Cartagena Spanyol: Museum Sejarah Militer

94

1. Bangunan museum militer crita ing Cartagena, Spanyol

Nanging nganggo waja
Banjur wong Spanyol mangsuli dheweke:
“Duh kekasih! Lan ing passion
Sampeyan ayu, lan nesu.

Didorong dening tugas lan katresnan
Aku lunga lan aku tetep
dagingku dadi perang
Nanging nyawamu bakal bebarengan karo kowe.
Louis de Gongora. “Aku ngabdi marang Raja ing Oran…” Translated by I. Chizhegova




Museum militer ing Eropah. Ah, Spanyol! Saiki aku wis ngunjungi pirang-pirang negara, nanging aku durung nate ndeleng gabungan segara, srengenge, panganan sing enak lan sejarah ing endi wae: ora ana ing Prancis, utawa ing Italia, lan luwih-luwih ing Polandia, utawa ing Jerman. Kroasia… Ya, seneng ngaso. Nanging ana sawetara sejarah ing kana. Siprus… Malah ana iklan kanggo VTB ing basa Rusia ing pinggir, kaya-kaya sampeyan ora nate lunga. Ora kaya ing Spanyol. Ing kene jaman kepungkur dicampur karo saiki, kaya koktail sing apik.

Nalika kabeh wong wedi banget karo koronavirus kanggo lelungan ing saindenging negara lan bawana, ayo padha ngerti papan sing menarik ing Spanyol. Kita wis ngunjungi akeh panggonan ing cara iki, nanging kita durung nliti malah satus saka apa ana. Nanging dina iki kita bakal duwe museum. Lan ora mung museum, nanging museum menarik banget sajarah militèr kutha Cartagena. Nanging pisanan, sajarah umum sethitik iki, tanpa exaggeration, panggonan unik.

Cartagena Spanyol: Museum Sejarah Militer

2. Ngarep mlebu

Kutha iki didegaké watara taun 228 SM déning seduluré Hannibal Hasdrubal, putrané Hamilcar Barca. Ing kene wis ana pemukiman, nanging dheweke menehi jeneng anyar - Quart Hadast. Ing taun 209 SM, kutha iki dikuwasani dening wong Romawi, sing uga diprentahake dening wong sing misuwur - komandan Scipio Africanus.

Ing taun 555 Masehi, wadyabala Kaisar Bizantium Justinian teka ing kene, ing taun 621 kutha iki direbut dening Visigoth, lan ing taun 734 dening wong Arab. Mung ing taun 1245, nalika Reconquista, Cartagena dadi Kristen, lan ing Habsburgs, armada Spanyol wiwit dumunung ing pelabuhane. Sajrone Perang Sipil Spanyol (1936-1939), pangkalan angkatan laut utama Republik ana ing kene. Kapal perang Jaime I uga diunekake ing kene (mesthi bakal dicritakake babagan bledosan kapal perang mengko), lan Cartagena sing dadi kutha pungkasan sing nyerah marang pasukan diktator Franco. Ngomong-ngomong, wong-wong Spanyol dhewe tresna marang kutha iki, mula dheweke ngedegake Cartagena liyane ing Amerika sing ditemokake, mesthine supaya ora lali tanah kelairane!

Saiki, babagan museum kasebut dhewe. Dumunung ing bangunan sing dumadi saka papat bangunan sing disusun kanthi bentuk persegi dowo kanthi plataran gedhe ing antarane, sing dibagi setengah karo bangunan liyane. Total area - 17302 sq. Panggonan museum pisanan dumunung Royal Artillery Park, 1786-1802; banjur departemen 2 bengkel senjata artileri, 1802-1867; Markas Komando Pertahanan Pesisir lan Taman Artileri Pesisir, 1867-1924; Resimen Artileri Pesisir, 1924-1984; resimen artileri anti-pesawat No. 73, 1984-1996 Dina iki, bagéan saka bangunan saiki belongs kanggo Arsip Municipal Cartagena, ing liyane ing 1997 dibukak museum sajarah militèr, kang minangka cabang saka Museum Sejarah lan Militer Seville. Balai museum duwe area pameran 3520 sq. m lan dumunung ing rong lantai. Eksposisi museum kasebut dibedakake kanthi kasugihan lan keragaman, nanging perhatian khusus dibayar kanggo senjata artileri. Kanthi bantuan diorama, sampeyan bisa ndeleng benteng sing nglindhungi Cartagena saka segara, ana pameran model skala sing kapisah. Iku menarik sing kapel St. Barbara, patroness saka artillerymen, wis wadi ing bangunan. Teks ing sawetara panel informasi diwenehi ing Spanyol lan Inggris. Akeh tampilan interaktif khusus. Alami, kabeh fasilitas sing bisa dipikirake wis digawe kanggo wong sing ora duwe kabisan.

