Serangan ing Stettin. Carane Tentara Panzer kaping 3 dirusak

17
Serangan ing Stettin. Carane Tentara Panzer kaping 3 dirusak

"Maju menyang Berlin." Kolom kendaraan lapis baja Soviet. Kendaraan lapis baja MZA1 Scout Car buatan Amerika sing nganggo bedhil mesin Colt-Browning M1919 lan M2 (kaliber 7,62 lan 12,7 mm).

Agony saka Reich Katelu. Tanggal 26 April 1945, 75 taun kepungkur, sawise seminggu perang, pasukan saka Front Belarusia II njupuk kutha utama Pomerania - Stettin. Ing tanggal 2 Mei, pasukan kita njupuk Rostock, tanggal 1 Mei, ing wilayah Wismar, dheweke nggawe kontak karo Inggris.

Akibaté, pasukan utama saka Jerman 3rd tank wadyabala padha ditumpes. Tentara Manteuffel (Manteuffel) ora bisa nulungi Berlin. Metu saka tentara Rokossovsky menyang Segara Baltik ora menehi printah Jerman kamungkinan kanggo mindhah divisi saka Courland kanggo defend Reich liwat segara.



Kahanan umum ing arah Pomeranian


Sawise likuidasi klompok Wehrmacht Pomeranian Wétan, tentara Rokossovsky ditransfer menyang sisih kulon, menyang arah Stettin lan Rostock, kanggo melu operasi strategis Berlin. Bagéyan saka pasukan 2nd Belorussian Front (2nd BF) tetep ing sisih wétan kanggo ngalahake grup mungsuh ing Putziger-Nerung Spit ing sisih lor Gdansk (Tentara ka-19) lan kanggo mbela pesisir Segara Baltik nganti Oder. Panglompokan utama ing ngarep yaiku menyang bagean Altdamm-Schwedt.

Pasukan Rokossovsky kudu nyerang ing sisih lor Berlin, ngethok sisih lor saka klompok Berlin lan nyedhiyakake Front Belorussian 1 saka sisih lor. Numpes pasukan Jerman ing sisih lor ibukutha Jerman, tekan pesisir Baltik. BF 1 mesthine ngluncurake serangan luwih cepet tinimbang pasukan BF 1 lan UV 1 kanggo ngrampungake pangumpulan pasukan. Iku tugas sing angel banget. BF kaping 2, nyatane isih ngrampungake permusuhan ing Pomerania Wétan, pasukan sing mentas maju menyang arah wetan kudu dikerahake ing sisih kulon supaya bisa ngalahake 300-350 km kanthi pawai paksa. Sampeyan perlu kanggo pindhah menyang panggonan ngendi perang sengit wis rampung, ngendi ana akeh karusakan lan awu. Pakaryan ngresiki lan mulihake dalan lan nyebrang liwat akeh alangan banyu wis diwiwiti. Ril sepur meh ora bisa dienggo, kanvas lan kreteg ing kahanan kaya ngono, eselon meh ora bisa obah. Ana ora cukup rolling stock. Lan ing kahanan kaya mengkono iku perlu kanggo mindhah atusan ewu wong, ewu bedhil, tank lan peralatan liyane, puluhan ewu ton amunisi, macem-macem peralatan militèr, etc.


Potret upacara Marsekal Uni Soviet Konstantin Konstantinovich Rokossovsky. Foto awal taun 1945


Pahlawan Uni Soviet Komandan Tentara 65 Kolonel Jenderal Pavel Ivanovich Batov

Tentara saka 2nd BF nggawe Maret angel lan kudu miwiti nyerang meh ing pamindhahan, tanpa persiapan awal serius. Ing mangsa ngarep, iki bakal nggawe rumit operasi. Pasukan Rokossovsky kudu meksa alangi banyu gedhe - Oder ing sisih ngisor. Kali iki mbentuk rong saluran sing amba: Ost-Oder lan West-Oder (Oder Wétan lan Kulon). Antarane wong-wong mau ana dataran banjir, sing nalika iku kebanjiran. Tegese, ing ngarepe pasukan ana jalur banyu nganti ambane 5 km. Ing wektu sing padha, ora bisa ngliwati dhataran banjir ing prau - cethek banget. Prajurit Soviet menehi definisi sing tepat babagan kahanan saiki: "Loro Dnieper, lan ing tengah Pripyat."

