Review militèr

Republik Timur Jauh lan Ancaman Jepang

41

Tentara Revolusioner Rakyat Republik Timur Jauh ing lurung-lurung Vladivostok. 1922


100 taun kepungkur, ing April 1920, Republik Timur Jauh (FER) diadegaké. Sacara resmi, iki minangka negara demokratis sing merdika, nanging nyatane minangka penyangga antarane Rusia Soviet lan Jepang sing migunani kanggo Moskow. Thanks kanggo FER, pamrentah Soviet bisa nyegah perang skala penuh mbebayani karo Kakaisaran Jepang lan ngilangi pasukan pungkasan saka gerakan Putih ing Timur Jauh, sing ditinggal tanpa dhukungan eksternal sing serius. Iku kamenangan politik serius kanggo Bolsheviks.

kahanan umum


Sawisé kekalahan tentara putih Kolchak lan eksekusi "panguwasa paling dhuwur" saka Baikal menyang Samudra Pasifik ing taun 1920, pamaréntahan, panguwasa lan anarki isih tetep dadi hodgepodge. Ing 31 Januari 1920, ana pemberontakan ing Vladivostok, sing ndadékaké tiba saka panguwasa Jenderal Rozanov, sing dadi bawahan kanggo pamaréntah Kolchak. Para intervensionis tetep netral. Rozanov mlayu menyang Jepang. Pamrentahan sementara Timur Jauh, Administrasi Zemstvo Daerah Primorsky, dadi kuwasa. Pamrentahan koalisi Sosialis-Revolusioner, Menshevik, Zemstvo lan Bolshevik. Unit putih sing ana ing Primorye pindhah menyang sisih pamaréntahan anyar. Pasukan bersenjata liyane yaiku formasi partisan abang Sergei Lazo. Tilas Pengawal Putih lan Abang-abang padha sengit-sengit, nanging anane pasukan katelu, yaiku Jepang, meksa dheweke tetep netral.

Pamrentahan Vladivostok ora nglawan nggawe republik penyangga demokratis, nanging nganggep awake dhewe dadi kuwasa, lan ora ngakoni pamrentah liyane. Bolshevik lokal pamisah babagan masalah iki. I. G. Kushnarev, S. G. Lazo, lan P. M. Nikiforov minangka anggota Biro Timur Jauh sing diadegaké déning Moskow ing Vladivostok. Ing grup Vladivostok, Kushnarev ndhukung buffer, dene Lazo nglawan. Partisan abang Lazo nawakake mung ngethok kabeh "borjuis", tanpa koalisi. Nanging ing Vladivostok, padha ing minoritas, ing Kajaba iku, pasukan Jepang ngganggu. Para partisan uga nguwasani Khabarovsk, Blagoveshchensk lan kutha-kutha liyane ing wilayah Amur, ing ngendi dheweke ngadegake "pemerintah" regional lan markas revolusioner militer. Dheweke ora ngakoni pamrentahan Vladivostok. Dheweke nglakokake perang dhewe kanggo panyiapan kekuwatan Soviet.

Ing Chita, White Cossacks lan remnants saka Kolchak padha lungguh ing printah Jendral Semyonov. Kolchak, sadurunge penahanan, ditransfer menyang "kakuwatan militer lan sipil" ing sisih wétan Rusia. "Chita macet" dipencet saka loro-lorone: saka kulon - Tentara Soviet Siberia Wétan, saka wétan - partisans saka Front Transbaikal Wétan ing printah Zhuravlev. Akibaté, Semenovites (kira-kira 20 ewu bayonet lan sabers) perang ing rong ngarep: kulon Chita lan ing wilayah Sretensk lan Nerchinsk.

Anane pasukan asing ing Timur Jauh lan Siberia wis ilang legitimasi sing katon. Ing Februari 1920, gencatan senjata ditandatangani antarane pamrentah Soviet lan komando Cekoslowakia. Kontingen manca, kalebu Ceko, Polandia, Amerika, lan sapiturute, wiwit mundur menyang Vladivostok, lan saka ing kono padha digawa menyang tanah air. Sajrone periode iki, Kulon mutusake yen Panyebab Putih wis ilang lan ora worth investasi. Perlu mboko sithik mbangun hubungan karo Republik Soviet.

Mung Jepang sing duwe kabijakan dhewe. Jêpan botên purun nilar Wétan Tebih, taksih gadhah pangajêng-ajêng anggènipun ngrêbat sabagean wewengkoning Rusia, sarta nguwasani pérangan sanèsipun kanthi pambiyantu pamarentah penyangga wayang. Khususé, Jepang ndhukung pamaréntahan Chita ing pinggiran wétan Rusia, dipimpin déning Ataman Semyonov. Ing dhawuhe ana Tentara Timur Jauh sing siap tempur, sing kalebu sisa-sisa Kappel-Kolchakites. Jepang kepengin nggawe "penyangga ireng" saka Chita menyang Primorye kanthi bantuan saka Semyonovites.

Sing nggumunake, Amerika Serikat, ninggalake Timur Jauh Rusia, wiwitane ngeculake tangan Jepang. Ing pungkasan Januari 1920, Amerika nyerahake memorandum marang Jepang sing nyatakake yen Washington ora bakal mbantah yen Jepang nyebarake pasukan sepihak ing Siberia lan bakal terus nulungi operasi ing sadawane Trans-Siberia Railway lan CER. Sanajan Jepang saingan karo Amerika Serikat ing wilayah Asia-Pasifik, ing tahap iki, Washington ndhukung ekspansi Jepang ing Timur Jauh. Nanging ing mangsa ngarep, Amerika bakal nulungi Moskow kanggo nundhung Jepang saka Timur Jauh.


[tengah] Sumber peta: https://bigenc.ru/

Nggawe FER lan nyerang Tentara Revolusioner Rakyat


Sawise likuidasi rezim lan tentara Kolchak, pasukan Soviet (5th Army) mandheg ing wilayah Baikal. Luwih maju ing sisih wétan bisa nyebabake perang karo mungsuh sing kuat - Kakaisaran Jepang. Republik Soviet ana ing kahanan angel - perang karo Putih ing sisih kidul, perang karo Polandia ing kulon, perang karo Finlandia ing sisih lor-kulon. Iku uga mokal kanggo perang karo Jepang, kang duwe tentara kuwat lan angkatan laut. Sampeyan kudu menang wektu nalika "tanah kobong" ing sangisore intervensionis lan Pengawal Putih ing Timur Jauh. Nglumpukake pasukan, ngrampungake kekalahan mungsuh ing bagean Eropa Rusia, lan banjur nyerang ing sisih wétan negara.

