Review militèr

Crita babagan veteran perang A. F. Pristupenko

10
Crita babagan veteran perang A. F. Pristupenko

Aku bakal pitutur marang kowe bab mbah kakungku - Akim Fedorovich Pristupenko.


Pristupenko Akim Fedorovich lair ing taun 1905 ing kutha Azov, Wilayah Rostov. Dilayani ing Marine angkatan laut, miwiti kulawarga, makarya ing pabrik Processing iwak Azov, dadi anggota saka CPSU (b) - Partai Komunis Kabeh-Union (Bolsheviks). Melu perang Soviet-Finlandia (1939-1940).

Ing taun 1941, Perang Patriotik Agung diwiwiti. Dheweke ditimbali menyang ngarep, menyang Brigade Marinir 8 Armada Laut Ireng. Kaping pisanan, dheweke njabat ing perusahaan bedhil, banjur, sawise tatu, dheweke nindakake tugas kanggo nyedhiyakake panganan kanggo personel militer. Tugase kalebu nampa, njaga lan nyimpen panganan, ngerti dhasar masak, nyiyapake telung dhaharan saben dina. Kualitas penting profesional: latihan, rasa tugas sing dhuwur, kerja keras, kemampuan kanggo njaga kabeh resik lan teratur.

Ora suwe dheweke dadi instruktur senior, sing diangkat saka spesialis sing paling apik lan paling mumpuni. Tugase kalebu ngatur lan nyebarake karya ing antarane layanan, nganakake briefing, nemtokake komposisi lan urutan, nransfer shift, mriksa penampilan, ngawasi karya bawahan, latihan, tundhuk karo aturan teknologi, operasi peralatan lan pangopènan shift. .

Panguwasa sing luwih dhuwur menehi tanggung jawab gedhe ing wilayah counterintelligence angkatan laut.

Armada Soviet ana ing pengawasan layanan intelijen manca. Intelijen Jerman fokus kanggo entuk informasi sing dipercaya babagan angkatan laut kita.

Ing sasi kapisan perang, perlu kanggo perwira counterintelligence militèr tambah banget. Kanggo ngatasi masalah iki, kursus pelatihan kanggo buruh operasional kanggo departemen khusus diatur ing Sekolah Tinggi NKVD saka USSR. Pakaryan ing arah iki ing armada Soviet ditindakake dening awak Direktorat 3rd NKVMF.

Tugas ing ngisor iki ditugasake: perang nglawan sabotase, spionase, teror, sabotase, njupuk langkah sing perlu kanggo nyegah penetrasi agen mungsuh.

Ing taun 1943, sekolah menengah counterintelligence "SMERSH" (singkatan "Pati kanggo Spies") diorganisir ing Komisariat Angkatan Laut Rakyat. Buruh politik tanggung jawab kanggo moral personel, menehi inspirasi marang para pelaut sadurunge perang.

Ing wektu pambentukan, komposisi saka brigade 8 yaiku: manajemen (markas, perusahaan komunikasi, unit medis, komandan peleton), batalyon bedhil, perusahaan bedhil mesin, batalyon artileri lan mortir, platoon insinyur, peleton pengintaian, brigade mburi. .

Sajrone perang, interchangeability operasional dianggep pisanan. Sajrone perang, komposisi saka brigade angkatan laut nandhang akeh losses, gotong royong dibutuhake kabeh wektu.

Gegayutan karo kahanan militer, akeh sing nguwasani macem-macem spesialisasi, kalebu simbahku. Akim Fedorovich Pristupenko, minangka senior ing distribusi lan organisasi pangan, uga melu ing perang angkatan laut lan counterintelligence. Dheweke murub saka bedhil nalika nyerang lan nyerang mungsuh. Sawise kamenangan ing perang getih kanggo Sevastopol, piyambakipun pikantuk posisi anyar lan beluk tambahan - helmsman, navigator.

