Review militèr

Simbahku minangka "pekerja perang udara"

21

Miturut metrik lan referensi lawas



Aku nulis karangan singkat iki babagan mbah kakung, veteran Perang Patriotik Agung, kanthi bantuan saka sedulurku. Iki ditambah karo bahan lan kutipan saka dokumen babagan unit lan formasi sing simbah duwe kesempatan kanggo perang sajrone taun perang.

Alexander Grigorievich Smola - sing jeneng mbah kakungku. Dheweke lair ing desa Kholmskaya ing distrik Abinsky ing Wilayah Krasnodar tanggal 13 Agustus 1923. Iki ditulis ing metrik kang, kang wis ora slamet, lan ing kabeh dokumen mengko.


Alexander Smola, sing durung umur 18 taun, gabung karo tentara ing taun 1941, ndhaptar ing Bataysk Flight School. Ing wiwitan perang, mbah kakung dilatih minangka navigator lan pilot tempur lan lulus saka sekolah iki kanthi penghargaan. Rong setengah taun perang wis liwati, nalika ing Februari 1944 mbah kakungku dikirim menyang 2nd Belorussian Front - ana dalan militèr wiwit.

Dheweke njabat ing Resimen Penerbangan Bomber 373 sing misuwur saka Angkatan Udara 15th, dibentuk ing taun 1940 ing komando Mayor Alexander Ivanovich Kobts. Panjenengané tilar donya malah sadurunge Alexander Grigorievich muncul ing resimen, sing sak perang digawe luwih saka 300 sorties minangka bagéan saka resimen kang.

Ngomong babagan veteran perang, mesthine kudu disebutake panggonan layanan pahlawan. Dalane resimen mbah kakung uga jenenge ora monoton. kaping 125 penerbangan resimen ing awal perang nandhang losses abot, wis nyedhaki sasi kapindho perang, resimen wis mung pitung pesawat serviceable. Pilot-pilot kasebut mati siji-siji ing geni saka penjajah Jerman.

Akibaté, Komando Tinggi Angkatan Udhara mutusake kanggo ngatur maneh lan nglatih maneh personel resimen ing Kazan. Pilot nguwasani mesin anyar, kalebu pesawat sing diwenehake ing Lend-Lease saka Amerika Serikat lan Inggris. Sawise latihan maneh, resimen wiwit sorties minangka bagéan saka angkatan udara saka Front Leningrad ing wilayah saka pamukiman Sinyavino, Mga, Tosno, Izhora, Uritsk, Sablino lan Siverskaya.

Reorganisasi nduweni peran penting ora mung kanggo resimen 373rd, nanging uga kanggo kabeh perang, kaya sing dakkarepake. Banjur akeh resimen nampa Red Banner lan pesenan, jeneng ayu kanggo pakurmatan saka perang misuwur lan komandhan. Bomber kaping 373 dikenal kanthi jeneng Guards Sevastopol lan Red Banner.

Simbahku minangka "pekerja perang udara"

Nganti pungkasan perang, resimen 373rd minangka bagéan saka Belorussian 2nd, lan ing ngarep Baltik 1 lan Belorussian 1, ngrusak pasukan darat mungsuh lan target strategis Jerman. Dumugi ing Perang Berlin, pilot resimen kasebut nindakake macem-macem rina wengi, ora ana gaweyan, ora nylametake urip. Amarga iki, dheweke diarani "buruh udara perang."

Sebagéyan gedhé jalur tempur resimen 373 minangka bagéan saka Tentara Udara 15 Kolonel Jenderal N.F. Naumenko, sing tekan saka pinggir Don saka cedhak Voronezh, luwih tepat, mabur menyang Courland lan Klaipeda, banjur isih Jerman Memel. Eyang kakung begja - ora tatu, nanging sapisan (kulawarga kita ngerti lan bangga kasunyatan heroik ing biografi) kang ngatur kanggo nampa pesawat kobong adoh saka landasan pacu konkrit saka airfield lan disimpen kabeh kru.

Antarane liyane, ing akun dheweke ana 13 lompatan parasut. Dina iki aku uga ngerti yen mbah kakungku kenal karo Marsekal legendaris Uni Soviet Georgy Zhukov, sanajan, sayangé, ora ana legenda kulawarga babagan kenalan kasebut ing kulawarga. Lan rampung perang ing Berlin, nampa medali "Kanggo kamenangan Jerman ing Perang Patriotik Agung 1941-1945."

Ing "Pawn" sing mateni


Letnan Smola uga dianugerahi Order of the Red Star, penghargaan dhuwur pisanan sing malah ditampa dening prajurit Tentara Merah biasa nalika Perang Patriotik Agung. Nanging, Letnan Smola nampa Bintang Abang wis ing pungkasan perang, nalika, ing kasunyatan, akeh padha dianugerahi, nanging saben pengajuan kanggo medali, lan malah luwih supaya prentah, kudu cukup sabdho.