Museum kasebut nampilake piranti, seragam, gaman, sing digunakake dening prajurit lan perwira tentara Spanyol, amunisi, uga senjata saka Italia, Prancis, Jerman, Rusia, lan liya-liyane. Model Cartagena ing pungkasan abad kaping 24 dipasang ing salah sawijining kamar. Lantai siji dihiasi karo XNUMX lengkungan. Ana ing antarane obyek eksposisi, utamane artileri. Ana balai amunisi, artileri anti-pesawat, optik lan telemetri, balai teknik lan dalan sing nyambungake rong plataran museum kasebut. Menarik banget yaiku sakristi lan kapel kanthi gambar Santa Barbara, pelindung artileri, sing dipercaya minangka karya pelukis Salzillo utawa muridé Roque López, sing diwiwiti ing abad kaping XNUMX. Sajrone Minggu Suci, rapat-rapat Persaudaraan San Juan dianakake ing kene. Ing lantai loro ana perpustakaan, galeri perwira lan ruang pameran kanthi model macem-macem peralatan militer.

Nah, saiki ayo ndeleng foto-foto kasebut. Bagéyan saka foto kasebut diwènèhaké marang penulis artikel déning Paul Lansberg (lpsphoto.us), lan sawetara foto dijupuk saka situs web museum.


3. Lesung gangsa antik. Dipercaya manawa kabeh curlicues lan jas kasebut kudu ana ing gegaman, yen tanpa iku "elek"!


4. Nanging, mortir padha cepet ilang kabeh paesan. Padha nuntut tembaga sing aji banget


5. Cast bom wesi kanggo 320 mm mortir. Peter Agung nuntut saka para penembake: "Pisanan, nyalakake bonbu ing tong minyak, banjur nyalahake ing mburine ..." Ya, ya, dheweke dadi wong heroik, kepiye sampeyan ndeleng iki!


6. Tanpa "patang puluh lima" kita ora ana museum militer ing Spanyol mung mokal!


7. Minangka lan tanpa tank T-26B. Iki minangka lambang saka Francoists. Republik duwe siji belang ungu


8. T-26 liyane dipajang ing njaba. Dadi dheweke uga dicet kanggo nyegah "geni ramah"


9. Senapan 150-mm pesisir saka benteng Cartagena. Pungkasan abad kaping XNUMX. Katon kaya monster!


10. Katup sungsang lan piston


11. Uga gun 152-mm, nanging wis dening Armstrong


12. Lan iki rana lan prasasti - 1928


13. Spaniards uga duwe 381-mm bedhil gisik, nanging ing museum ana mung bagean kapisah saka wong-wong mau, gurney kanggo transportasi lan projectile iki!


14. Alat perunggu sing menarik banget saka periode transisi saka inti bunder menyang proyektil oblong - kaliber 80 mm, model 1886.


15. Breech bedhil iki


16. Meriam tembaga liyane saka model 1873 saka perusahaan Whitworth. Kaliber 75 mm


17. Kang sungsang


18. Nanging dheweke duwe pengeboran tong minyak heksagonal lan, kanthi mangkono, cangkang dhewe. Iku trep kanggo ngisi saka sisih tong minyak. Lan ing wektu sing padha - bedhil rifled!


19. Lan iki 150-mm Jerman Rheinmetall gun saka Perang Donya II


20. Senapan lapangan Inggris sing kuat banget digunakake ing perang donya: meriam 127 mm saka Armstrong BL-60 pound Mk I


21.M110A7. Lan mung wong Amerika sing ora nyedhiyakake ...


22. gun Spanyol dikembangaké dening Schneider 155-mm Model 1913


23. Senapan 100 mm saka perusahaan sing padha "Modelo 1913"


24. Spanyol iku negara pegunungan, mulane gunung meriem misuwur ing kono. Gunung 105-mm gun "Modelo 1919". Uga "Schneider" ...


25. Tampilan mburi


26. Lan iki gun gunung dhewe saka model 1951 saka kaliber 75-mm


27. Senapan anti-pesawat Italia sing kuat banget M1A3 kaliber 90 mm. Wong Italia sijine ing bedhil self-propelled da 90/53 "Zemovente"


28. Inggih, punika senapan mesin Bofors kondhang


29. Amérika anti-pesawat machine gun M45C


30. Jerman poto-propelled bedhil Stug IIIG


31. bedhil poto-propelled Amérika M44. Ing 50s, bedhil poto-propelled ing sasis kuwi banget populer ing Amerika Serikat.


32. Wong-wong Spanyol nyoba nggawe alat-alat jaran ...


33. Warhead rudal Aspid kanthi pecahan siap-siap


34. granat tangan Spanyol


35. Balai model. Lan apa sing ora ana ing kene! Malah (ndeleng kanthi cetha ing jendhela) ana model "Tsar Tank"!


36. Model sepur waja Polandia lan Jerman


37. Model sepur waja kita apik. Nanging, kaya biasane, wong manca tanpa isin nyalahke prasasti ing Cyrillic!

PS Ing jurnal "Technique and Armament" No. 8 kanggo 1998, ana artikel dawa babagan kendaraan lapis baja Italia. Ana uga buku: Shpakovsky V.O., Shpakovskaya S.V. Kendaraan lapis baja perang sipil ing Spanyol 1936-1939. Loro-lorone artikel lan buku kasedhiya online.

