Perang kanggo Berlin

23
Perang kanggo Berlin
Tentara Tentara Abang maju ing Seelow Heights

Agony saka Reich Katelu. 75 taun kepungkur, tanggal 16 April 1945, Serangan Berlin diwiwiti. Operasi nyerang pungkasan saka pasukan Soviet, nalika Berlin dijupuk, kang mimpin kanggo nyerah tanpa syarat saka Reich Katelu.

Tonggak sejarah


Sajrone operasi Berlin, Tentara Abang nempatake titik kamenangan ing Perang Patriotik Agung lan Perang Donya II ing teater Eropa. Operasi suwene 23 dina - saka 16 April nganti 8 Mei 1945. Ing wektu iki, pasukan Soviet nindakake sawetara operasi: Stettin-Rostock, Zelow-Berlin, Cottbus-Potsdam, Stremberg-Torgau lan Brandenburg-Rathen operasi garis ngarep, serangan ing Berlin.



Tentara saka telung front Soviet njupuk bagéyan ing operasi: 1st Belarusian ing komando G.K. Zhukov (sektor tengah), 2nd Belorussian ing komando K.K. Rokossovsky (ing sisih lor) lan 1st Ukraina ing komando I.S. Konev ( sisih kidul). Uga, serangan saka BF 1 didhukung dening militèr Dnieper flotilla, lan sisih pinggir pesisir BF 2 yaiku Armada Baltik. Dhukungan udara kanggo operasi kasebut diwenehake dening tentara udara 4, 16, 18 lan 2.

Perang kanggo Berlin minangka salah siji sing paling gedhe ing perang: luwih saka 3,5 yuta wong, luwih saka 52 ewu bedhil lan mortir, luwih saka 7,7 ewu prajurit melu perang ing loro-lorone. tank lan bedhil poto-propelled, liwat 10 ewu pesawat tempur. Pertempuran kasebut dumadi ing ngarep 700 kilometer saka Segara Baltik menyang Sudetenland. Secara total, kira-kira 280 divisi melu perang.

Operasi Berlin dipérang dadi telung tahap: 1) 16-21 April 1945 - ngrusak pertahanan mungsuh ing kali Oder lan Neisse; 2) 22-25 April 1945 - pangembangan serangan, divisi saka Berlin Wehrmacht grup dadi telung bagean, nggawe wilayah encirclement ing Berlin lan kidul-wétan ibukutha Jerman; 3) April 26 - awal Mei 1945 - karusakan saka pasukan Jerman ing Pomerania Kulon, storming Berlin, likuidasi saka "cauldrons" lan metu saka tentara Soviet ing ngarep amba menyang Elbe, ngendi padha ketemu karo allies.

Perang rampung kanthi kamenangan lengkap Tentara Abang. Kelompok Wehrmacht Berlin sing kuat (kira-kira 1 yuta wong) dikalahake, kasebar lan dicekel. Pasukan Soviet rampung ngalahake 93 divisi mungsuh lan 11 brigade, udakara 400 ewu wong tiwas, udakara 450 ewu wong ditawan. Panangkepan Berlin nyebabake ambruk elit militer-politik Reich. Sawetara pimpinan Jerman nglalu, liyane nyoba uwal. Resistance terorganisir ambruk. Mung kanthong sing kapisah tetep ing endi sing paling ora bisa ditandingi perang. Kekalahan ing operasi Berlin nyebabake ambruk Reich. Perang ing Eropah wis rampung.