Komandan resimen langsung ngelingi yen pembom nyilem Pe-2, "Pawn" sing misuwur saka Letnan Smola, wiwit tanggal 13 Agustus 1944, nggawe 45 sorti kanthi serangan tempur 79 jam. Ing sorties iki, meh 30 ton saka bom padha dropped ing mungsuh, lan komandan dianugerahi Ordo Perang Patriotik, gelar 30, sawise XNUMX sorties.

Nganti pungkasan perang, Letnan Alexander Smola wis 15 sorties liyane, lan asring ing kahanan cuaca ala, lan kabeh tumindak dikonfirmasi dening pejuang tutup lan piring photographic. 4 saka 15 sorties iki kanggo dive bombing kanggo numpes tenaga lan peralatan mungsuh.

Sajrone operasi Berlin piyambak, kru tempur Pe-2 bisa nggawe enem sorties, lan ing salah siji saka wong-wong mau, ing arah Alt-Rosenthal, padha melu perang karo fighter Jerman Focke-Wulf FW190. Maneuver kanthi kendel lan cekatan, Letnan Smola mbantu para pejuang nembak fasis sing ngganggu.

Ing tanggal 25 April, minangka bagéan saka sangang tukang ngebom nyilem, simbahku miber metu kanggo bombard Berlin, sawise kang ana Victory. Ing akun Letnan Smola, ana uga Ordo Perang Patriotik sing padha ing gelar XNUMX: Aku ngerti yen wis suwe, mung siji-sijine tatanan Soviet sing ditransfer menyang kulawarga minangka kenangan sawise tiwas panampa. .

Kanggo menehi penghargaan Ordo Perang Patriotik, sing disimpen kanthi suci ing omah kita, simbah kadhaptar ing nomer 7, bebarengan karo kanca lan kolega ing resimen, letnan junior Georgy Pavlovich Sokolov, sing nomer 8 ing posisi sing padha. dhawuh.


Navigator Georgy Sokolov

Nanging sakperangan alesan, mbah kakung utamané tresna medali andhap asor "Kanggo Jupuk Berlin" lan "Kanggo kamenangan Jerman."


Sawisé perang, nganti taun 1954, simbahku dadi tentara. Sawise taun 1954, dheweke manggon ing Kiev lan makarya ing pabrik instrument-making misuwur "Arsenal". Lan sakcepete sadurunge seda, mbah kakung kita, pensiunan, kerja minangka kepala mekanik ing depot mobil kutha.

Sayange, mbahku wis suwe seda, tanggal 19 Oktober 1975, kanggoku iki pancen adoh banget, lan apike yen isih ana sedulur sing kelingan. Saben wong ing kulawarga kita bangga banget karo pilot militer kita sing misuwur, pahlawan veteran. Aku ora kenal karo mbah kakungku, nanging aku bakal tansah kelingan, lan saiki ora mung saka critane sedulurku. Kamulyan langgeng lan memori langgeng kanggo para pahlawan Perang Patriotik Agung !!!
Pengarang:
Foto sing digunakake:
saka arsip kulawarga, sluzhuotechestvu.info
21 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. svp67
    svp67 7 Mei 2020 10:11
    +9
    Simbahku minangka "pekerja perang udara"

    Ora ana sing dilalekake, ora ana sing dilalekake .... Sing digawe yen anak turune eling marang simbah lan simbah ...
    Спасибо.
    1. Sling cutter
      Sling cutter 7 Mei 2020 10:43
      +6
      Prestasi sing langgeng, memori sing langgeng!
      Sanalika kita isih urip, kita bakal ngelingi lan, sing paling penting, ngeling-eling kenangan iki kanggo generasi sabanjure.
    2. siberalt
      siberalt 7 Mei 2020 11:12
      +7
      Simbahku nglawan Jerman nalika Perang Donya I. Bapakku mrentah peleton geni paramiliter ing Stalingrad nganti kutha iki mardika. Banjur kakangku umur 5 taun lan dheweke manggon ing kono. Mbakyu bapakku menyang ngarep lan ilang tanpa tilas. Kakang ibuku mbebasake Praha lan melu ngrebut Berlin. Ibu, buruh ngarep ngarep, tilar donya ing umur 99 ing tanganku, wis slamet kabeh ing ndhuwur.
      Perang mengaruhi meh kabeh kulawarga Soviet. Kamulyan lan memori langgeng kanggo para pemenang!
  2. AS Ivanov.
    AS Ivanov. 7 Mei 2020 10:11
    + 18
    Rubrik iki kudu ditambahake menyang VO kanthi terus-terusan, lan dudu tanggal ulang taun. Lan sebutno "We remember"
    Lan bakal ana publikasi liyane babagan "perang buruh"
    1. Wawan 16
      Wawan 16 7 Mei 2020 10:55
      +7
      Aku pancen setuju kene. Luwih akeh crita kaya iki luwih apik. Iki kudu ora dilalekake.
    2. tihonmarine
      tihonmarine 7 Mei 2020 11:20
      +6
      Kutipan: AS Ivanov.
      Lan sebutno "We remember"
      Lan bakal ana publikasi liyane babagan "perang buruh"