Kajaba iku, bank tengen dhuwur, ndominasi kali, kang nguatake posisi Nazi. Dataran banjir sing kebanjiran banyu meh ora bisa diliwati. Nanging ing panggonan-panggonan ana sisa-sisa bendungan lan embankment sing bobrok, diputusake kanggo nggunakake. Ana bendungan ing bagean 65th (risak dalan gedhe) lan 49th tentara. Wigati uga yen tentara Rokossovsky nembe nindakake operasi Pomeranian Timur sing rumit lan berdarah. Divisi ora duwe wektu kanggo ngisi, mung 3,5-5 ewu pejuang.


Awak saka gun Su-76M poto-propelled ing printah ml. Letnan I. I. Ivanov perang ing provinsi Brandenburg

pertahanan Jerman


Garis utama pertahanan Jerman dilengkapi ing pinggir kulon Kali Oder Kulon. Tekan ambane 10 km lan dumadi saka loro utawa telung posisi. Saben posisi ana siji utawa loro trenches terus-terusan. Saben 10-15 meter ing pinggir Oder ana sel kanggo penembake lan penembak mesin sing disambungake karo trench kanthi jalur komunikasi. Kabeh pemukiman sing ambane 40 km diowahi dadi benteng. Baris pertahanan kapindho mlayu ing pinggir kulon kali. Acak, 20 km saka Oder. Banjur ana uga baris pertahanan katelu.

Isthmus saka pesisir Baltik ing Wald-Divenov nganti Sager (mung 30 km ing sisih ngarep) dicekel dening grup korps Swinemünde ing komando Jenderal Freilich. Iki kalebu: infanteri laut lan limang resimen benteng, rong batalyon marinir, bagean saka divisi infantri latihan lan sekolah angkatan udara. Ing sisih kidul, ing dawane 90 kilometer, pertahanan dianakake dening Tentara Panzer Jerman kaping 3 ing komando Kolonel Jenderal Manteuffel. Tentara kasebut kalebu Korps Angkatan Darat kaping 32, Korps Oder, Korps Panzer SS kaping 3 lan Korps Panzer kaping 46. Klompok utama tentara Jerman dumunung ing arah serangan utama.


prajurit Volkssturm ing posisi cedhak Kali Oder. Prajurit ing sisih kiwa bersenjata karo senapan VG1.5 Semi-Otomatis Volkssturmgewehr "Peoples Assault Rif", disusul senapan mesin MG-42.

Rencana operasi


Pukulan utama ing babagan 45 kilometer saka Stettin nganti Schwedt ditindakake dening telung tentara Soviet: tentara 65, 70 lan 49 jenderal Batov, Popov lan Grishin. Kajaba iku, pasukan serangan ing ngarep kalebu 5 formasi mobile: 1, 8, 3rd Guards Tank Corps Jenderal Panov, Panfilov lan Popov, 8 Mechanized Corps of Firsovich lan 3rd Guards Cavalry Corps of Oslikovsky. Serangan kasebut didhukung dening Tentara Udara 4 Vershinin.

