Review militèr

ilang. Nasib para pejuang 134 gap

17
ilang. Nasib para pejuang 134 gap



Terus sinau babagan perang kanggo kutha Chisinau ing taun 1941, matine baterei resimen artileri howitzer kaping 134 ing lurung-lurung ing kutha, dijupuk dening photographer Romanianyoba mangertos alasan ninggalake kuthamaca dicokot dening dicokot informasi diklumpukake ing militèr Chisinau, Aku mbukak acara lan fakta sing ora dingerteni sing dakanggep dadi tugasku kanggo nuduhake karo para pembaca Review Militer.

Tulung aku golek anakku


Foto wartawan Romania lan pitakonan ibune babagan putrane sing ilang kasebut nyambungake acara sing kedadeyan tanggal 16 Juli 1941 ing dalan-dalan ing Chisinau.


Mangkene dheweke diterangake ing memoar Soviet:

Baterei kaping 9 mlaku-mlaku ing dalan-dalan kutha lan dumadakan diobong. tank mungsuh. Penembake ora duwe wektu kanggo nyebarake bedhil kanggo nembak tank lan dipeksa mung nggunakake bedhil, bedhil mesin lan granat. Komandan baterei, letnan senior Halamendyk, ndhelik ing mburi omah, ngatur pertahanan kabeh, lan baterei gelut ing lingkungan nganti pirang-pirang jam.

Mangkene carane para sejarawan Romania ing Perang Dunia II nggambarake kedadeyan iki:

Ing 16 Juli, Divisi Panzer 1 ngluncurake serangan ing Chisinau ing 3:30, nyedhaki kutha s. Kulon lan lor-wétan. Klompok pisanan mlebu kutha ing 8:30, kaget pasukan Soviet ing Chişinău. Cedhak Metropolis, perusahaan 3 Care e Lupta ing sangisore komando Kapten Viktor Gabrinsky mbubarake skuadron kavaleri lan baterei artileri abot.

Seminggu sadurunge acara kasebut. Kanggo mangerteni kahanan ing ngarep Moldavia ing dina pisanan perang (oposisi kanggo rencana serangan Jerman-Rumania saka Operasi Munich), iku kudu nyatet sing Unit Tentara Abang sijine munggah resistance cukup serius, tindak ing nyerang, minangka. dibuktekake kanthi dokumen Divisi Infanteri 95, sing kalebu 134 jurang.


Serangan sing padha kacathet saka "sisih liyane barikade":

Komandan divisi bisa ngendhegake pasukan sing mundur lan ngatur maneh garis pertahanan. Saliyane mundhut nyawa sing abot (ing tanggal 15 Juli, divisi kasebut ana 177 tiwas, 2295 ilang lan 309 tatu), kabeh peralatan Resimen Artileri 63rd lan rong baterei saka Divisi Artileri Heavy 55.

Asil pantes saka minggu pisanan perang dibayangke ing rasa syukur saka komandan Front Kidul, Jenderal Tentara Tyulenev I.V.

Ora selangkah mundur


Ora, kita ora ngomong babagan pesenan Komisaris Pertahanan Rakyat No. 227 taun 1942, ing ngendi "alarmists lan pengecut kudu dibasmi langsung."

Iku pesenan Mayor Jenderal Pastrevich, Panglima Divisi Infanteri 95. Sadurungé tanggal iki ora ana pesenan kaya ngono.


Iki ora mbantu, lan mundur wiwit. Saka memoar saka peserta ing perang Kolonel Sakharov:

Tanggal 12 Juli, komandan divisi menehi dhawuh kanggo pindhah menyang pertahanan ing garis sing nguntungake. Ora let suwe ana tatanan anyar: berturut-turut saka baris menyang baris mundur menyang wetan.

Divisi kasebut nampa rencana saka markas korps kanggo ngatur mundur pasukan ing Kali Dniester. Kanggo aku, kaya wong liya, mula ora cocog ing sirahku yen aku kudu pindhah menyang sisih wétan.

Nanging mundur wiwit, lan ing ngarep sing amba banget.

Esuk-esuk tanggal 15 Juli, markas divisi teka ing Chisinau lan dumunung ing area taman botani. Ing wektu iki, tinimbang Jenderal Pastrevich, sing wis ninggalake Dewan Militer Angkatan Darat 9, kepala staf, Kolonel M.S. Sokolov, njupuk komando divisi 95, lan aku wiwit tumindak minangka kepala staf. saka divisi.