Ana alasan objektif liyane kanggo langkah kasebut. Ing mangsa 1919-1920. Tentara Abang nggawe terobosan sing kuat ing sisih wétan. Nanging, wilayah sing dikuwasani kudu dipulihake, kanggo mulihake ketertiban ing kana. Negara Siberia Kulon, yaiku, mburi pasukan Soviet, elek banget. Sistem industri, transportasi lan pasokan dirusak. Kutha-kutha kaancam paceklik. Ana epidemi typhoid. Kabeh desa, eselon lan unit militer mati. Ing kutha-kutha, ewonan wong sing turu ing amben rumah sakit (iki minangka epidemi nyata, dudu "virus Cina" taun 2020). Perang tani terus ngamuk. Ing taiga, partisan lan geng "ijo" mlaku kanthi kuat lan utama.

Mangkono, sadurunge ngluwihi Baikal, perlu kanggo mulihake urutan dhasar ing Siberia. Bolshevik mung ora duwe kekuatan kanggo netepake kekuwatan Soviet ing Transbaikalia lan Timur Jauh. Ora ketompo perang karo Jepang, sing duwe tentara sing kuwat lan disiplin. Pembentukan DVR ngrampungake masalah iki. Moscow wis tuku wektu kanggo serangan nemtokke mangsa ing Timur. Ing sawetoro wektu, Pengawal Putih bisa ditahan utawa malah dibanting dening tentara Timur Jauh. Iki mbukak prospek kanggo negosiasi karo Kulon. Entente saiki bisa nggawe persetujuan karo pamrentah demokratis Republik Timur Jauh, ngungsi misi militer lan diplomatik, lan kontingen pendhudhukan. Ibukutha Barat sing ngadeg kanggo "hak asasi manungsa" kanthi resmi puas karo panyiapan republik parlementer.

Adhedhasar kahanan saiki, Moscow mutusaké kanggo netepake negara penengah ing sisih wétan Lake Baikal - Republik Rakyat Wétan Tebih (FER). Iki ndadekake bisa mbebasake Transbaikalia, Wilayah Amur lan Primorye kanthi bertahap saka intervensionis lan Pengawal Putih. Ing sisih liya, pasukan non-komunis (Pusat Politik Irkutsk, Sosialis-Revolusioner) kepengin nggawe republik parlementer sing bebas saka "kediktatoran proletariat." Revolusioner Sosial lan partai liyane ngarep-arep supaya nggawe republik demokratis bakal nylametake sisih wétan Rusia saka pendhudhukan Jepang lan pamrentahan Bolshevik.

Kanggo ngatur karya ing Maret 1920, Biro Timur Jauh RCP (b) dibentuk khusus, kang anggota A. A. Shiryamov, A. M. Krasnoshchekov lan N. K. Goncharov, dikirim menyang Verkhneudinsk (Ulan-Ude modern) kanggo ngatur negara anyar. FER diumumake tanggal 6 April 1920 dening Kongres Konstituen para pekerja wilayah Baikal. Kongres kasebut ngetrapake konstitusi, miturut kekuwatane wong kerja. Verkhneudinsk dadi ibukutha. Pamaréntah dipimpin déning Alexander Krasnoshchekov. Badan panguwasa paling dhuwur yaiku Majelis Rakyat FER (NA FER), digawe kanthi basis pemilihan kanggo periode rong taun. Ing antarane sesi, Presidium Majelis Nasional Timur Jauh kerja. Majelis Rakyat ana pirang-pirang partai: Komunis lan fraksi tani ing jejere (mayoritas), fraksi petani sejahtera (kulaks), Revolusioner Sosial, Menshevik, Kadet, Sosialis Rakyat lan fraksi Buryat-Mongolian. Majelis Nasional dipilih déning pamaréntah.

Ing wektu tatanan, FER kalebu wilayah Amur, Trans-Baikal, Kamchatka, Primorsky lan Sakhalin. Nanging, pamaréntahan de facto FER ora nduwèni kuwasa ing akèh wilayah. Pamrentah putih Semyonov mapan ing Transbaikalia. Pamrentahan otonom pro-Soviet lokal dioperasikake ing wilayah Wilayah Amur, Primorye lan Kamchatka - Komite Eksekutif Dewan Pekerja, Petani, Prajurit lan Wakil Cossacks kanthi pusat ing Blagoveshchensk, Pemerintahan Sementara Primorsky. Dewan Zemstvo Regional kanthi pusat ing Vladivostok. Bagéyan saka tlatah Wétan Tebih, kalebu Sakhalin Lor, dikuwasani dening tentara Jepang. Akibaté, wiwitane pimpinan FER mung nguwasani bagéan kulon wilayah Trans-Baikal. Mung ing Agustus 1920, Komite Eksekutif saka Soviet of Workers ', Peasants', Soldiers 'and Cossacks' Deputies of Amur Region diajukake menyang pamaréntahan FER.

Rusia Soviet ing Mei 1920 ngakoni FER lan nyedhiyakake bantuan politik, finansial, materi, personel lan militer. Ing basis saka Tentara Soviet Timur Siberian (kawangun ing basis saka Tentara Revolusioner Rakyat saka Pusat Politik Irkutsk, saka partisans, pemberontak, regu buruh lan nyerahke prajurit Kolchak saka Siberia Wétan), ing Maret 1920 padha nggawe Tentara Revolusioner Rakyat (NRA) saka wilayah Baikal, ing April - NRA Transbaikalia, ing Mei - NRA FER. Iki dikuwatake saka mburi dening Tentara Soviet kaping 5, ora ana masalah karo personel komando (Soviet) lan senjata, kabeh gudang tentara mati Kolchak tetep ana ing tangan Reds. Tugas utama NRA yaiku bali saka Timur Jauh menyang Rusia Soviet lan ngrusak wong kulit putih ing Transbaikalia lan wilayah Amur. Ukuran tentara ing musim gugur 1920 kira-kira 100 ewu wong. Tentara iki dipimpin déning Heinrich Eikhe, mantan perwira tsarist sing gabung karo Tentara Abang sawisé revolusi, mrentah resimen, brigade, divisi bedhil 26 lan tentara Soviet kaping 5 ing Front Wétan.