Wigati dicathet yen kekalahan cepet saka angkatan bersenjata Jerman ing arah Berlin lan panangkepan ibukutha Jerman ngganggu rencana elit Nazi kanggo nyeret perang lan ngenteni pamisah ing jajaran koalisi anti-Hitler. . Lan ana kamungkinan kuwi. Tanggal 12 April 1945, Présidhèn Amérika Franklin Roosevelt tilar donya, sing dadi panyengkuyung garis alus ing hubungan karo Moskow. Acara iki nyebabake rasa seneng ing Berlin. Ana alesan kanggo iki. Washington meh langsung nyetel dalan kanggo konfrontasi karo kekaisaran Soviet. London wiwit wiwitan minangka panyengkuyung kabijakan sing angel marang USSR. Ing Kulon, persiapan diwiwiti kanggo perang donya katelu - nglawan Uni Soviet. Elit Jerman ngarep-arep yen konflik bakal diwiwiti ing antarane mantan sekutu. Lan sawise ngilangi Hitler (Moor wis nindakake pakaryane, Moor bisa lunga), bakal bisa setuju karo London lan Washington babagan tumindak bebarengan marang Rusia.

Mangkono, panangkepan Berlin kanthi cepet dening wadyabala Sovyèt ndadèkaké kesan sing gedhé marang kalangan panguwasa Anglo-Amérika. Westerners padha maneh kaget dening daya tempur tentara Rusia. Padha kudu ngempet kanggo sawetara wektu, ndalang dadi allies, partners saka USSR. Mulane, patemon sekutu ing Elbe iki tentrem. Prajurit lan perwira biasa, ora ngerti babagan "game gedhe", kanthi tulus bungah.


Senjata mandhiri Soviet SU-76M mbukak dalan kanggo para pejuang kelompok penyerang ing dalan ngobong Danzig


Senjata mandhiri Soviet SU-76M nyerang bangunan ing Wina, ing ngendi mungsuh lungguh


Mesin gunner saka Tentara Abang ing perang ing pinggiran Stettin

Fitur saka operasi Berlin


Operasi Berlin disiapake, ora kaya operasi utama liyane ing Perang Agung, mung rong minggu. Operasi strategis liyane, contone, Stalingrad lan Vistula-Oder, disiapake kanggo 1-2 sasi. Akeh cara, iki amarga politik gedhe. Kepemimpinan Soviet kudu cepet njupuk Berlin supaya bisa mungkasi pangarep-arep Nazi ing Kulon lan entuk kertu trump ing game karo London lan Washington.

Serangan iki dilakokaké déning telung ngarep Soviet bebarengan, inflicting enem jotosan simultaneous lan klempakan ing ngarep sudhut. Komando Soviet nyiptakake klompok serangan sing kuat, sing ngidini cepet nyerang pertahanan mungsuh, ngilangi, ngubengi lan ngrusak klompok Berlin. Serangan simultaneous saka telung ngarep Soviet wis bisa kanggo dasi munggah mungsuh ing kabeh baris Oder-Neissen, kanggo nyegah bala lan cadangan Jerman teka kanggo bantuan saka garnisun ibukutha.


Konsentrasi formasi waja sing dhuwur: 4 tentara tank, 10 tank lan korps mekanik, puluhan brigade lan resimen individu. Formasi seluler melu ing kabeh tahapan operasi: padha nyuwil pertahanan mungsuh bebarengan karo infantri, tumindak kanthi mandiri ing jero operasional, nindakake maneuver kanggo ngubengi Berlin saka sisih lor lan kidul, lan nyerbu ibukutha Jerman. Keunggulan udara lan artileri uga nduweni peran gedhe ing operasi kasebut.

Pasukan Soviet kasil nglamar ing Berlin pengalaman sing sugih babagan pertempuran jalanan ing Stalingrad, Budapest lan Königsberg. Klompok serangan Soviet cepet wedged menyang tatanan perang mungsuh, dipindhah menyang target utama, ora sampah wektu rampung ngresiki wilayah lan kwartal, garnisun kang bisa rampung mati mengko, utawa dijupuk tawanan. Iki ndadekake iku bisa kanggo cepet break resistance diatur saka Nazi.