PPS Penulis lan administrasi situs kasebut matur nuwun banget marang Paul Lansberg (Paul Lansberg, lpsphoto.us) kanggo foto sing kasedhiya.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

94 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 10
    21 april 2020 06:06
    Vyacheslav, matur nuwun! Kabeh iku ayu lan menarik. Aku weruh alat karo pengeboran heksagonal kanggo pisanan, iku lucu. eseman
    1. +4
      21 april 2020 10:51
      Nanging dheweke duwe pengeboran tong minyak heksagonal lan, kanthi mangkono, cangkang kasebut dhewe. Iku trep kanggo ngisi saka sisih tong minyak. Lan ing wektu sing padha - bedhil rifled!
      Trunks saka bagean non-bunder umume ora anyar, elinga padha Shuvalov unicorns. Nanging aku ndeleng segi enam kanggo pisanan. Pitakonan sing masuk akal yaiku kenapa dheweke butuh bedhil? Yaiku, ngapa bedhil ing bedhil bisa dingerteni, nanging kepiye carane projectile twists ing hexagon minangka pitakonan .. recourse
      1. +9
        21 april 2020 11:25
        Iki carane unfolds. Iki minangka latihan poligonal Whitworth. A projectile heksagonal minger ing laras bengkong. Lan mabur metu, kanthi inersia terus nggawe revolusi ing sumbu.
        1. +6
          21 april 2020 11:38
          Ya, babagan kasunyatan manawa gerakan rotasi proyektil bisa diwenehake kanthi "twisting" bolongan, lan ora kanthi rifling, aku ora ngerti. Inggih, iki dudu rifling, nanging "twists", ngapura taftology ... Artikel lan ilustrasi sing menarik banget, matur nuwun .. hi Carane menarik barel iki dilatih ... utawa padha cast? Umumé, babagan pengeboran lan conto Whitworth sing digunakake bakal dadi topik sing menarik kanggo "Persenjata" .. Apa sampeyan ora mikir? Kabeh bakal ngucapke matur nuwun .. kanthi gaya presentasi lan akeh ilustrasi utamane .. aran
          1. +6
            21 april 2020 12:45
            Kutipan: KVU-NSVD
            Umumé, babagan pengeboran lan conto Whitworth sing digunakake bakal dadi topik sing menarik kanggo "Persenjata" .. Apa sampeyan ora mikir? Kabeh bakal matur nuwun..

            Saran sing menarik, Victor. Ing Inggris ana sing kaya museum artileri. Sawetara jenis bèntèng ... Aku ora njaluk kanggo ndeleng iku. Nanging sampeyan bisa. Sampeyan bisa nggoleki lan njaluk bantuan ... Padha tresna iku. Ayo ndeleng apa sing metu. Nanging sampeyan kudu ngenteni. Sampeyan kudu golek, kontak, lan banjur nulis. Ora masalah siji dina.
            1. +4
              21 april 2020 12:52
              Kutipan saka kaliber
              kudu ngenteni. Sampeyan kudu golek, kontak, lan banjur nulis. Ora masalah siji dina.

              Ayo ngenteni. Antisipasi nambah rasa seneng nglirik
            2. 0
              22 april 2020 21:45
              Whitworth nduweni prestasi sing luwih penting tinimbang tong minyak, kalebu kanggo peralatan militer lan sing isih digunakake nganti saiki.
        2. +6
          21 april 2020 13:18
          Iki carane unfolds. Iki minangka latihan poligonal Whitworth. A projectile heksagonal minger ing laras bengkong. Lan mabur metu, kanthi inersia terus nggawe revolusi ing sumbu.
          Ngapunten, Vyacheslav Olegovich, nanging tong minyak ora bengkong. Dipotong ngono. Lan projectile ora heksagonal.
          1. +8
            21 april 2020 13:46
            Inggih, dheweke bengkong ing jero, ora lurus. "Twisted" iku sing dakkandhakake. Proyektil ora heksagonal ... Nanging aku ndeleng lan ndeleng enem pasuryan ... Aku katon nganggo kaca tingal ...
            1. +4
              21 april 2020 13:59
              Iku ora babagan kaca tingal, Vyacheslav Olegovich! Kacamata minangka penemuan peradaban sing luar biasa, nanging ora duwe nilai mandiri babagan kawruh dhasar.
              Proyektil kasebut poligonal.
              1. +4
                21 april 2020 16:34
                Ing versi Whitworth, potongan kasebut minangka heksagonal, yaiku, ing bagean salib yaiku segi enam [1-Wikipedia.
                1. +3
                  21 april 2020 16:55

                  Ing bagean salib, sudhut bisa uga ora katon.
          2. +1
            21 april 2020 14:35
            Manufacturability saka projectile cetha ora nganti par.
            1. +3
              21 april 2020 16:27
              Yen digergaji bakal duwe enem pasuryan! Dudu kuwi?
          3. -7
            2 Mei 2020 18:23
            Aku biyen nggawe bola api kaya iki nalika isih cilik. Digawe takik karo file jarum aran
  2. +7
    21 april 2020 06:11