Memoirist ora bisa menehi prangko kasunyatan kok komandan divisi ninggalake printah, nanging mbukak arsip bakal ngisi longkangan.


Iku bakal katon yen iki kaancam bakal punah, kanggo eksekusi: kanggo mbukak ngarep dhewe, nanging Pastrevich ora dijupuk kanggo mundur ora sah. Sawise akademi, dheweke mungkasi perang minangka komandan divisi.

Apa ombone nyerang iki sabdho lan panginten metu, lan kanggo ombone komandan ngarep ora ngandhani Stavka bab mundur, mengko Stalin I.V. bakal ngomong ing obrolan karo S.M. Budyonny:

Komfronta Tyulenev dadi bangkrut. Dheweke ora ngerti carane maju, nanging uga ora ngerti carane mundur pasukan. Dheweke kelangan rong tentara kanthi cara sing sanajan resimen ora kalah.

Kanggo operasi sing ora kasil Tyulenev ora ditindhes, nanging dikirim menyang distrik Urals.

Nyebutake kahanan sadurunge nyekel ibukutha MSSR perlu, amarga kebingungan, ilang komunikasi karo unit, kurang interaksi lan penilaian kahanan dening komandan unit lan formasi ora bisa nanging mengaruhi wong Tentara Abang. lan komandan unit.

Kapitunan sing ora bisa ditindakake


Kaputusan personel lan keruwetan pesenan ora bisa mbantu, lan ing tanggal 15 Juli, Chisinau dadi tugas langsung saka divisi Romania-Jerman, lan ing wektu iku baterei 132 GAP lan unit infantri mundur liwat kutha, miturut prentah kanggo manggoni garis pertahanan anyar ngluwihi Dniester, ing Tiraspol UR.

Laporan Romania babagan eksekusi operasi "Munich":
Ing jam 11:30, majune grup kapindho dihentikan dening pasukan Soviet ing Riscani Hill, sing banjur diusir saka posisine dening Batalyon 2, didhukung dening kabeh artileri abot sing kasedhiya. Jalan mundur Tentara Merah menyang Tighina (Bender) ditutupi.


Ing kene, para sejarawan Romania ora bener, amarga unit kasebut nempuh dalan lan ninggalake kutha nganti sore:
Kita tekan Chisinau, lan ana komandan batalion, Mayor Vrutsky, mimpin resimen ing tengah, lungguh ing jaran putih. Sanadyan kita masang pos-pos, nanging prajurit, ngerti yen Jerman ana ing saubengé, wedi mundur, nglumpuk ing kolom utama.

Jerman ngidini kita menyang tengah, lan banjur mbukak geni abot saka omah-omahé, saka kabeh pinggiran. Mayor kasebut langsung mabur saka jarane lan diuncalake. Ninggalake wong-wong sing tatu lan mati, mula (sabisane bisa) ninggalake kutha. Ninggalake Chisinau, padha kumpul maneh ing kolom - bab sèket wong, liyane tiwas ing lurung-lurung sawijining. Mayor muncul.

Kita padha bisa break adoh saka nguber (tank Jerman ngetutake kita) mung amarga wong guessed ngirim tank menyang kita, kang ndamel wong adoh. Padha lunga menyang tapel wates lawas ing Dniester, rampung nyerah Bessarabia. Dipercaya manawa ana, ing benteng lawas, kita bakal mandheg. Nanging Jerman maneh nyuwil pertahanan ing sisih tengen lan menyang mburi kita, lan kita maneh wiwit mundur.

(Saka memoar saka letnan resimen 90 saka divisi bedhil 95 A. Pulyaev.)

Episode saka tawuran dadakan tanggal 16 Juli 1941 diterangake ing memoar kepala staf saka divisi 95 saka kolonel Sakharov:
Prajurit artileri lan prajurit mlaku menyang wétan bebarengan. Baterei 7 uga berjuang kanthi wani. Nguripake nengen ing dalan, mbukak geni langsung ing tank mungsuh lan infantri. Ing wayahe paling angel, baterei 7nd saka resimen howitzer 2 teka kanggo bantuan saka baterei 134. Panglima platoon tembak, sersan senior I. B. Ermoshin, wis nyebarake bedhil, murub langsung ing kolom motorized mungsuh. Ing wayah sore, baterei telung bedhil teka ing kutha. Kolonel Serebrov nempatake wong-wong mau ing persimpangan dalan kanggo tembak ing telung arah. Tank Jerman gemuruh ing endi wae sing cedhak banget. Lan tenan, sawise sawetara menit, siji tank katon saka sak sudhut lan langsung mbukak mesin-gun fire. Serebrov mrentahake bedhil: "Tembak ing tank!"