Ing awal Maret 1920, Tentara Siberia Wétan nyurung wong Semyonovites lan nguwasani wilayah Baikal karo kutha Verkhneudinsk. Kutha iki dadi ibukutha Timur Jauh. Ing April - awal Mei 1920, Tentara Revolusioner Rakyat saka FER Eikhe nindakake rong upaya kanggo ngusir Tentara Timur Jauh Semenov saka Transbaikalia (operasi Chita). Ing sisih wétan, unit Front Amur sing dipimpin Shilov maju, sing dibentuk kanthi basis Partai Transbaikal Timur partisan lan kalebu wilayah Tin, Nerchinsk, Nerchinsk Plant, Sretensk lan Blagoveshchensk (saka Mei - lan Khabarovsk. ). Nanging, NRA ora bisa njupuk Chita. Ing tangan siji, Reds ora duwe kaunggulan nemtokake ing operasi iki, pasukan padha kira-kira padha. Ing sisih liya, Kappelite minangka pasukan elit Tentara Putih, lan upaya pisanan saka Reds kanggo ngilangi "macet lalu lintas Chita" ditolak. Kajaba iku, Pengawal Putih didhukung dening wadyabala Jepang (Divisi Infanteri 5), padha nguwasani komunikasi utama, sing ngalangi tumindake Reds, sing ora bisa nglawan Jepang.

Republik Timur Jauh lan Ancaman Jepang

Lambang saka Timur Jauh


gendera DVR

invasi Jepang


Minangka pretext kanggo agresi, Jepang nggunakake "kedadean Nikolaev" - konflik antarane partisans abang lan pasukan Jepang ing Nikolaevsk-on-Amur ing pertengahan Maret 1920. Sajrone ambruk rezim Kolchak, sawetara detasemen partisan, dipimpin dening Lazo, pindhah menyang Vladivostok, liyane menyang bagian ngisor Amur. Formasi kasebut dipimpin dening Yakov Tryapitsyn, mantan perwira tsarist, komandan Soviet lan partisan, lan Lebedeva-Kiyashko. Ing Februari, Unit Tryapitsyn dikuwasani Nikolaevsk-on-Amur, ngendi padha nyatakake nitahaken saka Republik Soviet Wétan Tebih, dumadi saka ngisor tekan saka Amur, Sakhalin, Okhotsk lan Kamchatka. Tentara Abang saka Distrik Nikolaevsky dibentuk.

Tanggal 11-12 Maret 1920, detasemen Jepang lokal, kanthi dhukungan saka komunitas Jepang lokal, nyerang pasukan Tryapitsyn. The Reds ilang udakara 150 tiwas lan luwih saka 500 tatu. Tryapitsyn piyambak tatu, tilar donya wakilipun Mizin lan pangareping Staff Naumov. Nanging, para partisan abang kanthi cepet dadi sadar, narik bala, entuk kaunggulan angka, lan ing tanggal 15 Maret ngrusak garnisun Jepang. Tanah jajahan Jepang uga tiwas.

Kabar pembantaian iki gawe kaget Jepang lan digunakake dening pimpinan militer-politik minangka alesan kanggo invasi skala penuh. Ing wayah wengi tanggal 4-5 April 1920, Jepang nyerang Reds ing Timur Jauh. Jepang ngalahake partisan abang saka Vladivostok nganti Khabarovsk. Ing Lower Amur, Tryapitsyn ngungsi Nikolaevsk lan ngobong kutha. Jepang nguwasani Sakhalin Lor. Pamrentah Jepang sing manggoni didegake ing wilayah kasebut. Mung ing Vladivostok, udakara 7 ewu militer lan sipil tiwas. Antarane sing mati ana komandan Bolshevik lan Red sing misuwur Serey Lazo. Jepang nggawa tentara kabeh menyang Timur Jauh Rusia - luwih saka 170 ewu bayonet. Bener, Jepang ora nyebarake pasukane, dheweke ora mlebu ing wilayah Rusia ing njaba komunikasi utama. Nanging kabeh titik utama lan pusat komunikasi dikuwasani dening garnisun.


Nicholas Front of the Red Army (18 Maret 1920). Wakil komandan - Dmitry Buzin (Bich), komandan - Yakov Ivanovich Tryapitsyn, ajudan - A. Volkov
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
alangan. 1920

Perang kanggo Rostov
Kacilakan saka Odessa putih
Carane Slashchev mbela Crimea
perang Dono-Manych
Pati saka Tentara Lor Miller
Napa agen Kolchak Kulon diowahi dadi pahlawan lan martir Rusia
Kekalahan tentara Denikin ing perang Tikhoretsk
Kepiye kampanye Ice Siberian rampung?
Tibane Kuban putih
Kasangsaran saka Novorossiysk putih
Pati tentara Kuban
Denikin pasrah
41 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Tebih B
    Tebih B 8 april 2020 05:18
    + 12
    FER minangka salah sawijining keputusan sing ora jelas, pancen apik banget sing ngidini Bolsheviks menang ing Perang Sipil. Negara, ing ring kelas asing lan mulane mungsuh kaping pindho invincible, ing pungkasan ora mung ora kalah, nanging menang, nahan meh kabeh wilayah sing kagungane kekaisaran. Bravo!
    1. mat-vey
      mat-vey 8 april 2020 05:22
      +2
      Apa sampeyan duwe kesempatan saka Timur Jauh? Leluhur bapakku saka ing kana .. Salah sawijining pendiri Dmitrievka minangka pemukim pisanan.
      1. Tebih B
        Tebih B 8 april 2020 06:02
        +5
        Saka Tebih. Primorye asli. Bener, ing taun-taun pungkasan wis nyeret ing wilayah sing beda-beda - Wilayah Otonomi Yahudi, Sakhalin, Kolyma. Saiki - lor Khabkray. Nanging cathetan - kabeh ana ing Timur Jauh ngguyu Umumé, aku wis ora lelungan ngendi wae njaba Timur Jauh. Lan kenapa? Aku durung weruh Kamchatka lan Chukotka karo Yakutia (lan saiki Transbaikalia lan Buryatia uga ditambahake) Dadi ing umurku, kaendahan Timur Jauh kita cukup kanggo mripatku.
        Serius Dmitrievka? pinggir segara? Yen mangkono, banjur meh fellow countrymen dening leluhur))) Mine sing Chernigov))) 11 kilometer kadohan. salam hi
        1. mat-vey
          mat-vey 8 april 2020 06:10
          +4
          Kutipan: Far B
          Chernigov))) jarak 11 kilometer.

