Review militèr

Penyakit sing mateni kanthi cepet, banjur ilang

82

Ing Die Welt edisi Jerman tanggal 29 Maret 2020, ana artikel sing katon menarik kanggo aku. Aku mikir sing maca "VO uga bakal kasengsem ing. Aku ora nerjemahake kanthi harfiah, mung digunakake minangka basis.


Nalika Perang Mawar Merah lan Mawar Putih, wabah "Sudor Anglicus" dumadakan nyerang Inggris. Dheweke ngaku nyawa wong-wong sing biasane kuwat lan mateni luwih cepet tinimbang wabah. Isih ana anggepan babagan penyakit iki.

Penyakit sing ora dingerteni mlebu critane diarani "kringet Inggris". Inggris amarga limang gelombang epidemi mesthi asale saka pulo kasebut. Kringet amarga asap sing mambu busuk minangka salah sawijining gejala sing khas.

"Kringet Inggris" paling mungkin asal saka non-Inggris lan teka ing Inggris karo Dinasti Tudor. Ing wulan Agustus 1485, Henry Tudor, Earl of Richmond, sing manggon ing Brittany, ndharat ing Wales, ngalahake Richard III ing Pertempuran Bosworth, mlebu London lan dadi Raja Henry VII.

Penyakit sing mateni kanthi cepet, banjur ilang

Henry VII

Tentarane, sing utamane kalebu tentara bayaran Prancis lan Breton, ana ing tumit saka penyakit kasebut. Ing rong minggu antarane kebangkrutan Henry (7 Agustus) lan Pertempuran Bosworth (22 Agustus), wis dirasakake. Ing London, sawetara ewu wong mati ing sasi (September-Oktober). Antarane korban wabah pertama ing taun 1485 yaiku loro Walikota London, enem aldermen lan telung sheriff. Banjur wabah kasebut suda. Wong-wong nganggep iki minangka pertanda ala kanggo Henry VII:

"... dheweke wis pinasthi nata ing siksa, tandha iki minangka penyakit kringet ing wiwitan pamrentahane."

Dokter misuwur John Keys (sing diromanisasi jenenge Keys minangka Caius - Guy) minangka saksi nggambarake dheweke ing buku khusus: "A Boke utawa Counseill Against the Disease Commonly Called the Sweate, or Sweatyng Sicknesse". Miturut dheweke, mung sawetara jam mengko, "tataran kadhemen" karo hawa anyep, pusing, ngelu lan nyeri sendi diterusake kanthi "tahap panas", tanda-tanda karakteristik yaiku ngelak, mual, muntah, palpitasi, mendhung. eling lan metune kringet sing mambu busuk.ukuran gedang, nutupi sakujur awak. Ana sing mimisan nganti pingsan, ana sing irung meler nganti meh ilang kupinge...

Saka memoar kontemporer:
"Penyakit kasebut diwiwiti kanthi hawa adhem, pusing lan sirah, uga nyeri gulu, pundhak lan awak. Sawise telung jam tahap iki, demam lan kringet sing kuat, ngelak, tambah denyut jantung, delir, nyeri ing jantung. Ora ana rashes kulit. Tandha karakteristik penyakit kasebut yaiku rasa ngantuk sing abot, asring sadurunge mati sawise kringet kesel: dipercaya yen wong diijini turu, dheweke ora bakal tangi.

Sawise ngalami demam kringet, wong ora ngalami kekebalan lan bisa mati amarga serangan sabanjure.

Contemporaries cepet temen maujud sing iki ora Black Death, Wewelak (kaya kita ngerti saiki, ditularaké dening bakteri Yersinia pestis), nanging anyar "penyakit aneh".

Wong-wong padha nggegirisi amarga kringet Inggris nyebabake nyawane wong enom sing kuwat. Kahanan urip sing duwe hak istimewa saka kelas ndhuwur ora nylametake saka infeksi.

Ing taun 1492 penyakit kasebut teka ing Irlandia.

Ing taun 1507 lan 1517 penyakit kasebut nyebar maneh ing saindhenging negara: ing universitas Oxford lan Cambridge, setengah saka populasi mati. Ing wektu sing padha, kringet Inggris uga nembus ing bawana, ing Calais (banjur isih dadi milik Inggris) lan Antwerp, nanging nganti saiki iki mung wabah lokal.


Henry VIII

Ing Mei 1528, penyakit iki muncul ing London kaping papat lan nyebar ing saindhenging negara. Akeh anggota bangsawan, utamane Henry VIII, mlayu menyang deso. Nanging ing kana, akeh sing dadi korban wabah kasebut. Raja bisa nyingkiri penyakit kasebut, nanging garwane Anne Boleyn kalebu wong sing paling misuwur sing kena penyakit kasebut. Sanajan dheweke pulih, iki ora nylametake dheweke saka scaffold, ing ngendi bojone dikirim ing taun 1536.


Ann Bolein

Wektu iki, penyakit kasebut nyebar kanthi serius menyang bawana, katon pisanan ing Hamburg, banjur ing sisih kidul, tekan Swiss, liwat kabeh Kakaisaran Romawi Suci ing sisih wétan, menyang Polandia, Kadipaten Agung Lithuania lan Kadipaten Agung Moskow (Novgorod). ), sisih lor menyang Norwegia lan Swedia. Biasane ing endi wae wabah kasebut ora luwih saka rong minggu. Prancis lan Italia tetep ora kena pengaruh. Ing pungkasan taun, dheweke wis ilang ing endi wae kajaba ing sisih wétan Swiss, ing ngendi dheweke tetep nganti taun ngarep.


Marang kasunyatan sing wis poisoning karo infèksi cereals, ergot, ngandika epidemi penyakit. Laporan babagan manuk mati nalika pandemi Eropa taun 1527-1529 nuduhake manawa iki minangka bentuk flu burung sing agresif. Kasunyatan manawa para korban penyakit kasebut umume enom, wong sing kuwat kaya "flu Spanyol", sing mateni mayuta-yuta wong wiwit taun 1918 nganti 1920.

Ing oposisi kanggo gagasan babagan epidemi influenza, versi infeksi sing disebabake dening hantavirus bubar diusulake. Padha digawa liwat feces rodent lan bisa nimbulaké mriyang, sirah, joints pain, lan weteng, usus, lan masalah ginjel. Periode inkubasi padha karo periode inkubasi "kringet Inggris".