      Aku kelingan anak lan putuku uga kelingan ibu, mbah kakung lan mbah buyut.
    3. _Sergey_
      _Sergey_ 7 Mei 2020 13:08
      +3
      Lan sing paling penting, apa sing ditulis bocah lanang umur 18 taun. Anak putu kudu ngelingi sejarah negara kita. Lan pisanan, dheweke kudu ngandhani kita lan wong tuwane babagan iki, lan ora ngandelake sekolah utawa wong liya.
      1. AS Ivanov.
        AS Ivanov. 7 Mei 2020 13:16
        +4
        Aku kudu gumunggung: ing sawijining wektu aku nggawa anak-anakku menyang polisi, aku lunga karo pihak sing nggoleki. Bocah-bocah weruh kanthi mripate dhewe rega sing dibayar kanggo Kamenangan. Menapa malih, pungkasanipun nggolèki papan ing sacelakipun Rzhev, ing pundi mbah kakung kula ical ing wulan Nopember 1942. Malah tinemu sisa-sisa patang puluh lima, ingkang kakungipun dados komandan.
  3. kn54
    kn54 7 Mei 2020 10:13
    +4
    Film sing apik banget "Chronicles of a dive bomber" kaya kenangan saka mbah kakung lan wong-wong sing ora bali saka pesawat.
  4. Wawan 16
    Wawan 16 7 Mei 2020 10:41
    +2
    Saben taun bakal ana sawetara crita kaya ngono, sayangé. Amarga sing nyritakake crita-crita iki padha budhal, apa maneh sing ngelingi crita-crita mau wis padha lunga. Lan kaya sing kasebut ing ndhuwur - Ora ana sing lali, lan ora ana sing lali.
    Semono uga kudune.
  5. Provinsi_71
    Provinsi_71 7 Mei 2020 11:03
    +8
    Lan bapakku, ditelpon ing taun 1940, sawise pungkasan ShMAS, ngliwati kabeh perang minangka mekanik pesawat ing DB-3 lan PE-2, ketemu lan ndeleng "pekerja udhara perang" lan kadhangkala ngganti kru pensiunan. anggota. Dheweke dianugerahi medali "Kanggo Pertahanan Stalingrad", "Kanggo Merit Militer", "Kanggo Kamenangan Jerman ...", "Kanggo Jupuk Berlin" lan "Kanggo Pembebasan Praha". Pengawal sersan senior (kiwa tengen).
    1. ora utama
      ora utama 8 Mei 2020 00:47
      +3
      Kutipan: Provinsi_71
      Lan bapakku, ditelpon ing taun 1940, sawise pungkasan ShMAS, ngliwati kabeh perang minangka mekanik pesawat ing DB-3 lan PE-2, ketemu lan ndeleng "pekerja udhara perang" lan kadhangkala ngganti kru pensiunan. anggota. Dheweke dianugerahi medali "Kanggo Pertahanan Stalingrad", "Kanggo Merit Militer", "Kanggo Kamenangan Jerman ...", "Kanggo Jupuk Berlin" lan "Kanggo Pembebasan Praha". Pengawal sersan senior (kiwa tengen).

      Ana bakal kesempatan kanggo sijine nomer Unlimited pluses! Ayo kula ngomong iki, kabeh sukses kita gumantung marang wong lanang sing nyiapake pesawat kanggo budhal!
  6. Aviator_
    Aviator_ 7 Mei 2020 11:44
    +2
    Artikel kasebut mesthi dibutuhake. Ana sawetara komentar.
    Kaping pisanan, ora jelas manawa pilot kasebut minangka veteran utawa navigator.
    Rong setengah taun perang wis liwati, nalika ing Februari 1944 mbah kakungku dikirim menyang 2nd Belorussian Front - ana dalan militèr wiwit.

