beda-beda ing kualitas enviable ... Nanging, komisaris militèr, bagean, bahan karo acceptance saka PZ !!! iku luwih apik tinimbang tandha kualitas, WAS!
            Nanging, dudu pabrik militer sing kudu nggawe sipil sing paling apik, nanging perusahaan sipil sing kudu nggawe produk kanthi kualitas sing ora luwih ala tinimbang komisaris militer !!! Iki minangka kesalahan dhasar, sing dakkarepake luwih saka sepisan, lan sampeyan dhewe ngerti apa pendapat sing dakkarepake wiwit iku.
            Kabeh kudu diurutake ... perusahaan kompleks industri militer ora bisa, ora kudu nganggur lan ilang kualitas, ngalih menyang sipil, produk dual-guna, iki aksioma.
          2. + 10
            Maret 24 2020
            Kutipan saka BARKAS
            Ing USSR, akeh perusahaan pertahanan ngasilake produk sipil berteknologi tinggi

            Sembarang pabrik pertahanan ngasilake produk sipil, apa wae, saka receiver lan tedevizors nganti shovel titanium.
            Gorbachev miturut rencana konversi tegese ambruk sistem mobilisasi ekonomi, sing diraih. Nanging yen sampeyan ngelingi, contone, tanduran ZiL! Mangga sampeyan lan limosin, lan truk Grahdan, salah sawijining model diwènèhaké marang KAMAZ "lan militèr" bajingan "lan kulkas, sing isih digeguyu dening akeh ing dachas.
            1. -2
              Maret 24 2020
              Banjur pitakonan kenapa Gorbachev ngandhut lan miwiti proses konversi, yen ora amarga USSR ora duwe dhuwit maneh kanggo balapan senjata?
  2. +1
    Maret 24 2020
    Nalika sampeyan nandur modal ing peralatan militer, sampeyan kudu mikir okehe babagan aplikasi sipil asil. Lan sawetara peralatan sipil sampurna digunakake ing urusan militer. Conto apik yaiku Poseidon adhedhasar B737 ...
  3. +2
    Maret 24 2020
    Sawise perang, pabrik-pabrik kasebut kanthi cepet diowahi kanggo produksi produk sipil. saiki pabrik sipil ditutup ing kelompok, lan aku ora ngerti apa sing bisa diprodhuksi dening komisaris militer. Ora ana elektronik, lan ketoke ora samesthine. Butuh traktor, nanging warga ora duwe dhuwit, mobil, critane padha, ya, paku sing padha wis digawa saka China.
    1. +5
      Maret 24 2020
      Sadurunge, wong Tionghoa teka lan tuku FED, teropong, jam tangan, lan liya-liyane. Lan saiki kita tuku peralatan saka dheweke. nistha! Lan iki minangka asil saka reformasi "alasan" !!!??? negatif Sayange ora ana sing diukum amarga mbuwang negara kita pirang-pirang dekade. ora
      1. +1
        Maret 24 2020
        Kabutuhan militer, yen kanthi wicaksana, nyurung pangembangan industri sing gegandhengan ... Aku ora bakal ngomong yen lurus, lurus, apik, nanging ana sawetara kemajuan.
        Sampeyan kudu luwih maju, yen sampeyan pinter maneh ... nanging iki angel kanggo bisnis kita !!! Amarga dheweke dudu KITA, lan dudu bisnis, ing pirang-pirang kasus, macet ing tatanan pertahanan, kanggo anggaran!
        Nganti iki didandani (banget angel dipercaya) ora bakal ana es! Miturut cara, pasar ora bakal ndandani apa-apa !!! ora mung ngukur angel dibutuhake, kene iku wektu kanggo elinga sawetara comrades ing pince-nez bab "pengalaman ono gunane" sing!
      2. +1
        Maret 24 2020
        Apa sampeyan pengin mbantah kebijakan penjamin?
    2. -3
      Maret 24 2020
      Iki minangka pabrik sipil sing sampeyan tutupi, elektronik ing Rusia ditangani dening Ruselectronics, ana siji setengah atus perusahaan ing kono - lan kasunyatan manawa kuku Cina didol kaya kabeh liya, sampeyan takon marang pamilik toko kenapa dheweke ora ngedol produk kita - nanging jawaban bakal iki - ora duwe bathi lemak saka iki bakal kurang. Ya, lan amarga rubel sing ringkih, pengiriman ekspor bakal dadi prioritas kanggo kabeh manufaktur kita - Iku wektu sing angel banget.
  4. 0
    Maret 24 2020
    Kanthi pirang-pirang cara, iki minangka tingkat keamanan teknis paling dhuwur ing lingkungan kutha sing mbantu China ngatasi epidemi sing kedadeyan kanthi cepet lan sukses.