"Sanajan ana wong sing diduga mati amarga hantavirus sawetara dina kepungkur ing China, virus kasebut dianggep kurang nular tinimbang virus influenza. Nanging bisa uga yen ing sawijining wektu kekejaman digawe kanthi bentuk sing agresif.

- cathetan publikasi.

Kanggo kaget lan nyenengake para kontemporer, "kringet Inggris" mung ilang ing paruh kapindho abad kaping 150. Nanging, XNUMX taun salajengipun, penyakit dumadakan muncul ing Prancis sing nduweni persamaan tartamtu lan diarani "kringet Picardian."

Nanging, penyakit iki arang banget fatal. Kira-kira 200 wabah regional penyakit kasebut kacathet, lan ing awal abad kaping XNUMX uga ilang.

"Apa patogen mutasi, apa wong ngalami kekebalan sawise sawetara generasi, utawa owah-owahan ing kahanan njaba nyebabake kasunyatan manawa penyakit loro kasebut ninggalake Eropa? Iki uga ditrapake kanggo pageblug, sing ilang saka Benua sawise wabah utama pungkasan ing Marseilles ing taun 1720-1722 nganti ana ing Asia lan Afrika.

"Mungkin," tulis Die Welt ing kesimpulan, "Sars-CoV-2 bakal nulungi kita lan ilang kaya sing katon."

Adhedhasar materi: Die Welt, Wikipedia, lsp.
Pengarang:
82 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Tatiana
    Tatiana 1 april 2020 06:35
    + 10
    "Mungkin," tulis Die Welt ing kesimpulan, "Sars-CoV-2 bakal nulungi kita lan ilang kaya sing katon."

    Ora! Coronavirus Sars-CoV-2 ora bakal ilang dhewe, nanging bakal ndhelik yen ora ditindakake kanggo ngembangake vaksin lan vaksinasi massal.
    Bisa ilang kanthi alami mung nalika mayoritas manungsa ngembangake kekebalan. Lan iki bakal njupuk wektu sing dawa banget - TAHUN, dudu sasi!
    1. mat-vey
      mat-vey 1 april 2020 06:44
      +1
      Kutipan: Tatyana
      Lan iki bakal njupuk wektu sing dawa banget - TAHUN, dudu sasi!

      Kayane ana sing mikir (aku ora ngelingi ngendi aku ketemu) - udakara 20 taun.
      1. kn54
        kn54 1 april 2020 10:11
        +6
        Ora kurang misterius yaiku pageblug Athena utawa "Wewelak Thucydides". Ing taun 431 SM. e. Perang Peloponnesia pecah. Sparta bisa uga kalah yen ora ana wabah penyakit aneh sing tiba-tiba muncul ing Athena lan mateni kira-kira sapratelo saka populasi sajrone setahun ...
        Minangka kanggo coronavirus. Awak ora ngasilake antibodi, utawa ora cukup. Utawa wektu cendhak "panyimpenan". Luwih elek yen dheweke ora duwe wektu kanggo nanggapi mutasi infeksi kasebut.
        Contone, disintery, awak wong sing lara ngembangake kekebalan kanggo tongkat tartamtu. Untunge mung ana loro utawa telu.
        1. Oleg Zorin
          Oleg Zorin 1 april 2020 14:01
          +2
          Kekebalan kanggo shigella (agen penyebab disentri) cendhak banget lan kualitase ora apik.
    2. Wong pesimis22
      Wong pesimis22 1 april 2020 06:45
      +2
      Napa kita ora duwe kekebalan kanggo flu?
      1. Tatiana
        Tatiana 1 april 2020 06:49
        0
        Kutipan: Pesimis22
        Napa kita ora duwe kekebalan kanggo flu?

        Kepiye carane ora ana kekebalan yen dokter menehi vaksin marang populasi flu saben taun?!
        Bener, aku ora vaksin, nanging aku wis suwe ora kena flu. Aku malah ora kena ARI saben taun.
        1. Ingvar 72
          Ingvar 72 1 april 2020 07:06
          + 17
          Vaksin flu ora nglindhungi penyakit kasebut, mung nyuda kemungkinan komplikasi. Kajaba iku, mung bisa nglawan 2-4 galur influenza, lan ana luwih saka 200. Ing taun kepungkur, WHO ngakoni manawa spesialis kasebut salah ing ramalan, lan galur influenza beda, lan dudu sing nglawan. padha divaksinasi.
          Umumé, misale jek kita sengaja kena infeksi macem-macem galur influenza.
          1. Tatiana
            Tatiana 1 april 2020 08:43
            +3
            Kutipan: Ingvar 72
            Vaksin ora nglindhungi flu, iku mung nyuda resiko komplikasi..

            A REDUCTION ing kamungkinan saka komplikasi wis VARIETY saka manifestation saka pangembangan pangayoman imun awak saka virus saka penyakit iki. Ing tembung liyane, iku uga PROTEKSI.
            Iku mung sing kesehatan saben wong lan kemampuan imun saka tingkat pangayoman awak beda. Yaiku.

            Nalika divaksinasi nglawan penyakit sing disebabake dening virus tartamtu, "virus mati" dilebokake ing awak kanggo nyegah penyakit kasebut lan awak kita ngasilake antibodi supaya ing tembe yen "virus urip" mlebu ing awak, kekebalan awak. sistem bisa tahan penyakit iki.
            Lan yen vaksinasi ngilangake komplikasi ing penyakit infèksius sakteruse, banjur iki tegese sawise vaksinasi, sistem imun awak wis dikuwataké saka virus infèksius.
            Iki minangka praktik medis.
          2. astepanov
            astepanov 1 april 2020 09:27
            +7
            Kutipan: Ingvar 72
            Umumé, misale jek kita sengaja kena infeksi macem-macem galur influenza.