Sawise ngrusak pertahanan tentara Jerman ing pinggir kulon Oder, tentara Soviet kudu ngembangake serangan ing arah umum Neustrelitz lan, ing dina 12-15 operasi, tekan Elbe-Labe. Sawise nembus ngarep mungsuh, direncanakake kanggo ngenalake tank lan korps mekanik (Tentara 49) ing zona saben tentara. Korps Kavaleri Pengawal 3 tetep dadi cadangan. Klompok artileri kuat dikonsentrasi ing situs terobosan - nganti 150 bedhil saben 1 kilometer (ora kalebu bedhil 45 lan 57 mm). Penerbangan sadurunge nyerang, iku menehi jotosan kuwat kanggo posisi mungsuh, markas, pusat komunikasi, lan panggonan konsentrasi cadangan. Sajrone pangembangan serangan, saben tentara gabungan didhukung dening siji divisi udara serbu. Angkatan Udhara duwe peran sing penting banget kanggo ngrusak pertahanan mungsuh. Jembaré kali lan wetlands ora ngidini panggunaan artileri kanthi lengkap. Sampeyan ora bisa cepet nransfer bedhil menyang pesisir kulon, iku perlu kanggo nyiapake nyebrang. Mulane, penerbangan njupuk beban utama latihan geni infanteri. Lan pilot Soviet coped karo tugas iki.

Persiapan teknik operasi kasebut uga nduweni peran gedhe. Unit teknik, dipimpin dening Jenderal Blagoslavov, nindakake tugas sing apik. Welasan ponton, atusan prau, rakit, kayu akeh banget kanggo gawe tambatan, kreteg lan feri disiapake lan digawa munggah, lan gati dibangun ing rawa pesisir.


Meksa Oder


Tanggal 16 April 1945, pasukan BF 1 ngluncurake serangan. Ing wayah wengi, unit maju nyabrang Oder Wétan lan ngenggoni bendungan. Pos-pos majeng Nazi dibalik. Pasukan Soviet wiwit nyabrang menyang jembatan asli iki. Iki nduweni peran penting ing serangan kasebut. Kelompok pengintaian kita wiwit nyabrang menyang pinggir kulon Oder, kadhangkala kanthi nglangi. Prajurit Soviet nyekel "basa", nganakake pengintaian ing perang, ngganggu mungsuh. Detasemen maju nyekel bagean pisanan ing pinggir kulon Oder lan ditahan, ngusir serangan Nazi.

Ing wayah wengi tanggal 20 April 1945, pesawat bomber nyerang posisi Jerman. Ing wayah wengi, detasemen maju nindakake perjuangan aktif kanggo nggedhekake wilayah sing direbut sadurunge ing pinggir kulon Oder. Ing interfluve ing bendungan, akumulasi pasukan lan sarana terus. Ing dhataran banjir, persimpangan tameng dipasang ing rawa-rawa. Kanggo nyasarake perintah Jerman, persiapan kanggo nyerang sisih lor Stettin dituduhake. Pasukan saka tentara kejut 2 Fedyuninsky lan tentara 19 Romanovsky digawe kabeh limo gangguan. Nyatane, ing kene pasukan Soviet nyiapake operasi pendaratan liwat Selat Divenov.

Ing wayah esuk, persiapan artileri ditindakake, banjur tentara Rokossovsky wiwit nyabrang kali ing ngarep sing amba. Nyebrang kasebut ditindakake ing sangisore tutup kumelun. Tentara Batov wiwit nyabrang kali luwih dhisik (amarga angin, banyu mlebu ing dhataran banjir). Tentara nyiapake akeh prau jinis cahya, sing wis mbenerake awake dhewe nalika ngatasi alangan banyu kanthi pesisir marshy. Ing banyu cethek, infantri gampang nggawa prau ing tangan. Batov bisa kanthi cepet nransfer detasemen infantri gedhe sing bersenjata karo bedhil mesin, mortir lan meriam 45 mm ing sisih tengen. Dheweke sacara signifikan nguatake klompok-klompok maju sing sadurunge wis ngadeg ing kene. Ing mburine ana eselon anyar landing.