Panglima 1st Belorussian Front, Marsekal Uni Soviet Georgy Konstantinovich Zhukov ing wayah wengi saka serangan ing Berlin


Tank Soviet T-34-85 kanthi tank landing ing lurung-lurung ing Berlin


Pitungan ngisi peluncur roket BM-13 sajrone perang pungkasan ing Berlin

Agony saka Reich


Ing April 1945, Kakaisaran Jerman ana ing throes pati. Kahanan strategis militer ora ana pengarep-arep. Perang ana ing wilayah Jerman. Reich ana ing antarane rong front strategis. Ing awal April 1945, pasukan Rusia wis ngalahake kelompok gedhe tentara Jerman ing Polandia, Silesia, Hongaria, Slowakia, Austria, Prusia Wétan lan Pomerania Wétan. Ana perang kanggo mardika Republik Ceko. Ing Latvia, Grup Tentara Jerman "Courland" diblokir, ing Prusia Wétan pasukan utama Grup Tentara "Lor" dirusak, lan Koenigsberg ambruk. Klompok Wehrmacht Wétan Pomeranian dikalahaké, sisa-sisané rampung ing wilayah Gdynia lan Gdansk. Grup Tentara Kidul ngalami kekalahan abot, prajurit Soviet mbebasake Bratislava, Wina lan Brno. Tentara Soviet tekan wilayah tengah Jerman, ing arah tengah mung 60 kilometer saka Berlin.

Ing Front Kulon, kahanan kasebut uga nyengkuyung koalisi anti-Hitler. Ing arah Italia, Prancis ana ing Nice, lan pasukan Anglo-Amerika ing sisih lor Florence. Klompok tentara Jerman "C" dipeksa metu saka Italia sisih lor. Nggunakake kasuksesan Rusia lan transfer Tentara Panzer SS kaping 6 lan formasi lan unit liyane saka Front Kulon menyang Timur, Sekutu nerusake serangan ing paruh kapindho Maret 1945. Pasukan Sekutu nyabrang Rhine, ngubengi klompok Ruhr Wehrmacht (kelompok Wehrmacht paling gedhé ing Front Kulon). Tanggal 17 April, komandan Grup B Angkatan Darat, Model Walter, mrentahake gaman lan nglalu ing tanggal 21. Luwih saka 300 ewu prajurit lan perwira Jerman ditawan. Nyatane, Front Kulon Jerman ambruk, Jerman ilang wilayah industri militer sing paling penting - Ruhr. Saiki sekutu padha pindhah menyang wétan meh tanpa perlawanan saka mungsuh. Jerman menehi perlawanan mung ing panggonan tartamtu. Tentara sekutu pindhah menyang Hamburg, Leipzig lan Praha.


Tentara Amerika nyabrang Rhine

Tilas alon-alon sekutu diganti kesusu. Paréntah Anglo-Amérika kepéngin nggunakké kejatuhan Front Jerman Kulon kanggo cepet-cepet menyang Berlin supaya bisa ana sadurunge Rusia. Wong-wong Kulon uga pengin nguwasani wilayah Jerman sabisa-bisa. Mung metu saka Rusia menyang Berlin meksa Sekutu ninggalake idea kanggo njupuk ibukutha Jerman piyambak. Jarak antarane pasukan Anglo-Amerika lan Rusia dikurangi dadi 150-200 km. Sing paling cedhak karo ibukutha Jerman (kira-kira 100 km), sekutu metu ing wilayah Magdeburg. Nanging, Inggris lan Amerika mung ora duwe cukup wektu kanggo ngatur serangan ing Berlin. Detasemen maju tekan Elbe lan nyekel jembatan cilik, nanging pasukan utama ambruk adoh.


Ekonomi Jerman mati. Ing Maret 1945, produksi produk militer mudhun 1944% dibandhingake Juli 65. Industri militèr ora bisa nyuplai kabeh sing perlu kanggo tentara. Contone, produksi pesawat marem mung babagan setengah saka kabutuhan, produksi tank ambruk luwih saka kaping pindho (ing 1944, 705 kendaraan diprodhuksi saben wulan, ing 1945 - 333), produksi artileri lan senjata cilik ana ing. tingkat 50% saka rata-rata output saben wulan ing 1944

Sumber daya ekonomi lan manungsa Jerman wis entek. Prusia Wétan lan Pomerania Wétan, Silesia, Hongaria, Slovakia lan Austria kanthi sumber daya alam, industri, tetanèn lan populasi ilang. Bocah-bocah umur 16-17 wis direkrut dadi tentara. Nanging, kerugian sing dialami tentara Jerman nalika perang ing mangsa 1945 mung bisa ngasilake 45-50%. Kualitas wajib militer wis mudhun.