    Punika skripsi kanthi luwih rinci kanggo mbukak. Apa langkah-langkah teknis khusus sing bisa ditindakake? Saliyane konsentrasi produksi kabeh manufaktur peralatan medis sing kondhang ing China. Nanging iki ora sakabehe kaluwihan Cina, nanging kombinasi begja saka kahanan, jalaran saka globalisasi, kang saiki burst ing kabeh lapisan. Miturut cara, ing lapangan produksi peralatan medical ana panggonan kanggo personel qualified lan pengalaman Komplek militèr-industri. Siji CT scanner biaya 30 yuta rubles. Lan kita tuku dina iki ing Jepang utawa ing Jerman. Padha dadi kanggo peralatan x-ray. Pakaryan wis ditindakake ing arah iki, nanging isih akeh tugas sing bakal ditindakake. Aku mikir, kanthi pamikiran sing normal, kita ora bakal ngasilake shovel taman ing fasilitas produksi bilah turbin, kaya ing taun 90-an. Ing kasus apa wae, aku ngarep-arep.
    1. Komentar wis dibusak.
      1. +2
        Maret 24 2020
        Kutipan saka rudolf
        Yen ana kapentingan, padha wis diprodhuksi ing Rusia kanggo dangu.

        Aku setuju. Kanggo iki, negara saiki ana ing ekonomi, supaya bisa ningkatake kapentingan negara ing produksi, minangka lawan saka pengecer lan "gasket" liyane. Dina iki ana karsane negara kanggo ndarbeni, minangka prioritas, mesin sinar-X digawe ing Rusia. Padha menehi printah - padha nindakake kabeh. Semono uga ing wilayah produksi teknologi dhuwur liyane.
      2. -2
        Maret 24 2020
        Lan ing Rusia, MRI wis diprodhuksi wiwit 2017, lan domestik
  5. 0
    Maret 24 2020
    Ana sawetara tokoh tartamtu ing artikel kasebut. Sawetara generalisasi ...
  6. 0
    Maret 24 2020
    Kanggo paraphrase kondhang - "Konversi - ing pikiran!"
    Yen tanduran kasebut mudhun saka ndhuwur pesenan "Ngasilake 10% produk sipil", mula tanduran kasebut ora duwe dalan metu.
    Ya, yen direktur kasebut wicaksana, yen kasengsem (sing adoh saka perlu!), yen duwe pengaruh, metu lan "ikatan", dheweke bisa "melawan". Nanging ana ora akeh malah ing USSR.