Ing pesisir kulon, perang sing paling bandel ditindakake kanggo bendungan sing dibutuhake dening pasukan Soviet minangka tambatan lan metu, ing ngendi dheweke bisa mbongkar peralatan abot lan gaman sing diangkut ing feri. Ing wayah esuk, amarga kabut lan kumelun, operasi penerbangan diwatesi. Nanging saka jam 9 esuk, aviation Soviet wiwit operate ing pasukan lengkap, ndhukung serangan saka detasemen maju. Pertempuran dadi saya sengit. Nalika kelompok pendaratan akumulasi, jembatan kasebut saya tambah akeh, lan Jerman nekat nyerang, nyoba mbuwang pasukan kita menyang kali.

Insinyur Soviet wiwit mbangun ponton lan nyebrang feri. Jerman nyoba ngendhegake pambangunan nyebrang kanthi bantuan kapal sing katon ing selat. Nanging, penerbangan Soviet kanthi cepet ngusir kapal mungsuh. Jembatan ing sektor tentara Batov ditambahi sacara signifikan. Infanteri Soviet terus nyerang tanpa dhukungan saka tank lan mung karo bedhil entheng. Ing jam 13:16, loro penyeberangan feri 31 ton diluncurake. Ing wayah sore, 50 batalyon karo 45 meriam 70 mm, 82 120 mm lan 15 mm mortir lan 76 Su-4 bedhil poto-propelled cahya ditransfer menyang pesisir kulon. Pasukan saka 6 divisi bedhil saka loro korps perang kanggo bridgehead. Ing wayah awan, pasukan Batov nangkep jembatan sing ambane 1,5 km lan jerone nganti 27 km. Komando Jerman mbuwang cadangan tentara menyang perang, nyoba ora mbuwang mungsuh menyang banyu, nanging paling ora kanggo nyegah majune pasukan Rusia. Divisi infantri SS kaping 28 lan XNUMX, Langemark lan Wallonia, dikuwatake dening tank, dibuwang menyang serangan balik.

Pasukan Tentara Popov 70th uga kasil nyabrang Oder kanthi bantuan kapal massa sing disiapake ing bank wétan. Pukulan utama dikirim dening tentara ing bagean 4 km, ing ngendi Kapadhetan barel artileri tambah dadi 200-220 saben 1 km. 12 batalyon karo bedhil mesin, mortir lan sawetara meriam 45-mm ditransfer menyang sisih liyane. Jerman wangkal, mung ing wayah esuk wadyabala kita nulak 16 serangan balik. Nazi, njupuk kauntungan saka lack of tentara meriem Russian, aktif digunakake tank. Penerbangan nduweni peran penting kanggo ngusir serangan mungsuh. Dominasi Angkatan Udara kita ing udhara rampung. Jerman mung nindakake pengintaian aerial.

Tentara meriem ora bisa langsung nyuda benteng mungsuh sing kuwat ing wilayah Greifenhagen, ngelawan jembatan sing rusak ing Oder Kulon. Mulane, Nazi murub akeh banget lan kanggo dangu ora ngidini pasukan kita kanggo pindhah bebarengan bendungan, digunakake kanggo nransfer senjata abot. Mung sawise serangan saka pilot serangan kita, sing ndhukung serangan infanteri, benteng iki neutralized. Para sappers langsung wiwit mbangun nyebrang. Ing pungkasan dina, ana 9 landing, 4 nyebrang feri lan jembatan 50 ton. Enem feri, ditarik dening kendaraan amfibi, plied kali. Artileri wiwit ditransfer menyang bank kulon Oder, sing nggampangake posisi infanteri.