          Bapakku ngomong babagan "lelungan" menyang pesta lan pesta karo mbah kakung (mbah kakungku) menyang kanca-kanca ing Chernigovka, nanging samar-samar - kaya lungguh ing gulu mbah kakungku ... Dheweke ninggalake Timur menyang Siberia ing separo kapindho. 30s, menyang Listvyanka ing siji dalan karo Leonov ...
          Simbahku duwe checker emas - penghargaan Lazo ... Partizanil ..
          1. Moskovit
            Moskovit 8 april 2020 09:12
            +2
            Ana akeh Listvyankas ing saindenging Rusia! )). Kulawarga kula manggon ing Listvyanka ing wilayah Novosibirsk, aku wis ana kaping pirang-pirang.
            Lan ibu lair ing Kuibyshevka-Vostochnaya. Saiki Belogorsk. Mangkono uga oyod karo DV)
            1. mat-vey
              mat-vey 8 april 2020 10:13
              -2
              Kutipan saka Moskovit
              Ana akeh Listvyankas ing saindenging Rusia! )).

              Lan apa, miturut Leonov, urip ing saben wong?
              1. Moskovit
                Moskovit 8 april 2020 11:29
                +1
                Banjur loro!
                1. mat-vey
                  mat-vey 8 april 2020 11:31
                  0
                  Apa sampeyan wis tau krungu babagan Gagarin? Ora babagan pangeran?
    2. DMB 75
      DMB 75 8 april 2020 05:47
      +9
      Aku setuju karo sampeyan, Mikhail - FER, ing mratelakake panemume, iku loro ukuran dipeksa lan sarwa saka Bolsheviks ing wektu sing. Pamrentah Soviet disimpen dhewe saka clash langsung karo Jepang, kahanan ing hubungan internasional diganti, sanajan Jepang ora gelem ngakoni pamaréntahan FER lan terus nulungi ataman Semenov. Républik Wétan Tebih wis rampung tugas-tugas sing ditetepake nalika digawé. Ing sajarah, formasi iki, sing disebut "penyangga", minangka langkah sing sukses kanggo ngrampungake masalah internasional. Konflik ing kahanan Perang Sipil. Timur, pungkasanipun ngadegake kekuwatan Soviet ing kana.
      1. Pakdhe Lee
        Pakdhe Lee 8 april 2020 06:09
        +5
        Kita wis ngerti lagu iki wiwit cilik!
        1. 210okv
          210okv 8 april 2020 11:30
          +3
          Sugeng sonten, Vladimir hi Miturut cara, iki "Maret saka Siberian Riflemen" karo tembung anyar ..
          1. Pakdhe Lee
            Pakdhe Lee 8 april 2020 11:42
            +3
            Dmitry hi Banjur akeh lagu sing ditembangake kanthi cara anyar!
            Kita durung ngerti akeh
            Pets saka kamenangan Lenin,
            Lan lagu anyar
            Ayo mangan cara lawas
            Carane mbah-mbah mulang kita
            S. Yesenin
      2. Octopus
        Octopus 8 april 2020 06:09
        +7
        Kutipan: DMB 75
        Republik Timur Jauh wis ngrampungake tugas sing wis ditemtokake nalika digawe. Ing sajarah, formasi iki, sing disebut "penyangga", minangka langkah sukses kanggo ngrampungake konflik internasional ing kondisi Perang Sipil. Bolsheviks nampa istirahat kanggo mungkasi Perang Sipil lan nransfer pasukan menyang Timur Jauh, pungkasane nggawe kekuwatan Soviet ing kana.

        Sampeyan pancen bener.
        Aku bakal nambahake yen kontradiksi imperialis sing ora bisa ditemtokake uga diputer ing sisih Bolshevik. Mênggahing tiyang Jêpan saking Wétan Tebih punika dipun damêlakên dening Amerika, ingkang botên marêm dhatêng ekspansionisme Jêpan.
      3. fuxila
        fuxila 8 april 2020 12:26
        0
        Umume peneliti sing wis maca aku setuju yen DVR minangka ukuran sing dibutuhake. Bener, ana pendapat liyane, contone, sejarawan Timur Jauh Lyovkin. Panjenenganipun nyerat: "... iku Highly mangu yen Jepang arep kanggo perang ... Sawise kabeh, dheweke dipeksa kanggo mbatalake pasukan saka Amur Region, kang dibalèkaké daya Soviet, padha ora bisa nindakake apa-apa ing Lower Amur. , ing ngendi kekuwatan Soviet dibalekake, yaiku ing ngendi para intervensionis dikalahake, tanpa ndeleng maneh sing diarani "pendapat internasional" ... Ing kasunyatan, penciptaan Timur Jauh nyebabake prolongation Perang Sipil lan militer Rusia. intervensi ing sisih kidul Timur Jauh Rusia sajrone 2,5 taun. (Lyovkin. Iku, nanging ora tuwuh karo kepungkur ... S. 44-45)
        Ing mratelakake panemume, "pseudo-Bolsheviks" sing dipimpin dening Tobelson-Krasnoshchekov lan Trotsky, sing ngadeg ing mburine, ana ing mburi nggawe FER.
    3. Pimpinan saka Redskins
      Pimpinan saka Redskins 8 april 2020 06:40
      +5
      Mung rong dina kepungkur aku rampung maca V. Pikul "The Three Ages of Okina-san." Babagan hubungan antarane Rusia lan Jepang ing wiwitan abad. Ing pungkasan novel, republik iki uga disebutake - "buffer".
    4. Lynx2000
      Lynx2000 8 april 2020 14:17
      0
      Skvirsky Boris Evseevich, tokoh ing Timur Jauh, dadi wakil saka RSFSR lan banjur USSR ing Amerika Serikat nganti 1933.
      Timur Jauh ing wektu iku kaya kue lapis saka kidul nganti lor: Jepang-putih-abang-putih-abang-Amerika (pirsani film "The Head of Chukotka").
      Contone, ing Kamchatka, Jepang nganti taun 30-an duwe konsesi kanggo nyekel lan ngolah iwak salmon.
  2. Octopus
    Octopus 8 april 2020 06:04
    +3
    wah. Aku biasane ngliwati materi babagan topik GW.