Sing nggumunake, sanajan ana bencana militer-politik lan ekonomi umum, pimpinan Jerman tetep ngontrol populasi nganti pungkasan perang. Sanadyan asor ing perang, utawa ambruk ekonomi, utawa losses elek, utawa bombing karpet, kang dibusak metu kabeh kutha saka lumahing bumi lan massively numpes populasi sipil, ora nimbulaké uprisings utawa resistance. Iki amarga sawetara faktor. Jerman iku wong prajurit, tahan kanggo kasusahan lan kapitunan, disiplin lan angel. Plus, propaganda trampil nggunakake psychotechnologies, kang nandur ing antarane massa gagasan "ing infallibility saka pimpinan", "ing invincibility saka tentara", "chosenness", etc. Mulane, ora ana "kolom kalima" ing Jerman, minangka uga perlawanan marang Nazi. Kabeh "dissenters" dibusak metu sadurunge perang. Mulane, wong-wong nganti pungkasan pracaya ing "senjata ajaib" sing bakal ngganti perang, utawa ing tawuran antarane Anglo-Amerika lan Rusia. Prajurit lan perwira perang kanthi disiplin, buruh ngadeg ing mesin.

Reich tetep dadi mungsuh sing kuwat nganti pungkasan perang. Kepemimpinan Jerman nganti pungkasan ngarep-arep "ajaib" lan nindakake kabeh upaya kanggo nyeret perang. Pasukan terus ditarik saka Front Kulon kanggo nguatake pertahanan wilayah Berlin. Reich isih duwe pasukan sing cukup siap tempur - mung pasukan darat sing gunggunge 325 divisi (263 divisi, 14 brigade, 82 kelompok perang divisi, sisa-sisa divisi, sisa brigade, kelompok perang, lsp). Ing wektu sing padha, komando Jerman njaga pasukan utama ing Front Wétan: 167 divisi (kalebu 32 tank lan 13 motor), lan luwih saka 60 kelompok perang, sisa-sisa divisi, sisa brigade, kelompok perang, yaiku, diterjemahake. dadi divisi, iki cocog karo 195 divisi. Ing wektu sing padha, divisi sing ringkih ana ing hubungan tempur ing Front Kulon - padha dilatih luwih elek, bersenjata, mung 50-60% wong, lan panggantos kualitase ora apik (pria lan nom-noman).


Pitungan saka FlaK M39 (r) bedhil anti-pesawat nembak ing Seelow Heights. FlaK M39(r) - sebutan Jerman kanggo dijupuk Soviet 85 mm gun 52-K


Prajurit Divisi Parasut 9 Jerman ing posisi pertahanan ing Seelow Heights. Ing pigura ana senapan mesin MG 42, carbine otomatis MKb.42 (H) lan peluncur granat "Panzerfaust"


Prajurit Jerman ing posisi pertahanan cedhak Seelow Heights

Rencana lan pasukan pimpinan Jerman


Kaya sing wis kasebut ing ndhuwur, pimpinan Jerman nyoba kanthi kabeh kekuwatan kanggo nyeret perang. Hitler lan rombongan kepengin nylametake kader-kader utama Partai Nazi, kanggo njupuk, kaya bandha sing dicolong ing saindhenging Eropah, emas kanggo macem-macem "airfields alternatif", contone, ing Amerika Latin. Ing mangsa ngarep, kanggo revive "Eternal Reich", dianyari, "demokratis". Ketik aliansi karo Inggris lan AS nglawan USSR.