Brigade Marinir kaping 8 main peran gedhe ing perang Sevastopol ing taun 1941-1942. Dheweke teka ing Oktober 30, 1941 lan langsung njupuk bagéyan ing pertempuran ing salah siji saka wilayah paling angel perang (komandan brigade - Kolonel V. L. Vilshansky). Peperangan paling sengit pecah ing cedhak Gunung Azis-Oba. Ing rong dina perang getih, 8. Brigade ilang luwih saka setengah saka komposisi sawijining, bab 1800 wong.

Sajrone serangan tanggal 24 Desember, Jerman ngluncurake serangan. Kolonel V. L. Vilshansky pribadi mimpin batalyon pungkasan, kang ana ing cadangan, menyang counterattack. Mungsuh diusir mundur. Bala bantuan teka ing pasukan kita, Brigade Marinir 79 lan Divisi Infanteri 345. Tentara Soviet nyekel jembatan Sevastopol. Dibedakake dening keberanian lan keberanian, akeh komisaris militèr batalyon, komandan, perwira, lan pelaut sing tiwas saka wong sing wani.

Ing Januari 1942, Brigade Marinir kaping 8 dianyari, kalebu Brigade Marinir kaping 7 lan Resimen Marinir 1. Panglima tatanan kapindho ana Kolonel P.F. Gorpischenko.

Pertahanan Sevastopol suwene 8 sasi, sing nyebabake gangguan saka rencana komando Jerman kanggo nyekel Kaukasus ing musim gugur 1941, sing mbantu serangan kontra Soviet ing Rostov ing November 1941.

Nilai decisive ing pertahanan ana faktor moral ing kahanan arang banget angel saka perjuangan, uga nggunakake cara kandel lan fleksibel saka operasi militèr. Komando Jerman dipeksa ngakoni toleransi lan stamina sing luar biasa saka prajurit Soviet.

Ing taun 1970, ing kilometer 14 saka dalan gedhe Simferopol, tandha peringatan didegake kanggo ngurmati para prajurit brigade 8 - prasasti watu kanthi plakat peringatan.

Sawise perang ing perang kanggo Sevastopol, mbah kakungku kadhaptar minangka ilang, minangka bukti saka buku dicithak ing memori saka kutha pahlawan Sevastopol (volume 4). Nanging dheweke slamet.

Sajrone perang sing nggegirisi, bebarengan karo kabeh wong, dheweke wiwit nyerang mungsuh. Padha murub saka bedhil mesin lan mortir. Kapal perang kita uga kena serangan abot, kelangan personel sing akeh, lan pitulungan cepet dibutuhake kanggo kemudi. Simbahku wis ngrampungake tugas iki.

Nalika njupuk menyang akun sak detour sawise perang wong mati, tatu lan slamet, kang dianggep ilang ing perang kanggo Sevastopol.

Sajrone pambentukan komposisi anyar Armada Segara Ireng ing titik transit militer, dheweke diwenehi sertifikat anyar: posisi - helmsman-navigator, pangkat militer - sersan, panggonan layanan - 2 omah NKVMF.

Perang Patriotik Agung nyebabake nyawa jutaan warga Soviet. Akeh wong sing tiwas ing perang sing abot. Adhine mbah kakungku, Vladimir Fedorovich Pristupenko, minangka perwira intelijen militer. Dheweke dibedakake kanthi toleransi gedhe, duwe data fisik sing apik banget. Ing kadhemen mangsa, meneng-menengan, ing es segara ing skates, ing kacepetan cepet, saka Port-Katon kanggo Azov, mlayu kanggo data rahasia lan orientasi. Pengintaian sing ditampa dilebokake ing skate lan langsung dikirim bali menyang Port Cato. Dheweke tilar donya kanthi heroik ing taun 1944, ing perang kanggo kutha Kerch. Ing puncak paling dhuwur ing kutha, Gunung Mithridates, ana obelisk memori lan kamulyan kanggo pahlawan Kerch lan Crimea, ngendi jenenge wis ukir.