Bayangan memoar kasebut dikonfirmasi ing foto para perwira Romania sing dijupuk tengah Chisinau dina sabanjure:




Rincian foto kasebut nuduhake carane sengit salah sawijining peperangan.

Miturut dhaptar kerugian sing ora bisa dipulihake, 6 prajurit Tentara Merah tiwas dina iku, ora dikubur - "ditinggalake ing medan perang."


18 padha ilang ing kutha lan ing pinggiran kutha, 1 ditembak. (Pesenan komandan divisi "Ora mundur").

ilang


Kanthi pejuang sing mati kanthi heroik, kabeh wis ditemtokake sacara resmi, kulawargane nampa panguburan, lan statistik kerugian manungsa sing gedhe ing Perang Patriotik Agung diisi karo tokoh anyar.

Nanging apa kedaden kanggo ilang? Perang kurang saka sasi, kabeh diganti, kahanan, nilai, urip. Kabeh wis owah dadi "sadurunge" lan "sawise". Wong wingi sing ayem tentrem meh ora ngerti seriuse kahanan lan ngerti apa sing kedadeyan. Akeh komandan, personel militèr ing tataran iki ora bisa tansah menehi akun saka tumindak lan pesenan, wis nyabrang baris saka latihan ing wektu tentrem lan operasi pertempuran nyata. Iki dudu topik kanggo kesimpulan spekulatif lan nerbitake "putusan" kanggo para pejuang ing wektu kasebut wiwit saiki. Iki diwenehake sing kudu dimangerteni sajrone sinau babagan kedadeyan kasebut.

Apa sing kedadeyan karo para pejuang? Apa padha sepi, ditawan, tiba ing mburine nalika mundur, mati tanpa tilas utawa ditinggal, ditembak nalika ditawan?

Kabeh bisa.

Ing Chisinau, ing esuk tanggal 17 Juli, serangan dianakake, diiringi mriksa dokumen, panelusuran umum, pukulan warga lan rampokan. Miturut panguwasa Romania, serangan kasebut nyebabake pogrom sing suwene 8-10 dina. Kanggo mbales kerugian sing dialami ing perang wengi, 160 wong sing dicekel ing tengah kutha ditembak dening prajurit divisi infanteri Wehrmacht kaping 72 ing plataran gedung konsulat Italia.

(NA RM. F. 680, Op. 1 LL.10,11 Unirea.1941 23 iulie.)

Ana telung pejuang, warga Chisinau, ing dhaptar sing ilang ing tumindak ing perang kanggo kutha, lan ana anggepan yen dheweke lan kanca-kancane bisa metu sawise perang, "ninggalake yard", ndhelikake saka gropyokan lan supaya dijupuk. Ing perang, keajaiban kedadeyan sing bertentangan karo statistik garing saka laporan pertempuran.

Kanggo nggawe luwih lengkap asil saka acara perang kasebut, kanggo nyoba njlentrehake nasib para pejuang sing ilang, basis data sing bisa digunakake (kalebu barak Abadi, sampeyan ora ngerti, bisa uga ditindhes minangka pengkhianat, nanging ora).

Panelusuran kasebut sukses.

Sayange, kanggo panjalukan saka ibu Letnan Okoryachenko Mikhail Mikhailovich, diterbitake ing awal artikel, ora ana jawaban liyane saka resmi bisa ketemu.

Saka pejuang sing ilang saka baterei 134 Gap sing rusak, wong-wong iki ditemokake:

Tkachev Alexander Vasilievich. 24.05.1915/17.07.1941/2 Panggonan lair - SSR Moldavia, Kishinev. Tanggal dijupuk XNUMX/XNUMX/XNUMX. Panggonan panangkaran - Chisinau, camp XNUMX Homorod.
Bushkov Ivan Ivanovich 03.07.1921/139565/XNUMX. Panggonan lair - wilayah Kirov. Panggonan panangkaran - Chisinau, Camp Stalag X B. Nomer kamp XNUMX.
Loshkan Porfiry Lavrentievich. 1912. Panggonan lair - SSR Moldavia, distrik Rybnitsa. Dijupuk rong dina mengko 18.07.41/7/XNUMX. Camp: XNUMX Balti.
Petrovsky Leon Ivanovich lair taun 1909 wilayah Kirovograd. Tetep ana ing wilayah sing dikuwasani, disusun ing taun 1944, tiwas ing tumindak ing taun 1944.