            Sampeyan bisa uga kena infeksi. Nanging kita ora.
            Ayo kula ngelingake para penggemar teori konspirasi babagan epidemi wabah sing paling abot, typhus, cacar, kolera - sapa sing nggawe? Apa laboratorium rahasia abad pertengahan sing ngapusi DNA? Ayo kula uga ngelingake yen populasi donya ing Abad Pertengahan kurang saka milyar, lan mobilitas tetep sithik banget dibandhingake saiki. Nanging, epidemi wis umum. Pancen nggumunake kepiye obat modern kanthi kuat nahan infeksi ing kahanan sing paling angel. Bodho lan lolong-lolong babagan sawetara konspirasi minangka dhuwure rasa ora syukur.
            1. Ingvar 72
              Ingvar 72 1 april 2020 10:23
              +7
              Kutipan saka astepanov

              Sampeyan bisa uga kena infeksi. Lan kita ora

              Sampeyan duwe ing ngendi? Ing kene sampeyan nuduhake sejarah, nanging sampeyan kudu ngerti manawa ana akeh kasus ing sejarah nalika penyakit sing sampeyan sebutake digunakake minangka senjata biologi.
              Uga, kenapa sampeyan ngilangi kamungkinan kanthi sengaja nyebarake penyakit kasebut, amarga sacara global banget migunani kanggo struktur tartamtu. Produsen senjata wis kejiret luwih saka sepisan sing nyebabake perang. Apa sampeyan mikir manawa keprihatinan farmasi tumindak beda?
              Taun kepungkur ana boom ing Tolyatti kanthi gejala sing padha, ing rumah sakit kabeh wong didiagnosis SARS. Taun iki aku kena ARVI kaping 4, kanthi gejala sing beda-beda, iki durung nate kedadeyan.
              1. Oleg Zorin
                Oleg Zorin 1 april 2020 14:09
                -1
                Ingvar sing dihormati, "karo sampeyan" ana ing model sampeyan ing jagad iki, miturut astepanov sing ora dihormati, rada beda karo sing asli. Lan sampeyan ngerti, aku setuju karo dheweke
                1. Ingvar 72
                  Ingvar 72 1 april 2020 14:22
                  +7
                  Kutipan: Oleg Zorin
                  rada beda karo asline.

                  Kasunyatan sing sampeyan deleng bisa uga beda banget karo kasunyatan. Aku ora ngomong apa-apa, ora kaya sampeyan, nanging yen infèksi sing disengaja karo flu bisa migunani kanggo sapa waé (lan ana gunane), mula aku ora bakal ngilangi manawa ahli waris bakal njupuk langkah kasebut. hi
          3. Pavel57
            Pavel57 6 april 2020 20:36
            +1
            Ora ana sing ngerti apa jenis kompot sing disuntikake karo whey ing ngarepe kepinginan kanggo nyuda populasi bumi.
      2. aybolyt678
        aybolyt678 1 april 2020 07:47
        + 12
        Kutipan: Pesimis22
        Napa kita ora duwe kekebalan kanggo flu?

        flu terus mutasi
      3. Maki Avellievich
        Maki Avellievich 1 april 2020 10:06
        +2
        Kutipan: Pesimis22
        Napa kita ora duwe kekebalan kanggo flu?

        virus mutasi cepet banget. Minangka aturan, variasi anyar virus wis siyap kanggo musim anyar.
      4. Oleg Zorin
        Oleg Zorin 1 april 2020 14:04
        +3
        Amarga virus wis ganti. Genom ganti. Saben taun virus kasebut beda karo taun kepungkur.
    3. mentahan174
      mentahan174 1 april 2020 06:49
      +6
      Kutipan: Tatyana
      Ora! Coronavirus Sars-CoV-2 ora bakal ilang dhewe,

      Iku bakal ilang sanalika proses ekonomi lan politik donya sing kabeh diwiwiti wis rampung.
      1. Ingvar 72
        Ingvar 72 1 april 2020 07:01
        +4
        Nanging sawetara wong sing ngerti babagan iki, kanthi latar mburi bebener sing mundhak.
      2. tihonmarine
        tihonmarine 1 april 2020 09:02
        +2
        Kutipan saka: raw174
        Iku bakal ilang sanalika proses ekonomi lan politik donya sing kabeh diwiwiti wis rampung.

        Nanging proses kasebut, yen wis rampung, ora bakal cepet banget. Nanging ing abad sabanjure.
      3. qqqq
        qqqq 1 april 2020 09:20
        +1
        Kutipan saka: raw174
        Iku bakal ilang sanalika proses ekonomi lan politik donya sing kabeh diwiwiti wis rampung.

        Marang latar mburi histeria umum, mbokmenawa alesan waras pisanan.
    4. Timur Jauh
      Timur Jauh 1 april 2020 07:23
      0
      saka ngendi kawruh kuwi! pengalaman? utawa.......! Ora ana sing ngerti!
    5. aybolyt678
      aybolyt678 1 april 2020 08:10
      0
      Kutipan: Tatyana
      Lan iki bakal njupuk wektu sing dawa banget - TAHUN, dudu sasi!

      lan uga gunung mayit, mendhung tumbak....ora percaya.. faktor utama ing Italia, Amerika yaiku asuransi. Yen ana wong sing diduga saka koronavirus, akeh sing nampa pembayaran sing akeh. Lan sistem tes diagnostik sing ana menehi 11% reaksi positif palsu.
    6. Oleg Zorin
      Oleg Zorin 1 april 2020 13:54
      0
      Kakebalan mung penting yen k-virus ora nuduhake variabilitas, kaya virus influenza. Lan ora realistis kanggo nggawe vaksin kanggo kabeh populasi Bumi sajrone setahun.
      1. RVAPatriot
        RVAPatriot 7 april 2020 22:55
        0
        Wis ana mutasi kaya flu, sing ngeculake kanthi ora sengaja (mbok menawa) ora mikir babagan akibate .... Ayo kula ngelingake yen kabeh penyakit ing donya iki rumit, padha diciptakake dening kita ... AIDS...
    7. RVAPatriot
      RVAPatriot 7 april 2020 22:41
      -1
      Apa sampeyan ahli??? opo Wang??? Sampeyan wis njijiki, minus
      1. RVAPatriot
        RVAPatriot 7 april 2020 22:50
        0
        Ana sing isih minus, kajaba sing ngomong sing bener ????
  2. Angin bebas
    Angin bebas 1 april 2020 06:45
    +3
    Iki pisanan aku maca babagan penyakit iki. Sanajan aku ora maca ing ngendi wae babagan Boleyn sing malang iki, dheweke ndhelikake saka penyakit kasebut, sanajan iki ora nulungi dheweke, bojone ngrampungake masalah kasebut kanthi radikal. Wong Cina, kanthi omnivorous, isih bakal ngrusak manungsa. Wong Tionghoa ing kono grundelan saka hantavirus, dheweke mabuk ing sekresi tikus, yen ditransfer karo sekresi tikus. Saiki kelelawar, banjur ula, banjur kethek, saiki uga kotoran tikus. Dadi ora bisa dilebokake ing kita kabeh, yen ora, dheweke bakal njupuk jamban deso lan lungguh ing kono lan mangan kabeh. ngguyu
    1. Nikolaevich I
      Nikolaevich I 1 april 2020 08:15
      +6
      Quote: Angin bebas
      Wong Tionghoa nggrundel ana saka hantavirus, dheweke mabuk ing sekresi tikus