    Iki minangka mod howitzer lapangan abot 150 mm. 1918 (Jerman 15 cm sFH 18; saka Jerman schwere Feldhaubitze - heavy field howitzer) - Jerman heavy field howitzer kaliber 150 mm nalika Perang Donya II. Nomer 18 nuduhake tanggal pangembangan lan adopsi, nanging iku fiktif (Perjanjian Jerman Versailles nglarang pangembangan sistem artileri, lan nomer 18 ditambahake kanggo nyasarake komisi asing) .. Pasukan kasebut nampa julukan "Evergreen" ( Jerman: Immergrün).
    TTX:
    Kaliber, mm 149,1
    Tuladha 5403
    Tingkat geni, rds / min 4
    Kacepetan moncong, m/s 210—512 (15 cm Gr. 19)
    Kisaran maksimum, m saka 4000 (pangisian daya No. 1, 210 m/s)
    nganti 13 325 (nomer daya 8, 520 m/s)
    Trunk
    Dawane laras, mm/klub 4440 (29,5)
    Bobot
    Bobot ing posisi tempur, kg 5530
    Ukuran ing posisi stowed
    Length, mm 7849 (travelling, mechanical traction)
    Jembar, mm 2255
    Dhuwur, mm 1707 (travelling, traksi mekanik)
    murub ngarepke
    Sudut VN, derajat −3° - +45°
    Sudut GN, derajat ±28°
    149 mm × 260 R (pemuatan lengan kapisah):
    Cangkang
    15 cm Gr. 19 (grenade fragmentasi dhuwur-mbledhos),
    15 cm Gr. 36 stg (OF),
    15 cm Gr. 19 Be (proyektil tindik beton),
    15 cm Gr. 19 Nb (proyektil asap),
    15 cm Gr. 38 Nb (proyektil asap),
    15 cm Gr. 39 Hl/A (proyektil kumulatif),
    15 cm Gr. 39 Hl/B (proyektil kumulatif),
    15 cm R. Gr. 19 (proyektil roket aktif),
    15 cm Spgr. 42 (proyektil sub-kaliber HE kanthi palet),
    15 cm Pzgr. 39 TS (sub-kaliber tembus waja, kanthi palet).
    Sawise Wehrmacht bentrok karo Tentara Abang, jarak tembak sing ora cukup dicethakaké: pistol howitzer Soviet 152 mm ML-20 ditembak ing 17 m, lan sFH 300 mung ing 18 m. Masalah kasebut diilangi kanthi kasunyatan sing sawetara atus bisa dilayani. Senjata Soviet ML-13 kanthi sepuluh amunisi kanggo saben bedhil dijupuk ing 325-20 Juni 23 ing cedhak Baranovichi. Gun iki diadopsi dening Wehrmacht minangka 24 cm KH.1941/15,2(r) howitzer gun lan aktif digunakake ing perang nglawan Tentara Abang. Wiwit Februari 433, Jerman malah ngluncurake produksi massal cangkang kanggo bedhil iki.
    Umumé, howitzer lapangan abot sFH 18 minangka bedhil khas Jerman sing dirancang ing periode interwar: desain sing dipercaya lan tahan lama, kanthi karakteristik kinerja sing ora luar biasa, nanging cukup puas.
    1. +3
      21 april 2020 07:20
      Iku aneh yen karo dawa tong minyak kuwi, sawetara cendhak dibandhingake ML-20.
      1. +7
        21 april 2020 07:45
        Gambar ing museum kasebut paling kamungkinan dijupuk nganggo lensa sudhut amba.
        Dawane tong minyak, mm / klb 4440 (29,5). (ML-20 luwih cilik - mm / klb-4240 / 27,8)
        ing foto iki 15 cm sFH 18 katon luwih nyata
        1. +8
          21 april 2020 11:06
          Iki minangka mod howitzer lapangan abot 150 mm. 1918 (Jerman 15 cm sFH 18; saka Jerman schwere Feldhaubitze - heavy field howitzer)
          Iki dudu howitzer 15 cm sFH 18 lan tong minyak dawane bener lan lensa normal.
          Iki canon 150/55 Rheinmetall.

          Nyatane, iki 17 cm K 18 ing MrsLaf, gambar sing diwenehake kanggo wong Spanyol ing taun 1944 kanggo tujuan produksi. Spaniards dirilis 24 salinan, nanging ing kaliber 150 mm. Amarga kekurangan traktor, dheweke ora diproduksi maneh.
          1. +9
            21 april 2020 11:55
            Kowe bener hi
            Ing pertahanan, aku mung bisa sambat babagan sudut foto museum, sing ora ngidini aku ndeleng siluet unik saka kreta mortir saka Jerman 17 cm K 18 ing pistol MrsLaf corps,

            Nyatane, cañón 150/55 Rheinmetall. iki 17 cm K 18 ing MrsLaf, gambar kang kasedhiya kanggo Spaniards ing 1944 kanggo tujuan produksi. Spaniards dirilis 24 salinan, nanging ing kaliber 150 mm. Amarga kekurangan traktor, dheweke ora diproduksi maneh.

            Aku mung ora ngerti subtleties iki. Matur nuwun sanget
            1. +5
              21 april 2020 12:09

              Sampeyan bisa ndeleng luwih apik saka sudut iki.
              1. +6
                21 april 2020 12:12

                Nanging sing paling apik saka kene.
  3. +7
    21 april 2020 06:13
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel. Ilustrasi mung apik banget.
  4. +6
    21 april 2020 07:57
    Wisata sing apik banget!
    Vyacheslav Olegovich, pitakonan apa koleksi dana saka pengamat situs VO bakal ditrapake kanggo sampeyan?
    Sincerely, dina kabeh!
    1. +7
      21 april 2020 08:07
      Vlad! hi
      Aku yen padha ora Cut Fees, iku bakal apik. Kasebut kanthi teliti maneh maca artikel darmabakti kanggo mengeti saka situs, Aku tak roso kesengsem sing arep "monetization" saka sumber.
      1. +9
        21 april 2020 08:43
        Anton, ana situs populer ing ngendi wong mbayar komentar! Lan ora ana apa-apa, jumlahe ora suda.
        1. +6
          21 april 2020 08:54
          Mesthi, sampeyan bener! Nanging segmen komentator manca bakal tipis banget. Kepiye, contone, Viktor Nikolaevich bakal bisa mbayar langganan?
          1. +8
            21 april 2020 08:57
            Kutipan saka: 3x3zsave
            Nanging segmen komentator manca bakal tipis banget.