Met Victory:

Yuzenko Ivan Prokofievich 1920. Panggonan lair - Ukrainia SSR, wilayah Vinnitsa, dijupuk lan dirilis ing 1944. Panggonan pungkasan layanan: 235 lengen. app. cn.
Tsaran Philip Nikiforovich. lair taun 1912 Panggonan lair - SSR Moldavia, distrik Rybnitsa. Dheweke tetep ing wilayah sing dikuwasani, diarani maneh ing 44, dianugerahi medali "Kanggo Keberanian" kanggo perang ing Austria.
Reshetnyuk Ivan Siliverstovich. lair taun 1920 Panggonan lair - SSR Ukrainia, wilayah Vinnitsa. Pramuka. Dijupuk telung minggu mengko 06.08.1941/22.11.1944/28.05.1945, Bolgrad camp. Diterbitake XNUMX/XNUMX/XNUMX. perang. XNUMX/XNUMX/XNUMX - Ordo Bintang Abang.
Savenko Iosif Semyonovich. 1909. Panggonan lair - SSR Ukrainia, wilayah Kirovograd, ora ana informasi babagan panangkaran, ing taun 1942 dheweke ana ing unit aktif, tatu. Ing taun 1944 piyambakipun pikantuk medali "Kanggo Wani".


Sing kabeh.

Pikiran ora nglilani aku lunga sing akeh materi wis ditulis karo rincian ketoke rasah lan gambaran saka pihak katelu, lan kabeh kanggo lay out jeneng ditemokaké lan jeneng saka prajurit sing njupuk perang ing Chisinau, sing kadhaptar. minangka ilang ing laporan.

Mbokmenawa, iku tengen, mbantah ing ngarepe maca, kanggo nuduhake karo wong kesempatan kanggo ngerti sabab lan jalaran saka mung siji episode cilik lan nyoba kanggo mangerteni nasibe wong ilang.

Mung siji episode kanggo rong rolas prajurit siji resimen ing wilayah jembar saka Segara Ireng menyang Segara Putih, mung sedina perang. Kepiye pirang-pirang episode sing dilalekake utawa ora dingerteni ana ing perang, ing ngendi wong-wong padha mateni, ngrusak nasib lan ngelingi memori? Atusan lan atusan ewu ...

Salah acara kurang dingerteni, lan dhaftar ilang ing crita sawise 70 taun, ana sing maca jeneng para pejuang maneh. Iki worth looking for.

Epilogue


Path saka tentara meriem saka resimen 134 angel, serangan udhara, deserters, retreats ing geni, geni langsung saka 152-mm howitzers ing infanteri mungsuh, asor loro baterei cedhak Chisinau. Dhaptar kerugian nglacak kabeh dalan liwat Moldova, lan banjur nimbali Odessa, evakuasi lan pertahanan heroik Sevastopol.


Ing kilometer 16 saka dalan gedhe Simferopol, ana monumen howitzer - monumen nominal kanggo prajurit resimen artileri howitzer kaping 134.

Ing ngarep yaiku Kamenangan, dirajut saka ewonan episode lan dibayar jutaan nyawa.