      Nanging, pancen, "film sing menarik" katon! Miturut pendapatku, kabeh "penyakit donya ing abad kaping 21" teka saka China ... kajaba, mbok menawa, "Ebola"!
      1. astepanov
        astepanov 1 april 2020 09:54
        +1
        Kutipan: Nikolaevich I
        Miturut pendapatku, kabeh "penyakit donya ing abad kaping 21" teka saka China ... kajaba, mbok menawa, "Ebola"!

        Iku mung kanggo sampeyan. HIV teka saka AS. Kerugian saka iku ngluwihi 30 yuta wong wiwit 2001. Apa liyane "kabeh penyakit ing donya" sing bisa sampeyan sebutake?
        1. Nikolaevich I
          Nikolaevich I 1 april 2020 10:18
          +2
          Kutipan saka astepanov
          Iku mung kanggo sampeyan. HIV teka saka AS. Kerugian saka iku ngluwihi 30 yuta wong wiwit 2001. Apa liyane "kabeh penyakit ing donya" sing bisa sampeyan sebutake?

          Ora ngerti alesan "kasenengan" sampeyan?!?! Mikroba apa sing digigit sampeyan? Nyuwun
        2. Nikolaevich I
          Nikolaevich I 1 april 2020 15:26
          +2
          Kutipan saka astepanov
          Iku mung kanggo sampeyan. HIV teka saka AS

          Saka USA? Oke.....: Sawetara ilmuwan percaya yen virus HIV ditularake saka kethek menyang manungsa sekitar taun 1926. Riset anyar nuduhake manawa manungsa kena virus ing Afrika Kulon. Nganti taun 1930-an, virus kasebut ora katon kanthi cara apa wae. Ing taun 1959, ana wong sing tilar donya ing Kongo, banjur sinau saka dokter sing nganalisa riwayat medis dheweke nuduhake manawa iki minangka pati pisanan saka AIDS sing kacathet ing donya. Ing taun 1969, ing Amerika Serikat, ing antarane para pelacur, kasus pertama penyakit sing diterusake kanthi gejala AIDS dicathet.
        3. RVAPatriot
          RVAPatriot 7 april 2020 22:59
          0
          Aku setuju, sawise 11 September (terorisme muncul ing saindenging jagad (ISIS, lsp.)) raksasa kasebut kudu nuduhake kabeh ... Apa maneh sing kudu diomongake ????
      2. Oleg Zorin
        Oleg Zorin 1 april 2020 14:36
        0
        MERS saka Timur Tengah, flu babi saka Meksiko lan AS ... ora kabeh gampang banget ing donya iki ...
        1. Nikolaevich I
          Nikolaevich I 1 april 2020 15:17
          +2
          Kutipan: Oleg Zorin
          MERS saka Timur Tengah, flu babi saka Meksiko lan AS ... ora kabeh gampang banget ing donya iki ...

          Inggih .... flu babi pisanan muncul ing Meksiko ("Meksiko"), MERS asale saka Timur Tengah ... Nanging nimbang epidemi liyane (pandemics) ... Awal abad kaping 21: Awal abad iki dieling-eling. pneumonia atipikal. Saka Nopember 2002 nganti Juli 2003, 774 wong sing tiwas, lan total ana 8096 kasus. Miturut asumsi, sumber kasebut yaikuIndochina(China)...banjur mlebu Asia ana wabah flu burung, disebabake virus H5N1 sing nginfeksi unggas. Virus kasebut nyebar ing antarane macem-macem kewan lan ditularake menyang manungsa. Saka 2003 nganti 2009, 262 wong tiwas saka penyakit iki ing 16 negara.
          Ing abad pungkasan, pandemi wis kedadeyan saben sawetara dekade.
          Ing taun 1957-1958, banjur ing taun 1968, rong ombak nyerbu donya. "Asian" influenza, nuntut antarane siji nganti patang yuta jiwa. Nanging epidemi sing paling ngrusak yaiku ing taun 1918-1919.
          Flu Spanyol, utawa "flu Spanyol", nuwuhake virus influenza A/H1N1. Lan dheweke dudu saka Spanyol - mung ing negara iki sing dilaporake korban pertama. Virus kasebut dipercaya asale saka Indochina (China?), saka ngendi dheweke tekan Amerika Serikat, lan ing kana, ing negara bagian Kansas, epidemi wis diwiwiti. Bebarengan karo prajurit lan buruh nalika Perang Dunia I, infeksi kasebut pindhah menyang Eropa.
    2. tihonmarine
      tihonmarine 1 april 2020 09:08
      +5
      Quote: Angin bebas
      Wong Cina, kanthi omnivorous, isih bakal ngrusak manungsa. Wong Tionghoa ana ing kono grundelan saka hantavirus, dheweke mabuk ing sekresi tikus, amarga digawa karo sekresi tikus.

      Dadi mikir, utawa iku peradaban kuna, mangan kabeh ora cecek, utawa ing wektu iku ana keluwen sing isih ora mendem.
      1. Nikolaevich I
        Nikolaevich I 3 april 2020 03:08
        0
        Kutipan saka tihonmarine
        utawa ing wektu iku ana keluwen sing isih ora bakal mendem.