    Produksi militer, kanthi definisi, ora bisa dibandhingake babagan keuntungan karo produksi sipil, lan malah kanthi spesifik kita ... Alat mesin bisa digunakake ing "sipil" watara jam, produk diprodhuksi ing ewonan potongan, kabeh proses "sisir" " okehe, ing "industri pertahanan" mesin bisa ing "jadwal limang dina" ", kumpulan saka sawetara puluhan maksimum, jumlah Kripik (ora mirah lan logam larang banget) lan wektu Processing ora keganggu tenan. sapa wae - sing utama yaiku "nyopot". Tambah iki nyebarake "adonan ngombe" ing kabeh saka kantin nganti tuku peralatan (antarane bakal ana ndandani bangunan, tuku bahan lan bahan konsumsi, subkontraktor / subkontraktor). Ing asas, iku apik tenan carane senjata kita lan peralatan militer bisa saingan karo wong ing rega. Mung yen "dheweke" "weruh" ing "industri pertahanan" ora kurang saka kita, lan ing nomer relatif.
  7. +2
    Maret 24 2020
    Ing pitakonan iki kanggo labeled lan langgeng tahap. Padha ngerti persis carane numpes industri pertahanan kanggo please partners.
  8. +3
    Maret 24 2020
    Aku ngerti, konversi kasebut kanggo wong biasa. Yen sadurunge pabrik sing ngasilake Soyuz bisa nggawe kapal Progress kanthi jumlah sing akeh. Saiki wis ilang. Dideleng saka rega bensin. Kajaba saka perada apa wae, dheweke ngasilake murah. rintangan kanggo sembarang manca. Elektrovalenki, ngadeg ing kluwarga. nyimpen rubel 19. Nanging, yen saiki wis dadi luwih pinter, ayo padha nuduhake carane nindakake konversi. Kita mung bakal seneng.
  9. +1
    Maret 24 2020
    Ing tataran tartamtu, pitakonan apa sing luwih penting, bedhil utawa butter, iku mung ora worth iku, amarga kahanan develops ing cara sing yen sampeyan ora duwe bedhil cukup, wong liya bakal rauh mangan butter Panjenengan.
    Ora ana pitakonan kaya ngono, mula dikenalake dening para liberal, diwiwiti saka Hunchback, miturut kertas tracing saka bendarane. duka
  10. +1
    Maret 24 2020
    Konsep kasebut dirumusake kanthi ora bener, konversi ing kasus iki minangka upaya kanggo meksa nindakake perkara sipil, mula direktur Soviet perang maneh kanthi sukses sing beda-beda. Model Western nuduhake yen sawetara perusahaan sing bebarengan ngembangaken produksi militer lan sipil, nggunakake pengalaman dhewe, entuk saka loro-lorone.
  11. +2
    Maret 24 2020
    Iku ngelingaken kula soko, aku wis urip dawa banget, nalisir kabeh reformasi, obrolan kuwi mboko sithik wiwit unobtrusively ing 80s, luwih, luwih saka "konversi" lan discrediting tentara rampung ing 80-90s, kita wis eling, kita isih "disentangling", wah, kajaba mung 1%, kabeh apik karo kelas ndhuwur, padha duwe donya paralel beda, negara liyane. Aku ora arep ngomong apa-apa, nanging ana analogi. sanalika sawise aku maca judhul.
  12. +4
    Maret 24 2020
    Aku mikir.
    Stasiun medis. Standar teknologi dhuwur. Collapsible - supaya luwih trep kanggo ngirim helikopter menyang desa sing paling adoh. Dilengkapi sistem pemanasan individu, ventilasi paksa, uga kabeh set instrumen lan piranti medis sing dibutuhake, lan sarana kanggo diproses.
    Pondasi dibangun kanthi cepet. Amarga ukuran titik kasebut wis dingerteni sadurunge, tim spesialis duwe masalah nginstal madu. ora bakal ana institusi. Yen nggawe prau, apa ora ngasilake barang sing kaya ngono. Kalebu bagean medis. Aspek standarisasi uga penting.
  13. +4
    Maret 24 2020
    Konversi minangka transfer perusahaan kompleks industri militer menyang produksi barang konsumen. Dadi saiki ora kaya ngono. Pabrik otomatisasi tingkat 4 ana ing drum apa sing bakal diprodhuksi. Ing kasunyatan, prodhuk diprodhuksi, model digital kang kasedhiya ing komputer, dina iki rodha set kanggo railways, sesuk rudal hulls, wojo hulls, etc. Ing ngarsane mesthi kabeh sing perlu (ore, blanks, etc.).
    1. 0
      Maret 24 2020
      Aku wanted kanggo dadi. Nanging iku ora sakabehe bener, Andrew.
    2. 0
      Maret 24 2020
      Komponen bisa diprodhuksi ing sembarang tanduran modern ngendi ana negara CNC kanggo dimensi sing dibutuhake saka workpieces kanggo diproses, supaya unsur roket, wheel set, platform pin flanges, mungguh, kosong khusus dibutuhake minangka nyatakake ing dokumentasi alloy.
  14. +1
    Maret 24 2020
    Yen ana sing lali, banjur konversi pisanan ditindakake ing Khrushchev! Nanging durung sukses lan Uni ora ngerti tingkat pertumbuhan ekonomi sadurunge utawa sawise!
    Lan ing dina iku militer diowahi wis dijamin kanggo kabeh jinis motor outboard kayata angin lan neptunus karo angin puyuh, kanggo mesin mobil sing nampa medali emas ing pameran, kayata engine gas-21/66/53. Produksi massal kapal sing dibutuhake kanggo armada pedagang lan nelayan. Ya, akeh.
    Kanthi bongkok, dheweke nyoba mlebu ing kali sing padha, nanging mung ngapusi pinggir. Lan tinimbang roket, shovels titanium wiwit diprodhuksi, sing padha kaya kooperator, nanging nyatane anggota Komsomol kanthi bungah dikirim menyang luar negeri. Saka ngendi dheweke entuk modal pisanan? uga, lsp.
    1. -1
      Maret 24 2020
      Yen ana sing lali, banjur konversi pisanan ditindakake ing Khrushchev! Nanging durung sukses lan Uni ora ngerti tingkat pertumbuhan ekonomi sadurunge utawa sawise!