Bahan forum digunakake oldchisinau.com lan goleki database: https://pamyat-naroda.ru https://obd-memorial.ru http://podvignaroda.ru.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
http://oldchisinau.com
17 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Alexander Suvorov
    Alexander Suvorov 8 Mei 2020 10:19
    + 33
    Ya, iku angel kanggo kita miwiti perang. Simbahku miwiti tanggal 22.06.1941 Juni 122 jam papat esuk ing Belarus, minangka komandan baterei bedhil A-19 XNUMX mm. Aku isih kelingan kepiye dheweke nyritakake kepiye dheweke mlumpat saka jendela lantai loro barak nganggo celana jero. Carane mundur, kaya-kaya ora mungkin, amarga ora ana transportasi, kanggo ngevakuasi bedhil, dheweke ngilangi pemandangan lan kunci. Kajaba iku, dheweke malah nyritakake kanthi humor, babagan wektu sing paling nggegirisi, dheweke ora nambah swasana, nanging ing nalisir dheweke nyoba kanggo defuse. Banjur ana kabeh. Artileri cadangan markas komando paling dhuwur dibuwang menyang arah sing paling mbebayani. Ana perang kanggo Moskow, banjur kursus promosi, banjur Stalingrad, nyebrang Seversky Donets (ing pundi piyambakipun tatu pisanan), Kursk Bulge, Operasi Bagration, mardika saka Polandia (ing ngendi dheweke tatu kaping pindho nalika nyabrang Oder) lan pungkasane Berlin.
    Punika foto karo autograph ing mburi: Minangka keepsake kanggo kabeh sederek saka Korney saka vile lan biasa-biasa wae Jerman 9.4.45.
    Memori langgeng kanggo wong-wong mau lan kamulyan langgeng kanggo para Pemenang!
    1. aakvit
      aakvit 8 Mei 2020 12:59
      + 20
      Lan simbah tilar donya tanggal 22.06.1941/XNUMX/XNUMX ing cedhak Bialystok. Uga perwira artileri ...
      Memori langgeng lan kamulyan langgeng kanggo THEM, mbah kakung kita, sing tilar donya lan menang!
      1. Alexander Suvorov
        Alexander Suvorov 8 Mei 2020 13:36
        + 15
        aakvit (Andrey)
        Lan simbah tilar donya tanggal 22.06.1941/XNUMX/XNUMX ing cedhak Bialystok.

        Kenangan langgeng!
        KANGGO LANGGENG KANGGO KABEH!!! Wong-wong sing tilar donya ing dina pisanan perang, kabeh wong sing ngurmati tanah air, kabeh sing tilar donya ing boiler, nyuwil liwat saka encirclement, perang ing partisans, palsu Victory ing mburi, ngadeg ing mesin ing 20-30 derajat. ngisor nol, kurang gizi, kaliren, disiksa ing kamp pati , diobong urip-uripan ing Khatyn lan ewonan kutha lan kutha liyane, KABEH LAN MATI LAN URIP !!!

        Delengen para pejuangku
        Sakabehing jagad padha ngelingi kanthi paningal
        Ing kene batalyon beku ing barisan
        Aku kenal kanca lawas maneh
        Sanadyan umure ora selikur
        Cara sing angel sing kudu ditindakake
        Iki wong-wong sing wungu karo musuhan minangka siji
        Sing njupuk Berlin

        Ora ana kulawarga sing kaya ngono ing Rusia
        Nang endi wae pahlawanmu ora dikenang...
      2. Olgovich
        Olgovich 8 Mei 2020 15:54
        +6
        Kutipan saka aakvit
        Lan simbah tilar donya tanggal 22.06.1941/XNUMX/XNUMX ing cedhak Bialystok.

        mine mung saka Chisinau , bab perang kang artikel, lan sukarela kanggo ngarep ing Juni 1941.

        Dheweke wis nasib kaget seneng lan langka - liwat Odessa. Rostov. Caucasus, kang teka bali menyang Chisinau lan RELEASED wong!
        ing ngendi dheweke demobilized amarga tatu lan tetep kanggo mulihake.

        Auto RU-akeh matur nuwun lan apresiasi hi kanggo artikel lan kanggo karya rampung kanggo njlentrehake nasibe prajurit kita sing njupuk perang ing lurung-lurung ing Chisinau native sandi.

        saklompok enom warga Chisinau 15-18 taun, sing manggon ing dalan sandi ing tengah Chisinau, ngatur grup bawah tanah ing Agustus 1941. Dheweke nindakake sethithik, amarga ora duwe pengalaman, dheweke cepet kejiret lan dipateni kanthi brutal dening para penjajah.
        Saben tanggal 9 Mei, kita miwiti nyelehake kembang ing kuburan massal, ing ngendi tanggi lan sederek teka.
        1. Alexander Suvorov
          Alexander Suvorov 8 Mei 2020 17:43
          +3
          Olgovich (Andrey)
          Saben tanggal 9 Mei, kita miwiti nyelehake kembang ing kuburan massal, ing ngendi tanggi lan sederek teka.
          Nyuwun pangapunten, nanging apa ana hubungane Bulkokhrust lan Olgovich sing sengit marang Uni Soviet karo Kamenangan USSR?
          Apa hak sampeyan, sawise ngremehake memori leluhurmu sing perang ing bendera abang sing disengiti, ngelingi lan nempel ing Kamenangan KITA? Aja ngrusak Memori kita kanthi tangan sing reged lan renyah!
          Panjenengané ana ing sisihé Hitler, mula ora usah ngendelaké Kamenangan kita ing kene.
          1. Olgovich
            Olgovich 8 Mei 2020 22:28
            -4
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Nuwun sewu, lan apa Bulkokhrust lan inveterate Soviet-hater Olgovich apa karo Kamenangan USSR?