        Tanpa ndeleng Wikipedia ... saka memori ... Ana perang sing terus-terusan ing China (kayane kaya kita ...: periode "desentralisasi" China ... sawetara negara ... perang kanggo "sentralisasi" ...). Negara iki rusak banget amarga perang nganti ora ana sing bisa dipangan! Banjur padha wiwit mangan "wong cilik"! Tentara iku ing Maret; lan ing mburi dheweke, "pranata" diusir ... tawanan perang saka pasukan mungsuh ... "sipil", ditawan" ing wilayah "mungsuh" ... Sadurunge perang, para komandan "saka weteng" menehi panganan karo tentara. "wong cilik" ... " Prajurit "dadi biasa karo daging" kaya ngono, mula, sanajan sawise perang, nalika pasar wis kebanjiran "panganan biasa", manungsa ing pasar luwih larang. tinimbang daging babi ...
    3. A. Privalov
      1 april 2020 10:33
      +6
      Quote: Angin bebas
      Sanajan aku ora maca ing ngendi wae babagan Boleyn sing malang iki, dheweke ndhelikake saka penyakit kasebut, sanajan iki ora nulungi dheweke, bojone ngrampungake masalah kasebut kanthi radikal.

      Anna lara nanging mari. Ing kene prakara iku beda. Henry VIII mung njaluk nyisihaken saka dheweke marga saka Jeng - prawan kehormatan Jane Seymour. Ing torture, saperangan wong menehi paseksi perlu, Anna dipuntudhuh saka loro ilmu sihir lan treason, lan banjur Cut mati sirahe.
  3. Almaty 1982
    Almaty 1982 1 april 2020 06:53
    -8
    Manungsa wis nandhang lara, psikosis iki ora dipotong ... Attila bener, nanging ora rampung, lan iki asile ... Virus Corona kudu dipangan ...
    Pak Putin, aku percaya karo sampeyan ... Siji-sijine cara sing masuk akal yaiku serangan rudal pencegahan ing pusat-pusat pengambilan keputusan
    1. Jager
      Jager 3 april 2020 11:50
      +1
      Dites kanggo coronavirus, sampeyan khayalan.
  4. rotmistr60
    rotmistr60 1 april 2020 07:12
    +2
    Sars-CoV-2 bakal mbantu kita lan ilang kanthi gampang kaya sing katon
    Lan pisanan kabeh, bakal dadi "sopan" mesthi kanggo Jerman? Kayane aneh (utawa luwih dingerteni) manawa Die Welt saiki ngelingi penyakit iki, lan ing latar mburi sawetara media Jerman sing langsung njerit babagan kekurangan staf medis ing Jerman lan kesulitan nglawan pandemik kasebut.
  5. parusnik
    parusnik 1 april 2020 07:24
    +7
    Virus wis ngresiki manungsa luwih saka sepisan, saiki ngresiki liyane. eseman
    1. Alexander21
      Alexander21 1 april 2020 07:45
      +2
      Kutipan saka parusnik
      Virus wis ngresiki manungsa luwih saka sepisan, saiki ngresiki liyane. eseman


      Wigati dicathet yen 2020 minangka taun Tikus :) lan Tikus dikenal minangka pembawa macem-macem penyakit: wabah, demam, lsp. mula bisa uga bener yen siklus kasebut bola-bali bola-bali.
      1. parusnik
        parusnik 1 april 2020 08:02
        +6
        "Nyuwun pangapunten, manungsa minangka raja alam, makhluk sing luwih dhuwur, dheweke katon (nyamuk) - nanging ora peduli karo dheweke" (c) (Turgenev. Ing wayah wengi).
        1. Nikolai Korovin
          Nikolai Korovin 1 april 2020 18:52
          0
          Kok ora ngono, Pak? "Oh nyamuk, nyamuk, ngombe, ngombe getihku." Pak Turgenev ora cukup jero babagan rantai panganan. Kaya, manungsa minangka puncak. Kabeh ranté pangan converge menyang. Ora kaya ngono - nyamuk!
          1. mat-vey
            mat-vey 2 april 2020 05:23
            0
            Kutipan: Nikolai Korovin
            Ora kaya ngono - nyamuk!

            Utawa cacing - parasit asring ana ing endhas kabeh rantai.
      2. Maki Avellievich
        Maki Avellievich 1 april 2020 10:11
        +2
        Kutipan: Aleksandr21
        Wigati dicathet yen 2020 minangka taun Tikus :) lan Tikus dikenal minangka pembawa macem-macem penyakit:

        sampeyan bisa nerusake chain.
        Tikus - wiwit karo K. ma K uga diwiwiti karo Crown. Makutha disandhang ing sirah, lan nalika sampeyan kena Coronavirus, sirah sampeyan lara.
        Aku bisa nindakake luwih akeh. ayo ora hoax lan Himatry.
        1. Alexander21
          Alexander21 1 april 2020 11:02
          +1
          Kutipan: Maki Avellievich

          sampeyan bisa nerusake chain.
          Tikus - wiwit karo K. ma K uga diwiwiti karo Crown. Makutha disandhang ing sirah, lan nalika sampeyan kena Coronavirus, sirah sampeyan lara.
          Aku bisa nindakake luwih akeh. ayo ora hoax lan Himatry.


          Ora, sampeyan bakal dadi ekstrem ing kene. Aku mung weruh fitur sing 2020 minangka taun tikus, mula kabeh bertepatan, sanajan ide utama mung ana ing pungkasan komentar babagan siklus, ana pendapat yen sejarah iku siklus lan acara bola-bali, sanajan ora 100. %, nanging Nanging ... lan babagan virus topik, sajrone sejarah manungsa, sawetara jinis pandemi muncul ing wektu sing beda-beda, lan bisa uga saiki wis teka kanggo liyane, lan ing 20-40 taun liyane. bakal katon, lan liya-liyane.
    2. Oleg Zorin
      Oleg Zorin 1 april 2020 14:38
      0
      Hukum alam ora bisa diapusi. Saka sudut pandang dheweke, wong tuwa lan wong lara minangka ballast sing kudu dibebasake. Ing kene dheweke dibebasake.
      1. NordUral
        NordUral 1 april 2020 15:56
        +1
        Pensioner sing pinter bakal setuju karo Alam.
        1. Nikolai Korovin
          Nikolai Korovin 1 april 2020 18:53
          0
          Ya, yen dheweke tekan alam saka Moskow.
          1. NordUral
            NordUral 1 april 2020 19:05
            +2
            Aku saka St. Petersburg, Nikolai. Lan ora masalah sapa saka ngendi. Kabeh bisa ditanggulangi karo Alam, nanging karo sing mrentah negara iku pitakonan gedhe.
      2. Alf
        Alf 1 april 2020 22:57
        +1
        Kutipan: Oleg Zorin
        Saka panemune, wong tuwa .... iki minangka ballast sing kudu dibebasake.