Pangarep-arep pungkasan saka pimpinan Reich yaiku nyerahake Berlin marang pasukan Anglo-Amerika, ora nglilani Rusia menyang ibukutha. Mulane, Front Western Jerman wis weakened. Jerman perang setengah ati ing Kulon. Mung terobosan cepet saka pasukan Soviet menyang Berlin ngganggu rencana kasebut. Inggris lan Amerika mung ora duwe wektu kanggo tekan Berlin.

Komando Tinggi Jerman konsentrasi klompok kuwat ing arah Berlin. Sebagéyan gedhé sumber daya manungsa lan materi diarahake kanggo nguatake kelompok tentara "Vistula" lan "Pusat". Jerman mbubarake tentara cadangan, kabeh infantri cadangan, tank, artileri lan unit khusus, sekolah lan institusi pendidikan militer sing luwih dhuwur. Kanthi biaya personel, senjata lan peralatan unit kasebut, divisi saka rong kelompok tentara ing arah Berlin diisi maneh. Ing wiwitan operasi Berlin, ana 100 pejuang ing perusahaan Jerman, lan 7-8 ewu wong ing divisi.

Cadangan sing dibentuk ana ing sisih lor ibukutha Jerman. Kaping pisanan, ing pungkasan Maret - awal April 1945, sebagian besar formasi seluler ditarik menyang mburi. Kaping pisanan, dheweke diisi maneh karo tenaga kerja lan peralatan. Uga, cadangan dibentuk kanthi biaya unit sing dikalahake sadurunge. Batalyon milisi dibentuk kanthi aktif. Ana kira-kira 200 wong ing ibukutha piyambak, Nazi nyoba kanggo ngatur gedhe-gedhe partisan lan sabotase aktivitas konco garis mungsuh. Nanging umume, program kasebut gagal. Jerman gagal ngatur, ngetutake conto Rusia, lan nyebarake kegiatan partisan skala gedhe.

Nyiapake perang kanggo Berlin, Jerman ing separo pisanan April 1945 regrouped pasukan. Saka lor-wétan, nyedhaki Berlin, pasukan utama Tentara Panzer kaping 3 ditransfer. Kanggo nutupi ibukutha saka tenggara, komando Pusat Grup Angkatan Darat ngirim cadangan menyang sayap kiwa ing zona Tentara Panzer kaping 4.

Umumé, Nazi klempakan klompok gedhe ing arah Berlin nglawan pasukan saka 2nd lan 1st Belorussian lan 1st Ukraina Front. Tentara saka telung front Soviet dibela dening: 1) pasukan Grup Tentara Vistula ing komando G. Heinrici: Tentara Panzer kaping 3 saka H. Manteuffel, Tentara 9 T. Busse; pasukan saka Tentara Group Center F. Scherner: 4 Panzer Tentara F. Greser, bagéan saka 17 Tentara V. Hasse. Total 63 divisi (kalebu 6 tank, 9 motorized) lan nomer akeh resimen infantri kapisah lan batalyon, artileri, engineering, khusus lan Unit liyane. Klompok Berlin dumadi saka udakara 1 yuta wong (bebarengan karo milisi, pejuang saka macem-macem layanan paramiliter, lan liya-liyane), luwih saka 10 ewu bedhil lan mortir, kira-kira 1500 tank lan bedhil self-propelled. Nazi bisa nggawe cukup kuwat penerbangan klompok, wis ditransfer kene meh kabeh pasukan pertempuran-siap Luftwaffe - liwat 3300 pesawat.

Terus ...


Loro milisi Volkssturm pindhah menyang posisi cedhak Oder. Milisi paling cedhak bersenjata karo senapan mesin MG34, sing nomer loro ing pigura kasebut nganggo senapan Mannlicher.