            1. Aku ora ngapura. kanggo-
            "Sampeyan menehi panjaluk marang raja,?!" (Saka) lol

            2. Masedonia, ora ngerti iki ....Nyuwun

            Napoleon kudu nambani pangerten kanggo wektu sing suwe ya
            Kutipan: Alexander Suvorov
            Apa hak sampeyan diremehake kenangan leluhurmu sing perang ing gendera abang disengiti, elinga lan cling ing Kamenangan KITA?
            kowe-singsupaya bengok-bengok, njaluk, takon, ngadili, mutusake, nuding lsp? belay lol

            ya mung-ora ana kanggo iki, aja lali babagan iki, "diremehake ... leluhur." belay lol ngguyu Rusia dudu basa ibumu, ta?

            Kutipan: Alexander Suvorov
            Aja ngrusak Memori kita kanthi tangan sing reged lan renyah!
            Sampeyan ana ing sisih Hitler, dadi ora perlu cling kita kamenangan.

            Histeria lan histeria ing omah ing ngarepe bojomu, lan dudu ing papan umum, nyekel Memori lan Kamenangan lol . Sapa sing menehi hak kanggo ngomong atas jenenge всех,a? belay wong bodho lol

            ndeleng item 2 lan bali lol "Suvorov" lol marang kanca-kancamu: ya
            Sampeyan ora kudu nindakake apa-apa, ”ujare ipar lanang, ”sampeyan kudu bengok-bengok ing kuping kabeh: "Aku Napoleon!"utawa"Aku Emile Zola!". Utawa Mahomet, yen sampeyan seneng!

            - Apa aku bisa dadi Wakil Raja India? pitakone Berlaga kanthi percaya.

            - Sampeyan bisa, sampeyan bisa! Dadi Viceroy India?

            Kakang ipar mlayu menyang telpon mbayar kanggo nelpon kreta, lan wakil raja anyar India nyopot kaos, nyuwek kaos madapolam lan, mung ing kasus, diwutahake botol tinta gallus glandular salinan paling apik. Kelas 1 ing sirahe. Banjur dheweke lungguh ing weteng ing lantai lan ngenteni, wiwit bengok:

            - Aku ora luwih saka Viceroy India! Ana ing ngendi naibsku, maharaja, abreksku, kunakku, gajahku?

            lol ngguyu
            1. Alexander Suvorov
              Alexander Suvorov 8 Mei 2020 22:33
              +2
              Olgovich (Andrey)
              "Sampeyan menehi panjaluk marang raja,?!" (C) loh
              Aja ngguyu dhewe, nyedhaki ... ngguyu Senajan ora, tetep adoh, yen ora mambu.
              Histeria lan histeria ing ngarep ing ngarepe bojomu, lan ora ing panggonan umum, nyekel Memori lan Kamenangan lol. Sapa sing menehi hak kanggo ngomong atas jenenge kabeh wong, ya?
              Crispbread ora ana hubungane karo KEMENANGAN KITA kanthi cara apa wae! KEMENANGAN wong SOVIET nglawan Jerman fasis, supaya tutup tutuk, sampeyan ora ana hubungane karo KEMENANGAN KAMI!
              1. Olgovich
                Olgovich 8 Mei 2020 22:40
                -1
                Kutipan: Alexander Suvorov
                Ojo ngalem awakmu, cedak... Senajan ora, adoh, mambu.
                Bravo! apik

                Kutipan: Alexander Suvorov
                Crispbread ora ana hubungane karo KEMENANGAN KITA kanthi cara apa wae! KAMENANGAN wong SOVIET liwat Nazi Jerman, supaya cedhak kang bukaan tutuk, sampeyan ora ana hubungane karo KEMENANGAN KITA!