        Iki sing dipikirake dening Kementerian Keuangan kita. Lan penjamin sing waved mundhak.
      3. mat-vey
        mat-vey 2 april 2020 05:28
        -1
        Kutipan: Oleg Zorin
        Hukum alam ora bisa diapusi. Saka sudut pandang dheweke, wong tuwa lan wong lara minangka ballast sing kudu dibebasake. Ing kene dheweke dibebasake.

        We koyone duwe sosial oriented, Highly humanistic masyarakat .... Yen sampeyan pracaya TV (sanajan dheweke nguripake kanggo kula kanggo dangu, Mungkin kang diganti soko)))) lan Konstitusi.
  6. Gena84
    Gena84 1 april 2020 07:25
    + 27
    Ana rong panemu babagan alasan munculé "kringet Inggris".
    Miturut hipotesis pisanan, iku mriyang kambuh. Kutu lan kutu nyebabake panyebaran penyakit kasebut, lan penyakit kasebut saya maju amarga rereget lan kahanan sing ora sehat. Miturut versi kapindho, penyakit kasebut digandhengake karo hantavirus, sing nyebabake demam hemorrhagic lan sindrom paru-paru, cedhak karo "kringet Inggris", penyakit kasebut disebabake dening rodents. Aku mikir sing alesan kanggo katon "kringet Inggris" disambungake karo kabeh loro hipotesis. Pitakonan kenapa lan kepiye penyakit kasebut ilang, surut, tetep ora ditanggulangi lan mbukak nganti saiki.
    1. mat-vey
      mat-vey 1 april 2020 07:48
      +5
      Kutipan: Gena84
      Pitakonan kenapa lan kepiye penyakit kasebut ilang, surut, tetep ora ditanggulangi lan mbukak nganti saiki.

      Sing sinau kanggo wisuh tangan slamet)) - guyon ... bambarbia kirgudu.
      1. tihonmarine
        tihonmarine 1 april 2020 09:14
        +8
        Kutipan saka: matvey
        Sing sinau ngumbah tangan slamet

        Ora guyon. Wong-wong sing wis adus lan wisuh budaya wis kurang penyakit. Anglo-Saxon minangka masyarakat Barat sing paling kotor.
        1. Alf
          Alf 1 april 2020 23:04
          0
          Kutipan saka tihonmarine
          Anglo-Saxon minangka masyarakat Barat sing paling kotor.

          “Dhuh, ampun adus, tigang minggu kula badhe wangsul,” patih Inggris nulis marang bendarane.
          Ratu Spanyol Isabella saka Castile (pungkasan abad kaping 2) ngakoni yen dheweke mung ngumbah XNUMX kali ing uripe - nalika lair lan ing dina pernikahane. Putri saka salah siji raja Prancis seda amarga kutu. Paus Klémén V séda amarga disentri, lan Paus Klémén VII séda kanthi lara amarga kudis (kaya Raja Filipus II). Adipati Norfolk ora gelem adus amarga alasan agama. Awake ketutupan borok. Para abdi dalêm ngantos dumugi gustinipun mabuk, mabuk, botên adus.

          Duta-duta Rusia ing pengadilan Louis XIV nulis manawa kamulyane "mambu kaya kewan galak." Wong-wong Rusia dhewe dianggep nakal ing saindhenging Eropah amarga pindhah menyang bathhouse sapisan sasi - asring ala. Yen ing abad kaping 2-XNUMX warga sugih adus paling sethithik saben nem sasi, ing abad XNUMX-XNUMX padha mandheg adus kabeh. Bener, kadhangkala aku kudu nggunakake - nanging mung kanggo tujuan obat. Padha kasebut kanthi teliti, disiapake kanggo prosedur lan sijine enema dina sadurunge. Raja Perancis Louis XIV siram mung XNUMX kaping ing urip - lan banjur ing saran saka Doctors. Cuci ndadekake raja dadi medeni nganti dheweke sumpah bakal njupuk prosedur banyu.
          1. Σελήνη
            Σελήνη 2 april 2020 12:22
            +3
            Kutipan: Alf
            Duta Besar Rusia ing pengadilan Louis XIV nulis manawa kamulyane "mambu kaya kewan galak"