Ing sektor tentara Grishin kaping 49, kahanan kasebut luwih rumit. Ing kene, Nazi nolak kabeh upaya kanggo nyabrang. Intelijen tentara nggawe kesalahan. Interfluve saka Oder kene dipotong dening kanal. Salah siji saka wong-wong mau iki mistaken kanggo saluran utama West Oder lan nggawa mudhun geni artileri utama ing bank kulon sawijining. Akibaté, nalika infanteri kita nyabrang terusan lan nyedhaki West Oder, geni abot tiba ing. Posisi tembak Jerman umume ora nandhang sangsara. Pangarep-arep khusus disematake ing tentara, kudu ndhukung serangan sayap tengen 1st BF, sing wis miwiti serangan sadurunge. Tentara Grishin mesthine bakal ngethok formasi pertahanan mungsuh, nyurung unit Tentara Panzer kaping 3 sing ana ing sisih lor lan lor-kulon. Mulane, tanggal 21 April diputusake kanggo nerusake serangan kasebut.


Tank Jerman Pz.Kpfw, ditinggal ing sacedhake Berlin. IV


Tank Soviet T-34/85 lan milisi tawanan saka Volkssturm ing lurung-lurung ing Berlin

Terobosan pertahanan Jerman


Perang kanggo nggedhekake jembatan terus ing wayah wengi. Transfer aktif pasukan menyang jembatan terus, posisi sing saiki cukup kuwat. Ing wayah wengi, pengebom Soviet nyerang posisi mungsuh ing sektor Tentara 49.

Ing wayah awan, perang sengit terus diterusake, pertahanan mungsuh dirusak. Ora ana pasukan Soviet sing cukup ing jembatan kanggo nglancarake serangan sing nemtokake. Lan Nazi nindakake kabeh upaya kanggo mbuwang wong Rusia menyang banyu. Nanging prajurit lan komandhan kita perang nganti mati, ora mung ora mundur, nanging uga terus nggedhekake wilayah sing dikuwasani. Ing sektor tentara Batov, Jerman mbuwang divisi infantri liyane menyang perang. Wiwit sukses dituduhake ing sektor Batov, loro batalyon ponton motorized karo taman, kang sadurunge dimaksudaké kanggo Tentara 49, ditransfer kene. Ing wayah sore, kreteg 30-ton lan 50-ton lan feri 50-ton wis operasi. Ana uga enem nyebrang feri ing kali, kalebu loro gedhe 16-ton feri.

Ing sektor Tentara 70th sukses luwih andhap asor, nanging pasukan Popov uga ditambahi bridgehead. Nyebrang anyar dibangun ing sebrang kali. Iki ndadekake iku bisa kanggo mindhah pasukan infantri anyar lan meriem divisional menyang pesisir kulon. Tentara kaping 49 bisa nangkep loro sikil cilik. Pasukan Grishin sing paling awon. Jerman tansah nyerang ing kene. Akibaté, komando ngarep mutusake kanggo mindhah pusat gravitasi serangan menyang sisih tengen. Bala bantuan sing diwènèhaké marang Tentara 49 ditransfer menyang tentara 70 lan 65. Tentara 49 dhewe minangka bagean saka pasukan sing terus perang ing jembatan, ngganggu mungsuh, lan liyane kanggo meksa kali ing sadawane perlintasan Tentara 70 tetanggan.

April 22, tentara Batov terus break mungsuh, nggedhekake bridgehead lan njupuk sawetara pamukiman. Jerman banget nglawan, nanging ditekan. Kabeh tatanan bedhil tentara, brigade anti-tank lan resimen mortir ditransfer menyang pesisir kulon. Ing wayah wengi, jembatan ngambang 60 ton dibangun, sing ngidini kanggo mindhah senjata abot. Tentara 70 uga terus nyurung mungsuh, kanggo mindhah batalyon anyar. Tentara Udhara 4 kanthi aktif ndhukung pasukan darat lan nduwe peran gedhe kanggo nolak serangan tank tentara Jerman (isih ora ana artileri sing cukup ing jembatan). Akibaté, jembatan ing pinggir kulon Oder Kulon ditambahi nganti 24 km amba lan 3 km jero.