    Pranyata Pak Samsonov bisa ngirim artikel kanthi gaya netral. Dumadakan.
  3. Alexander 72
    Alexander 72 8 april 2020 07:09
    +5
    Tanggal 11-12 Maret 1920, detasemen Jepang lokal, kanthi dhukungan saka komunitas Jepang lokal, nyerang pasukan Tryapitsyn. The Reds ilang udakara 150 tiwas lan luwih saka 500 tatu. Tryapitsyn piyambak tatu, tilar donya wakilipun Mizin lan pangareping Staff Naumov. Nanging, para partisan abang kanthi cepet dadi sadar, narik bala, entuk kaunggulan angka, lan ing tanggal 15 Maret ngrusak garnisun Jepang. Tanah jajahan Jepang uga tiwas.
    Kabar pembantaian iki gawe kaget Jepang lan digunakake dening pimpinan militer-politik minangka alesan kanggo invasi skala penuh.

    Aku ora bakal ngarani pembantaian. Wong Jepang sing pisanan nyerang lan nyusup. Sanajan kabeh gumantung saka sudut pandang lan tujuane - Jepang pengin "casus belli" kanggo pendhudhukan Timur Jauh lan diatur. Aku pengin nerusake menyang artikel.
  4. Olgovich
    Olgovich 8 april 2020 07:18
    -4
    Pamaréntah DVR dipimpin déning Alexander Krasnoshchekov.

    Bolshevik iki dadi ... SPY Jepang, saboteur lan fasis: ing taun 1937, adhedhasar keputusan Angkatan Bersenjata USSR, dheweke dirusak
    Tentara Timur Jauh mimpin Heinrich Eiche

    Ditangkep ing taun 1938, dheweke dadi kontra-revolusioner lan nasionalis Latvia, lumpuh lan dibuwang menyang kemah.
    Ing bagean Februari Tryapitsyn dikuwasani Nikolaevsk-on-Amur, ing ngendi dheweke nyatakake penciptaan Republik Soviet Timur Jauh minangka bagéan saka wilayah ngisor Amur, Sakhalin, Okhotsk lan Kamchatka. Tentara Abang saka Distrik Nikolaevsky dibentuk.

    11-12 Maret 1920 detasemen Jepang lokal kanthi dhukungan saka komunitas Jepang lokal diserang pasukan Tryapitsyn.


    Kepiye carane sampeyan bisa nulis akeh babagan acara tanpa ngandhani tembung sing bener?

    Sawise pendhudhukan Nikolaevsk Tryapitsyn nganakake MASSACRE warga kutha.

    Tryapitsyn nuntut saka Jepang, sing sadurunge dheweke setuju babagan netralitas-nglucuti senjatakang njalari wiwitane perang.

    The Reds menang: kabeh wong Jepang disembelih, kabeh tawanan pakunjaran, akeh warga, sing mung diburu ..

    Mengko Tryapitsyn. sadurunge mundur- ngobong kabeh kutha (97%).

    Kéwan sing ilang kabeh pinggir getih, disalahké lan ditembak dhewe sakcepete sawise mundur saka reruntuhan Nikolaevsk.

    malah ing taun 1923 populasi kutha mung sing katelu saka jaman pra-Bolshevik ....
    1. Tebih B
      Tebih B 8 april 2020 08:20
      +6
      Ing bagean Tryapitsyn, iki ora didhelikake ing Soviet (kalebu Stalinis) utawa pasca-Soviet. Kanca ngaco. Kanggo kang lan rake. Nanging apa sampeyan ora mikir sing iku normal kanggo ganjaran saben wong miturut tumindak, lan Bolsheviks padha luwih konsisten ing iki saka kang disebut-wakil saka apa disebut-disebut. gerakan putih?
      1. Olgovich
        Olgovich 8 april 2020 09:13
        -11
        Kutipan: Far B
        Apa sampeyan ora mikir manawa menehi saben wong miturut tumindake,

        katon! ya -Mulane Bolshevik ilang lan ora ana sing ngadeg kanggo kekuwatane ing taun 91, lan, pisanan, ...
        Kutipan: Far B
        Bolshevik luwih akeh konsisten,


        Persis! ya : geng Bolsheviks Komisaris Rakyat NKVD saka USSR Yagoda numpes geng Bolshevik Zinovlev-Kmenev, geng Bolsheviks Komisaris Rakyat NKVD saka USSR Yezhov numpes geng Bolsheviks Komisaris Rakyat. saka NKVD Yagoda, geng Bolsheviks Komisaris Rakyat NKVD Beria, numpes geng Komisaris Rakyat Yezhov, bandit Khrushchev numpes geng Bolsheviks People's Commissar saka Kementerian Dalam Negeri Beria: kabeh ing urutan! ya

        Dadi sapa ... Bolshevik sejati, yen ora, aku kejiret ing geng Bolshevik sing ora ana telas lan bandit. belay recourse Nyuwun
        1. Vladimir_2U
          Vladimir_2U 8 april 2020 11:04
          +6
          Kutipan: Olgovich
          mula Bolshevik ilang lan ora ana siji-sijia sing ngadeg kanggo kekuwatane ing taun 91,
          Kasus paling langka nalika Olgych meh ora getihen, meh, amarga padha ora tangi ing 91 amarga padha ora nyana wong bodho lan freaks kanggo njaluk menyang tengah Moscow. Sapa sing ora getun saiki? Banjur sampeyan uga ora tangi? Uga, wis kasep.
          Kutipan: Olgovich
          Dadi sapa ... Bolshevik sejati, yen ora, aku kejiret ing geng Bolshevik sing ora ana telas lan bandit.
          Inggih, ya, sing isih ana mung kerja kaya wong gemblung, dheweke babagan retribusi kanggo kejahatan, lan sayangé, lan dheweke: "Aku bingung ing geng." Kaya ghoul Kolchak, Semyonov lan samurai sing ora diundang, dheweke ora bingung, kabeh "wong kutha" karo dheweke ..
        2. Tebih B
          Tebih B 9 april 2020 00:51
          +1
          Geng Sechin-Miller United Russia nyirnakake geng United Russia Ulyukaev, lan liya-liyane. Jancok logikamu. Ngobong luwih.
          1. Olgovich
            Olgovich 9 april 2020 07:20
            -5
            Kutipan: Far B
            Gang edinorosov Sechin-Miller numpes geng edinoros Ulyukaev, etc., etc. Jancok logikamu. Ngobong luwih.