            Ana hukum nomer akeh, diverifikasi dening analytics situs. Iku ora angel kanggo ngetung pinten sing duwe bathi. Kita, VikNik, minangka salah sawijining. Lan sawetara liyane ... kurang aktif. Cuaca ora.
            1. +4
              21 april 2020 09:01
              Cuaca ora.
              Abstracting, kanggo sumber daya - ya.
              Lan kanthi pribadi, aku bakal kelangan komunikasi langsung karo akeh wong sing pinter.
              1. +7
                21 april 2020 09:04
                Anton, mesthine, apa sing penting kanggo sampeyan lan sing penting kanggo wong akeh yaiku bedane gedhe. Asring sedhih, nanging "kebaikan umum" mesthi dipilih, ta?
                1. +3
                  21 april 2020 09:08
                  Mesthi wae. Kanggo paraphrase Tolstoy: kabeh wong seneng padha seneng, saben wong ora seneng ora seneng ing cara dhewe.
                  1. +7
                    21 april 2020 09:09
                    Kutipan saka: 3x3zsave
                    Mesthi wae. Kanggo paraphrase Tolstoy: kabeh wong seneng padha seneng, saben wong ora seneng ora seneng ing cara dhewe.

                    Persis!
    2. +3
      21 april 2020 08:42
      Sugeng rawuh, Vlad! hi
      Apa sampeyan mikir VCheslpv Olegovich bakal mangsuli pitakon iki kanggo sampeyan?
    3. +8
      21 april 2020 08:44
      Ing mratelakake panemume, Vladislav, iku ora tanggung bener kanggo takon kula pitakonan kuwi nalika situs wis administrasi.
    4. +3
      21 april 2020 10:03
      Quote: Kote Pane Kokhanka
      lan sampeyan bakal penggalangan dana saka browser situs VO?

      Miturut cara .... bab "manuk"! Ing dina pisanan "penggalangan dana nasional" aku nransfer jumlah tartamtu liwat Yandex.Money, nggunakake formulir sing ditawakake situs kasebut. Nanging ing wangun iki, aku kaget yen ing awal dompet nomer Ya.D. , ing mratelakake panemume, ora ana "papat" ... lan mengko, aku ora nampa mriksa elektronik kanggo "emel" ... Jumlah wis dibusak! Kaping pindho enumerasi dadi "mesthine"! Sapa sing duwe sampah kaya nalika nransfer jumlah kasebut menyang dompet VO liwat Yandex.Money?
    5. +6
      21 april 2020 13:29
      Quote: Kote Pane Kokhanka
      Vyacheslav Olegovich, pitakonan apa koleksi dana saka pengamat situs VO bakal ditrapake kanggo sampeyan?

      Jawaban, aku mikir, ana ing kene.
      kanggo ngembangake lan nambah isi babagan militèr-teknis, militèr-politik, geopolitik lan topik penting liyane, dhukungan iku indispensable

      Sayange, bagean sejarah ora kalebu ing dhaptar prioritas administrasi.
      1. +5
        21 april 2020 18:11
        Aku ngomong bab Michael padha!
        Ana sawetara Penulis ing VO sing aku siap maca kanggo dhuwit! Aku appreciate komunikasi karo wong-wong mau lan aku wani ngakoni aku bangga sing sok-sok aku ing Correspondence karo wong-wong mau.
        Waduh, ana sisih liya lan Penulis liyane sing ora bakal dakwaca sanajan aku dibayar !!!
        Intine, aku siap mbayar langganan sing ditargetake, ing topik tartamtu lan wong tartamtu !!! Ayo katon sinis, nanging aku ora siap "nyedhot paket amandemen", kaya nalika ngganti Konstitusi kita !!!
        Sincerely, Kabeh!
        R.s. Aku njaluk ngapura sakdurunge yen aku nyinggung sapa wae!
        1. +3
          21 april 2020 18:59
          Salam, Vlad sing dikasihi! Mbok menawa isih kampanye penggalangan dana sepisan lan ora kabeh dadi surem? Kanggo ... Kaya ing lagu salah sawijining band favoritku: -
          * Aja kesusu ngubur kita
          lan isih ana sing kudu ditindakake ing kene .... *. Kita ngarep-arep lan percaya! Kabeh bakal apik! apik
          1. +3
            21 april 2020 19:23
            Gusti mberkahi Sergey, Gusti mberkahi !!!
          2. +2
            21 april 2020 19:46
            Carane aku tresna sampeyan optimists! ngguyu
            1. +5
              21 april 2020 21:04
              Sing paling menarik, Anton, yaiku ing endi wae ing taun 2000 aku maca siji studi menarik sing prédhiksi kahanan saiki lan tuwuhing nasionalisme sing ekstrem amarga krisis lan penyakit sing njanjeni. Kabeh abad iki bakal ngliwati gendéra! Lan aku weruh manawa iku ramalan sing apik. Untung kita kudu numpak ...
        2. +4
          21 april 2020 20:57
          Quote: Kote Pane Kokhanka
          Intine, aku gelem mbayar langganan alamat