            apa dudu wong-wong sing njaluk utangan 2 yuta livre?
            Louis 14 ana perenang gedhe, asring tindak menyang kali (iku kang ngenalaken siram kraton kaya dening etiket), tresna banyu lan etuking!
            Lan dheweke kerep ngganti klambi, sandhangan lan rambut palsu (sadurunge riyaya nymphs ing Versailles, penolakan wig ing mode)
            Yaiku, wong sing kanthi sengaja tresna marang kemegahan banyu (mung elinga pirang-pirang hiburan sing disedhiyakake kanggo pekarangan ing banyu - kalebu kapal mini lan perang, kraton ing sawijining pulo, lsp.)
            ana akeh mitos babagan dheweke - wedi banyu kanggo wong sing kuwat lan setengah umur pekarangan ing kali sing nyenengake - mbantah mitos iki
            Minangka kanggo Eropah reged lan resik Rus ', prangko propaganda lawas.
            Iku padha. Eropah duwe warisan Romawi (istilah) lan siram utangan Rus.
            Eropah nggawa siram Turki kanggo wong sawise Perang Salib.
            Umumé, ana adus ing Luthertius (Paris). Banjur ana adus Turki ing Paris. Lan mung amarga wanita korup jumlahe suda. Nanging tukang cukur lan tukang cukur ngrembaka ing kono.
            Umumé, mitos iki dianalisis kanthi rinci.
            Sitzatsiya padha lan Eropah lan Rus ing bab iki padha.
            Lan kanthi cara iki, boyars ora kurang bau, utamane bawang putih lan vodka! Apa sing ditulis dening pedagang lan duta ... Mungkin mambu bawang putih bisa ngalahake bau kringet?
            Nanging jeroan raja diganti kerep banget, mula bisa dicurigai mung ing sawetara kasus, banjur ing dental (untune rusak)
            Dheweke main panganan lan untu nganti nemen. Sing kasengsem bisa maca ing Internet.
            1. Jager
              Jager 3 april 2020 11:55
              0
              Ora ana vodka nalika iku.
      2. Nikolai Korovin
        Nikolai Korovin 1 april 2020 18:53
        0
        Incidentally, iku ora tilar.
  7. Cowbra
    Cowbra 1 april 2020 07:51
    +2
    Hmm, aku krungu babagan kringet Inggris, nanging aku mikir yen iki minangka jeneng lawas kanggo sawetara jinis benang malaria))) Kanggo penulis fenks)
    PC: lan ing mujur Henry Kawolu iki, tansah pinning sing dhewe ora bakal bisa kanggo pipis. Delengen tangan sampeyan - sampeyan ora bisa nggayuh lol
  8. Σελήνη
    Σελήνη 1 april 2020 08:06
    +9
    Epidemi lan cara kanggo ngatasi kasebut ditampilake ing Seri TV The Tudors.
    Penyakit iki pancen aneh, lan tingkat pangembangan obat-obatan ora kuwat.
    Agama ora mbantu sanajan ing self-hypnosis.
    Tingkat kematian wong banjur nganti 95/100%
    Penyakit iki pisanan muncul ing Inggris ing taun 1486. Banjur wabah kasebut tahan limang minggu, nyuda akeh wong. Sajrone abad XV-XVI, penyakit kasebut kambuh kaping lima. Ing taun 1507 dheweke ngunjungi London, lan ing taun 1518 kabeh Inggris lan pelabuhan Calais ing Prancis kena pengaruh.
    Dideleng saka kasunyatan manawa wabah pungkasan kedadeyan ing taun 1551, ternyata luwih ringkih tinimbang sing liyane lan ora ninggalake Inggris, manawa manungsa ngembangake kekebalan utawa penyakit kasebut dhewe dadi bentuk agresif.
    Apa sampeyan bisa mbayangno penyakit kanthi wektu sing bisa nyebabake 2-3 jam? Lan Inggris sweating mriyang mung sing
    Lan penyakit iki nuntut nyawane wong enom, dudu wong tuwa!
    Penyakit kasebut diwiwiti kanthi cepet kanthi suhu dhuwur, nyeri ing sirah lan sendi, lan detak jantung sing tambah. Kadhangkala konvulsi diamati. Dadi ora nyenengake wong liya nyedhaki pasien amarga bau. Kaping pisanan, mambu sing ora enak metu saka cangkeme, banjur kringet sing mambu busuk nutupi sakujur awak. Wong lara padha ngantuk, lan asring turu, padha mati. Umume tiwas kedadeyan ing 24 jam pisanan - yen wong sing kena infeksi tetep urip ing dina kapindho, mula dheweke, minangka aturan, pulih. Perawatan pas wektune uga nduweni peran, sing kalebu kanggo njaga panas pasien lan njupuk "obat jantung". Wigati dicathet yen "demam kringet" ora kena kanggo bocah lan wong tuwa. Mung wong setengah tuwa sing lara. Kekebalan kanggo infeksi ora dikembangake. Sawetara wong sing slamet bisa lara maneh.
    Ilmuwan modern kanthi tegas ngubungake sudor anglicus kanggo penyakit infèksius. Agen panyebabe ora bisa diidentifikasi kanthi dipercaya nganti saiki. Miturut salah sawijining asumsi, iki minangka jinis demam relapsing - digawa dening kutu lan kutu. Miturut versi liyane, "kringet Inggris" disebabake anthrax. Peneliti Paul Heyman, Leopold Simons lan Christel Cochez percaya manawa wabah kasebut disebabake dening galur hantavirus sing ora dingerteni. Saka sindrom paru hantavirus, kasus sing wis diamati ing bawana Amerika wiwit taun 1990-an, setengah saka kasus mati, biasane ing 48 jam pisanan.
    Ing Novgorod lan saubengé, kira-kira 300 ewu wong mati saka iku. "Koyone kabeh ing njero dadi cairan, nguras kabeh bagean lan ngentekake kabeh kekuwatane sing nandhang lara," dhokter Rusia Ivan Vien nggambarake penyakit sing ora dingerteni, "ngasilake ... mual, deg-degan kuwat, melankolis, bagean njaba digawe adhem awak, obahe convulsive kuwat, epilepsi sungkowo lan lumpuh ... Infèksi iki ... meh agawe.
    Ana sawetara penyakit misterius ing sajarah manungsa.
    Inggris kringet iku salah siji.
    1. Cowbra
      Cowbra 1 april 2020 12:25
      +4
      Kutipan: Σελήνη
      Apa sampeyan bisa mbayangno penyakit kanthi wektu sing bisa nyebabake 2-3 jam?

      Botulism. Toksinnya ngeri...
      1. Nikolai Korovin
        Nikolai Korovin 1 april 2020 19:01
        +3
        Ana macem-macem jinis aggressiveness. Aku seneng banget - diagnosis kasebut didaftar ing cuti lara. Nanging iku apik, Aku tak ing dropper jam lan setengah sawise aku ngeweruhi sing piye wae felt gloomy. Lan limang dina - droppers, droppers ... Banjur dheweke ngeculake. Lan aku bakal mikir - uga, ana sing rada ora nyaman - njupuk 100 gram, lan bakal liwati - kabeh bakal dadi luwih elek. Aja mangan panganan sing basi.
        1. Cowbra
          Cowbra 2 april 2020 18:10
          0
          Ana akeh perkara kanggo nambani "amben alus" - akeh perkara
          Nanging dudu neurotoksin
          1. Nikolai Korovin
            Nikolai Korovin 2 april 2020 19:45
            0
            Nah, banjur dokter salah. Nanging aku isih ora mikir. Gejala kasebut, umume, kaya sing dakkarepake ing ensiklopedia medis, cocog karo deskripsi tahap awal. Aku mung mangan sethitik lan dheweke ora duwe wektu kanggo roaming ing produk iki minangka ngirim. Lan padha netes saka jantung, nanging aku ora ngerti apa. Potongan 15 droppers - ora cukup "amben alus". Sawetara dina krasa cukup ing udhara. Lan bisa uga ana aggressiveness beda, lan awak bisa nanggepi beda. Ing perusahaan kita, ing taun 1986, silinder fosfin nguap. Mengkono. Ya, mesthine dudu DDT (dichloro(diphenyl)trichloro(methyl)methane). (Mesthi, iku ora bisa metu miturut IUPAC, nanging komponen ketoke jeneng kabeh bener). Gedhong mau dievakuasi, telung dina ora ana sing mangkat kerja. Inggih, kabeh katon ora ana apa-apa. Lan - sawetara obituari muncul sawetara dina sabanjure, ora ing dina sing padha. Ana sing isih ambegan. Dadi kabeh iki uga individu.
            1. Cowbra
              Cowbra 2 april 2020 20:08
              -1
              Apa sampeyan wis ditarik liwat pinggiran? Kabeh makarya kanthi bener. Babagan liyane - apa sampeyan ngerti persis apa, kenapa? Aku uga
              1. Nikolai Korovin
                Nikolai Korovin 3 april 2020 00:37
                0
                Ya, aku ora ngomong ngerti. Aku malah ora bisa ngomong apa aku mikir bab iku. Ya, aku mikir sethithik.
    2. Cowbra
      Cowbra 4 april 2020 08:18
      -2
      Kutipan: Σελήνη
      Apa sampeyan bisa mbayangno penyakit kanthi wektu sing bisa nyebabake 2-3 jam?