            1. Sapa sing RESMI nyebut dheweke "geng"? belay
            2. Ing endi para Ulyukayevites sing dirusak. Miturut cara, NAME kabeh. TAPI? lol
            3. bandit Panjenengan Bolsheviks saka duweke dhewe Politbiro (kabeh komposisi pisanan), Komite Pusat (85%), pimpinan tentara, Pemerintah (kabeh SNK pisanan) jenenge Mahkamah Agung, Jaksa Agung USSR lan kanca pribadi. Stalin lsp.: "Gang Zinoviev", "Gang Yagoda" (Komisar Rakyat, kanthi cara, NKVD saka USSR, Komisaris Keamanan Negara peringkat 1), lsp. Sing ngomong, dudu aku.

            5. Dadi sampeyan bakal mangsuli sing paling gampang pitakonan (sing, nanging, durung dijawab dening NONE saka Bolsheviks belay lol ) Sapa sing sejatine Bolshevik, yen ora, aku kejiret ing geng Bolshevik sing ora ana telas?
            Ora bisa"? lol
            Bab sing padha: ora kanggo sampeyan ngomong babagan "konsistensi" ya
            1. Tebih B
              Tebih B 9 april 2020 07:45
              +1
              Pitakonan sing padha: sapa sejatine edros? Ing endi-endi ana clingking, dhuh mulyaning para mulya ngguyu Babagan pancasan favorit saka pengadilan kabeh kedadean: ing 90s, malah Krasnov direhabilitasi saka kulit. Terus kobong, cornet.
              1. Olgovich
                Olgovich 9 april 2020 08:57
                -4
                Kutipan: Far B
                Pitakonan sing padha: sapa sejatine edros?

                Sing. kanggo njawab pitakonan sing paling gampang WHO Bolshevik nyata, sampeyan ora bisa.
                Nanging .... klelep kanggo wong-wong mau! belay lol
                Nistha....

                Edrosy-Aku ing sisih, kaya sampeyan luwih dhuwur partai, militèr lan pamaréntah Bolsheviks dikenali ing USSR bandit, agen saka Gestapo, SS lan Reichsfera
                Kutipan: Far B
                Babagan pancasan favorit saka pengadilan kabeh kedadean: ing 90s, malah Krasnov direhabilitasi saka kulit.

                Oh, ya, sampeyan ora mung pengecut, nanging uga bodho: ora ana wong sing bisa mulihake.
                Nanging sawetara Bolsheviks dijupuk wiwit direhabilitasi wis ... saka1938 g (nalika terus njupuk bandit Bolshevik sabanjuré) - nganti 1991

                Teka sekolah. menyang Google lan pikirake kenapa angel banget kanggo njawab pitakonan SIMPLE lol
                1. Tebih B
                  Tebih B 10 april 2020 00:37
                  0
                  Nyuwun pangapunten, aku ngaco: wong loro iki ditolak rehabilitasi. Mung von Pannwitz direhabilitasi. Kanggo sawetara alesan, aku elinga persis ngelawan ing sirah))) Senajan Krasnov lan Shkuro, sing von Panwitz iku siji Iblis, padha liwat siji cilik.
                  1. Olgovich
                    Olgovich 10 april 2020 07:03
                    -3
                    Kutipan: Far B
                    Nyuwun pangapunten, aku lara awakku: wong loro iki ditolak rehabilitasi

                    mengkono, ora masalah gedhe.
                    Kutipan: Far B
                    Senajan, sing Krasnov karo Shkuro, sing von Panwitz iku siji Iblis,.

                    Panzwitz iku wong Jerman murni
    2. gsev
      gsev 8 april 2020 16:59
      +2
      Kutipan: Olgovich
      Kepiye carane sampeyan bisa nulis akeh babagan acara tanpa ngandhani tembung sing bener?

      Insiden Nicholas minangka akibat saka kedadeyan 1 Maret 1919 ing Korea. Banjur, kanggo nanggepi demonstrasi damai wong Korea sing nuntut kamardikan, Jepang nanggapi kanthi represi massal, ngeksekusi wong sing ora bersenjata, kalebu wanita lan bocah-bocah. Tryapitsyn, minangka nanggepi serangan Jepang, menehi respon sing cukup. Iki minangka perjuangan tanpa kompromi sing angel nglawan Jepang lan antek-antek ing Primorye sing njaga Primorye ing Rusia. Iku angel kanggo Jepang perang bebarengan ing Korea, Manchuria lan Rusia. Menarik kanggo mbandhingake Spurius Ligustin, perwira legendaris Roma, sing diakoni minangka simbol keberanian prajurit Romawi lan panulis Reuben Fraerman, sing kaprigelan militèr ora kalah karo Roma, nanging misuwur amarga buku "Wild Dog Dingo" komandhan sarujuk kanggo ngawula minangka prajurit biasa, kang diangkat dadi perwira. Fraerman, peserta ing kedadean Nikolaev, tindak saka Nikolaevsk kanggo Yakutsk minangka komisaris saka detasemen partisan, lan ing taun 1941, minangka sukarelawan, prajurit prasaja tanpa pathos, banjur perang minangka pribadi.
    3. gsev
      gsev 8 Juni 2020 20:50
      0
      Kutipan: Olgovich

      Mengko Tryapitsyn. sadurunge mundur, dheweke ngobong kabeh kutha (97%).

      Moscow uga diobong ing taun 1812. Ing Maret 1919, Jepang mateni demonstran sing ora bersenjata ing Korea. Para partisan Korea, ora kaya partisan Rusia ing Primorye, ora gelem nyerahake senjata lan lunga menyang gunung, luwih-luwih ing Korea, turunane partisan Timur Jauh dianggep pahlawan nasional.
  5. Alexey 1970
    Alexey 1970 8 april 2020 08:18
    +4
    Oh, sipil, mbah kakung lan sederek saka Transbaikalia, saka Unda lan Zhuravlev, Dauria kasebut ing novel kasebut. Dadi dheweke nyritakake kepiye kulawargane dipisahake ing permusuhan sing ora bisa ditindakake. Sedulure simbahku lunga karo Semyonov, dhisik menyang Harbin saka kana menyang Amerika Serikat. Lan mbah putri meh rusak bebarengan karo kabeh kulawarga. Pira taun kepungkur, lan isih tragedi sipil ora ninggalake negara kita.
    1. fuxila
      fuxila 8 april 2020 10:45
      +2
      Kutipan: Alexey 1970
      Oh, sipil, mbah kakung lan sederek saka Transbaikalia, saka Unda lan Zhuravlev, Dauria kasebut ing novel kasebut. Dadi dheweke nyritakake kepiye kulawargane dipisahake ing permusuhan sing ora bisa ditindakake.