Ing April 25, pasukan Batov lan Popov, dikiataken dening garis ngarep, maju liyane 8 km. Jembatan kasebut ditambahi 35 km lan ambane 15 km. Tentara kaping 65 nyebarake bagean saka pasukane ing sisih lor, nglawan Stettin. Tank saka Korps Pengawal kaping 70 Panfilov ngliwati persimpangan Tentara kaping 3. Pasukan utama Angkatan Darat 49 digambar menyang nyebrang sing padha. Prajurit padha maju, kamenangan wis cedhak! Komando Jerman mbuwang meh kabeh cadangan sing kasedhiya: Divisi Infanteri 549 saka wilayah Stettin, Divisi Marinir 1, brigade anti-tank, brigade pemusnah tank Friedrich, lan liya-liyane. Nanging, kabeh serangan balik Jerman ditolak. Tentara Batov wis nransfer kabeh telung korps, tentara Popov - loro, katelu ana ing dalan, loro pengawal tank Corps - 3rd lan 1 - nyabrang kali.


Mesin gunner saka Tentara Abang ing perang ing pinggiran Stettin


Skuter Tentara Abang wis siyap nyabrang pulo Rügen


Cossacks saka 3rd Guards Cavalry Corps ing rapat karo Amerika ing Jerman

Elbe


Pasukan kita nolak serangan balik mungsuh, ngrampungake terobosan pertahanan ing sektor 20 km, lan ing pundhake nembus menyang garis pertahanan kaping pindho ing Kali Randov. Jerman padha ora bisa kanggo nyedhiyani resistance kuwat ing baris iki - meh kabeh padha dikalahaké sak perang ing bank kulon Oder. Kajaba iku, serangan kuat saka tentara Rokossovsky ora menehi Jerman kesempatan kanggo mindhah bagéan saka pasukan 3rd Panzer Tentara kanggo defend Berlin. Tentara kejut kaping 2 sebagian ditujokake menyang Anklam, Stralsund, lan bagean liyane kudu ngrebut pulo Usedom lan Rügen. Tentara Fedyuninsky dikuwatake dening siji korps Tentara 19. Tentara Romanovsky kaping 19 uga wiwit obah, maju ing pinggir pesisir ing Swinemünde lan terus menyang Greifswald. Tentara Batov lan korps pengawal Panov dituju ing arah barat laut kanggo ngalahake pasukan Jerman ing sisih lor-wétan garis Stettin–Neubrandenburg–Rostock. Tentara kaping 70 Popov karo Korps Panzer kaping 3 maju ing Waren, Gismor lan Wismar. Pasukan Grishin kaping 49 karo korps mesin Firsovich kaping 8 lan korps kavaleri kaping 3 Oslikovsky mlaku ing arah kulon, menyang Elbe. Dheweke mestine kanggo Cut mati Unit Jerman sing dikirim kanggo ngluwari Berlin, kanggo uncalan wong-wong mau ing jotosan saka Tentara 70th tetanggan.

Tanggal 26 April 1945, pasukan Rokossovsky nyerbu Stettin (Slavic Szczecin), nembus garis pertahanan kapindho mungsuh ing Kali Randow lan mlayu ngulon. Nazi isih nglawan, mbuwang kabeh sing ana ing perang. Kalebu batalyon milisi sing dibentuk mung. Nanging, serangan balik sing nekat diusir. Pasukan Jerman sing dibuwang ing perang dikalahake. Tentara Soviet nyuwil menyang ruang operasional lan cepet ngembangaken serangan. Tank mlayu maju. Artileri kaliber gedhe ngrusak benteng mungsuh. Artileri roket nyapu serangan balik Nazi. Penerbangan nyerang pusat-pusat perlawanan sing isih ana, ngrusak cadangan musuh sing nyedhaki. Nggunakake nyebrang Tentara 70th, Tentara 49 disebarake ing pasukan lengkap. Kanthi pukulan ing sisih lan mburi, tentara Grishin ngalahake unit mungsuh sing mbela ing sektor kasebut.