                tyapnitsa? ya lol

                Sampeyan ana ing situs sing apik, ing wayah wengi preian, lan CARA tumindak sampeyan?

                isin.... negatif

                Istirahat... ya
              2. Alexander Green
                Alexander Green 8 Mei 2020 23:04
                +2
                Kutipan: Alexander Suvorov
                Crispbread ora ana hubungane karo KEMENANGAN KITA kanthi cara apa wae! KEMENANGAN RAKYAT SOVIET nglawan Nazi Jerman,

                Simbah bisa katon perang tenan, nanging aku yen ngerti. putu sing bakal gedhe apa, mesthi dicekik ing buaian.
      3. Cyril G...
        Cyril G... 9 Mei 2020 21:51
        +3
        Simbahku loro mau seda. Simbah umume ora gelem ngomong babagan perang. “Ora usah mbah putri” Ts.

        Memori langgeng kanggo wong-wong sing tiwas kanggo negarane!
  2. Pane Kohanku
    Pane Kohanku 8 Mei 2020 10:44
    + 20
    Siji acara sing kurang dingerteni, lan dhaptar jeneng pejuang sing ilang ing sejarah sawise 70 taun maneh diwaca dening wong. Iki worth looking for.

    Sampeyan kabeh bener ngandika. prajurit Babagan karya sing wis ditindakake - mung "aerobatik". Bravo!
    Ing kutha Kingisepp, Wilayah Leningrad, howitzer 122-mm saka model 1910/30 ngadeg ing pedestal. Piring kasebut nyatakake yen howitzer lawas melu perang ing kono ing taun 1941. Mulane dheweke dicet kanthi warna kaya ngono ... opo
  3. irontom
    irontom 8 Mei 2020 14:11
    +8
    Aku bakal ringkes - Matur nuwun.
  4. vladcub
    vladcub 8 Mei 2020 17:13
    +5
    "Comfront Tyulenev dadi ora sugih," lan carane akeh kuwi "Tyulenevs" ana ing antarane komandan saka tentara kanggo perusahaan.
    Panglima korps kaping 35 ngarep-arep supaya divisi kaping 95 manggoni garis sing ditemtokake, lan komandan divisi manggoni baris liyane.
    Alami, ing kahanan kaya mengkono bakal ana kerugian gedhe.
  5. vladcub
    vladcub 8 Mei 2020 17:33
    +7
    "Kanggo operasi sing ora kasil, Tyulenev ora ditindhes, nanging dikirim menyang Distrik Militer Ural," kepiye, sawise kabeh, "Leninis sing setya" Khrushchev ujar manawa Stalin lan Beria ditembak bebarengan ing batch. Mbokmenawa dheweke kehabisan kartrid? Mungkin "pasukan sehat saka partai" apa sampeyan fantasize?
  6. Semanggi
    Semanggi 11 Mei 2020 19:35
    +1
    Kathah lan painstaking karya wis rampung nalika nulis materi iki - bab penulis! Thanks kanggo wong-wong kuwi, akeh kesenjangan ing Sejarah diisi karo fakta sing bisa dipercaya ... Thanks kanggo artikel kasebut! Aku maca karo kapentingan gedhe! Ikhlas!
  7. Andrey Zhdanov-Nedilko
    Andrey Zhdanov-Nedilko 12 Mei 2020 21:47
    +1
    Artikel kasebut apik banget! Matur nuwun! Aku maca karo kapentingan gedhe. Aku maca dhaptar wong lanang, ya, nasibe beda-beda, sayangé, nanging tanpa pati ora bakal ana Kamenangan Agung! Miturut cara, paman kita ilang ing Oktober 1941 cedhak Moskow ing divisi milisi rakyat, lan mung bubar kita sinau babagan dheweke - dheweke tilar donya. Lan dadi "ilang ...
    Kamulyan langgeng kanggo kabeh prajurit lan perwira Tentara Abang! Sugeng Dina Kamenangan!!!
  8. Dmitry Vladimirovich
    Dmitry Vladimirovich 18 Mei 2020 11:18
    0
    Matur nuwun, satus medharake nasibe para pejuang.
    Tragedi perang sing ora dingerteni.

    Simbahku diangkat dadi komisaris politik autorote - dheweke ilang ing negara Baltik ing Juli 1941.
    Aku ora bisa nemokake jejak ing arsip.

    Politruk ora ditawan - ditembak ing papan ...