      Minangka Transbaikalian lan meh sebangsa, aku bakal menehi conto liyane sing menarik babagan divisi kulawarga Transbaikal ... Ataman Semyonov duwe asisten - Jendral Lev Vlasevsky, ing taun 1946 dheweke lunga bebarengan karo ataman ing siji kasus lan ditembak. Lan ponakane Stanislav Vasilyevich Vlasevsky makarya ing Institut kita. "Sajrone karir ing bidang pendidikan, ilmu lan teknologi ing transportasi sepur, Vlasevsky S.V. dianugerahi lencana industri "Pekerja Kereta Api Kehormatan", "Pekerja Kehormatan Ilmu lan Teknologi Federasi Rusia", "200 Taun Pendidikan Transportasi ing Rusia", "30 Taun Baikal-Amur Mainline". Dheweke dianugerahi gelar kehormatan "The Best Inventor of Railway Transport". Dheweke dianugerahi diploma Gubernur Wilayah Khabarovsk, Menteri Energi Rusia lan Kepala Sepur Timur Jauh. Dheweke dianugerahi jam tangan khusus saka Menteri Sepur lan Kepala Sepur Timur Jauh.
      1. Alexey 1970
        Alexey 1970 8 april 2020 11:56
        +3
        Aku dudu Transbaikalian, aku lair ing Karaganda lan manggon ing kono suwene 27 taun, saiki aku manggon ing Rusia, lan bapakku saka Karaganda. Ibune lan mbahku dhewe dibuwang lan diasingake menyang Kazakhstan ing taun 1927, dheweke saka wilayah Lipetsk lan Rostov, Cossacks. Lan ing sisih ibu, ing nalisir, dheweke wis miskin kabeh urip. Lan wong tuwaku ketemu ing pemugaran Tashkent sawise lindhu ing 1966. Ing voucher Komsomol kita tindak minangka sukarelawan. Iki nasibe. Mulane aku ngomong "Oh sipil"
      2. Alexey 1970
        Alexey 1970 8 april 2020 11:57
        0
        Senajan aku wis kanggo Transbaikalia luwih saka sapisan. Akeh sedulur!
  6. Aviator_
    Aviator_ 8 april 2020 09:07
    +4
    Rama, ing Changchun nalika Perang Korea, marang episode carane mantan wong kulit putih ing pasar, looking ing seragam, ngandika: "Dheweke bali menyang tali Pundhak, lan aku meh ditembak kanggo wong-wong mau ing Irkutsk ing 1920" - kanggo kang iku kang ngandika - "dadi bali menyang negara" - "Aku ora bisa, ana akeh dosa" - wangsulane.
    Ing sisih ibuku, aku saka Timur Jauh, ibuku saka Kraskino (Novokievsk nganti 1938). Punika fishing mangsa kuwi ing Ussuri ing 50s.
    1. fuxila
      fuxila 8 april 2020 15:43
      +1
      Ing sisih ibuku, aku saka Timur Jauh, ibuku saka Kraskino (Novokievsk nganti 1938).

      Aku tau kerja ing Kraskino. Sadurunge revolusi, saluran Novo-Kyiv diarani. Dumunung ora adoh saka prapatan telung wates: Rusia, Korea lan Cina, amarga ing kono tansah akeh unit militèr, kalebu. Resimen Primorsky Dragoon sing misuwur lan uga panggonan lair saka Kolonel Kvachkov sing dihormati.
      1. Aviator_
        Aviator_ 8 april 2020 15:51
        0
        iku tansah kebak unit militèr

        Kabeh mili, kabeh owah-owahan - kene ing Orenburg ana siji pesawat lan siji sekolah pandhu arah, sekolah anti-pesawat, akèh unit militèr, loro lapangan latihan - Totsky lan Donguzsky. Kabeh kejaba poligon wis ilang, nggumunake poligone bisa slamet.
  7. Aviator_
    Aviator_ 8 april 2020 09:10
    +2
    Fishing ing Ussuri
  8. tatra
    tatra 8 april 2020 10:29
    0
    Mungsuh njaba lan internal Komunis Bolshevik ngeculake Perang Sipil, ngrusak Rusia, lan nyalahake perang lan kabeh korbane, sing ngrusak Rusia, disalahake kanthi pengecut marang Komunis Bolshevik.
    Mungsuh njaba lan internal Komunis Bolshevik nyerang USSR ing taun 1941, matèni 26 yuta wong Soviet, lan nyalahke kanggo wabah perang lan kabeh korban saka wong Soviet iki cowardly disalahake ing Komunis Bolshevik.
    Mungsuh internal Bolshevik-Komunis ngrebut USSR, dibagi ing antarane piyambak, lan cowardly nyalahke Bolshevik-Komunis, kalebu Lenin, lan mungsuh njaba saka Bolshevik-Komunis lantaran kanggo piyambak "kamenangan liwat USSR".
    "Sajarah" anti-Soviet ora mung goroh lan pitenah, nanging surealisme, bertentangan karo kabeh logika lan akal sehat.
  9. Sahar Medovich
    Sahar Medovich 8 april 2020 14:22
    +4
    "Kazanka minangka salah sawijining pamukiman pisanan ing lembah Suchanskaya ing antarane prawan Ussuri taiga. "Bapak pendiri", supaya bisa urip lan nyuwek tanah saka ngisor pines, cedar lan larches sing wis pirang-pirang abad kanggo tanah sing subur, kudu rally. dadi komunitas tetanèn sing kuwat lan grapyak, banjur dadi desa sing gedhé lan sugih, sing dadi benteng ing kolonisasi wilayah kasebut, lan wong Korea sing ora duwe kewarganegaraan Rusia, lan kanthi mangkono hak tanah.

    Ing kahanan iki, Revolusi Oktober ora bisa nimbulaké antusiasme ing Kazanka .... Lan ngedeni paling ala saka petani tengen Kazanka dikonfirmasi. Ing April 1918, IV Far Eastern Congress of Soviets mutusake babagan redistribusi umum saka tanah Cossacks lan "satus setengah hektar", lan ora mung kanggo "doleviks" Rusia (sing duwe 15 hektar saben mangan) , nanging uga Korea lan Cina. .... Kanggo wong tuwa, iki katon ora adil banget: ujare, ana akeh, parasit, keluwen ing tanah empuk wong liya ...