Latihan Volkssturm ing distrik Marzahn Berlin


Milisi Volkssturm ing posisi pertahanan ing stasiun sepur Anhalt ing Berlin
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

23 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 13
    April 17 2020
    Seelow Heights .... Kakang rama tatu ing kana, nganti pungkasan dina dheweke getun mengko ora tekan Berlin ...
    1. +9
      April 17 2020
      Kutipan: DMB 75
      Selow Heights...

      Ing operasi kasebut, pasukan Jerman dikalahake, sing pungkasane, ora diijini, praktis, mundur menyang Berlin dhewe lan nguatake pertahanan.

      lan Nazi, sing isih duwe mayuta-yuta tentara, nemokake dhewe ing kahanan sing ora ana sing bisa mbela ibukutha dhewe: sisa-sisa divisi SS, 45 ewu prajurit Wehrmacht saka unit sing beda-beda, 45 ewu Volkssturm lan 3,5 ewu Hitler Youth. tetep ing Berlin.
      Pasukan mung cukup kanggo mbela benteng. plataran. obyek penting lan strategis

      Mulane, Hitler perang kanthi pas lan tansah bengok-bengok: "Endi Wenck? Ana ing ngendi tentara Wreath?! Endi Steiner?"

      Jendral Weidling, nalika diangkat dadi komandhan Berlin. ngandika: "Iku bakal luwih apik yen sampeyan dijupuk kula!"

      Operasi kasebut ditindakake kanthi cepet. yen Nazi ora bisa nglawan apa-apa ..

      Sanadyan asor ing perang, utawa ambruk ekonomi, utawa losses elek, utawa bombing karpet, kang dibusak metu kabeh kutha saka lumahing bumi lan massively numpes populasi sipil, ora nimbulaké uprisings utawa resistance. Iki amarga sawetara faktor. Jerman iku wong prajurit, tahan kanggo kasusahan lan kapitunan, disiplin lan angel. Plus, propaganda trampil nggunakake psychotechnologies, kang nandur ing antarane massa gagasan "ing infallibility saka pimpinan", "ing invincibility saka tentara", "chosenness", etc. Mulane, ora ana "kolom kalima" ing Jerman, minangka uga perlawanan marang Nazi. Kabeh "dissenters" dibusak metu sadurunge perang. Mulane, wong-wong nganti pungkasan pracaya ing "senjata ajaib" sing bakal ngganti perang, utawa ing tawuran antarane Anglo-Amerika lan Rusia. Prajurit lan perwira perang kanthi disiplin, buruh ngadeg ing mesin.


      iku ora titik: padha perang nganti pungkasan, amarga padha ngerti. apa sing wis ditindakake karo kita lan apa sing kudu ditindakake.
      Dadi padha perang, lan sawetara nglalu: ing Berlin dhewe, ing kulawargané padha njupuk Panggonan ing gelombang padha.
      Wedi TANGGUNG JAWAB!
      1. +4
        April 17 2020
        Kutipan: Olgovich
        lan Nazi, sing isih duwe mayuta-yuta tentara, nemokake dhewe ing kahanan sing ora ana sing bisa mbela ibukutha dhewe: sisa-sisa divisi SS, 45 ewu prajurit Wehrmacht saka unit sing beda-beda, 45 ewu Volkssturm lan 3,5 ewu Hitler Youth. tetep ing Berlin.