Ing tanggal 27 April, pasukan kita maju kanthi cepet. Jerman ora bisa menehi perlawanan sing kuwat, entuk papan ing endi wae. Nazi mundur ing sisih kulon, numpes komunikasi, ngarep-arep nyerah marang Sekutu, nanging ing sawetara panggonan isih padha mundur. Tentara kejut kaping 2 nguwasani pulo Gristov, menyang Swinemünde, bagean saka tentara menyang Stralsund. Sadawane dalan, tentara Fedyuninsky ngrampungake sisa-sisa kelompok Stettin. Rauh 2nd Shock Army Fedyuninsky lan 65th Batov mlebu ing Segara Baltik. Ing sektor tengah, Jerman nyoba kanggo ngatur resistance ing tlaga alas Neustrelitz, Waren lan Furstenberg. Pasukan sing dikalahake ing Oder mundur ing kene, unit sing mundur ing ngisor pukulan sisih tengen BF 1. Uga ana unit sing ditransfer liwat segara saka wilayah Teluk Danzig lan saka Front Kulon, sing sadurunge wis direncanakake kanggo nylametake Berlin. Nazi menehi perlawanan sengit, nanging dirusak ing serangan tentara Soviet kaping 70 lan 49, kanthi dhukungan saka formasi seluler lan Angkatan Udara. Neustrelitz dikuwasani tanggal 30 April, lan Waren tanggal 1 Mei. Serangan saka pasukan Popov lan Grishin terus unbated.

Stralsund lan Rostock tiba tanggal 1 Mei 1945. Tanggal 3 Mei, kapal tanker Panfilov ing sisih kidul-kulon Wismar nggawe kontak karo pengintaian Tentara Inggris kaping 2. Ing 4 Mei, pasukan kavaleri Popov, Grishin, Firsovich lan Oslikovsky tekan garis demarkasi karo sekutu. Sauntara iku, tentara Fedyuninsky lan Romanovsky ngresiki pulo Vollin, Usedom lan Rügen saka Nazi. Uga, loro divisi saka Tentara 19 padha ndharat ing pulo Bornholm, ngendi garnisun Jerman ora gelem nyerah. Kira-kira 12 ewu prajurit mungsuh dilucuti senjata ing pulo kasebut.

Iki rampung operasi. kamenangan! Rokossovsky ngelingi:

"Iki minangka rasa seneng sing paling gedhe kanggo prajurit - kesadaran yen sampeyan nulungi rakyat sampeyan ngalahake mungsuh, mbela kamardikan Tanah Air, mulihake katentreman. Eling yen sampeyan wis nindakake tugas minangka prajurit, tugas sing abot lan mulya, luwih dhuwur tinimbang sing ora ana ing bumi! Mungsuh sing nyoba nguwasani negara sosialis kita wis dikalahake lan dikalahake.


Prajurit Korps Kavaleri Pengawal kaping 3 nalika istirahat ing cedhak Kali Elbe. 2. Front Belarusia


Parade saka Korps Kavaleri Pengawal kaping 3 ing pinggir Elbe kanggo ngurmati patemon karo unit tentara Amerika


Perwira lan prajurit Soviet ing plabuhan pulo Bornholm


Prajurit Soviet ing kursi ing plabuhan ing pulo Bornholm (Denmark). 12 Mèi 1945 dibébasaké déning pasukan Soviet (Bornholm landing)


Marsekal Uni Soviet KK Rokossovsky, komandan Front Belorussian 2nd, lan Marsekal Lapangan Inggris Bernard Law Montgomery, komandan Kelompok Tentara 21 saka Sekutu Barat, ijol-ijolan hadiah ing rapat ing Jerman sisih lor. Tanggal 7 Mei 1945, ing undhangan Montgomery, Rokossovsky ngunjungi markas ing Wismar. 10.05.1945/XNUMX/XNUMX marshal lapangan Inggris teka nalika bali menyang lokasi pasukan Soviet.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