    Kekuwatan Soviet ing kabeh Timur Jauh ambruk .... Ora ana pitakonan babagan redistribusi tanah, kebebasan perdagangan lan inisiatif pribadi wis rampung.
    Apa Kazanka wareg karo giliran sing, tanpa ngeculake getih siji-sijine kanggo sabab putih, dheweke entuk kesempatan kanggo ngasilake woh-wohan kanthi tenang? Dheweke malah ngerti carane lan seneng dagang, ngerti carane lan seneng ngetung lan ngetung dhuwit, wong tani sing dipangan kanthi apik, ing kepinteran lan kepinteran ekonomi, katon luwih kaya petani Amerika gratis tinimbang kanca-kanca kelase sing asor lan mlarat ing Rusia Eropa. Publikasi resmi "Rusia Asia" (1914) nyathet: "Informasi saka bank tabungan uga menehi gambaran babagan kamakmuran para petani Amur, sing nuduhake yen ing wilayah Amur lan Primorsky, populasi deso minangka kontributor sing luwih apik tinimbang ing wilayah liyane. provinsi lan wilayah, senadyan cilik nomer liyane saka kasir iki "...
    Dheweke mbatalake dhuwit saka buku tabungan utamane kanggo tuku peralatan pertanian saka Amerika sing padha - Perusahaan Mesin Panen Internasional ing Rusia, sing dibentuk dening pemegang saham Amerika, duwe luwih saka rong atus gudang lan toko ing Siberia Wétan lan Timur Jauh.
    Mangkono, ana dhasar materi tartamtu kanggo saling ngerti antarane petani Timur Jauh sing sugih lan Jenderal Grevs, sing dikirim kanthi pribadi ing kene dening Presiden AS Woodrow Wilson minangka kepala korps ekspedisi. Pitakonan mung apa narik dolar Amerika, kekuwatan hubungan pasar bakal ngluwihi hubungan nasional, apa pedunung desa dagang kaya Kazanka bakal ngerti basa sing entuk manfaat.
    Wangsulane ora suwe. 15 Desember 1918 Kazanka mbrontak. Dheweke wungu ing sangisore gendera abang kanggo kekuwatan Soviet lan ngubengi kabeh desa ing saubengé. Kanthi kacepetan geni alas, gerakan partisan ngubengi lembah Suchan, banjur kabeh Primorye.
    Paling ora, kinerja iki bisa diterangake kanthi ngenyek pribadi utawa mbales dendam pribadi saka Kazankovit. Operasi militer saka intervensionis ing ngarep Ussuri ngliwati Kazanka, lan ora nate ngunjungi para punishers - ora ana alesan.
    Lan pancen muspra kanggo nggoleki penjelasan langsung babagan ekonomi. Kemiskinan massa, sing biasane sadurunge pemberontakan bersenjata, ora katon ing Kazanka. Kosok baline, ing musim gugur taun 1918, desa kasebut ngedol panenane menyang para pemanen sing teka kanthi bathi banget. Ora ana alesan kanggo mangu yen kamakmuran bakal terus ing mangsa ngarep, paling ora. Apa Kazankovtsy ora marem?
    akeh. akeh banget. Vladivostok wis dadi asing saka macem-macem seragam manca sing apik banget. Ing pasar, iku bener, Inggris, Amerika, Jepang, Prancis, Italia, Czechoslovak perwira, lan kadhangkala prajurit kanggo saben bajing lan kulit sable menehi loro utawa telu luwih saka panuku biasa, nanging malah iki poto-mantebaken cara njupuk, tanpa tawar-menawar amarga aku ora seneng. Banjur ana crita-crita saka tangga-tanggane ing konter yen minggu kepungkur ana pelaut Amerika nembak bocah Rusia ing pelabuhan, yen sawetara wong Jepang ing ngarepe wong-wong ing wayah awan ngalahake wong Korea tuwa sing bobrok nganti mati nganggo bokong bedhil, sing warga lokal. sapunika, manawi wontên trem dhatêng tiyang militèr manca, ngadêg ngadêgakên, bilih ing desa-desa ingkang wontên wadyabala Jêpan, dhawuh saking komandhanipun dipun tempel, dhawuh dhatêng rusia mampir, copot topi. , sujud lan ngomong "halo!" Nalika ketemu karo Jepang, yen stasiun radio ing Pulo Rusia dipasrahake menyang Amerika, yen gudang-gudang properti negara diangkut menyang Jepang, sing puluhan Pengawal Merah sing ditawan ditembak saben dina ing Khabarovsk. , sing ing wayah wengi sepur kuning Kalmykov mandheg ing jembatan liwat Amur, lan ing kono pengawal pribadi ataman hack lan uncalan daggers Kaukasia lan sabers menyang kali, tawanan kang padha kesel nyiksa, sing ... - nanging sampeyan ora ngerti apa. sampeyan krungu ing kutha saiki? Padha, Kazankovits, apa urusane karo kabeh iki? Desane mapan ing pinggir, ora dirampog, bocah-bocah ora ditembak, wong tuwa ora digebugi, ora bojo lan anak wadon dirudopekso, ora anak lanang digawa mlaku-mlaku dening Kalmyks ing sepur. Lan babagan properti negara, aja direbut, yen ana kesempatan. Apa sedhih sing ana ing ngarepe? Sing carane iku, nanging mung rustle lembut dolar lan yen kanggo sawetara alesan ora maneh amused kuping, lan - apa obsesi! - liyane lan liyane asring katon kanggo petani sing padha ngetung ora rubles, ora dolar lan yens, nanging Yudas potongan salaka. "(F.F. Nesterov" Link of Times)

    Iki sebabe lan kepiye Reds menang.
  10. MA3UTA
    MA3UTA 10 april 2020 12:57
    0
    Kasunyatan sing menarik.
    Sergei Lazo, Moldova saka kulawarga bangsawan kuna, pahlawan acara revolusioner ing Timur Jauh,
    sinau ing gimnasium Chisinau, kang sadurunge wis lulus saka tokoh ora kurang misuwur, supporter monarchism, lan salah siji saka pembunuh Rasputin - bangsawan Purishkevich.