      Sinau topik, banjur ngomong, Djon.
  15. 0
    Maret 24 2020
    Muga-muga, konversi anyar bakal luwih sukses tinimbang upaya sadurunge.

    Aku kelingan guyonan jenggot babagan pelatih tim bal-balan pungkasan, sing janji yen musim ngarep tim bakal main luwih apik.
  16. 0
    Maret 26 2020
    Kutipan saka akims
    Konversi minangka transfer perusahaan kompleks industri militer menyang produksi barang konsumen.

    Adhedhasar praktik lan pengalaman, kita, kaya biasane, duwe cara dhewe, lan tembung konversi, kaya reformasi, digandhengake karo karusakan, kaya sing kedadeyan karo kita.
  17. 0
    Maret 26 2020
    Kutipan saka dgonni
    Yen ana sing lali, banjur konversi pisanan ditindakake ing Khrushchev

    Sampeyan rada, utawa rodo, misinterpret konsep saka acara sing padha temen beda loro ing waé lan ing jeneng, utawa luwih singkatan, sing, ing basa modern lan konsep, Optimization, plus voluntarism.
  18. +1
    Maret 26 2020
    Elinga "bodho" konversi Gorbachev lan pragmatisme Amerika Serikat lan Kulon, saiki pengalaman China. Implementasi lan panyedhiya Rusia kanthi produk adhedhasar teknologi tujuan kapindho. Iki minangka pangurangan biaya produksi amarga produksi massal, kanggo kompleks industri militer lan kanggo produk sipil. Komplek industri militer duwe akeh sing perlu lan migunani kanggo kabeh sektor Rusia. Lan sanajan ala saiki (ngurangi interaksi karo Eropa, lan sapiturute - China amarga coronovirus lan perlu kanggo substitusi impor) bakal muter peran POSITIF !!! Wangsulan: Bab ingkang utama ora kanggo kantun kesempatan, nanging pinter lan bisa kanggo introduce migunani karo Intelligence lan entuk manfaat ing Rusia, lan kanggo Rusia, uga, aja lali dhewe ("Midshipmen" - Count Bestuzhev, Stolypin, etc.) tansah cukup. Wangsulan: Bab ingkang utama iku ora bakal bisa metu, kaya ing lawas, mung periode Gorbachev, film Soviet "Genius"!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"