    Saking tetembungan menika cetha bilih piyambakipun minangka navigator, amargi namung para navigator ingkang nyiapaken perang sadangunipun. Lan dheweke mlebu "sekolah penerbangan" - iki minangka kesalahan, sekolah navigasi, nanging kanggo siswa taun 1 saiki, perkara-perkara cilik kasebut kedadeyan umum.
    Kapindho, Angkatan Udara 15 ora tau dadi bagian saka Front Belarusia kaping 2, ana 4 VA.
    Ketelu
    dianugerahi Order of the Red Star - penghargaan dhuwur pisanan, sing ing taun-taun Perang Donya II wiwit dianugerahi malah kanggo prajurit Tentara Merah biasa.

    Ora ana larangan kanggo menehi Order of the Red Star menyang jajaran personel.
    Dadi, dibandhingake karo jumlah inconsistencies sing ditulis sedulurku ing sekolah babagan mbah buyut (ibuku) - iki ora ala.
    1. AS Ivanov.
      AS Ivanov. 7 Mei 2020 14:05
      +1
      Kanggo penerbangan garis ngarep, navigator ora diwulang nganti suwe. Navigator ADD masalah liyane. Personil penerbangan sing disetujoni kanggo penerbangan ing wayah wengi lan ing SMU dikirim menyang kana lan dilatih kanthi lengkap.
      1. Aviator_
        Aviator_ 7 Mei 2020 15:00
        +2
        Sembarang navigator dilatih suwene 2 taun. Lan padha njupuk wong-wong mau ana mung karo pendidikan menengah, amarga ana subyek - astronomi, kartografi, trigonometri bundher, meteorologi, karya tombol, shooting aerial ...

        Lulus ing taun 1943 saka sekolah Tashkent penembake-pengebom (minangka sekolah pandhu arah banjur disebut). Ora ana sing mlebu ADD saka masalah paternal iki. Rama kaloro saka tengen ing baris ndhuwur.
  7. Bai
    Bai 7 Mei 2020 11:50
    +5
    Kanggo iki, dheweke diarani "buruh udara perang."

    Bapak (wong mortir), ngelingi perang, tansah ngandika yen pisanan iku karya hard. Pisanan lunga kanthi beban sing abot ing pundhak, banjur gali, banjur pindhah maneh.
  8. Roso 56
    Roso 56 7 Mei 2020 12:48
    +5
    Dadi sijine film "The Chronicle of a Dive Bomber" tanggal 9 Mei lan mangan satus gram kanggo mbah ngarep, dheweke bakal setuju. Lan kita uga bakal ndhukung, saben kanggo dhewe, lan ing saindhenging negara.
  9. podymych
    7 Mei 2020 13:13
    +4
    Kanggo kabeh sing nanggapi kanthi kepinginan kanggo nerusake topik kasebut, lan uga kanggo wong-wong sing menehi komentar penting - kirim babagan sampeyan lan ora mung babagan sampeyan, anggere ora ana pengulangan, editor dhewe bisa nemokake repetisi.
    Ayo dadi draf, supaya cendhak banget, kanggo ngrampungake lan nambah dadi tugas editor lan penerbit. Lan sing paling penting - aja lali babagan fakta urip lan dokumen lan foto sing urip. Akeh sing katon ing situs kasebut, nanging akeh wong sing ora ngerti lan ora weruh.
    Matur nuwun sedoyo atas nama putra-putri MGRI ingkang sampun kendel anggenipun ngemut-emut mbah, mbah buyut, eyang lan mbah buyut.
    Miturut cara, proyek kasebut ora ninggalake kurung para pahlawan ing mburi, lan luwih-luwih sing kedadeyan liwat blokade, evakuasi, pendhudhukan utawa panangkaran. Elingo kabeh! Eling-eling.
    1. ora utama
      ora utama 8 Mei 2020 00:56
      0
      THANKS! Pranyata matur nuwun ora ana maneh nggawe raos, paling situs marang kula iki. "Teks sampeyan cendhak banget." Nanging, MATUR NUWUN!
  10. Jager
    Jager 11 Mei 2020 12:31
    0
    Eyang kakung liwati saka Spas-Demensk, ing ngendi penembake tatu ing serangan pisanan, banjur tatu maneh cedhak Vitebsk lan kaget cedhak Orsha. Rampung perang ing Jerman.
    Aku ora nemokake informasi apa-apa bab mbah buyutku, sing perang ing Perang Donya I lan Perang Patriotik Agung, sanajan ing kuburan ana tugu gaya militer.
  11. Siberia54
    Siberia54 7 Juli 2020 16:26
    0
    Bojone lik Kiryushkin Leonid liwati saka Moldova ing taun 1941 menyang Budapest ing taun 1945 - kejut cangkang liyane lan demobilisasi.! Matur nuwun Gusti, aku ora urip setaun sadurunge pungkasan negaraku ...