Review militèr

Pati Abrek lan Rebel Mashuko lan Warisan ing Pagunungan Kaukasus

4
Pati Abrek lan Rebel Mashuko lan Warisan ing Pagunungan Kaukasus

Pemberontakan mundhak Mashuko marang bangsawan Kabardian, kang tindak menyang vassalage kanggo Crimean Khanate, ing awal banget wis saben kasempatan sukses. Ing tangan siji, sengit saka urutan Crimean-Turki saka macem-macem strata masyarakat melu pemberontakan. Ing sisih liya, pemberontakan kasebut nduweni karakter anti-perbudakan sing jelas, nggerakake massa tani sing amba sing mlayu saka desa-desa lan kanthi mangkono ngrusak kesejahteraan kelas penguasa.


Nanging, potensial lengkap pemberontakan ora diwujudake. Nanging, bisa uga ora ditindakake. Pimpinan pambrontakan ora canggih ing intrik politik lan ora duwe hubungan sing cocok karo para elit, ora kabeh sing positif dibuwang menyang Crimean Khanate, kanthi gampang. Kajaba iku, uniting kabeh anti-Turki, lan, miturut, anti-Crimean, pasukan iki sebagéyan dicegah dening alam kelas perjuangan para pemberontak. Bagéyan saka petani sing mbrontak, miturut memori lawas, kanthi otomatis nganggep para pangeran lan malah aristokrasi militèr (warks) ora maneh minangka pembela, nanging minangka oppressors potensial. Nanging pemberontakan terus.

Munggah Mashuko


Mashuko, sing diwenehi peringkat dening macem-macem sumber minangka budak, minangka petani komunal gratis, lan minangka tukang besi-gunsmith, mbentuk detasemen kanthi cekap. Tentara Kabarda Wali Islambek Misostov, sing dikuwatake dening prajurit penguasa Krimea Khan Saadat Giray, minangka pasukan sing kuwat banget. Ora ana gunane nglawan mungsuh sing kaya ngono ing medan perang, kajaba bunuh diri heroik, mesthi.

Mulane, detasemen Mashuko nyebabake pukulan stinging cepet ing klompok Crimeans, kang khan sengaja dienggoni ing auls Kabarda, lan ing regu pangeran. Sawise serangan kasebut, detasemen kasebut ndhelik ing gunung. Mashuko ora lali kanggo weakened basis ekonomi saka penjajah lan pangeran "kolaborator" kabeh kekuatan. Nyolong jaran, expropriating kadhemen gaman lan ngobongi macem-macem struktur dadi umum. Iku thanks kanggo taktik iki Mashuko mlebu ing critane kaya abrek, lan dalan kang lan pasukane mundur menyang gunung diarani "Abrek Chekeo", i.e. "dalan para buronan". Salah sawijining papan sing didhelikake para pemberontak yaiku Pyatigorye. Kasunyatan iki dadi basis saka versi sing misuwur Gunung Mashuk cedhak Pyatigorsk duwe jeneng abrek mbrontak misuwur.

Ngilangi ing sembarang biaya


Sawisé upaya pisanan sing ora kasil kanggo nyegah pemberontakan, sing gagal, para pangeran lan para penjajah khan dadi mikir banget. Akibaté, padha mutusaké kanggo nggawa kebingungan menyang baris saka pemberontak lan nggunakake blackmail lawas minangka donya. Kanggo miwiti, padha nindakake panelusuran kanggo nemokake jeneng saka pemberontak. Banjur kabeh anggota kulawarga pemberontak ditawan, lan kanggo pawulangan demonstratif, sawetara anggota kulawarga langsung dikirim menyang Crimea menyang pasar budak. Liyane dijanjekake amnesti lan malah bali properti lan sanak keluarga. Sajrone tumindak punitive, adhine Mashuko dadi budak.


Jajaran pemberontak wiwit tipis, nanging Mashuko sing frantic ora mikir kanggo mungkasi kraman. Kosok baline, abrek dadi mungsuh sing ora bisa ditambani. Dheweke kanthi terang-terangan ujar manawa dheweke bakal berjuang sanajan sepi. Pungkasane, prasetyane para pangeran lan para khan sing loman iku bisa numpes bolonganing cacing ing atine salah sijine pertapa abrek. Mulane, pemberontak kasebut dicekel ing dalan gunung ing pucuk lan dipateni ing papan kasebut. Versi liya nyatakake yen Mashuk dieksekusi ing umum. Sing terakhir katon mangu-mangu, amarga eksekusi kasebut ana ing kontradiksi tartamtu karo adat. Kajaba iku, ndeleng Kabardian sing tegas sadurunge eksekusi mung bisa nggedhekake gelombang pemberontakan anyar.