17 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +9
    29 april 2020 07:40
    Sepira lara, mesthine, mati ing dina perang pungkasan, ngerti yen Kamenangan wis teka, sawetara dina!
    Kamulyan lan kamulyan kanggo wong-wong mau, sing tiba ing perang sing dikutuk!
    1. +2
      29 april 2020 20:25
      ya wis. Saka kanak-kanak, aku elinga takon dhewe pitakonan, carane prajurit kita perang heroically ing dina pungkasan perang, menehi urip kanggo kamenangan siji langkah adoh saka goal, wayahe sadurunge urip tentrem!
      Kamulyan kanggo para pahlawan!
      Kene ing Kaliningrad-Koenigsberg minangka dalan kanggo ngurmati 1200 pengawal! Secara harfiah dina sadurunge pungkasan perang, lan peluru, pecahan ketemu persis, lan kabeh kanthi kendel golek mungsuh sing galak ing sarang.
  2. +9
    29 april 2020 08:52
    Bapakku melu perang iki minangka bagéan saka tentara 65th Batov.
    1. +6
      30 april 2020 12:18
      Kepiye dheweke tahan?
      1. +8
        1 Mei 2020 07:51
        Alhamdulilah wis tahan..
  3. +2
    29 april 2020 11:31
    endi iki kursine saiki?
  4. 0
    29 april 2020 11:41
    Tentara Panzer kaping 3 Jerman ing April 1945
    Korps Panzer kaping 46
    3. SS Panzer Corps
    32 Korps Angkatan Darat
    Panglima Tentara (Oberbefehlshaber) - Hasso von Manteuffel, Jenderal Pasukan Panzer
  5. +5
    29 april 2020 14:03
    Bapakku perang ing 4VA 889 NBAP minangka navigator pesawat
  6. Alf
    +1
    29 april 2020 20:29
    Bug wis ilang ing sajarah.
  7. Komentar wis dibusak.
    1. +5
      30 april 2020 00:54
      Komen elek, wong elek
    2. +2
      30 april 2020 09:14
      Amarga para pahlawan lan ora ana sing kepengin perang karo dheweke, malah Amerika ora wani, sanajan gatel
      1. -6
        1 Mei 2020 09:52
        malah Amerika ora wani, senajan gatel

        Amerika mung digunakake
  8. +1
    30 april 2020 11:24
    Simbah perang ing Brigade Tank 58 saka Pengawal 8. korps tank. Aku meh ora tau ngomong babagan perang, sanajan aku urip karo simbah wiwit lair, nganti umur 27 taun. Mung kaping pindho ing tanggal 9 Mei "ing lemari" ngeculake: 1) Sing Jerman perang karo keputusasaan sing wis dikutuk. 2) episode menarik, carane Inggris sengaja nutupi kita karo tentara meriem, lan kudu drive wong adoh ing waja kanggo sawetara kilometer, aku weruh Shermans diantrekake, ngandika "ana bolongan, nanging ora bab peduli wis kobong," asu. . Bener, aku durung nemokake konfirmasi babagan episode iki ing endi wae. Nanging ora katon kaya pit - ora ana gunane nulis babagan "sekutu", nanging tetep meneng babagan Jerman.
  9. +2
    1 Mei 2020 01:03
    Schellenberg - Ilyin kudu nandhang paukuman abot saka hukum Soviet, gething umum lan nistha saka wong kerja.
  10. 0
    2 Mei 2020 03:17
    Carane nglawan tank tanpa artileri? Lan ing mburi ana kali.
  11. -1
    3 Mei 2020 23:13
    Dakkandhani apa jenis senjata prajurit Soviet ing foto kanthi caption -
    "Tank Soviet T-34/85 lan milisi tawanan saka Volkssturm ing lurung-lurung ing Berlin"
    1. +1
      9 Juni 2020 19:17

      Mosin carbine (modernisasi) model 1944 karo bayonet integral

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"