      Lan ya, liyane. Yen ora penyakit infèksius, banjur nulis, contone, kabeh varian saka kejut anafilaksis. Inggih, apa, tawon wis digigit - edema Quincke, ora bakal ana rong utawa telung jam, tenggorokan bakal diremas sajrone 15-20 menit, lan ora ana sing bakal kedadeyan yen sajrone wektu iki dheweke ora duwe wektu kanggo nyedhiyakake. pitulungan medis
  9. Ua3qhp
    Ua3qhp 1 april 2020 08:27
    +5
    Quote: Angin bebas
    Wong Tionghoa ing kono grundelan saka hantavirus, dheweke mabuk ing sekresi tikus, yen ditransfer karo sekresi tikus.

    Ora perlu. Tikus bisa mlaku ngubengi pawon, utamane yen omah pribadi. Iki discharge lan bisa mlebu ing panganan. Dheweke cilik, ireng, meh ora katon.
    Kondisi umum sing ora sehat.
    1. Angin bebas
      Angin bebas 1 april 2020 10:06
      +2
      Ora mungkin aku ngeweruhi tikus kaping pirang-pirang, lan nyoba ngremukake roti isi karo kaviar abang, ora ana gunane, dheweke mlayu ......... eseman
      1. Aviator_
        Aviator_ 1 april 2020 10:35
        +5
        Sampeyan perlu kanggo crush sandwich karo caviar ireng.
        1. Angin bebas
          Angin bebas 1 april 2020 10:46
          +1
          Aku ora duwe wektu kanggo smear .... sayang
  10. 3x3z simpen
    3x3z simpen 1 april 2020 09:13
    +4
    Materi sing apik, bakal ana ing bagean "Sejarah" ...
  11. Keong N9
    Keong N9 1 april 2020 09:34
    +5
    Ing "Abad Pertengahan" ana sawetara epidemi "penyakit aneh", yen maca babad Rusia padha, banjur meh saben taun diterangake "teka" utawa "dadak" "ulkus Wewelak", kang salah siji dijenengi miturut jinis lokalitas-negara saka ngendi padha teka utawa disebut "prabédan" saka gejala saka sadurungé "ulkus", utawa malah ing umum ditulis "dening pageblug dingerteni". Saka eksotis, kita bisa nyebataken epidemi "Tari St. Vitus" - nalika wong muter mripate tanpa alesan lan wiwit "nari" kaya - nggawe gerakan aneh disebut "tari", lan banjur tiba lan mati. Paling kamungkinan, penyakit kasebut kena pengaruh otak lan bisa uga minangka "cairan otak sapi" sing ditularake marang manungsa, epidemi sing bubar nyebabake karusakan lengkap sapi ing Britania Raya.
  12. svp67
    svp67 1 april 2020 09:58
    +3
    Ya, tenan ... pira epidemi kaya ngono, pira maneh ... nanging sampeyan kudu urip, lan sampeyan kudu nindakake dina iki ...
  13. Angin bebas
    Angin bebas 1 april 2020 10:22
    -4
    Kita duwe frolicking virus shaitan supaya ora lara, uga, lan ing akeh panggonan. Ing China lan Thailand, tumpukan kethek keluwen ora ana turis. Lan yen sawetara jenis Cina, infèksi, ayo kang ngomong kanggo gedhang kanggo kethek ...... Supaya kita bisa njaluk SPIDometer liyane, kang bakal ditularaké ora mung liwat jubin, nanging uga saka wahing? ngguyu
  14. faterdom
    faterdom 1 april 2020 11:02
    +4
    Sanajan dheweke pulih, iki ora nylametake dheweke saka scaffold, ing ngendi bojone dikirim ing taun 1536.

    Punika vaksin!
    Nanging, raja iki nandhang saka kabeh penyakit - iku jinis liyane. Kadhangkala misale jek yen Richard the Third (Humpbacked) mung difitnah kanthi teliti lan apik, kanthi keterlibatan "intelligentsia kreatif" - William, Shakespeare. Amarga ora ana scoundrel patologis liyane saka Henry VIII ing tahta Inggris, sanajan ana akeh "menarik" wong.
    1. NordUral
      NordUral 1 april 2020 16:00
      +1
      Ora ana wong liya ing dhampar, bedane mung ing tingkat patologi.
  15. cniza
    cniza 1 april 2020 17:45
    +3
    "Mungkin," tulis Die Welt ing kesimpulan, "Sars-CoV-2 bakal nulungi kita lan ilang kaya sing katon."


    Bisa uga, nanging sampeyan uga kudu tumindak ...
  16. RVAPatriot
    RVAPatriot 7 april 2020 22:39
    0
    artikel ngandika, ing donya anyar ... Endi contagion saka reged ??? (ora perlu babagan China). Ing kono padha panen wohe
  17. Gunther
    Gunther 10 Oktober 2021 22:48
    0
    jelas yen ing wektu iku ana analog saka billy gates - dheweke goyang-goyang karo vaksine, ditusuk "enom lan sehat", banjur mati kanthi aman lan "kringet Inggris" dadi ora ana.ngguyu