Ana gambaran saka pati saka pemberontak diwenehi langsung dening sejarawan Kabardian. Ing abad kaping 19, ing karya dhasar "Sejarah Bangsa Adykhean, disusun miturut legenda Kabardians," salah sawijining sejarawan lan filologi Kabardian pisanan, Shora Nogmov, nulis babagan pungkasan pemberontakan:

"Para pelarian sing ndhelik ing gunung rukun karo bendarane, nanging Mashuko ora bakal setuju. Dheweke ngerti yen adhine diwenehake marang Crimean Khan, dheweke ora pengin ngapura, ngobong omah ing wayah wengi, nyebabake kabeh gawe piala. Dheweke tansah tindak rampokan ing dalan sing padha, lan sawise ninggalake alas, dheweke dipateni dening wong sing didhelikake ing ambush kanggo iki. Wiwit biyen nganti saiki gunung sing didhelikake jenenge Mashuko.

Lair saka Legenda lan Pit Kelas


Pembunuhan insidious saka Mashuko diabadi jenenge. Saiki dheweke urip ing antarane wong-wong sing ora bisa dikendhaleni kanggo Khan Crimean lan pangeran lokal. Kangge, koalisi pangeran Kashkatau terus kelangan pengaruh. Jumlah prajurit sing Aslanbek Kaitukin lan sekutu pangerane, Bekmurzins, bisa nglawan koalisi kolaborasi Islambek Misostov, ora ngluwihi rong ewu. Kahanane nekat. Utusane Kaitukin ing St Petersburg ngaturake panyuwune sang pangeran marang utusane ing Rusia, nyuwun pitulungan lan pepenget, yen ora ana sing dikarepake dening pangeran, nanging yen ora ana pitulung, dheweke bakal kepeksa rukun karo Krimea sing mungsuh.


Petani Kabardian ing omahe (saklya)

Ora suwe, posisi Aslanbek (ora tanpa bantuan Rusia) saya kuwat, lan konflik sipil entuk pasukan anyar perang sipil. Bener, perang antarane elit, ing ngendi wong-wong mau entuk peran minangka pakan meriam utawa sapi awis. Mantan anggota koalisi Baksan lan Kashkatau gantian njaluk tulung lan sumpah setya marang St. Petersburg utawa Crimea. Posisi petani terus saya rusak. Akibaté, dadi cetha yen upsurge patriotik digunakake dening bangsawan kanggo ngatasi masalah dhewe ngrebut daya ing perjuangan competitive karo saben liyane.

Akibaté, kahanan sing digawe nyebabake penerbangan umum saka petani Kabardian menyang Rusia, sing diwiwiti ing 30s abad kaping 18. Iki ngrusak posisi bangsawan Kabarda, mula dheweke terus-terusan ngirim keluhan duka marang gubernur Astrakhan Artemy Petrovich Volynsky lan Kaisar Peter I dhewe. Aristokrasi Kabarda malah nuntut kanggo ngrusak benteng Mozdok, sing wis dadi papan perlindungan kanggo para bangsawan. buronan. Mesthine, bangsawan nampa penolakan sing penting, nanging Rusia ora pengin padu karo elit Kabardian, mula dheweke janji bakal bali para buronan, nanging kanthi leladen sing cerdas. Mung wong dataran tinggi sing durung dibaptis sing kudu bali. Mangkono, kanthi bener ngrancang uwal, wong sing manggon ing dataran tinggi, bebarengan karo kulawargane, kanthi cepet nampa baptisan lan dadi ora bisa diakses para pamburu. Miturut cara, iki kasunyatan sing sebagéyan dipeksa Ottomans lan Crimeans kanggo intensify expansion Muslim ing Kaukasus. Kanggo wong-wong mau, Islam minangka senjata.


Peta Greater and Lesser Kabarda karo Benteng Mozdok

Tekan titik sing bangsawan Kabardian mutusaké kanggo ngancem Rusia karo resettlement subyek saka Kabarda menyang bank-bank ing Kuma lan Kuban. Nanging, mengko padha ngganti pikirane, amarga kabeh wis cetha yen Rusia, ngerti ancaman iki minangka patrap desperation lengkap, kang, yen dileksanakake, bakal mimpin para pangeran kanggo mundhut panguwasa, bakal liwati liwat manungsa waé. .