          Vlad, piye kabare? eseman
          Ing kene sampeyan duwe rong atus rubel kanggo Vashchenko, Ryzhov, Fedorov, Sherzad lan Shpakovsky, rong atus rubel kanggo wong liya, kayata Bubalik, Panya Kokhanka, Master of Trilobite lan liya-liyane, kayata, contone, favorit universal kita Anton, sing janji bakal nerbitake karyane dhewe, yen ana sing pengin sok-sok dicathet dening publikasi? Lan rong atus rubel kanggo Samsonov, supaya dheweke ora nulis? ngguyu
          Aku ora mikir sing bakal bisa. eseman
          Yen mung amarga ora ana sing ngidini sampeyan ngontrol carane dana kasebut bakal dileksanakake (sing pancen bener), lan uga amarga administrasi sumber kasebut netepi prioritas dhewe ing kabijakan editorial (sing duwe hak kanggo nindakake), asring ora padha karo prioritas pangguna.
          Supaya...
          Salah siji kita njagong ing awak sing cocog persis lan ngenteni kepiye kabeh bakal rampung, utawa ... kerut bathuk sajrone periode karantina lan nyedhiyakake situs kasebut kanthi konten dhewe kanthi gratis minangka matur nuwun kanggo kesempatan kanggo komunikasi ing kene. Aku saiki tanpa ironi lan surem. Meh saben kita bisa nulis artikel cekak babagan topik sing disenengi, lan aku bakal seneng ngrembug kabeh ing kene. Aku malah siap kanggo cokotan ilat ing hubungan kanggo penulis anyar lan mbatesi dhewe kritik banget benevolent tanpa ungkapan atos. eseman
          1. +4
            21 april 2020 21:41
            Michael wiwitan komentar, langsung menyang nyawa!
            Bener, saperangan Penulis sing dihormati kudu ditambahake.
            Liyane iku prosa kikuk urip.
            Sanajan, minangka konsumen, aku ora weruh kudu mbayar Wishlist sawetara wong, yen mung amarga permusuhan pribadi !!!
          2. +5
            21 april 2020 22:22
            Iki carane "artikel khusus" katon, kanthi cara ...
          3. +2
            22 april 2020 08:02
            Michael! hi
            Opsi sing dibayar, minangka aturan, yaiku kemampuan kanggo menehi komentar babagan materi, kaya sing kedadeyan 5 taun kepungkur ing "mail".
            1. +4
              22 april 2020 13:26
              Kutipan saka: 3x3zsave
              Opsi sing dibayar, biasane, yaiku kemampuan kanggo menehi komentar babagan materi

              Aku ngerti. Aku, kaya Vlad, kaya akeh ing kene, siap ndhukung publikasi kasebut, nanging ditargetake khusus kanggo penulis tartamtu. Ing wektu sing padha, aku kabeh ngerti yen iki ora mungkin ing prinsip, lan ing kahanan iki saya tambah akeh amarga manajemen publikasi nganggep bagean sejarah kaya lampiran sing ditrima nganti ngganggu. eseman
              Aku ora pengin sponsor "Pendapat" utawa "Analytics" ing kabeh, lan aku ora kasengsem ing ngembangaken gagasan kreatif Samsonov ing "Sejarah" uga. Ing wektu sing padha, aku duwe alesan kanggo percaya manawa pimpinan VO bakal menehi prioritas ing wilayah kasebut. Mulane, karo dhuwit - aku pass.
          4. +3
            22 april 2020 14:43
            Anton favorit universal kita, sing janji bakal nerbitake karyane dhewe luwih saka setahun,
            ... ya, "dinamit" uga ditutup ing "tank", banjur ora ana ilustrasi, banjur wektu ngguyu filonit wassat
            1. +3
              22 april 2020 18:51
              Sing diarani kreatifitas! ngguyu Menehi master sawetara wektu! nglirik
              1. +4
                22 april 2020 18:55
                ,,, miwiti seri nglirik ora digunakake, Aku wonder apa topik recoursepaling hinted sing kita kudu ing pasukan lengkap keprungu
                1. +3
                  22 april 2020 19:01
                  Dheweke lan Konstantin durung suwe duwe dialog sing menarik babagan fiksi ilmiah. Mungkin ing topik iki? Co-penulis? sedulur
                  1. +4
                    22 april 2020 19:36

                    ,,, ngenteni ya
                    1. +3
                      22 april 2020 20:01
                      Kutipan saka bubalik
                      ,,, ngenteni

                      *.... Coba pikiren, aku uga bisa nyulam ... lan ing mesin ketik uga ... * ngguyu
                  2. +2
                    22 april 2020 19:50
                    Nafig-nafig! Aku wis cukup ing wektu iku.
                2. +3
                  22 april 2020 19:47
                  Ya Gampang!!! Topik: Kapan Abad Pertengahan rampung?
                  1. +4
                    22 april 2020 19:50
                    ,,, checkmate, Anton, tiwas ngguyu aku lulus nangis
                    1. +3
                      22 april 2020 19:59
                      Ya, iku sing dakkandhakake. Shpakovsky lan Ryzhov nyetel bar kanggo kualitas ilustrasi sing aku pengin nangis.
                  2. +5
                    22 april 2020 20:12
                    Kapan rampunge