        Saka unit reguler sing mbela ing pinggiran Berlin, mung sisa-sisa TC kaping 56 sing bisa mundur langsung menyang kutha. Sisa pitiful: ing wektu wiwitan perang ing kutha, mung ana 13-15 ewu wong ing korps. (saka 50 ewu wiwitan tanggal 16.04.1945/200/500). Menapa malih, iki minangka nomer sawise replenishment ing Berlin - korps mundur menyang kutha ing komposisi luwih kurang (loro saka limang divisi sawijining cacahe XNUMX lan XNUMX wong).
  2. +8
    April 17 2020
    USSR nempatake titik menang ing perang, sawise nelukake ibukutha mungsuh, iku nandhang sangsara marga saka perang.
    Saiki ora ana USSR lan macem-macem interpreter expanse. Apa sing dakkarepake yaiku apa sing dakgawa. Lan utamane kepiye perang utawa ora perang. Dheweke bakal nyerah ngombe Bavarian ... dheweke bakal nyerah Leningrad kaya sing bakal ditindakake Mannerheim IVStalin mbantu ... banjur serangan balik bodho ing wiwitan perang ... ditindakake kanthi ora bener. kok, sadurunge perang, Ukraina lan Belarus dibebasake dadi jebakan ... nanging Berlin ora bisa diserang ... liyane.ora ana tembung.
    Kamenangan lan wayahe bebener lan jumlah kabeh efforts ngarahke ing numpes mungsuh.
    1. 0
      Desember 21 2021
      Ya, liwat upaya pimpinan Soviet, prajurit Rusia dadi pakan meriam utama perang sing diluncurake dening rong monster mustachioed. Sekutu Barat luwih milih cara perang kanthi teknologi dhuwur.
      1. 0
        Agustus 30 2022
        ngapusi! USSR perang kanggo 4 taun, ora mung ing wilayah sawijining, nanging uga mbebasake 10 negara Eurogadushnik. Anglo-Saxon lan Yankers perang mung ing 44, padha wedi telat kanggo divisi saka pai Eropah. Kajaba saka bom karpet barbar ing Dresden lan kutha-kutha Jerman liyane, dheweke ora duwe metode teknologi dhuwur. Lan iku amarga penerbangan Jerman nalika iku telung perempat kalah ing sisih wétan. Nanging, Jerman meh mbuwang Anglo-Saxon berteknologi tinggi menyang Selat Inggris, yen ora kanggo serangan musim semi saka Tentara Merah, sing Churchill secara harfiah nyuwun marang Stalin. Manawi tiyang Jêrman gadhah wadyabala ing sisih kulon kathahipun kados ing sisih wetan. Yankees lan Angles mung bakal numpes karo kabeh teknologi exaggerated. Kita perang ora mung nglawan Jerman, nanging uga nglawan akeh negara Eurogadushnik, sing ambruk ing Hitler ing telung sasi. Rusia ora miwiti perang, mung mungkasi ing sarang mungsuh. Dadi wis mesthi lan mesthi bakal! Elinga iki fiends Anglo-Saxon lackey.
  3. +4
    April 17 2020
    Aku elinga film "On the way to Berlin". Kabeh film bab Perang Donya II, kang ketoke paling jujur. Kaya laporan saka garis ngarep.
  4. +6
    April 17 2020
    Matur nuwun kanggo artikel! Apik banget, utamane foto, kabeh wis ditata ing rak, saka kondisi geopolitik lan militer, nganti kahanan ekonomi. Aku wis pengin maca sekuel.
  5. +6
    April 17 2020
    Kamulyan kanggo mbah kakung kita, bapak-bapak sing mbela Tanah Air kita lan nyedhot hidra fasis ing sarang. Kamulyan kanggo pamane Vasily, komandan batalyon tank sing mungkasi perang ing Berlin, mblokir metu pungkasan saka koridor Nazi ing Zoo.
  6. +3
    April 17 2020
    Ing foto "Red Army submachine gunners ing perang ing pinggiran Stettin" prajurit pisanan katon kaya konfederasi Polandia.
    1. +4
      April 17 2020
      ,,, lan "kesusu" kanggo kula sing prajurit ing windings.
      1. +6
        April 17 2020
        Boots padha sewn mung ing USSR lan Jerman. Dheweke ora duwe cukup boots dhewe, nalika permusuhan sepatu kasebut cepet ilang, lan ing Lend-Lease dheweke nampa sepatu tentara sing apik: apa sing luwih apik tinimbang sepatu bot robek utawa sepatu bot sing padhet kanthi gulungan? Gaiters, kaya sing saka Amerika, piye wae ora njupuk ROOT.
    2. +3
      April 17 2020
      Tunik lan celana jaran ora cocog karo standar kita. Paling kamungkinan sampeyan bener, iki Kutub.
    3. +2
      April 17 2020
      Aku ndudhuk sak net lan ketemu iki:
      Unit Polandia minangka klompok pasukan paling gedhe nomer loro sing melu nyerang Berlin. Unit-unit Polandia Tentara 1 Tentara Polandia ing ngisor iki melu ing Pertempuran Berlin minangka bagéan saka Tentara Abang:

      Divisi Infanteri 1
      2. Brigade Pomeranian Howitzer
      Batalyon jembatan-ponton Warsawa kapisah kapisah
      Brigade mortir kapisah 1,
      sing, wiwit Maret 1945, dadi bagéan saka Tentara Soviet kaping 47, Front Belarusia 1.

      Total - 12 ewu prajurit lan perwira Tentara Polandia[2].





      Prajurit Polandia nggawe gendéra ing Kolom Kemenangan. 2 Mèi 1945. Berlin.
      Ing tanggal 2 Mèi 1945, nalika perang ing Berlin, prajurit Polandia masang Banner of Victory ing Kolom Kemenangan Prusia (Jerman Siegessäule). Wiwit taun 2004, wis dirayakake minangka "Dina Bendera Republik Polandia" (Polandia: Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej)[1].
  7. +2
    April 17 2020
    Kita ora bakal lali karo sapa Uni Soviet nylametake jagad iki
    1. +1
      17 2020 Juni
      Iku ora bakal babras kanggo periodik, ing paling sapisan saben sawetara taun, nguripake film iki ing TV tengah. Mbokmenawa bakal luwih sithik "wong lanang njaluk ngapura".
    2. 0
      Desember 21 2021
      Sayange ora kabeh Juruwilujeng diadili miturut kaluwihane.

      jeneng lali. Mayor Stepan Sedykh: https://historical-fact.livejournal.com/193851.html
  8. +1
    April 17 2020
    Simbah kakungku perang wiwit taun 1942, tekan Berlin, malah munggah ing Reichstag kanggo ndeleng apa sing ana ing kono, kabeh perang, lan sawise iku, dheweke nggoleki kakange, sing lunga ing taun 1941. Dheweke ora nemokake. panggonan ngundang
  9. -1
    April 19 2020
    Dear penulis, please nunjukaké losses Soviet
  10. +1
    17 2020 Juni
    Kutipan: Olgovich
    iku ora titik: padha perang nganti pungkasan, amarga padha ngerti. apa sing wis ditindakake karo kita lan apa sing kudu ditindakake.
    Dadi padha perang, lan sawetara nglalu: ing Berlin dhewe, ing kulawargané padha njupuk Panggonan ing gelombang padha.
    Wedi TANGGUNG JAWAB!

    Aku setuju karo sampeyan, nanging penulis uga bener. Jêrman saèstu pêrangipun sae, sampun cêkap anggènipun pitaken dhatêng prajurit barisan ngajêng, malah sadèrèngipun kadurjanan piyambak-piyambak, botên sadaya prajurit ngrêti.
  11. 0
    Juli 13 2020
    "Jerman ora kasil ngatur, ngetutake conto Rusia, lan ngetrapake kegiatan partisan skala gedhe ..."
    Mungkin kabeh padha, tindakake conto saka USSR ??
  12. 0
    Desember 21 2021
    Padha kudu ngempet kanggo sawetara wektu, ndalang dadi allies, partners saka USSR.

    Dadi, padha pura-pura yen ing wulan Juni 1947, dheweke nawarake Uni Sovyet kanggo gabung karo Rencana Marshall, sing ditolak. Ya, mesthi, mbangun komunisme luwih penting. Lan iki ana ing wektu nalika paceklik liyane ana ing Soviet Deputies - banjur bab 1 yuta wong mati.
    1. 0
      Agustus 30 2022
      ngapusi. Holodomor mung ana ing Eurogadushnik. USSR minangka sing pisanan ngilangi kertu saka kabeh negara Eropa.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"