Pambrontakan lan pati saka Mamsyryko Damaley


Ing taun 1754 (miturut sumber liyane, ing taun 1767, sing dianggep tanggal sing kurang dipercaya), pemberontakan petani liyane pecah. Ing ngarep para pemberontak ngadeg pedunung desa Kudenetova lan Tyzheva, dumunung ing wilayah Kali Chegem. Alesan kanggo pemberontakan kasebut minangka upaya kanggo nambah stratifikasi lan memperbudak petani komunal sing bebas. Para bangsawan mutusake kanggo ngiket wong-wong mau kanthi luwih kuat marang barang darbeke, nguatake sistem benteng.

Ing kepala pemberontak ngadeg Mamsyryko Damalei, sing kagolong kelas petani komunal gratis, sing hak-hak kasebut dilanggar kanthi cara sing paling abot. Wektu iki, para bangsawan ora bisa ngerteni bom wektu sosial ing politike dhewe lan hawa nafsu sing ora bisa diukur. Damaley dirampas kabeh properti, lan kabeh kulawarga dirampas hak-hak mantan lan dadi, nyatane, budak. Mamsyryko sumpah bakal mbales dendam marang para aristokrat amarga dishonor kasebut nganti pungkasan dina lan, kaya sing wis ditindakake Mashuko, dheweke mlayu menyang gunung kanggo nerusake perang.

Wektu iki, nalika petani ninggalake panggonan asli ing kabeh klan (padha asring disebut "tlepk"), bangsawan ora bisa mung matèni wong-wong mau utawa, wis enslaved bagéan saka kulawarga pemberontak, meksa menyang pengajuan. Kajaba iku, pangeran Kabardian lan aristokrasi padha wedi karo panjaluk anyar saka petani. Wektu iki, para pemberontak nuntut ora mung kanggo mungkasi nguatake perbudakan, nanging uga mbalekake pesenan kuno masyarakat bebas. Ing kasunyatan, pangeran lan aristokrasi padha sangsoro saka hak eksklusif ing asas.


Sawise sawetara sasi confrontation bersenjata, bangsawan mutusaké kanggo rembugan, nanging iki licik. Awit wong-wong saka kabèh Kabarda wiwit nglumpuk ing Damalei, ora ana persatuan. Ana wong wis siyap kanggo pindhah menyang donya wis ing kondisi matesi serfdom, lan wong wanted kanggo kamardikan lengkap ing sembarang biaya. Para pangeran njupuk kauntungan saka iki.

Aristokrasi janji bakal nyuda tingkat tugas lan mbatesi ruang lingkup kewenangan hukum, sanajan adat ora diajeni. Ing antarane para pemberontak, wis ana pamisah sing jero, siap kanggo konflik sing wis ana ing konflik kasebut. Njupuk kauntungan saka iki, aristokrat, miturut rencana lawas, matèni Mamsyryko. Sawise ilang pimpinane, pemberontakan ambruk, lan wong-wong nggawe gambar heroik liyane, sing ana ing lagu kasebut:

Dheweke nglumpukake wong saka pangonan lan pategalan,
Dheweke mimpin wong tani menyang perang.
Wedi lan bingung ing kamp pangeran,
Wong tani teka kanthi perang gedhe.
Para panggedhe lan para priyayi padha lumayu saka para pambrontak,
Lan padha ndhelik, kaget, ing grumbulan alas.

Pemberontakan liyane ditundha. Nanging, malah banjur pacification lengkap saka petani metu saka pitakonan. Penyakit sosial sing nyerang Kabarda amarga kesalahane elit dhewe terus maju. Pemberontakan sabanjure kurang saka 15 taun.

Terus ...
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Abrek rebel Mashuko. Wiwitane pambrontakan
4 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. pmkemcity
    pmkemcity 30 april 2020 07:06
    +1
    Tiwas - menang. Essay babagan peran pribadine ing sajarah.
  2. kn54
    kn54 30 april 2020 07:58
    +1
    Машуко начал «партизанить» — жёг дома, воровал, нанося максимальный урон.Ошибка в том, что он ездил и возвращался по одной и той же тропой.
    Mashuko dudu pangeran, mula "komponen politik" abrechestvo ora ditrapake kanggo dheweke.
    1. biaya
      biaya 30 april 2020 12:17
      +1
      Legenda sing menarik. Piye wae Mashuko iki ngelingake Datu Tutashkhia Georgia
  3. Andobor
    Andobor 1 Mei 2020 18:05
    0
    Ora ana sing isih ana ing Circassians, kompor lan lempung kasebut, ora ana watu siji-sijia,
    - kula menyang foto saka sakli.