                    Nyuwun nanging nglirik
                    ,,, wektu Abad Pertengahan anyar bakal teka. ... Abad Pertengahan anyar, nanging karo Internet sad
                    1. +2
                      22 april 2020 20:21
                      Ora, Sergei! Wektu liyane teka. Maca Gibson, Sterling lan Kurzweil.
              2. +3
                22 april 2020 19:46
                Matur nuwun, Sergey!
            2. +2
              22 april 2020 19:44
              Ora pitakonan ing kabeh, Sergey! Apa sampeyan pengin aku ngirim teks? Pick munggah gambar, "accomplice" ... Hmmmm .. kanggo nyalahke, sampeyan bakal pindhah minangka co-penulis!
  5. +3
    21 april 2020 08:10
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich!
    Foto pisanan apik tenan, esuk ing Cartagena!
    1. +8
      21 april 2020 08:42
      Aku uga seneng. Sayange aku dudu penulis ...
      1. +1
        21 april 2020 19:41
        Aja nuwun, Vyacheslav Olegovich! Sampeyan duwe dalan sing beda. Minangka alternatif, aku bisa menehi saran supaya sampeyan menyang Saratov ing wulan Juni, munggah menyang Sokolovaya Gora ing jam lima esuk lan nangkep esuke liwat Volga!
        Aku weruh, ora Samsaya Awon saka sunset ing Barcelona.
        1. +2
          21 april 2020 20:07
          * Lan saiki srengenge lan kutha kaya anyar
          Dheweke katon kaping pindho luwih enom ing wayah esuk
          lan wedge crane saka Gunung Sokolova
          njupuk lan soars ing langit ... * Biktashov E.
          1. +2
            21 april 2020 20:12
            Aku ora weruh crane ana, nanging Saratov saka Sokolova Gora apik banget! Lan ya, iku ayu!
            1. +1
              21 april 2020 20:20
              Aku percaya banget karo Anton!
              1. +2
                21 april 2020 20:30
                Aja pracaya, iku worth ngunjungi!
                Sergei, katresnan kanggo kutha iki dijupuk ing wayahe gadhah kutha iki, ing wayahe nalika felt apik ing.
        2. +4
          21 april 2020 21:00
          Aku wis kanggo Saratov kaping pirang-pirang, Anton, lan malah manggon ing kono kanggo kabèh sasi, yen ora luwih piye wae, ing universitas ana kanggo retraining. Aku malah nyiapake proyek PR kanggo museum lokal, utawa galeri seni. Lan dheweke ana ing gunung ... Lan dheweke nglangi ing sawijining pulo ing tengah Volga. Aku njupuk mbucal elek ana ... Aku ora mikir bab esuke.
        3. +3
          22 april 2020 20:14
          ,,, Aku wedi dheweke ora bakal mbusak nganti Juli, sampeyan ngerti apa,, nangis
          1. +3
            22 april 2020 20:27
            Pikiran sing kepengin weruh mesthi bakal nemokake celah.
            Sirech: "Ana mesthi nggoleki petualang maniac!"
  6. +8
    21 april 2020 11:22
    Uga gun 152-mm, nanging wis Armstrong
    Vyacheslav Olegovich, iki bedhil Vickers, jeneng kang "ngukir" ing rana, foto kang wis diselehake ing ngisor iki.
    Iki minangka salah sawijining bedhil saka baterei pesisir Batería de La Parajola. Senjata kasebut diprodhuksi ing Spanyol kanthi lisensi.

    Iki kaya baterei nganti taun 1994. nalika dibongkar.
    1. +7
      21 april 2020 12:24
      6. Tanpa "patang puluh lima" kita ora ana museum militer ing Spanyol mung mokal!
      Iki dudu "kita" "patang puluh lima". Iki minangka meriam sing diprodhuksi ing Spanyol ing Placencia de las Armas lan minangka salinan meriam tank 45 mm saka model 1932 ing gerbong Spanyol.
      Dibebasake cukup suwe. Iki digawe ing taun 1945.
      1. +7
        21 april 2020 12:26
        Nanging museum iki duwe "kita" - bedhil anti-tank 45 mm saka model 1937.
  7. +3
    21 april 2020 12:57
    [kutipan] 9. Senjata 150 mm pesisir saka benteng Cartagena. Pungkasan abad kaping XNUMX. Iku katon kaya monster![/ Kutipan
    Apa bedane karo meriam Armstrong ing Perang Anglo-Boer ing Pretoria?
    ]
    1. 0
      22 april 2020 00:28
      Apa bedane karo meriam Armstrong ing Perang Anglo-Boer ing Pretoria?
      Aku mikir kaliber. Iki meh padha karo QF 4,7-in.
  8. +8
    21 april 2020 13:33
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel, nglipur lan migunani. Thanks uga kanggo komentar. Pancen, perusahaan sing apik wis kumpul ing kene, sayang yen (utawa kapan) kabeh iki rampung, nanging katon kaya ngono. sad
    1. +9
      21 april 2020 13:47
      Kutipan: Master Trilobite
      iku kabeh liwat, lan katon kaya iku teka.