Simbahku, Akim Fedorovich Pristupenko, dianugerahi pesenan lan medali kanggo keberanian, keberanian lan keberanian sing ditampilake ing perang. Dheweke ngomong akeh babagan layanan angkatan laut, tumindak heroik para pelaut lan perwira, babagan rapat ing rapat partai karo ketua panitia kanggo panganan lan panganan Tentara Soviet, panitia transportasi Komite Pertahanan Negara, a. anggota panitia pemulihan ekonomi nasional, ing wilayah sing dibebasake saka pendhudhukan fasis Anastas Mikoyan lan diundang kanthi pribadi kanggo kerja minangka kepala koki ing ruang makan Kremlin. Atas jenenge, sepur khusus teka kanggo mindhah kulawargane menyang Moskow, nanging mbah buyutku mutusake kanggo tetep lan mulihake kutha asale Azov saka reruntuhan.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
foto.pamyat-naroda.ru
10 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. gabonskijfront
    gabonskijfront 5 Mei 2020 10:18
    +5
    Aku nyawang raine, saiki wis ora ana rai, malah kerut-kerut wis ora dilebokake kaya ngono, iki paman sing bener, sampeyan bisa dipercaya.
    1. Pimpinan saka Redskins
      Pimpinan saka Redskins 6 Mei 2020 06:23
      +1
      Lan mripat? Mripat, weruh apa? Sawise kabeh, sampeyan ora bisa ngomong yen wong wis liwat rong perang! Anget saka nyawa ing wong-wong mau, sanajan liwat foto, cemlorot sawise setahun!
      Matur nuwun kanggo penulis.
  2. kanca Che
    kanca Che 5 Mei 2020 10:18
    +3
    Inggih rampung. Pantes memori.
  3. avia12005
    avia12005 5 Mei 2020 10:59
    +4
    Ing perang kasebut, kabeh wong perang kanthi heroik, ora ana mburi.
  4. tihonmarine
    tihonmarine 5 Mei 2020 11:20
    +3
    Simbah-simbah, simbah-simbah lan bapak-bapak minangka kebanggaan, kebanggaan negara lan rakyat. Memori langgeng kanggo wong-wong mau.
    1. Sling cutter
      Sling cutter 5 Mei 2020 11:24
      +7
      Kutipan saka tihonmarine
      Simbah-simbah, simbah-simbah lan bapak-bapak minangka kebanggaan, kebanggaan negara lan rakyat. Memori langgeng kanggo wong-wong mau.

      Aku setuju banget karo sampeyan, Kamrad! Dina iki, kita pancene ora duwe apa-apa maneh sing kudu dibanggakake ... Iki minangka reproach bisu kanggo kita.
  5. A. Privalov
    A. Privalov 5 Mei 2020 12:12
    +2
    Tanggal 5 Januari 1942, ing wilayah Evpatoria ana serangan amfibi taktis. Tujuane kanggo ngalihake pasukan mungsuh saka Sevastopol sing dikepung lan saka Semenanjung Kerch. Saka 700 pasukan terjun payung, luwih saka 600 tiwas. Meh ora ana sing dianugerahi ... Kebangkrutan iki ora seneng ngelingi ahli sejarah militer resmi modern. Aku ora ngerti sikap iki marang karakter.
    Nalika isih cilik, aku ngunjungi papan kasebut lan aku isih ngelingi monumen lawas para Pahlawan landing Yevpatoriya - pelaut paratrooper kanthi granat ing tangane.
  6. Avior
    Avior 5 Mei 2020 12:39
    0

    Kolom tetep ing wilayah sing dikuwasani jelas bingung karo spesialisasi sipil

    hi
  7. Avior
    Avior 5 Mei 2020 12:56
    0

    Nomer 619

    Pristupenko Akim Fedorovich
    Laporan Kerugian sing ora bisa dibalekake
    Tanggal lair: _._. 1905
    Pangkat militèr: Red Navy
    Panggonan pungkasan layanan: Black Sea Fleet 8 arr.
    Tanggal mundur: Antarane 01.11.1941/02.01.1942/XNUMX lan XNUMX/XNUMX/XNUMX
    Alesan kanggo ninggalake: ilang

    Nomer 2300

    hi
  8. Avior
    Avior 5 Mei 2020 13:02
    0

    sheet liyane karo tandha lan kualitas luwih