      Ayo padha nyabrang driji kita!
    2. +3
      21 april 2020 18:04
      Lha yen ora krasa lara, malah ora nggatekake mbayar mesin pemotong saben wulan kanggo langganan, nanging apa maneh wong pensiun, utamane ing pinggiran, lan warga negara liya.
      1. +4
        21 april 2020 20:56
        Saiki telpon kanggo dhukungan hang ing akeh situs!
      2. +3
        21 april 2020 21:00
        warga negara liya
        Mungkin sawetara minangka pangecualian bakal diijini gratis?
        Miturut cara, pembayaran teknis bisa liwat kertu bank.
        Nanging, ana sawetara nuansa menarik. Ing teori, wong-wong sing mbayar kanggo Tetep ing situs uga duwe hak tartamtu, lan misale jek sing kudu luwih ati-ati kanggo kick lan ban wong. Utawa dudu cara kita?
        1. Komentar wis dibusak.
        2. +5
          21 april 2020 23:41
          idea, sing mbayar kanggo Tetep ing situs wis hak tartamtu, lan nendhang lan nglarang wong katon luwih ati-ati.
          ,,, uga, banjur kabeh bakal gumantung ing komponen financial saka komentator. Dheweke bakal ngenalake tas liyane menyang tali bahu lan tali opo (tembaga, salaka, emas - sing mbayar pinten) ngguyu Saka partikel bledug berlian bakal diunekake keprungu
          1. +4
            21 april 2020 23:52
            Aku wonder apa komentar dibusak?
            Apa sampeyan mikir yen jumlah hak bakal ditemtokake dening ukuran kontribusi lan kanggo jumlah sing cocog malah bisa nggunakake sawetara idiom sing saiki ora bisa ditampa?
            Nanging iki segregasi?
            1. +3
              22 april 2020 00:01
              Aku mikir apa komentar
              ,, Aku sengaja ngirim kosong ya
              jumlah hak bakal ditemtokake dening jumlah kontribusi lan kanggo jumlah sing cocog
              ,,, mbok menawa, nanging banjur situs kudu radikal malih aturan sawijining.
              Utawa rega bakal katon:,,,p1.2 siji sumpah ing komentar yaiku 10 rubel,, conto ngguyu
              1. +2
                22 april 2020 00:05
                Artikel Samsonov bakal ngumpulake box office serius. Ortodoks saka Marxism lan bulkohrusty ing panas saka sracha liyane bakal pindhah ing saindhenging donya.
                1. +2
                  22 april 2020 07:35
                  Hello, Viktor Nikolaevich!
                  Aku rumangsa kaya saiki nalika lair saka genre anyar "fiksi ilmiah saka pandelengan cedhak ing kerangka siji publikasi Internet."
                2. +4
                  22 april 2020 09:07
                  Apa sampeyan ngomong babagan artikel dina iki ing genre "kenapa"? Ya ... sing kelangan. Aku kudu golek artikel ing Penza Pravda dening 1 Mei 1984 lan ngirim. Sapa sing bakal mili snot lan luh saka tenderness.
                  1. 0
                    22 april 2020 10:10
                    Sapa sing bakal mili snot lan luh saka tenderness.
                    Dheweke bakal mbuwang watu marang sampeyan, Vyacheslav Olegovich. Kene kabeh sing, ing snot lan nangis, bakal siram sampeyan.
                    1. +2
                      22 april 2020 11:28
                      Viktor Nikolaevich! Dadi sawise kabeh, 80% lan 20%, mula aku ora kaget. Nanging supaya padha uncalan, sing utama iku ana klik.
              2. +3
                22 april 2020 18:15
                Sergey! Aku ora ngerti babagan mat, nanging! Dina iki aku wanted kanggo ngirim loro anekdot seger kanggo Konstantin ing pribadi, lan ... Ora bisa metu! amarga padha ngemot tembung sing padha karo katresnan antarane wong lanang lan wadon. Ora kutukan! Nanging cukup budaya. Kene, dening Gusti Allah! ngguyu ngguyu ngguyu
  9. +8
    21 april 2020 13:55
    Kutha iki didegaké watara taun 228 SM déning seduluré Hannibal Hasdrubal, putrané Hamilcar Barca.

    Hasdrubal, sing ngedegake kutha kasebut, dudu putrane Barca lan sedulure Hannibal, nanging bojone putri Hamilcar, mantu.
    1. +4
      21 april 2020 15:36
      Ya, ing kene penulis rada bingung babagan Hasdrubal. Cartagena ora didegake dening Hasdrubal Barkid, putrane Hamilcar Barki, nanging Hasdrubal sing Ganteng, mantu Hamilcar Barki.
  10. +1
    21 april 2020 14:51

    Iki sawetara jenis MLRS jejere tank?
    1. +5
      21 april 2020 15:29
      Iki sawetara jenis MLRS jejere tank?
      Ya, iki minangka peluncuran L-21 pasca perang Spanyol.

      Iki ing sasis Barreiros Panther III. Cangkang modifikasi E2 lan E3, kaliber 216 mm.
  11. 0
    15 Juli 2020 10:50
    Ana uga Museum Angkatan Laut ing sacedhake. Ing paviliun kapisah pl pungkasan abad ka-19.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"